|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
a ja dzisiaj przyjrzałam się dokładnie mojej cambrii na której jakiś czas temu pojawiły się kropelki i niestety przyuważyłam dwa małe pajączki...
czyli to jednak nie g(l)utacja... |
|
|
|
#2312 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie pajęczynek nie widziałam
ale kupiłam wcześniej na przędziorki na kwiatka balkonowego jakiegoś syfa więc tym spsiukałam, dodatkowo wywaliłam kwiatka z doniczki, wywaliłam całą ziemię, spryskałam korzenie i wsadzę zaraz do nowej ziemi i nowej doniczki. może pomoże. cambria ma czarne kropeczki na liściach więc to mogą być przędziorkowe odchody... zobaczymy jaki będzie wynik kuracji. na razie cambria zostaje wywalona na balkon |
|
|
|
#2314 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2315 |
|
Raczkowanie
|
dobrze wiedzieć - na przyszłość
teraz mam nadzieję że to pomoże
|
|
|
|
#2316 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny która z Was ma filtr odwróconej osmozy?? Jaki jest koszt takiego filtra?? jest prosty do zamontowania?? Trzeba mieć osobny kran do niego czy montuje się go do zwykłego kranu??
|
|
|
|
#2317 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie storczykowe maniaczki
podczytuję Was od jakiegoś miesiąca i wiele się dowiedziałam na tym forum ![]() Dostałam go w prezencie i wyglądał na zdrowego dopóki nie zajrzałam pod spód liści (w załączeniu zdjęcia) z wierzchu wygląda normalnie. Do tego ma chyba wełnowce bo znalazłam kilka pajęczynek między liśćmi i pod spineczką na pędzie. BŁAGAM POMÓŻCIE bo storczasek ma fantastyczny kolorek (zawsze na takiego chorowałam - ciemny bordo). Dodatkowo wrzucam kilka fotek moich pozostałych falków. pozdrawiam
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2318 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2319 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za zainteresowanie Doriskap
te nacieki występują tylko na tych dwóch liściach które załączyłam, pozostałe są czyste. Nie jest to miękkie (choć wygląda jak purchel) pod światło lekko przezroczyste. od stożka wzrostu już zaschnięte, zbrązowiałe i płaskie, reszta wypukła i przezroczysta. Przemyłam go wczoraj roztworem z płynu i spirytusu ale pewnie będę musiała pozbyć się tych dwóch liści. \ (sprawdziłam całego kwiatka pod względem robali i nic nie znalazłam, ale nie mam w domu lupy więc może coś przeoczyłam) Przewertowałam chyba wszystkie strony dotyczące chorób storczyków i fora temu poświęcone ale nigdzie nie znalazłam takich zmian na liściach dlatego zwróciłam się do Was po pomoc. pozdrawiam |
|
|
|
#2320 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie stoi na południowym oknie, ma teraz 3 pędy, ale myślę że to dlatego że nie zimowało w chłodzie Na jesieni mam zamiar wynieść je do chłodnej piwnicy i podlewać raz na 10 dni (tak czytałam na jakimś forum o storczykach). Co więcej mogę napisać? Kwiaty są pachnące i mają śliczne kontrastowe ubarwienie Drugi cudaczek - Encyclia - jest u mnie od maja tego roku, więc za dużo o niej nie wiem jeszcze. Kupiona w obi z przeceny za 9 zł Trzymam ją również na południowym oknie, podlewam jak podłoże przeschnie. Kwiaty są bardzo oryginalne (przypominają ośmiorniczkę lub tancerkę |
|
|
|
|
#2321 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czym??????
|
|
#2322 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poczekaj może inne dziewczyny szybciej zidentyfikują co to jest ![]() poszperaj też w stronach z chorobami storczyków tam jest też wiele cennych informacji... |
|
|
|
|
#2323 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny !
Dawno mnie tu nie było muszę teraz nadrobić lekturę moje kwitnienia i ostatnie dziecko miniaturka |
|
|
|
#2324 |
|
Rozeznanie
|
Ano tak
Ja tam czuję zapach margaryny ![]() lusia- cudny żółty woskuś a jeszcze cudniejsza miniaturka
Edytowane przez Makobratek Czas edycji: 2010-08-02 o 20:10 Powód: dopisek |
|
|
|
#2325 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ten czerwony |
|
|
|
|
#2326 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2327 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2328 |
|
Raczkowanie
|
Prześliczne te miniaturka
Lusia normalnie szczęka mi opadła jak zobaczyłam Twoje storki
|
|
|
|
#2329 |
|
Zakorzenienie
|
śliczne miniaturki
|
#2330 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze dwa puszczają pędziki
Nie mogę się doczekać ![]() A żeby było śmieszniej miniaturka moja ma keika i puszcza drugi pęd Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-08-02 o 21:40 |
|
|
|
#2331 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=doriskap;21093123]powiem tak - nie spotkałam się z takim naciekami nigdy nawet na zdjęciach... trudno ocenić tylko po zdjęciach co by to mogło być... ale ja bym usunęła te liście... tylko wtedy z tej strony zostanie 1 listek tak??
poczekaj może inne dziewczyny szybciej zidentyfikują co to jest ![]() poszperaj też w stronach z chorobami storczyków tam jest też wiele cennych informacji...///// dziękuję za odpowiedź ![]() niestety zostanie łysy po jednej stronie bo ma tylko dwa liście ale listki nowe puści jak już uda mi się zdiagnozować chorobę i go wyleczyć. A inne dziewczyny co sądzicie o chorobie mojego falka ???? (kilka postów wyżej załączone zdjęcia) Tak na marginesie śliczne macie te kwiatuszki jeden ładniejszy od drugiego i każdego chciałoby się mieć.czekam na poradę pozdrawiam |
|
|
|
#2332 |
|
Raczkowanie
|
Jestem tu na forum codziennie ale nie odzywam się jeśli to ma być tylko spam.
![]() Pierwszy raz widzę taki przypadek i jestem w kropce, nie wiem co powiedzieć. Trzeba przewertować chyba cały internet żeby się dowiedzieć co to za dziadostwo. |
|
|
|
#2333 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
w tym problem że w internecie przejrzałam co się dało i nie znalazłam nawet w połowie podobnych zmian, dlatego trafiłam do Was. dobrze chociaż że mój chory falek nie zawędrował na parapet do innych, bo aż boję się pomyśleć co by było, gdyby zarażał Widziałam wielokrotnie że przewijał się temat MIKORYZY na wątku. ja stosowałam tą w płynie z ZIELONEGO DOMU i jestem zadowolona. korzenie ruszyły po jakiś 2/3 tygod od zastosowania. Nawet małe keiki przy podstawie matki wypuszcza nowy listek. pozdrawiam ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- " Pierwszy raz widzę taki przypadek i jestem w kropce, nie wiem co powiedzieć. Trzeba przewertować chyba cały internet żeby się dowiedzieć co to za dziadostwo. w tym problem że w internecie przejrzałam co się dało i nie znalazłam nawet w połowie podobnych zmian, dlatego trafiłam do Was. dobrze chociaż że mój chory falek nie zawędrował na parapet do innych, bo aż boję się pomyśleć co by było, gdyby zarażał Widziałam wielokrotnie że przewijał się temat MIKORYZY na wątku. ja stosowałam tą w płynie z ZIELONEGO DOMU i jestem zadowolona. korzenie ruszyły po jakiś 2/3 tygod od zastosowania. Nawet małe keiki przy podstawie matki wypuszcza nowy listek. pozdrawiam[/QUOTE] |
|
|
|
|
#2334 |
|
Przyczajenie
|
Witam ;*
Przejrzałam wasze storczyki i są taki piękne ^^^ boskie po prostu więc mam nadzieję, że pomożecie mi w moim problemie skoro tak dobrze opiekujecie się swoimi ![]() No więc zacznę od początku: moi rodzice dostali kiedyś Phalaenopsis'a, a nic o nich nie wiedzieli. Ostatnio wyjęłam biednego z małej przezroczystej doniczki, w której podłoże było już kompletnie nie do użytku. Korzenie były marne: cienkie, miękkie i brązowate. Zaczęłam akcje reanimacyjną i odcięłam niektóre w najgorszym stanie zdezynfekowanym nożem i przesadziłam do specjalnego podłoża z dodatkiem kermazytu do kryształowego wazonu. Nie wiem czy dobrze zrobiłam stawiając do wazonu, a nie do doniczki, ale tak mi doradziły specjalistki, którym storczyki rosną w takim czymś i dobrze się mają. Łodyga była całkowicie zdrewniała, więc ją też ucięłam ;/ Zauważyłam, że korzenie są coraz ładniejsze, grubsze, łodygi dalej nie widać, a liście... ;/ Postawiłam go na południowy parapet i tam padały na niego promienie słoneczne. Liście zaczęły wiotczeć, stawały się jasnozielone, na brzegach brązowe i mają suche, szare plamki i są pęknięte w połowie. Przestawiłam na zachodni parapet i nie wiem co zrobić. ![]() Wydobrzeje? Korzenie ładniejsze, łodygi w dalszym ciągu nie ma, a liście chore. Co zrobić?? Proszę pomóżcie
|
#2335 |
|
Raczkowanie
|
lusia288 poprostu ideały!!
|
|
|
|
#2336 | |
|
Raczkowanie
|
hej Dziewczyny
nie pisałam długo bo u mnie same kapusty na parapetach tylko jeden kwiatek mam w pełnym rozkwicie, zwykły biały i jeden fioletowy Ciapek który już opada.Norka, masz śliczną kicię Ariena, bardzo mi żal twojego Storka ![]() Zmienniczka obserwuje Twój postęp w opiekowaniu się storczykami, i jako Kielczanka jestem z Ciebie dumna pamiętam jak zaczynałaś od dłubania w każdym kwiatku ![]() Cytat:
Dostałam na urodziny od TŻta storczyka, od początku nie wydawał mi się "zwykłym Falkiem" bo kwiatki ma malutkie i inaczej ułożone. zaczęłam grzebać w necie i okazało sie że to doritaenopsis, prawdopodobnie purple gem florento. Ciężko rozpoznać po samych kwiatach bo jest bardzo dużo podobnych. Mam pytanie czy ktoś posiada i wie czy trzeba się nim inaczej opiekować niż normalnymi falkami? bo widzę ze zaczyna zasuszać kwiaty ![]() Dołączam fotki
Edytowane przez deotymka Czas edycji: 2010-08-03 o 14:04 |
|
|
|
|
#2337 |
|
Raczkowanie
|
W takim razie kupie ta mikoryze
Dzieki dziewczyny
|
|
|
|
#2338 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
można wiedzieć gdzie??opiekuje się nimi tak samo jak falkami tylko słyszałam, że są wrażliwsze na gnicie korzeni... |
|
|
|
|
#2339 |
|
Raczkowanie
|
nie jest zbyt pomysłowy wiec pewnie w którymś supermarkecie, tylko nie chce mi powiedzieć gdzie i za ile, bo pewnie była droższa niż inne storczyki.
Będę się starała jej nie zalać. jak resztę będę przelewać co 10 dni, zobaczymy czy jej będzie pasować ![]() Ciekawi mnie czy one tez wypuszczaja Keiki z łodyżki, bo mam tą pastę i mogłabym ją rozmnożyć jak przekwitnie.
Edytowane przez deotymka Czas edycji: 2010-08-03 o 14:38 |
|
|
|
#2340 |
|
Przyczajenie
|
Ewelka w załaczeniu link do strony producenta, mają dużo taniej i przy zakupach za min 50zł kurier gratis. http://www.centrumogrodnicze.pl/MIKO...3,675,%29.aspx |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.

teraz mam nadzieję że to pomoże
Na jesieni mam zamiar wynieść je do chłodnej piwnicy i podlewać raz na 10 dni (tak czytałam na jakimś forum o storczykach).
Trzymam ją również na południowym oknie, podlewam jak podłoże przeschnie. Kwiaty są bardzo oryginalne (przypominają ośmiorniczkę lub tancerkę 

jeden ładniejszy od drugiego i każdego chciałoby się mieć.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)