![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiona i... najbardziej znienawidzona lektura szkolna.
Cytat:
![]() ![]() Jedyną lekturą którą znienawidziłam od początku do końca to "Grażyna" Mickiewicza. Nie dałam rady przeczytać do końca. Z resztą z całym Mickiewiczem mam kłopot, niby "wielkim poetą był.." ale mi nie wchodzi ![]() ![]() Reszta lektur super, ulubione Mistrz i Małgorzata (też nie miałam w programie), Zbrodnia i kara, Kartoteka , Lalka ![]()
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Ja też lubię Chłopów. Wybrałam ich nawet na maturę ustną.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Powoli możemy założyć fanclub "Chłopów" :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
oj tak, ja też lubię Chłopów
![]()
![]() |
#275 | |
Wtajemniczenie
|
Ale fajnie, że tylu wielbicieli "Chłopów" się znalazło.
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zadomowienie
|
No niestety, nie miałam ich w programie, więc nie czytałam
![]()
![]() |
#277 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mogę fanclub zakładać - "Chłopów" czytałam już ze 2 razy i na pewno do nich nie raz jeszcze wrócę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zadomowienie
|
Mi najbardziej podobała się ,,Dżuma" A. Camus - czytałam dwa razy. Nienawidziłam powieści sienkiewiczowskich.
![]() |
#280 |
Wtajemniczenie
|
ja czytałam Hamleta trzy razy, a jeszcze go nie omawiałam
![]() duże wrażenie wywarły na mnie też Kamienie na szaniec, ale nie jest to książka, którą przeczytałabym z własnej woli/przeczytałabym drugi raz - nie moje klimaty ![]() z podstawówki miło wspominam Polyannę - w sumie to chętnie bym ją znowu przeczytała ![]()
![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
To było dawno temu ale...
![]() Ulubione: Zbrodnia i kara Chłopi Lalka Znienawidzone: Nad Niemnem Lord Jim (marynistyka zawsze była mi obca a może to błąd) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
-"Trans-Atlantyk" (ogólnie jedna z moich ulubionych książek), -"Mistrz i Małgorzata", -"Ferdydurke", -"Proces", -"Sklepy cynamonowe", -"Dżuma", -"Zbrodnia i kara", -"Folwark zwierzęcy". Znienawidzone: -"Potop", -"Przedwiośnie", -"Nad Niemnem", -"Chłopi". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
Na wstępie zaznaczam, że uwielbiałam język polski w szkole, a czytanie książek to dla mnie wielka przyjemność.
Ulubione lektury: -Przedwiośnie, -Zbrodnia i kara - czytałam kilka razy, chociaż fragment o kobyłce przyprawia mnie o drgawki, okrutność ludzka mnie przeraża. -Dżuma, -Ferdydurke - ubawiłam się niesamowicie, -Lalka - naprawdę przyjemnie się czytało, jedynie ślepa miłość Wokulskiego irytowała pod koniec. -Kamienie na szaniec - w Gimnazjum z przyjaciółką zakochałyśmy się w jednym bohaterze. ![]() -Ludzie Bezdomni - choć koniec książki był dla mnie wręcz druzgocący, brak zrozumienia w tej kwestii dla Judyma. :P -Potop - chociaż drugi raz bym już nie przeczytała, to nie mój styl. Znienawidzone: -Nad Niemnem - nie zdołałam przebrnąć i nie przeczytałam tej lektury jako jedynej. Opisy krajobrazów były koszmarne, a fabuła jeszcze bardziej nudna i płaska. -Dziady, -Jądro ciemności, -Pan Tadeusz - idee piękne, uszanowanie tradycji i polskości, jednak wynudziłam się okropnie,a poza tym nie podoba mnie się idealizacja szlachty, która w moim mniemaniu była przepełniona pijaństwem i warcholstwem.
![]() |
#284 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie lubiłam czytać "pod przymusem", ale...
Ulubione: "Ferdydurke", "Mistrz i Małgorzata", "Zbrodnia i kara"i "Stary człowiek i morze" ![]() Znienawidzone: "Syzyfowe prace" - do dziś będę pamiętać jak płakałam, bo tak mi się nie chciało czytać... "Chłopi" - przerośli mnie, doczytałam do połowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam "Lalkę"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Ulubione: "Mistrz i Małgorzata" ,"Inny świat","Makbet", "Kamienie na szaniec" , "Przedwiośnie","Chłop cy z Placu Broni"
![]() Najbardziej znienawidzone:"Ferdydurke ", "Nie-boska komedia", "Ludzie bezdomni", "Buc,Bursztyn i Goście"( haha,pamiętam w podstawówce, to o jakiś psach było,lekcje polskiego w czasie omawiania tej lektury były dla mnie prawdziwą udreką ![]()
![]() |
#287 | |
Zadomowienie
|
Hamlet W. Szekspira oraz Cierpienia Młodego Wertera J.W. Goethego - czytałam kilkakrotnie, za każdym razem z zaciekawieniem
![]() znienawidzonej nie mam ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
Moje ulubione lektury:
- Mistrz i Małgorzata (do rana czytałam, tak mnie wciągnęła, a pamiętam, że byłam wtedy chora i z gorączką ![]() - Lalka - świetna książka, która ma swoich wielbicieli i pewnie tyle samo przeciwników ![]() - Mitologia - akurat od Parandowskiego wolę "Starożytność bajeczną" Zielińskiego (polecam), ale wymieniłam, bo uwielbiam mity greckie - Cierpienia młodego Wertera - ah, ten romantyczny i rozdarty wewnętrznie kochanek ![]() - Tristan i Izolda - no cóż, trafiłam na nią dużo wcześniej w innej wersji niż ta, która jest najczęściej omawiana w szkole i... zakochałam się w tej książce ![]() - Ferdydurke (uwielbiam Gombrowicza i jego absurdalny humor, jeszcze lepszy jest Trans-Atlantyk) - Tango Mrożka (jak wyżej, uwielbiam teatr absurdu, polecam 'Rzeźnię' tegoż autora i 'Emigrantów' - można się uśmiać przy tym ostatnim) Znienawidzonych nie mam, ale niespecjalnie przepadam za poematami i dramatami romantycznymi (czyt. Kordian, III cz. Dziadów), poza tym nie dałam rady przeczytać Szewców, w ogóle jakoś nie mogę strawić Witkacego, próbowałam przebrnąć przez 'Nienasycenie' i odrzuciło mnie dosłownie ![]() Nie wiem, czy ktoś miał podobne doświadczenia z Witkacym ![]() Aaaa! za "moich czasów" nie było jej w kanonie, ale że teraz jest, to do ulubionych zaliczam 'Cudzoziemkę' - świetna i poruszająca książka, historia życia niespełnionej kobiety we wszystkich niemal dziedzinach życia, daje do myślenia... Edytowane przez ania_ks Czas edycji: 2010-09-20 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Wiele lektur szkolnych bardzo mi się podobało.
Jestem zauroczona "Cierpieniami młodego Wertera". Ponadto oczywiście "Lalka", "Wesele", "Zbrodnia i kara", z młodszych lat "Krzyżacy" ![]() Nie podobała mi się tylko jedna: "Ferdydurke". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Are you talking to me?!
|
Ulubione to "Dżuma" oraz "Mistrz i Małgorzata" (na profilu biologiczno-chemicznym nie omawialiśmy jej, ale ja ją przeczytałam).
Nie polubiłam "Krzyżaków" Sienkiewicza; przeczytałam ją ale była to istna męczarnia i przez długi czas nie tknęłam żadnej z książek Sienkiewicza. Potopu nie wzięłam do ręki - ba, nie przebrnęłam nawet przez streszczenie ![]()
Edytowane przez quench Czas edycji: 2010-09-25 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy temat
![]() W zasadzie mam kilka ulubionych a reszta to te za, którymi nie przepradam, więc: Zbrodnia i Kara (genialna!), Lalka, Granica, lektury z młodszych lat wszystkie czytałam i raczej w większości mi się podobały, wystarczy chociażby wspomnieć Hobbita, Kamienie na szaniec, Małego Księcia czy Krzyżaków ![]() Znienawidzone: Ferdydurke (zaraz mi pewnie wszyscy zarzucą, że nie rozumiem tej książki ![]() Jądro ciemności |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
znienawidzone:
Cierpienia Młodego Wertera ![]() ![]() Kordian ![]() ulubione: Chłopi Lalka Przedwiośnie Ania z Zielonego Wzgórza i wiele innych, ale nie pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Ulubiona :
- Mistrz i Małgorzata ![]() Uwielbiam i wracam do niej często ! - Cierpienia młodego Wertera - większość osób nie przepada za romantyzmem, za czasami burzy i naporu, a ja wręcz kocham tą lekturę. - Zbrodnia i kara ![]() Znienawidzona : - Potop - czy ja wiem czy znienawidzona... Po prosto podchodziłam do niej kilka razy i ani razu nie udało mi się pokonać pierwszych 10 stron. Niestety... Ale kiedyś mi się uda! Wszystko nadrobię ![]() - Pan Tadeusz - przepraszam Cię Mickiewiczu, po prostu nie umiem. Pozostałe lektury były dla mnie raczej neutralne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
No to moze teraz ja..
