|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23071 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
|
|
|
|
#23072 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam dziś panią potters balsam z ginko biloba do mycia włosków
![]() Właśnie umyłam, nieco gęstszy od tego z aloesem i jakby lepiej delikatnie się pieni. Potem była gloria na pół godziny. Teraz siedzę z naturią len i rumianek i zaraz wgniatanie żelu różowego z rossmanna - też dzisiejszy nabytek
|
|
|
|
#23073 |
|
Raczkowanie
|
czy ma ktoś olej kokosowy z mazideł? Dziś przyszedł mój i powiem szczerze, że spodziewałam się bardziej intensywnego zapachu
|
#23074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Tafty - dzisiaj oglądałam różne żele, w tym tez ten i jeśli dobrze pamiętam, to na początku składów Tafty króluje alkohol denaturowany, który ma skłonność do wysuszania włosów. Były tam tez chyba trudno zmywalne silikony, dlatego, podsumowując, nie polecam. Chyba, że znalazłabyś skład - to wrzuć do wątku analizowego i wypowiem się konkretniej ![]() Żel zgodny z CG oznacza, że nie ma silikonów ani polyquatów, czyli substancji, które nadbudowują się na włosach, (innymi słowy: stosując produkt zgodny z CG możesz bezpiecznie myć włosy odżywką). Tutaj pojawia się problem z balsamem Nivea, bo bardzo możliwe, że stosując go trzeba co pewien czas myć włosy szamponem opartym na betainie, czyli np. Hippem lub Babydreamem. |
|
|
|
|
#23075 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja kupowałam kokosa na mazidłach na samym początku olejowania. Pachniał dosyć mocno. Ale olej z mazideł wychodzi bardzo drogo, nie masz dostępu do oleju Efavitu? |
|
|
|
|
#23076 |
|
Raczkowanie
|
jumatt, w sumie to zamawiałam tam spirulinę i keratynę, więc tak przy okazji go wzięłam
![]() A czy ten z efavitu kupujecie gdzieś stacjonarnie??
Edytowane przez Senso Czas edycji: 2010-08-13 o 23:29 |
|
|
|
#23077 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Co do odżywek do mycia z proteinami to są ze zmywalnym wodą silikonem, Mrs. Potter's bursztyn i keratyna (dostępna w Auchan ok. 5,89/250 ml-tą próbowałam, po niczym innym nie miałam bardziej gładkich włosów jak po niej, ale wtedy nie lubiłam kręciołków więc nie wiem jak ze skrętem po niej,teraz ją też mam i czeka na ponowny test) i Romantic balsam i maska (też Forte Sweden)z proteinami jedwabiu(szukam, i szukam, i znaleźć nie mogę bez kuriozalnie drogiej wysyłki) ![]() Z proteinami jest jeszcze Kallos Crema al Latte, taaaak daleko w składzie są ale to i do mycia nawet dobrze, chyba ciężej przesadzić z nimi ![]() Sama nim myję, choć nie co każde mycie i wtedy jest bardzo fajny skręt o ile można o nim mówić przy moich cudownie zniszczonych włosach ![]() Dopiero teraz się dopatrzyłam (ślepota ), że nie masz dostępu do Auchan, myślę jednak, że może uda Ci się gdzieś indziej dostać tą Mrs. Potter's w razie czego, ona lubi czasem bywać w małych sklepikachWyszukałam jeszcze:, Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi: aqua, propylene glycol, cetrimonium chloride, mirystyl alcohol, lactis proteinum, citric acid, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alcohol, parfum. którą wkleiła Paulinka675 ale nie jestem pewna, czy to dobry wybór(ten propylene glycol-będzie powodował puszaka?? kiedy wilgotność spada chyba też nie teges chyba, że nie ma to znaczenia przy produktach d/s ,pozycja w składzie protein)
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-08-14 o 00:11 |
||
|
|
|
#23078 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Efavit można dostać stacjonarnie, jeśli napiszesz z jakiego miasta jesteś, dziewczyny na pewno podpowiedzą, gdzie możesz go kupić Można go też zamówić przez neta. |
|
|
|
|
#23079 |
|
Wtajemniczenie
|
ja go mialam, zapach bez zarzutu.
