|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
A ja eis pochwalę....Luiza spała ciągiem 9,5 godziny
|
#4142 |
|
Zadomowienie
|
Siemanko!
Skoro mloda spi i narazie nie idziemy na plaze, zlapalam kompa i czytam wasze posty i ogladam maluszki... Sliczne dzieciaczki na fotkach! Moja Amelcia ma juz dwa i pól miesiaca..jak ten czas szybko pedzi.... a mala coraz to sprytniejsza, protestuje jak jej sie wylaczy karuzela, obserwuje wszystko c ojest dookola, zapatruje sie w nowe przedmioty, ciaga za nózki zabawki z lezaczka i mówi w swoim jezyku glosno i czasami wyda okrzyk, ze az nas przestraszy, jest bardzo silna i sama podnosi sie z pozycji póllezacej do siedzacej ....az sie boje , ze cos jej sie stanie. Spi dosyc regularnie i przesypia prawie cale noce (dzis od 23:00 do 7:00 )..potem jedzonko, zabawa i zasnela o 9:00. Co chodzi o jedzenie to tylko karmienie piersia i przepajanie woda przegotowana z Blevitem owocowym8kiwi, sliwka i tamarindo)+ 1/2 lyz. eructin-u. i kupki sa wspaniale..1-2 razy dziennie i nie ma wzdec i zaparc...oby tak dalej!!..pije dziennie okolo 150-200 ml. Na szczepionki (3szczepionki w tym jedna 6) zareagowala super..nie bylo marudzenia ...nastepne szczepienia mamy 27 wrzesnia (jak skonczy 4 miesiace) i powtórka z 2 miesiaca. Na dzien dzisiejszy mala ma juz równe 5 kg i 60 cm (wczoraj ja wazylam i mierzylam). ![]() A tak na uboczu...kupilam dla malej i dla siebie ciuszki na wesele , które mamy 3 wrzesnia... wiec sie pochwale ....moj a sukienka wyglada super ale zalozona, pas zawiesza sie na biodrach....równiez kupilam 2 sukieneczki w H&M dla niuni na teraz (dwie ostatnie fotki)
Edytowane przez marhalczar Czas edycji: 2010-08-11 o 10:30 |
|
|
|
#4143 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla Amelki za rozwój i wymiary
|
|
#4145 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki serdeczne!!...Teraz musze myslec o kolejnej kreacji na pazdziernikowe wesele w Polsce ![]() ..a oto my w niedzielne popoludnie ...
|
|
#4146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja kapie mala o 21.30, potem je i albo zasypia lub jeszcze godzine sie pobawi i pada...
|
|
|
#4147 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Albo opalam się na plaży ale to drugie cieżko mi idzie. Wole solarium ![]() Balsamów ani samoopalaczy nie używam, nie lubię Cytat:
![]() Cytat:
Mojej córce coś się pomyliło.. zasnęła o 21 obudziła się o 2, potem o 4 i o 7. zasęła o 8. pobudka o 9. teraz śpi z pół godz. Jak jadła cycka to się tak nie budziła
|
||||
|
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
![]() Ale naskrobałyście- mnie znów trochę nie było bo jakoś zajęć nie brakuje a jestem całymi dniami sama z malutką ![]() Wczoraj przeniosłyśmy się do spacerówki, najpierw były protesty ale potem niuńka padła i spała ślicznie. Koniecznie muszę jednak dokupić folię przeciwdeszczową bo nie miałam do spacerówki w komplecie no i zastanawiam się czy jest jeszcze sens parasol przeciwsłoneczny kupować ale w sumie za rok będzie jak znalazł. Możecie polecić jakiś niedrogi a dobry? Widzę że już wprowadzacie pierwsze jjedzonko nie mleczkowe Macie jakiś sposób żeby dziecko polubiło leżenie na brzusiu- od urodzenia się wścieka jak ją kładę i niby dźwiga się pięknie itp. ale wrzask po 5 minutach- w sensie złości bo ona nie chce. Zmykam bo dziecię wzywa... |
|
|
|
#4149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja też nie lubi leżeć na brzuszku....ale starszy syn tez nie lubił
|
|
#4151 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
..mozna dokupic wkladke do 4 miesiaca zycia, mój lezaczek z chicco mial te wkladke... Amelia uwielbia w nim siedziec i chwytac za nózki zwierzaczki i czasami w nim zasypia..
