|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cześć
![]() Cytat:
ycnan, anilkadro - fajnie, że macie już wózki ja co prawda wolę bardziej stonowaną kolorystykę, ale każdy lubi co innego ![]() Ja swój wózek odbiorę w sobotę Któraś z Was wklejała fotkę Jedo Fyn 4ds - bardzo fajny kolorek i wózek majacy dobre opinie i cenowo bardzo korzystny. cellaris - taki klin się przydaje, jeśli dziecko ma refluks. Ja narazie nie kupuję, ale myślałam o takim klinie, gdzie kładzie sie dziecko i ono leży między dwiema podpórkami i nie może się przewrócić na brzuszek (dla bezpieczeństwa, w pierwszych m-cach). Nie wiem jak to sie nazywa... tifio - ciąża donoszona to po skończonym 37 t.c. Co do smoków uspokajających to ja mam Avent 0-6 m-cy, ale kupię chyba jeszce z Nuby (są takie fajne "motylki" i okrągłe "wisienki"). Laktatora na razie nie kupiłam, ale myślałam nad ręcznym Avent (nie wiecie czy później można do niego dokupić sam "napęd" i przerobić na elektr.?) lub Nuby - nowa firma, widziałam ich laktator i jest całkiem fajny i cena niewysoka http://allegro.pl/item1168863351_nub..._laktator.html Widziałam wanienki w Biedronce i jak dla mnie są takie sobie, bo kolorki mdłe i wolę te transparentne.
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-07-29 o 11:06 |
|
|
|
|
#752 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
dziewczyny, w Carrefourze jest promocja Pampersów JumboPack (rozmiary 2-6) za 40,98zł. Ja właśnie kupiłam paczkę "2" 94szt.
W zasadzie zastanawiam się, ile tych paczek "2" będzie nam potrzeba? W Rossmanie jest promocja na Pampers"1", ale co to za promocja skoro cena regularna wynosi 25,29zł, a promocyjna 23,99zł (oszczędność 1,39zł - ale się wysilili ;/)
|
|
#753 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jestem u rodzicow i kupilam na targu jeszcze jedna koszule do szpitala (mam 4) i cienki bawetlniany szlafrok za 20 zl oraz ciapy za 10 zl
|
#754 |
|
Wtajemniczenie
|
Zaraz Was dziewczyny nadrobię, chciałam tylko powiedzieć, że nie będzie mnie przez kilka dni, nie wiem ile dokładnie. Poszłam do mojej ginki i jak zwykle nic nie powiedziała tylko dała skierowanie na patologię ... Prawdopodobnie nie pójdę przez to na ślub siostry ... No ale jak mus to mus. Nie chce mi się strasznie, bo i tak wiem, że diagnozą będzie skrócona szyjka, bo wszystkim ciężarnym w naszym szpitalu to stwierdzają ...
|
#755 |
|
Zakorzenienie
|
Kasienka to proszę o szczegóły z tymi symptomami
![]() Ciąża donoszona jest jak są wykształcone płucka, i jest to koło 37 tygodnia Ktoś pisał, że chłopcy urodzeni w 8 miesiącu niezdrowo się chowają...moja znajoma ( już wam pisałam, ta z anemią) urodziła w 8 miesiącu chłopca, waga 2070 i samodzielnie już oddychał najlepsze jest to,że mimo swojej postury był najgłośniejszym dzieckiem na oddziale
|
|
|
|
#756 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#757 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny znow jest ten program o dzidzusiach na DWOJCE!
tym razem dopiero sie zaczal!!!
