|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
Zainspirowana odżywkami i szamponem podanym przez Insanecurls, poszukałam więcej produktów tego producenta
![]() (Insanecurls, stosowałaś już może którąś z odżywek? ![]() Purely Skin Care - Grejpfrut&Trawa Cytrynowa INCI: Aqua (water), Sucrose Polystearate (sugar cane or beet), Jojoba Oil, Xanthan Gum (fermented plant sugars), Salix Alba (willow) Bark Extract, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil Cymbopogon Schoenanthus Oil (Lemongrass), Citrus Aurantifolia (Lime) Oil, Hydrolysed Wheat Protein, Wheat Amino Acids. Cena: 250 ml/39 zł Faith in Nature - Odżywka do włosów Chocolate INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, theobroma cacao**(cocoa), melaleuca alternifolia*, salvia officinalis**(sage), cetrimonium chloride*. Cena: 400ml/32 zł Faith in Nature - Odżywka do włosów GinkoBiloba INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, ginko biloba*, matricaria recutica**(chamomile), aniba rosaeodora* (rosewood), pelargonium graveolens*(geranium), citrus bergamia*(bergamot), rosa centifolia extract* (rose), vanilla planifolia extract*(vanilla), viola odorata extract*(viola), melaleuca alternifolia*, cetrimonium chloride*, linalool***, citronellol***, geraniol***, limonene***. Cena: 400ml/32 zł Faith in Nature - Odżywka do włosów Hemp & Meadowfoam INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, cannabis sativa*, meadowfoam (limnanthes alba) seed oil*, cymbopogon citratus* (lemongrass), citrus x paradisi* (grapefruit), zingiber officinale* (ginger), aroma*, melaleuca alternifolia*, cetrimonium chloride*, limonene***, citral***, geraniol***. Cena: 400ml/32 zł * składniki pochodzenia roślinnego, ** składniki pochodzenia organicznego, *** składniki z olejków eterycznych Lauro - Odżywka do włosów - Jaśminowa Składniki: Oliwka z oliwek z pierwszego tłoczenia, ekstrakt z liści rozmarynu i lawendy, rumianek, olejek z jaśminu damasceńskiego, gliceryna roślinna, witamina E i C, rośinny alkohol cetylowy, oczyszczona woda.
Cena: 200ml/32 zł To pewnie nie jest skład INCI i trudno na jego podstawie o analizę? ![]() Tutaj można obejrzeć odżywki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#813 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szkoda, miałam nadzieję na możliwe dobre odżywianie ![]() W UK cena 4 funty, a u nas 32 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#815 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza związkami myjącymi mamy związki kationowe i hydrolizowany jedwab, działające antystatycznie, wygładzająco, zmiękczająco. Ułatwią ponadto rozczesywanie. Pozostałe składniki to odżywczy pantenol i ekstrakty: z rumianku, czarnego bzu i zielonej herbaty, olejki z cytrusów (jako związki zapachowe, mają też dzialanie konserwujące) i proszek brązowego ryżu. Jak na moje oko jest ich za mało by działały. Tak teraz myślę i chyba wiem po co do tego szamponu wrzucili ten Laureth-4. Stosowana tradycyjnie sól do zagęszczania, została tu zastąpiona solą z morza martwego (Bardzo drogą w porównaniu do soli z kopalni). dlatego dali tu Laureth-4, który ma działanie zagęszczające (i to on pełni tu główną rolę zagęszczacza) i do tego troszkę soli morskiej. dodatkowo zagęszczają tu związki kationowe, dlatego myślę że soli morskiej jest tu naprawdę niewiele. Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2010-08-13 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje slicznie ![]() co do gestosci to ten szamponik to prawie woda w konsystencji ale musze powiedzic ze milo bylo nim dzisiaj myc lepek ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#817 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli będzie kosztował kolo 8-10 zł to przeprowadzę test mycia na sobie. Wydaje mi się jednak, że yung( a teraz isana) z babassu też ma cetrimonium chloride daleko a jest używana do mycia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#818 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale sprawa wygląda tak, że według metody CG to właśnie cetrimonium chloride jest odpowiedzialne za mycie w odżywce, więc właśnie jego obecnością i miejscem w składzie musimy się kierować przy stwierdzeniu, czy odżywka nadaje się do mycia czy nie. Jak widać na przykładzie Younga, warto jednak sprawdzić na sobie ![]() Jeśli się zdecydujesz na testy, daj znać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Zakorzenienie
|
Bardzo proszę o analizę
![]() Cien repair&care odżywka provitaminowa: aqua, stearyl alcohol, cyclopentasiloxane, steramidopropyl dimethylamine, cetyl alcohol, glycerin, panthenol, benzoic acid, cetrimonium chloride, macadamia ternifolia seed oil, parfum, dimethiconol, behentrimonium chloride, citric acid, benzyl salicylate, potassium sorbate, isopropyl alcohol, citronellol. Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi: aqua, propylene glycol, cetrimonium chloride, mirystyl alcohol, lactis proteinum, citric acid, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alcohol, parfum. Bioetika crema di essenza I, zabieg nawilżający: aqua, propylene glycol, mirystyl alcohol, cetrimonium chloride, aloe barbadenis, coconut oil, citric acid, parfum, benzyl alcohol, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone. Organic Aid, Wild Strawberries, Balsame Hair Conditioner: deionized water, stearalkonium chloride, peg 8 stearate, polyethylene glycol, glycerol stearate, vitamin e, purified protein, citric acid, pure strawberry essence, d&c certified color, dowicil 200.
![]() |
#820 |
Wtajemniczenie
|
wlasnie babassu nie ma ani pq, a cetrimonium chloride ma na 3cim miejscu. pozostale yungi nie maja go wcale (z proteinami ma dalej w skladzie behetrimonium chloride, ktory ponoc dziala podobnie)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#821 |
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21335309]
poprosze o analize szamponu (to pierwszy ktory kupilam od mniej wiecej konca stycznia tego roku ![]() Dr Organic Manuka Honey Shampoo INCI: aloe barbadensis leaf juice, aqua, decyl glucosine, cocamidopropyl betaine, sodium cocoamphoacetate, sodium lauryl sarcosinate, glycerin, peg-7 glyceryl cocoate, sodium lauryl glucose carboxylate, lauryl glucoside, coco-glucoside, glyceryl oleate, honey extract, glyceryl caprylate, aroma, sodium benzoate, potassium sorbate, sodium phytate, citric acid[/QUOTE] Szampon wygląda fajnie ![]() Na pewno wielki plus za bazę, którą stanowi sok z aloesu. W składzie same bardzo delikatne surfaktanty. Nie wiem tylko, czemu jest ich tam aż tyle ![]() Wysoko nawilżająca gliceryna. Emolienty zmniejszą odczucie suchości włosa po myciu i pomogą utrzymać wilgoć. Gdzieś przy końcu zaplątał się tytułowy ekstrakt z miodu, który będzie miał właściwości nawilżające, choć przy tej ilości nie liczyłabym na jakieś spektakularne efekty ![]() Szampon zgodny z CG |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wlasnie sok z aloesu na 1wszym miejscu zachecil mnie oraz brak sls, parabenow (po ostatnich sklap swedzial przez przeszlo tydzien ![]() ![]() tez mnie wczoraj zastanawiala ilosc myjadel- wyglada ze jest ich b. duzo ale jesli sa lagodne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21359782]dziekuje jumatt ![]() wlasnie sok z aloesu na 1wszym miejscu zachecil mnie oraz brak sls, parabenow (po ostatnich sklap swedzial przez przeszlo tydzien ![]() ![]() tez mnie wczoraj zastanawiala ilosc myjadel- wyglada ze jest ich b. duzo ale jesli sa lagodne...[/QUOTE] Niestety nie jestem w stanie oszacować na ile ich duża ilość przekłada się na siłę myjącą, ale chyba tak na chłopski rozum ich siła nie sumuje się, więc byłabym dobrej myśli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a oto co znalazlam w lazience (sprzed wizazowych czasow) lush coolaulin ingredients: fresh coconut decoction, fresh coconut milk, cetearyl alkohol& sodium lauryl sulfate, propylene glycol, lanolin, fresh lemon juice, vetivert oil, benzoin resinoid, styrax resinoid, perfume, cetrimonium bromide jako ze ma sodium lauryl sulfate uzywalam co jakis czas do oczyszczania (rozcienczone woda) , ale kupilam jako odzywke ![]() co o tym sadzisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#825 |
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21360932]zgadzam sie z Toba
![]() a oto co znalazlam w lazience (sprzed wizazowych czasow) lush coolaulin ingredients: fresh coconut decoction, fresh coconut milk, cetearyl alkohol& sodium lauryl sulfate, propylene glycol, lanolin, fresh lemon juice, vetivert oil, benzoin resinoid, styrax resinoid, perfume, cetrimonium bromide jako ze ma sodium lauryl sulfate uzywalam co jakis czas do oczyszczania (rozcienczone woda) , ale kupilam jako odzywke ![]() co o tym sadzisz?[/QUOTE] Widzisz jakieś efekty tego oczyszczania? ![]() SLS w tej odżywce razem z emulgatorem mają zapewne za zadanie pomóc zemulgować i dobrze usunąć z włosów odżywkę ze względu na obecność w niej kokosa. Kokos jest obecny w dwóch postaciach (wywaru ![]() Także nie wiem, czy siły tego SLS-u będzie tam na tyle, żeby także oszczyścić włosy, szczególnie, jeśli rozcieńczasz odżywkę wodą ![]() Ze składników wpływających na włosy mamy jeszcze nawilżający humektant. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21359782]dziekuje jumatt
![]() wlasnie sok z aloesu na 1wszym miejscu zachecil mnie oraz brak sls, parabenow (po ostatnich sklap swedzial przez przeszlo tydzien ![]() ![]() tez mnie wczoraj zastanawiala ilosc myjadel- wyglada ze jest ich b. duzo ale jesli sa lagodne...[/QUOTE] jumatt (wybacz, że Cię tak męczę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o aloes, to przyznam się, że nie mam żadnej dodatkowej wiedzy na jego temat ponad to, co jest ogólnie wiadomo, czyli że jest świetnym nawilżaczem, pełnym odżywczych dobroci. Nie spotkałam się do tej pory z negatywnymi informacjami na jego temat, może poza wpływem na cerę naczynkową, no ale nie o tym to forum ![]() Ciekawa jestem, na czym miałoby polegać to zmatowiające działanie. Z tego co wiem, włosy są matowe, kiedy łuski są zniszczone lub uniesione, nie przylegają gładko do siebie i tym samym nie odbijają światła. W tym kontekście nie wydaje mi się, żeby aloes źle wpływał na łuski ![]() Musiałoby w takim razie chodzić o coś innego, ale o co ![]() Byłoby świetnie, gdybyś odnalazła tę informację, o której mówisz, na wizażu i wrzuciła nam linka, może dowiemy się czegoś więcej, na czym mogłoby polegać to zmatowiające działanie aloesu. Abstrahując od powyższego: jeśli mówimy o TYM szamponie, to ja Ci gwarantuje, że ostatnie, o czym możemy tam mówić, to duża dawka aloesu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
Skład odżywki jest identyczny, jak TEJ , zmieniła się tylko kompozycja olejków eterycznych, tutaj mamy olejek z grejpfruta i trawy cytrynowej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Brak typowego nawilżacza. Odżywka zgodna z CG |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#829 |
Zakorzenienie
|
Proszę o analizę zestawu L'Biotica - BIOVAX - do włosów ciemnych
![]() Czy te kosmetyki nie obciążą włosów? Czy maska pomoże w nawilżaniu i regeneracji dogłębnie, czy tylko powierzchownie? Maseczka - Skład: AQUA, CETYL ALCOHOL, GLYCERIN, URTICA DIOICA EXTRACT, CETEARYL ALCOHOL (AND)CETEARETH-20, CETRIMONIUM CHLORIDE, DICAPRYLYL ETHER (AND) LAURYL ALCOHOL, ACETYLATED LANOLIN, POLYSORBATE 80 (AND) SULFUR, LAWSONIA INERMIS EXTRACT, MEL (HONEY) EXTRACT, SALICYLIC ACID, PARFUM, LINALOOL, HEXYL CINNAMAL, BENZYL ALCOHOL (AND) METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE (AND)METHYLISOTHIAZOLINON E, CITRIC ACID, TRIETHANOLAMINE, POTASSIUM SORBATE. Szampon - skład: Aqua, Sodium Cocoamphoacetate (and) Glycerin (and) Lauryl Polyglucose (and) Sodium Cocyl Glutamate (and) Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamide Dea, Coco - Glucoside, Polyquaterium - 22, Polyquaterium - 70 (and) Dipropylene Glycol, Dicaprylyl Ether (and) Lauryl Alcohol, Styrene/Acrylates Copolymer (and) Coco - Glucoside, Sodium Chloride, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Hydrolyzed Silk, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Polyquaterium - 59 (and) Butylene Glycol, Mica (and) Titanium Dioxide (and) Iron Oxides, Peg -120 Methyl Glucose Dioleate, Parfum, Linalool, Hexyl Cinnamal, Tetrasodium Edta, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Citric Acid.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Nicole Czas edycji: 2010-08-14 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Trudno powiedzieć, w jakiej formie występuje rumianek - może to być zarówno ekstrakt, jak i olejek eteryczny. A propos olejków eterycznych to mamy drzewko różane, geranium, bergamotkę oraz drzewko herbaciane. Oraz anstystatyk, który może mieć również rolę konserwującą. Odżywka zgodna z CG |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja analizowałam maseczkę do włosów ciemnych o innym składzie: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=341 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#833 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.lbiotica.pl/strona,produk...nych_250g.html Twój skład zawiera sporo pokrzywy, a o niej piszą przy opisie maseczki do włosów przetłuszczających się: http://www.lbiotica.pl/strona,produk..._sie_250g.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#834 |
Zakorzenienie
|
mam cos nowego, dostalam probke i oczywiscie musialam sprawdzic
![]() Daily Cleansing Conditioner (Darcy's Botanicals) Distilled Water, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Rice Bran Oil, Organic Shea Butter, BTMS, Grapeseed Oil, Vegetable Glycerin, Cetyl Esters, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Vaccinium Myrtillus (Bilberry) Extract, Citrus Medica Limonium (Lemon) Peel Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Extract, Carica Papaya (Papaya) Leaf Extract, Cationic Guar Gum, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, and Fragrance.
![]() |
#835 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odżywka zgodna z CG |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 | ||
Zadomowienie
|
Dziewczynki piszecie o odżywkach WAX do włosów ciemnych.
Możecie powiedzieć, która ma lepszy skład? ![]() Cytat:
czy Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#837 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 | |
Zadomowienie
|
Jumaatt Dziękuję za wszystkie analizy
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Barwa - Woda pokrzywowa Skład: Aqua, Alcohol denat., Urtica Dioica Extract, Hydrochloric Acid. Można tę wodę w jakiś sposób zużyć? Przez producenta jest przeznaczona do wcierek w skalp, ale na ile jest to bezpieczne przy alkoholu denat. pierwszym w składzie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
* emolienty: natłuszczą włos, zatrzymają wodę we włóknie włosa; tutaj są np. to alkohole tłuszczowe, olej z makadamii, silikony. * antystatyki, wyrównają powierzchnię, ułatwią rozczesywanie, zniwelują ładunek antystatyczny * humektanty: przyciągają i wiążą wodę a więc nawilżają; tu pełnią tę funkcję gliceryna oraz pantenol mający dodatokow funkcje wzmacniające Odżywka jest niezgodna z CG ze względu na obecność dwóch silikonów: cyclopentasiloxane, który jest silikonem cyklicznym, odparuje z włosów, można go zmyć odżywką (wg chemiczki z Naturally Curly); oraz dimethicone jest cięższy, ale jest go tu bardzo mało Przyzwoito-przeciętna odżywka, która nawilży, wygładzi, będzie kondycjonować. Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2010-08-14 o 21:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Można z tego zrobić bazę wcierkową, czyli dodać chociażby glicerynę, która w jakimś stopniu zniwelowałaby ewentualne wysuszenie skalpu; prócz tego ekstrakty roślinne (odsyłam na mazidła i do ZSK), keratynę czy jakieś inne nawilżacze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.