|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grud
Cytat:
rok temu wyczytalam ze przez caly okres ciazy ale przez 3 mies. najwazniejszy jest ![]() na wieczor bralam bo tak mi wygodniej i pamietam zawsze, rano bi ore na tarczyce i nei chcialam mieszac ale moze sprobuje w obiad wiec brac... a jak nie to zmienie rzeczywiscie jak radzicie...
|
|
|
|
|
#2702 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grud
pelnia no niby jest. ale nie jest on niezbedny wg mnie po 3 miesiacu ciazy.
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-08-03 o 10:01 |
|
|
|
#2703 |
|
Wtajemniczenie
|
masz rację, kwas foliowy jest potrzebny, gdy tworzy się cewa nerwowa- a ona się tworzy w pierwszych tygodniach ciązy
|
#2704 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
GUSTAWKU wiesz, 3 dni pod rzad mialam wymioty i to akurat po wzieciu ich w przeciagu 15-40 min... no wlasnie a femin... ma jod :/ i musze go brac... boje sie troche o malego... wlosy mu zaczynaja na rekach znowu wyrastac - ostatnio tak mial jak ft3 mu wzrastalo - badanie ma na wrzesien zaplanowane i nie wiem czy mu zrobic teraz??? nie chcialabym wrazie czego go klluc 2 razy :/ ale jakas niespokojna jestem przez to :/ ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Kliwia - marta dziekuje
|
|
|
|
|
#2705 |
|
Wtajemniczenie
|
Anecka, to jakoś drogo ;O ja dałam 23 zł za mocz morfologie i glukozę.
Mój organizm za to nie przyswaja falvit mama :/ już nie raz po tych witaminkach wymiotowałam, lekarz kazał brać raz na 3-4 dni skoro po nich wymiotuję albo w ogole nie brać. Nie wiem na jakie zmienić. Co Wy bierzecie ? ![]() Od trzech dni tak strasznie mnie boli łopatka :O nie wiem co się dzieję........ Czy to jakieś obciążenie? Bo w sumie ani się nie garbię ani nie śpię inaczej <myśli>.... |
|
|
|
#2706 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
u nas w nocy zaczęło lać i cały czas leję, takze pewnie na tę pogodę wczoraj taka senna byłam cały dzień. Piękne akwaria ![]() no to cieszę się, że jest nas więcej, które ruchów jeszcze nie czują za to mała Asia chyba robi się coraz większa, bo znów czuję bóle pod pępkiem i czasem w pachwinach, także dziś znów sobie bardziej poleżę, tym bardziej, że pogoda barowa![]() pelnia, a może zmień rzeczywiście witaminy? ja biorę centrum materna, tabletki bycze ale nie wymiotuję po nich. Tylko nie wiem, czy jod mają co do kwasu filiowego, to ja osobno go brałam w 1 tryemstrze, a teraz jest po prostu w tym centrum, moja gin mówi, ze najważniejszy jest w 1 trymestrze, ale też ważny jest w trakcie całej ciąży.
|
#2707 |
|
Zakorzenienie
|
joanna ja juz kiedys pisałam o tych zabawkach z bijącym serduszkiem, ja chce taka kupic, jak macałam w sklepie to sie wlasnie w tej owieczce zakochałam i musze ja mojemu michałkowi kupić
layla samobujajacy lezaczek to jest taki co włanczas i on sam robi hust hustu, ja mam z fisher price http://allegro.pl/item1170775148_fis...est_m6710.html ale kupiłam taniej ![]() rptrbj1978 ten wozek jest firmy teutonia a model cosmo |
|
|
|
#2708 |
|
Wtajemniczenie
|
Eliza gratulujęęęę
|
|
|
|
#2709 |
|
Raczkowanie
|
Ja natomiast biorę Pregnium - mają one w swym składzie DHA, kwas foliowy, jod i magnez. Niestety do tanich nie należa :-/ (60 szt. ok 45 zl), ale nic mi po nich nie jest.
Dziewczyny, powiedzcie mi czy jak was dzidzius w pęcherz kopie, to macie takie nieprzyjemne uczucie, jakby ktos wam szpilke wbijał ;-) czy moze to nie maleństwo :-/ |
|
|
|
#2710 |
|
Dragonfly
|
De28 akwarium cudne
Jutro ide do fryzjera,ale co sie do mojego tzta nasluchalam...Bo kobieta jego kumpla tez robi wlosy i zrobilaby znacznie taniej,ale kurcze ona ma ponad 30(co nie jest zadna ujma od razu uprzedzam) i sama robi sobie tak wlosy ze sie postarza, a ja wole isc do jakiejs mlodej,ktora zrobi mi dokladnie jak chce wloski ![]() Tez bym chciala jakis bujaczek,ale nie wiem jaki
|
|
#2711 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2712 | |
|
Zadomowienie
|
LAYLA pewnie masz racje. choc ja zaobserwowalam ze czasem jest to robione poprzez wzor bajkowy, rozmowy z kolgami i urzeczywistnianie tego na zwierzatkach lub dzieciach ;( albo chca pokazac swa sile i przewage by byc w centrum uwagi
i nie zawsze wyplywa to z domu... :/ choc na pewno w wiekszosci... tu jest przykladowy chyba najtanszy z elektrycznych hustaczy rewelka zdaje mi sie byc Fishera ale kosztowny bo ok 400 zl wzwyz - akurat moja klezanka miala taki dla blizniat - 1 dz. jak juz bylo wkladane plakalo wnieboglosy, drugie przebywalo godzinami w nim http://allegro.onet.pl/item115962039...najtaniej.html http://allegro.onet.pl/item115980358...3w1_p6948.html a sa tez takie bez elektryki tansze rzecz jasna i z roznych firm z wibracjami, palakami, blokada do hustania etc... http://allegro.onet.pl/item117194612...her_price.html ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
wielkosc mi nie przeszkadza - lykam bez problemu wszystko poza alkoholem hheno a zdradzisz nam kim jestes z zawodu? juz wczesniej pisalam ci odp. o tsh ale chyba nie doczytaals
|
|
|
|
|
#2713 |
|
Zakorzenienie
|
dlatego ja biore zwykle witaminy dla ciezarnych, a tran lykam osobno
|
|
|
|
#2714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje zainteresowanie TSH wynika natomiast z choroby. Wychodzę z założenia, że wroga trzeba bardzo dobrze poznać. Od początku ciąży walczę z niedoczynnością i w związku z tym trochę na ten temat tarczycy poczytałam. |
|
|
|
|
#2715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie kosztuje 75 gr - trzy klucia - 20 zl |
|
|
|
|
#2716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Badania medycznie potwierdzają, że stosowanie kwasu foliowego zmniejsza możliwość wystąpienia wrodzonych wad cewy nerwowej o 70 proc.Dlatego koniecznie sięgnij po preparat zawierający zalecaną profilaktyczną dawkę 0,4 mg kwasu foliowego – np. Folik. Przyjmuj codziennie jedną tabletkę. To naprawdę niewielki wysiłek, który znacząco zwiększa szanse Twojego dziecka na zdrowie. Stosuj kwas foliowy przez pierwsze miesiące ciąży, a najlepiej przez cały okres ciąży i karmienia" |
|
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanko - miałam mieć dziś wizytę u gina - 26 tydz skończony - ale kolo pojechał na wakacje
i idę dopiero za 2 tygodnie. nie miałam jeszcze robionej tej glukozy i nie wiem teraz - czy czekać do 28 tyg aż mi lekarz wypisze skierowanie czy może sobie zrobić wcześniej prywatnie? dodam że mam trochę obaw związanych z moim cukrem bo dużo utyłam i to już na początku ciąży a poza tym mam ciągle nawracającą grzybicę co też może świadczyć o cukrzycy . co myślicie?
|
|
|
|
#2718 |
|
Raczkowanie
|
Dla chętnych http://www.kwasfoliowy.pl/
|
|
|
|
#2719 |
|
Zakorzenienie
|
sereniti obciazenie glukoza do 28go tygodnia powinno sie wykonac. to moze zrob sobie prywatnie. dla pewnosci.
|
|
|
|
#2720 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Serenity, dla spokoju zrób, po co masz się martwić, a badanie nie jest drogie, ja płaciłam 39 zl za 3 pobrania Stokrotka, fajna stronka, ale zwróć uwagę że tam pada nazwa konkretnego preparatu , konkretnego producenta, co trochę uważam zmniejsza jej wartość merytoryczną Edytowane przez Gustawek Czas edycji: 2010-08-03 o 11:10 |
|
|
|
|
#2721 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Ja już po urlopie. Pamięta mnie tu ktoś? ![]() Tak się nie mogłam doczekać tego urlopu, ale potem mi się strasznie dłużyło i chciałam wracać do domu. Dzień w dzień bolała mnie nerka pod prawym żebrem. Dużo musiałam leżeć, prawie cały czas. Nudziło mi się okropnie. Do tego pogoda nie dopisała i właściwie było dość chłodno, a my zabraliśmy ciuchy tylko na upały, więc trzeba było dokupić z długim rękawem. Do tego wieczne marudzenie mojego ojca. Ehhh... dobrze, że byliśmy tak krotko. Sam powrót do domu, to wielki koszmar. W nocy spałam tylko 3,5 godziny pewnie z emocji i jak się obudziłam o 2.15, tak już nie mogłam zasnąć. Więc nie czułam się najlepiej. Sama jazda... też tragiczna. Jeszcze przez Polskę było OK, bo wyjechaliśmy o 6 rano. Ale już w Niemczech non stop korki wielokilometrowe. No masakra. Jeszcze nigdy nie jechaliśmy 13 godzin! Na szczęście już mam to za sobą i mogę sobie leniuchować w domciu ![]() Jest mi coraz ciężej. Nie pamiętam, żebym aż tak się męczyła w poprzednich ciążach. Teraz ciągle mi słabo, sapię, dyszę.... Jak stara babcia No i sporo przytyłam. Mam już 13-14 kg na plusie, a nic tuczącego nie jem. Mam twarz opuchniętą jak balon. Wyglądam okropnie. A co będzie dalej? Jestem w 28 tc i nie chcę wiedzieć ile przytyję do końca ciąży i jak to potem zgubię Wklejam Wam zdjęcie zrobione w ogrodzie u moich rodziców. Na szczęście z tak daleka nie widać mojej okrągłej gębuli No a obok mnie, to moja kochana mamunia. Kolejne zdjęcie to na starówce w Gdańsku. No i jeszcze jedno zdjęcie, które zrobiłam dzisiaj mojemu brzucholkowi. |
|
|
|
#2722 |
|
Wtajemniczenie
|
pelnia ja jak wymiotowalam po witaminach to zamienilam je na zelazo z kwasem foliowym. Po tyg wrocilam do witamin i jest ok
---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- weronisia witaj po urlopie |
|
|
|
#2723 |
|
Rozeznanie
|
Weronisia wróciła
|
|
|
|
#2724 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia, nareszcie, już dopytywałam się o Ciebie
gdzie Ty widzisz pulchną twarz? Ślicznie w ciąży wyglądasz dziewczyno i mi tu nie biadol to pewnie teraz poodpoczywasz od urlopu w domu współczuję bólu nerki
|
#2725 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jeżeli rodzice nauczą szacunku do każdego żywego stworzenia, to ja sobie nie wyobrażam, żeby dziecko zrobiło krzywdę. ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- właśnie Weronisia, bardzo ładnie wyglądasz ![]() skoro większość z nas tak narzeka, to ja obstawiam, że to przez upały. inna sprawa, że ja z kolei mogłabym tylko spać i spać. a jem na siłę i to raczej serki/jogurty, bo nic więcej nie jestem w stanie.
|
||||
|
|
|
#2726 |
|
Zakorzenienie
|
Melabn, Gustawek, Aliszcze, Layla
Aliszcze mam na prawdę wielką twarz Tragedia. Może na zdjęciach tak nie widać... Ale jestem tak spuchnięta na pysiaku, że chodzę ciągle w rozpuszczonych włosach, żeby to ukryć ![]() Do tego przybyło mi nad biodrami w boczkach dość sporo, bo widzę to po bluzkach. Okropieństwo... A biadolę, bo wiecie... w moim wieku już trudno się chudnie... Trochę się tego boję. Po poprzednich dzieciach ładnie schudłam itp. ale teraz minęło 10 lat i może być dużo trudniej. No ale jakoś sobie poradzę. Mam już sprawdzoną dietę, więc pewnie uda mi się wszystko zgubić. I obiecuję, że już nie będę biadolić
|
|
|
|
#2727 |
|
Zakorzenienie
|
weronisia super brzusio! szkoda ze urlop nie do konca sie udal, i ten powrot olaboga. ja 40 minut ledwo w aucie wytrzymuje. a tu 13godzin
|
|
|
|
#2728 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co tydzien sie wody nie wymieniaCytat:
Cytat:
![]() Mi tez sie chcialo szybko do domu po krotkim urlopie w Polsce. Z tych samych powodow- marudzenie matki i chcialam byc wreszcie znow u siebie. Cytat:
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-08-03 o 21:46 |
||||
|
|
|
#2729 |
|
Zakorzenienie
|
weronisia witaj po urlopie
layla bujaczek był testowany na synku kolezanki (7mies) i spokojnie sobie w nim lezal i robil hustu hustu, zadowolony byl jak nie wiem co ![]() najpierw zastanawialam sie nad takim lezaczkiem bujaczkiem co go dl wiekszego dziecka idzie przerobic na fotelik bujany, fajna sprawa http://allegro.pl/item1167582722_fis...ta_police.html |
|
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja juz w swoje dzinsy z pasem sie nie mieszcze tzn mieszcze ale mnie uciskaja wszedzie gdzie sie da!a tu dziewczyny biadola,ze przytyly po 5 kilo |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

co do kwasu filiowego, to ja osobno go brałam w 1 tryemstrze, a teraz jest po prostu w tym centrum, moja gin mówi, ze najważniejszy jest w 1 trymestrze, ale też ważny jest w trakcie całej ciąży.

nie moglam spac w nocy tak lało
i idę dopiero za 2 tygodnie. nie miałam jeszcze robionej tej glukozy i nie wiem teraz - czy czekać do 28 tyg aż mi lekarz wypisze skierowanie czy może sobie zrobić wcześniej prywatnie? dodam że mam trochę obaw związanych z moim cukrem bo dużo utyłam i to już na początku ciąży a poza tym mam ciągle nawracającą grzybicę co też może świadczyć o cukrzycy
No a obok mnie, to moja kochana mamunia.
to pewnie teraz poodpoczywasz od urlopu w domu