![]() Ulubione: "Mistrz i Małgorzata" - rewelacja! moj the best ever i No 1 w liceum ![]() "Zbrodnia i kara" - swietny klimat, chociarz nie przepadam za kryminalami to ta ksiazka wyjatkowo przypadla mi do gustu "Dziady" 2cz - a ja lubie ![]() ![]() "Mały Ksiaze" - chyba nie musze wyjasniac dlaczego ![]() Z czasow podstawowki to "Chlopcy z placu broni" i "O psie , ktory jezdzil koleja" - chyba pierwsze ksiazki, ktore mnie naprawde wzruszyly heh ![]() Acha i prawie zapomnialabym o "Ani z Zielonego Wzgorza", tez dopisuje do grona ulubionych ![]() Znienawidzone: "Syzyfowe prace" - ehhh flaki sie przewracaja.. w sumie nie wiem dlaczego jej tak nie trawilam, ale zauwazylam ze to jest raczej powszechne odczucie wiec cos musi byc na rzeczy z ta lektura ![]() W ogole nie trawilam wszystkich romantycznych bohaterow typu Werter, Kordian, Gustaw. Grrrr myslalam ze za ktoryms razem mi watroba zgnije jak czytalam o tych nieszczesliwych milosciach i myslach samobojczych, bleeee ![]()
![]() |
#295 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znienawidzona to moze nienajlepsze slowo, ale to jedyna lektura szkolna, której nie dalam rady przeczytac ![]() ulubiona - Chlopi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zadomowienie
|
Mnie się mało która z lektur nie podobała
![]() ![]() ![]() Jednak pomimo mojej miłości do książek nie potrafiłam zapałać uwielbieniem do "Pana Tadeusza" i "Nad Niemnem"... Do Tadka robiłam dwa podejścia. Za drugim razem udało mi się to jakoś przeczytać, ale jak sobie przypomnę, ile się z tym męczyłam ![]() ![]() Edytowane przez Reme Czas edycji: 2010-10-15 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Wtajemniczenie
|
NIENAWIDZĘ "Szewców"...
![]() ![]()
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
najgorsze: Pan Tadeusz no sorry
![]() Ferdydurke Krzyżacy ulubione: Dzieci z Bullerbyn ![]() Zbrodnia i Kara Śluby panieńskie Przedwiośnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Ja podobnie, jak koleżanka wyżej nienawidziłam "Krzyżaków" i "Pana Tadeusza".
Natomiast bardzo spodobała mi się "Lalka" i "Chłopi" , do tego stopnia, że sięgnęłam po inne książki Prusa i Reymonta i z przyjemnością je przeczytałam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zadomowienie
|
Ulubione
Zbrodnia i kara Dostojewskiego, Dziady cz. III Mickiewicza, Opowiadania Borowskiego (ciężko ją nazwać ulubioną książką, ale wywarła na mnie ogromny wpływ), Nie-boska komedia Krasińskiego, Granica Nałkowskiej, Chłopi Reymonta Najgorsze Potop Sienkiewicza i Pan Tadeusz Mickiewicza (nie dałam rady ich skończyć ![]() Lalka Prusa (zawzięłam się i przeczytałam do końca, ale co się na tę książkę naklnęłam, to moje), Inny świat Herlinga - Grudzińskiego (obecnie męczę, a właściwie powinnam męczyć :P)
Give thanks for unknown blessings already on their way. 2012: 55 2013: 13 tu piszę o przeczytanych książkach ![]() Edytowane przez krtek_ Czas edycji: 2011-01-17 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.