Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 770 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-13, 22:26   #23071
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Wiem,ze warto ale nie moglam go nigdzie znalezc. Bylam w realu, super pharmie i Rossmanie. I nic;d Nie wiem gdzie wy go kupujecie?
W Rossmanie właśnie
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 22:27   #23072
myszka2020
Zakorzenienie

Kupiłam dziś panią potters balsam z ginko biloba do mycia włosków
Właśnie umyłam, nieco gęstszy od tego z aloesem i jakby lepiej delikatnie się pieni. Potem była gloria na pół godziny. Teraz siedzę z naturią len i rumianek i zaraz wgniatanie żelu różowego z rossmanna - też dzisiejszy nabytek
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 22:47   #23073
Senso
Raczkowanie

czy ma ktoś olej kokosowy z mazideł? Dziś przyszedł mój i powiem szczerze, że spodziewałam się bardziej intensywnego zapachu
Stary 2010-08-13, 22:51   #23074
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny probowala ktoras z was Balsam podkreslajacy loki Nivea frexible curl? Jaki byl efekt??

I uzywa ktos zelu do utrwalenia lokow Taft Looks titan look extreme XXL Gel? Swoja droga jest teraz o 50% przeceniony W Super Pharm za ok. 10 zl 250 ml.

I co to oznacza,ze zel jest zgodny z CG??
Balsam Nivei jest w porządku. Mi akurat służy (pomaga się włosów kręcić), ale są osoby, które go nie lubią.

Co do Tafty - dzisiaj oglądałam różne żele, w tym tez ten i jeśli dobrze pamiętam, to na początku składów Tafty króluje alkohol denaturowany, który ma skłonność do wysuszania włosów. Były tam tez chyba trudno zmywalne silikony, dlatego, podsumowując, nie polecam.
Chyba, że znalazłabyś skład - to wrzuć do wątku analizowego i wypowiem się konkretniej

Żel zgodny z CG oznacza, że nie ma silikonów ani polyquatów, czyli substancji, które nadbudowują się na włosach, (innymi słowy: stosując produkt zgodny z CG możesz bezpiecznie myć włosy odżywką).
Tutaj pojawia się problem z balsamem Nivea, bo bardzo możliwe, że stosując go trzeba co pewien czas myć włosy szamponem opartym na betainie, czyli np. Hippem lub Babydreamem.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 23:07   #23075
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Kupiłam dziś panią potters balsam z ginko biloba do mycia włosków
Właśnie umyłam, nieco gęstszy od tego z aloesem i jakby lepiej delikatnie się pieni. Potem była gloria na pół godziny. Teraz siedzę z naturią len i rumianek i zaraz wgniatanie żelu różowego z rossmanna - też dzisiejszy nabytek
Brzmi bardzo dobrze Zdaj jutro relację, jak efekty.

Cytat:
Napisane przez Senso Pokaż wiadomość
czy ma ktoś olej kokosowy z mazideł? Dziś przyszedł mój i powiem szczerze, że spodziewałam się bardziej intensywnego zapachu
Ja kupowałam kokosa na mazidłach na samym początku olejowania. Pachniał dosyć mocno. Ale olej z mazideł wychodzi bardzo drogo, nie masz dostępu do oleju Efavitu?
Stary 2010-08-13, 23:20   #23076
Senso
Raczkowanie

jumatt, w sumie to zamawiałam tam spirulinę i keratynę, więc tak przy okazji go wzięłam

A czy ten z efavitu kupujecie gdzieś stacjonarnie??

Edytowane przez Senso
Czas edycji: 2010-08-13 o 23:29
Senso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 23:30   #23077
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
dziewczyny, możecie polecić mi jakąs fajną odżywkę do mycia z proteinami? przeszukałam już KWC, ale jedyna ciekawa składowo jaką znalazłam to firmy Dulgon dost. tylko w Auchan do którego nie mam dostępu:/ w moim mieście jest tylko rossman i Schlecker.....
Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-27538-opis-Rossmann-Yung-Seidenglanz-Spuelung-Odzywka-Polysk-jedwabiu.htm

