|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22651 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
syrenka
co do parafiny Skutki lecznicze zabiegów parafinowych są związane z właściwościami fizycznymi parafiny. Dzięki dużej pojemności cieplnej i ograniczonemu przewodnictwu cieplnemu utrzymuje ona długo ciepło i wolno oddaje je otoczeniu. Wykazuje ona również przy stygnięciu właściwość zmniejszania swej objętości o 10-20% i w związku z tym warstwa parafiny, obejmująca np. kończynę, wywiera na nią ucisk, który dodatkowo zwiększa się przy wzroście objętości przegrzanej w czasie zabiegu kończyny. Właściwość ta z jednej strony zwiększa przekazywanie tkankom ciepła, z drugiej zaś dzięki uciśnięciu naczyń skórnych zmniejsza odprowadzanie ciepła z prądem krwi. Temperatura skóry pod okładem waha się od 39 do 41°C i jest optymalna dla wzmożenia aktywności procesów przemiany tkankowej. Bezpośrednio po zdjęciu okładu parafinowego skóra jest spocona, blada i gorąca, po czym szybko ulega zaczerwienieniu w wyniku rozszerzenia naczyń. Właściwości fizyczneparafiny sprawiają, że zabiegi wykonane przy jej użyciu usprawniają krążenie w naczyniach włosowatych skóry, wzmagają procesy utleniania tkankowego, ułatwiają resorpcję i wydalanie z tkanek toksycznych produktów procesu zapalnego. |
|
|
|
#22652 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chciałam tłumaczyć o SLSach (przede wszystkim na blogu są fajne obrazki, które sporo wyjaśniają), ale mnie zaintrygowałaś działaniem wody na włosach, więc się chyba na to skuszę Cytat:
Mnie zastanawia jeszcze nafta - na swoich włosach widziałam długotrwały efekt jej działania. Miałam wrażenie jakby "odbudowała" mi włosy, nie powiedziałabym, że miała tylko powierzchowne działanie. Raczej spodziewałabym się, że także wnika w głąb włosa. |
|||
|
|
|
#22653 |
|
Konto usunięte
|
Syrenko
dopytałam Taty, żelatyna zawiera białko/aminokwas składnik keratyny czyli budulec włosa, Tata badania obiecał znaleźć
|
|
|
|
#22654 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zamierzam zrobić sobie zakupy na ZSK. Oczywiście w miarę regularnie was czytam i zapaliłam się na spirulinę <dzięki wam
> olejek kokosowy. I tu mam problem bo nie wiem, który wybrać, wiem że najlepszy jest nierafinowany ale są tam dwa jakieś rafinki i jeden taki http://www.zrobsobiekrem.pl/?264,ole...ite-organiczny i tu mam pytanie czy on jest ten ,,dobry"????????
Edytowane przez Senso Czas edycji: 2010-08-04 o 10:12 Powód: literówka |
|
|
|
#22655 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#22656 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czy Ty i/lub Twój tata macie wykształcenie (około) chemiczne? ![]() Cytat:
Co do olejów, to masz rację, ale co jeśli nakładamy je przed myciem i zmywamy np. szamponem? Wtedy całe to wygładzenie i inne korzyści idą na marne? Z relacji użytkowniczek wynika, że nie koniecznie, ciekawa jestem na jakiej zasadzie to wtedy działa. Szkoda, że o nafcie mamy tak mało źródeł... Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#22657 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Miód głownie nawilża, nie wiem, czy coś może robić wewnątrz włosa, ale wątpię. Proteina jaja jest na pewno za duża, było o tym na NH. Reasumując: Cytat:
![]() Ja bardziej lubię Seboradin, ale to dlatego, że mi akurat glikol, na którym opiera się Jantar, skleja włosy i ogólnie jakoś mi nie pasuje na skalp. Z kolei Eloe np. nie toleruje denata na skalp (denat jest właśnie w Seboradinie) i używa z kolei Jantara. Seboradin ma mało ekstraktów, za to pewnie w konkretnej ilości. Jantar ma dużo różnych, ale każdego z nich jest w takiej sytuacji mniej ilościowo. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No i cudne loki Małgosiu ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128546]no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci? olejek do wlsow ktory kupilam ma byc nakladany na mokre wlosy czuje sie zglupla Moim zdaniem to zależy od tego, co chcesz uzyskać. Wydaje mi się, że oleje przenikające zdecydowanie i jednoznacznie warto kłaść na suche włosy. Zaś oleje, które działają głównie na powierzchni włosa, szczególnie poprzez zatrzymanie wody we włosie, jest sens kłaść na zwilżone. cdn. |
||||||||
|
|
|
#22658 |
|
Raczkowanie
|
Heh, a ja właśnie siedzę z miodem, oliwą i sokiem z cytryny na głowie i zastanawiam się, jak ja to zmyję
Mam nadzieję, że coś to pomoże...