|
#758 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki dziewczyny za opinie w sprawie tego "klina". Ja wiem,ze on głównie przy jakichś problemach z ulewaniem czy katarkiem się przydaje,ale ja mam właśnie stres,ze małą położę po karmieniu a jej się jeszcze uleje no i jak na płaskim będzie lezała to może się zachłystnąć. Przerabiałyśmy to z mamą przy jednej z moich młodszych sióstr...dziecku po karmieniu już się odbiło, ulało,a jak mama ją kładła to nieraz jeszcze chlustnęło, no i dlatego się zastanawiam nad tym. Martucha czyli idealnie byłoby mieś skończony 37tc (wtedy ciąża jest donoszona),ale gdyby nam się przydażył poród po skończonym 36tc to też tragedii nie ma bo płucka już sobie dadzą radę i są w pełni wykształcone, dobrze kojarzę ? No to byle do 15 września,ewentualnie 8 Starapanna a ty tak całkiem plackiem w domu leżysz i tylko wyjście na siku czy jakoś po domku się pokulasz? Bo ja generalnie w domu siedzę, zrobię śniadanko czy obiad szybki,a poza tym leżę i siedzę w fotelu w pozycji takiej półleżącej,a i tak zastanawiam się czy za dużo nie kręcę się po domu (w sumie razem to może z 4godziny są). Tifio my to chyba mamy ten sam termin porodu ![]() A ja miałam dziś masakryczną noc, katarzysko tak się rozpanoszyło,ze nie dałam rady spać, dusiło mnie strasznie do tego gardło, niestety musiałam sięgnąć po Bioparox (już 3 raz w tej ciąży![]() ![]() No ale co sie dziwić,za kilka dni zaczynamy 8 miesiąc.A co do wczesnych porodów, przyjaciółka mojej siostry urodziła się 30 listopada,a miała urodzić się 3 marca czyli 7 miesiąc jeszcze był nie skończony. No i jest fajna,zdrową 24 letnią babką. To w nawiązaniu do wpisu którejś z was, którą straszono przedwczesnym porodem. No i nie sądzę,zeby dziewczynki szybciej się rozwijały od chłopców. No później, intelektualnie to wiadomo,ze "przeganiamy" facetów,no ale to oczywiste ![]() Bordowa trzymaj się jakoś w tym szpitalu, nie martw się to już końcówka,pomyśl że moja znajoma była w szpitalu od 4mc Zuziczka dzięki za "cynk", ja spaniu w jednym łóżku z dzieckiem mówię stanowcze NIE, no chyba,ze coś mi się odmieni po porodzie.
Niegrzeczna Mamuśka Edytowane przez cellaris Czas edycji: 2010-07-29 o 12:23 |
|
|
|
|
#759 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja jeszcze zdenerwowana i rozryczana tym samochodem Bo jeszcze pokłóciłam się z TŻ bo uważam że jest ten samochód już dla mnie niebezpieczny bo potrafi stanąć na środku drogi A on twierdzi że Histeryzuje Rozwalę się gdzieś to wtedy on będzie histeryzował. Wolę jeździć MPK niż tym autem.\Mojej gin nie ma i nawet nie mam do kogo iść jak coś ewentualnie pogotowie mi zostaje Cytat:
|
||
|
|
|
#760 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ona stwierdziła, że badanie szyjki nic nie powie i skierowanie. Wszystkich by tylko do szpitala wysyłała, żeby sama nic robić nie musiała ....