|
|
|
#4152 | |||
|
Rozeznanie
|
czesc mamusie
![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2127470 3] ![]() ja też mało co karmię, ale jem już praktycznie wszystko oprócz schabowych (wiem, to nie warzywo ). nic się nie dzieje złego. nie wiem po co utrudniałam sobie życie jedząc jak królik zdecydowanie za długo.matko... nic mi się nie chce... dostałam "pierwszego" okresu w piątek i chodzę jak struta. kij z tym że znowu cieknie... najgorsze jest to że ból jest dokładnie taki sam jak skurcze porodowe, chociaż oczywiście nieporównywalnie mniejszy. ale w tym samym miejscu, identycznie promieniuje... no, przynajmniej już przechodzi. ale piątek miałam przeryczany... wspomnienie wróciło... a już myślałam że koniec użalania się nad sobą chyba mam coś z głową nie masz nic z glową, to hormony ja mialam bardzo bolesny nie tyle porod co porzadki po nim... brrrr lzy sie kręcą... Cytat:
z pelnym szacunkiem dla twojej mamy, ale mi tez sie absolutnie nie podobaja takie bezy.... mysle ze dobrze zrobilas mowiac jej ze nie tego oczekiwalas, moze na przyszlosc zapyta albo kupi cos w waszym a nie w jej guscie ![]() Cytat:
![]() jak gotuje a potem naloze sobie na talerz to juz nici z jedzenia, mala marudka i dopiero jak mi zarelko wystygnie to daje mi zjesc ![]() albo dba o moją linię... hle hle co ja gadam, jaka linie???hahaha a probowalas przepoic go wodą? tylko przepoic a nie dac polizac jak moja nie robi kupki to jej daje duzo pic (ale ona lekki koperek toleruje) i tego samego dnia kupka jest Cytat:
zreszta jak w dzien klade to wydaje mi sie ze ona sie męczy ... nawet jak glowke ma oparta to jakos tak niespokojnie lezy... roznie to jest z tym wozkiem, moja na przyklad nei daje sie nabrac na bujanie ![]() na spacerze jak chce posiedziec z ksiazka na lawce to ona sie wybudza i kolysanie czy jazda w tę i z powrotem wcale nie dziala wystarczy ze zaczynam isc to sen od razu ![]() w domu probowalam uspac ja w wozku-nieeeeeee da sie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21279190]Czemu tak mało Przecież dorosły też lubi bardziej być zamoczony, a 5cm to ledwo ledwo kryje. My tam prawie do pełna lejemy .[/QUOTE] po 1. to byla rada dla Dilayla ktora boi sie kapac sama dziecko, jesli mialaby to byc pierwsza samodzielna kapiel to bezpieczniej dla zestresowanej mamy i dziecka po 2. dziecku wystarczy ok 10 cm w wanience, i zadna to tam wielka kąpiel 5 minut kto powiedzial ze dziecko musi byc zakyte wodą? przeciez nie jest umorusane jak prosiaczek, po 3. ja osobiscie nie lubie jak mam pelna wanne bo denerwuje mnie unoszenie sie ciala w wodzie
Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-08-11 o 13:30 |
|||
|
|
|
#4153 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Sukienka chyba z Zary? Brawa dla Amelki, slicznie rosnie i robi postepy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Druga niunia jest pol taika pol finka. Czapeczka faktycznie bardzo ladna a ma ja na glowce poniewaz podczas tajskiego chrztu mnich obcina kilka kosmykow wlosow i pozniej rodzice gola glowke na lysolka wiec teraz mala ma taka szczecinke
|
|
#4154 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
...ja mialam ten problem i juz od ponad miesiaca daje pic malej ..., mój pokarm jest tlusty i gesty, a jak jej sie pic chcialo to plakala i nie chciala cyca, wypluwala go...
|
|
|
#4155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale huśtawka sprawdza się idealnie- mała ją uwielbia.
|
|
|
|
|
#4156 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
..tak, tak z Zary...dobra oferta z 59 € za 29 na obizkach koncowych zakupilam, buty tez z Zary za 19 euraków Dzieki za komplement. ..fajny zwyczaj!!! ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
..mam nadzieje, ze mojeje niuni posluzy do 4 miesiaca, teraz ma 2, 5 i jeszcze ma wystarczajaco miejsca, a potem bedzie juz bez niej ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
..moze nie lubli kolysania..., ja kolysaniem w kolysce tylko rozbudzalam amelie i zaprzestalam, daje jej misia lub chusteczke, albo troche wody do picia, wlaczam zabawke z muzyczka bardzo cichutko i zasypia, czasami poloze jej na klatce dlon na kilka minut i sie uspakaja i zasypia... Zycze powodzenia w znalezieniu odpowiedniej metody .. ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- ...Amelia juz spi 3 godziny, a mnie sie saczy mleczko z prawego cyca... mam nadzieje, ze zaraz sie obudzi, zje i pójdziemy nad wode lub na spacer.. Ja juz zmykam, do uslyszenia!
|
|
|
#4157 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kazdy mądry jak nie jego problem, Cytat:
ale milutko z jej stony ![]() moja dzis od 22 do 5 !!! pierwszy raz nie obudzila sie na jedzoenie o 1.30 ![]() potem zasnela pzy cysiu od7do 9 zjadla, pogadalysmy, znowu pocysiala i od 11 spi to nie w jej stajlu normalnie tyle nie sypia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
zauwazylam ze jak moja chce spac aq ma problem to nie chce zeby do niej mówic, musi sie wyciszyc sama gadanie rozpasza, ale inne dzwieki domowe ok, tv, pralka, dzwieki z ulicy... |
||||||
|
|
|
#4158 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
-------------------------------------------------------------------------------------- witam. Wczoraj rozszeżyliśmy dietę o brzoskowinie,winogron i gruszki.Jak narazie nic się nie dzieje. Wieczorem mieliśmy problem bo mala spała od 17 do 21 i póżniej po kapaniu nie chciała zasnąc! Wszystko to nasza wina bo chcieliśmy zrobić zakupy w spokoju i daliśmy jej spac. Nadal mamy problem ze spaniem w łóżeczku!Uśpię małą,odłoże ją do łózeczka a ona zaczyna stękać,prężyć się i pospane.
W końcu się doczekałam Michalinka jest już na świecie Edytowane przez iza240 Czas edycji: 2010-08-11 o 12:12 |
|||
|
|
|
#4159 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w huśtawce mam taką wkładkę pod główkę tylko.. żeby nie telepała się..
Ale mała nie lubi w niej siedziec.. na początku były smiechy i chichy.. a teraz po 10min jest maruda.. i nie wsadzam w nią wogole wywiozłam już do Tża. Może za miesiac znow wróci do lask
|
|
|
|
#4160 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Długo mnie tu nie było, niestety nie mam dostępu do neta ![]() Nie będę nadrabiac bo nie mam czasu bo za chwilę mi pewnie znowu odłączą łącze ![]() U nas nie za dobrze... Martynka dostała skazy białkowej. Wcześniej nie wiedziałam jak to wygląda więc się nawet nie zorientowałam. Od ok 2 tyg karmię ją tylko butlą i niestety, będziemy musiały przejśc na Nutramigen lub Bebilon pepti. Jutro idę z nią do lekarza bo ostatni pediatra u którego byłam wczoraj stwierdził, że skoro mała ma skazę jedynie na twarzy i uszkach to nie trzeba zmieniac mleka tylko przepisał mi jakąś masc ![]() Trochę się martwię o tę skazę bo strasznie ta skóra wygląda, ale mam nadzieję że po zmianie mleka będzie lepiej i krosty poznikają... A to kilka zdjęc malutkiej z wczoraja
|
#4161 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny super zdjęcia waszych maluchów
|
#4162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale z was laski no niemoge! ![]() oj smutasno z ta skaza ale bedzie dobrze, zobaczysz ![]() poznikaja, moja kuzynka miala wszystkie troje dzieci ze skaza, pierwsza coreczka to byla cala w plamach, krostach....przeszlo szybciutko ![]() trzymajcie sie cieplutko ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- kurcze, Róża zasnela o 11 i jeszcze spiocha, to dziecko mnie zaskakuje albo ma dzien spiocha albo nie spi wcale ![]() otwiera oczko... e. dalej spi zjemy przebierzemy i na spacerek ![]() i cos na usmiech http://demotywatory.pl/1980646/Troskliwi-sasiedzi Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-08-11 o 13:37 |
|
|
|
|
#4163 |
|
Zadomowienie
|
Mal, Gringo super wyglądacie a dzieciaczki to małe słodziaki
|
#4164 |
|
Rozeznanie
|
cześć, jestem z lipcowo- sierpniowych, podczytuję Wasz wątek od niedawna ale od początku czyli jestem gdzieś na 5 stronie
Siala pisała, że są u Was kangurzyce, możecie napisać jaką chustę wybrać (rozmiar), mam 165 cm, ubrania 38- 40 (gdzies tam czytałam ze do tego się dobiera) i nie wim czy brać M czy L ( z Lenny Lamb).pozdro
|
|
|
|
#4165 |
|
Zakorzenienie
|
my dziś po szczepieniu. na razie jest względnie, a gdyby coś, to mam te czopki na v, o których pisałyście. a do tego efferalgan w czopkach przeciwbólowo.
samo szczepienie trauma, mała się zaniosła 2 razy, ja się poryczałam, małż ją trzymał, ale też serce o mało mu nie wysiadło. dla uspokojenia przystawiłam ją do piersi, ale właściwie większość ulała na tatusia... potem byliśmy pozałatwiać sprawy: nfz i inne. Ewcia cały czas aktywna, pogodna, zasnęła po krótkim płaczu dopiero w drodze do domu. od tamtej pory na zmianę je i śpi, odrobinę marudzi, ale w normie. dziś mamy 7 tyg 4 dni. waga wyjściowa 3390, obecnie 4900. wzrost z 52 na 58 cm, główka i klata z 32 na 39cm ![]() jeszcze tylko marzą mi się przespane noce albo przynajmiej tylko jedno karmienie (dziś stanadrd - 0.10., 3.30., 6.15.) ![]() pytanko mam: czy szaleństwo przy cycku może być spowodowane pleśniawkami? dziś, jak tak strasznie płakała i krzyczała, to zauważyłam, że coś jej się zrobiło... |
|
|
|
#4166 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dla Luziki.Cytat:
![]() a zakupy - tradycyjnie- udane. Cytat:
Wyglądacie kwitnąco. ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4167 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|
|
|
|
#4168 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rób jak uważasz, ja swoje napisałam ![]() Cytat:
Maść ma konsystencję gliceryny, fajnie się smaruje, nie zostawia widocznych śladów bo przeźroczysta jest. A mleko bym zmieniła mimo wszystko - my na Beblionie Pepti jesteśmy, córka normalnie pije, nie marudzi ![]() Za to dzisiaj posiew odebrałam i jest niestety bakteria klebsiella pneumoniae. Jutro rano do lekarki, bo rzecz jasna gdy wyniki można odebrać, lekarka już nie przyjmuje
|
||
|
|
|
#4169 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja uwielbia spanie na brzuchu,jest spokojniejsza,łatwiej zasypia,od kilku dni sobie tak śmiesznie nawet rączkę albo obie podkłada i śpi może to rodzinne,bo my z małżem uwielbiamy i Zu również,więc to moż takie zoczenie ![]() z wózkiem też ma różnie,ale czasem wystarczy minuta jazdy z podbijanką i śpi ![]() a czasem nie daje się nabierać i musi poczuć wiatr we włosach Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
)i absolutnie nie być na rękach,bo dostaje szału moze Sebka też to wkurza? Cytat:
Cytat:
oprócz tych wszystkich patentów,które dziewczyny Ci wypisały to napiszę tylko,że Zu po 2-3mcach zdecydowanie rzadziej robiła kupki i pediatra skomentowała to tak,ze dzieci zaczynają więcej wchłaniać-te cycowe-i stąd takie manewry u nas pomaga gimnastyka nóżek-przyciaganie ich do brzuszka możesz dawać trochę wody na czczo Cytat:
zazdroszczę Wam tych przespanych nocek a powiedzcie ile te Wasze dzieci śpią w ciągu dnia? Wy-to mamuśki,których dzieci przesypiaja nocki ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21286706] Siala, to jest coś takiego -= musisz powiedzieć że dla chłopca! http://www.dentalmed.com.pl/dm1/img/...ml_chlopcy.jpg Przyklejasz to tak, by ptasior był w środku, i leciuteńko pieluchę zakładasz - naprawdę luźna ma być. No i najlepiej dać dziecku wodę do picia, by szybko nalało. Potem ściągasz i od razu do kubeczka wlewasz. Możesz potem miejsce naklejenia posmarować sudocremem, bo może być lekkko podrażnione (u Agatki nie było). [/quote] lepsze jest łapanie do sterylnego pudełka te woreczki ponoć przekłamują i często różne zanieczyszczenia się dostają ja dawałam dużo pić/cyca,rozbierałam z pampka,po czym przykładałam zimny jogurt do wnętrza ud i siurała aż miło można też moczyć nóżki w zimnej/ciepłej wodzie Cytat:
my raz dopiero,ale po 6tygodniach mamy znowu przyjść Cytat:
ewent.jeszcze dove jedyne z tańszych,których zapach mnie nie odrzuca ![]() Sopot mi strasznie śmierdział,ale to kwestia nosa pewnie ![]() Cytat:
a te mamy to czasem takie pierdoły gadają... ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Margo-miałam Ci ostatnio pisać o tych pleśniawkach,ale wykasowałam,bo pomyślałam,że skoro moja ma to będę kazała wszystkim zaglądać do paszczy mogą być przy aftach/pleśniawkach takie cyrki też
|
||||||||||
|
|
|
#4170 |
|
Zakorzenienie
|
a więc jednak... może to nie efekt skoku a właśnie aft... powalczymy z tym.
a póki co Ewcia śpi, przewiduję pobudkę w okolicach pólnocy, góra 1, potem 3-4. no chyba, że jej się włączy śpioch po tym szczepieniu ![]() małż poszedł do pracy na 24h, więc na wszelki wypadek mama dziś zostaje na noc i będzie też z nami jutro. jutro o 7 dołączy do nas mój słynny bratanek (historia z kąpielą), bo nie ma się nim kto zająć. jak się nie pozabijamy, to będę się odzywać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.

....moj a sukienka wyglada super ale zalozona, pas zawiesza sie na biodrach.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Przecież dorosły też lubi bardziej być zamoczony, a 5cm to ledwo ledwo kryje. My tam prawie do pełna lejemy