|
|
|
|
#23080 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. jumaatt, skuszę się chyba na jojobę, wspominam go najlepiej. Tylko, że będę go mogła kopić dopiero w poniedziałek. Nie chcę mi się pędzić jutro tylko do zielarskiego, a mam w domu oliwkę z Hippa (tę: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ara-wersja.htm) i zastanawiam się, czy można użyć takiej, czy lepiej poczekać . Cytat:
Odżywka bez silikonów z proteinami: Artistę (dostępna tylko w drogeriach Natura), jest tania, więc można spróbować. Wizażanki (część przynajmnie) kręcone polecają. Mnie nie pasowała, bo "prostowała" mi loki, tzn. źle wpływała na skręt. ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#23081 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
" Witajcie, proszę o przeanalizowanie składu żelu Schwarzkopf, Taft Looks, Titan Look Extreme XXL Gel :Aqua, PVP, Acrylates/Steareth-20 Itaconate Copolymer, Glycerin, Phenoxyethanol, Aminomethyl Propanol, PPG-26-Buteth-26, PEG-40-Hydrogenated Castor Oil, Panthenol, Parfum, PEG-25-Paba, DMDM Hydantoin, Disodium Edta, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methyl Propional, Citronellol, Coumarin Jak na żel przystało jest polimer - PVP zaraz po wodzie. Poza tym regulator lepkości, humektant i zaraz po nim konserwant. Ze względu na niego właśnie trzymałabym żel z daleka od skalpu, jeśli ktoś wrazliwy. Kolejna substancja tez dla żelu raczej - myslę, że współdziała z regulatorem lepkości zapewniając jego płynność. Później mamy składniki kondycjonujące i odpowiedzialne za gładkość/emulsyjnośc żelu, ponownie humektant i zapach. Po zapachu prócz filtra UV nie ma nic interesującego dla wlosów - substancje chelatujące, konserwujące i zapachowe. Zgodny z cg, choć pamiętałabym o oczyszczaniu włosów z polimerów co jakiś czas" Poza tym czy jest sens zakupoywac kosmetyki bez polimerow? Skoro one utrwala skret? Po prostu w polimerach chodiz o to,ze osadzaja sie na wlosach i trzeba myc szmponem> |
|
|
|
|
#23083 |
|
Raczkowanie
|
Nie, do mycia nie.
Obciąży, nie ma żadnego składnika myjącego, skład też nie należy do najprostszych. Ale wydaje mi się, że do mycia odżywką włosów dziewczyny nie polecają odżywek z proteinami (przyczyny: wyżej wymienione) .
|
|
|
|
#23084 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zależy, jak masz plan i do czego dążysz ![]() Jeśli zrezygnujesz z produktów z PVP (oraz silikonów i pq) masz pewność, że nic nadbuduje się na twoich włosach. Ma to sens wtedy, jeśli decydujesz się na mycie wyłącznie odżywką. Jeśli natomiast włosy myjesz odżywką i od czasu do czasu także delikatnym szamponem, to raczej nie ma potrzeby, żeby rezygnować z produktów z PVP (chyba, że po prostu chcesz). Na tę chwilę "najbezpieczniejszą" i myślę, że także najlepszą alternatywą dla żeli z PVP jest żel lniany (własnoręcznie robiony). Żel lniany, chociaż nie zawiera PVP, potrafi świetnie wydobywać loki i je utrwalać W kwestii PVP i innych polimerów nie jesteśmy w stanie określić z dużym prawdopodobieństwem, czy i do jakiego stopnia można je zmyć samą odżywką (wiadomo, że szampony je zmywają). Dlatego "prewencyjnie" radzimy stosować, co jakiś czas delikatny szampon (co i tak, swoją drogą, większość Dziewczyn na forum robi). Ponadto należy wziąć pod uwagę, że są różne rodzaje polimerów i mogę one być w różnym stopniu zmywalne lub nie odżywką, a producent nie umieszcza o tym stosownych informacji na opakowaniu, podając skład. To co napisałam o PVP dotyczy także VP/VA oraz PVP/VA. Informacje te pochodzą przede wszystkim od Eloe77 i Jumaatt. Mam nadzieje, że zgodzą się one z tym, co tu napisałam To, że żel jest oznaczony jako "zgodny z CG" oznacza, że na stan wiedzy w momencie wykonania analizy (i obecnie także) tak uważamy. Ciągle jednak poszerzamy naszą wiedzę i w konsekwencji, być może, ulegnie to zmianie. W tej chwili jednak najistotniejsze jest to, co napisałam o PVP powyżej (bo oddaje to istotę tego, co obecnie wiemy o tych polimerach). |
