|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmowy w toku... Zawital do nas bocian :) cz. 2
nie no ja jestem chyba slepa i jak wychodzilam za tezeta nie zauwazylam na czole napisu PECH.
dzwonie do przychodnii gdzie jest zarejestrowany zeby go zapisac do lekarza a tam ze nie ma jego deklaracji i na pewno nie jest tam zarejestrowany( dwa tyg temu nawet u lekrza byl) a co najsmieszniejsze nie ma zadnej historii jego, zadnych szczepien nic ! a on tam od urodzenia zapisany;/ musi isc po pracy sprawe wyjasnic.... ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- i dziekujemy bardzo za komplementy , kurcze widac jak czas leci po tym jak dzieci rosną.
|
|
#2552 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane
![]() Troszkę mnie nie było, bo ni emiałam czasu, mały sie rozwrzeszczał, ale to nie kolki, drze się w niebogłosy jak chce jeść, a zjada za jednym razem po 80 ml i co 2h chce więc go przetrzymywaliśmy do 3 h ale widzę, ze to za długo, nie iwem w 1 dzień spi po 3h i tak tez je, a w następny chce częściej, ehh dobrze, ze w nocy śpi ![]() Darusia nie mam pytań, chamstwo po prostu..... Zdjęcia piekne, mala cała Ty! Kardashi Blanka jest cudna!!!!!!!I jaka duża ![]() Karolinko gratulacje z powodu odpadnięcia kikutka!!!!!!!!!!! Jejku biedny Filipek z tą pupcią, mój nie ma wcale takich problemow, a stosujemy zwykłe pampki, kremy przeróżne do pupci tak jak kosmetyki do pielęgnacji, na szczescie nie odziedziczył alergii skórnej po mnie. Linka super, ze kapucha pomaga, ciesze sie bardzo ![]() ja nie daję jeszcze Sab Simplex, nie ma kolek, a je nan active w nocy, chociaz ostatnio cały tydzień był na moim mleczku, ale dziś w nocy dałam mu nan, bo odciągnać nie zdążyłam, dopiero po jego jedzonku i nic mu nie było, on ze złości tak wrzeszczy, marudzi i się pręży, kupy robi jak stary, pruka. Ma już swój charakterek i próbuje wymuszać żarełko a przeciez nie mogę mu brzuszka rozepchać i przekarmic go, jejku niech ten czas leci szybciej dam mu zupkę i kaszke i bedzie najedzony na dłużej A tak w ogóle pleśniawki nam się pojawiły, wysmarowałam mu pyszczorka fioletem wczoraj i jest już lepiej, ale kupimy co innego, bo to cholerstwo strasznie brudzi. Laseczki trzymam kciuki za wizyty!!!!!!!!!! Montii ja miałam siateczkowe galotki hartmanna wielorazowe i sa super po prostu! Trzymaja mega podpachy na swoim miejscu ![]() Kasieńko no no, to ćwicz i wyganiaj Anulkę i współczuję Ci skarbie tych nocek, wiem co to jest tak się meczyc, ja śpię jak suseł ale i tak co 4-5 h ciągiem a potem po2-3 h więc jest nieźle, pobudka tylko na zmianę pieluszki, na jedzonko i odciąganie mleczka![]() Miłego dzionka kochane
♥♥♥ Olusia Filipek Adaś A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it. ღ Edytowane przez Carol77 Czas edycji: 2010-08-02 o 09:27 |
|
|
|
#2553 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana a Twoja córeczka to już duża dziewczynka i ślicznie wygląda. Ostatnio byliśmy w świecie dziecka z mężem i oglądałam ubranka(oglądałam tylko bo tak drogie są że szok) i sukieneczki dla dziewczynek mają booooooooooskie nawet niektóre z majteczkami w zestawie. I rozmawialiśmy z mężem że teraz robimy dziecko i musi być dziewczynka żebym mogła ją tak pięknie ubierać Cytat:
A Twoja córeczka to już samodzielna dziewczynka zanim się obejrzysz to już będzie chodziła No i dziewczynki mają rację cała mamusia z OliwkiA ja teraz mam kolejne zmartwienie, Filipek chyba dostał alergi nie wiemy na co, ale na buźce dostał strasznej wysypki i schodzi mu na szyjkę ta wysypka. Boje się czy nie ma skazy białkowej, oboje z Piotrekim jesteśmy alergikami więc Filipek ma duże szanse że też będzie W piątek mamy wizytę u pediatry to się dowiemy narazie całkowicie odstawiłam mleko i przetwory mleczne i pomidory mam nadzieje że pomoże. Przepraszam że wszystkim nie odpisałam ale Filipek uruchomił syrenę i muszę go wziąść na rączki Mój mały terrorysta
|
||
|
|
|
#2554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brzmi jak skaza białkowa.. Moja miała takie 'suche' policzki i zachodzilo na szyjke, za uszkami. Mialam wtedy Bebilon. ale tylko jedno opakowanie, predzej dla pudełka I jak wróciłam do bebiko to znikło. i nie wiem co to było ![]() Dla mnie w świecie dziecka są strasznie przesłodzone ubranka wolę zare czy mothercare czy 5 10 15 ![]() a własnie.. ostatnio robiłam zakupy dla małej na wyprzedażach i kupowałam i na zimę i na wiosne i teraz troche jeszcze na jesien i na lato.. i pełen sukces.. nie ma NIC różowego Ale nie ma też żadnej sukieneczki
|
|
|
|
|
#2555 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinko, to może być uczulenie na pomidor, one są bardzo alergenne, mój Filuś też miał na buźce taką wysypke delikatną, odstawiłam i było ok. Teraz ma jakieś delikatne krosteczki, też nie wiem czy to nie na mleko...zobaczymy co pediatra powie, czekamy az wróci z urlopu, ale nie wygląda mi to na skazę, Ola miała i inaczej to wyglądało.