|
|
#22659 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli bardzo dokładnie umyje się włosy, to "olejowanie" idzie na marne, o ile substancje nie przedostały się do wnętrza włosa (czyli - w uproszczeniu - o ile nie użyłyśmy oleju kokosowego, z awokado, oliwy z oliwek czy hydrolizowanych protein). Co innego, jak do zmycia olejów użyje się odżywki. Wtedy powinno dużo więcej z nich zostać na włosach. Tak na tę chwilę mi się wydaje. Ale jednak tłumaczę teraz o SLS, to może coś więcej się wyjaśni ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#22660 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Np. silikony też wypełniają ubytki w łusce (czyli tak zwane właśnie uszkodzenia włosa) i jak wiemy, wcale łatwo się nie wypłukują. Podobnie proteiny o dużej masie cząsteczkowej - są substantywne do włosa, zgadza się, w związku z tym wbudowują się w luki w łuskach i dzięki swojemu powinowactwu do struktury włosa też się nie wypłukują przy pierwszym myciu. Ale czy to znaczy, że wnikają do wnętrza włosa? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiście można sobie tutaj postawić pytanie, czy jest w takim razie sens nakładać olej i potem go zmywać mocniejszym szamponem, czy nie lepiej po prostu umyć odżywką lub jakimś łagodnym detergentem. Małgosiu, widziałam artykuł o micelach , mam nadzieję, że na dalszą część też możemy liczyć
Edytowane przez jumaatt Czas edycji: 2010-08-04 o 13:42 Powód: dopisek |
|||||
|
|
|
#22661 |
|
Raczkowanie
|
Jumaatt Ja już po zmyciu i wyschnięciu włosów. Mieszanki wyszło mi trochę za dużo, ale to nic- zostawiłam na pojutrze. Jutro myję odżywką- zobaczę jak wyjdzie. Po tej masce z oliwy, miodu i soku z cytryny włosy są cudowne
Miękkie, gładkie, błyszczące i jakieś takie widocznie zdrowsze. Oliwa nie chciała się zmyć, musiałam użyć dwa razy szamponu a i tak cieniutka warstwa pozostała na włosach- tego już trzeci raz nie zmywałam. Dołożyłam jeszcze garniera z awokado i masłem karite, spłukałam i sobie kudły schły samopas Zastanawiam się tylko, czy ich nie obciążę jak dam jeszcze na nie pantene b/s... chyba sobie odpuszczę. :P
|
|
#22662 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#22663 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, wiem, ale wgniotłam trochę jej we włosy żeby podkreślić skręt. Nie są obciążone, dalej takie jak po masce, tyle że trochę im się kręcić pomogłam
Pantene kupiłam pierwszy i ostatni raz, to czyste zuoooooo ]:->
|
|
#22664 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za mycie i za niewychodzenie z workiem na głowie Cytat:
Możesz też zamiast cytrynki dać łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Warto pokombinować z optymalną ilością składników w płukance. Cytat:
Jednak jeśli magnez pomaga nam walczyć ze stresem, a stres w nadmiarze może przyczynić się również do wypadania włosów, to coś w tym może być (choć nie bezpośrednio). Tabletki? Wolę napary z pokrzywy i skrzypu, ale brałam już Belissę, Skrypowitę, Witaral, Falvit, Merz Special Drages, Silicę, Revalid... Teraz mam jakiś Ambioskrzyp, ale nic jak dla mnie specjalnego. I tak, czego byś nie wybrała, pierwsze efekty pojawiają się po 2-3 miesiącach. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21122179] zauwazylam ze po dodaniu miodu zawiesina przeksztalca sie ladna rownomierna mase Cytat:
W składzie miał glicerynę, więc od razu odpuściłam, choć pani namówiła mnie na test.Wyszłam ze sklepu z puszakiem Za to bust z bawełną (ja straciłam rachubę, co to jest - po angielsku nasiona, po francusku kwiat, a po polsku olejek bawełniany. Producent nie podaje w składzie, czego konkretnie użył) sprawdza się genialnie. Polecam (skład Boosta znajdziesz w składowym - listę Syrenka podpięła na szczycie forum). Cytat:
Cytat:
A fryzjer już za miesiąc... za tłumaczenie artykułu.Kiedyś czytając sobie takie dyskusje, sama zastanawiałam się nad sensem odżywiania u siebie przed myciem. I znalazłam odpowiedź na swoją bolączkę - przed myciem wyłącznie oleje. Jeśli zaś nakładam maskę miodową lub inną, to zmywam wyłącznie wodą i przechodzę do zabezpieczania i stylizacji. Wynika to ze specyfiki moich włosów - potrzebują emolientów, by wyglądać normalnie, a nie jak piórka. Sama odżywka b/s im nie wystarcza, więc dostają odżywkę d/s po myciu lub maskę albo oleje plus mycie plus lżejsza odżywka d/s. Nava jak nakładam oleje na suche włosy, choć zgadzam się z Syrenką, że co przeniknąć ma, to przeniknie. Zwróćmy jednak uwagę na podkreślone: Cytat:
Cytat:
Cytat:
pisałyśmy ostatnio, że składa się z kolagenu, więc na pewno będzie podobna do włosa. Pytanie tylko, czy z jaka żelatyną mamy do czynienia, a dokładnie - jak duże są cząsteczki żelatyny. Nadto pozostaje kwestia etyki i smaku - żelatyna pochodzi w dużej mierze z produktów odzwierzęcych. I tu pojawia się problem. Osobiście wolałabym pektynę.
|
|
#22665 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Zadziałało
|
|
#22666 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
będzie trzeba spróbować Cytat:
Pokrzywkę i skrzyp piję ![]() No i co raz bardziej kusi by pofarbować, ale zrobię najpierw kalpi tone i zobaczę może troszkę przyciemni i farbowanie przesunie się znów na inny termin
|
|
#22667 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Syrenko
|
#22668 | ||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21130169]przez ostatnie pare m-cy nakladalam olelki na suche wlosy- efekty pielegnacji widac, ale.... czasem bylam dosc rozczarowana- moze zaczne mieszac olejki z odzywkami[/quote] To mój ulubiony sposób. Nigdy nie mam czasu na długie olejowanie i dokapywanie do odżywki d/s służy za substytut.
Sprawdziło się nadto w czasie, gdy włosy źle reagowały na olejowanie. Cytat:
Myślę jeszcze o przypadku Lavendy, której nafta posłużyła. Coś w tym jest - powlekanie swoją drogą, ale i może właśnie wnikanie w warstwę łusek? Cytat:
A poza tym ile powinno być parafiny, by pojawiło się zjawisko podwyższonej temperatury? Osobiście mam Cytat:
Świetnie podany materiał o micelach ![]() Jestem pod wrażeniem Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Myła później ponownie odżywką i wówczas włosy miała już domyte.Nie wiem, czy Lorraine nie twierdzi podobnie. Cytat:
Tak to przynajmniej wyglądało dla mnie, gdy szukałam jakichkolwiek anglojęzycznych źródeł o nafcie. Cytat:
Mamy jeszcze nabudowywanie się i zagwostkę w związku z tym ze źródłami w języku angielskim - obecne jest build-up, a nie build-in (uprośćmy sprawę Cytat:
Namawiam. Tylko pamiętaj, że cytryna może rozjaśniać włosy. trzeba tez kombinować z proporcjami. Te działają u mnie. Cytat:
Cytat:
nie farubjemy
|
|
#22669 |
|
Raczkowanie
|
Eloe mam pytanie- nie przesadzę, gdy będę nakładać oliwę (z miodkiem i cytrynką
) co dwa dni? Na zmianę z myciem odżywką... Nie będzie ten olej za często? Moje włosy póki co lubią olejowanie, ale boję się, że przedobrzę.
|
|
#22670 |
|
Raczkowanie
|
Hejo!
![]() to moje loczki, niestety na włąsne życzenie bardzo zniszczone długoletnim farbowaniem, rozjaśnianiem i prostowaniem Obecnie farbuję co półtorej miesiąca Castingiem brązem, i wychodzą czarne, po jakimś czasie farba sie zmywa i jest w miare prawdziwy brąz od ponad roku całe włosy prostuje sporadycznie, mniej wiecej 2 razy na pół roku, grzywke co 1-2 dniPielęgnacja: szampon do włosów suchych i zniszczonych, odżywka tak samo (do spłukiwania), czasami jedwab, po umyciu nie zawijam w ręcznik tylko lekko osuszam ugniatając włosy, nie używam suszarki, dużo żelu (weet look), za godzinke kolejna porcja żelu... ide spać, rano wstaje i znów porcja żelu... i tak co 3 dni ![]() moim ostatnim problemem jest "mokry" łupież echhhhh |
|
|
|
#22671 | |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie chcę rozjaśnienia
Cytat:
mówisz ze wit b pomaga na komary bo całe nogi mam pożartena razie spróbuję naturalnymi sposobami jak to nie pomoże to niestety będę zmuszona zgrzeszyć na szczęście tylko henną delią bez amoniaku
|
|
#22672 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tej odżywki moge spokojnie uzywac? Jest ze splukiwaniem co mnie bardzo cieszy
Silikonów nie ma, prawda?https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-do-wlosow.htm Jeszcze dokupiłam maske do kompletu
|
|
|
|
#22673 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=Eloe77;21144412]
Syrenko ja mam nadal wątpliwości, czy możemy porównywać działanie parafiny na skórze do działania parafiny na włosie. We włosie nie mamy przecież niczego, co mogłoby decydować o jego temperaturze. Chyba że idzie o procesy utleniania tkankowego (ale czy one zachodzą, jeśli większość włosa jest martwa?), o których w cytacie mowa. Nadto zbyt wysoka temperatura dla włosa nie jest dobra. A poza tym ile powinno być parafiny, by pojawiło się zjawisko podwyższonej temperatury? Osobiście mam Może właśnie chodzi o skórę, skoro cebulka włosa jest na tyle zależna od skóry, że zestresowana skóra wypycha cebulkę /np. wypadanie włosów po dużym strsesie czy wręcz łysienie / to może parafina rozpręża skórę i wtedy włos sobie spokojnie żyje tyle ile chce. A co do wysokiej temperatury-z jednej strony nie jest dobra /vide suszarka, prostownica/ a z drugiej własnie podgrzanie przez choćby owinięcie głowy folią czy ręcznikiem zdecydowanie poprawia absorpcje przez włos. Co ciekawe włos absorbuje tylko tyle ile potrzebuje, najsilniej przez pierwsze 5 minut, potem spawalnia i własciwie trzymanie czegoś powyżej 20 minut z punktu widzenia stricte włosa mija się z celem /nota bene tak samo jest przy nałożeniu następnej odżywki po spłukaniu poprzedniej/ co innego skalp, bo skóra skalpu dłuższą trwała absorpcję. I co najważniejsze, po rozgrzaniu należy przywrócić temperaturę wyjściową, czyli po prostu w ostatnim płukaniu użyć zimnej wody Zgadza sie, że żelatyna jest odzwierzęca, ale podobne właściwosci ma agar, a poza tym skoro są zamienniki roślinne i zwierzęce to dlaczego z nich nie skorzystać. Pewnie już pisałam, ale jak kiedyś udało mi się przez przypadek rozjaśnić włosy do białości Syrenko Tata ma wykształcenie okołochemiczne, a mi tłumaczy chemicznie rzeczy związane z kosmetykami. Pierwszy raz o żelatynie usłysząłam w TVP wypowiadał siię chemik z Politechniki Warszawskiej, potem to samo zostało powtórzone bodaj w 2 numerze polskiej edycji Cosmopolitana /lata temu/. Potem mi wpadły w ręce badania amerykańskie, ale...już przetrząsnęłam komputer, gdzieś się zawieruszyły, albo mimochodem je skasowano przy stawianiu systemu, ale dzielnie nie piszę ostatniego słowa i będę szukać |
|
|
|
#22674 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny
nadrobilam troszke zaleglosci i moje wlosy chyba sie odobrazily bo dzisiaj wygladaja swietnie zdjecia zrobilam, ale wydaje mi sie ze wszytskie takie same jednak poruwnujac pierwsze mycie po scieciu - niesamowita roznica. poza tym na grzywce idzie nowa partia baby hair bede miec 3 dlugosci grywki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() jak Ci sie tyl pieknie kreci Cytat:
a w tym czasie (prawie 2 lata) kryzys zdarzal sie co jakis czasiod nowa zmiana pielegnacji ![]() Cytat:
![]() to se powlewalam Cytat:
mam zboczenie na punkcie rownego skretu i ten tył taki boski Cytat:
|
|
#22675 |
|
Przyczajenie
|
Cześć i czołem kręcone koleżanki
mam mały problem. Moje włosy są naturalnie podatne na wszystko, takie to niby kręcono-falowane. Po umyciu włosów ugniatam je, następnie czekam aż będą wilgotne i nakładam piankę. Z przodu ładnie, fajnie, zaś z tyłu głowy włosy nie chcą mi się kręcić (czyste siano mi wychodzi) i nie wiem jak mam temu zaradzić. Myślałam nawet nad tym, że może ja z tyłu ich tak porządnie nie ugniatam, bo w końcu tył to tył, ale to nie to. Pasma włosów są szorstkie w dotyku i takie jakby rozczesane grzebieniem. Jakieś pomysły?
|
|
|
|
#22676 |
|
Raczkowanie
|
Wygląda na to, że po prostu musisz je zregenerować. Olejowanie polecam
|
|
#22677 |
|
Wtajemniczenie
|
Chciałabym się do was przyłączyć a więc przyszłam się przywitać
![]() Czytuję was już od jakiegoś czasu (miesiąc może?) i powoli wdrażam zasady CG(od 22 lipca czyli ostatniego farbowania). Niedługo mam zamiar uzupełnić swoimi wpisami wszelakie wątki dla kręciołków to wtedy bym mogła wstawić tu foto?Włosy niestety mam bardzo zniszczone, suche, plączące się i mam nadzieję w myciu odżywką i ogólnym dbaniu o włosy znaleźć dla nich wybawienie. Czytałam pigułkę, artykuły, zapoznałam z zasadami związanymi z wilgotnością powietrza i humektantami. Moim wielkim grzechem w stosunku do włosów przed którym nie umiem się opanować to farbowanie na żarówiasty rudy czego skutki zapewne nie są dobre choć nie odczuwam tego bardziej niż po hennie, którą farbowałam wcześniej. Henna była nawet gorsza, przestały się kręcić, zrobiły jeszcze bardziej suche(a ja myślałam, że o nie dbam Z dzień startu z CG uznałam 22 lipca 2010 roku. Od tej pory używam na noc oleju kokosowego raz na 2-3 mycia odżywką. Odżywkę do mycia zmieniam, myję dulgonem z pszenicą, próbuję się przekonać do hegronu d/s (nie daje poślizgu dzięki któremu mogłabym rozczesać włosy), kallosem mlecznym Staram sie później przekonać po myciu odżywką do jakiejś innej d/s ale strasznie boję się zbytniego obciążenia więc stoją i się marnują. ![]() Na to idzie odżywka b/s joanna len i rumianek lub mleko i miód a później żel zielony z rossmanna. Kupiłam ostatnio gumę artiste z keratyną ale za bardzo skleja i nie wiem co z nią zrobić za bardzo Ugniatam, podpinam klamerkami i albo z czymś takim siedzę albo idę spać. Proszę o ocenę czy w kosmetykach(wiem o farbie ) popełniam jakąś zbrodnię na włosach. Sorry, że się tak bardzo rozpisałam ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
#22678 |
|
Raczkowanie
|
Hm, witamy
nie napiszę Ci co i jak z kosmetykami bo sama jestem 'początkująca' w tym temacie No ale im nas więcej tym weselej no i doświadczeń tyle ile włosów na głowie
|
|
#22679 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, czy mogę keratynę dawać na włosy po myciu i jej nie spłukiwać? Wydaje mi się, że lepsze wtedy działania, bo przecież w masce do spłukiwania , to się spłucze
zamówiłam keratynę i kokos na mazidłach
|
#22680 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Eloe, w kwestii antyoksydantów i alkoholu, w serach z wit. C (np. z BU) polecają dodanie spirytusu, bo stabilizuje, przedłuża żywotność wit.C
Cytat:
Bo fakt, że odżywki, które maja same nieprzenikalne składniki nie muszą być trzymane na włosach dłużej niż 5-10 minut; ale mam wątpliwości czy oleje/proteiny/inne wnikające substancje przenikną w 5 minut. Jeśli faktycznie, to bardzo chętnie zobaczyłabym jakieś potwierdzenie naukowe Cytat:
![]() Cytat:
Jumaatt, bardzo ciekawe rozróżnienie na wnikające do cortexu i wnikające w samą łuskę. Cytat:
I to będzie adsorpcja (mniej lub bardziej trwała) Bo proteina małocząsteczkowa może wniknąć w łuskę (czyli przedrzeć się poprzez kilka jej warstw) i w niej pozostać lub iść dalej docierając do kortexu. I to będzie absorpcja. Zgadza się? |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.

Chciałam tłumaczyć o SLSach (przede wszystkim na blogu są fajne obrazki, które sporo wyjaśniają), ale mnie zaintrygowałaś działaniem wody na włosach, więc się chyba na to skuszę

Mam nadzieję, że coś to pomoże... 

za mycie i za niewychodzenie z workiem na głowie 
nie farubjemy
bo całe nogi mam pożarte
jednak poruwnujac pierwsze mycie po scieciu - niesamowita roznica. poza tym na grzywce idzie nowa partia baby hair 

) popełniam jakąś zbrodnię na włosach.