|
|
#761 |
|
BAN stały
|
mszu akt urodzenia dziecka (oryginał) i wniosek o urlop macierzyński ( w niektórych firmach tylko o te dodatkowe 2 tygodnie). W mojej składa się profilaktycznie pisemko typu:
Proszę o udzielenie urlopu macierzyńskiego (bo do zasiłku masz prawo automatycznie, o niego nie piszesz) od dnia ...... w wymiarze 140 dni oraz dodatkowo 14 dni urlopu macierzyńskiego fakultatywnego. U nas się składa wniosek o całość, bo można wziąć już UM na dwa tygodnie przed urodzeniem, niektóre kobiety ( co dla mnie jest dziwne) z tego korzystają... martucha anom gotowa;D Mpiczku ja bym nie brała sama nic, w ciąży różnie reaguje organizm, idź do doktorka |
|
|
|
#762 |
|
Rozeznanie
|
borodwa, trzymaj się na tej patologii. Przesyłam fluidka żebyś nie czuła się tam zbyt samotnie bez nas
cellaris, faktycznie mamy ten sam termin porodu, chociaż mi by bardziej pasował wrzesień, ale to niestety nie ode mnie zależy... Chociaż jakbym pomyła okna w całym bloku to kto wie Życzę szybkiego powrotu do zdrowia ![]() A poza tym to ładne imię wybraliście dla córeczki
|
#763 |
|
Zakorzenienie
|
witam kobitki
![]() kurcze ja teorie do SR zaczynam dopiero 16.08 a wy już widzę wszystkie chyba po ![]() dzis byłam odebrac wyniki morfologii i moczu... i tak jak myślałam, pecherz do naprawy ale to juz czułam od kilku dni, na razie urosept biore, w poniedzialek doktorek moze cos innego mi przypisze...kupiłam też 2 bluzeczki dla dzidka w pepco kurcze rózowe sa super, ale na razie jeszcze kupuje raczej neutralne, bo czy dziewczynka to potwierdzi sie na pewno w polowie sierpnia dopiero ![]() aaa i ciesze sie, że kupiłam wanienke jednak na all, wzięłam śliczna żółciutka, bo te z biedro rzeczywiście na zdjeciu fajniej wyglądaly, a na zywo juz taka sobie, widzialam różową, bo tylko taka zostala na sklepie... no i wczoraj potwierdzilismy , ze idziemy na wesele do mojej siorki 29 sierpnia... Boze tylko co ja na siebie włoże juz wtedy to naprawde niezła kulka bede
|
#764 |
|
BAN stały
|
Zuzi hehe ten mały w tej chuście
![]() bordowa nie martw się, mnie ze wszystkim kieruje do szpitala (migreny, słabsze ruchy, kontrola), ale dzieki temu jestem spokojna
|
|
|
|
#765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha rozumiem To może faktycznie lepiej idź niech Cię przebadają. Może cię jutro wypuszczą jak wszytko będzie ok. Ja też się martwoe tymi moimi skurczami żeby jeszce nie bolałay to było by inaczej jak się będą nasilać to pójdę gdzieś a jak nie to mam USG 30tc w poniedziałek i wtedy zapytam |
|
|
|
|
#766 |
|
Zakorzenienie
|
MisQa - ja zaczynam teorię dopiero 30.08
a kończę 08.09 i później jeszcze 2 piątki - poród rodzinny i kąpiel noworodka ![]() bordowa - trzymaj się dzielnie Z tym, że chłopcom później rozwijają się płucka to ja też słyszałam, że dziewczynki są silniejsze w 8 m-cu
|
#767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w biedronce nadal lovela jest po 14 z groszami jak cos kobitki
|
|
#768 |
|
Zadomowienie
|
Większość pewnie jest ci świetnie znana.Takimi symptomami zbliżającego się porodu(ale nie samego porodu) są przede wszystkim skurcze.Mogą to być skurcze np w postaci napinającego się brzucha,czasem zupełnie bezbolesne,trwające chwilę,potem brzuch jest miękki;mogą to też być takie skurcze w postaci pobolewania w bole brzucha jak na @ lub takie łapiące po obu stronach pod żebrami;może to też być skurcz opasający dookoła brzucha na wysokości pępka(ponoć nieprzyjemny) lub też inne skurcze byleby występowały w nieregularnych odstępach czasu i nie miały tendencji spadkowej.Poza skurczami na około 2-3 tygodnie przed porodem,może sie obniżyć dno macicy-oznać łatwo,bo wtedy łatwiej się oddycha,ale jest większy usick na pęcherz,może też zacząć wypływać czop(czasem wypada cały-raczej nie da się nie zauważyć),a czasem wypływa sobie stopniowo i można w nim czaem zauwazyć jakie jakby nitki krwi.Poza tym może też pojawić się się jakieś plamienie(dzieje się tak,gdy szyjka zaczyna się zgładzać),wtedy mogą pęknąc jakieś naczynka i skąd takie plamki(jest to fizjologiczne).Natomiast jeśli zauwazysz na czystą krew(taką jak ze skaleczenia-żywą) trzeba natychmiast jechać do szpitala,bo może to świadczyć o przedwczesnie odklejającym się łożysku.
Jesli poród się zaczął to skurcze będę regularne początkowo powiedzmy co 20-15 minut,potem 10,8 itd.Muszą mieć tendencję spadkową.Jeśli będą co 10,7,5 minut,a potem znowu co 10min,to znaczy,że to fałszywy alarm.Jeśli już wiemy,że czas między skurczami się skraca i ,że to na pewno poród,to nie musimy jechać od razu,tylko poczakać ,aż będą częstsze,tak co 5-4min.Jeśli odejdą nam wody to dobrze by było zapamiętać czas odejścia i jaki miały kolor(jeśli białawy,różowany,szary to dobrze,a jeśli zielone to lipa i trzeba też szybko jechać do szpitala).Poza tym nalezy pojechać do szpitala jesli nie czujemy ruchów dziecka lub są ode dziwne(coś w stylu mocnego szamotania).Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze intuicja matki
|
#769 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)byłam u gina, przepisał mi globułki -Pimafucin i maść Clotrimazolum- mam nadzieje ze wszystko będzie ok ![]() Od razu zrobił mi KTG wszsytko jest w porzadku i wiecie jestem w 34tc1d a niunia jest jak na 36t4d i waży- 2650g )) hehei termin na 31sierpnia...
|
|
|
#770 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, które maja już w domku łóżeczka - mam wielka prośbę
Będę maiła robione łóżeczko i muszę to wiedzieć
|
#771 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Trzymaj sie
|
|
#772 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanie- jak bedziecie pakowac sie do szpitala to w jaka torbe?
Jakas zwykla ale duza, czy w taka podrozna..? bo ja musze kupic bo mamy same walizki
|
#773 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez SR zaczynam ok 10 sierpnia bo 6 ide do gina zobacze czy mala sie przekrecila![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
a jak znajde mniejszee 2 w domu, kiedys mialam, to w 2 mniejsze jedna dla mnie druga dla dziecka
|
|
#774 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję A na to kładziesz materac (u mnie 8 cm), więc zostaje te 22cm? Czy podałaś wartość od góry materacyka?
|
|
#776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
21cm, 37cm, 52cm wysokość łożeczka 85cm, najwyższa pozycja szczebelków pod materacem (licząc od góry): 31cm
|
|
|
#777 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#779 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Hej. Czytam od rana na raty i nie mam czasu odpisać. Ostatnie dni w pracy i mam naprawdę sajgon
Od rana pada, prawie non stop. Podobno od jutra poprawa pogody. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Już kiedyś o tym tu była dyskusja, a puenta była taka, że lepiej zapytać o to u siebie w kadrach, bo co zakład pracy to inne wymagania (a przepisy nie są zbyt precyzyjne). Cytat:
Cytat:
Podobno lepiej w 7 niż 8 ze względu na płucka chyba. Cytat:
Nie ma co zwlekać jeśli naprawdę źle się czujesz. Cytat:
muszę zacząć mierzyć to co mam w szafie i ewentualnie ruszyć na sklepy.Ja zamierzam wziąć średniej wielkości turystyczną.
|
|
#780 |
|
BAN stały
|
Mpiczku no nieźle, Mała rośnie jak na drożdżach
![]() waniliaania ja mam walizkę spakowaną, taką, co się mieści jako bagaż podręczny w samolocie u nas w szpitalu są takie skrzynie pod łóżkami i tam się chowa torbę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

najlepsze jest to,że mimo swojej postury był najgłośniejszym dzieckiem na oddziale 

)
A ona stwierdziła, że badanie szyjki nic nie powie
i skierowanie. Wszystkich by tylko do szpitala wysyłała, żeby sama nic robić nie musiała ....

juz wtedy to naprawde niezła kulka bede