|
|
#61 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Chciałabym objechać caaały świat! Dla pasjonatów wszelakich podróży.
Hm, ja teraz mieszkam w Warszawie i nie mam takiego wrażenia jak większość z Was- tzn. nie dostrzegam jakiegoś zabiegania, może jedynie w ścisłym centrum. mnie ani to miasto ziębi, ani grzeje, wyłączając jego historię
Ja baardzo lubię okolice Placu Trzech Krzyży i Zbawiciela, i Pola Mokotowskie - fajnie jest się tak nimi przejść jesienią Stare Miasto na kolana mnie nie powala, podoba mi się za to Praga, bardzo Ale to raczej nie jest, szumnie mówiąc, moje miejsce na ziemi - nie mogę tego miasta ogarnąć, jest za duże i nie wiem, po prostu nie dla mnie. Ale jeśli życie ułoży mi się inaczej i wyjdzie na to, że tam zostanę, to nie będę z tego powodu rozpaczać![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]() Mnie też kultura Wchodu nie kręci Aż mi czasami głupio, jak gadam z koleżanką zafascynowaną Wschodem - ona opowiada o tych uduchowionych ludziach, ich pięknych wierzeniach, kulturach, obyczajach, jedzeniu... a ja jej mówię o takim np. Texasie
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Wtajemniczenie
|
Wątek dla mnie
![]() Jak na razie zwiedzałam tylko państwa europejskie i to w większości bardzo polubownie. Przede mną jeszcze (mam nadzieję) długie i obfite w podróżowanie życie.. ![]() Jak na razie nie ciągnie mnie do innych kontynentów - może oprócz Ameryki. Myślę że to dlatego że w internecie jeszcze się nie naoglądałam o Azji czy Afryce. pozdrawiam
|
|
#63 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;21083738]Poza tym, dla mnie, samo przygotowanie podróży, zaplanowanie noclegu, dojazdu itp. daje masę przyjemności!
Uwielbiam planować [/QUOTE] Mam tak samo.
|
|
#64 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze mogę dodać że chciałabym studiować turystykę i rekreację...
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;21094914]
Mnie też kultura Wchodu nie kręci Aż mi czasami głupio, jak gadam z koleżanką zafascynowaną Wschodem - ona opowiada o tych uduchowionych ludziach, ich pięknych wierzeniach, kulturach, obyczajach, jedzeniu... a ja jej mówię o takim np. Texasie [/QUOTE]oooj, to jakbym siebie slyszala, nie wiem, moze mi zupelnie na stare lata odbije i to polubie.. nie nalezy niczego wykluczac
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam do Was, szalone Podróżniczki
! Niestety, moje zamiłowanie do podróżowania nie spotyka się aprobatą otoczenia. Większość osób zadaje mi pytania o to, kiedy się ustatkuję, czy się z kimś spotykam, czy nie czas na dziecko... "bo przecież tyle ludzi z naszej klasy podstawowej/liecealnej już ma i to nie jedno" (tak, tak, to mówią moje koleżanki ze szkoły, nawet i te, które same jeszcze dziecka nie mają). Ciągle słyszę, że znowu zaczytuję się w kolejnych przewodnikach, że siedzę w mapach i uwaga... tracę czas na naukę języka, który jest nieprzydatny. To tak w mały skrócie z czym muszę się zmagać w swojej rzeczywistości . Ale to chyba temat na osobny wątek .W każdym bądź razie moim największym marzeniem jest podróż dookoła świata. Ostatnio po nocach śni mi się Barcelona, Toskania i Prowansja... ![]() W jaki sposób organizujecie swoje podróże? Zawsze udajecie się tylko do jednego czy kilku miejsc w danym rejonie? Czym najchętniej się przemieszczacie? Jak spędzacie czas? Chodzicie z przewodnikiem i zwiedzacie czy po prostu podążacie przed siebie i wszystkimi zmysłami pochłaniacie atmosferę danego miejsca?
|
|
#68 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja swoją muszę prawie siłą za sobą wlec![]() I właśnie to jest mój największy problem. Brakuje mi towarzysza do podróży, a na fundowanie wyjazdu dla dwóch osób nie zawsze mnie stać
|
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U mnie podróż to właściwie etap końcowy, najczęściej jeszcze niezrealizowany Przez książki zainteresowywuję się jakimś miejscem, coraz bardziej i bardziej, ii... jak dotąd najczęściej na marzeniach o tym miejscu się kończy, także dokładnych planów podróżniczych nie mam Teraz mam tak z Barceloną i SanFran. Wiem, że w najbliższym czasie nie będzie mnie stać na wyjazd tam (chyba że wykombinuję Erasmusa i Work&Travel ), więc zbieram kasę, uczę się języka i kupuję mapy, i czytam przewodniki, żeby potem móc samemu chodzić po mieście, oglądać to co się chce i przede wszystkim wiedzieć co się ogląda A co do miejsc łatwiej dostępnych, to w sumie sprawa wygląda podobnie, kupuję mapy, przewodniki, jakieś książki luźniej związane z tym miejscem i jadę zwiedzać. I niestety, też doskwiera mi brak towarzystwa :F Prawa jazdy nie mam, zresztą nawet gdyby było, to w dłuższą trasę za granicę nie wybrałabym się sama A jeśli jadę w bardziej dzikie rejony, typu Europa Wschodnia, to jednak z kimś, co jest dla mnie sporym ograniczeniem. Sama nie pojadę pociągiem przez białoruskie i ukraińskie wsie na taki Krym, a nie zawsze znajde chętnych na taki wypad
Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac Czas edycji: 2010-08-02 o 18:47 |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;21097116]Teraz mam tak z Barceloną i SanFran. Wiem, że w najbliższym czasie nie będzie mnie stać na wyjazd tam )[/QUOTE]
Teraz bilety na samolot można kupić taniej niż na pociąg, ostatnio do Girony [90km od Barcelony] były po 25zł w 1 stronę... A gdzieś na wątku o Barcelonie dziewczyny pisały o niedrogich hostelach. Hiszpania tania nie jest, ale nie jest też jakoś niesamowicie droga, mają tanie supermarkety. Ja byłam na przełomie lutego i marca na Majorce i na bilety+nocleg wydałam razem z 600zł, a byłam 9 dni
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W drugą stronę też udało mi się kupić bilet za 25 zł
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#74 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak pierwszy raz przeczytałam o tych tanich lotach, to zaczęłam się zastanawiać, czy to prawko jest mi tak naprawdę potrzebne
|
|
|
|
|
|
#75 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zamek olszyński, lasy i jeziora; można podróżować szlakiem Kopernika- zamek w Olsztynie następnie Lidzbark Warmiński ( zamek kapituły warmińskiej), Frombork. Dla osób wierzących Gietrzwałd. Toruń- ulica Mickiewicza i sąsiednie ( piękne kamieniczki), starówka, która jest wiecznie zatłoczona i mieszkając w Toruniu już tak nie pociąga. Odradzam Muzeum Podróżników Halika- takie eksponaty to ja mam w domu nic ciekawego. Najbardziej chyba polecam Dom Eskenów. Widok na starówkę od "drugiej" strony wisły.Bydgoszcz- mi się podoba bardziej niż Toruń. Ludzie są milsi. Wyspa, która teraz jest w remoncie. Figurka aniołka wiszącego nad woda. Piękne kościoly- akademicki i ten właśnie na wyspie. Cytat:
Cytat:
Turcję i Maroko też chętnie zwiedzę (żałuję, że nie udało nam się w ubiegłym roku pojechać do Maroka, a byliśmy tylko 14 km od niego). A portugalia podoba mi się bardziej niż Hiszpania. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mongolia wabi również i mnie, Indie także ( ale one zwłaszcza pod kątem pielęgnacji, kosmetyków i ich medycyny) Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;21098948]Tak, bilety są bardzo tanie, ale chodzi o to, że większość moich oszczędności poszła w tym roku na kurs prawka, Pragę i mecze, a skromną resztę przeznaczam na przyszłoroczne ME w koszykówce i zwiedzanie Litwy
A jak pierwszy raz przeczytałam o tych tanich lotach, to zaczęłam się zastanawiać, czy to prawko jest mi tak naprawdę potrzebne [/QUOTE]Zrób prawko, będziesz mieć z głowy Ja na szczęście zrobiłam chyba z 5 lat temu, jakoś na początku studiów, wtedy jeszcze nie byłam tak wciągnięta w samodzielne, dalekie podróże
|
|
|
|
#77 |
|
Konto usunięte
|
Cóż, prawko robię po części z myślą o podróżach
|
|
|
|
|
#78 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no i dodatkowo lubię z nią jeździć bo ona również się interesuje Historią Sztuki i razem łazimy po Muzeach a moi znajomi nie lubią za bardzo...Właśnie u mnie towarzystwo też jest ciężkie. Nie za bardzo chcą latać/jeździć. Nie rozumiem takich ludzi. No ale trudno. Byłam na francuskim i było cuuuuuuuuuuuuuuuuuuudnie! |
||
|
|
|
|
#79 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich
Piszecie o tylu wspaniałych miejscach, ze nie pozostaje nic innego jak odłożyć kasę, lub ewentualnie obrabować bank i wyjeżdżać ![]() Sama od jakiegoś czasu żyję Krymem. W drodze do pracy mam przewodnik w ręku (Bezdroża) i wnikliwie czytam. Dzisiaj byłam omawiać kwestję samego dojazdu. Wyszło na to, że mamy pociąg z jedną przesiadką w Przemyślu (Wrocław-Odessa) + jeszcze z Odessy jakieś osiem godzin do miasta nadmorskiego. Sugerowany czas podróży w jedną stronę(łaczny) to ok. 38 godzin Mam nadzieję, że wytrwamy Tak jak dziewczyny już pisały, mi sprawia wielką radość samo planowanie, dlatego jestem taka podekscytowana ! W zasadzie to nie za dużo ustaliliśmy, a jestem taaaaka zmęczona.Buziaki dla Was wszystkich, i miłej nocy życzę Ps. Malwinka, fajnie że podobało Ci się na francuskim Jeśli mogę zapytać, z której cześci Wrocławia jesteś?
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
jasne, tylko nie wiem co Cię interesuje
a to trochę obszerna kwestia.co do znajomych - ja też nie znalazłam takich, którzy chcieliby ruszyć gdziekolwiek tyłek. albo takich, którzy zamiast snuć niekończące się plany, powiedzieliby "to jedźmy". pracowałam 2 lata za granicą i podczas off'ów czasem sobie gdzieś leciałam, ot na 2 dni, właśnie takim okazyjnym lotem, nawet w miejsca gdzie już byłam - a i tak chodziłam z przewodnikiem w łapie potem wracałam i słyszałam od współlokatorów, którzy zarabiali więcej niż ja i mieli również sporo wolnego "też bym tak chciał".co stoi na przeszkodzie dlatego cieszę się, że moi rodzice są naprawdę w porządku i mamy bardzo dobry kontakt - mam zamiar jeździć z nimi i zwiedzać tak dużo jak się da, jak najdłużej się da. albo na własną rękę, coś innego, zobaczymy jak się życie będzie toczyć. od października przenoszę się do Krakowa, na orientalne studia, mam nadzieję, że tam poznam "swoich" ludzi ![]() ---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Cytat:
to była wycieczka 7 (wypoczynek w Tunezji) + 7 (zwiedzanie Libii). i było świetnie. podczas wypoczunku w hotelu, spędziłam może z 2 czy 3 dni na błogim lenistwie a później pojechałam na wycieczki fakultatywne, pochodziłam też sama czy z ludźmi (wrzesień - więc młodych praktycznie nie było, miałam znajomych w wieku moich rodziców jak nie starszych ). spotkałam mnóstwo ludzi, którzy któryś raz z rzędu byli w Tunezji na 2 tygodnie w hotelu - i nie byli NIGDZIE.i nie chodziło o kwestie finansowe. o piasek z Sahary prosili mnie
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, można?
Mnie do podróży miłość wszczepiła mama. Podróżowałam po Polsce i zwiedzałam. A potem chciałam świat. Na marzeniach na razie się skończyło, bo i brak finansów i własnego środka lokomocji, ale wiem, że kiedyś tam uda mi się zrealizować marzenia. Na razie więc poznaję innej kraje i kultury poprzez różne książki, poradniki i pocztówki
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Krzyki ale ta część przy Parku Południowym a Ty
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale napewno będzie to niezapomniana podróż...![]() jak by co to ja z okolic Wrocławia;p
|
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
można się dołączyć![]() ![]() ja wy wszystkie też uwielbiam podróże, tylko szkoda że zawsze finanse małe i nie można zrealizować wszystkiego ![]() ![]() ![]() jeśli o mnie chodzi to w Polsce byłam w Pieninach, Bieszczadach, nad Jeziorem Rożnowskim tak się złożyło te praktycznie te wyjazdy były w ramach zajęć oprócz wyjazdu w Pieniny spędziłam tam fantastyczny weekend majowy rok temu![]() po xza krajem byłam W Wielkiej Brytanii i Szkocji![]() i bardzo bym tam chciała wrócić![]()
|
|
#86 |
|
Konto usunięte
|
O, Andzia, przypomniałaś mi
![]() Do moich marzeń dopisuję jeszcze Irlandię, szczególnie Dublin i Drogę Olbrzymów
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zadomowienie
|
WItam Was wszystkie
Ja z Parku Zachodniego - z Kozanowa Cytat:
Jest możliwość przelotu z Kijowa do "stolicy" Krymu, ale znajoma się boi latać A Ty skąd jesteś dokładnie?Poniżej wstawiam zdjęcie z widokiem na Jaskółcze Gniazdo - jeden ze znaków rozpoznawczych Krymu. Ciekawe jest to, że ten mini zamek kazał zbudować niemiecki (!) baron, a w 2012r. będzie obchodzić setne urodziny - zameczek, nie baron Prawda że pięknie? Cuddy, Droga Olbrzymów? Mogłabyś coś więcej napisać?
Dorota ! ![]() Edytowane przez dodek89 Czas edycji: 2010-08-03 o 18:25 Powód: literówki |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Konto usunięte
|
Droga Olbrzymów (albo Olbrzyma) to taki niezwykły falochron u wybrzeży Irlandii Północnej, powstały w wyniku wybuchów wulkanu. Dokładniej w wyniku kontaktu z lodowatą wodą lawa wulkaniczna krzepła, kurczyła się i pękała. Wszystko to teraz przypomina jakby płyty chodnikowe - najciekawsze dla mnie jest to, że te ''płyty'' w większości są sześcioboczne, prawie foremne
A nazwa wzięła się z legendy, w/g której drogę wybudował olbrzym, kłócący się ciągle ze swoim sąsiadem Szkotem. Szkot sprowokował olbrzyma mówiąc, że gdyby tylko mogli się spotkać, to by olbrzymowi dołożył, ten chwycił więc skały i powstała Droga Olbrzymów. Nie pamiętam, jak skończyła się ich historia![]() ![]() Podobno ciężko trafić na dobrą pogodę w tamtym rejonie i zazwyczaj Droga zasłonięta jest mgła Chociaż zamglonym widokiem jak na drugim zdjęciu też bym nie pogardziła
|
|
|
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
Ale niesamowite
Muszę przyznać szczerze, że nigdy wcześniej nie widziałam ani nie słyszałam nic na temat tej drogi. To jest ... wow ... Muszę dopisać do listy marzeń ![]() Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Oo... pierwsze słyszę, ale... wpisuję na listę miejsc do zobaczenia
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

Ja baardzo lubię okolice Placu Trzech Krzyży i Zbawiciela, i Pola Mokotowskie - fajnie jest się tak nimi przejść jesienią
Stare Miasto na kolana mnie nie powala, podoba mi się za to Praga, bardzo

Aż mi czasami głupio, jak gadam z koleżanką zafascynowaną Wschodem - ona opowiada o tych uduchowionych ludziach, ich pięknych wierzeniach, kulturach, obyczajach, jedzeniu... a ja jej mówię o takim np. Texasie 

Mam tak samo.

), więc zbieram kasę, uczę się języka i kupuję mapy, i czytam przewodniki, żeby potem móc samemu chodzić po mieście, oglądać to co się chce i przede wszystkim wiedzieć co się ogląda

おはよう!
Muszę przyznać szczerze, że nigdy wcześniej nie widziałam ani nie słyszałam nic na temat tej drogi. To jest ... wow ... Muszę dopisać do listy marzeń