|
|
|
|
#23085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
romantic miały być w makro, ale byłam w 3 w wawie i nigdzie nie ma
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-08-14 o 09:04 |
|
|
|
|
#23086 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
W ogóle mam znajomą która ma około 60 lat, kolegi mama. Nigdy jakoś nie przyglądałam się jej włosom bo nosi takiego zawijańca banana na głowie, a ostatnio przeżyłam szok! Poprawiała sobie tego banana i rozpuściła włosy- były piękne zdrowe i do pasa (jeszcze mówiła ze ostatnio ścięła 20 cm) kolor taki średni blond zero siwulców myte oczywiście tylko szamponem mega grube ale proste... Jak sie uda ustrzelę fotkę ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- też tego nie kumam jak dobrze są nawilżone lub troszke obciażone to powinny być jak tafla wody bez prostowania ... ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
![]() Jak dla mnie jest bardzo ok choć szukam czegoś lepszego (kobiecie nigdy nie dogodzisz
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-14 o 09:38 |
||||
|
|
|
#23087 |
|
Rozeznanie
|
nivea FC? Też mam, też używam, uwielbiam
![]() wczoraj pomieszałam kallosa z kokoskiem i lorysem naturaloe (samego kallosa jak się okazało tylko kapka została) - piękny zapach, miłe włosy, chociaż na skręt nieszczęsnej górnej warstwy to nie wpłynęło. Za to potem tak bardzo chciałam je zmusić do współpracy że chyba przegięłam ze stylizacją i za dużo żelu lnianego nawgniatałam, będę musiała je jakoś reanimować ale chyba samą wodą. a na ten nieszczęsny, prosty czubek nie pozostaje mi nic innego, jak jantar, picie pokrzywy, suplementy... i jakieś inne magiczne rytuały żeby szybko 2-3 cm podrosły, wtedy powinny już zacząć być normalniejsze |
|
|
|
#23088 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wszystko zależy od tego, na ile lubisz eksperymentować i sprawdzać nowe rzeczy ![]() Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony ktoś z zewnątrz może powiedzieć, że i tak jesteśmy szczęściary, że mamy kręcone włosy z natury, a my i tak robimy wszystko, żeby go podkręcić jeszcze bardziej Najwyraźniej to działa w obydwie strony. |
|||
|
|
|
#23089 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj mi się włosy udały
![]() użyłam też dziś nivea fc i włosy nie sa sklejone, a było tak w połączeniu z fructalsem b/s. Może tak się dzieje w połączeniu z polyquaternium, ziaja tego nie ma. Muszę to wybadać. ale te kręcioły i ich pielęgnacja są skomplikowane, każdego dnia jakaś nowa ciekawostka
|
#23090 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#23091 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam do Was pytanie. Jak chronić kręciołki, kiedy wybieramy się na basen? Obowiązkowo myć głowę po wyjściu z basenu? Czymś specjalnym. Pytam, bo w wakacje częściej jestem na basenie, a nie zawsze mam czas, żeby porządnie umyć włosy po wyjściu. A wiem, jak niedobra (i śmierdząca ) jest woda chlorowana.
|
|
|
|
|
#23092 |
|
Zakorzenienie
|
moja znajoma zamęczyła swoje proste włosy. Miała z natury druty, ale były ładne jasne i grube, nie musiała jakoś ich specjalnie pielęgnować. Potem rozjaśniła włosy i zaczęła prostować(nie wiem w jakim celu) i teraz ma nadal proste, ale ma niesamowitego puszaka i prostowanie niweluje ten puch. Takie błędne koło, a włosów ma połowę mniej.
Pamiętam jak kiedyś walczyłam z moimi lokami i prostowałam, chowałam się przed deszczem, bo zaraz pojawiał się puch. Na imprezie musiałam uważać, żeby nie przesadzić z tańcem, bo włosy mi się puszyły. A teraz nie przeszkadza mi deszcz. w tym roku po raz pierwszy od wielu lat spacerowałam podczas deszczu i to było bardzo przyjemne i mogę tańczyć bo nic się nie dzieje z włosami. Samo wyprostowanie trwało długo, najpierw pół godziny suszenie i wyciąganie na szczotkę potem następne pół godziny prostowanie, a teraz potrzebuję tylko parę minut na ugniatanie. Czuję się wolna. Moja desperacja wynikała z mojej niewiedzy, ale i media nie promują kosmetyków do loków więc nie wiedziałam co mam robić, a fryzjerki polecały mi mleczka do prostowania lub trwałą prostującą
|
#23093 |
|
Raczkowanie
|
I działamy zdecydowanie na ich korzyść, bo wydobycie mocniejszego skrętu idzie w parze z pielęgnacją włosów.
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Mimo, że nie szalałam jakoś specjalnie z prostownicą, nie przeszkadzały mi lekko podwinięte czy napuszone włosy (kwestia przyzywczajenia ) to, odkąd przestałam je prostować, czuję się podobnie. Na nowo pokochałam loki. I masz rację to wynika z poznania i wyboru świadomej pielęgnacji.
|
|
|
|
#23094 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#23095 |
|
Zakorzenienie
|
Paulinka - 100% racji, w mediach promowane są proste włosy - moim zdaniem... Dlatego i ja się temu poddałam i bez sensu prostuję włosy. Jestem na odwyku :P Nic to, fryzjer zrobił mi krzywdę, ale jakoś trzeba przeżyć, żeby móc znowu zachwycać lokami
![]() Przewertowałam wątki, dzisiaj sporządzę sobie żel lniany )Nivea FC - nie mam, słyszałam nieprzychylne opinie, ale Wam ufam w 100% , więc pobiegnę kupić. I mam jeszcze jedno pytanie: http://www.helfy.pl/olej-kokosowy moja koleżanka używa tego oleju... Czy zamówić ten, czy vatikę ![]() A tą oliwkę hipp - na włosy ?
|
#23096 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#23097 | ||
|
Rozeznanie
|
Baa..my je rozpieszczamy
Cytat:
Cytat:
![]() Ale ostatnie, co bym powiedziała to to, że się czuję wolna. Wręcz odwrotnie, czuję duże ograniczenia związane z moimi włosami, począwszy od wiecznej niepewności, co danego dnia będę miała na głowie, skończywszy na tym, że kiedy myję rano głowę i włosy schną naturalnie, jestem uziemiona na minimum 5 godzin w pozycji siedzącej, najlepiej nieruchomo, bo jak spróbuję coś robić, schylać się, położyć, ugotować, coś zrobić w domu, przebrać się, loki szlag trafia, a w zamian pojawia się za to puch ![]() Myszka i Paulinka - super, że jesteście zadowolone, to pewnie prezent od włosów z okazji wczorajszego dnia ![]() Ja dalej uskuteczniam kokosa - niech lokasy jedzą na zdrowie
|
||
|
|
|
#23098 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
az zal mi bylo je spinac... chyba mieszanke powtorze na noc z dzis na jutro
|
|
|
|
|
#23099 |
|
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21366890]to ja chyba tez dostala prezencik- po wczorajszej mieszankce olejowo-maslowej trzymanej 4.5 godz - rano
az zal mi bylo je spinac... chyba mieszanke powtorze na noc z dzis na jutro [/QUOTE]Zdjęcia, zdjęcia
|
|
|
|
#23100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie tej masce Bioetika też się nie oprę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

), że nie masz dostępu do Auchan, myślę jednak, że może uda Ci się gdzieś indziej dostać tą Mrs. Potter's w razie czego, ona lubi czasem bywać w małych sklepikach
kiedy wilgotność spada chyba też nie teges

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
kolor taki średni blond zero siwulców myte oczywiście tylko szamponem mega grube ale proste... Jak sie uda ustrzelę fotkę