Kochane ja Was podziwiam z tym myciem dupki w wodzie mnie by się szczerze nie chciało, no chyba, ze bym musiała, to inna sprawa my używamy chusteczki DADY i nic Filusiowi nie jest, nawet mu buźke nie raz nie dwa wytrę jak sobie siknie na nią, a ma sik, ze hej Wczoraj przymierzyłam mu też pieluszkę DADY ale jeszcze jest za duża i dalej na pampkach musimy jechać. Dzisiaj nam waga ma przyjść także będziemy wiedzieli jak mały przybiera idę bo tez się odzywa, koniec leżenia bez krzyków
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
kurde te skazy-wrrrrrrrrrrrrrrrr;/
nasza wlasnie tez ma wysypke-cholera jasna nie wiemy co jest grane, smaruje jej kremem z ziajki i schodzi ale jak przestane to znowu ma i to tu przy boczkach najwiecej na buzi tu od oczek w te strony , po 10 mamy wizyte u alergologa-prywatnie a i tak trzeba czekac takie ma babka kolejki;/ oby cos powiedziala wiecej. ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- ja tez uzywalam tych chusteczek i na pewno sa lepiej nawilzone niz pampersa, jak gdzies idziemy to tez je mam ale w domu to mam taka miseczke trzy komory ma i w jednej mam poukladane gazy a drugiej wode a na 3 klade te mokre gazy i pozniej wywalam. Wode wymieniam po kazdym przebraniu i po problemie
|
|
#2558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja ogólnie lubię różowy sama czasami zakładam różowe rzeczy, więc pewnie córczeka też będzie w różu troszkę chodziła U nas narazie kiepsko z kasą, wię nie kupuje ubranek, po za tym moi rodzice zaszaleli ostro i kupili chyba z 50 różnych ubranek, po za tym z rodziny kto nas odwiedzi to przynosi ubranka, i często są to troszkę większe ubranka więc luz mamy dużo ubranek. Wcześniej jak mieliśmy więcej pieniędzy to ja też pokupowałam sweterki i bluzy na później więc nie martwie się tylko jakieś kurteczki i kombinezoniki będe musiałą pokupować.Wiedzę że nie tylko ja mam problemy z alergiami u Filipka, no teraz z jedzenia wykluczyłam całkowicie mleko i te pomidory i czekam na rezultaty. Stwierdziliśmy z mężem że w ostateczności przejdziemy na bebilon pepti dla alergików bo nie chce żeby malutki miał taką alergię. Czekamy do piątku do wizyty co powie pediatra i czy może po odstawieniu coś się zmieni. |
|
|
|
|
#2559 |
|
Wtajemniczenie
|
Ech a my jutro idziemy do dermatologa... bo to na policzkach co wyskoczylo małemu to za dlugo jak na potówki.. cholerka.. smaruje spirytusem i nic, jutro sie dowiemy, ja tam nigdy zadnej alergii nie mialam mąż coś tam posmarkuje, no nie wiem
Ach cos te nasze dzieciaczki taakie delikatne, poza tym mój Michas tez ostatnio ma jakąs fazę i drze isę w niebogłosy kupki nie robił już ze 4 dni, nawet rumianek nie pomaga.. ehc... |
|
|
|
#2560 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze biedne te wasze maluszki. Pamietam ze moj mlodszy brat mial skaze i musial pic takie paskudne mleczko, ale tylko nam sie wydawalo ze jest paskudne bo on jadl az mu sie uszy trzesly
. No i jak juz byl wiekszy to mu calkiem przeszlo i mogl wcinac danonki i inne przetwory mleczne wiec to nie jest znowu jakis koniec swiata. Bedzie dobrze No to dzisiaj mija 38 tygodni i Anulka jest na wylocie Darusia i kardashi sliczne te wasze coreczki. Ja sama uwielbiam rozowe ubranka i Anulka na pewno bedzie miala ich sporo . Bedzie takim naszym cukiereczkiem
|
|
|
|
#2561 |
|
Rozeznanie
|
Wybrałam się na spacerek do miasta po drobnostki dla maluszka i co.. brzusio boli...
ja już nie mogę się nigdzie ruszyć, w domciu też niewiele mogę zrobić... a tu jeszcze dobre 2 miesiące.. :conf used: no cóż , jednym słowem odpoczynek - dla dzidziulki...A moje hormony znowu buzują.. wracałam z Wikulką z tego miasta, szłyśmy pomalusieńku, no i akurat mijała nas pielgrzymka , która idzie do Częstochowy.. Wikulka zaczęła im machać, bo pielgrzymi też machali... no i z tej grupy podbiegła do nas dziewczyna i dała córeczce 10 różańca - taki drewniany.. wiecie, że tak się wzruszyłam , że poryczałam się na środku ulicy ... Karolinko - no to Filuś rządzi ![]() mały głodomorek... Trzymam kciuk piątkową wizytę u pediatry Kasieńko - no to co, zaczynasz odliczać chwile do pojawienia się Anulki... ciekawe kiedy będzie malutka miała ochotę zobaczyć rodziców ![]()
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez lubie oli w rozu
czesto jest na rozowo ubierana
|
|
#2563 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z jedzeniem to mam a raczej miałam super. Małej nic nie szkodziło. ani truskawy ani pomidory, karkówka z grilla czy boczek, czekolady Cytat:
![]() Ja nie cierpie dziewczynek ubranych całe na różowo ![]() a niestety zauważyłam że te najmniejsze ubranka co ładniejsze to tylko różowe ![]() no ale od rozmiaru 68 nie ma nic różowego ! no chyba że to co dostała ![]() Bylam u pediatry i potwierdziła! ida nam ZĘBY!!! |
||
|
|
|
#2564 |
|
Zadomowienie
|
ehh mój Filuś chyba przechodzi dziś jakiś przełom czy coś, drze się w niebogłosy cały dzień, a jak go wezmę na ręce to cichnie przytula się i rozgląda. Zasypia, odkładam go do łóżeczka pośpi 5-10min i zaczyna spowrotem krzyczeć. Nigdy wcześniej się tak nie zachowywał, kolki to nie są na 100%, głodny nie jest bo już karmiłam go pare razy, suchą ma pieluszkę a krzyczy i krzyczy. Aż mnie głowa rozbolała
|
|
|
|
#2565 |
|
Zadomowienie
|
latkoo bidoczku, musisz być dzielna...coś marudny ten twój Filutek... w ogóle takie wrażliwe te nasze wątkowe dzieciorki...biedactwa...
a ja tam też lubię dziewuszki małe różowe...teraz mam większość różu, ale mam też beżowe, niebieskie, zielone, i jakieś takie w różne wzorki. nawet jedną mam czapkę szaro granatową z takimi różkami śmiesznymi. skorpionek, ty masz masakre...mnie też to wkurza to leżenie ciągłe... nawet jak po mieszkaniiu dłużej chodzę to mnie boli. wczoraj miałam też 2 przepowiadacze, ból jak na @ i kłucia.... ale to chyba nie zwiastuje porodu skoro od miesiąca mnie tak już kłuje... |
|
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
kardashi nam wlasnie tez ida zeby, mala w sliniaku caly czas bo juz dosc mialam przebierania jej co 15 minut.
|
|
#2567 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinko mój taką fazę miał wczoraj
współczuję, mozna kota dostać dzisiaj jest ok, spi teraz, bylismy na balkonie n ahustawce i spal pieknie powiem Ci,ze tomoze byc tzw skok rozwojowy wklejam Wam artykuł o nich![]() Linka moja Ola tez tak miala, nie robila 7 dni kupki,to znak,ze pokarmu jest mniej i ,ze maly wszystko przetwarza i nei ma czym kupki robic po prostu. Musialabys go dokarmic... SKOKI ROZWOJOWWE U DZIECKA Jest 7 skoków rozwojowych jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Nie są to okresy związane z rozwojem fizycznym ale rozwojem układu nerwowego czyli psychicznym. Rozwoj mozgu i systemu nerwowego sprawia, ze dzieci poddawane sa jeszcze wiekszym bodzcom doznaniowym niz dotychczas, stad stres, trudnosci w zasypianiu i ogolny niepokoj. Nie martw sie, to potrwa (jesli taka jest przyczyna) ok tygodnia. Kazdy skok poprzedzony jest bezposrednio okresem kiedy dziecko jest marudne, ma problemy ze spaniem i wymaga wiecej uwagi od rodziców. Moze niekiedy sie wydawac, ze dzieci nawet cofnely sie w swoim rozwoju, natomiast gdy nastepuje sam skok czesto ma sie wrazenie, ze dziecko nauczylo sie wielu nowych rzeczy doslownie przez jedna noc. Na poczatku okresy sa krótkie, moga trwac pare dni a im dziecko jest starsze, tym okresy te sa dluzsze. (uwaga od autora: dzieci urodzone np. 2 tyg pozniej przechodza swoj skok 2 tyg wczesniej i odpowiednio dzieci urodzone wczesniej przechodza to pozniej. Wszystko zwiazane jest z rozwojem mozgu dziecka). Okresy skokow: 5 tygodni (wrazenia), 7-9 tygodni (wzory), 11-12 tygodni (niuanse), 14-19 tygodni (wydarzenia), 22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny), 33-37 tygodni (kategorie), 41-46 tygodni (sekwencje), ok. 55 tyg lub prawie 13 miesiecy, ok. 64 tyg lub prawie 15 miesiecy, ok. 75 tyg lub 17 miesiecy Jakie sa symptomy kolejnego skoku? Przewaznie dziecko "chce z powrotem do mamy", zaczyna byc marudne, wymaga ciaglej uwagi, gorzej je, gorzej spi lub nagle przestaje robic to czego sie juz nauczylo tak jakby cofalo sie w swoim rozwoju, Nastepnie odczucia matek (niesamowite, czytajac mialam wrazenie jakby ktos o mnie i moim dziecku napisal!). Taki kryzys jet dla mamy i dziecka bardzo stresujący bo z punktu widzenia dzidzi nagle wszystko się w jego światku zmienia i jest przestraszone, stąd to wiszenie na mamie i cycku- bo tam czuje się najbezpieczniej. Mamy czują się sfrustrowane ciągle płaczącym dzieckiem, i nie rozumieją co się z nim dzieje. Tygodnie zaznaczone na czarno to okres bardziej niespokojnego zachowania dziecka. Tydzien z piorunem to niejako punt kulminacyjny. Kropki okolo 29/30 tygodnia to okres marudzenia ale nie zwazany z zadnym skokiem - dziecko zauwaza wtym czasie, ze ludzie moga sobie isc i je zostawic - dziecko uczy sie, czym jest odleglosc. 5 tygodni Dziecko zaczyna byc bardziej uwazne i ”obudzone”, wszystkie zmysly sa wrazliwsze niz wczesniej. Od tej pory dziecko slyszy, widzi czuje zapach i smak zupelnie inaczej niz dotad i to moze sie mu wydawac niezrozumiale i przerazajace. Jedynym sposobem wyrazenia tego strachu jest krzyk i placz oraz szukanie bezpieczenstwa w ramionach rodziców. Nowe umiejetnosci: Patrzy slucha uwazniej i dluzej Jest bardziej swiadome dotyku, zapachów Usmiecha sie po raz pierwszy lub czesciej niz przedtem Uklad pokarmowy moze funkcjonowac lepiej np dzecku odbija sie rzadziej, rzadziej wymiotuje Moze plakac prawdziwymi lzami po raz pierwszy 8 tygodni Dziecko zaczyna rozrózniac wzory w dzwiekach, zapachach i smaku, zauwaza, ze jego dlonie naleza do niego i jakie to uczucie gdy trzyma sie rece ponad glowa czy przed soba. Dziecko zaczyna miec kontrole nad swoimi ruchami ale nadal sa one nieskoordynowane. Nowe umiejetnosci: Podnosi glowe Przekreca sie ze strony na brzuch i plecy Kopie nózkami i macha raczkami Chce siedziec na Twoich kolanach Dotyka przedmiotów Próbuje zlapac przedmiot Trzyma przedmiot Patrzy na ludzi wokól Patrzy na wyraz twarzy Patrzy na przedmioty, które sie swieca Wydaje krótkie dzwieki i slucha siebie samego Lubi sluchac piosenek Nie wszystkie dzieci umieja robic to wszystko – rózne dzieci preferuja rózne czynnosci i róznie intensywnie je cwicza 12 tygodni Jak wczesniej mozesz zauwazyc, ze dziecko jest bardziej krzykliwe, marudne, spi i je gorzej lub jest cichsze niz przedtem W wieku 12 tygodni dziecko wkracza w swiat zniuansowany: dziecko uczy sie rozumiec delikatne róznice i zachowywac sie zróznicowanie. Moze np slyszec róznice w tonie glosu, zauwazac jak zmienia sie swiatlo w pokoju, kiedy slonce skryje sie za chmure. Zauwazysz, ze ruchy dziecka sa bardziej miekkie kiedy wyciaga raczki, by cos schwycic lub gdy odwraca glowe sledzac jakis ruch. Nowe umiejetnosci: Potrafi skoordynowac ruchy oczu i glowy sledzac ruch Podnosci sie do pozycji siedzacej trzymajac sie Twoich dloni Odpycha sie obiema nózkami lezac w foteliku lub na kocu Lapie przedmioty obiema raczkami Wklada wszystko do buzi Oglada i bawi sie raczkami Zauwaza, ze moze piszczec i zmienia ton glosu Robi bable ze sliny Wyraznie daje do zrozumienia, ze jest znudzone gdy np zbyt dlugo patrzy na ta sama zabawke 19 tygodni Marudne okresy zaczynaja byc coraz dluzsze, moga trwac az do 6 tygodni i zaczac sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko zaczyna rozumiec zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji przechodzacych z jednego w inny wzór. Innymi slowy moze np nauczyc sie wyciagnac reke po zabawke, zlapac ja jedna reka, potrzasnac, przekrecic i wlozyc do buzi. Inny przyklad to fakt, ze dziecko moze laczyc dzwieki w sekwencje – np mamama, tatata. Nowe umiejetnosci Przekreca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie Próbuje raczkowac Podpiera sia na rekach i podnosi tulów Lubi ruszac ustami, wypina jezyk Moze wziac przedmiot do jednej reki i przelozyc go do drugiej Wklada rzeczy, reke mamy, taty do buzi, zeby je zbadac, ugryzc Próbuje uderzac zabawkami o stól Zrzuca swiadomie zabawki na podloge Szuka rodziców Reaguje na wlasne odbicie w lustrze radoscia lub strachem Reaguje na wlasne imie Rozumie slowa Wymawia nowe dzwieki vvv,sss, zzz, rrr itd Uzywa spólglosek Wyciaga rece, gdy chce by je podniesc Cmoka ustami, gdy jest glodne Odpycha butelke/piers gdy sie naje Moze przesadnie reagowac np zakaslac jescze raz gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakaslanie 26 tygodni Okres marudzenia moze zaczac sie juz okolo 23 tygodnia i trwac okolo 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przyklad to, ze dziecko zle spi i wydaje sie miec koszmary senne, jest niesmiale w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, zeby zmieniac mu pieluche czy ubranie. Duzo sie teraz dzieje – dziecko zaczyna widziec i rozumiec rozne relacje/stosunki. Zauwaza fizyczna odleglosc pomiedzy przedmiotami i pomiedzy ludzmi. Pierwsza rzecza, która dziecko zauwaza i na co reaguje jest odleglosc pomiedzy nim samym a rodzicami. Swiadomosc, ze mama i tata niebezpiecznie zwieksza ta odleglosc a w dodatku samemu nie mozna miec na to wplywu moga byc dla dziecka przerazajace. Bardzo absorbujaca i interesujaca jest obecnie obserwacja polozenia róznych rzeczy wobec siebie – rzeczy moga byc w sobie wzajemnie, na sobie, pod soba itd. Dziecko zaczyna zauwazac jak wplywac na rozwój wypadków, co robic zeby sie cos dzialo. Wylacznik swiatla jest super dla tego rodzaju eksperymentów! Dziecko zaczyna zauwazac, ze niektóre rzeczy/sytuacje sa ze soba zwiazane. Np ze klucz przekrecony w dziurce w drzwiach wejsciowych oznacza, ze tata jest w domu! Nastepnym krokiem jest zrozumienie, ze ludzie i zwierzeta dopasowywuja wzajemnie ruchy np kiedy ida obok siebie. Dziecko zaczyna rozumiec, gdy cos jest ”nie tak” np gdy ludzie zderza sie ze soba – to moze byc zabawne – ale i przerazajace. Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynowac swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej. Bardzo wazne jest, by pamietac, ze dla kazdego dziecka swiat relacji bedzie innym – wlasnym- przezyciem – calkowicie opartym na tych umiejetnosciach, które dziecko zdobylo w poprzednich skokach rozwojowych. Nowe umiejetnosci: Siada samo Stoi bez pomocy, idzie z pomoca Obchodzi stól przytrzymujac sie Idzie pchajac rzeczy przed soba Raczkuje Chwyta male przedmioty za pomoca palca wskazujacego i kciuka Umie uderzac dwoma przedmiotami o siebie trzymajac je w obu dloniach Podnosi dywan, by zobaczyc, co sie pod nim znajduje Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wklada je do skrzynki Zdejmuje skarpetki Karmi mame, tate i psa Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w ksiazce z obrazkami Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje Patrzy uwaznie na szczególy np na metke przyszyta do misia Tanczy, gdy slyszy muzyke Nasladuje klaskanie Nasladuje machanie raczka na pozegnanie Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi Raczkuje za mama czy tata Slucha uwaznie glosów w telefonie Laczy zdarzenia i slowa, rozumie proste polecenia np ” nie rób tak” 37 tygodni Jak poprzednio - i ten skok zaczyna sie okresem marudzenia – dziecko krzyczy czesciej, jest niesmiale, nie ma apetytu, ”wisi” na rodzicach, i czasami wydaje sie zapomiec, to, czego sie dotychczas nauczylo – wydaje sie bardziej ”dziecinne” . Okolo 36-40 tygodnia Twoje dziecko zaczyna zauwazac i rozumiec, ze swiat mozna podzielic na grupy. Dziecko zauwaza, ze rzeczy moga miec cechy wspólne np moga brzmiec lub pachniec podobnie. Dziecko zaczyna rozumiec slowo ”kon” w ten sposób, ze wszystkie konie naleza do tej samej grupy, niezaleznie od tego, czy sa czarne czy brazowe, czy sa stoja w stajni czy tez na lace, czy sa z porcelany czy tez sa prawdziwe. Wszystkie sa konmi. Zrozumienie pojec w ten sposób wymaga czasu i treningu – dziecko staje sie malym naukowcem! Pracuje ciezko nad poznawaniem swiata poprzez wzrok, sluch, smak i dotyk, eksperymentuje nad podobienstwami i róznicami. Niektózy badacze uwazaja, ze w tym wieku zaczyna rozwijac sie inteligencja. Kiedy dziecko zaczyna dzielic swiat wedlug kategorii jego sposób myslenia zaczyna byc podobny do myslenia doroslych. Dlatego zaczynamy lepiej rozumiec wlasne dzieci poniewaz mysla w podobny sposób do naszego. Nowe umiejetnosci Pokazuje, ze rozpoznaje ksztalty Pokazuje, ze uwaza, iz cos jest zabawne – za pomoca gestów czy odglosów Rozumie nazwy przedmiotów np skarpetka czy kotek Wola czlonków rodziny – za pomoca róznych dzwieków Pociesza/przytula swoje zabawki Robi miny do wlasnego odbicia w lustrze Po raz pierwszy jest zazdrosne gdy mama lub tata przytula inne dziecko Zachowuje sie szczególnie grzecznie, gdy czegoc chce Bierze inicjatywe do zabawy Prosi mame lub tate, by zaspiewali piosenke lub klaskali 46 tygodni Okolo 41-42 tygodnia moze rozpoczac sie okres marudzenia, który moze trwac do 5-ciu tygodni. Dziecko moze byc bardziej marudne, niesmiale, mniej samodzielne i bardziej ”dziecinne”. Zachowanie moze sie szybko zmieniac i dziecko moze byc bardzo grzeczne by za chwile bardzo rozrabiac – wszystko po to, by zwrócic na siebie uwage. To wszystko jest wprowadzeniem do nastepnego skoku rozwojowego – swiata sekwencji. W 46 tygodniu ( 44-48 ) dziecko zaczyna znajdowac i tworzyc sekwencje za pomoca swoich zmyslów. W poprzednim skoku dziecko czesto rozbieralo przedmioty na czesci po to, by je zbadac – obecnie zacznie je w tym celu skladac – na przyklad budowac wieze z klocków zamiast rozbierac zbudowana wieze. Twoje dziecko zaczyna laczyc zdarzenia – np zebranie swoich ubranek z podlogi i wlozenie ich do kosza na brudna bielizne. Zauwazysz, ze dziecko zaczyna rozumiec, ze niektóre zdarzenia zazwyczaj nastepuja po sobie i ze wie, jakie nastepne zdarzenie nastapi po poprzednim. Twoje dziecko np popatrzy na magnetofon, gdy skonczy sie tasma, bys zmienil strone kasety. Dziecko zaczyna wskazywac na rzeczy i nazywac je, lubi, gdy robisz to samo. Nastepnym krokiem bedzie pokazywanie w kierunku, w którym masz isc, gdy trzymasz je w ramionach. Nowe umuejetnosci Wskazuje na i nazywa rzeczy Wskazuje na i chce bys nazywal rzeczy Mówi ”nie” gdy nie chce czegos zrobic Umie udawac glosy zwierzat Mówi ”mmm” gdy chce jescze jesc Wie, co pasuje do siebie i moze wlozyc okragly klocek do okraglej dziury Próbuje ulozyc proste puzle Patrzy na lampe i wyciaga do niej rece, gdy naciskasz na wlacznik Próbuje rozmawiac przez telefon Próbuje rysowac na papierze Próbuje uczyc sie chodzic pchajac np chodzik czy krzeslo Znajduje cos do wspinania jesli chce sie do czegos dostac Schodzi tylem z kanapy czy schodów Próbuje celowac gdy rzuca pilka Wyraznie daje do zrozumienia, ze chce sie z Toba bawic i wyraznie sie z Toba bawi Szuka przedmiotu, który ukrylas Ukrywa przedmiot samo, czeka i smieje sie gdy go znajdziesz Podaje Ci przedmioty bys wlozyl je do szafy Przynosi przedmioty np pieluche Przynosi szczotke i zamiata Nasladuje Twoje czynnosci np miesza w garnku Próbuje sie samo rozbierac Próbuje ubrac skarpetke czy bucik Uzywa szczoteczki do zebów Daje Ci posmakowac, to, co samo je ”Oszukuje” Cie gdy chce sie bawic udajac, ze nie umie tego, co wiesz, ze juz umie
♥♥♥ Olusia Filipek Adaś A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it. ღ Edytowane przez Carol77 Czas edycji: 2010-08-02 o 15:03 |
|
|
|
#2568 |
|
Rozeznanie
|
Metropolitan, mówię Tobie kochana.. dzisiaj weszłam do domku i się poryczałam... wiem, że muszę leżeć i odpoczywać.. ale Tż ciągle pracuje a moja mała 4,5 latka też jeszcze potrzebuje opieki... tak mi głupio wiecznie trzymać ja w domku... chociaż na spacer z nią, na lody chciałabym spokojnie sobie pójść, a dla mnie to juz wyzwanie.... chcieliśmy z nią jechać wczoraj do Zoo, ale poczułam się wczoraj gorzej no i niestety... niby nie jest to strasznie daleko , bo ok. 50 km.. ale to już wyprawa... jak tak nadal będzie to za tydzień Tż sam ja zabierze... i to mnie też dołuję,, że są wakacje, a ja z dzieciątkiem w domku... Tż jak tylko może to stara się ją zabierać to do rodziców, to na podwórko.. ale on ciągnie praktycznie 2 etaty więc....
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Kolejny zakup dla Kubusia zrobiony... teraz czekam na 3 paki... w tym dla mnie do szpitala, majtochy, podkłady itp... do tego butelkę, szczoteczkę do włosków i praktycznie wszystko mamy..
|
#2569 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie kochane!
Weekend u nas super!Malutka byla na pierwszym spacerku i bardzo jej sie podobalo Dzisiaj mamy pierwszą wizyte u pediatry.Carol super ten opis rozwoju maluszka Poza tym tez teraz kupiłam chusteczki Dady.Zobaczymy jak na Majki pupke podzialaja.Miałam własnie wam cos jeszce napisać, ale mała sie zaczęła drzec.Nakarmiłam ją, dostala czkawki to dalam jej herbatke ( kupilam hippa od pierwszego tygodnia).Potem wzielam sie za zmiane pieluchy.Zanim zdazylam zalozyc nową to Majka zrobila kupkę na swiezy przewijak brudzac sie dokumentnie.Wzielam nowy podjklad i ja przenioslam, a ta zwienczyla dzielo robiąc siku!!!Normalnie bomba!!! Zareaz ochłone i wam odpiszę
|
#2570 |
|
Wtajemniczenie
|
no Caroll! Lektura pierwsza klasa! tylko kiedy ja to przeczytam.
Skąd wiesz ze mało pokarmu????? Bo wyobraź sobie że muszę go czasem dokarmiać nanem, na pewno raz dziennie bo po prostu nie mam w cyckach mleka!!! wyjątkiem sa noce, bo wtedy mam full, ech czyli co kończy mi się mleko??? |
|
|
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu dobre
niezła artystka z Majusi mój regularnie sie obsikuje, zwłąszcza uszy i głowę nawet pielucha położona nic nie daje![]() Dla mnie dada sa rewelacyjne! Mieliśmy nivee i sa daremne, takie suche, a te rzeczywiście są nawilżone odpowiednio. Linka ja takmiałam z Olą kochanie dlatego wiem, ze pokarmu jest za mało na jego potrzeby ja znowu produkuję do 700 ml na dobę, wiem dlatego, ze odciagam, a mam cały czas zapas na około 350 ml, musiałabyś pobudzać cycochy laktatorem i jeszcze po kazym karmieniu próbowac odciągnąc, nawet jak nic nie poleci, to pompuj n asucho, wzmozysz laktacje i pojawi sie wiecej pokarmu. A w nocy jak maly dluzej spi, to sie zawsze zbiera wiecej, ja odciagam po jego spaniu 4-5 godzinnym 140 z obu. Widzisz, dlatego to odciaganie u mnie ma sens, nie wiedzialabym ile je i non stop by sie darl. A nan to dobre mleczko, dawaj mu, bo nie ma sensu zeby plakal z glodu, a ile Ci zjada na 1 posiedzeniu?
|
#2572 | |
|
Zadomowienie
|
a ja już się nie mogę doczekać wizyty... mam dopiero na 19:15.. ciekawe co tam mała wymyśliła... chociaż nie sądzę żeby wylazła jakoś bardzo wcześnie, jeśli w ogóle.
skorpionek, rozumiem cię, bo ja to się nawet boję do sklepu osiedlowego wyjść, bo ostatnio szłam do sklepu normalnie a wracałam już jak jakaś kaleka. szkoda tej twojej Wikusi, ale trzeba się dla bejbików poświęcić, żeby mieć oboje zdrowe! ale wiem, co czujesz kochana, naprawdę. ja się niby łudzę, że mi dzisiaj lekarka powie, że już nie muszę leżeć, ale nie wiem po co, jak i tak nie będę mogła łazić nigdzie bo mnie będzie bolało... eh, dobrze chociaż że w szpitalu nie musimy leżeć, to by dopiero była porażka. ja mam syndrom białego fartucha. gosia, niezła przygoda.... mała się wyluzowała ![]() ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to nie bede go specjalnie budzić. Sam sie obudzi jak zglodnieje i zapewne bedzie hulał....Kurcze ty sobie opracowalas metodę i masz spokój. Przy butli mały zje za jednym razem 90 i trochę z cycochów.. |
|
|
|
|
#2575 |
|
Zadomowienie
|
ja już po wizycie. wszystko jest w porządku, no i tak jak myślałam, poza tym, że mała siedzi nisko i mnie uciska, to jednak na razie nie ma jakichś sygnałów, że chce wyłazić..... pewnie teraz będzie siedziała jeszcze cały miesiąc.... aha, i waży 2,4 kg, mój olbrzymek kochany
![]() byłam też w aptece, kupiłam sobie do porodu rzeczy i jestem padnięta. dzisiaj jeden z moich ulubionych seriali "dowody zbrodni" to sobie obejrzę i pewnie padnę na pychol. |
|
|
|
#2576 |
|
Zakorzenienie
|
metropolitan maleńka jest
ile jeszcze przytyje przez miesiąc? ![]() ja dowody zbrodni i Doktorka zobaczę
|
#2577 |
|
Wtajemniczenie
|
A my po wizycie u pediatry.Maja wazy juz 3880!Co za zarłok z niej!Od wyjscia ze szpitala minął raptem tydzien a ona już 340 gram na plusie
.Pani doktor pepek małej sie tak srednio podobał.Musimy cześciej spirytusować.No i ma cycuszki powiekszone i spuchnięte.Mamy robić kompresy z rivanolu. Latko to rzeczywiście nieciekawie z tymi odparzeniami.Mojej sie jakieś pojedyncze krosteczki zaczely robic i smaruje linomagiem.A co do wrzasków Filusia to moze on jest po prostu towarzyski i nie chce sam w lozeczku siedziec? Linka trzymam kciuki za wizyte i mam nadzieję, że dostaniecie cos na te wypryski.No i obyscie sie w końcu zgrali z Michasiem co do jedzenia ![]() Skorpionku, metropolitan rozumiem co przezywacie.Ja w sumie tylko kilka tygodni bylam polamana przez ta moja rwe kulszowa, ale to wystraczyło żeby dostawac szału w domu.Jednak zobaczycie, że czas tak szybko zleci,że zanim sie obejrzycie juz maleństwa bedą z wami. Kardashi ale ta twoja Blaneczka juz duza!No i super, że zębole juz ida, ale pewnie to sie wiąże z częstszym wrzaskiem
Edytowane przez Gosiaro Czas edycji: 2010-08-02 o 20:59 |
|
|
|
#2578 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i ładnie waży ![]() Cytat:
Mam nadzieje że nie będą jej tak bardzo dokuczaly te ząbki bo nie mogę słuchać jak tak strasznie płacze.. i mało się uśmiecha Bylam na zakupach.. kupiłam jej następne śpioszki na 6-9 miesięcy i pierwsze danie - złociste jabłuszka ![]() I tżowi bluzę i sweter i japonki ![]() i 5 wazoników w ikei I przyszły z allegro mi podgrzewacz i bodziaki i komplecik
|
||
|
|
|
#2579 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam juz dosc
![]() Jestem ociezala, opasla i chodze jak zolw, w nocy nie moge spac bo budze sie przy kazdej zmianie pozycji, dzisiaj na spacerze zlapal mnie skurcz w tylku, pozniej bolalo podbrzusze...siadlam na lawce i chcialo mi sie plakac, powaznie mam jakis koszmarny nastroj - moze przez ta pogode. I mam troche glupie pytanie, mam nadzieje,ze mnie zle nie zrozumiecie.... wlasciwie jest do dziewczyn, ktore urodzily. Czy naprawde po tym wszystkim ,co przeszlyscie przez 9 miesiecy teraz czujecie sie mega szczesliwe? |
|
|
|
#2580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciąza mimo wszystkich tych kopniaczków itp itd nie jest jakaś super przez te wszystkie dolegliwości, uczucie wielkości. Ale powiem Ci, że ja teraz z perspektywy czasu nie pamiętam tych wszystkich dolegliwości
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.

? Że zawiera kwas borowy i przez dluższe stosowanie może dzialać toksycznie i nie wolno go stosowac u maluszków ponizej 3 roku życia..
więc Filipek ma duże szanse że też będzie
I jak wróciłam do bebiko to znikło. i nie wiem co to było 

ja już nie mogę się nigdzie ruszyć, w domciu też niewiele mogę zrobić... a tu jeszcze dobre 2 miesiące..
:conf used: no cóż , jednym słowem odpoczynek - dla dzidziulki...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)