decoupage-kompendium wiedzy - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 15:34   #511
zielona butelka
Zakorzenienie

Dot.: zlot miłośników decoupage

Jolu daj mi 3 godzinki proszę i też coś domówię. Akurat jestem w trakcie decu i tak zajrzałam na momencik.
Przy okazji mam kompletnie off-topicowe pytanie- jak czyścicie szablony po użyciu? A drugie jest takie- czy używacie do szablonów kleju pomocniczego, jeśli tak, powiedzcie co to za preparat, jeśli nie, poradżcie jak dobrze pracować z szablonem , żeby po wszystkim pod spodem nie wychodziły esy floresy fantasmagorie. Będę wdzięczna. Buziaki
zielona butelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 16:20   #512
rosier
Wtajemniczenie

Dot.: decoupage-kompendium wiedzy

Jolu, Ewo, bardzo Wam dziękuję. Właśnie chodzi mi o taki efekt jak w linku do E.Smolny, wolałabym jednak tło trochę ciemniejsze. Poeksperymentuję na kawałku sklejki. Jeśli nie wyjdzie, to może na sabaciku doradzicie mi jakieś inne wyjście .
rosier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 19:15   #513
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Cytat:
Napisane przez zielona butelka Pokaż wiadomość
Przy okazji mam kompletnie off-topicowe pytanie- jak czyścicie szablony po użyciu? A drugie jest takie- czy używacie do szablonów kleju pomocniczego, jeśli tak, powiedzcie co to za preparat, jeśli nie, poradżcie jak dobrze pracować z szablonem , żeby po wszystkim pod spodem nie wychodziły esy floresy fantasmagorie. Będę wdzięczna. Buziaki
Szablon po użyciu pod ciepłą wodę i mydełkiem, mydełkiem go, a potem papierowym ręczniczkiem do sucha
Co do kleju to użyłam raz i stoi. Problem z klejem jest taki, że i owszem trzyma szablon w jednym miejscu ale potem ciężko się go pozbyć, trzeba rozpuszczalnikiem traktować a to śmierdzi Nieprawda, że klej jest niewidoczny. Poza tym jak go rozpryskujesz po szablonie to i sama cała się kleisz. Jako osoba wygodna uznałam, że spokojnie utrzymam szablon w jednej pozycji przez czas "pastowania" i od tego czasu kleju nie używam. Jeśli przy podnoszeniu szablonu coś mi się delikatnie rozmaże to ściągam to na świeżo wykałaczką, nic nie widać. Myślę, że spokojnie możesz się obyć bez kleju, ale jak jesteś zainteresowana to kleje do szablonów wszystkie jednakie więc proszę : http://www.fabrykafantazji.pl/klej-s...ayu-p-120.html
Jak nie zapomnę to wezmę ze sobą klej do szablonów, zobaczycie jak z nim się pracuje i jak bez

Cytat:
Napisane przez jambolaja Pokaż wiadomość
http://www.e-mdk.com/esklep/artykuly...?symbol=DAY208 Ewcia tego nie ma chwilowo.czekać,coś w zamian?
Szkoda, bo to piękny papier ale co będziesz czekać, zamawiaj Jolu to co jest
Serwetki chciałam zamówić u Roberta ale się zbierałam zbierałam i nie zamówiłam. Jak znajdę jutro czas to przejrzę, chętnie parę rzeczy bym wzięła

