Zaginęła Iwona! Trójmiasto. - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-31, 20:57   #3151
ptysza
Zadomowienie

Dot.: Zaginęła Iwona! Trójmiasto.

mi przyszlo jeszcze do glowy, jesli w ogole jeszcze rozwieszacie w miescie plakaty, zeby dolozyc ich duzo przy wszystkich kosciolach! jutro jest niedziela, duzo osob moze natknac sie na wizerunek Iwony i poszukiwanego Ręcznika takich co mogliby jeszcze nie miec takiej okazji

moze ktos tez go rozpozna i pomoze go znalesc?
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:01   #3152
Princesssss
Przyczajenie

już jej nie słyszę, ale też jest już dosyć ciemno.

Iwona żyje, więc nawet za widnego nic nie mieli tam dojrzeć, prawda..?
Princesssss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:03   #3153
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Janusz_G Pokaż wiadomość
Stephen King z książki pt. „Pokochała Toma Gordona”
— niech dzień ten nie kończy się gorzej, niż się zaczął. Tego też sobie życzymy
Mam nadzieję, że tak właśnie będzie
Cytat:
Napisane przez Mia_bianca Pokaż wiadomość
Od razu przejdę do rzeczy.

Jeśli są na tym forum ludzie zawodowo zajmujący się poszukiwaniem zwłok, to jest sens żeby przyjeżdzali. Mogę pomóc skontaktowac się z ochotniczą grupą poszukiwawczą z Trójmiasta.
Natomiast nie ma sensu żeby przyjeżdzali ludzie, którzy nie mają z poszukiwaniem ludzi nic wspólnego, bo będą się tylko miotać, przeszkadzac i zacierać ślady.

Z bliska to wygląda zupełnie inaczej niż zza komputera. Zostawmy fizyczne poszukiwania zawodowcom (mam tu na myśli policję i ratowników) Bo to strata czasu. Może miało to sens jak trzeba było przejść w lini prostej park, ale kiedy zaczynają się schody (jak strzelnica w Brzeźnie) to nie dadzą rady. Trawa po sam pas a nawet wyżej, gęste krzaki malin.
Nie tylko trzeba być odpowiednio ubranym, ale najlepiej mieć psa i przede wszystkim doświadczenie w tego typu akcjach. Trafiliśmy na taką ochotnicza grupe poszukiwawczą, oni szli jak burza, byli zorganizowani, wiedzieli jak się zachowywać i gdzie iść, padały komendy na które wszyscy reagowali, dowodził tym facet. To miało sens. Kiedy znaleźli cos niepokojącego padała komenda: stop! Nie zacierać sladów, kierujący ekipą od razu szedł w to miejsce i sprawdzał. A my byliśmy kompletnie nieprzydatni.

W poniedziałek będą mapy geodezyjne które przygotuje Janusz, one dostaną się w ręce takiej grupy poszukiwwczej lub policji, zobaczymy.

Poza tym nagłaśniac sprawę. Tyle możemy zrobić.
Nie ma sensu się miotać.
Tak.Racja.
Poszukiwania nie są zabawą w podchody.Wszyscy chcemy, żeby jak najszybciej znalazł się jakiś ślad-a ten kurczę naprawdę łatwo zatrzeć.

Mimo wszystko tak bardzo chciałabym być teraz gdzieś w pobliżu.Pomagać w jakikolwiek sposób

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Princesssss Pokaż wiadomość
już jej nie słyszę, ale też jest już dosyć ciemno.

Iwona żyje, więc nawet za widnego nic nie mieli tam dojrzeć, prawda..?
Tak.Prawda
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:06   #3154
Janusz_G
Raczkowanie

Tak jak pisałem wcześniej jest to ciężka praca , Mia_bianca ma racje , tam trzeba być przygotowanym jak i mieć silne nerwy - wbrew pozorom to nie jest taka prosta sprawa - Ale tez dzięki wizycie naszej koleżanki w terenie teraz wiecie jak to wygląda , my możemy tylko zbierać ochotników którzy mają choć trochę doświadczenia- to możemy zrobić . Może mapy szczegółowe tego terenu dadzą więcej możliwości
Janusz_G jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:07   #3155
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tomasz_G Pokaż wiadomość
Jeśli się nie mylę to paralotnia miała latać z kamerą termowizyjną
Aaaaa, no tak,o zmienia postac rzeczy.
Stary 2010-07-31, 21:11   #3156
znam_zycie
Przyczajenie

Jestem z Gdańska. Niestety nie mogę uczestniczyć w poszukiwaniach, ale trzymam kciuki za wszystkie inicjatywy, te wirtualne i te realne. Mam nadzieję, ze Iwona odnajdzie się żywa.
Czytałam gdzieś, ze przestępcy często śledzą doniesienia na temat swojej zbrodni. Może winny zaginięcia Iwony czyta nasze posty, więc jeśli pozwolicie, to mam parę słów do niego/niej:

Zrobiłeś coś głupiego, złego, ale można to jeszcze odkręcić. Jeśli przetrzymujesz Iwonę, to pomyśl sobie, że gdy ją wypuścisz, to kara nie będzie taka dotkliwa. Jeśli nie daj Boże jej coś zrobiłeś, to lepiej przyznaj się sam i powiedz, gdzie ona jest. To złagodzi karę, którą masz ponieść. Jeśli to czytasz, to znaczy, że się boisz. Ten strach nie minie, jeśli nie "oddasz" Iwony. Już więcej zła nie możesz wyrządzić. Teraz czas na coś dobrego.

Przepraszam Was, ale musiałam to napisać. Współczuję mamie Iwony. Mam nadzieję, że Bóg da jej siłę!
znam_zycie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:16   #3157
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
tajny myślę że już wszystko jasne skoro prokuratura mówi wprost o uprowadzeniu. jest tak jak mówisz dokładnie
albo może nie koniecznie? Jeśli jest niewinny, nic jej nie zrobił, a jego zdjęcia byłyby pokazane całej Polsce to później taką sprawę mógłby założyć o oczernianie, że dłuuuugo i dużo by mu płacili.

Co do sprawy z poszukiwaniem.
Park Regana jest częściowo tak zarośnięty, że obojętnie, którą ścieżką Iwona by szła to można by było ją w te chaszcze wciągnąć. Trawa, pokrzywy i jeszcze jakieś chwasty sięgające co najmniej do tyłka/pasa.
Mam nadzieję, że dokładnie przeszukali tamte tereny oraz że byli z psami tropiącymi, które z jakiejś odległości coś by wyczuły, bo nie mam pojęcia czy fatygowano się z wejściem w te krzaczory.
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:25   #3158
Janusz_G
Raczkowanie

Wchodząc w chaszcze - opada na ciebie robactwo które gnieździ się na liściach , pajęczyna dostaje się do ust a nosem wciągasz pył i kurz który opada z poruszonych liści , , kleszcze czy pająki - to ich środowisko - takie szukanie nie należy do przyjemnych - poza tym pocąc się do skóry to wszystkie badziewia zaczyna przylegać - mimowolnie ocierasz co róż twarz , krople potu same spływają do oczu czujesz się lepki i brudny
Stary 2010-07-31, 21:28   #3159
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Wchodząc w chaszcze - opada na ciebie robactwo które gnieździ się na liściach , pajęczyna dostaje się do ust a nosem wciągasz pył i kurz który opada z poruszonych liści , , kleszcze czy pająki - to ich środowisko - takie szukanie nie należy do przyjemnych - poza tym pocąc się do skóry to wszystkie badziewia zaczyna przylegać - mimowolnie ocierasz co róż twarz , krople potu same spływają do oczu czujesz się lepki i brudny
Otóż to. Myślisz, że policja dokładnie szuka w takich miejscach? W chaszczach i krzakach?
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:34   #3160
Janusz_G
Raczkowanie

nie wiem nie widziałem ich pracy ale ja już to przechodziłem nie raz , więc znam takie czołganie się po zaroślach od podszewki - dlaczego czołganie - gdyż jeśli wejdziesz w takie krzaki w pozycji pionowej nie masz szans się schylić bo nie da rady jak w koło oplata cię jeżyna która ma kolce paproć - to poszycia nie widzisz , więc najlepiej jest zejść do parteru ale wtedy wszystko spada na głowę
Stary 2010-07-31, 21:35   #3161
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kitkulka Pokaż wiadomość
Otóż to. Myślisz, że policja dokładnie szuka w takich miejscach? W chaszczach i krzakach?
no cóż, jeśli ciało miałoby gdziekolwiek być, to właśnie w takim miejscu, a nie na środku przyciętego trawniczka. Tak więc myślę, że wraz z psami zbadali te tereny.

sama miałam praktyki terenowe i wiem, że nie ma przebacz - musisz wszędzie wejść
Stary 2010-07-31, 21:38   #3162
Janusz_G
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
no cóż, jeśli ciało miałoby gdziekolwiek być, to właśnie w takim miejscu, a nie na środku przyciętego trawniczka. Tak więc myślę, że wraz z psami zbadali te tereny.

sama miałam praktyki terenowe i wiem, że nie ma przebacz - musisz wszędzie wejść
Geodetka ?
Stary 2010-07-31, 21:40   #3163
ilooonkkka
Raczkowanie

OPOWIEM WAM PEWNA PRZYKRA I STARSZNA HISTORIE ktora wydarzyla sie w miejscowosci z ktorej pochodze -wioski z pod krakowa.w tej chili mieszkam w krakowie od kad wyszlam za maz)
pewnego dnia zimowego wyszla z domu sasidka starsza babciaok 80 lat ,miala czesto zaniki pamieci ale nigdy nie oddalala sie daleko bo sie bala i w0racala.a tu naraz wieczorem po calej wisoce rozbiegla sie informacja ze nie moga odnalesc babci..cala weies i pobliskie okolice btyly zaangazowane w szukanie staruszki. chodzili po lasach polach itd.. pojechali do jasnowidza nie wiem jak sie nazywal czy to byl jackowski czy ktos inny . do srodka wszedl sam syn ktory z dziecmi i babcia mieszkali .. ponoc wyszedl z pokoju zielony nikt nie wie co mu powiedzial.. minal miesiac nadal nci byla zima zamarznieta ziemia wiec gdyby gdzies lezala latwo by ja bylo zauwazyc. a z nadeszly roztopy i klusownicy zauwazyli ok 15 km od miejsca gdzie meiszkala cialo babci.. byla bardzo dziwnei ulozona jakby ja ktos polozyl i miala zdjete buty i ponoc ura zglowy . wygladalo to podjerzanie ona nie zaszla by tam sama nie bylo szans . babcia zostala pochowana.sprawa ucichła. mimo ze kazdy czul ze nie pryzpadkiem znalazla sie tam i ze w tej smierci prawdopodbnie ktos bral udzial ,wsyzscy milczeli...;/ az pewnego dnia sadziad tego domu pod wplywem % opwiedzial cos strasznego.. powiedzial ze babcie popchnąl wnuk spadla ze schodów i zmarla , pop czym widzial jak ten chlopak pakuje "cos" do samochodu i jedzie polna droga gdzies...ale nie chcial zucac pochopnych oskarzen,,nie iwem dlaczego ta zprawa nikt si enei zajal i dlaczegio nikt nie zezwal w tej sprawie.ale jak widac wszedzie sie dzieja dziwne rzeczy i nikogo nei mzoan wykluczac... w spraiwe Iowny mam na mysli jak cos znajomych .
ilooonkkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:47   #3164
malarybka16
Raczkowanie

moze synowi wlasnie to powiedzial jasnowidz i dlatego byl caly zielony..
masakra a wnuk..widac,ze jednak nie wnuk.
malarybka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:48   #3165
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ilooonkkka Pokaż wiadomość
OPOWIEM WAM PEWNA PRZYKRA I STARSZNA HISTORIE ktora wydarzyla sie w miejscowosci z ktorej pochodze -wioski z pod krakowa.w tej chili mieszkam w krakowie od kad wyszlam za maz)
pewnego dnia zimowego wyszla z domu sasidka starsza babciaok 80 lat ,miala czesto zaniki pamieci ale nigdy nie oddalala sie daleko bo sie bala i w0racala.a tu naraz wieczorem po calej wisoce rozbiegla sie informacja ze nie moga odnalesc babci..cala weies i pobliskie okolice btyly zaangazowane w szukanie staruszki. chodzili po lasach polach itd.. pojechali do jasnowidza nie wiem jak sie nazywal czy to byl jackowski czy ktos inny . do srodka wszedl sam syn ktory z dziecmi i babcia mieszkali .. ponoc wyszedl z pokoju zielony nikt nie wie co mu powiedzial.. minal miesiac nadal nci byla zima zamarznieta ziemia wiec gdyby gdzies lezala latwo by ja bylo zauwazyc. a z nadeszly roztopy i klusownicy zauwazyli ok 15 km od miejsca gdzie meiszkala cialo babci.. byla bardzo dziwnei ulozona jakby ja ktos polozyl i miala zdjete buty i ponoc ura zglowy . wygladalo to podjerzanie ona nie zaszla by tam sama nie bylo szans . babcia zostala pochowana.sprawa ucichła. mimo ze kazdy czul ze nie pryzpadkiem znalazla sie tam i ze w tej smierci prawdopodbnie ktos bral udzial ,wsyzscy milczeli...;/ az pewnego dnia sadziad tego domu pod wplywem % opwiedzial cos strasznego.. powiedzial ze babcie popchnąl wnuk spadla ze schodów i zmarla , pop czym widzial jak ten chlopak pakuje "cos" do samochodu i jedzie polna droga gdzies...ale nie chcial zucac pochopnych oskarzen,,nie iwem dlaczego ta zprawa nikt si enei zajal i dlaczegio nikt nie zezwal w tej sprawie.ale jak widac wszedzie sie dzieja dziwne rzeczy i nikogo nei mzoan wykluczac... w spraiwe Iowny mam na mysli jak cos znajomych .
Słuchajcie, ja wiem, że różne sytuacje miały miejsce ale może nie dołujmy się tu nawzajem, co?
Wszyscy wiemy, jakie tragedie dzieją się na co dzień ale dobrze byłoby się tutaj podtrzymywać na duchu a nie straszyć.
Stary 2010-07-31, 21:50   #3166
_kamea_
Zakorzenienie

Cytat:
Też taka mam nadzieję że jak przyjadę to będzie weselisko - spije się ze szczęścia jak ni - a piję bardzo rzadko . Oby Twoje słowa były prorocze
Geodeta i mało pije? (żart oczywiście, przy okazji pozdrawiam kolegą po fachu )

jak dla mnie facet z ręcznikiem jest dziwny. Poza tym jeśli chodzi o przeszukiwanie krzaków - sympatyczne to nie jest, ale policja pewnie zdaje sobie sprawę, że na chodniku ciała nie będzie...
Stary 2010-07-31, 21:51   #3167
BeautifulThings87
Raczkowanie

Iloonka ale opowieść, aż mnie ciarki przeszły
jeśli chodzi o Iwonę to też uważam, że w tym maczali palce znajomi...

Zobaczymy... Nie znam Iwony, mieszkam na drugim końcu Polski, jesteśmy w podobnym wieku, też czasami wracam sama z dyskoteki w nocy, dotknęła mnie ta sytuacja bo wiem, ze mogłam to być ja;(

To przestroga dla innych....
BeautifulThings87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:53   #3168
tajny
Przyczajenie

To co teraz napisze, będzie drastyczne, ale w pewien sposób da nadzieje, że na 90% nie ma tam ciała, a więc jest szansa, ze Iwona żyje. Więc do rzeczy, od uprowadzenia minęło dwa tygodnie, mieliśmy w tym czasie duże upały, ciało byłoby już w takim stadium, że na pewno wyczuwalny byłby charakterystyczny fetor. Uwierzcie, ze to jest straszliwy smród, bo u mnie w bloku kiedyś staruszka zmarła klatkę obok, nikt przez tydzień się nie interesował i fetor było czuć we wszystkich mieszkaniach dookoła. Jestem dobrej myśli, ze nie doszło do najgorszego. Trzymam kciuki!
tajny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:54   #3169
cremova
Zasiedzenie

przypomniala mi sie jeszcze sytuacja, ktora miala miejsce rok temu, a mianowicie bylam na imprezie na ktorej w pewnym momencie zorientowalam sie ze nie mam telefonu.. ktos mi go wyjal z kieszeni czy cos, no ale niewazne. Zalamalam sie bo byl to drogi model i wraz z przyjaciolka zaczelysmy intensywne poszukiwania pytajac sie ludzi w dyskotece czy nie widzieli gdzies.. w tym podeszlismy do dwoch chlopakow i pytam sie ich czy nie widzieli takiego a takiego modelu, na to jeden z nich: "niestety nie widzielismy, ale my jestesmy z wroclawia przyjechalismy sie tu zabawic i mieszkamy w hotelu tu obok i tam mamy telefon taki zapasowy, wiec jak bys chciala to mozesz isc z nami i my ci go bez problemu damy bo mamy jeden zbedny" ... oczywiscie odmowilam, ale to pokazuje jak faceci potrafia w sposob perfidny wykorzystac sytuacje...

cremova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:54   #3170
ilooonkkka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malarybka16 Pokaż wiadomość
moze synowi wlasnie to powiedzial jasnowidz i dlatego byl caly zielony..
masakra a wnuk..widac,ze jednak nie wnuk.
dokaldnei.prawdopodbnie synowi to wlasnie opwoiedzial jasnowidz. a co do wnuka to w tym domuc zesto klucicli sie z ta babci ai nei byla zawsze nalezycie traktowana ..( przykre ale wiele jest takich hisotori ,i nie ma tak ze nikt nic nie wie ludzie poprostu milczą..
Stary 2010-07-31, 21:56   #3171
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tajny Pokaż wiadomość
To co teraz napisze, będzie drastyczne, ale w pewien sposób da nadzieje, że na 90% nie ma tam ciała, a więc jest szansa, ze Iwona żyje. Więc do rzeczy, od uprowadzenia minęło dwa tygodnie, mieliśmy w tym czasie duże upały, ciało byłoby już w takim stadium, że na pewno wyczuwalny byłby charakterystyczny fetor. Uwierzcie, ze to jest straszliwy smród, bo u mnie w bloku kiedyś staruszka zmarła klatkę obok, nikt przez tydzień się nie interesował i fetor było czuć we wszystkich mieszkaniach dookoła. Jestem dobrej myśli, ze nie doszło do najgorszego. Trzymam kciuki!
Dokładnie!
O tym samym myślałam.

I nie wiem dlaczego ale mam przeczucie, że Iwona sama się oddaliła,wyjechała.Wiem, że nie miała powodu, żeby uciekać z domu ale...ale nie wiem.Takie mam przeczucie.
Stary 2010-07-31, 21:57   #3172
alufa
Zakorzenienie

Miałam napisać coś o krzyżu na trasie Brzeźno-Jelitkowo

Albo go zabrali albo jestem ślepa :/ Tż mówił, że pewnie burzył krajobraz dlatego się go pozbyli....

i zgadzam się z tym co powyżej. martwe ciało wydziela OKROPNY fetor... byłoby to czuć... nie wiem tylko jak z zasypaniem
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:57   #3173
ilooonkkka
Raczkowanie

Cytat:
dosc drastyczne ale oby tak bylo ze Iwona zyje ja w to wierze. ale tez do innego w zmaknietych pomieszczeniach a co innego na otwrtych przestrzeniach wyczuc ten fetor.. nie no nie napewno Iwony to nei dotyczy!!
Stary 2010-07-31, 21:58   #3174
Janusz_G
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _kamea_ Pokaż wiadomość
Geodeta i mało pije? (żart oczywiście, przy okazji pozdrawiam kolegą po fachu )

jak dla mnie facet z ręcznikiem jest dziwny. Poza tym jeśli chodzi o przeszukiwanie krzaków - sympatyczne to nie jest, ale policja pewnie zdaje sobie sprawę, że na chodniku ciała nie będzie...
Dlatego już nie pije hehehehee - za komuny to dopiero się działo teraz owszem na kwaterach jak się było to się i wypiło , fakt nie znam geodetów którzy nie pija - opis tego czołgania się był przy odtworzeniu ciągu osnowy geodezyjnej z przed drugiej wojny światowej - chyba trzeciej klasy - i to na wzgórzach morenowych w Rumii masakra nie zapomnę tego do dziś - maczety ubrany jak na zime a było lato i tak od punktu do punktu po chaszczach
Stary 2010-07-31, 21:58   #3175
Mia_bianca
BAN stały

Cytat:
mieliśmy w tym czasie duże upały, ciało byłoby już w takim stadium, że na pewno wyczuwalny byłby charakterystyczny fetor.

Ciało nie musi leżeć w okolicy więc nie musi być fetoru.

Co do smrodu to moje znajome wyjechały z domu na kilka dni, ze stołu zapomniały zabrać surowe mięso, schab czy coś w ten deseń. Na stół i mięso padało słońce. Po 2-3 dniach był taki smród na klatce schodowej, że wezwano policję, która wyważyła drzwi bo myśleli że dziewczyny poumierały i zwłoki tak śmierdzą.
Mia_bianca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:59   #3176
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
Miałam napisać coś o krzyżu na trasie Brzeźno-Jelitkowo

Albo go zabrali albo jestem ślepa :/ Tż mówił, że pewnie burzył krajobraz dlatego się go pozbyli....

i zgadzam się z tym co powyżej. martwe ciało wydziela OKROPNY fetor... byłoby to czuć... nie wiem tylko jak z zasypaniem
Musiałoby być naprawdę głęboko zakopane bo jedynie przysypane dalej byłoby czuć.
Stary 2010-07-31, 21:59   #3177
_kamea_
Zakorzenienie

Ale jak np jest worku i zakopane to chyba nie będzie czuć
Stary 2010-07-31, 22:02   #3178
tajny
Przyczajenie

Będzie, to jest strasznie silny zapach, znajomy z medycznej, mówi że po sekcji jeszcze przez trzy dni ten zapach czuje
Stary 2010-07-31, 22:03   #3179
ilooonkkka
Raczkowanie

Cytat:

Co do smrodu to moje znajome wyjechały z domu na kilka dni, ze stołu zapomniały zabrać surowe mięso, schab czy coś w ten deseń. Na stół i mięso padało słońce. Po 2-3 dniach był taki smród na klatce schodowej, że wezwano policję, która wyważyła drzwi bo myśleli że dziewczyny poumierały i zwłoki tak śmierdzą.
hahaha musieli miec miny jak na stole ujrzeli sprawce fetoru hahaha
Stary 2010-07-31, 22:04   #3180
tajny
Przyczajenie

Cytat:
Mia_bianca ja pisałem, że jeśli nie czuć w miejscu poszukiwań, to właśnie tam na 90% nie ma ciała
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości