Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 13 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-29, 15:29   #2281
Emilia 25
404 Not Found

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 13

Cytat:
Napisane przez anaiss86 Pokaż wiadomość

no wiec ja skonczylam germanistyke a teraz ide na tlumaczenia specjalistyczne ( o ile sie dostane jest tylko 40miejsc) a Ty kochana co skonczylas?
Czyżby KJS UW?
Ukończyłam ten ciekawy kierunek właśnie z niemieckiego.
Stary 2010-07-29, 15:31   #2282
bukapaczy
Raczkowanie

aaa dziś mój pierwszy dzień i jak na złość wszyscy w domu się zabrali za gotowanie: a to frytki a to placki ziemniaczane... a w lodówce lody mnimmm narazie odmówiłam frytek, ale nie wiem, co będzie dalej

bukapaczy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:36   #2283
lukrecja_25
Wtajemniczenie

BUKAPACZY no jak to jak będzie?? Ty się jeszcze pytasz?? No nie zniese ja ci powiem jak to będzie :p będziesz zagryzała wardzelki i mówiła NIE NIE NIE tym wstrętnym tłustym placuchom ziemniaczanym i frytom obtłuszczonym i tym lodom co na pewno są przesłodzone i by cie zemdliło jak je zjesz i będziesz sobie powolutku dukać i duuukać i duuukać

yyy przepraszam za określenie brzydkie i ptanie jak na mnie przystało obleśne ale czy Wam też tak z paszczy buchało na uderzeniówce prawie jak robotnikowi z rozpora??

bloguję
http://mamsmaczek.blogspot.com/

Edytowane przez lukrecja_25
Czas edycji: 2010-07-29 o 15:38
lukrecja_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:39   #2284
anaiss86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez JulietteCapulette Pokaż wiadomość
Ratujcie...
Dziewczyny pomóżcie jakoś bo jest coraz gorzej...
Jestem przed @ i jestem ciągle zmęczona, a najbardziej tą dietą... mam ochotę ją rzucić chociaż wiem, że teraz jestem w kropce bo inaczej przytyję... dzisiaj zjadłam pół wazówki kapuśniaku (bez ziemniakó samej wody z kapustą...) i 2 plasterki salami. Nie wiem czy ten kryzys jest normalny czy nie ale widzę efekty i mnie jakoś nie zadowalają (chociaż ponoć są spore ) Jak pomyślę, że jeszcze 1,5-2 miesiące 2 fazy przede mną to
Też miałyście taki kryzys?
ja mam taki kryzys wlasnie teraz....a juz wogole przy @ to normalka. do mnie wlasnie przemawia bagietka ale udaje ze nie slysze. Dżuli nie poddawaj sie!

anaiss86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:41   #2285
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:
Napisane przez twinsplus1 Pokaż wiadomość
mozna otwierac szampana gratulacje kochana a kiedy zdjatka zobaczymy, mozecie sie sfotografowac razem z Moose78 z tego co pamietam tez ma za soba 20kg
Zdjęcia będą jak zobaczę 5 z przodu, jeszcze troszkę zostało.
Stary 2010-07-29, 15:43   #2286
Aleksandra_M
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lukrecja_25 Pokaż wiadomość
BUKAPACZY no jak to jak będzie?? Ty się jeszcze pytasz?? No nie zniese ja ci powiem jak to będzie :p będziesz zagryzała wardzelki i mówiła NIE NIE NIE tym wstrętnym tłustym placuchom ziemniaczanym i frytom obtłuszczonym i tym lodom co na pewno są przesłodzone i by cie zemdliło jak je zjesz i będziesz sobie powolutku dukać i duuukać i duuukać

yyy przepraszam za określenie brzydkie i ptanie jak na mnie przystało obleśne ale czy Wam też tak z paszczy buchało na uderzeniówce prawie jak robotnikowi z rozpora??
jesli chodzi Ci o nieprzyjemny zapach z ust to poczekaj az wejdziesz na druga faze i bedzie piaty dzien P...
Aleksandra_M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:44   #2287
lukrecja_25
Wtajemniczenie

ło matko jak ja 5 z przodu zobaczę to nie wiem no nie wiem co zrobię z tej radości już tak z 5 lat nie widziałam tej 5 a najwięcej do 66 kg mi się udało schudnąc od kiedy waze 68....

