|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le
Cześć dziewczyny!
Spóźnione życzenia dla wszystkim dotychczasowych roczniaków.Dużo zdrówka! U nas idą kolejne zęby i z każdymi kolejnymi Bartek jest większym marudą.Ciągle płacze.Tak mi go szkoda.. Poza tym od tygodnia chodzi i jest z siebie dumny.Nie pozwala się trzymać za rączkę, wyrywa się i denerwuje, bo on chce sam ![]() Nauczył się mówił 'hej', śmiesznie to brzmi, bo tak fajnie przeciąga. Poczytam Was troszkę, bo mam zaległości. ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Miramej, pytaj, jak będę umiała-pomogę ![]()
#4712 |
Ola-Unhola
|
Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le
Ja tylko na chwilkę pochwalić sie moim dzisiejszym dziełem
![]() czeko, fajne kolory. jak zajrze wieczorkiem to coś może napiszę o meblach, znaczy się doradzę ![]() Teraz lecę dalej sprzatać ![]() papa
#4713 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Sweet witaj
![]() ![]() Unholy torcik super ![]() ja bym Wam pokazala jaki sama zrobilam na roczek Eryka ale mam tylko na zwyklym zdjeciu a nie cyfrowym ![]()
#4714 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Pytaj ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() czekoladko zapomniałam napisać, że na zdjęciach kuchnia wygląda suuuper ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4715 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ehh nie mam mocy
musze sie zebrac i isc sie wykapac zajade do TZ do pracy i pojade do dzieci - moze mnie nie wykoncza do reszty ![]()
#4716 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Superowy ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wilk nie straszny, bo mam Was, bez Was bym zginęła ![]() Moje pytania ![]() - siekacie mięsko nożem, czy blenderujecie? Ja zblednerowałam, bo mi się jakieś za twarde dla Kuby wydawało ![]() - jak się zamraża w pojemniku, to on musi być wypełniony w całości, czy może być np. do połowy? - jaką konsystencję uzyskujecie i w jaki sposób? Ja zblenderowałam, ale nie tak do gładkiej papki. - na jakiej wodzie gotujecie? Z kranu czy mineralnej/źródlanej? - makaron miałam świderki i też go blenderem potraktowałam - dobrze, czy nie bardzo? Później pewnie będą następne ![]() A tak BTW jaką wodę teraz piją Wasze dzieci? Bo powinno się chyba już przejść ze źródlanej na mineralną? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4717 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ufff wykapalam sie i od razu mi lepiej
![]() Cytat:
![]() - ja siekam na male kawaleczki, ew rozgniatam jeszcze widelcem - nie wiem jak musi ale ja mam zamrozone nie wszystkie wypelnione w calosci - ja juz dawno nie uzywam blendera, warzywa rozgniatam widelcem, miesko siekam i tez rozgniatam ewentualnie - z kranu ![]() - to juz jak uwazasz, ja ostatio zaopatrzylam sie w takie drobniutkie makarony, ktore sa mniejsze niz maly paznokiec i juz nic z nimi nie robie, makaron taki rosolowy gniote widelcem, spagetti kroje na male kawaleczki, maly nie ma problemu z pogryzieniem a ostatnio malemu strasznie smakuje makaron z jajkiem i sa to swiderki wlasnie i karmie go widelcem i wkladam mu do buzi po jednym makaroniku, ladnie gryzie ja uciekam do wieczora zapewne ![]()
![]() |
#4718 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4719 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ponumerowałam Cie ![]() ad.1. Różnie, jak jest miękkie, to siekam, jak twarde - blenderuje. Jak robie więcej porcji, to mięso i małą część warzyw blenderuje (powstaje moja baza), resztę warzyw rozgniatam widelcem. Używam do części blendera, bo wtedy konsystencja obiadków jest fajniejsza ![]() ![]() ad.2. Przeważnie obiadki wagowo zajmują mi 3/4 pojemnika. Mroże po jednej porcji, czasami po dwie. ad.3. Tak jak piszesz, lekko bledneruję, żeby rozdrobnić, a nie zrobić papkę i tak, jak warzywa robię w parowarze, to podlewam (przed blenderowaniem) wodą, jak gotuję w garnku, to wywarem. Podlewam małą ilością, ew. później dodaję, jak stwierdzam, że konsystencja potrzebuje poprawy. Jak wyjdzie mi zbyt wodniste, to dodaję kleiku kukurydzianego/kaszy m. i zagotowuję ![]() ad.4. Na Primaverze, bo takiej używamy ![]() ad.5. Ja dawałam makaron wstążki, to go tylko posiekałam. Fajna też jest (jako dodatek) kasza kus-kus. Szybko się przygotowuje i jest smaczna ![]() Odpowiedziałam najlepiej, jak umiałam ![]() Przypomniałaś mi o tej wodzie, nie pamiętam kiedy zalecają zmianę.
![]() ![]() |
![]() |
#4720 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no szkoda...ale nie szczypałabym się żeby na niego czekać aż z nami pojedzie ![]() ![]() nieee...o prostu ma ważniejsze sprawy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Na pytania dziewczyny już widzę odpowiedziały...powiem szczerze że nie wiedziałam o tej wodzie...ja daję Żywca albo Primaverę super ![]() Wróciłyśmy właśnie z małą, położyłam ją i włączyłam kołysanki...zapadła cisza więc chyba śpi ![]() ![]() Czeko jeżeli jeszcze nie byliście w zamku w Pszczynie to polecam, pięknie tam w środku i park też bardzo fajny ![]() No i tak cichuuutko się pochwalę: cały zeszły tydzień mała zasypiała kompletnie bez płaczu ![]() ![]() ![]() sweet boski avatar ![]()
Edytowane przez aannuullaa Czas edycji: 2010-08-01 o 14:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4721 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Jakieś coś z kurakiem i kalafiorem, nawet dobre było ![]() Pisałam już, że Cię kocham? ![]() I Ciebie magi też ![]() ![]() ![]() ![]() Jak to co? Bijesz ![]() ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Rozmawialiśmy ostatnio z Małżem, że jak zaszczepimy Kubę Priorixem, to nie pojedziemy na wakacje, bo lepiej być w domu, gdyby coś się działo (odpukać ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4722 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() dwójka na dole się bieli ale na razie nie widzę żeby miała wyjść... no tak miałam powiedzieć ale ograniczyłam się do stwierdzenia że mała ząbkuje... nie mówiąc już o tym że powinnam palnąć że przynajmniej słychać małą a nie mnie jak się po niej wydzieram używając przekleństw jak spod baru...u nich tak jest..... Ja ostatnio jak na imprezę robiłam sałatkę to z makaronu ryżowego, też chyba byłby fajny dla dzieciaków ![]() A, jeszcze miałam Ci pisać- Martynka już kilka razy zamoczyła w kubku nos razem z buzią ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
![]() Jak przeszukiwałam fora to trafiłam na osoby, które pisały ze ich dzieciom szczepionka była podawana w tzw. osłonie nurofenowej - nurofen podawali kilka dni przed i po szczepionce, podobno to minimalizuje ewentualne skutki uboczne...ale to już jakiś pediatra musiałby konkretnie na temat dziecka się wypowiedzieć...
![]() |
#4723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Czyli podobnie, jak u Kuby, bo u Niego dużo czasu mija, zanim ząbki się przebiją ![]() Pamiętam, jak pisałaś o tych sąsiadach ![]() Makaron ryżowy? Muszę obczaić ![]() ![]() Kuba pewnie się nie przestraszy, w kąpieli chlapie się jak stary w oczy, w buzię, ale On jest taki narwaniec, że albo zęby sobie wybije, albo się zakrztusi ![]() O, pierwsze słyszę, dzięki za info ![]() Przyznaję, że nie czytam już o tej szczepionece, bo potem znowu mam mętlik ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4724 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no ja też starałam się nie nakręcać do czasu aż mnie dziewczyny uświadomiły o tym uczuleniu na białko..tak to pewnie przeczytałabym o tym dopiero na ulotce przed samym terminem szczepienia, terasz szperam i szukam co mam z tym fantem zrobić i stąd też takie informacje ![]()
![]() |
#4725 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a meble chyba jasne grafitowe i szafki mrozone szklo a blaty to mysle zeby ciemny grafit z bezem cos jak plytki dzieki za stronke ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() jasne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
-nie ma znaczenia czy pojemnik jest pelny ![]() -ja blenderuje ale nie na gladko a jutro sprobuje jej podac rozgniecione bo juz coraz lepiej sobie radzi z gryzieniem, dzisiaj jadla obiadek ze sloiczka (mialam lenia)i byly tam duze kawalki -jadla bez problemu i mam wrazenie ze lubi memlac bo sie cieszy przy tym -na kranowie -makaronu nie miskuje bo jest miekki i sam sie rozwala jak lyzeczka mieszam Wercia pije albo żywiec zdroj albo kranowe przegotowana ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Svi, ja właśnie kupiłam razem z butelką z atomizerem i będę używać szampon, maskę i potem na rozczesane włosy to serum ew jak nie będę zadowolona z efektu to to mleczko będę dodawać do szamponu i do maski pod prysznicem nie mogę trzymać tego, bo Tomek mi wszystko ściąga z resztą keratyna musi stać w lodówce, więc musiałabym pamiętać żeby ją sobie przynieść za kazdym razem i znając życie nie robiłabym tego, a tak spokojnie po rozczesaniu sobie spryskam przy lodówce i od razu odstawie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4727 | ||||||
Zakorzenienie
|
Unholy tort wygląda smakowicie
![]() lubie wszystko co czekoladowe ![]() A te kulki to co to i jak smakuje? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Svi ty gotujesz extra dla Marcelka, czy wy to samo jecie , a jemu tylko rozdrabniasz? Jeśli osobno dla niego, to kiedy planujesz by z wami jadł? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale mi dzień szybko zleciał Spałam do 10, potem nim się obróciłam zrobiła się 12, mała poszła spać, ja sprzątałam.Wpadła siorka z córeczką,poszłyśmy do nich i jak wróciłam to mała się bawiła a ja kończyłam porządek w mojej szafie.Kąpiel i mam już luz do 22.Potem idę na spacer. ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Acha, nie wiem czy już nie wspominałam zapisałam mała na szczepienie...23.08, pani powiedziała że mają spory zapas priorixa A na bilans musiałabym się przejść.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4728 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Miramej zaraz sprawdze ten makaron bo nie pamietam
Cytat:
nie, nie gotuje ekstra, jezeli jest na obiad cos co moze zjesc, np rosol albo mielone....to je to samo tylko np warzywa i mieso z rosolu rozdrabniam z makaronem, a miesko wkladam do buzi po kawalku i ziemniaczka tak samo a jak jest cos, czego nie moze jesc, jakies ostre czy mocno tluste to po prostu daje mu sloik, mam spory zapas - nie wysilam sie ![]()
![]() |
#4729 |
Zakorzenienie
|
Mariolko jak wpadniesz, to ja mam pytanie, tak mnie teraz naszło.Antonio płatki z mlekiem krowim je, czy modyfikowanym?
Svi, co to za podpisik? ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4730 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() no właśnie ostatnio się nad nim zastanawiałam, tak ogólnie jesteś zadowolona? Tydzień Kultury Beskidzkiej, mówię Wam, coś niesamowitego, tydzień ponad trwają imprezy w kilku miejscowościach występują regionalne zespoły z całej Polski i świata, jest konkurs zespołów tańczących regionalne tańce, w zeszłym roku wygrał zespół z Mauritiusa ![]() ![]()
![]() |
#4731 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() nie mam mocy, nawet jeszcze sie nie polozylam po nocce ![]() Jak ja jutro wstane na rano do pracy? hmm... ![]() Katarzynko, płatki na modyfikowanym.
#4732 | |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Miramej ten makaron to Lubella Muszelki nr 26
Załącznik 3298085 a tak jakos mi sie spodobal Cytat:
![]() ale naprawde sie nie wysilam, przynajmniej ostatnio nie mam sil po prostu a jeszcze kazdy je co innego to juz w ogole ehh
![]() ![]() Wzorki i wzoreczki, teraz nowe pazurki u Swinecki zapraszam do komentowania ![]() Edytowane przez Svinecka Czas edycji: 2010-08-01 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4733 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No u Ciebie jeszcze trudniej, bo to uczulenie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4734 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
lekko podsmazone a potem duszone
ale on juz od dawna je smazone - w zasadzie odkad je normalne jedzenie, jajecznice od poczatu smazylam mu na maselku a nie na parze, makaron z jajkiem tez je smazony i nic mu nie dolega po tym, jest juz przyzwyczajony
#4735 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() plan był by przede wszystkim doprowadzić się do ładu przed następnym zajściem. Teraz nie jestem na żadnej diecie, ale nadal nie jem białego pieczywa, smażonego, nie piję słodkich soków ani gazowanego, a jeśli coś słodkiego to gorzka czekolada lub ciastka owsiane. Nadal chodzę co wieczór na spacer, a z małą co dzień troszkę deptam na rowerku. Piję czerwoną herbatkę i wodę z kropelkami. Jak zaczniemy starania odstawię kropelki i spacery. Z Brity jestem mega zadowolona.Pijemy ją wszyscy łącznie ze zwierzakami. Wlewam ją też do czajnika i parowaru i jeszcze nie musiałam ani raz odkamieniać, bo jest czysty.W końcu kamień mi nie pływa, a zawsze czekałam chwilę po zagotowaniu aż wszystko opadnie, mimo że np2 dni wstecz użyłam odkamieniacza. Noworodkowi myślę że bym ją przegotowywała. Osobiście polecam. ![]() Cytat:
![]() zmykaj odpoczywać. A moje dziecko się już obudziło 3x ![]() Popłakuje coś... Dałam jej nurofen, bo na żel zaprotestowała. Ogólnie z dnia na dzień robi się bardzo kumata. Jako że my smoczka używamy tylko do spania to jak wyciągam ją z łóżeczka, to sama go wrzuca z powrotem. A jak z rozpędu jak wyciągnę z korkiem, to już w kuchni mi go oddaje.Z e słowami "mamma" Od kilku dni jak zbliża się czas na drzemkę to stoi pod bramką i też woła "mama" Dziś na chwilę przed kąpielą też próbowała wejść do łóżeczka, ale musiałam uporać się z szafą. Dziś wyciągnęłam jej szczebelki i pokazywałam jak wychodzić, ale ona uparcie wyłazi jak pies.Rękami do przodu. Bardzo wysoko oceniam jej świadomość"tak" i "nie" i przystaje na jej wybory-w miarę rozsądku.Ale jak np pytam czy chce pić a kiwa że nie, to się nie napiję. Czy idziemy na huśtawkę-zawsze jest "tak" A idziemy do domu "nie" W kąpieli siedzi ok 30min i jak powiem "wychodzimy" to też kiwa "nie" Potrafi wyrazić że chcę iść na dwór, albo że chce wydostać się przez bramkę do kuchni, albo że chcę jeść. No to się pochwaliłam.Chyba zbyt często tego nie robię to popłynęłam ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#4736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mój też woła "mama" jak chce spać, a jak chce jeść to mknie do kuchni i woła "da"
![]() ![]() |
![]() |
#4737 |
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczorek
![]() ![]() Padam na ryjek ![]() ![]() Zaległości mam od czwartku ![]() ![]() Póki co obiecane fotki tortu Bartoszka ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4739 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A stosowałaś u Kubusia tą maść? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4740 |
Ola-Unhola
|
Hej
![]() Zmęczona jestem, ale jeszcze zajrzałam. Teściowie z chrzestnym i zoną jego pojechali o 20,30. Tort wyszedł pycha, bylismy na spacerku i zamówiliśmy jeszcze pizzę. Jak tylko tort się skończy biorę się za głodówkę, bo brzuszek wyszedł i boczki się pojawiły... Od wtorku obżarstwo słodyczowe było, więc w sumie co się dziwić... Uzbierało się trochę prezentów, tak patrzyłam dzisiaj co Antoś dostał: krzesełko uczydełko, drewniany pociąg, garnuszek na klocuszek sorter żółw playskool klocki FP sterowaną ciuchcię Wszystko robi furorę bo nowe, z czasem napisze co zatrzymało Małego na dłużej ![]() Svi, Eryk też taki ciekawy zabawek Marciego? Bo Bartek, to wręcz zabiera i pół dnia sie bawi ![]() Kasiu, na torcik to tzw jadalne perełki, jest ich spory wybór. Ja kupiłam Te z załącznika. No to idę spac. Dobranoc. Do jutra ![]()
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2010-08-01 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.