No i LadyMadalena być może będzie testować tę odżywkę . W składzie ma keratynę. Co prawda teoretycznie niezbyt się nadaje do mycia, ale zobaczymy, co wykażą testy
W poniedziałek pójdę zobaczyć ile za nią chcą i w razie czego nabyć
Co do odżywek do mycia z proteinami to są ze zmywalnym wodą silikonem,
Mrs. Potter's bursztyn i keratyna (dostępna w Auchan ok. 5,89/250 ml-tą próbowałam, po niczym innym nie miałam bardziej gładkich włosów jak po niej, ale wtedy nie lubiłam kręciołków więc nie wiem jak ze skrętem po niej,teraz ją też mam i czeka na ponowny test) i
Romantic balsam i maska (też Forte Sweden)z proteinami jedwabiu(szukam, i szukam, i znaleźć nie mogę bez kuriozalnie drogiej wysyłki)
Z proteinami jest jeszcze Kallos Crema al Latte, taaaak daleko w składzie są ale to i do mycia nawet dobrze, chyba ciężej przesadzić z nimi
Sama nim myję, choć nie co każde mycie i wtedy jest bardzo fajny skręt o ile można o nim mówić przy moich cudownie zniszczonych włosach
Dopiero teraz się dopatrzyłam (ślepota ), że nie masz dostępu do Auchan, myślę jednak, że może uda Ci się gdzieś indziej dostać tą Mrs. Potter's w razie czego, ona lubi czasem bywać w małych sklepikach

Wyszukałam jeszcze:,

Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi:

aqua, propylene glycol, cetrimonium chloride, mirystyl alcohol, lactis proteinum, citric acid, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alcohol, parfum.

którą wkleiła Paulinka675 ale nie jestem pewna, czy to dobry wybór(ten propylene glycol-będzie powodował puszaka?? kiedy wilgotność spada chyba też nie teges chyba, że nie ma to znaczenia przy produktach d/s,
pozycja w składzie protein)

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-08-14 o 00:11
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 23:44   #23078
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
jumatt, w sumie to zamawiałam tam spirulinę i keratynę, więc tak przy okazji go wzięłam

A czy ten z efavitu kupujecie gdzieś stacjonarnie??
Dobrze, że masz okazję spróbować, będziesz miała porównanie z innymi kokosami

Efavit można dostać stacjonarnie, jeśli napiszesz z jakiego miasta jesteś, dziewczyny na pewno podpowiedzą, gdzie możesz go kupić
Można go też zamówić przez neta.
Stary 2010-08-13, 23:47   #23079
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
ja go mialam, zapach bez zarzutu.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 23:56   #23080
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:

Co nie co na temat olejowania znajdziesz też w FAQ

To jeszcze nic...nie uwierzycie, co ja wczoraj widziałam...koleżanka prasowała dziewczynie włosy żelazkiem, normalnie na desce do prasowania
Żart. Myślałam, że to nie możliwe, a jednak... Czego kobiety nie zrobią dla wyglądu.

jumaatt, skuszę się chyba na jojobę, wspominam go najlepiej. Tylko, że będę go mogła kopić dopiero w poniedziałek. Nie chcę mi się pędzić jutro tylko do zielarskiego, a mam w domu oliwkę z Hippa (tę: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ara-wersja.htm) i zastanawiam się, czy można użyć takiej, czy lepiej poczekać .

Cytat:
dziewczyny, możecie polecić mi jakąs fajną odżywkę do mycia z proteinami? przeszukałam już KWC, ale jedyna ciekawa składowo jaką znalazłam to firmy Dulgon dost. tylko w Auchan do którego nie mam dostępu:/ w moim mieście jest tylko rossman i Schlecker.....

Odżywka bez silikonów z proteinami: Artistę (dostępna tylko w drogeriach Natura), jest tania, więc można spróbować. Wizażanki (część przynajmnie) kręcone polecają. Mnie nie pasowała, bo "prostowała" mi loki, tzn. źle wpływała na skręt.

Cytat:
Dziewczyny probowala ktoras z was Balsam podkreslajacy loki Nivea frexible curl? Jaki byl efekt??
Ja używałam, rok temu. Żadne pianki, żele, mleczka dla kręconych mi nie służą, a tutaj było inaczej. Podkreślał loki, nie wysuszał. Byłam zadowolona.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 00:08   #23081
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Odżywka bez silikonów z proteinami: Artistę (dostępna tylko w drogeriach Natura), jest tania, więc można spróbować. Wizażanki (część przynajmnie) kręcone polecają. Mnie nie pasowała, bo "prostowała" mi loki, tzn. źle wpływała na skręt.
Artiste się chyba nie nadawała do mycia z tego co pamiętam.

Moja fragrantica
Stary 2010-08-14, 00:09   #23082
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Balsam Nivei jest w porządku. Mi akurat służy (pomaga się włosów kręcić), ale są osoby, które go nie lubią.

Co do Tafty - dzisiaj oglądałam różne żele, w tym tez ten i jeśli dobrze pamiętam, to na początku składów Tafty króluje alkohol denaturowany, który ma skłonność do wysuszania włosów. Były tam tez chyba trudno zmywalne silikony, dlatego, podsumowując, nie polecam.
Chyba, że znalazłabyś skład - to wrzuć do wątku analizowego i wypowiem się konkretniej

Żel zgodny z CG oznacza, że nie ma silikonów ani polyquatów, czyli substancji, które nadbudowują się na włosach, (innymi słowy: stosując produkt zgodny z CG możesz bezpiecznie myć włosy odżywką).
Tutaj pojawia się problem z balsamem Nivea, bo bardzo możliwe, że stosując go trzeba co pewien czas myć włosy szamponem opartym na betainie, czyli np. Hippem lub Babydreamem.
Wlasnie on jest przez was zanalizowany na Twoim blogu i bylo napisane,ze jest zgodny z metoda CG. Przywoluje:

"
Witajcie, proszę o przeanalizowanie składu żelu Schwarzkopf, Taft Looks, Titan Look Extreme XXL Gel :

Aqua, PVP, Acrylates/Steareth-20 Itaconate Copolymer, Glycerin, Phenoxyethanol, Aminomethyl Propanol, PPG-26-Buteth-26, PEG-40-Hydrogenated Castor Oil, Panthenol, Parfum, PEG-25-Paba, DMDM Hydantoin, Disodium Edta, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methyl Propional, Citronellol, Coumarin

Jak na żel przystało jest polimer - PVP zaraz po wodzie. Poza tym regulator lepkości, humektant i zaraz po nim konserwant.
Ze względu na niego właśnie trzymałabym żel z daleka od skalpu, jeśli ktoś wrazliwy.
Kolejna substancja tez dla żelu raczej - myslę, że współdziała z regulatorem lepkości zapewniając jego płynność.
Później mamy składniki kondycjonujące i odpowiedzialne za gładkość/emulsyjnośc żelu, ponownie humektant i zapach.
Po zapachu prócz filtra UV nie ma nic interesującego dla wlosów - substancje chelatujące, konserwujące i zapachowe.

Zgodny z cg, choć pamiętałabym o oczyszczaniu włosów z polimerów co jakiś czas"

Poza tym czy jest sens zakupoywac kosmetyki bez polimerow? Skoro one utrwala skret? Po prostu w polimerach chodiz o to,ze osadzaja sie na wlosach i trzeba myc szmponem>
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 00:20   #23083
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Artiste się chyba nie nadawała do mycia z tego co pamiętam.
Nie, do mycia nie. Obciąży, nie ma żadnego składnika myjącego, skład też nie należy do najprostszych. Ale wydaje mi się, że do mycia odżywką włosów dziewczyny nie polecają odżywek z proteinami (przyczyny: wyżej wymienione).
Stary 2010-08-14, 01:35   #23084
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Wlasnie on jest przez was zanalizowany na Twoim blogu i bylo napisane,ze jest zgodny z metoda CG. Przywoluje:

"
Witajcie, proszę o przeanalizowanie składu żelu Schwarzkopf, Taft Looks, Titan Look Extreme XXL Gel :

Aqua, PVP, Acrylates/Steareth-20 Itaconate Copolymer, Glycerin, Phenoxyethanol, Aminomethyl Propanol, PPG-26-Buteth-26, PEG-40-Hydrogenated Castor Oil, Panthenol, Parfum, PEG-25-Paba, DMDM Hydantoin, Disodium Edta, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methyl Propional, Citronellol, Coumarin

Jak na żel przystało jest polimer - PVP zaraz po wodzie. Poza tym regulator lepkości, humektant i zaraz po nim konserwant.
Ze względu na niego właśnie trzymałabym żel z daleka od skalpu, jeśli ktoś wrazliwy.
Kolejna substancja tez dla żelu raczej - myslę, że współdziała z regulatorem lepkości zapewniając jego płynność.
Później mamy składniki kondycjonujące i odpowiedzialne za gładkość/emulsyjnośc żelu, ponownie humektant i zapach.
Po zapachu prócz filtra UV nie ma nic interesującego dla wlosów - substancje chelatujące, konserwujące i zapachowe.

Zgodny z cg, choć pamiętałabym o oczyszczaniu włosów z polimerów co jakiś czas"

Poza tym czy jest sens zakupoywac kosmetyki bez polimerow? Skoro one utrwala skret? Po prostu w polimerach chodiz o to,ze osadzaja sie na wlosach i trzeba myc szmponem>
Przepraszam, zupełnie mi umknęło, że już był ten żel analizowany.

Zależy, jak masz plan i do czego dążysz
Jeśli zrezygnujesz z produktów z PVP (oraz silikonów i pq) masz pewność, że nic nadbuduje się na twoich włosach. Ma to sens wtedy, jeśli decydujesz się na mycie wyłącznie odżywką.
Jeśli natomiast włosy myjesz odżywką i od czasu do czasu także delikatnym szamponem, to raczej nie ma potrzeby, żeby rezygnować z produktów z PVP (chyba, że po prostu chcesz).

Na tę chwilę "najbezpieczniejszą" i myślę, że także najlepszą alternatywą dla żeli z PVP jest żel lniany (własnoręcznie robiony). Żel lniany, chociaż nie zawiera PVP, potrafi świetnie wydobywać loki i je utrwalać

W kwestii PVP i innych polimerów nie jesteśmy w stanie określić z dużym prawdopodobieństwem, czy i do jakiego stopnia można je zmyć samą odżywką (wiadomo, że szampony je zmywają). Dlatego "prewencyjnie" radzimy stosować, co jakiś czas delikatny szampon (co i tak, swoją drogą, większość Dziewczyn na forum robi).

Ponadto należy wziąć pod uwagę, że są różne rodzaje polimerów i mogę one być w różnym stopniu zmywalne lub nie odżywką, a producent nie umieszcza o tym stosownych informacji na opakowaniu, podając skład.

To co napisałam o PVP dotyczy także VP/VA oraz PVP/VA.

Informacje te pochodzą przede wszystkim od Eloe77 i Jumaatt.
Mam nadzieje, że zgodzą się one z tym, co tu napisałam

To, że żel jest oznaczony jako "zgodny z CG" oznacza, że na stan wiedzy w momencie wykonania analizy (i obecnie także) tak uważamy.
Ciągle jednak poszerzamy naszą wiedzę i w konsekwencji, być może, ulegnie to zmianie.
W tej chwili jednak najistotniejsze jest to, co napisałam o PVP powyżej (bo oddaje to istotę tego, co obecnie wiemy o tych polimerach).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 09:02   #23085
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
W poniedziałek pójdę zobaczyć ile za nią chcą i w razie czego nabyć
Co do odżywek do mycia z proteinami to są ze zmywalnym wodą silikonem,
Mrs. Potter's bursztyn i keratyna (dostępna w Auchan ok. 5,89/250 ml-tą próbowałam, po niczym innym nie miałam bardziej gładkich włosów jak po niej, ale wtedy nie lubiłam kręciołków więc nie wiem jak ze skrętem po niej,teraz ją też mam i czeka na ponowny test) i
Romantic balsam i maska (też Forte Sweden)z proteinami jedwabiu(szukam, i szukam, i znaleźć nie mogę bez kuriozalnie drogiej wysyłki)
Z proteinami jest jeszcze Kallos Crema al Latte, taaaak daleko w składzie są ale to i do mycia nawet dobrze, chyba ciężej przesadzić z nimi
Sama nim myję, choć nie co każde mycie i wtedy jest bardzo fajny skręt o ile można o nim mówić przy moich cudownie zniszczonych włosach
Dopiero teraz się dopatrzyłam (ślepota ), że nie masz dostępu do Auchan, myślę jednak, że może uda Ci się gdzieś indziej dostać tą Mrs. Potter's w razie czego, ona lubi czasem bywać w małych sklepikach