ALEKSANDRO_M znaczy co?? że będzie jeszcze gorzej????????????

bloguję

Edytowane przez lukrecja_25
Czas edycji: 2010-07-29 o 15:45
Stary 2010-07-29, 15:45   #2288
broadwaydream
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anaiss86 Pokaż wiadomość
a od kiedy na dukanie mozna bezkarnie jesc mozarelle????
Jest w sprzedaży mozarella light, zależnie od firmy od 7 do 10% tłuszczu. Niby dużo, jak na dukana, ale niektóre dziewczyny od swięta sobie na nią pozwalają (ja do nich nie należę, troche szkoda mi 6zł na kawałeczek sera).

Po zjedzonej proteinowej pizzy (wieśniak łosoś jajko i spód otrębowy z sosem czosnkowym) i kawowego sernika zaczynam "pyyychać" z najedzenia (leżę na łóżku i robie pych, pych). Sknociłabym jakiś deser, ale wiekszość dukanowych już mi powoli brzydnie. Ciężki los, biorąc pod uwagę, że jeszcze drugie tyle diety przede mną.
Stary 2010-07-29, 15:48   #2289
anaiss86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Emilia 25 Pokaż wiadomość
Czyżby KJS UW?
Ukończyłam ten ciekawy kierunek właśnie z niemieckiego.
tak Emilko dokladnie ten kierunek i tez ide na sam niemiecki. Jak wrazenia? pracujesz w zawodzie?

Stary 2010-07-29, 15:49   #2290
Aleksandra_M
Zadomowienie

Cytat:
ło matko jak ja 5 z przodu zobaczę to nie wiem no nie wiem co zrobię z tej radości już tak z 5 lat nie widziałam tej 5 a najwięcej do 66 kg mi się udało schudnąc od kiedy waze 68....

ALEKSANDRO_M znaczy co?? że będzie jeszcze gorzej????????????
Aleksandra_M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:50   #2291
saab_
Rozeznanie

Ale się właśnie najadłam Jeśli nie macie pomysłu na tuńczyka, to polecam zmielić go z przecierem pomidorowym, bazylią i serkiem, pyyyycha, będę sobie robiła na U taką pastę do makaronu) I do tego buła z dukan.blox.pl i 2 plastry szynki z indyka, mniam
Jutro się ważę, po 4 dniach, w tym przez 2 dni miałam pizzę, mam wielką nadzieję, że ta skrobia nie "zaważy" na mojej wadze, od poniedziałku zaczynam pracę i bardzo by mi pasowało zabieranie takich bułeczek... ale jeśli jutro nie będzie efektu, to karnie zostanę przy wieśniakach
saab_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:50   #2292
anaiss86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Emilia 25 Pokaż wiadomość
Zdjęcia będą jak zobaczę 5 z przodu, jeszcze troszkę zostało.
gratuluje imponujacego spadku i tez czekam na fotki

Stary 2010-07-29, 15:50   #2293
lukrecja_25
Wtajemniczenie

No to ja spaduję już do domciu To ciao dziewczynki kochane czymajcie się cieplutko i bezgrzechowo a ja będę jutro z rańca jak do pracki dotrę

bloguję
Stary 2010-07-29, 15:54   #2294
anaiss86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez broadwaydream Pokaż wiadomość
Jest w sprzedaży mozarella light, zależnie od firmy od 7 do 10% tłuszczu. Niby dużo, jak na dukana, ale niektóre dziewczyny od swięta sobie na nią pozwalają (ja do nich nie należę, troche szkoda mi 6zł na kawałeczek sera).

Po zjedzonej proteinowej pizzy (wieśniak łosoś jajko i spód otrębowy z sosem czosnkowym) i kawowego sernika zaczynam "pyyychać" z najedzenia (leżę na łóżku i robie pych, pych). Sknociłabym jakiś deser, ale wiekszość dukanowych już mi powoli brzydnie. Ciężki los, biorąc pod uwagę, że jeszcze drugie tyle diety przede mną.

wiem, ze jest taka mozarella ale rzeczywiscie jest baaardzo droga. JA osobiscie wlasnie nia zgrzeszylam do pizzy ale moja wypowiedz miala lekki podtekst gdyz wizazanka od 4 dni usilujaca dukac uwazala ze wszystkie rozumy pozjadala i udzielala malo przyjemnych reprymend...pare stron wczesniej o tym bylo.

Stary 2010-07-29, 15:56   #2295
bukapaczy
Raczkowanie

Cytat:
hahah dzięki za obrazowość, pomogło

smacznych dukanowych posiłków wam życzę !
bukapaczy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 15:59   #2296
kochak
Rozeznanie

Cytat:
Ratujcie...
Dziewczyny pomóżcie jakoś bo jest coraz gorzej...
Jestem przed @ i jestem ciągle zmęczona, a najbardziej tą dietą... mam ochotę ją rzucić chociaż wiem, że teraz jestem w kropce bo inaczej przytyję... dzisiaj zjadłam pół wazówki kapuśniaku (bez ziemniakó samej wody z kapustą...) i 2 plasterki salami. Nie wiem czy ten kryzys jest normalny czy nie ale widzę efekty i mnie jakoś nie zadowalają (chociaż ponoć są spore ) Jak pomyślę, że jeszcze 1,5-2 miesiące 2 fazy przede mną to
Też miałyście taki kryzys?
hej Ziomalka ja też przed @ i dziś wcinam jak opetana dolina dolina dolinawczoraj litr lodow pochłonęłam bo mało tłuszczu miały... siedze w łodzi na urlopie do niedzieli mialam jechać na ojczyste p-ce ale chyba tu utkne bo boje sie ze spięć w domu narobie... wiec siedze jem, pale i popłakuje sobie... ukochany milczy a ja mam ochote walić głową w ścianę... nie daj sie @ mnie powoli wykańcza.. jeszcze mnie ojciec telefonem przed południem obudzil bo bym przespała cały dzień... głowa do goryrazem raźniej choć cięzko mi to pisać
kochak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 16:45   #2297
jolkah
Rozeznanie

kurcze. zrobiłam sobie jedna mała porcyjke nutelki i mam wyrzuty sumienia bo ulepilam te kuleczki rumowe i zjadlam cale od razu... :/

Nie chudne kurcze. od tygodnia zero spadku a nie grzeszylam. ciagle sie tlumacze ze to przez @ ktora mialam, ze moze jeszcze ta woda nie splynela. Albo zwalam na silownie, ze mi miesnie rosna, a tluszcz znika, wiec spadkow nie ma bo miesnie waza

hah.

Nie piję:
20 dni [sic!]

Waga: 78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64!!! ... 60!!
jolkah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 16:48   #2298
kochak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jolkah Pokaż wiadomość
kurcze. zrobiłam sobie jedna mała porcyjke nutelki i mam wyrzuty sumienia bo ulepilam te kuleczki rumowe i zjadlam cale od razu... :/

Nie chudne kurcze. od tygodnia zero spadku a nie grzeszylam. ciagle sie tlumacze ze to przez @ ktora mialam, ze moze jeszcze ta woda nie splynela. Albo zwalam na silownie, ze mi miesnie rosna, a tluszcz znika, wiec spadkow nie ma bo miesnie waza

hah.
trzeba było mi oddać połowe....hihii

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:

hah.
jeju jak Ci zazdroszcze ze nie palisz już
Stary 2010-07-29, 16:57   #2299
JulietteCapulette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kochak Pokaż wiadomość
hej Ziomalka ja też przed @ i dziś wcinam jak opetana dolina dolina dolinawczoraj litr lodow pochłonęłam bo mało tłuszczu miały... siedze w łodzi na urlopie do niedzieli mialam jechać na ojczyste p-ce ale chyba tu utkne bo boje sie ze spięć w domu narobie... wiec siedze jem, pale i popłakuje sobie... ukochany milczy a ja mam ochote walić głową w ścianę... nie daj sie @ mnie powoli wykańcza.. jeszcze mnie ojciec telefonem przed południem obudzil bo bym przespała cały dzień... głowa do goryrazem raźniej choć cięzko mi to pisać
O Kochak masz świetny avatarek
Ja się przyznaje - zjadłam dziś kilka cukierków które miały po 4 g węgli, 5 orzeszków ziemnych solonych i nie wiem co będzie dalej ale nie mam siły walczyć z pokusami przy @ i tym cholernym samopoczuciu
No ale tragedii chyba nie będzie
A może odezwij się do niego pierwsza? hm?
JulietteCapulette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:04   #2300
Variance
Zadomowienie

GG do Variance

Witam koleżanki!
Gratuluje spadków!

ja też się ciesze, bo dziś zaczęłam II faze - właśnie rozkoszuje sie kurczakiem i pomidorkami

a w I fazie straciłam 2 kg, a Dukan mówił, że niecały kilogram ;P

ponad 2 000 km - a cóż to jest dla Miłości...?

przyszła pani psycholog, w zamiarze seksuolog+psychoonkolog.

krew barwiona tlenkiem żelaza  - tattoomaniak.

little nerd - wierny kibic League of Legends
.
Variance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:06   #2301
jolkah
Rozeznanie

Cytat:
trzeba było mi oddać połowe....hihii

jeju jak Ci zazdroszcze ze nie palisz już
oh dziewczyno, jak jutro zrobie to się podzielę

A co do palenia. Nawet nei wiesz jak ja sobie zazdroszcze, wystarczyło rzucić wszystko na raz. Byłam tak okropnie zmotywowana, a teraz tak bardzo mi się nie chce palić. Nawet nie mam ochoty stojąc przy innych palących... A 6 lat to jednak długo. Poprzednie próby rzucania kończył sie fiaskiem.
To chyba jakis przełomowy miesiąc w moim życiu A wiele zawdzięczam Wam

Nie piję:
20 dni [sic!]

Waga: 78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64!!! ... 60!!
jolkah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:11   #2302
JulietteCapulette
Raczkowanie

No nie... przyszła moja kuzynka (starsza 10 lat) i teraz ona, moja matka i babka trują mi jaka ta dieta jest niebezpieczna... no mnie zaraz coś strzeli...
Stary 2010-07-29, 17:19   #2303
jestemtutylkonachwile
Zakorzenienie

Cytat:

hehe fajny tekst

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez johambina Pokaż wiadomość
jakie nie wkurzaj się.... moja waga ma czas na spadki do 14 sierpnia.... 15 wyjeżdżam i wtedy definitywnie przechodzę na III bez względu na to czy ruszy w dół czy nie.... i tak jestem szczęśliwa że spadło ze mnie ponad 10kg i ci którzy mnie dawno nie widzieli maja jeden wielki wytrzeszcz oczu
a najwspanialszy wytrzeszcz jest u mojej teściowej
BEZCENNE

w ogóle polazłam na spacer bo przestało padać więc szansa ze waga ruszy jakas jest

Johambinko razem przejdziemy na III fazę ja tez 15 wyjezdzam i niewazne ile schudne to jednak ją zacznę, bo nie utrzymam dwojki na wyjezdzie

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Agnese jesli bedziesz chciala zastepowac to zastap pszenne zytnimi lub orkiszowymi- sa to tez otreby z blonnikiem nierozpuszczalnym. Odradzalabym dodawanie kolejnej porcji otrąb bo jednak moze dojsc do przerwania ketozy.

Lesia
wszystkiego NAAJ i udanego urodzinowego wypoczynku

Edytowane przez jestemtutylkonachwile
Czas edycji: 2010-07-29 o 17:21
jestemtutylkonachwile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:19   #2304
blackhardcore
Raczkowanie

Cytat:
No nie... przyszła moja kuzynka (starsza 10 lat) i teraz ona, moja matka i babka trują mi jaka ta dieta jest niebezpieczna... no mnie zaraz coś strzeli...
ooo tez juz dzis to przechodzilam cos typu "obciaza nerki" "nie jest urozmaicona" itp ale najsmieszniejsze jest to ze mowia to osoby z nadwaga hehe zamiast probowac wola se dalej jesc swoje kanapeczki. no nawet poszly juz pierwsze fochy za ploty - jak ciociuni powiedzialam "nie lepiej jest jesc sam chleb, ziemniaki, slodkosci, slodkie owocki i to na pewno nie szkodzi. nic tylko nie zdrowo puchnac w oczach" a ciociunia ma dobre 20 kg za duzo i do tego goni ja czukrzyca. mam 22 lata a ma mnie za nastolatke dojrzewajaca ( "ty dziewczyno rosniesz (hehe w szerz chyba) ty musisz troche cukru zjesc" nie dociera do nich ze cukier jest wszedzie-nawet w jogurtach natural. i mleku. jak dla mnie wystarczajaca ilosc
Stary 2010-07-29, 17:27   #2305
Agnese69
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez reniaczek4 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny , ja przez ostatnie 2 tygodnie dukałam tak sobie dukałam a to zjadłam lodzika a to ptasie mleczko a to owoca jakiegoś bo od marca tak dukam i już mi tego wszyskiego brakowało, waga oczywiści stała albo lekko wzrastała. ale powiedziałam dość i od wtorku przeszłam na 2/1 wcześniej 5/5 i twardo trzymam diety i powiem wam ze waga ruszyłatzn jakoś dzisiaj rano jak sie ważyłm to ważyłam 68.500 a jak sie zważyłam o 14 już po biedzie nawet to waże 68.00 czyli jaką wagę mam zanotować? to mniejszą z popołudnia? pierwszy raz tak mam żebym była najedzona i żeby waga spadała .....zasługa 2/1?
Generalnie ważymy się rano (ok. 15 minut po obudzeniu) po siku, naczczo i w bieliźnie. Wtedy waga jest najbardziej miarodajna. I tę poranną wagę wpisujemy czy zapamiętujemy do porównania dnia następnego. W ciągu dnia nosisz różne ciuchy, biżuterię, rózne rzeczy jesz, pijesz mniej lub więcej - jednym słowem, nie ma już póxniej takiej pory dnia żeby ważenie można było uznać za porównywalne z poprzednim czy następnym. Tak więc rano.
Życzę żebyś tym razem wytrwała do celu
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:29   #2306
mirkaaa
BAN stały

Ktos tu wspominalo rzuceniu papierosow, oj jakby mi to sie przydalo!
Tylko ja nie wiem nawet jak sie za to zabrac zaczelam diete, wolalbym niebrac tyle na glowe bo moge nie dac rady. Rzucanie z dietowaniem raczej nie idzie w parze.
Wiec ogromne gratulacje za tak silna wole
A ja co robie? Wlasnie siedze pale papieroska i popijam kawe,pieknie...
mirkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:34   #2307
reniaczek4
Raczkowanie

Agnes na pewno wytrwam dzięki .....ale rano wazyłam sie nagusieńka a popołudniu w ubraniu i mniej , zobaczymy jutro i zdam relacje.
Ale zapewniam wszyskie rozpoczynające dietkę dukanki , że naprawde wart zabawić sie w dukana....wiem coś o tym bo już tyle diet stosowałam i widze dopiero na tej efekty, pewno gdybym troszke nie grzeszyła schudłabym więcej ale naprawde jestem przeszczęśliwa że i tak tyle schudłam i jeszcze schudnę....
reniaczek4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:36   #2308
kochak
Rozeznanie

Cytat:
O Kochak masz świetny avatarek
Ja się przyznaje - zjadłam dziś kilka cukierków które miały po 4 g węgli, 5 orzeszków ziemnych solonych i nie wiem co będzie dalej ale nie mam siły walczyć z pokusami przy @ i tym cholernym samopoczuciu
No ale tragedii chyba nie będzie
A może odezwij się do niego pierwsza? hm?
nie kochak nieśmiały avatarek sama robiłam hihi to ja i stich mój ukocahny... nie podjadamy

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Cytat:
oh dziewczyno, jak jutro zrobie to się podzielę

A co do palenia. Nawet nei wiesz jak ja sobie zazdroszcze, wystarczyło rzucić wszystko na raz. Byłam tak okropnie zmotywowana, a teraz tak bardzo mi się nie chce palić. Nawet nie mam ochoty stojąc przy innych palących... A 6 lat to jednak długo. Poprzednie próby rzucania kończył sie fiaskiem.
To chyba jakis przełomowy miesiąc w moim życiu A wiele zawdzięczam Wam
w portfelu robi sie cienko... to powinno motywowaća Tobie jeszcze raz gratulacje
Stary 2010-07-29, 17:47   #2309
Agnese69
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bukapaczy Pokaż wiadomość
aaa dziś mój pierwszy dzień i jak na złość wszyscy w domu się zabrali za gotowanie: a to frytki a to placki ziemniaczane... a w lodówce lody mnimmm narazie odmówiłam frytek, ale nie wiem, co będzie dalej
Kochana, to uważaj na siebie, bo wiesz... my tu, wszystkie siostry w naszej sekcie dukanistycznej z takimi, co podżerają ZŁE jedzenie to robimy tak: , tak:, tak: albo tak: lub jeszcze tak: no i jeszcze tak:. I wtedy żadne ani ani nawet nie pomogą ani w ząb, bo nasz mistrz i patron jest bezlitosny i surowo każe przestrzegać swych zasad.
Hi hi hi

Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-29, 17:50   #2310
JulietteCapulette
Raczkowanie

Cytat:
nie kochak nieśmiały avatarek sama robiłam hihi to ja i stich mój ukocahny... nie podjadamy

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

w portfelu robi sie cienko... to powinno motywowaća Tobie jeszcze raz gratulacje
Żeby to takie proste było...
Szczególnie przy @ która zbliża się wielkimi krokami... Wiem, że to późno ale od 1 sierpnia stawiam sobie cel 0 jakiegokolwiek grzeszku nawet najmniejszego! A co... ja w tą ketozę to raz wpadam a za chwilę znów z niej wychodzę... porażka... trzeba znaleźć przyczynę problemu i się zmobilizować
No nic idę drzemnąć
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości