![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studentki na "męskich" kierunkach
miss_alchemist, tak, IFE, niedługo pierwszy semestr
![]() Dwóch kolegów będzie studiować EiT na elektronicznym, to na pewno porównamy co i jak ![]() Mój kuzyn teraz skończył i ostatecznie było ich raptem o dwie osoby mniej, które same zrezygnowały (ktoś z przyczyn osobistych, ktoś wyprowadził się za granicę, nie, że "nie dały rady") U mnie akurat nie będzie nikogo po technikum, wszyscy po lo, więc pewnie poziom bardziej wyrównany. Niestety wątpię, żeby tak było z angielskim.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Uzyskałam tytuł inżyniera automatyki, od wrzesnia zaczynam magisterke. I mam takie samo zdanie jak kolezanka wyzej. Szukalam teraz pracy w dziedzinie i niestety bez znajomosci, bycie kobieta inzynierem jest trudne. Pare razy mi powiedzieli, ze by mnie przyjeli, ale nieraz cos trzeba odkrecic, przeniesc i zalozyli nie przyjmowanie kobiet do zespolu. Tym bardziej, ze jestem dosc drobna i nie wygladam na pania inzynier za bardzo
![]() Tak samo z wiedza techniczna. W pierwszych semestrach bylam jedna z lepszych, pozniej niestety tak jak kolezanka wiele łez musialam wyplakac. Tym bardziej, ze wielu wykladowcow ma raczej antykobiece nastawienie. Raz zaliczalam kolokwium jako jedyna w grupie 30 chlopakow i cwiczeniowiec nie omieszkal skomentowac, ze w zyciu by sie nie spodziewal. Czesto na laborkach tez mowia zwracajac sie do panow mi kaza notowac, choc pozniej ja kieruje cwiczeniem i tak jak podchodzi do naszej grupki to tlumaczy znow wszystko panom. Sa tez wykladowcy nastawieni bardzo na tak. Ale kolegow mam bardzo w porzadku, na poczatkow niektorzy traktowali mnie jako taki mily dodatek do grupy, ale pozniej wynikami w nauce zmienilam ich nastawienie. Jakbym drugi raz wybierala studia, wybralabym co innego, choc zle nie jest.
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam ![]() 7.7.2012 godz 17 ![]() 7.3.2015 moje druga miłość ![]() Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do angielskiego - muszę Cię rozczarować, ale bardzo wielu prowadzących kiepsko mówi po angielsku. Mój kumpel jest na tym samym roku, co ja, tylko na IFE właśnie i na to skarży się najbardziej - że są zajęcia po polsku, bo prowadzący nie radzą sobie z angielskim, a biedni studenci zagraniczni nie wiedzą, co robić. Są też tacy prowadzący, co niby potrafią po angielsku, ale w tym języku mówią w mega nudny sposób wyuczony wykład, natomiast po polsku się rozkręcają i mówią bardzo ciekawie i przekonująco. Reguły nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ukrywam, że mi to trochę na rękę ![]() ![]() ![]() Edytowane przez parodia Czas edycji: 2010-08-12 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
aha czyli mam rozumiec ze raczej wszyscy wybierajacy sie na inormatyke zdawali na maturze matme i fize ? pr ? nikt nie rzucil sie na informatyke ?
wiecie jakie byly progin na ETI w Gdańsku ?
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
a ja sobie liczę pręty na żelbecie. studiuję budownictwo<3
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To o czymś świadczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
rozumiem ze matma i fiza na poziomie rozszerzonym to konieczność ? Jestem pewna ze zdaje matme pr ale fizyka to nie wiem ... mam sznse sie dostac na podstawie ?
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Pewnie zależy gdzie. Na PŁ, PWr spokojnie. I zależy z jakim wynikiem, 95% a 30% to lekka różnica.
Ja jednak radzę podejść do rozszerzenia, zdać, mieć to 30%, aby liczyło się na uczelnię, nie jest wcale trudno. A będziesz czuć się spokojniej podczas rekrutacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;21350993]a ja sobie liczę pręty na żelbecie. studiuję budownictwo<3
![]() witaj w klubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Forrest Gump: Nie wiem, czy każdy z nas ma swoje przeznaczenie, czy może wszystko dzieje się przez przypadek. Myślę, że i jedno i drugie. Może i jedno i drugie dzieje się w tym samym czasie. czerwiec 2011. kolejna obrona. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
ja podjęłam jednak tą męską decyzję i od października będę studentką mechaniki i budowy maszyn
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Ja jestem szczęśliwa, że w końcu idę na męski kierunek -informatkę. Chociaż i tak uważam, że dostało się dużo dziewczyn bo 20 na 13 osób przyjętych :/
Kiedyś myślałam, że archeologia jest męskim kierunkiem i gdy na zajęciach będę otoczona ogromną ilością facetów z których każdy będzie wyglądał jak Indiana Jones. Ale niestety okazało się, że dziewczyny mają zdecydowaną przewagę liczebną. PS a jest tu jakaś dziewczyna która studiuje informatykę na uamie?
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Widzę że dużo studentek informatyki jest
![]() ![]() ![]()
' life taste great Edytowane przez Sherrry Czas edycji: 2010-08-27 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
to ja wam powiem że mialam "przyjemność" być studentką Akademii Morskiej
![]() ![]() ![]() ![]() tak więc dziewczyny na technicznych kierunkach, do boju ![]()
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
Im bliżej października tym więcej wątpliwości mnie ogarnia, tym bardziej że na forum roku poznałam już kilku kolegów, oczywiście wszyscy po technikum informatycznym i mam wrażenie, że całymi dniami nic innego nie robią tylko siedzą przed kompem i już znają się na wszystkim i potrafią zrobić wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
przedmioty typu mechanika też mnie początkowo przerażały ale na prawdę trzeba po prostu chcieć i coś od siebie dać
![]() informatyka fajna sprawa, ale szczerze to bym się nie podjęła takiego wyzwania bo kompletnie się nie znam ;P no okej, jakiś program wgram albo sformatuję kompa, ale na tym się kończy ;P
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() generalnie jestem zdania, że na studia idzie się po to żeby się nauczyć właśnie - wykłady, zajęcia praktyczne. jeśli ktoś to lubi, chce zdobywać tą wiedzą/umiejętności i się dostanie, to jak najbardziej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
nooo, mnie najbardziej przerażała właśnie mechanika i geometria wykreślna, nie wiedziałam co się dzieje początkowo
![]() ![]() no pewnie, wszystkiego można się nauczyć, nigdy nie rozumiałam właśnie czemu ludzie są zastraszani ścisłymi przedmiotami, mam brata w gimnazjum, który przychodzi do mnie z lekcjami z matmy z góry twierdząc, że nie umie, a jak mu podpowiem i trochę pomyśli to jest zaskoczony, że nie jest to jednak takie trudne ![]() ![]()
Edytowane przez cosmo20 Czas edycji: 2012-04-30 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() ![]() Niektorzy po prostu mają większe zdolnosci, ale jak sie w ogole jakies ma i wlozy sie w cos pracę, to chyba nie jest źle :P
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Technika z roku na rok mają coraz niższy poziom, nie uczą się tam tak naprawdę niczego, co mogłoby się przydać na studiach, także wyluzuj, jeszcze się okaże, że jesteś najlepsza na roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2010-09-12 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
ja teraz startuję na mechatronikę na PŁ - wydział mechaniczny. słyszałam już bardzo dużo na temat mechanicznego - głównie rzeczy strasznych: że trudne, że wymagające, że nie dam sobie rady, gdzie ja sie pcham, itp.
ja nie jestem ani humanistką, ani umysłem ścisłym. ale za to mam silną wolę i jak się zaprę, to zrobię wszystko. i takim sposobem wylądowałam na tym kierunku. marzy mi się specjalizacja motoryzacyjna i w cale mnie nie przeraża, że spotkam tam samych facetów. jakoś tak, lubię z nimi rywalizować i udowadniać, że potrafię nawet lepiej od nich ![]() także, dziewczyny, jeżeli się wahacie nad podjęciem studiów ze względu na przewage przeciwnej płci, lub przekonanie innych, że jest trudno - to nie ma co słuchać. w moim przekonaniu - jak człowiek czegoś bardzo chce, to i tak dopnie swego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
cosmo20, optymizm przede wszystkim - a jak będzie, to się okaże. w przypadku politechnik, to zazwyczaj się słyszy, że trudne, ciężkie, itp. Nie wiem, ile płacą tym, którzy rozsiewają takie plotki i straszą (zazwyczaj) kobiety
![]() szczyt szczytów, jaki ostatnio usłyszałam: pyt. "czy to trudny kierunek i na jaką pracę mogę liczyć po ukończeniu mechatroniki?" odp. "niewiadomo. nikomu się jeszcze nie udało skończyć". chodziło temu PANU o to, że mechatronika to świeży kierunek u nas i nikt jeszcze stażem nie dobrnął do końca. ale nastraszyć można nieźle, jak ktoś się nie orientuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Jak będzie zależy od Ciebie
![]() ![]() ![]() chociaż szczerze powiedziawszy, z uwagi na przewagę chłopaków na kierunku mogą początkowo traktować Cię jak ozdobę, ale gdy tylko pokażesz im, że jesteś ogarnięta w temacie to szybko zyskasz uznanie, u nas nie raz dziewczyny były lepsze w typowo "męskich" (o ile można tak powiedzieć) przedmiotach, a to dlatego, że dziewczyny są bardziej staranne i dokładne ![]() a zastraszenie to połowa sukcesu... chociaż też nie pojmuję co komu po tym zastraszaniu. ja jak zastanawiam się czym dam czemuś radę - mówię sobie, że skoro inni dali radę to i ja, przecież w niczym nie jestem gorsza, Ty też nie więc uszy do góry ![]() ![]() ![]()
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wychowywałam się w towarzystwie samych chłopaków i przyznam się, że trudniej mi obecnie odnaleźć się w damskim towarzystwie niż w męskim. pomimo tego właśnie, że faceci czasami traktują (nie tylko) mnie jak ozdobę w swoim gronie, zauważyłam to samo - pokażesz, że dajesz radę, to od razu respekt w oczach ![]() i to stwierdzenie o kobiecie inżynierze - ![]() ![]() a poza tym, to zazdroszcze Ci budownictwa. miałam na pierwszym miejscu i się nie dostałam, niestety ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Ja za jakieś 2 tyg zaczynam mechanikę i budowę maszyn.
Mam pełno obaw, ale i spore nadzieje z tym związane. Fajnie wiedzieć, że nie jestem sama w tym męskim świecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem lepsze jest towarzystwo chłopaków bo są "luźniejsi", w liceum miałam niemal same dziewczyny w klasie i podziękuję
![]() ![]() co do budownictwa, to skoro nie udało się w tym roku, może spróbuj w kolejnym? może za rok maturzystom egzaminy pójdą gorzej i próg automatycznie się obniży ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.