Wyszukałam jeszcze:,

Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi:

aqua, propylene glycol, cetrimonium chloride, mirystyl alcohol, lactis proteinum, citric acid, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alcohol, parfum.

którą wkleiła Paulinka675 ale nie jestem pewna, czy to dobry wybór(ten propylene glycol-będzie powodował puszaka?? kiedy wilgotność spada chyba też nie teges chyba, że nie ma to znaczenia przy produktach d/s,
pozycja w składzie protein)
mi się Bioetika bardzo podoba, nigdy nie miałam po niej puchu, poza tym ma bardzo fajną gęstą konsystencję i zapach nie taki nachalny jak kallos

romantic miały być w makro, ale byłam w 3 w wawie i nigdzie nie ma

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-08-14 o 09:04
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 09:49   #23086
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

To jeszcze nic...nie uwierzycie, co ja wczoraj widziałam...koleżanka prasowała dziewczynie włosy żelazkiem, normalnie na desce do prasowania

wierzę bo znam osobę która tak robiła

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
może kallos mleczny (allegro) dziewczyny chwaliły do mycia

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:

Włosy tej dziewczyny też nie wyglądały jakoś wyjątkowo tragicznie. Najwyraźniej włosy mogą znieść więcej, niż nam się wydaje Ale ja tylko czekałam, aż jej odpadną
no właśnie niektórym się włosy trzymają po takich katuszach a innym od zwykłego farbowania się siano robi ...

W ogóle mam znajomą która ma około 60 lat, kolegi mama. Nigdy jakoś nie przyglądałam się jej włosom bo nosi takiego zawijańca banana na głowie, a ostatnio przeżyłam szok! Poprawiała sobie tego banana i rozpuściła włosy- były piękne zdrowe i do pasa (jeszcze mówiła ze ostatnio ścięła 20 cm) kolor taki średni blond zero siwulców myte oczywiście tylko szamponem mega grube ale proste... Jak sie uda ustrzelę fotkę

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:

Hehe, słuszna uwaga
Chcą mieć włosy jak tafla wody
też tego nie kumam jak dobrze są nawilżone lub troszke obciażone to powinny być jak tafla wody bez prostowania ...

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Chyba wszystkie go tu używamy
Jak dla mnie jest bardzo ok choć szukam czegoś lepszego (kobiecie nigdy nie dogodzisz ) wiem że niektóre dziewczyny mają po nim sztywne włosy, kupiłam go w miejscowej drogerii są też w schlekerze i rossmannie

Kwietniowa Mamusia - Maja

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-08-14 o 09:38
kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 10:38   #23087
wrily_curly
Rozeznanie

nivea FC? Też mam, też używam, uwielbiam włosy są po niej u mnie bardzo miękkie, bardzo przyjemne i kręciły się po niej jak durne, bo teraz to wiadomo

wczoraj pomieszałam kallosa z kokoskiem i lorysem naturaloe (samego kallosa jak się okazało tylko kapka została) - piękny zapach, miłe włosy, chociaż na skręt nieszczęsnej górnej warstwy to nie wpłynęło. Za to potem tak bardzo chciałam je zmusić do współpracy że chyba przegięłam ze stylizacją i za dużo żelu lnianego nawgniatałam, będę musiała je jakoś reanimować ale chyba samą wodą.

a na ten nieszczęsny, prosty czubek nie pozostaje mi nic innego, jak jantar, picie pokrzywy, suplementy... i jakieś inne magiczne rytuały żeby szybko 2-3 cm podrosły, wtedy powinny już zacząć być normalniejsze
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 11:02   #23088
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
jumaatt, skuszę się chyba na jojobę, wspominam go najlepiej. Tylko, że będę go mogła kopić dopiero w poniedziałek. Nie chcę mi się pędzić jutro tylko do zielarskiego, a mam w domu oliwkę z Hippa (tę: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ara-wersja.htm) i zastanawiam się, czy można użyć takiej, czy lepiej poczekać .
Ta oliwka zawiera głównie olej sezamowy, który nie wnika we włosy i niewiadomą ilość oleju ze słodkich migdałów, który ze względu na skład kwasów tłuszczowych ma szansę wnikać do środka włosa. Ale podejrzewam, że migdałowego jest malutko, więc ta oliwka będzie działała głównie poprzez natłuszczenie włosa, zatrzymanie w nim wody itp. Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi, ale raczej też nie jest to najbardziej optymalny produkt do olejowania. Jojoba w każdym razie lepsza
Wszystko zależy od tego, na ile lubisz eksperymentować i sprawdzać nowe rzeczy