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 09:26   #514
zielona butelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pupil Pokaż wiadomość
Szablon po użyciu pod ciepłą wodę i mydełkiem, mydełkiem go, a potem papierowym ręczniczkiem do sucha
Co do kleju to użyłam raz i stoi. Problem z klejem jest taki, że i owszem trzyma szablon w jednym miejscu ale potem ciężko się go pozbyć, trzeba rozpuszczalnikiem traktować a to śmierdzi Nieprawda, że klej jest niewidoczny. Poza tym jak go rozpryskujesz po szablonie to i sama cała się kleisz. Jako osoba wygodna uznałam, że spokojnie utrzymam szablon w jednej pozycji przez czas "pastowania" i od tego czasu kleju nie używam. Jeśli przy podnoszeniu szablonu coś mi się delikatnie rozmaże to ściągam to na świeżo wykałaczką, nic nie widać.
Pupil, jeszcze wrócę na moment do tych szablonów, poruszam ten temat bo sprawa jest pilna a tu wiem , że zaglądacie często. Wczoraj pracowałam z szablonem gąbeczką. ZOstawiałam szablon na pracy aż wyschnie- już wiem , że to błąd. Chciałam też żeby wzór odbity z szablony był bardzo wyraźny więc tapowałam bardzo dokładnie i sporą ilością farby szczególnie brzegi wzoru no i potem oczywiście były rozmycia. Czy jak pracujesz z szablonem to tapujesz delikatnie i nie gąbeczką tylko pędzelkiem z gąbeczką, i potem masz efekt tak jakby chmurki z farby a nie wyraźnego motywu po położeniu dużej ilości farby. Mam nadzieję, że złapiesz o co mi chodzi, choć wiem, że tłumaczę dość mgliście. Zabieram się za robienie ważnego prezentu z okazji chrzcin maluszka naszych przyjaciół i jedną z koncepcji jest uzycie szablonu, ale nie mogę sobie pozwolić na jakieś brzydkie nierówności, stąd prośba o pomoc. Już więcej nie będę marudzić tu na zlotowym, tylko pomóżcie mi tym razem.
Buziaki
Stary 2010-07-25, 09:34   #515
babagaga
Wtajemniczenie

GG do babagaga

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w używaniu szablonów i farby ale wydaje mi się że należy tapować niewielką ilością farby, ledwo wilgotną gąbeczką bo inaczej farba podejdzie pod szablon. Ale czekajmy, co powie specjalistka
babagaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 11:08   #516
Pupil

To znaczy tak - z farbami to inna sprawa Myślałam, że chcesz szablonić pastą strukturalną
Są specjalne farby do szablonów - tu masz przykład http://www.toiowo.sklep.pl/index.php?cat_id=82 Te farby nie podciekają, bardzo dobrze się nimi pracuje Jeśli chcesz to zrobić zwykłymi akrylówkami to faktycznie tak jak Grażynka napisała niewielką ilością farby, nie rozwodnionej - konsystencja powinna być taka kremowa Ja farby tapuję specjalnym okrągłym pędzelkiem do szablonów z białego włosia i wychodzi super
Tutaj masz mały kurs, jak malować farbą po szablonach. Co prawda to jest pokazane na ścianie, ale technika jest dokładnie taka sama
http://www.eioba.pl/a90257/wszystko_...suchym_pedzlem

Zielona butelka przenoszę te wątki do decoupage kompendium wiedzy

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2010-07-25 o 11:13
Stary 2010-07-25, 11:25   #517
zielona butelka
Zakorzenienie

Dziękuję za pomoc
Oczywiście, tam właśnie powinny się znaleźć.
Pozdrówki
Stary 2010-07-25, 12:17   #518
nema
Raczkowanie

Pupilu, ale ciekawy link podesłałaś, wprawdzie spodziewałam się pewnych rozwiązań, ale te informacje zdecydowanie uzupełniły moją wiedzę i zachciało mi się mazać po ścianach Nie wiem tylko, gdzie można dorwać jakieś ciekawe szablony, ale to już poszukam i nie zawracam głowy.

Już wygooglowałam, ale wybór!

Edytowane przez nema
Czas edycji: 2010-07-25 o 12:19
nema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 14:11   #519
jambolaja
Zakorzenienie

No mamy moderatora z prawdziwego zdarzenia!Segreguje wątki i robi porządki..ale to tak na marginesie
W tym linku dokłądnie pokazane jest jaki używamy pędzel(okrągły,płaski,nie gąbka).I ściągamy szablon gdy praca jest mokra-tego nauczyłam się na własnych błędach.
Stary 2010-07-31, 08:57   #520
titina
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie drukarki. Nigdy nie miałam żadnej a chciałabym drukować motywy do decoupage. Jaką drukarkę wybrać - laserową czy atramentową a może urządzenie wielofunkcyjne? Co byście poleciły?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-31, 10:56   #521
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie odnośnie drukarki. Nigdy nie miałam żadnej a chciałabym drukować motywy do decoupage. Jaką drukarkę wybrać - laserową czy atramentową a może urządzenie wielofunkcyjne? Co byście poleciły?
Witaj Titana jeśli chodzi o drukarkę dziewczyny polecają laserówki ale ja mam atramentówkę i też daje radę z wydrukami do decoupage, po wydrukowaniu na papierze śniadaniowym, który przyklejam na zwykłą kartke do drukowania, odczekuję parę minut żeby wydruk wysechł a potem zabezpieczam go fiksatywą i tak zabezpieczony przyklejam oczywiście wydruki z laseróki są lepsze jakościowo więc chyba jednak laserówka powodzenia
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-31, 17:12   #522
kollorek
Raczkowanie

jeżeli cena kolorowej laserówki Cię nie przeraża to ją wybierz, wydruki z atramentówki czasami nawet pod kilkoma warstwami lakieru puszczają kolor.
kollorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 18:43   #523
Jo asia
Rozeznanie

Witajcie, zwracam się do was dziewczyny o radę, gdyż decupage to nie moja działka, ale dostałam zlecenie na zrobienie kolczyków w tym stylu wiec planuje jak by to zrobić. Na razie wymyśliłam to w ten sposób.
1 Na koła drewniane naklejam obrazek wydrukowany z drukarki- papier zwykły czy też taki specjalny do zdjęć? Myślałam też o takim już z naklejką ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
2. Potem utrwalam to lakierem który się błyszczy i nie zniszczy mi pracy i już.
Do naklejenia chcę użyć:
http://allegro.pl/item1168827881_kle...ala_125ml.html
Do utrwalenia pracy żeby była ładny połysk:
http://allegro.pl/item1168828394_lak...ala_125ml.html
Proszę was o radę czy to co wymyśliłam sprawdzi się bo nie chciałabym wydać pieniędzy na produkty w błoto.
Bardzo będę wdzięczna za wszystkie rady. Pozdrawiam i czekam na waszą opinię

wymiana biżuterii hand made => https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=616773

Edytowane przez Jo asia
Czas edycji: 2010-08-01 o 18:44
Jo asia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 19:30   #524
cycol11
Zakorzenienie

produkty firmy dala są dobre ja co prawda nie pracuję na nich ale z tego co czytałam dziewczyny używają ich z dobrym skutkiem, jeśli chodzi o wydruk to zależy jaką masz drukarkę jak atramentową to musisz wydruk zabezpieczyć fiksatywą bo inaczej ci się rozpłynie pod wpływem kleju, jeśli laserówka to ok. odpada też drukowanie na papierze fotograficznym bo jest za gruby najlepiej wydruk zrobić na papierze śniadaniowym, który przyklejasz do papieru zwykłego i tak drukujesz. powodzenia
Stary 2010-08-02, 10:26   #525
Jo asia
Rozeznanie

Mam jeszcze jedno pytanie, jako że mam drukarkę atramentową, co to jest ta fiksatywa? W internecie mi wyskoczyło że jako fiksatywę używa się mleka odtłuszczonego, ale czy w tym przypadku to się sprawdzi? Sprawdzałam też na allegro ale pod tą nazwą nic nie znalazłam. Czekam na wasze rady i podpowiedzi. Z góry dziękuje cycol11.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-02, 10:58   #526
iwona1981
Zadomowienie

Smile Dot.: decoupage-kompendium wiedzy

Fiksatywa to lakier zabezpieczający
a można go kupić np. tu
http://serwetnik.abc24.pl/default.asp?kat=32961
iwona1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 20:58   #527
cycol11
Zakorzenienie

Jo asiu fiksatywę musisz mieć jak masz drukarkę atramentową bo inaczej druki ci sę będą rozpływać pod wpływem kleju. niektóre dziewczyny zabezpieczały ponoć wydruki zwykłym lakierem do włosów fiksatywę kupisz w sklepach dla plastyków. powodzenia
Stary 2010-08-03, 07:17   #528
Jo asia
Rozeznanie

Dziękuje za radę znalazłam już odpowiednie fiskatywę, jeszcze dopytam o jeden szczegół z tego po piszecie to najpierw trzeba wydruk zabezpieczyć a dopiero potem przyklejać do powierzchni. Znalazłam też produkt 2 w 1, czyli klej i lakier, czy takie produkty też się na dają ?
Z góry dzięki i przepraszam że tak marudzę ale chciałabym zrobić te kolczyki dobrze, a nie chciałabym nakupować czegoś niepotrzebnie.
Pozdrawiam

Stary 2010-08-03, 08:41   #529
cycol11
Zakorzenienie

Jo asia wysłałam ci PW
Stary 2010-08-03, 17:42   #530
Pupil

Cytat:
Napisane przez Jo asia Pokaż wiadomość
Znalazłam też produkt 2 w 1, czyli klej i lakier, czy takie produkty też się na dają ?
Nadają się, po prostu masz lakier i klej w jednym. Musisz sobie wypróbować, czy Ci taki preparat pasuje, oczywiście jeśli planujesz częściej zajmować się decoupage
Ja osobiście wolę osobno klej i osobno lakier, ale wiele dziewczyn chwali sobie te preparaty 2 w 1

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-08-04, 21:58   #531
Magdalinne
Raczkowanie

GG do Magdalinne

Witam Was serdecznie
Mam takie pytanko...czy po użyciu kraka sottile stamperii mogę użyć lakieru akrylowego? Czy musi to być taki, który nie jest na bazie wody?
Dziękuję za pomoc

Mój wątek decoupage

Mój blog www.decuscrap.blogspot.no
Magdalinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 22:05   #532
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdalinne Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie
Mam takie pytanko...czy po użyciu kraka sottile stamperii mogę użyć lakieru akrylowego? Czy musi to być taki, który nie jest na bazie wody?
Dziękuję za pomoc
niestety dwuskładnikowce czyli krak który użyłaś nie lubią wody więc lakier akrylowy odpada chyba że zabezpieczysz krak fiksatywą i wtedy można dać lakier akrylowy
Stary 2010-08-06, 14:50   #533
Magdalinne
Raczkowanie

GG do Magdalinne

Dzięki za pomoc Cycol11.
Skoro użyć takiego lakieru, który nie ma mieć w swoim składzie wody to jaki najlepiej zastosować, jakie polecacie dziewczyny?

Mój wątek decoupage

Mój blog www.decuscrap.blogspot.no
Magdalinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 15:31   #534
jambolaja
Zakorzenienie

Wszystkie poli,żywiczne,olejne,co masz.
Stary 2010-08-10, 10:39   #535
Joasiunia:)
Zakorzenienie

GG do Joasiunia:)
Smile Dot.: Plotkowy dla decoupażystek:)

Kobity... Wy się znacie a jam zielona w tym temacie Qrczę nie czuję,że rymuję

Powiedzcie mi czy konieczne jest zastosowanie primera jako podkład na butelkę??? Czy może umycie w płynie do mycia naczyń a potem przetarcie butelki benzynką ekstrakcyjną czy jak to się zwie wystarczy???
Joasiunia:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 11:41   #536
zielona butelka
Zakorzenienie

Dot.: Plotkowy dla decoupażystek:)

Hej Joasiunia.
W linku znajdziesz kurs ozdabianie butelki.

http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57...awowy.html?i=7

Pozdrawiam. Ten kurs w linku wszystko ci wyjaśni
Stary 2010-08-10, 12:43   #537
Pupil

Dot.: Plotkowy dla decoupażystek:)

Cytat:
Napisane przez Joasiunia:) Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi czy konieczne jest zastosowanie primera jako podkład na butelkę??? Czy może umycie w płynie do mycia naczyń a potem przetarcie butelki benzynką ekstrakcyjną czy jak to się zwie wystarczy???
Umycie butelki i przetarcie rozpuszczalnikiem to tylko odtłuszczenie Joasiu
Primer natomiast sprawia, że farba lepiej się trzyma podłoża. Bo szkło ma to do siebie, że farba lubi płatami odchodzić Dlatego powinnaś użyć primera

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-08-10, 15:11   #538
Zakorzenienie

Dzięki Kobitki Właśnie jedną dekupażowałam ostatnio i po którejś tam warstwie lakiery ja się patrzę a tu pęcherze... Myślałam,że padnę na zawał normalnie.
No nic trzeba będzie kiedyś zaopatrzeć się w primer. A póki co porobię tak bez tego Najwyżej powyrzucam

Dzięki Kobitki
Stary 2010-08-10, 15:21   #539
Pupil

Joasiunia ja mam takie cuś Renesansu http://serwetnik.abc24.pl/default.as...863&pro=542902 tylko w opakowaniu 1000 ml. Odlałabym Ci troszkę, ale jak to wysłać Jak znajdę odpowiednie opakowanie to zabezpieczę, zakleję i wyślę Ci

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-08-10, 15:27   #540
Zakorzenienie

Ewuniu Kochanie dziękuję Ja sobie kiedyś kupię A Ty trzymaj-na pewno Ci się przyda
Widziałam na Allegro primer 300 ml za 13 zł to chyba dobra cena? Nie wiem te primery się czymś różnią??? Tylko jakbym zamawiała primer to od razu i cracka A to qrczę już trochu wydatek a ja tak strasznie chcę oszczędzać
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości