Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 756 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-03, 22:51   #22651
201605090958
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

syrenka
co do parafiny
Skutki lecznicze zabiegów parafinowych są związane z właściwościami fizycznymi parafiny. Dzięki dużej pojemności cieplnej i ograniczonemu przewodnictwu cieplnemu utrzymuje ona długo ciepło i wolno oddaje je otoczeniu. Wykazuje ona również przy stygnięciu właściwość zmniejszania swej objętości o 10-20% i w związku z tym warstwa parafiny, obejmująca np. kończynę, wywiera na nią ucisk, który dodatkowo zwiększa się przy wzroście objętości przegrzanej w czasie zabiegu kończyny. Właściwość ta z jednej strony zwiększa przekazywanie tkankom ciepła, z drugiej zaś dzięki uciśnięciu naczyń skórnych zmniejsza odprowadzanie ciepła z prądem krwi. Temperatura skóry pod okładem waha się od 39 do 41°C i jest optymalna dla wzmożenia aktywności procesów przemiany tkankowej. Bezpośrednio po zdjęciu okładu parafinowego skóra jest spocona, blada i gorąca, po czym szybko ulega zaczerwienieniu w wyniku rozszerzenia naczyń. Właściwości fizyczneparafiny sprawiają, że zabiegi wykonane przy jej użyciu usprawniają krążenie w naczyniach włosowatych skóry, wzmagają procesy utleniania tkankowego, ułatwiają resorpcję i wydalanie z tkanek toksycznych produktów procesu zapalnego.
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 22:55   #22652
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Olej awokado, dociekliwość jest bardzo wskazana
http://thebeautybrains.com/2007/05/1...ny-and-strong/
To już wiem

Cytat:
Mam nadzieję, że masz w planach kolejne tłumaczenia?

Chciałam tłumaczyć o SLSach (przede wszystkim na blogu są fajne obrazki, które sporo wyjaśniają), ale mnie zaintrygowałaś działaniem wody na włosach, więc się chyba na to skuszę

Cytat:
Co do odżywek przed myciem, mam mały problem z parafiną, która nie przenika do włosa a jednak są relacje dziewczyn twierdzących, że im służy bardziej niż oleje roślinne.
No i co z olejami, które nie przenikają w głąb włosa? Choć chemiczka z NC pisze, że mogą one wniknąć w naskórek włosa (i może nie wypłukać się w całości dając jakąś korzyść (lub obciążenie))
Ja zrozumiałam tak, że mają właściwości takie same, jak inne składniki odżywek - czyli zmiękczenie włosa, wygładzenie łusek, ograniczenie elektryzowania, czasami także pomoc w utrzymaniu wody w trzonie włosa.

Mnie zastanawia jeszcze nafta - na swoich włosach widziałam długotrwały efekt jej działania. Miałam wrażenie jakby "odbudowała" mi włosy, nie powiedziałabym, że miała tylko powierzchowne działanie. Raczej spodziewałabym się, że także wnika w głąb włosa.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 23:38   #22653
201605090958
Konto usunięte

Syrenko
dopytałam Taty, żelatyna zawiera białko/aminokwas składnik keratyny czyli budulec włosa, Tata badania obiecał znaleźć
Stary 2010-08-04, 09:48   #22654
Senso
Raczkowanie

Dziewczyny, zamierzam zrobić sobie zakupy na ZSK. Oczywiście w miarę regularnie was czytam i zapaliłam się na spirulinę <dzięki wam> olejek kokosowy. I tu mam problem bo nie wiem, który wybrać, wiem że najlepszy jest nierafinowany ale są tam dwa jakieś rafinki i jeden taki http://www.zrobsobiekrem.pl/?264,ole...ite-organiczny i tu mam pytanie czy on jest ten ,,dobry"????????

Edytowane przez Senso
Czas edycji: 2010-08-04 o 10:12 Powód: literówka
Senso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 09:57   #22655
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do odżywek przed myciem, mam mały problem z parafiną, która nie przenika do włosa a jednak są relacje dziewczyn twierdzących, że im służy bardziej niż oleje roślinne.
No i co z olejami, które nie przenikają w głąb włosa? Choć chemiczka z NC pisze, że mogą one wniknąć w naskórek włosa (i może nie wypłukać się w całości dając jakąś korzyść (lub obciążenie))
no właśnie na innym wątku dziewczyny bardzo sobie chwalą olejki na parafinie że efekty super i wgl ...

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 10:23   #22656
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
syrenka
co do parafiny
Skutki lecznicze zabiegów parafinowych są związane z właściwościami fizycznymi parafiny. Dzięki dużej pojemności cieplnej i ograniczonemu przewodnictwu cieplnemu utrzymuje ona długo ciepło i wolno oddaje je otoczeniu. Wykazuje ona również przy stygnięciu właściwość zmniejszania swej objętości o 10-20% i w związku z tym warstwa parafiny, obejmująca np. kończynę, wywiera na nią ucisk, który dodatkowo zwiększa się przy wzroście objętości przegrzanej w czasie zabiegu kończyny. Właściwość ta z jednej strony zwiększa przekazywanie tkankom ciepła, z drugiej zaś dzięki uciśnięciu naczyń skórnych zmniejsza odprowadzanie ciepła z prądem krwi. Temperatura skóry pod okładem waha się od 39 do 41°C i jest optymalna dla wzmożenia aktywności procesów przemiany tkankowej. Bezpośrednio po zdjęciu okładu parafinowego skóra jest spocona, blada i gorąca, po czym szybko ulega zaczerwienieniu w wyniku rozszerzenia naczyń. Właściwości fizyczneparafiny sprawiają, że zabiegi wykonane przy jej użyciu usprawniają krążenie w naczyniach włosowatych skóry, wzmagają procesy utleniania tkankowego, ułatwiają resorpcję i wydalanie z tkanek toksycznych produktów procesu zapalnego.
dziękuję
czy Ty i/lub Twój tata macie wykształcenie (około) chemiczne?

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
To już wiem

Chciałam tłumaczyć o SLSach (przede wszystkim na blogu są fajne obrazki, które sporo wyjaśniają), ale mnie zaintrygowałaś działaniem wody na włosach, więc się chyba na to skuszę

Ja zrozumiałam tak, że mają właściwości takie same, jak inne składniki odżywek - czyli zmiękczenie włosa, wygładzenie łusek, ograniczenie elektryzowania, czasami także pomoc w utrzymaniu wody w trzonie włosa.

Mnie zastanawia jeszcze nafta - na swoich włosach widziałam długotrwały efekt jej działania. Miałam wrażenie jakby "odbudowała" mi włosy, nie powiedziałabym, że miała tylko powierzchowne działanie. Raczej spodziewałabym się, że także wnika w głąb włosa.
NH pisze wszystko w bardzo przystępny sposób

Co do olejów, to masz rację, ale co jeśli nakładamy je przed myciem i zmywamy np. szamponem? Wtedy całe to wygładzenie i inne korzyści idą na marne?
Z relacji użytkowniczek wynika, że nie koniecznie, ciekawa jestem na jakiej zasadzie to wtedy działa.

Szkoda, że o nafcie mamy tak mało źródeł...

Cytat:
Syrenko
dopytałam Taty, żelatyna zawiera białko/aminokwas składnik keratyny czyli budulec włosa, Tata badania obiecał znaleźć
dziękuję

Cytat:
Napisane przez Senso Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zamierzam zrobić sobie zakupy na ZSK. Oczywiście w miarę regularnie was czytam i zapaliłam się na spirulinę <dzięki wam> olejek kokosowy. I tu mam problem bo nie wiem, który wybrać, wiem że najlepszy jest nierafinowany ale są tam dwa jakieś rafinki i jeden taki http://www.zrobsobiekrem.pl/?264,ole...ite-organiczny i tu mam pytanie czy on jest ten ,,dobry"????????
ten wygląda najlepiej z trzech olejów dostępnych na ZSK
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 11:06   #22657
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Do psikadeł dawałam przecedzony, a i tak zawsze farfocel się pojawiał. Może profilaktycznie przecedź kilka razy?
Wynajdę najmniejsze sitko i spróbuję kilka razy

Cytat:
Ponieważ koniak ma od 40 do 45% alkoholu, a wino max do 25% (jeśli zaliczymy tutaj także wina ziołowe).
No ale jeśli miałoby chodzić o antyoksydanty, to zawartość alkoholu nie powinna mieć aż takiego znaczenia. No chyba że znowu ma coś przewodzić.

Cytat:
Właśnie. Powiedz tylko, skoro i tak proteina jaja może być za duża, to w jakim celu ten promotor? Jest jeszcze oliwa i miód, więc może dla nich ten alkohol podziała jak promotor.
Hm. Oliwa ponoć promotora nie potrzebuje, radzi sobie świetnie sama Miód głownie nawilża, nie wiem, czy coś może robić wewnątrz włosa, ale wątpię. Proteina jaja jest na pewno za duża, było o tym na NH.
Reasumując:

Cytat:
W podlinkowanym artykule jest coś na temat kwasowości, ale - choć nie mam zbytniego zaufania do tej witryny- tu może być pies pogrzebany. Napisano, że właśnie nie nadaje się łiski z powodu kwasowości. Należy też dobrać alkohol o optymalnym pH. To by się zgadzało z naszymi rozważaniami w temacie
Niezłe chemiczne założenia wchodzą w grę, jak na zwykłą, babciną maskę, no nie?

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
a stosowałaś je? ktory lepszy twoim zdaniem?
Ja bardziej lubię Seboradin, ale to dlatego, że mi akurat glikol, na którym opiera się Jantar, skleja włosy i ogólnie jakoś mi nie pasuje na skalp.
Z kolei Eloe np. nie toleruje denata na skalp (denat jest właśnie w Seboradinie) i używa z kolei Jantara.
Seboradin ma mało ekstraktów, za to pewnie w konkretnej ilości. Jantar ma dużo różnych, ale każdego z nich jest w takiej sytuacji mniej ilościowo.
Cytat:
jaki krem do lokow z TBSa?
Taki

Cytat:
Rybionek na odwyku , czy mamy juz formowac grupe wsparcia
super ze wloski wracaja do formy!
Razem damy radę rybiorkowym odrostom

Cytat:
Znalazłyście może jeszcze informacje o innych substancjach, które tak samo przenikają?
Autorka wspomina, że są, ale ich nie podaje (przynajmniej nie w artykułach, które widziałam)
Hydrolizowane proteiny o odpowiednio małej cząsteczce i być może niektóre ekstrakty. Szczegółów ze świecą szukać
Cytat:
Tutaj przetłumaczony trzeci artykuł.
Super, super, super

No i cudne loki Małgosiu Muszę Ci powiedzieć, że bardzo do mnie przemawia Twój kolor włosów, jest taki..słoneczny

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128546]no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci?
olejek do wlsow ktory kupilam ma byc nakladany na mokre wlosy
czuje sie zglupla [/QUOTE]

Moim zdaniem to zależy od tego, co chcesz uzyskać. Wydaje mi się, że oleje przenikające zdecydowanie i jednoznacznie warto kłaść na suche włosy. Zaś oleje, które działają głównie na powierzchni włosa, szczególnie poprzez zatrzymanie wody we włosie, jest sens kłaść na zwilżone.

cdn.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 11:11   #22658
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Heh, a ja właśnie siedzę z miodem, oliwą i sokiem z cytryny na głowie i zastanawiam się, jak ja to zmyję Mam nadzieję, że coś to pomoże...