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Przepraszam, zupełnie mi umknęło, że już był ten żel analizowany.

Zależy, jak masz plan i do czego dążysz
Jeśli zrezygnujesz z produktów z PVP (oraz silikonów i pq) masz pewność, że nic nadbuduje się na twoich włosach. Ma to sens wtedy, jeśli decydujesz się na mycie wyłącznie odżywką.
Jeśli natomiast włosy myjesz odżywką i
od czasu do czasu także delikatnym szamponem, to raczej nie ma potrzeby, żeby rezygnować z produktów z PVP (chyba, że po prostu chcesz).

Na tę chwilę "najbezpieczniejszą" i myślę, że także najlepszą alternatywą dla żeli z PVP jest żel lniany (własnoręcznie robiony). Żel lniany, chociaż nie zawiera PVP, potrafi świetnie wydobywać loki i je utrwalać

W kwestii PVP i innych polimerów nie jesteśmy w stanie określić z dużym prawdopodobieństwem, czy i do jakiego stopnia można je zmyć samą odżywką (wiadomo, że szampony je zmywają). Dlatego "prewencyjnie" radzimy stosować, co jakiś czas delikatny szampon (co i tak, swoją drogą, większość Dziewczyn na forum robi).

Ponadto należy wziąć pod uwagę, że są różne rodzaje polimerów i mogę one być w różnym stopniu zmywalne lub nie odżywką, a producent nie umieszcza o tym stosownych informacji na opakowaniu, podając skład.

To co napisałam o PVP dotyczy także VP/VA oraz PVP/VA.

Informacje te pochodzą przede wszystkim od Eloe77 i Jumaatt.
Mam nadzieje, że zgodzą się one z tym, co tu napisałam

To, że żel jest oznaczony jako "zgodny z CG" oznacza, że na stan wiedzy w momencie wykonania analizy (i obecnie także) tak uważamy.
Ciągle jednak poszerzamy naszą wiedzę i w konsekwencji, być może, ulegnie to zmianie.
W tej chwili jednak najistotniejsze jest to, co napisałam o PVP powyżej (bo oddaje to istotę tego, co obecnie wiemy o tych polimerach).
Zgadzam się z wszystkim, co napisała Małgosia A najistotniejsza jest podkreślona część.

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
też tego nie kumam jak dobrze są nawilżone lub troszke obciażone to powinny być jak tafla wody bez prostowania ...

Z drugiej strony ktoś z zewnątrz może powiedzieć, że i tak jesteśmy szczęściary, że mamy kręcone włosy z natury, a my i tak robimy wszystko, żeby go podkręcić jeszcze bardziej Najwyraźniej to działa w
obydwie strony.

Stary 2010-08-14, 11:46   #23089
Paulinka675
Zakorzenienie

dzisiaj mi się włosy udały zero puszaka i sklejenia. Mam ładne zdefiniowane lokofale i błyszczą się(!). Może to zasługa ziaji b/s albo maska leo tak działa.

użyłam też dziś nivea fc i włosy nie sa sklejone, a było tak w połączeniu z fructalsem b/s. Może tak się dzieje w połączeniu z polyquaternium, ziaja tego nie ma. Muszę to wybadać.

ale te kręcioły i ich pielęgnacja są skomplikowane, każdego dnia jakaś nowa ciekawostka

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2010-08-14, 11:52   #23090
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Z drugiej strony ktoś z zewnątrz może powiedzieć, że i tak jesteśmy szczęściary, że mamy kręcone włosy z natury, a my i tak robimy wszystko, żeby go podkręcić jeszcze bardziej Najwyraźniej to działa w
obydwie strony.

tak tylko my ich dodatkowo lokówką nie męczymy

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 12:00   #23091
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi, ale raczej też nie jest to najbardziej optymalny produkt do olejowania. Jojoba w każdym razie lepsza
Wszystko zależy od tego, na ile lubisz eksperymentować i sprawdzać nowe rzeczy

Ja eksperymentować lubię. Moje włosy, a przede wszystkim skalp raczej nie przepadają za eksperymentami i chyba poczekam do poniedziałku i kupię jojobę.

Mam do Was pytanie. Jak chronić kręciołki, kiedy wybieramy się na basen? Obowiązkowo myć głowę po wyjściu z basenu? Czymś specjalnym. Pytam, bo w wakacje częściej jestem na basenie, a nie zawsze mam czas, żeby porządnie umyć włosy po wyjściu. A wiem, jak niedobra (i śmierdząca) jest woda chlorowana.
Stary 2010-08-14, 12:05   #23092
Paulinka675
Zakorzenienie

moja znajoma zamęczyła swoje proste włosy. Miała z natury druty, ale były ładne jasne i grube, nie musiała jakoś ich specjalnie pielęgnować. Potem rozjaśniła włosy i zaczęła prostować(nie wiem w jakim celu) i teraz ma nadal proste, ale ma niesamowitego puszaka i prostowanie niweluje ten puch. Takie błędne koło, a włosów ma połowę mniej.

Pamiętam jak kiedyś walczyłam z moimi lokami i prostowałam, chowałam się przed deszczem, bo zaraz pojawiał się puch. Na imprezie musiałam uważać, żeby nie przesadzić z tańcem, bo włosy mi się puszyły. A teraz nie przeszkadza mi deszcz. w tym roku po raz pierwszy od wielu lat spacerowałam podczas deszczu i to było bardzo przyjemne i mogę tańczyć bo nic się nie dzieje z włosami. Samo wyprostowanie trwało długo, najpierw pół godziny suszenie i wyciąganie na szczotkę potem następne pół godziny prostowanie, a teraz potrzebuję tylko parę minut na ugniatanie.

Czuję się wolna.

Moja desperacja wynikała z mojej niewiedzy, ale i media nie promują kosmetyków do loków więc nie wiedziałam co mam robić, a fryzjerki polecały mi mleczka do prostowania lub trwałą prostującą Szczerze mówiąc jedyną firmą, która ma w reklamie babkę z kręconymi jest Gliss Kur, szkoda tylko, że nie mają produktów do tych włosów.

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-08-14, 12:12   #23093
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
I działamy zdecydowanie na ich korzyść, bo wydobycie mocniejszego skrętu idzie w parze z pielęgnacją włosów.

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość

Czuję się wolna.

Mimo, że nie szalałam jakoś specjalnie z prostownicą, nie przeszkadzały mi lekko podwinięte czy napuszone włosy (kwestia przyzywczajenia) to, odkąd przestałam je prostować, czuję się podobnie. Na nowo pokochałam loki. I masz rację to wynika z poznania i wyboru świadomej pielęgnacji.
Stary 2010-08-14, 12:30   #23094
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Brzmi bardzo dobrze Zdaj jutro relację, jak efekty.
Włoski bardzo ładne, rano pougniatałam jeszcze chwilę różowym żelem z rosmanna i nadal mam ładne fale Teraz jeszcze muszę je nawilżyć i porządnie odżywić i za kilka tygodni mam nadzieję będą śliczne
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 12:30   #23095
aniabaniaa
Zakorzenienie

Paulinka - 100% racji, w mediach promowane są proste włosy - moim zdaniem... Dlatego i ja się temu poddałam i bez sensu prostuję włosy. Jestem na odwyku :P Nic to, fryzjer zrobił mi krzywdę, ale jakoś trzeba przeżyć, żeby móc znowu zachwycać lokami
Przewertowałam wątki, dzisiaj sporządzę sobie żel lniany )
Nivea FC - nie mam, słyszałam nieprzychylne opinie, ale Wam ufam w 100% , więc pobiegnę kupić.
I mam jeszcze jedno pytanie:
http://www.helfy.pl/olej-kokosowy
moja koleżanka używa tego oleju... Czy zamówić ten, czy vatikę
A tą oliwkę hipp - na włosy ?

aniabaniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 12:37   #23096
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniabaniaa Pokaż wiadomość
A tą oliwkę hipp - na włosy ?
Kilka postów wcześniej, zdaje się, że na poprzedniej stronie jumaatt odpowiedziała mi na to pytanie. . Przeczytaj. Ja raczej kupię sobie olej i z oliwką nie będę eksperymentować.
Stary 2010-08-14, 12:41   #23097
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Baa..my je rozpieszczamy

Cytat:

Mam do Was pytanie. Jak chronić kręciołki, kiedy wybieramy się na basen? Obowiązkowo myć głowę po wyjściu z basenu? Czymś specjalnym. Pytam, bo w wakacje częściej jestem na basenie, a nie zawsze mam czas, żeby porządnie umyć włosy po wyjściu. A wiem, jak niedobra (i śmierdząca) jest woda chlorowana.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=26

Cytat:

Pamiętam jak kiedyś walczyłam z moimi lokami i prostowałam, chowałam się przed deszczem, bo zaraz pojawiał się puch. Na imprezie musiałam uważać, żeby nie przesadzić z tańcem, bo włosy mi się puszyły. A teraz nie przeszkadza mi deszcz. w tym roku po raz pierwszy od wielu lat spacerowałam podczas deszczu i to było bardzo przyjemne i mogę tańczyć bo nic się nie dzieje z włosami. Samo wyprostowanie trwało długo, najpierw pół godziny suszenie i wyciąganie na szczotkę potem następne pół godziny prostowanie, a teraz potrzebuję tylko parę minut na ugniatanie.

Czuję się wolna.
Zgadzam się z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi jak najbardziej. Też uważam, że najlepiej i najprościej jest przestać walczyć z tym, co się ma na głowie i spróbować wydobyć z tego to, co najpiękniejsze. I lubię moje kręcioły
Ale ostatnie, co bym powiedziała to to, że się czuję wolna. Wręcz odwrotnie, czuję duże ograniczenia związane z moimi włosami, począwszy od wiecznej niepewności, co danego dnia będę miała na głowie, skończywszy na tym, że kiedy myję rano głowę i włosy schną naturalnie, jestem uziemiona na minimum 5 godzin w pozycji siedzącej, najlepiej nieruchomo, bo jak spróbuję coś robić, schylać się, położyć, ugotować, coś zrobić w domu, przebrać się, loki szlag trafia, a w zamian pojawia się za to puch

Myszka i Paulinka - super, że jesteście zadowolone, to pewnie prezent od włosów z okazji wczorajszego dnia

Ja dalej uskuteczniam kokosa - niech lokasy jedzą na zdrowie
Stary 2010-08-14, 12:53   #23098
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:

Myszka i Paulinka - super, że jesteście zadowolone, to pewnie prezent od włosów z okazji wczorajszego dnia

Ja dalej uskuteczniam kokosa - niech lokasy jedzą na zdrowie
to ja chyba tez dostala prezencik- po wczorajszej mieszankce olejowo-maslowej trzymanej 4.5 godz - rano
az zal mi bylo je spinac...
chyba mieszanke powtorze na noc z dzis na jutro
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 12:58   #23099
jumaatt
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21366890]to ja chyba tez dostala prezencik- po wczorajszej mieszankce olejowo-maslowej trzymanej 4.5 godz - rano
az zal mi bylo je spinac...
chyba mieszanke powtorze na noc z dzis na jutro [/QUOTE]
Zdjęcia, zdjęcia
Stary 2010-08-14, 13:00   #23100
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
mi się Bioetika bardzo podoba, nigdy nie miałam po niej puchu, poza tym ma bardzo fajną gęstą konsystencję i zapach nie taki nachalny jak kallos

romantic miały być w makro, ale byłam w 3 w wawie i nigdzie nie ma
Dzwoniłam przed chwilą do hali w ząbkach, podobno jest balsam Romantic ale jakieś dziwne pojemności zostały mi podane. Dziś jadę do makro to sprawdzę
Pewnie tej masce Bioetika też się nie oprę

Moja fragrantica
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości