|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
No mozna powiedziec ze jestem zadowolona z wyniku chociaz skret moglby byc wiekszy i bardziej uniesione ale nie od razu Rzym zbudowano
|
|
|
|
#22532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestem pod wielkim wrażeniem zebranej tu wiedzy ![]() Pierwsze zakupy postanowiłam zrobić w Rossmanie, z kartką najbardziej polecanych przez Was odżywek w ręce. No i tylko ten jeden Yung do farbowanych był na półce, więc go złapałam. W domu dopiero doczytałam, że ma Quaternium-87, a PQ i Q to przecież zuo ![]() Od czego jednak google - znalazłam taki opis tego konkretnie składnika: http://www.makingcosmetics.com/Condi...m-87-p155.html "easily dispersible in water" "no build-up effect" chyba sobie nie zaszkodzę w takim razie tą odżywką, prawda? a w międzyczasie poszukam czegoś lepszego. Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-07-31 o 22:25 |
|
|
|
|
#22533 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
grzech to nie jest, ale warto poszukac czegos bardziej odzywczego po myciu ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
na efekty trzeba poczekac, ja wyrazna poprawe zauwazylam po 3 miesiacach, ale moje wlosy byly w dosc zlym stanie dbaj o kudelki a one sie odwdziecza ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
![]() krag kreconowlosych sie nam poszerza na poczatek za poszukiwania info o Quaternium-87- to Q a nie PQYungi sa polecane do mycia,wiec na pewno nie szkodza "zlo" PQ polega na jego oblepianiu sie na wlosie, nie niszczy tylko daje pozorny efekt zdrowych wlosow, a nie o to tu nam chodziuwaznie poczytaj podlinkowane wiadomosci w 1wszym poscie tego watku- to taki "niezbednik kreconowlosej" ![]() powodzenia w pielegnacji i jesli mozesz wstaw fotki kudelkow, a kolezanki na pewno pomoga
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-07-31 o 22:58 |
|||
|
|
|
#22534 |
|
Konto usunięte
|
Znowu mam pytanie
![]() Dlaczego moje włosy nie lubią szamponów z prostym składem, są tempe po babydreamie, po Farmonie. Po myciu mam wielki suchy kołtun i dopiero gruba warstwa odżywki sprawia, że mogę w ogóle bez bólu wyrywanych włosów je dotknąć i rozczesać włosy. Właściwie tylko z prostych szamponów służy mi "Z apteczki Babuni" Joanny, ale mam po nich efekt króla lwa Właściwie mogłabym nie używać szamponów tylko oleje jakos trzeba zmyć, a ja nie wiem czym...Tym bardziej, że nie chcę przyzwyczajać włosów do 1 rodzaju szamponu, a w wersji król lew się sobie nie podobam |
|
|
|
#22535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak tobie nie sluza szampony to moze zacznij myc wlosy odzywka?
|
|
|
|
|
#22536 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Eloe- jesli dobrze pamietam- uzywa soku z cytryny proste skladowo szampony nie zawiaraja skladnikow kondycjonujach i siliconow, ktore to zapobiegaja plataniu i ulatwiaja rozczesywanie wlosow |
|
|
|
|
#22537 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21062622]ostatnio zmieszalam ocet jablkowy i odzywke myjaca w proporcji mniej wiecej 1:4, potzrymalam 2-3 min ,a mieszanka olejow zmyla sie bez problemu Eloe- jesli dobrze pamietam- uzywa soku z cytryny proste skladowo szampony nie zawiaraja skladnikow kondycjonujach i siliconow, ktore to zapobiegaja plataniu i ulatwiaja rozczesywanie wlosow[/QUOTE] nava dzięki |
|
|
|
|
#22538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22539 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nie uzywam szamponu od pol roku, czasem sa problemy ze zmyciem olejkow sama odzywka ![]() tu jest troche wiecej o occie https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=22 Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-07-31 o 23:50 |
|
|
|
|
#22540 |
|
Konto usunięte
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21062981]mi nie pasuje sok z cytryny
![]() nie uzywam szamponu od pol roku, czasem sa problemy ze zmyciem olejkow samo odzywka ![]() tu jest troche wiecej o occie https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=22[/QUOTE] przeczytałam, mam domowy ocet z czerwonych porzeczek tylko, bo mi wino nie wyszło parę lat temu i zapas octu jest albo poczekam z 2 miesiące na normalne polskie jabłka. Z fajnych rzeczy do włosów to polecam zwykła galaretkę owocową. Jadłam ją jak spaliłam włosy rozjaśniaczem, wprawdzie spalone i tak trzeba było ściać, ale odrosły ak marzenie i to całkiem szybko. A wódka z cytryną to sposób podany przez Evę Herzigovą w Elle w latach 90, a koniak do pielęgnacji włosów stosuje Beata Tyszkiewicz. Kiedyś nie było wizażu i informacje o włosach sie zdobywało na wagę złota. Zupełnie jak odżywka Elseve multiwitaminowy-tylko w oryginalnej francuskiej wersji nie zawierała silikonów i myła jak marzenie |
|
|
|
#22541 |
|
Zakorzenienie
|
galaretka i żelkami ratowalam kiedys paznokcie..oj szybciutko po tym rosly tak tak..na wlosy wtedy nie zwracalam uwagi ale pewnie tez pomoglo.chyba znowu zaczne szamac galaretki
|
|
|
|
#22542 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a koniak to wole jednak wypic
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-08-01 o 00:16 |
|
|
|
|
#22543 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22544 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko mi szczerze żal, bo moje po odpowiedniej pielegnacji okazały się proste a miały być takie jak Twoje![]() . Oczywiscie rozumiem, ze Ty masz wyższe wymagania do swoich, które bez cudów na kiju są jakie sąMałgosiu86- ![]() Danusiaes-te szampony są takie "tępe". Ja staram się myć OMO nawet po olejach. Najpierw odzywka na włosy-na skalp szampon-masaż ta piana i tak spłynie na włosy-ewentualnie powtórka
Edytowane przez janiaw Czas edycji: 2010-08-01 o 11:06 |
|
|
|
|
#22545 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam w szafce odżywkę z HairX Oriflame, jakąś przeciwłupieżową, jako pierwsza przed myciem się nada przez kilka dni, kręcą mi się zawsze po niej włosy bardziej. Zaraz lecę myć kudły i sprawdzić, jak się sprawuje pantene i to cudeńko z garniera...
|
|
#22546 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny ja mam jeszcze takie pytanie, niedlugo wybieram sie na wakacje i chcialabym cos ochronnego przeciw uv b/s. czy dobry bylby psikacz l'biotici czy moze loreal professionel solar sublime ? Czy to sie wogole nadaje do kreconych wlosow?
|
|
|
|
#22547 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() Wczoraj moje włosy wyglądały super W końcu po długim czasie ![]() Dałam wax zagraniczny na skalp a na długość wax latte doprawiony kokosem zostawiłam to pod czepkiem i zrobiłam sobie małą drzemkę. Było ciepło więc nie widziałam potrzeby podgrzewania waxów. Po dwóch godzinach zmyłam waxy wodą, odcisnęłam włosy w t-shirt i trochę ugniatałam naturią b/s miód i cytryna, jak wysychały zauważyłam w niektórych miejscach niedokładny skręt więc spryskałam te miejsca goldwellem curly twist i jeszcze pougniatałam i zawinęłam je w turban na jakiś czas. Jak zdjęłam turban to wtarłam troszke kokosa i spryskałam mypą aloesową i powiem wam było super ![]() Eloe, Syrenko już poruszałyśmy ten temat wcześniej: moja próba włosa wskazuje na przekarmienie proteinami wg artykułu Syrenki ale 3 tyg bez protein nic w elastycznosci włosa nie zdziałało więc zrobiłam drugi raz z rzędu waxa latte. Za pierwszym razem chyba za krótko trzymałam. Wczoraj włosy były w świetnej formie a próba pokazała ciut większy opór (choć i tak słaby) ale moze to za sprawą olejów, w kazdym razie próbuję dalej. Fotki oczywiście zostały zrobione, choć kilka z nich tż zdążył wykasować To co się ostało czyli chyba tylko jedno zdjęcie tyłu dodam jak się ogarnę i poszukam kabel
|
#22548 |
|
Raczkowanie
|
Hm, gratuluję
Ja dzisiaj po odżywce garniera z awokado i masłem karite oraz pantene b/s te 'loki i fale' na razie mam mieszane uczucia, włosy super pachną, falują się (zaraz będę musiała im pomóc stylizacją^^) jakby się trochę rozprostowały ;o... Ale są miękkie, ale nie zauważyłam większej poprawy ich stanu. Ale ten zapach....
|
|
#22549 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a gdzie obiecana fotka? ![]() zmieniam zdanie co do aloesu-w wlasnorecznie skomponowanym psikadle-jednak mi sluzy kudelki schna po porannym myciu ![]() niestety rano mialam przykra niespodzianke- obudzilam sie ze swedzaca glowa- noo nie po olejkach- jak to stosowalam je juz wczesniej i bylo ok a tak to ze uzylam nivea... ma pare parabenow, to w takim razie, nie tylko sls-y ale i parabeny... a taaaaak dawno nie swedzial mnie skalp, echhhh juz prawie zapomnialam...
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-08-01 o 13:52 |
|
|
|
|
#22550 |
|
Zakorzenienie
|
Siedze w nowym domu, pudla i walizy wszedzie, spalam dzisiaj 2 godziny i w ogole nog nie czuje
ale wszystko jest juz w jednym miejscuwloski sprawuja sie dobrze, przeprowadzka im sluzy jako ze czas byl dla mnie cenny po umyciu schly same i wczoraj i dzisiaj, fotka zbedna bo wygladaja jak na ostatniej ktora wkleilamwczoraj uzylam szamponu alvedre z zielona kawa i musze powiedziec ze wcale nie byl tak mocny jak jumaatt mowila, w skladzie ma sls ale chyba lzejszy bo zamiast Lauryl albo Laurteth pisze Coco (jak dobrze pamietam bo szampon jest gdzies w pudle), jako maske kuracje nawilzajaca z hibiskusem i alosem (rowniez alvedre), wlosy wygladaly dokladnie tak samo jak dzien wczesniej, wniosek mam taki ze obecnie jak wlosy kondycyjnie prezentuja sie lepiej wszystko im pasuje, oczywiscie wszystko CG.
|
#22551 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są mało elastyczne? Jakie jeszcze? To może być też brak nawilżenia. Ustaliłyśmy ostatnio, że te próby nie zawsze są miarodajne (bo różnie możemy reagować na rożne proteiny) oraz, że jakiś objaw możemy błędnie odczytać. Np. brak elastyczności uznać za przekarmienie proteinami a nie brak nawilżenia. A powodów złego zachowania włosa może być więcej. Cytat:
|
||
|
|
|
#22552 |
|
Zadomowienie
|
Janiaw
Fajnie, że czytacie artykuły ![]() W końcu udało mi się kupić balsam Joanny z proteinami z mleka. Dzisiaj moje włosy dostaną (pierwszy raz od ponad roku) proteiny w odżywce. Ciekawe jak zareagują ![]() Poza tym jeszcze kupiłam jeszcze Joannę z miodem i cytryną (ten zapach Wszystko to udało mi się zdobyć w Realu (wzięłam ostatnie sztuki |
|
|
|
#22553 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jaki odczyn pH ma sok z aloesu? |
|
|
|
|
#22554 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Normalnie mają większy skręt? Cytat:
![]() W tych szamponach są bardzo łagodne ko-surfaktanty, więc pewnie dlatego są mimo wszystko delikatne. |
||
|
|
|
#22555 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21074886]Malgosiu, czytamy czytamy
jaki odczyn pH ma sok z aloesu?[/QUOTE] Kwaśny, ten z ZSK ma ok. 3,5-5, a normalnie koło 4 (?) Małgosiu, Natural Haven to skarbnica wiedzy |
|
|
|
#22556 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#22557 |
|
Wtajemniczenie
|
dodaję obiecane fotki tylko bok i resztę wykasował Tż
pierwsze -przedwczorajsze włosy (kolor przekłamany) drugie-obecny kolor włosów (strasznie wypłukany i wypłowiały )zdjecia robione dzień po dniu a zobaczcie jaki wpływ ma światło na kolor włosów ... chyba pofarbuję :/
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-02 o 10:49 |
|
|
|
#22558 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie o płukanki octowe/cytrynowe - czy można je stosować przy farbowanych na ciemno włosach? Nie chciałabym ich rozjaśnić.
Czy płukanki są raczej zarezerwowane dla blondynek? |
|
|
|
#22559 | |
|
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
to chyba jakiś zbiorowy bunt w takim razie. zauważyłam, że jak na pewnym etapie bardzo chciałam dobrze, to było jeszcze gorzej. super pyszne rzeczy wplatane w minimalistyczny program okazały się być dobrym wyjściem, chociaż.... nie oznacza to, że wiem, które 'super, dobre rzeczy' będą super teraz.... myślę, że do pielęgnacji musimy dodać zieloną herbatę i nauczyć się wróżyć z fusów ![]() zanabyłam wczoraj boosta z tbs - wow jestem zachwycona! generalnie moje włosy miały wczoraj naprawdę dobry dzień, byłam z nich niesamowicie dumna - od dawna niewidziany bauns się pojawił łupem padł również żel z aloesem tbs, bo choć miałam charpkę na nowe odżywki, to nie zachwyciły mnie za specjalnie a, że przy zakupach włosowych na drugi produkt było -30% to czułam sie zobowiązana... w sephorze w arkadi, drogie warszawianki, jest maska ytc za chyba 31 zł Agison, używałaś poppy mask, jak się spisała?
|
|
#22560 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zazdroszczę...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.

Jestem pod wielkim wrażeniem zebranej tu wiedzy 

za poszukiwania info o Quaternium-87- to Q a nie PQ
PQ polega na jego oblepianiu sie na wlosie, nie niszczy tylko daje pozorny efekt zdrowych wlosow, a nie o to tu nam chodzi
Właściwie mogłabym nie używać szamponów tylko oleje jakos trzeba zmyć, a ja nie wiem czym...Tym bardziej, że nie chcę przyzwyczajać włosów do 1 rodzaju szamponu, a w wersji król lew się sobie nie podobam

. Oczywiscie rozumiem, ze Ty masz wyższe wymagania do swoich, które bez cudów na kiju są jakie są

stosowalam je juz wczesniej i bylo ok