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 11:11   #22659
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Co do olejów, to masz rację, ale co jeśli nakładamy je przed myciem i zmywamy np. szamponem? Wtedy całe to wygładzenie i inne korzyści idą na marne?
Z relacji użytkowniczek wynika, że nie koniecznie, ciekawa jestem na jakiej zasadzie to wtedy działa.
Wydaje mi się, że zależy, czym zmywamy oleje , tzn. czy szampon zawiera SLS i inne "drażniące" substancje (i ew. ile razy myjemy szamponem).
Jeśli bardzo dokładnie umyje się włosy, to "olejowanie" idzie na marne, o ile substancje nie przedostały się do wnętrza włosa (czyli - w uproszczeniu - o ile nie użyłyśmy oleju kokosowego, z awokado, oliwy z oliwek czy hydrolizowanych protein).
Co innego, jak do zmycia olejów użyje się odżywki. Wtedy powinno dużo więcej z nich zostać na włosach.

Tak na tę chwilę mi się wydaje. Ale jednak tłumaczę teraz o SLS, to może coś więcej się wyjaśni

Cytat:
Szkoda, że o nafcie mamy tak mało źródeł...
Chyba w USA i UK nie jest zbyt popularna?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 13:24   #22660
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Druga sprawa jest taka (nie do końca związana z Twoim pytaniem ), że oleje zapobiegają również nadmiernej wymianie wody między powietrzem a wnętrzem włosa oraz zapobiegają hydralnemu zmęczeniu (które pojawia się, kiedy włos traci wilgoć/wodę i na przemian ją zyskuje) i generalnie prowadzi do osłabienia włosa.
Syrenko, chwała Ci za to hydralne zmęczenie, za nic nie wiedziałam, jak mam sobie wytłumaczyć to pojęcie, a na NH pojawia się dosyć często

Cytat:
Są badania dowodzące, ze rzeczywiście cząsteczki żelatyny są podobne do cząsteczek włosa i rzeczywiście żelatyna potrafi skutecznie wniknąć w uszkodzenia i je naprawić bez wypłukiwania przy myciu, czyli żelatyna wnika i zostaje we włosie
Wiecie co, mi się jeszcze wydaje, że trzeba by zdefiniować wnikanie. Bo chyba trzeba rozróżnić to, co wnika naprawdę do wnętrza włosa, czyli do cortexu, a co wbudowuje się w uszkodzone łuski włosa. To są chyba dwie różne rzeczy.
Np. silikony też wypełniają ubytki w łusce (czyli tak zwane właśnie uszkodzenia włosa) i jak wiemy, wcale łatwo się nie wypłukują.
Podobnie proteiny o dużej masie cząsteczkowej - są substantywne do włosa, zgadza się, w związku z tym wbudowują się w luki w łuskach i dzięki swojemu powinowactwu do struktury włosa też się nie wypłukują przy pierwszym myciu.
Ale czy to znaczy, że wnikają do wnętrza włosa?

Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Heeej, ponawiam pytanie bo odpowiedź mi potrzebna 'na zaraz'... Wie może któraś z Was czy na włosy i skalp dobrze działa połączenie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny? I czy przed maską dobrze jest umyć włosy szamponem z SLS coby zmyć z nich obficie nałożone produkty z silikonami, czy nałożyć tę mieszankę przed myciem?
W niemieckich garnierach jest połączenie oliwy z oliwek i cytryny, miód na pewno nie zaszkodzi, więc moim zdaniem taka mieszanka jest ok

Cytat:
A czy to nie mógłby być efekt tego, że nafta po prostu mocno przylega do włosów i w ten sposób jej efekt ochronny dłużej trwa? Myłaś w tym czasie włosy SLSem?

Cytat:
Wydaje mi się, że zależy, czym zmywamy oleje , tzn. czy szampon zawiera SLS i inne "drażniące" substancje (i ew. ile razy myjemy szamponem).
Jeśli bardzo dokładnie umyje się włosy, to "olejowanie" idzie na marne
Ja widzę taką zaletę, że w takim przypadku oleje stanowią barierę ochronną i szampon zamiast emulgować sebum włosowe, emulguje olej i tym samym oszczędza włosy.
Oczywiście można sobie tutaj postawić pytanie, czy jest w takim razie sens nakładać olej i potem go zmywać mocniejszym szamponem, czy nie lepiej po prostu umyć odżywką lub jakimś łagodnym detergentem.

Małgosiu, widziałam artykuł o micelach , mam nadzieję, że na dalszą część też możemy liczyć

Edytowane przez jumaatt
Czas edycji: 2010-08-04 o 13:42 Powód: dopisek
Stary 2010-08-04, 13:45   #22661
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Jumaatt Ja już po zmyciu i wyschnięciu włosów. Mieszanki wyszło mi trochę za dużo, ale to nic- zostawiłam na pojutrze. Jutro myję odżywką- zobaczę jak wyjdzie. Po tej masce z oliwy, miodu i soku z cytryny włosy są cudowne Miękkie, gładkie, błyszczące i jakieś takie widocznie zdrowsze. Oliwa nie chciała się zmyć, musiałam użyć dwa razy szamponu a i tak cieniutka warstwa pozostała na włosach- tego już trzeci raz nie zmywałam. Dołożyłam jeszcze garniera z awokado i masłem karite, spłukałam i sobie kudły schły samopas Zastanawiam się tylko, czy ich nie obciążę jak dam jeszcze na nie pantene b/s... chyba sobie odpuszczę. :P

Stary 2010-08-04, 13:56   #22662
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Jumaatt Ja już po zmyciu i wyschnięciu włosów. Mieszanki wyszło mi trochę za dużo, ale to nic- zostawiłam na pojutrze. Jutro myję odżywką- zobaczę jak wyjdzie. Po tej masce z oliwy, miodu i soku z cytryny włosy są cudowne Miękkie, gładkie, błyszczące i jakieś takie widocznie zdrowsze. Oliwa nie chciała się zmyć, musiałam użyć dwa razy szamponu a i tak cieniutka warstwa pozostała na włosach- tego już trzeci raz nie zmywałam. Dołożyłam jeszcze garniera z awokado i masłem karite, spłukałam i sobie kudły schły samopas
Bardzo się cieszę się, że efekt taki udany

Cytat:
Zastanawiam się tylko, czy ich nie obciążę jak dam jeszcze na nie pantene b/s... chyba sobie odpuszczę. :P
No cóż...na tym wątku z pewnością na pantene nikt Cię namawiał nie będzie
Stary 2010-08-04, 14:13   #22663
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Wiem, wiem, ale wgniotłam trochę jej we włosy żeby podkreślić skręt. Nie są obciążone, dalej takie jak po masce, tyle że trochę im się kręcić pomogłam Pantene kupiłam pierwszy i ostatni raz, to czyste zuoooooo ]:->

Stary 2010-08-04, 14:37   #22664
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Właśnie sobie zaplotłam dwa warkocze, coby nie związywać włosów w kucyk

Cytat:
Olej niestety muszę zmyć szamponem z sls, nic innego nie działa.
Może popróbuj oleju kokosowego - łatwiej go zmyć i do tego wystarczy sama odżywka.
Cytat:
Może pojutrze zacznę myć łepetynę odżywką. Najwyżej będę wychodzić z domu z papierowym workiem na głowie
za mycie i za niewychodzenie z workiem na głowie
Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Płukanek nigdy nie próbowałam aż wstyd się przyznać tyle o nich pisałyście a ja nadal nie wiem jak się do tego zabrać
Bardzo łatwo. Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć sok. Zmieszać z ok. 1 litrem chłodnej, najlepiej przegotowanej wody. Polać mieszanką włosy, gdy skończysz płukanie odżywek, a przed rozpoczęciem stylizacji czy nakładania odżywki b/s.
Możesz też zamiast cytrynki dać łyżkę octu winnego lub jabłkowego.
Warto pokombinować z optymalną ilością składników w płukance.
Cytat:
czy niedobór magnezu tez moze przyczyniać się do wypadania włosów?
Z tego, co czytałam raczej nie. Tutaj ważniejsze są mikroelementy, żelazo.
Jednak jeśli magnez pomaga nam walczyć ze stresem, a stres w nadmiarze może przyczynić się również do wypadania włosów, to coś w tym może być (choć nie bezpośrednio).
Tabletki? Wolę napary z pokrzywy i skrzypu, ale brałam już Belissę, Skrypowitę, Witaral, Falvit, Merz Special Drages, Silicę, Revalid... Teraz mam jakiś Ambioskrzyp, ale nic jak dla mnie specjalnego. I tak, czego byś nie wybrała, pierwsze efekty pojawiają się po 2-3 miesiącach.
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21122179] zauwazylam ze po dodaniu miodu zawiesina przeksztalca sie ladna rownomierna mase [/quote] Miód jako emulgator? Fajne
Cytat:
jaki krem do lokow z TBSa?
Krem oglądałam, był nieco droższy, ale nie pamiętam dokładnie ceny W składzie miał glicerynę, więc od razu odpuściłam, choć pani namówiła mnie na test.
Wyszłam ze sklepu z puszakiem
Za to bust z bawełną (ja straciłam rachubę, co to jest - po angielsku nasiona, po francusku kwiat, a po polsku olejek bawełniany. Producent nie podaje w składzie, czego konkretnie użył) sprawdza się genialnie. Polecam (skład Boosta znajdziesz w składowym - listę Syrenka podpięła na szczycie forum).
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Tak za 2 miesiace jak odrosty beda juz widocznenawet z odleglosci, wtedy grupa wsparcia bedzie konieczna
No to ja powoli zbieram się do kupy
Cytat:
Może dobry jest tu złoty środek - skrócę je, ale na tyle, żeby skręcone były mniej więcej do ramion?
Własnie A fryzjer już za miesiąc...
za tłumaczenie artykułu.
Kiedyś czytając sobie takie dyskusje, sama zastanawiałam się nad sensem odżywiania u siebie przed myciem. I znalazłam odpowiedź na swoją bolączkę - przed myciem wyłącznie oleje. Jeśli zaś nakładam maskę miodową lub inną, to zmywam wyłącznie wodą i przechodzę do zabezpieczania i stylizacji. Wynika to ze specyfiki moich włosów - potrzebują emolientów, by wyglądać normalnie, a nie jak piórka. Sama odżywka b/s im nie wystarcza, więc dostają odżywkę d/s po myciu lub maskę albo oleje plus mycie plus lżejsza odżywka d/s.

Nava jak nakładam oleje na suche włosy, choć zgadzam się z Syrenką, że co przeniknąć ma, to przeniknie. Zwróćmy jednak uwagę na podkreślone:
Cytat:
W tym samym niekoniecznie, bo sądzę, że szybciej przeniknie woda, a jeśli olej jest z rodzaju przenikalnych też powinien w jakimś stopniu po jakimś czasie przeniknąć.
Wszystkie w sumie możemy mieć zatem rozjazd w kwestii nakładania na mokre i suche. Kluczem chyba będzie zarówno przenikalność oleju, jak i czas pozostawiania go na włosie.
Cytat:
Dziewczyny, ja już też zgłupiałam- zadziała na długości maska z oliwy, miodu i soku z cytryny, czy miodem nie warto się bawić?
Zadziała. Warto się bawić.
Cytat:
Są badania dowodzące, ze rzeczywiście cząsteczki żelatyny są podobne do cząsteczek włosa i rzeczywiście żelatyna potrafi skutecznie wniknąć w uszkodzenia i je naprawić bez wypłukiwania przy myciu, czyli żelatyna wnika i zostaje we włosie
Masz może namiar na te badania?
pisałyśmy ostatnio, że składa się z kolagenu, więc na pewno będzie podobna do włosa. Pytanie tylko, czy z jaka żelatyną mamy do czynienia, a dokładnie - jak duże są cząsteczki żelatyny.
Nadto pozostaje kwestia etyki i smaku - żelatyna pochodzi w dużej mierze z produktów odzwierzęcych. I tu pojawia się problem.
Osobiście wolałabym pektynę.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 14:44   #22665
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe Zadziałało

Stary 2010-08-04, 14:46   #22666
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Bardzo łatwo. Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć sok. Zmieszać z ok. 1 litrem chłodnej, najlepiej przegotowanej wody. Polać mieszanką włosy, gdy skończysz płukanie odżywek, a przed rozpoczęciem stylizacji czy nakładania odżywki b/s.
Możesz też zamiast cytrynki dać łyżkę octu winnego lub jabłkowego.
Warto pokombinować z optymalną ilością składników w płukance.

będzie trzeba spróbować

Cytat:
Z tego, co czytałam raczej nie. Tutaj ważniejsze są mikroelementy, żelazo.
Jednak jeśli magnez pomaga nam walczyć ze stresem, a stres w nadmiarze może przyczynić się również do wypadania włosów, to coś w tym może być (choć nie bezpośrednio).
Tabletki? Wolę napary z pokrzywy i skrzypu, ale brałam już Belissę, Skrypowitę, Witaral, Falvit, Merz Special Drages, Silicę, Revalid... Teraz mam jakiś Ambioskrzyp, ale nic jak dla mnie specjalnego. I tak, czego byś nie wybrała, pierwsze efekty pojawiają się po 2-3 miesiącach.

Pokrzywkę i skrzyp piję U mnie z tabletkami jest tak że jem przez (góra) miesiąc i odstawiam ehh daj Boże trochę systematyczności

No i co raz bardziej kusi by pofarbować, ale zrobię najpierw kalpi tone i zobaczę może troszkę przyciemni i farbowanie przesunie się znów na inny termin

Stary 2010-08-04, 15:11   #22667
Senso
Raczkowanie

Dziękuję Syrenko
Stary 2010-08-04, 15:16   #22668
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21130169]przez ostatnie pare m-cy nakladalam olelki na suche wlosy- efekty pielegnacji widac, ale.... czasem bylam dosc rozczarowana- moze zaczne mieszac olejki z odzywkami[/quote] To mój ulubiony sposób. Nigdy nie mam czasu na długie olejowanie i dokapywanie do odżywki d/s służy za substytut.
Sprawdziło się nadto w czasie, gdy włosy źle reagowały na olejowanie.
Cytat:
U mnie sprawdzają się oleje wnikające wgłąb włosa, a te niewinikające (słonecznikowy, winogronowy) i parafina oraz nafta widocznie obciążają włos.
Myślę jeszcze o przypadku Lavendy, której nafta posłużyła. Coś w tym jest - powlekanie swoją drogą, ale i może właśnie wnikanie w warstwę łusek?
Cytat:
Syrenko ja mam nadal wątpliwości, czy możemy porównywać działanie parafiny na skórze do działania parafiny na włosie. We włosie nie mamy przecież niczego, co mogłoby decydować o jego temperaturze. Chyba że idzie o procesy utleniania tkankowego (ale czy one zachodzą, jeśli większość włosa jest martwa?), o których w cytacie mowa. Nadto zbyt wysoka temperatura dla włosa nie jest dobra.
A poza tym ile powinno być parafiny, by pojawiło się zjawisko podwyższonej temperatury? Osobiście mam
Cytat:
nie znoszę detergentów... Jak fanie, że zabrałaś się za tłumaczenie

Świetnie podany materiał o micelach
Jestem pod wrażeniem

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
No ale jeśli miałoby chodzić o antyoksydanty, to zawartość alkoholu nie powinna mieć aż takiego znaczenia. No chyba że znowu ma coś przewodzić.
Nie wiem, czy antyoksydanty są stabilne w alkoholu... Podejrzewam, ze raczej nie.
Cytat:
Hm. Oliwa ponoć promotora nie potrzebuje, radzi sobie świetnie sama Miód głownie nawilża, nie wiem, czy coś może robić wewnątrz włosa, ale wątpię. Proteina jaja jest na pewno za duża, było o tym na NH.
Właśnie - nie chodzi więc o promocję, ale o pobudzanie krążenia.
Cytat:
Niezłe chemiczne założenia wchodzą w grę, jak na zwykłą, babciną maskę, no nie?
kto by się spodziewał - babcie mistrzyniami chemicznymi
Cytat:
Osobiście zgadzam się z Tobą. Pamiętam też, że Tulipanna potrafiła nie domyć czasem włosów po olejowaniu, by dłużej nacieszyły się dobrami Myła później ponownie odżywką i wówczas włosy miała już domyte.
Nie wiem, czy Lorraine nie twierdzi podobnie.
Cytat:
Chyba w USA i UK nie jest zbyt popularna?
Odnoszę wrażenie, że nie. Na dodatek petrolatum to dla nich to samo co petroleum i obu nazw używają wymiennie. coś jakby nafta miała być płynną wersją wazeliny.
Tak to przynajmniej wyglądało dla mnie, gdy szukałam jakichkolwiek anglojęzycznych źródeł o nafcie.
Cytat:
Wiecie co, mi się jeszcze wydaje, że trzeba by zdefiniować wnikanie. Bo chyba trzeba rozróżnić to, co wnika naprawdę do wnętrza włosa, czyli do cortexu, a co wbudowuje się w uszkodzone łuski włosa. To są chyba dwie różne rzeczy.

Mamy jeszcze nabudowywanie się i zagwostkę w związku z tym ze źródłami w języku angielskim - obecne jest build-up, a nie build-in (uprośćmy sprawę ). I bądź tu mądra, kręcona kobietko
Cytat:
Po tej masce z oliwy, miodu i soku z cytryny włosy są cudowne Miękkie, gładkie, błyszczące i jakieś takie widocznie zdrowsze
ciesze się razem z Tobą
Cytat:
Eloe Zadziałało

Cytat:
będzie trzeba spróbować
Namawiam. Tylko pamiętaj, że cytryna może rozjaśniać włosy.
trzeba tez kombinować z proporcjami. Te działają u mnie.
Cytat:
Pokrzywkę i skrzyp piję U mnie z tabletkami jest tak że jem przez (góra) miesiąc i odstawiam
Pamiętasz o uzupełnianiu witaminy B? Pokrzywa może wypłukiwać. Możesz popijać drożdże albo brać tabsy. Ja ze względu na komarowatość wieczną Wrocławia biorę latem nawet do 6 tabletek B kompleks dziennie (działa ).
Cytat:
No i co raz bardziej kusi by pofarbować, ale zrobię najpierw kalpi tone i zobaczę może troszkę przyciemni i farbowanie przesunie się znów na inny termin
nie farubjemy

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 15:27   #22669
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe mam pytanie- nie przesadzę, gdy będę nakładać oliwę (z miodkiem i cytrynką ) co dwa dni? Na zmianę z myciem odżywką... Nie będzie ten olej za często? Moje włosy póki co lubią olejowanie, ale boję się, że przedobrzę.

Stary 2010-08-04, 15:41   #22670
dell87
Raczkowanie

Hejo!
to moje loczki, niestety na włąsne życzenie bardzo zniszczone długoletnim farbowaniem, rozjaśnianiem i prostowaniem

Obecnie farbuję co półtorej miesiąca Castingiem brązem, i wychodzą czarne, po jakimś czasie farba sie zmywa i jest w miare prawdziwy brąz od ponad roku całe włosy prostuje sporadycznie, mniej wiecej 2 razy na pół roku, grzywke co 1-2 dni

Pielęgnacja:
szampon do włosów suchych i zniszczonych, odżywka tak samo (do spłukiwania),
czasami jedwab, po umyciu nie zawijam w ręcznik tylko lekko osuszam ugniatając włosy, nie używam suszarki, dużo żelu (weet look), za godzinke kolejna porcja żelu... ide spać, rano wstaje i znów porcja żelu... i tak co 3 dni
moim ostatnim problemem jest "mokry" łupież echhhhh
dell87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 15:52   #22671
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Namawiam. Tylko pamiętaj, że cytryna może rozjaśniać włosy.
ja nie chcę rozjaśnienia

Cytat:
trzeba tez kombinować z proporcjami. Te działają u mnie.
Pamiętasz o uzupełnianiu witaminy B? Pokrzywa może wypłukiwać. Możesz popijać drożdże albo brać tabsy. Ja ze względu na komarowatość wieczną Wrocławia biorę latem nawet do 6 tabletek B kompleks dziennie (działa ).
a jak popija się te drożdże?
mówisz ze wit b pomaga na komary bo całe nogi mam pożarte
Cytat:
nie farubjemy

na razie spróbuję naturalnymi sposobami jak to nie pomoże to niestety będę zmuszona zgrzeszyć na szczęście tylko henną delią bez amoniaku

Stary 2010-08-04, 16:53   #22672
iwona200
Zakorzenienie

Dziewczyny tej odżywki moge spokojnie uzywac? Jest ze splukiwaniem co mnie bardzo cieszy Silikonów nie ma, prawda?

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-do-wlosow.htm

Jeszcze dokupiłam maske do kompletu
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 16:59   #22673
201605090958
Konto usunięte

[QUOTE=Eloe77;21144412]
Syrenko ja mam nadal wątpliwości, czy możemy porównywać działanie parafiny na skórze do działania parafiny na włosie. We włosie nie mamy przecież niczego, co mogłoby decydować o jego temperaturze. Chyba że idzie o procesy utleniania tkankowego (ale czy one zachodzą, jeśli większość włosa jest martwa?), o których w cytacie mowa. Nadto zbyt wysoka temperatura dla włosa nie jest dobra.
A poza tym ile powinno być parafiny, by pojawiło się zjawisko podwyższonej temperatury? Osobiście mam
nie znoszę detergentów... QUOTE]
Może właśnie chodzi o skórę, skoro cebulka włosa jest na tyle zależna od skóry, że zestresowana skóra wypycha cebulkę /np. wypadanie włosów po dużym strsesie czy wręcz łysienie / to może parafina rozpręża skórę i wtedy włos sobie spokojnie żyje tyle ile chce. A co do wysokiej temperatury-z jednej strony nie jest dobra /vide suszarka, prostownica/ a z drugiej własnie podgrzanie przez choćby owinięcie głowy folią czy ręcznikiem zdecydowanie poprawia absorpcje przez włos. Co ciekawe włos absorbuje tylko tyle ile potrzebuje, najsilniej przez pierwsze 5 minut, potem spawalnia i własciwie trzymanie czegoś powyżej 20 minut z punktu widzenia stricte włosa mija się z celem /nota bene tak samo jest przy nałożeniu następnej odżywki po spłukaniu poprzedniej/ co innego skalp, bo skóra skalpu dłuższą trwała absorpcję. I co najważniejsze, po rozgrzaniu należy przywrócić temperaturę wyjściową, czyli po prostu w ostatnim płukaniu użyć zimnej wody
Zgadza sie, że żelatyna jest odzwierzęca, ale podobne właściwosci ma agar, a poza tym skoro są zamienniki roślinne i zwierzęce to dlaczego z nich nie skorzystać. Pewnie już pisałam, ale jak kiedyś udało mi się przez przypadek rozjaśnić włosy do białości, to tylko dzięki żelatynie ocaliłam te, które pozostały

Syrenko
Tata ma wykształcenie okołochemiczne, a mi tłumaczy chemicznie rzeczy związane z kosmetykami. Pierwszy raz o żelatynie usłysząłam w TVP wypowiadał siię chemik z Politechniki Warszawskiej, potem to samo zostało powtórzone bodaj w 2 numerze polskiej edycji Cosmopolitana /lata temu/. Potem mi wpadły w ręce badania amerykańskie, ale...już przetrząsnęłam komputer, gdzieś się zawieruszyły, albo mimochodem je skasowano przy stawianiu systemu, ale dzielnie nie piszę ostatniego słowa i będę szukać
Stary 2010-08-04, 19:19   #22674
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Witajcie dziewczyny
nadrobilam troszke zaleglosci i moje wlosy chyba sie odobrazily bo dzisiaj wygladaja swietnie zdjecia zrobilam, ale wydaje mi sie ze wszytskie takie same jednak poruwnujac pierwsze mycie po scieciu - niesamowita roznica. poza tym na grzywce idzie nowa partia baby hair bede miec 3 dlugosci grywki mam grzywke na bok, oprocz tego mam taka grzywke ktora ma hmm z 10 cm, i teraz malutka rosnie 1-2 cm. sa widoczne roznice, to tak jakby wlosy wypadaly mi mocno 2-3 razy w roku. Zem sie rozpisala

Cytat:
Znowu mam pytanie
Dlaczego moje włosy nie lubią szamponów z prostym składem, są tempe po babydreamie, po Farmonie. Po myciu mam wielki suchy kołtun i dopiero gruba warstwa odżywki sprawia, że mogę w ogóle bez bólu wyrywanych włosów je dotknąć i rozczesać włosy...
mam to samo po szamponie, az nie moge myslec o tym, ze kiedys mylam szamponem z SLS

Cytat:
Poza tym jeszcze kupiłam jeszcze Joannę z miodem i cytryną (ten zapach).
uwielbiam ten zapach

Cytat:
dodaję obiecane fotki tylko bok i resztę wykasował Tż

pierwsze -przedwczorajsze włosy (kolor przekłamany)
drugie-obecny kolor włosów (strasznie wypłukany i wypłowiały)

zdjecia robione dzień po dniu a zobaczcie jaki wpływ ma światło na kolor włosów ...
chyba pofarbuję :/
przepiekne sa i cala Ty
jak Ci sie tyl pieknie kreci

Cytat:
Dziewczyny, jak patrzę na Wasz skręt to mam ochotę walić głową w ścianę Powoli zaczynam tracić cierpliwość, nie jestem zadowolona ze skrętu... -.- Chociaż wczoraj ciocia, której nie widziałam kawał czasu nie poznała mnie i pytała czy kręcę włosy i co z nimi robię bo świetnie wyglądają. Ale ja mam niedosyt, chyba za dużo bym chciała...
spokojnie, powolutku, ja 3 miesiace bylam na CG zanim zaczelam widziec efekty... a w tym czasie (prawie 2 lata) kryzys zdarzal sie co jakis czasiod nowa zmiana pielegnacji no tak to jest

Cytat:
Kropciu, rewelacyjne są A na drugim zdjęciu przypominają mi bardzo ewelkowe sprężyny, tylko są dłuższe. Cudnie Ci się kręcą, jak na taką długość
tez tak sobie pomyslalam, ze kropci wlosy to ulepszona i dluzsza wersja moich
to se powlewalam
Cytat:
Super Świetna maska mi wyszła
Jako dowód dołączam zdjęcie włosów
Tutaj opis pielęgnacji.
malgosiu ale sliczne mam zboczenie na punkcie rownego skretu i ten tył taki boski

Cytat:
Napisane przez dell87 Pokaż wiadomość
Hejo!
to moje loczki, niestety na włąsne życzenie bardzo zniszczone długoletnim farbowaniem, rozjaśnianiem i prostowaniem
i tak wygladaja świetnie, naprawde! Ja na czeste farbowanie
Stary 2010-08-04, 19:36   #22675
withoout
Przyczajenie

Cześć i czołem kręcone koleżanki mam mały problem. Moje włosy są naturalnie podatne na wszystko, takie to niby kręcono-falowane. Po umyciu włosów ugniatam je, następnie czekam aż będą wilgotne i nakładam piankę. Z przodu ładnie, fajnie, zaś z tyłu głowy włosy nie chcą mi się kręcić (czyste siano mi wychodzi) i nie wiem jak mam temu zaradzić. Myślałam nawet nad tym, że może ja z tyłu ich tak porządnie nie ugniatam, bo w końcu tył to tył, ale to nie to. Pasma włosów są szorstkie w dotyku i takie jakby rozczesane grzebieniem. Jakieś pomysły?
withoout jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 19:39   #22676
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Wygląda na to, że po prostu musisz je zregenerować. Olejowanie polecam

Stary 2010-08-04, 20:14   #22677
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Chciałabym się do was przyłączyć a więc przyszłam się przywitać
Czytuję was już od jakiegoś czasu (miesiąc może?) i powoli wdrażam zasady CG(od 22 lipca czyli ostatniego farbowania). Niedługo mam zamiar uzupełnić swoimi wpisami wszelakie wątki dla kręciołków Mam niestety problem z ustaleniem jaki typ włosów mam więc gdybym mogła kogoś prosić o pomoc to wtedy bym mogła wstawić tu foto?
Włosy niestety mam bardzo zniszczone, suche, plączące się i mam nadzieję w myciu odżywką i ogólnym dbaniu o włosy znaleźć dla nich wybawienie. Czytałam pigułkę, artykuły, zapoznałam z zasadami związanymi z wilgotnością powietrza i humektantami.
Moim wielkim grzechem w stosunku do włosów przed którym nie umiem się opanować to farbowanie na żarówiasty rudy czego skutki zapewne nie są dobre choć nie odczuwam tego bardziej niż po hennie, którą farbowałam wcześniej. Henna była nawet gorsza, przestały się kręcić, zrobiły jeszcze bardziej suche(a ja myślałam, że o nie dbam).
Z dzień startu z CG uznałam 22 lipca 2010 roku.
Od tej pory używam na noc oleju kokosowego raz na 2-3 mycia odżywką.
Odżywkę do mycia zmieniam, myję dulgonem z pszenicą, próbuję się przekonać do hegronu d/s (nie daje poślizgu dzięki któremu mogłabym rozczesać włosy), kallosem mlecznym.
Staram sie później przekonać po myciu odżywką do jakiejś innej d/s ale strasznie boję się zbytniego obciążenia więc stoją i się marnują.
Na to idzie odżywka b/s joanna len i rumianek lub mleko i miód a później żel zielony z rossmanna. Kupiłam ostatnio gumę artiste z keratyną ale za bardzo skleja i nie wiem co z nią zrobić za bardzo
Ugniatam, podpinam klamerkami i albo z czymś takim siedzę albo idę spać.
Proszę o ocenę czy w kosmetykach(wiem o farbie) popełniam jakąś zbrodnię na włosach.
Sorry, że się tak bardzo rozpisałam
Pozdrawiam
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-04, 20:39   #22678
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Hm, witamy nie napiszę Ci co i jak z kosmetykami bo sama jestem 'początkująca' w tym temacie No ale im nas więcej tym weselej no i doświadczeń tyle ile włosów na głowie

Stary 2010-08-04, 21:42   #22679
Senso
Raczkowanie

Dziewczynki, czy mogę keratynę dawać na włosy po myciu i jej nie spłukiwać? Wydaje mi się, że lepsze wtedy działania, bo przecież w masce do spłukiwania , to się spłucze zamówiłam keratynę i kokos na mazidłach
Stary 2010-08-04, 22:35   #22680
syrenka
Wtajemniczenie

Eloe, w kwestii antyoksydantów i alkoholu, w serach z wit. C (np. z BU) polecają dodanie spirytusu, bo stabilizuje, przedłuża żywotność wit.C

Cytat:
Co ciekawe włos absorbuje tylko tyle ile potrzebuje, najsilniej przez pierwsze 5 minut, potem spawalnia i własciwie trzymanie czegoś powyżej 20 minut z punktu widzenia stricte włosa mija się z celem /nota bene tak samo jest przy nałożeniu następnej odżywki po spłukaniu poprzedniej/
absorbuje czy adsorbuje w ciągu pierwszych pięciu minut?
Bo fakt, że odżywki, które maja same nieprzenikalne składniki nie muszą być trzymane na włosach dłużej niż 5-10 minut; ale mam wątpliwości czy oleje/proteiny/inne wnikające substancje przenikną w 5 minut.
Jeśli faktycznie, to bardzo chętnie zobaczyłabym jakieś potwierdzenie naukowe

Cytat:
Syrenko
Tata ma wykształcenie okołochemiczne, a mi tłumaczy chemicznie rzeczy związane z kosmetykami. Pierwszy raz o żelatynie usłysząłam w TVP wypowiadał siię chemik z Politechniki Warszawskiej, potem to samo zostało powtórzone bodaj w 2 numerze polskiej edycji Cosmopolitana /lata temu/. Potem mi wpadły w ręce badania amerykańskie, ale...już przetrząsnęłam komputer, gdzieś się zawieruszyły, albo mimochodem je skasowano przy stawianiu systemu, ale dzielnie nie piszę ostatniego słowa i będę szukać
zazdroszczę okołochemicznego rodzica

Cytat:
Napisane przez Senso Pokaż wiadomość
Dziewczynki, czy mogę keratynę dawać na włosy po myciu i jej nie spłukiwać? Wydaje mi się, że lepsze wtedy działania, bo przecież w masce do spłukiwania , to się spłucze zamówiłam keratynę i kokos na mazidłach
samą nie bardzo, rozcieńcz w wodzie w stężeniu np. 5%

Jumaatt, bardzo ciekawe rozróżnienie na wnikające do cortexu i wnikające w samą łuskę.

Cytat:
Np. silikony też wypełniają ubytki w łusce (czyli tak zwane właśnie uszkodzenia włosa) i jak wiemy, wcale łatwo się nie wypłukują.
Podobnie proteiny o dużej masie cząsteczkowej - są substantywne do włosa, zgadza się, w związku z tym wbudowują się w luki w łuskach i dzięki swojemu powinowactwu do struktury włosa też się nie wypłukują przy pierwszym myciu.
Ale czy to znaczy, że wnikają do wnętrza włosa?
Ja bym powiedziała, że X wypełnia luki na zewnątrz, niejako na łuskach, czyli jeśli jedna (zewnętrzna) z kilku warstw jednej łuski jest oderwana to proteina się w ten ubytek wbuduje. Czyni to np. proteina wielkocząsteczkowa/silikon itd.
I to będzie adsorpcja (mniej lub bardziej trwała)
Bo proteina małocząsteczkowa może wniknąć w łuskę (czyli przedrzeć się poprzez kilka jej warstw) i w niej pozostać lub iść dalej docierając do kortexu.
I to będzie absorpcja.
Zgadza się?
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości