Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-13, 14:44   #811
malgosia86
Zadomowienie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Zainspirowana odżywkami i szamponem podanym przez Insanecurls, poszukałam więcej produktów tego producenta
(Insanecurls, stosowałaś już może którąś z odżywek?)

Purely Skin Care - Grejpfrut&Trawa Cytrynowa

INCI: Aqua (water), Sucrose Polystearate (sugar cane or beet), Jojoba Oil, Xanthan Gum (fermented plant sugars), Salix Alba (willow) Bark Extract, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil Cymbopogon Schoenanthus Oil (Lemongrass), Citrus Aurantifolia (Lime) Oil, Hydrolysed Wheat Protein, Wheat Amino Acids.

Cena: 250 ml/39 zł

Faith in Nature - Odżywka do włosów Chocolate

INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, theobroma cacao**(cocoa), melaleuca alternifolia*, salvia officinalis**(sage), cetrimonium chloride*.

Cena: 400ml/32 zł

Faith in Nature - Odżywka do włosów GinkoBiloba

INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, ginko biloba*, matricaria recutica**(chamomile), aniba rosaeodora* (rosewood), pelargonium graveolens*(geranium), citrus bergamia*(bergamot), rosa centifolia extract* (rose), vanilla planifolia extract*(vanilla), viola odorata extract*(viola), melaleuca alternifolia*, cetrimonium chloride*, linalool***, citronellol***, geraniol***, limonene***.

Faith in Nature - Odżywka do włosów Hemp & Meadowfoam

INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, cannabis sativa*, meadowfoam (limnanthes alba) seed oil*, cymbopogon citratus* (lemongrass), citrus x paradisi* (grapefruit), zingiber officinale* (ginger), aroma*, melaleuca alternifolia*, cetrimonium chloride*, limonene***, citral***, geraniol***.

* składniki pochodzenia roślinnego,
** składniki pochodzenia organicznego,
*** składniki z olejków eterycznych

Lauro - Odżywka do włosów - Jaśminowa

Składniki: Oliwka z oliwek z pierwszego tłoczenia, ekstrakt z liści rozmarynu i lawendy, rumianek, olejek z jaśminu damasceńskiego, gliceryna roślinna, witamina E i C, rośinny alkohol cetylowy, oczyszczona woda.

Cena: 200ml/32 zł

To pewnie nie jest skład INCI i trudno na jego podstawie o analizę?

Tutaj można obejrzeć odżywki.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 14:51   #812
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Zainspirowana odżywkami i szamponem podanym przez Insanecurls, poszukałam więcej produktów tego producenta
(Insanecurls, stosowałaś już może którąś z odżywek?)

Malgosiu, ja mialam i bylam srednio zadowlona, Syrenka nawet zrobila analize tej co wstawilam, o to tu.

Mnie sie wydaja takie mdle (ale to moja opinia), zadnych rewelacji po nich nie bylo.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 15:39   #813
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Malgosiu, ja mialam i bylam srednio zadowlona, Syrenka nawet zrobila analize tej co wstawilam, o to tu.

Mnie sie wydaja takie mdle (ale to moja opinia), zadnych rewelacji po nich nie bylo.

Szkoda, miałam nadzieję na możliwe dobre odżywianie
W UK cena 4 funty, a u nas 32 zł

Stary 2010-08-13, 15:55   #814
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Szkoda, miałam nadzieję na możliwe dobre odżywianie
W UK cena 4 funty, a u nas 32 zł
Moze komus innemu by spasowaly, u mnie sie nie sprawdzily, ja wiem ze odzywka moze byc prosta skladowo i byc super ale akurat te sa takie.... nie umiem znalezc slowa, ale np. porownujac z odzywkami alvedre ktore w koncu sa tansze to naprawde szkoda wydac 32zl, lepiej popros jumaatt o kuracje z alvedre - nawilzajaca z hibiskusem oraz naluszczajaca z morela - obie maja hydrolizowana keratyne i sa boskie, no i CG
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-13, 17:08   #815
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Gentle Cleansing Shampoo, Curl Assurance (Curl Junkie)

Sulfate-free formula

Scented with Essential Oils

Ingredients: Water, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, CocamidopropylBetaine, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Glycerin, Lauryl Glucoside, PE G-150 Pentaerythrityl tetrastearate, PE G-6 Capric/Caprylic Glycerides, Laureth 4,Hydroxypropyltrimonium Honey, Panthenol, Matricaria Recuitita (Chamomile) Flower Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Sambucus Nigra (Elder) Flower Water,
Quaternium-79
Hydrolyzed Silk Protein, Sodium Chloride (Dead Sea Salt), Anthemis Nobilis (Chamomile) Oil, Citrus Aurantium (Neroli) Oil, Citrus Aurantium (Petitgrain) Oil, Brown Rice (Oryza Sativa) Powder, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Disodium EDTA ,Tocopheryl Acetate.
W szamponie rzeczywiście nie ma siarczanowych surfaktantów. są bardzo łagodne związki powierzchniowo czynne, o średnich właściwościach myjących. oprócz nich mamy dodatkowe surfaktanty niejonowe, których właściwości myjące są taakże niewielkie. związki te będą działać podobnie do np. PEG-75 LAnolin, czyli będą zmiękczać włosy, lekko natłuszczać, nawilżać, wygładzać (oczywiście nie zostanie ich wiele na włosie). mamy też dość silny związek niejonowy Laureth-4, który będzie podnosił działanie myjące innych obecnych w recepturze surfaktantów (dla przykładu: mamy szampon w którym jest 10% SLESu. szampon taki ma średnie działanie myjące. jeśli zmienimy recepturę tego szamponu w taki sposób że stężenie SLESu zmniejszymy do 6% i dodamy dodatkowo 1% Laureth-4 (bądź Laureth-7, -10-5)to działanie myjące pomimo że stężenie surfaktantów obniżyliśmy do 7% będzie większe niż dla szamponu, w którym był sam SLES)
Poza związkami myjącymi mamy związki kationowe i hydrolizowany jedwab, działające antystatycznie, wygładzająco, zmiękczająco. Ułatwią ponadto rozczesywanie. Pozostałe składniki to odżywczy pantenol i ekstrakty: z rumianku, czarnego bzu i zielonej herbaty, olejki z cytrusów (jako związki zapachowe, mają też dzialanie konserwujące) i proszek brązowego ryżu. Jak na moje oko jest ich za mało by działały.

Tak teraz myślę i chyba wiem po co do tego szamponu wrzucili ten Laureth-4. Stosowana tradycyjnie sól do zagęszczania, została tu zastąpiona solą z morza martwego (Bardzo drogą w porównaniu do soli z kopalni). dlatego dali tu Laureth-4, który ma działanie zagęszczające (i to on pełni tu główną rolę zagęszczacza) i do tego troszkę soli morskiej. dodatkowo zagęszczają tu związki kationowe, dlatego myślę że soli morskiej jest tu naprawdę niewiele.

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2010-08-13 o 17:12
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 17:28   #816
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
W szamponie rzeczywiście nie ma siarczanowych surfaktantów. są bardzo łagodne związki powierzchniowo czynne, o średnich właściwościach myjących. oprócz nich mamy dodatkowe surfaktanty niejonowe, których właściwości myjące są taakże niewielkie. związki te będą działać podobnie do np. PEG-75 LAnolin, czyli będą zmiękczać włosy, lekko natłuszczać, nawilżać, wygładzać (oczywiście nie zostanie ich wiele na włosie). mamy też dość silny związek niejonowy Laureth-4, który będzie podnosił działanie myjące innych obecnych w recepturze surfaktantów (dla przykładu: mamy szampon w którym jest 10% SLESu. szampon taki ma średnie działanie myjące. jeśli zmienimy recepturę tego szamponu w taki sposób że stężenie SLESu zmniejszymy do 6% i dodamy dodatkowo 1% Laureth-4 (bądź Laureth-7, -10-5)to działanie myjące pomimo że stężenie surfaktantów obniżyliśmy do 7% będzie większe niż dla szamponu, w którym był sam SLES)
Poza związkami myjącymi mamy związki kationowe i hydrolizowany jedwab, działające antystatycznie, wygładzająco, zmiękczająco. Ułatwią ponadto rozczesywanie. Pozostałe składniki to odżywczy pantenol i ekstrakty: z rumianku, czarnego bzu i zielonej herbaty, olejki z cytrusów (jako związki zapachowe, mają też dzialanie konserwujące) i proszek brązowego ryżu. Jak na moje oko jest ich za mało by działały.

Tak teraz myślę i chyba wiem po co do tego szamponu wrzucili ten Laureth-4. Stosowana tradycyjnie sól do zagęszczania, została tu zastąpiona solą z morza martwego (Bardzo drogą w porównaniu do soli z kopalni). dlatego dali tu Laureth-4, który ma działanie zagęszczające (i to on pełni tu główną rolę zagęszczacza) i do tego troszkę soli morskiej. dodatkowo zagęszczają tu związki kationowe, dlatego myślę że soli morskiej jest tu naprawdę niewiele.

dziekuje slicznie

co do gestosci to ten szamponik to prawie woda w konsystencji ale musze powiedzic ze milo bylo nim dzisiaj myc lepek
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-13, 18:56   #817
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Analiza tego balsamu jest TUTAJ
Jeśli chodzi o mycie, to najlepiej spróbować i stwierdzić samemu, ale faktycznie, cetrimonium chloride dosyć daleko i zaraz po nim keratyna. Może nie dać rady.
Przepraszam, nie zauważyłam, że był analizowany
Jeśli będzie kosztował kolo 8-10 zł to przeprowadzę test mycia na sobie.
Wydaje mi się jednak, że yung( a teraz isana) z babassu też ma cetrimonium chloride daleko a jest używana do mycia

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 19:16   #818
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Przepraszam, nie zauważyłam, że był analizowany
Jeśli będzie kosztował kolo 8-10 zł to przeprowadzę test mycia na sobie.
Wydaje mi się jednak, że yung( a teraz isana) z babassu też ma cetrimonium chloride daleko a jest używana do mycia
Nie pamiętam teraz składu babassu, ale podobnie jest z różowym youngiem z jedwabiem. Nie dość, że cetrimonium daleko w składzie, to jeszcze ma Quaternium w składzie. A dużo osób nim myje.
Ale sprawa wygląda tak, że według metody CG to właśnie cetrimonium chloride jest odpowiedzialne za mycie w odżywce, więc właśnie jego obecnością i miejscem w składzie musimy się kierować przy stwierdzeniu, czy odżywka nadaje się do mycia czy nie.
Jak widać na przykładzie Younga, warto jednak sprawdzić na sobie
Jeśli się zdecydujesz na testy, daj znać.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 20:56   #819
Paulinka675
Zakorzenienie

Bardzo proszę o analizę

Cien repair&care odżywka provitaminowa:

aqua, stearyl alcohol, cyclopentasiloxane, steramidopropyl dimethylamine, cetyl alcohol, glycerin, panthenol, benzoic acid, cetrimonium chloride, macadamia ternifolia seed oil, parfum, dimethiconol, behentrimonium chloride, citric acid, benzyl salicylate, potassium sorbate, isopropyl alcohol, citronellol.

Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi:

aqua, propylene glycol, cetrimonium chloride, mirystyl alcohol, lactis proteinum, citric acid, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alcohol, parfum.

Bioetika crema di essenza I, zabieg nawilżający:

aqua, propylene glycol, mirystyl alcohol, cetrimonium chloride, aloe barbadenis, coconut oil, citric acid, parfum, benzyl alcohol, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone.

Organic Aid, Wild Strawberries, Balsame Hair Conditioner:

deionized water, stearalkonium chloride, peg 8 stearate, polyethylene glycol, glycerol stearate, vitamin e, purified protein, citric acid, pure strawberry essence, d&c certified color, dowicil 200.

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 20:59   #820
anka.d
Wtajemniczenie

wlasnie babassu nie ma ani pq, a cetrimonium chloride ma na 3cim miejscu. pozostale yungi nie maja go wcale (z proteinami ma dalej w skladzie behetrimonium chloride, ktory ponoc dziala podobnie)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 21:05   #821
jumaatt
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21335309]
poprosze o analize szamponu (to pierwszy ktory kupilam od mniej wiecej konca stycznia tego roku )
Dr Organic Manuka Honey Shampoo
INCI: aloe barbadensis leaf juice, aqua, decyl glucosine, cocamidopropyl betaine, sodium cocoamphoacetate, sodium lauryl sarcosinate, glycerin, peg-7 glyceryl cocoate, sodium lauryl glucose carboxylate, lauryl glucoside, coco-glucoside, glyceryl oleate, honey extract, glyceryl caprylate, aroma, sodium benzoate, potassium sorbate, sodium phytate, citric acid[/QUOTE]

Szampon wygląda fajnie
Na pewno wielki plus za bazę, którą stanowi sok z aloesu. W składzie same bardzo delikatne surfaktanty. Nie wiem tylko, czemu jest ich tam aż tyle
Wysoko nawilżająca gliceryna. Emolienty zmniejszą odczucie suchości włosa po myciu i pomogą utrzymać wilgoć. Gdzieś przy końcu zaplątał się tytułowy ekstrakt z miodu, który będzie miał właściwości nawilżające, choć przy tej ilości nie liczyłabym na jakieś spektakularne efekty

Szampon zgodny z CG

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 21:18   #822
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Szampon wygląda fajnie
Na pewno wielki plus za bazę, którą stanowi sok z aloesu. W składzie same bardzo delikatne surfaktanty. Nie wiem tylko, czemu jest ich tam aż tyle
Wysoko nawilżająca gliceryna. Emolienty zmniejszą odczucie suchości włosa po myciu i pomogą utrzymać wilgoć. Gdzieś przy końcu zaplątał się tytułowy ekstrakt z miodu, który będzie miał właściwości nawilżające, choć przy tej ilości nie liczyłabym na jakieś spektakularne efekty

Szampon zgodny z CG
dziekuje jumatt
wlasnie sok z aloesu na 1wszym miejscu zachecil mnie oraz brak sls, parabenow (po ostatnich sklap swedzial przez przeszlo tydzien ) i oczywscie brak siliconow
tez mnie wczoraj zastanawiala ilosc myjadel- wyglada ze jest ich b. duzo ale jesli sa lagodne...
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 21:25   #823
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
wlasnie babassu nie ma ani pq, a cetrimonium chloride ma na 3cim miejscu. pozostale yungi nie maja go wcale (z proteinami ma dalej w skladzie behetrimonium chloride, ktory ponoc dziala podobnie)
Masz rację, w proteinowym jest Behentreminium Chloride.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21359782]dziekuje jumatt
wlasnie sok z aloesu na 1wszym miejscu zachecil mnie oraz brak sls, parabenow (po ostatnich sklap swedzial przez przeszlo tydzien ) i oczywscie brak siliconow
tez mnie wczoraj zastanawiala ilosc myjadel- wyglada ze jest ich b. duzo ale jesli sa lagodne...[/QUOTE]

Niestety nie jestem w stanie oszacować na ile ich duża ilość przekłada się na siłę myjącą, ale chyba tak na chłopski rozum ich siła nie sumuje się, więc byłabym dobrej myśli.
Stary 2010-08-13, 22:10   #824
Konto usunięte

Cytat:
Niestety nie jestem w stanie oszacować na ile ich duża ilość przekłada się na siłę myjącą, ale chyba tak na chłopski rozum ich siła nie sumuje się, więc byłabym dobrej myśli.
zgadzam sie z Toba

a oto co znalazlam w lazience (sprzed wizazowych czasow)
lush coolaulin
ingredients: fresh coconut decoction, fresh coconut milk, cetearyl alkohol& sodium lauryl sulfate, propylene glycol, lanolin, fresh lemon juice, vetivert oil, benzoin resinoid, styrax resinoid, perfume, cetrimonium bromide

jako ze ma sodium lauryl sulfate uzywalam co jakis czas do oczyszczania (rozcienczone woda) , ale kupilam jako odzywke
co o tym sadzisz?
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 22:41   #825
jumaatt
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21360932]zgadzam sie z Toba

a oto co znalazlam w lazience (sprzed wizazowych czasow)
lush coolaulin
ingredients: fresh coconut decoction, fresh coconut milk, cetearyl alkohol& sodium lauryl sulfate, propylene glycol, lanolin, fresh lemon juice, vetivert oil, benzoin resinoid, styrax resinoid, perfume, cetrimonium bromide

jako ze ma sodium lauryl sulfate uzywalam co jakis czas do oczyszczania (rozcienczone woda) , ale kupilam jako odzywke
co o tym sadzisz?[/QUOTE]

Widzisz jakieś efekty tego oczyszczania?
SLS w tej odżywce razem z emulgatorem mają zapewne za zadanie pomóc zemulgować i dobrze usunąć z włosów odżywkę ze względu na obecność w niej kokosa. Kokos jest obecny w dwóch postaciach (wywaru i mleczka), więc zapewne producent bał się, że po samym zmyciu wodą włosy zostaną tłuste. W dodatku w odżywce jest także lanolina, którą również jest ciężko zmyć.
Także nie wiem, czy siły tego SLS-u będzie tam na tyle, żeby także oszczyścić włosy, szczególnie, jeśli rozcieńczasz odżywkę wodą A raczej na pewno nie oczyści z silikonów itp.
Ze składników wpływających na włosy mamy jeszcze nawilżający humektant.
Stary 2010-08-14, 11:06   #826
i_lonka
Raczkowanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21359782]dziekuje jumatt
tez mnie wczoraj zastanawiala ilosc myjadel- wyglada ze jest ich b. duzo ale jesli sa lagodne...[/QUOTE]

jumatt (wybacz, że Cię tak męczę), a nie jest tak, że na szampony z duża ilością aloesu trzeba uważać, bo mogą zmatowić włosy? Ja tak miałam w przypadku nowego Garniera z aloesem. Użyłam kilka razy i dziwiło mnie, dlaczego włosy przestały się błyszczeć i wyglądają matowo. A potem wyczytałam na wizażu, że duża dawka aloesu może być przyczyną. Ale nie chcę straszyć i uogólniać, ciekawi mnie po prostu temat.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 12:05   #827
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
jumatt (wybacz, że Cię tak męczę), a nie jest tak, że na szampony z duża ilością aloesu trzeba uważać, bo mogą zmatowić włosy? Ja tak miałam w przypadku nowego Garniera z aloesem. Użyłam kilka razy i dziwiło mnie, dlaczego włosy przestały się błyszczeć i wyglądają matowo. A potem wyczytałam na wizażu, że duża dawka aloesu może być przyczyną. Ale nie chcę straszyć i uogólniać, ciekawi mnie po prostu temat.
My też lubimy zgłębiać ciekawe tematy, więc pytaj do woli
Jeśli chodzi o aloes, to przyznam się, że nie mam żadnej dodatkowej wiedzy na jego temat ponad to, co jest ogólnie wiadomo, czyli że jest świetnym nawilżaczem, pełnym odżywczych dobroci.
Nie spotkałam się do tej pory z negatywnymi informacjami na jego temat, może poza wpływem na cerę naczynkową, no ale nie o tym to forum
Ciekawa jestem, na czym miałoby polegać to zmatowiające działanie. Z tego co wiem, włosy są matowe, kiedy łuski są zniszczone lub uniesione, nie przylegają gładko do siebie i tym samym nie odbijają światła. W tym kontekście nie wydaje mi się, żeby aloes źle wpływał na łuski
Musiałoby w takim razie chodzić o coś innego, ale o co
Byłoby świetnie, gdybyś odnalazła tę informację, o której mówisz, na wizażu i wrzuciła nam linka, może dowiemy się czegoś więcej, na czym mogłoby polegać to zmatowiające działanie aloesu.
Abstrahując od powyższego: jeśli mówimy o TYM szamponie,
to ja Ci gwarantuje, że ostatnie, o czym możemy tam mówić, to duża dawka aloesu Jest tam w ilościach szczątkowych. Zmatowienie na pewno nie pochodzi od niego

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:

Purely Skin Care - Grejpfrut&Trawa Cytrynowa

INCI: Aqua (water), Sucrose Polystearate (sugar cane or beet), Jojoba Oil, Xanthan Gum (fermented plant sugars), Salix Alba (willow) Bark Extract, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil Cymbopogon Schoenanthus Oil (Lemongrass), Citrus Aurantifolia (Lime) Oil, Hydrolysed Wheat Protein, Wheat Amino Acids.

Cena: 250 ml/39 zł

Skład odżywki jest identyczny, jak TEJ , zmieniła się tylko kompozycja olejków eterycznych, tutaj mamy olejek z grejpfruta i trawy cytrynowej.
Stary 2010-08-14, 12:27   #828
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:

Faith in Nature - Odżywka do włosów Chocolate

INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, theobroma cacao**(cocoa), melaleuca alternifolia*, salvia officinalis**(sage), cetrimonium chloride*.

W składzie emolienty (emulgator oraz olej rzepakowy), zatrzymujące wodę we włosie, działające zmiękczająco i natłuszczająco. Potem kakao, niestety, producent nie podaje, w jakiej postaci, masła czy ekstraktu. Masło kakaowe ma skład kwasów tłuszczowych umożliwiające mu przenikanie do wnętrza włosa. Potem olejki eteryczne z drzewka herbacianego i szałwi, mające działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Na koniec antystatyk, który zazwyczaj w odżywkach ma za zadanie ujarzmić elektryzowanie włosów, ale coś mi się wydaje, że tutaj, ze względu na właściwości antybakteryjne, pełni funkcję konserwantu.
Brak typowego nawilżacza.

Odżywka zgodna z CG
Stary 2010-08-14, 13:04   #829
Nicole
Zakorzenienie

Proszę o analizę zestawu L'Biotica - BIOVAX - do włosów ciemnych
Czy te kosmetyki nie obciążą włosów? Czy maska pomoże w nawilżaniu i regeneracji dogłębnie, czy tylko powierzchownie?

Maseczka - Skład:
AQUA, CETYL ALCOHOL, GLYCERIN, URTICA DIOICA EXTRACT, CETEARYL ALCOHOL (AND)CETEARETH-20, CETRIMONIUM CHLORIDE, DICAPRYLYL ETHER (AND) LAURYL ALCOHOL, ACETYLATED LANOLIN, POLYSORBATE 80 (AND) SULFUR, LAWSONIA INERMIS EXTRACT, MEL (HONEY) EXTRACT, SALICYLIC ACID, PARFUM, LINALOOL, HEXYL CINNAMAL, BENZYL ALCOHOL (AND) METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE (AND)METHYLISOTHIAZOLINON E, CITRIC ACID, TRIETHANOLAMINE, POTASSIUM SORBATE.

Szampon - skład:
Aqua, Sodium Cocoamphoacetate (and) Glycerin (and) Lauryl Polyglucose (and) Sodium Cocyl Glutamate (and) Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamide Dea, Coco - Glucoside, Polyquaterium - 22, Polyquaterium - 70 (and) Dipropylene Glycol, Dicaprylyl Ether (and) Lauryl Alcohol, Styrene/Acrylates Copolymer (and) Coco - Glucoside, Sodium Chloride, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Hydrolyzed Silk, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Polyquaterium - 59 (and) Butylene Glycol, Mica (and) Titanium Dioxide (and) Iron Oxides, Peg -120 Methyl Glucose Dioleate, Parfum, Linalool, Hexyl Cinnamal, Tetrasodium Edta, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Citric Acid.

Edytowane przez Nicole
Czas edycji: 2010-08-14 o 13:09
Nicole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-14, 13:06   #830
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:

Faith in Nature - Odżywka do włosów GinkoBiloba

INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, ginko biloba*, matricaria recutica**(chamomile), aniba rosaeodora* (rosewood), pelargonium graveolens*(geranium), citrus bergamia*(bergamot), rosa centifolia extract* (rose), vanilla planifolia extract*(vanilla), viola odorata extract*(viola), melaleuca alternifolia*, cetrimonium chloride*, linalool***, citronellol***, geraniol***, limonene***.

Składowo najbogatsza odżywka z tej serii. Oprócz natłuszczających i wygładzających emolientów w składzie ekstrakty: z ginko biloba (aczkolwiek producent tutaj wyraźnie nie określił, jaka forma tej rośliny występuje), różany, z wanilii oraz z fiołka. Jeśli chodzi o skuteczność działania ekstraktów w odżywkach, to wiemy, że nic nie wiemy Muszą być spełnione pewne warunki, odpowiednia wielkość cząsteczek itp., niestety w większości przypadków, także i w tym, możemy tylko mieć nadzieję, że producent wie, co robi Ekstrakt z ginko biloba jest często używany w produktach stymulujących wzrost włosa oraz zapobiegających wypadaniu.
Trudno powiedzieć, w jakiej formie występuje rumianek - może to być zarówno ekstrakt, jak i olejek eteryczny.
A propos olejków eterycznych to mamy drzewko różane, geranium, bergamotkę oraz drzewko herbaciane. Oraz anstystatyk, który może mieć również rolę konserwującą.

Odżywka zgodna z CG
Stary 2010-08-14, 13:14   #831
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nicole Pokaż wiadomość
Proszę o analizę zestawu L'Biotica - BIOVAX - do włosów ciemnych
Czy te kosmetyki nie obciążą włosów? Czy maska pomoże w nawilżaniu i regeneracji dogłębnie, czy tylko powierzchownie?

Maseczka - Skład:
AQUA, CETYL ALCOHOL, GLYCERIN, URTICA DIOICA EXTRACT, CETEARYL ALCOHOL (AND)CETEARETH-20, CETRIMONIUM CHLORIDE, DICAPRYLYL ETHER (AND) LAURYL ALCOHOL, ACETYLATED LANOLIN, POLYSORBATE 80 (AND) SULFUR, LAWSONIA INERMIS EXTRACT, MEL (HONEY) EXTRACT, SALICYLIC ACID, PARFUM, LINALOOL, HEXYL CINNAMAL, BENZYL ALCOHOL (AND) METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE (AND)METHYLISOTHIAZOLINON E, CITRIC ACID, TRIETHANOLAMINE, POTASSIUM SORBATE.
jesteś pewna, że to jest dobry skład?
Ja analizowałam maseczkę do włosów ciemnych o innym składzie:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=341
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 13:19   #832
Nicole
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
jesteś pewna, że to jest dobry skład?
Ja analizowałam maseczkę do włosów ciemnych o innym składzie:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=341
Hmm... dziwne Skład zaczerpnięty ze strony apteki.. http://www. doz .pl/apteka/p48913-Bi...ciemnych_250_g

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 13:23   #833
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nicole Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że apteka się pomyliła, maseczka analizowana przeze mnie ma te składniki, o których pisze producent na swojej stronie:
http://www.lbiotica.pl/strona,produk...nych_250g.html

Twój skład zawiera sporo pokrzywy, a o niej piszą przy opisie maseczki do włosów przetłuszczających się:
http://www.lbiotica.pl/strona,produk..._sie_250g.html

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-14, 13:57   #834
Rybiorek
Zakorzenienie

mam cos nowego, dostalam probke i oczywiscie musialam sprawdzic odzywka myjaca z Darcy's Botanicals, wg producenta swietna do mycia ale rowniez mozna uzyc jako b/s w niewielkiej ilosci, wlasciwosci myjace chyba ma bo bez problemu zmyla mi maslo shea ktore nalozylam na noc

Daily Cleansing Conditioner (Darcy's Botanicals)

Distilled Water, Cetearyl Alcohol,
Cetyl Alcohol, Rice Bran Oil, Organic Shea
Butter, BTMS, Grapeseed Oil, Vegetable
Glycerin, Cetyl Esters, Pyrus Malus (Apple)
Fruit Extract, Vaccinium Myrtillus (Bilberry)
Extract, Citrus Medica Limonium (Lemon)
Peel Extract, Citrus Aurantium Dulcis
(Orange) Peel Extract, Carica Papaya
(Papaya) Leaf Extract, Cationic Guar Gum,
Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin,
and Fragrance.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-14, 14:08   #835
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86;21351370[FONT=Georgia

Faith in Nature - Odżywka do włosów Hemp & Meadowfoam

[/FONT]
INCI: Aqua (water from the Lake District), cetyl stearyl alcohol*, brassica oleifera*, cannabis sativa*, meadowfoam (limnanthes alba) seed oil*, cymbopogon citratus* (lemongrass), citrus x paradisi* (grapefruit), zingiber officinale* (ginger), aroma*, melaleuca alternifolia*, cetrimonium chloride*, limonene***, citral***, geraniol***.

Całkowicie emolientowa odżywka. Oprócz standardowego dla tej serii zestawu emulgator + olej rzepakowy mamy również oleje konopny i meadowfoam. Są to oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ale tym samy raczej nie wnikną do wnętrza włosa, więc będę pełnić głównie funkcję ochronno-natłuszczającą. Potem jeszcze olejki eteryczne i antystatyk.

Odżywka zgodna z CG
Stary 2010-08-14, 17:01   #836
MsTseTse
Zadomowienie

Dziewczynki piszecie o odżywkach WAX do włosów ciemnych.
Możecie powiedzieć, która ma lepszy skład?

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
L'biotica, BioVax, intensywnie regenerująca maseczka do włosów ciemnych

Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth-20, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Acetylated Lanolin, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Mel (Honey) Extract, Hydrolyzed Silk, Polyquaternium-59 (and) Butylene Glycol, Parfum, Mica (and) Titanium Dioxide (and) Iron Oxides, Fucus Vesiculosus Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne, Citric Acid, Linalool, Hexyl Cinnamal.a

Urozmaicony ładny skład.
Początek to emolienty i antystatyk, następnie olej ze słodkich migdałów i lanolina pełniąca funkcję emolientową i antystatyczną. Te substancje nawilżą włosy, utworzą film zapobiegający w jakimś stopniu ucieckzę wody z włosa; wygładzą jego powierzchnię.
W następnej kolejności występują humentakty: gliceryna i miód wiążą wodę z otoczenia; hydrolizowany jedwab będzie nawilżał, regenerował, pełnił funcję antystatyczną, ochronną; ekstrakt z henny kondycjonuje włosy.
Deklarowane w opisie algi mające wpłynąć na kolor ciemnych włosów występują niestety dopiero po zapachu a więc w ilości bardzo małej.
maseczka zawiera filtr UV.
Ogólnie: nawilża, wygładza, chroni, regeneruje.
Dobra przy warunkach bardzo wilgotnego/suchego powietrza.

Ze względu na PQ-59 (który z glikolem pełni funkcję filtra UV) niezgodna z CG

Nie zawiera parabenów.

czy

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Rainforest Wax, Maseczka do włosów ciemnych:
Skład: Aqua demi., Caprylic/Capric Triglyceride, Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Bertholletia Excelsa, Amodimethicone (and) C11-15 Pareth-7 (and) Laureth-9 (and) Glycerin (and) Trideceth- 12, Lawsonia Intermis Extract, Propylene Glycol;Mel Extract, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth 20, Croton Lechleri Extract, Panthenol, DMDM Hydantoin Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrances (D-Limonene Dipentene, Linalool).

To teraz druga maseczka Rainforest

Skład jest bardzo podobnydo maski do włosów siwych i blond.
Na początku woda demineralizowana (miękka), emolient i antystatyk.
Podobnie jak poprzednio mamy wyciąg z orzecha brazylijskiego i zagęszczacz z silikonem.
W tym miejscu odnajdujemy to, co decyduje o odmienności maski, czyli ekstrakt z henny. Będzie on decydował o utrzymaniu ciemnego koloru włosów.
Później humektanty, zagęszczacz i znów to, co decyduje o odmienności - ekstrakt z drzewa sangre de drago. Jego funkcjonalność można porównać do aloesu, znajduje bowiem szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Tutaj będzie odpowiedzialny za odbudowę kolagenu, ponieważ zawiera m.in. antyoksydanty.
Na koniec witamina b5.

Również tę maskę można prbować używac do mycia, choć podejrzewam, że skutki będa marne.

Niezgodna z cg.
z góry dziękuję

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 17:08   #837
Konto usunięte

Cytat:
Widzisz jakieś efekty tego oczyszczania?
SLS w tej odżywce razem z emulgatorem mają zapewne za zadanie pomóc zemulgować i dobrze usunąć z włosów odżywkę ze względu na obecność w niej kokosa. Kokos jest obecny w dwóch postaciach (wywaru i mleczka), więc zapewne producent bał się, że po samym zmyciu wodą włosy zostaną tłuste. W dodatku w odżywce jest także lanolina, którą również jest ciężko zmyć.
Także nie wiem, czy siły tego SLS-u będzie tam na tyle, żeby także oszczyścić włosy, szczególnie, jeśli rozcieńczasz odżywkę wodą A raczej na pewno nie oczyści z silikonów itp.
Ze składników wpływających na włosy mamy jeszcze nawilżający humektant.
nie pamietam, czy byly jakies efekty oczyszczajace- uzywalam tej odzywki chyba 4 mce temu - wtedy bylo 100% CG (nie bylo tez zadnych polimerow) i jakos o niej zapomnialam...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-14, 21:11   #838
malgosia86
Zadomowienie

Jumaatt Dziękuję za wszystkie analizy

Cytat:
Składowo najbogatsza odżywka z tej serii. Oprócz natłuszczających i wygładzających emolientów w składzie ekstrakty: z ginko biloba (aczkolwiek producent tutaj wyraźnie nie określił, jaka forma tej rośliny występuje), różany, z wanilii oraz z fiołka. Jeśli chodzi o skuteczność działania ekstraktów w odżywkach, to wiemy, że nic nie wiemy Muszą być spełnione pewne warunki, odpowiednia wielkość cząsteczek itp., niestety w większości przypadków, także i w tym, możemy tylko mieć nadzieję, że producent wie, co robi Ekstrakt z ginko biloba jest często używany w produktach stymulujących wzrost włosa oraz zapobiegających wypadaniu.
Trudno powiedzieć, w jakiej formie występuje rumianek - może to być zarówno ekstrakt, jak i olejek eteryczny.
A propos olejków eterycznych to mamy drzewko różane, geranium, bergamotkę oraz drzewko herbaciane. Oraz anstystatyk, który może mieć również rolę konserwującą.

Odżywka zgodna z CG
To będzie ekstrakt, dlatego, że przy olejkach eterycznych są trzy gwiazdki (***) w składzie. Przy rumianku są natomiast dwie, czyli to składnik pochodzenia organicznego

Barwa - Woda pokrzywowa

Skład: Aqua, Alcohol denat., Urtica Dioica Extract, Hydrochloric Acid.

Można tę wodę w jakiś sposób zużyć?
Przez producenta jest przeznaczona do wcierek w skalp, ale na ile jest to bezpieczne przy alkoholu denat. pierwszym w składzie?

Stary 2010-08-14, 21:24   #839
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę

Cien repair&care odżywka provitaminowa:

aqua, stearyl alcohol, cyclopentasiloxane, steramidopropyl dimethylamine, cetyl alcohol, glycerin, panthenol, benzoic acid, cetrimonium chloride, macadamia ternifolia seed oil, parfum, dimethiconol, behentrimonium chloride, citric acid, benzyl salicylate, potassium sorbate, isopropyl alcohol, citronellol.

.
Nawilżająco wygładzająca odżywka, w której wyróżnimy następujące grupy składników:
* emolienty: natłuszczą włos, zatrzymają wodę we włóknie włosa; tutaj są np. to alkohole tłuszczowe, olej z makadamii, silikony.
* antystatyki, wyrównają powierzchnię, ułatwią rozczesywanie, zniwelują ładunek antystatyczny
* humektanty: przyciągają i wiążą wodę a więc nawilżają; tu pełnią tę funkcję gliceryna oraz pantenol mający dodatokow funkcje wzmacniające

Odżywka jest niezgodna z CG ze względu na obecność dwóch silikonów: cyclopentasiloxane, który jest silikonem cyklicznym, odparuje z włosów, można go zmyć odżywką (wg chemiczki z Naturally Curly); oraz dimethicone jest cięższy, ale jest go tu bardzo mało

Przyzwoito-przeciętna odżywka, która nawilży, wygładzi, będzie kondycjonować.

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2010-08-14 o 21:26
Stary 2010-08-14, 21:26   #840
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Barwa - Woda pokrzywowa

Skład: Aqua, Alcohol denat., Urtica Dioica Extract, Hydrochloric Acid.

Można tę wodę w jakiś sposób zużyć?
Przez producenta jest przeznaczona do wcierek w skalp, ale na ile jest to bezpieczne przy alkoholu denat. pierwszym w składzie?
Wiele wcierek jest właśnie tak skonstruowanych, alkohol zaraz po wodzie. Pełni on funkcję konserwantu i promotora przejścia, czyli pcha substancje aktywne wgłąb skóry.
Można z tego zrobić bazę wcierkową, czyli dodać chociażby glicerynę, która w jakimś stopniu zniwelowałaby ewentualne wysuszenie skalpu; prócz tego ekstrakty roślinne (odsyłam na mazidła i do ZSK), keratynę czy jakieś inne nawilżacze.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości