Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 2010 - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-15, 23:39   #1501
xmila
Raczkowanie

Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20

Napisalam sie i zniklo :/
Kamyku, Kancia
i łącze sie w bólu, bo u nas ząbki idą i od wczoraj masakra...nie je, jęczy, "gryzie" sutek...
a dziś była impreza półroczkowa, a młody marudził, że hej

Ja daje Paracetamol w czopku, tylko w nocy Ibufen, bo łatwiej mi podać w płynie. No i jest przeciwzapalny, nie tylko przeciwbólowy. A z paracetamolem jest problem o tyle, że na ulotkach zalecają podać 10mg/kg, a to zazwyczaj nie działa. Powinno się podawać 20, a nawet 30mg

Bardotko u mnie też wysyp pająków, brrrrrrr maż już 2 w ciągu godziny wciągnął odkurzaczem...
A z ptakami kota się rozprawia, ale rzadko do domu nam trafiają

Pola współczuję

Ya dodam do tego co Aldii napisała, że wg opinii kilku specjalistów reakcja uczuleniowa typu pierwszego na gluten praktycznie się nie zdarza - 3 pediatrów z doświadczeniem klinicznym się z tym nie spotkało, nasza alergolog widziała to tylko raz. A my właśnie gluten podejrzewaliśmy przy pokrzywce i obrzęku naczynioruchowym ... A okazało się, że to reakcja krzyżowa była na 2 alergeny... tylko chgw jakie

Lila bosko udanego wypoczynku

Zmykam się przespać, bo pewno ciężka noc będzie...

Frane
k
Franiowe ząbki
Kota
xmila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 08:22   #1502
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20

Dzień dobry. noc minęła spokojnie, Dawidek budził mnie, ale nie jakoś bardzo cz esto i jak wstał rano to zaczął się sam bawić misiem, no a my sie zwleklismy z łóżka dopiero 20 min temuMiłego dnia.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 08:37   #1503
aldii
Zakorzenienie

Kamyk u nas sliwki uczulaja wiec nie doradze
Bydgoszczanka
Elcia moja je normalnie
Castilia oby to byla trwala zmiana
Ya odnosnie mleka to najlepiej poradzic sie mamusiek,ktorych dzieci maja skaze
Zebra to cie pocieszyla
Pola ja zawsze patrze na ilosc kalorii,bo np. duza zupka ma tylko ok 60kcal
Madziulka bylysmy w jakiejs instytucji cos zalatwiac i jeszcze jedna mamuska z nami byla,chyba Youyou
Oby Szymus sie nie rozchorowal
Karola
Elcia
8 - kaszka na mm
12 - obiad
16 - mm
20 - mm + kleik
Addicted maly skubaniec
Brzoskwinia za 7 m-cy
Xmila za 6 m-cy.Jak noc minela ?

Zaraz idziemy do pediatry z tymi wynikami...

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Jeszcze cos odnosnie szczepienia dzieci : http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...osc_prasa.html
Stary 2010-08-16, 09:03   #1504
bardotka_a
Wtajemniczenie

Hej mamuśki

Moja Patka obudziła się dzisiaj 2 razy
wiem, że dla niektórych to normalne ale ona od ponad 2 mc przesypiała całe noce i nie wiedziałam co mam zrobić nie była głodna nie marudziła nie płakała po prostu się obudziła i sobie gadała tż ja ululał i zasnęła to było ok 2 później wstała o 5 i to samo, o 7 wstała normalnie zjadła kaszkę i się bawi ciekawe co to było, powinna dobrze spac bo prawie całą niedzielę na świeżym powietrzu była

A nas pogoda super (jak dla mnie bo mam już dość upałów) 17 stopni

dzisiaj podam gluten do obiadku, ciekawe co z tego wyjdzie

acha chciałam się was zapytać jak wasze dzieci poradziły sobie z grudkami w słoiczkach od 6mc bo ja chyba jeszcze troszkę poczekam dałam jej Bobovite rosołek z ryżem i nie poszło najlepiej
Hipp od 6 tez ma takie grudki?

no tak Patrycja już przy schodach jest lecę pilnować brzdąca
Stary 2010-08-16, 09:14   #1505
gosbaj
Zadomowienie

Bardotka moj sobie dobrze poradzil z grudkami z bobovity. najpierw bylo zaskoczenie i tak smiesznie memlal je w buzi bo nie wiedzial chyba co z tym zrobic. ale potem zalapal i mu smakowalo. Hipp chyba nie ma grudek.
Castilia super ze tz sie tak stara, oby tak juz zostalo.

a my dzisiaj mamy szczepienie na WZW, powinno byc juz wczesniej ale przekladalam ze w zgledu na nasz urlop.

Wczoraj mielismy fajny dzionek. tz nie pracowal i na popoludnie umowilismy sie ze znajomymi na spacerek i piwko. oni maja coreczke 10dni starsza od Krzysia. Ale taka jest malutka i drobniutka ze Krzys przy niej wygladal jakby mial roczek Sam fakt ze Krzys nosi ubranka na 80 a ona na 68 potem poszlismy do nich do domku i polozylismy dzieci na dywanie i sie razem bawily, tzn wyrywaly sobie zabawki z buzi jak ja wzielam na rece to taka leciutka i malutka ze juz nie pamietam kiedy nasz brzdac taki byl, chyba jak jeszcze nie byl stabilny.
gosbaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 09:25   #1506
wyderka80
Raczkowanie

witam z rana ;-)

Jakos ciężko mi nadrobić...
za mną pierwszy prawdziwy weekend, bo wczesniej każdy dzień był wolny ;P
Spędzilismy go rodzinnie, nawet TŻ wziął sobie wolne od remontu bo juz biedak był zmeczony i mielismy okazję wszyscy się sobą nacieszyć
Moje dziecię się troche jakby naprawiło, nocki są lepsze, budzi się kilka razy ale szybko zasypia po podaniu czegos do picia, staram się karmić w nocy tylko raz -góra dwa razy bo Blanka raczej dobrze wygląda.

Najlepsze zyczenia dla wszystkich dzieciaczków świetujących swoje miesięczniece
Kamyk- u nas super podziałaly suszone sliwki z gerbera
Elcia u mnie jadłospis dokładnie taki jak u aldii,
tylko o 20 mamy cyc + 1-2 karmienia w nocy, dziś np. tylko 1 ok. 5
no i daję deserek ok. 14
a MM wypija zawsze tylko 150 ml
Aldii oby lekarz Cię uspokoił,że to nic złego, jesli chodzi o wyniki LU
karola trzymam kciuki zeby nie było tak starsznie po powrocie do pracy
lila wyglądasz zjawiskowo, strasznie mi sie podobają takie krótkie fryzurki ale sama jakoś nie moge się odważyć...
widziałam śliczne dzieciaczki... Oluś pieknie sie usmiecha jak na
marudkę
Ya witam Cie serdecznie
wyderka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 09:26   #1507
blonde_hair
Zakorzenienie

Dzien dobry!

U nas nocka minela spokojnie, Sebus obudzil sie po 7.00A ja sie wkoncu wyspaalm po weekendzie

Co do odstawiania od piersi ja bralam tabletki bromocorn, bo chyba bym sie sama z tym nie uporała...i tak jeszcze troszke musiałam sciagacnaszczes cie juz pokarm zanikł, ale za to mam puste flaki

Elcia u nas jest tak:
7.00-7.30- mm 180ml
10.30- kaszka 150ml
13.00 obiad mały słoiczek, ostatnio je te wieksze
16.00 kaszka 1o0ml z małym sloiczkiem deserku
19.00 mm
22.00 mm

Aldii trzymnam kciuki
Stary 2010-08-16, 09:35   #1508
gosbaj
Zadomowienie

Aldii zeby to nie bylo nic groznego. za wizyte

No i caluski dla wszystkich maluszkow obchodzacych swoje "urodzinki"
Stary 2010-08-16, 09:50   #1509
oliviaoO
Rozeznanie

witam
chyba Was nie nadrobię, przelecialam tylko raz dwa.. przed tym calym slubem i weselem byłam za bardzo zestresowana by sie skupic i odpisywać a teraz po wszystkim jestem zwyczajnie zmęczona..

szkoda tylko, że nikt na wątku nie pamiętał, że w tą sobotę miałam ślub.. albo moze pamiętalyście tylko nikt nic nie wspomnial przez weekend.. nieważne zresztą już

zawiodłam się na mojej najlepszej przyjaciółce od 1klasy podstawówki nie przyszła na ślub bo szykowała się i stroiła na jakiś festyn za miastem

Julia

walka z kg:
81- 78 - 76 - 74 - 72- 70 - 68 - 66 - 64

oliviaoO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 09:52   #1510
gosbaj
Zadomowienie

http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...ab69&_ticrsn=3

Krzys wlasnie walczy ze snem a ja walcze z nim
Stary 2010-08-16, 09:53   #1511
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Hej mamusie
Mam nadzieję, że wszystkie pochorowane dzieciaki czują się lepiej...
U nas już dzisiaj nie było temperatury, TŻ ma jeszcze sprawdzać i najwyżej podać Nurofen, ale myślę, że nie będzie potrzeby.
Dzięki za porady odnośnie śliwek, dzisiaj kupię i mam nadzieję, że Mały Potwór dobrze je zniesie i nie będzie ulewała...
Ya my dajemy Bebilon Pepti, już nie miałam siły nic innego próbować, a wyraźnie ten zapach Paulinie nie przeszkadza.
Nie pamiętam co jeszcze, bo nie cytowałam...

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Olivia wszystkiego najlepszego na nowej drodze
Ja się przyznaję, że wyleciało mi z głowy przez akcje z Pauliną...
Stary 2010-08-16, 09:55   #1512
gosbaj
Zadomowienie

Olivia gratulacje napisz jak bylo i pochwal sie fotkami a z ta kolezanka to faktycznie nieciekawie, domyslam sie ze musialo byc ci przykro. A jak Julka sie czula na slubie rodzicow ??
Stary 2010-08-16, 09:55   #1513
Agape007
Zadomowienie

Hejka,
mam pytanko:
dziś wyszukałam u Olu dwie górne dwójki (hihihi mały wampirek). No i pytanie czy nie będzie potem jakiegoś problemu ortodontycznego - bo jedynek nie widac ani troszeczkę....

Zyczę miłego tygodnia

58 57,5 57 56,5 56 55,5 55!!
Agape007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 09:59   #1514
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez Agape007 Pokaż wiadomość
Hejka,
mam pytanko:
dziś wyszukałam u Olu dwie górne dwójki (hihihi mały wampirek). No i pytanie czy nie będzie potem jakiegoś problemu ortodontycznego - bo jedynek nie widac ani troszeczkę....

Zyczę miłego tygodnia
Paulinka ma też dwie góne dwójki i tylko jedną jedynkę...
Ja też tak miałam...
Tak się czasem zdarza...
Zębów nie mam super prostych, ale tragiczne to nie są...
Stary 2010-08-16, 10:03   #1515
blonde_hair
Zakorzenienie

OliviaO wszystkiego naj na nowej Drodze Zycia
Czekamy na fotki. A na ''przyjaciołke'' brak słów
Stary 2010-08-16, 10:10   #1516
Agape007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Paulinka ma też dwie góne dwójki i tylko jedną jedynkę...
Ja też tak miałam...
Tak się czasem zdarza...
Zębów nie mam super prostych, ale tragiczne to nie są...
Dzięki

58 57,5 57 56,5 56 55,5 55!!
Agape007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:23   #1517
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

DZIEKUJE WAM SLICZNIE ZA JADLOSPISY
moj maly cos nie chce jesc ostatnio od dwoch dni wczoraj np zjadl tylko sloiczek a jak dawalam cyca to nawet na niego nie spojzal a z butli to wypluwal i do konca dnia nic nie zjadl w nocy tez nic tylko soczku sie napil i dalej spal nie mam pojecia dlaczego moze to zabki?bo ostatnio wyczulam u niego zgrubienie i ma napuchniete dziaselka na dole,no ale za to dzisiaj o 7,30 wstal i zjadl 150 ml mlecza mam nadzieje ze bedzie juz norlamnie jadl
ALDII trzymam kciuki za wizyte napisz jak wrocisz co powiedzial pediatra,
OLIVIA wszystkiego dobrego na nowej drodze zycia
BLONDE ja mam flaka ale tylko w lewym bo stracilam w nim pokarm a w prawym jeszcze mam i to smiesznie wyglada bo prawy jest duuuuuuzy a lewy maly i sflaczaly
elcia0787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:26   #1518
filka2
Zadomowienie

olivia przyznaje że naprawde mi też wyleciało z głowywybacz.

wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia,samych cudownych chwil.

własnie jak Julci sie podobało na imprezie?wczoraj kończyła 7.m-cy,ale chyba nie wkurzyłas sie na nas tak że nie pokarzesz nam jak pięknie wyglądałas?

ja jednak odstawiam od cysia niuńke,ciągneła tylko po 5ej z jednego a drugi już ma przerwe 14godz i ok,wiem ze bedzie cięzko ale może przez te 2tyg dam rade do wyjazdu .bratowa też odstawia synka więc sie nawzajem komunikujemytamt en biedak wyglada strasznie i bardzo apatyczny przez te zmiany na skórze

Edytowane przez filka2
Czas edycji: 2010-08-16 o 10:28
filka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:45   #1519
zebra666
Zakorzenienie

Olivia ja bez bicia sie przyznam, że nie pamiętałam Ale wszystkiego najlepszego kochana

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:50   #1520
Kancia
Zakorzenienie

olivia prosimy zdjęcia
aldii daj znac jak u lekarza
kamyk mówiłam Ci, ze dzieciom pepti odpowiada one jeszcze nie maja az takich prefernecji smakowych. Nam dorosłym duzo trudniej je przełknąc.
Stary 2010-08-16, 11:03   #1521
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
kamyk mówiłam Ci, ze dzieciom pepti odpowiada one jeszcze nie maja az takich prefernecji smakowych. Nam dorosłym duzo trudniej je przełknąc.
Ja zawsze kaszkę daję na nadgarstek i zlizuję, żeby zobaczyć czy nie jest za gorąca... I odkąd robię ją na Pepti, to mnie zawsze bierze obrzydzenie...

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Przypomniało mi się, że jeszcze ktoś pytał o grudki...
No więc takie z obiadków, to narazie Paulinie mieszamy grudkowate z gładkim i nawet całkiem nieźle jej idzie...
Jednak wczoraj jej zmieliłam jabłko z odrobiną wody i wyszła taka papka z drobnymi grudeczkami, to Paulina za nic w świecie nie chciała tego jeść... Miałam nadzieję, że surowe jabłko ją ruszy, ale raptem ze dwie łyżeczki jej wepchnęłam... Potem jej ze słoiczkiem wymieszałam i też ruszyć już nie chciała...
Stary 2010-08-16, 12:42   #1522
Madziulka83
Zadomowienie

GG do Madziulka83

Witajcie

aldii daj znac jak z wynikami. Hehe ale sen Fajnie byloby kiedys urzeczywistnic Tylko Szymka na dziewczynke bym nie zamienila

olivia ja tez przyznaje, ze zapomnialam. Jakas zakrecona jestem
Ale z calego serca wieleeee pieknych lat I czekamy na fotki
Stary 2010-08-16, 13:22   #1523
pola25
Zakorzenienie

Olivia wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia!!!!!!
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:27   #1524
youyou
Zakorzenienie

Hallo mamuśki

Melduję się i ja po chrzcinach upał wczoraj był niesamowity ale wszystko się bardzo udało Filip w kościele był bardzo grzeczny, śmiał się, gadał do siebie i wiercił na rączkach ale zniósł dzielnie. Wszystkie oczy były na niego zwrócone, bo dwójka pozostałych dzieci dużo młodsza i taka "nieruchliwa" dość była a nasz gadatek zwracał na siebie uwagę

Impreza w restauracji też bardzo udana, dużo dobrego jedzonka, piekny tort i goście zadowoleni. Filip też cały dzień super się zachowywał (jak nigdy ) Słał uśmiechy do ciotek i wujków, każdy się nim zachwycał że taki grzeczny i bezproblemowy.. hihihi

Dostał kilka prezentów m.in takie fajny pas-siedzisko do noszenia na biodrze - zawiązuje się takie jakby siedzisko dla dziecka na biodrze. Podobno w Polsce od niedawna to jest dostepne, (własnie znajoma siostry to sprowadza..) Dziś już wypróbowywałam i super sprawa

Zdjęcia wkleję w Klubie wieczorkiem bo muszę się ogarnąć trochę i zgrać je.

Trzymam kciuki za wszystkie chorowitki , bo widziałam że parę maluszków z temperaturami (coś wysyp tego ostatnio..).

olivia Wszytskiego Najlepszego na nowej drodze życiaklaski :
Poka foty
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:33   #1525
aldii
Zakorzenienie

Bardotka hipp ma o wiele mniejsze grudki.wydaje mi sie,ze te w bobovicie sa zdecydowanie za duze jak na 6 m-c.Lu zje,ale widac,ze nie idzie jej to jak powinno i po polowie sloiczka ma odruch wymiotny ;/
Gosbaj za szczepienie
Ten art. ciekawe czy to prawda...jesli tak,to zywcem bym tych lekarzy zakopala
Olivia przyznaje sie bez bicia,ze zapomnialam swietna przyjacoilka,nie ma co....
Oczywiscie duzo szczescia zycze,na nowej drodze zycia i czekamy na fotki
Kamyk super,ze z Paula juz lepiej
Agape nie mam pojecia
Elcia to pewnie na zeby
Youyou

Wyderka,Blond,Gosbaj,Elci a,Kancia,Madziulka dziekuje kochane
Lu wazy 7690 w niecaly m-c przybrala 690g i skoczylismy na 50 centyl co do tego wyniku,to pediatra kazala sie nie przejmowac i nie kazala nic z tym robic (tylko za m-c powtorzyc badanie moczu) ale ja bede jej podawac wit. c zeby ten mocz zakwasic (sprawdzilam wczesniejsze wyniki i co raz wyzsze ma to ph).obejrzala ja tylko,czy nie jest opuchnieta,kazala dawac jeszcze wiecej pic i obserwowac dalej.Przy okazji ja obejrzala przez ten katar - osluchowo czysto,gardlo ok i dalej tylko psikac woda.
No i lada chwila mamy sie niby spodziewac zeba,bo ponoc juz jest gorka (ja jej nie widze ) na lewej dolnej jedynce.Niby przez to Lu jest marudna i zle spi...no zobaczymy...

Edytowane przez aldii
Czas edycji: 2010-08-16 o 13:41
aldii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:52   #1526
zebra666
Zakorzenienie

Aldii oby to ząbek! Piotruś ciągle miał niby mieć zęba i tak 4 msc

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 14:12   #1527
gosbaj
Zadomowienie

No i jestesmy po szczepieniu, Krzys zniosl je dzielnie, tylko chwile zaplakal przy ukluciu a potem juz zaczepial pania Wazy 9500g i ma 78cm, pani dr powiedziala ze kawal chlopa jak chciala go osluchac to ciagle jej zabieral stetoskop a jak dala go na brzuszek zeby osluchac plecki to on myk jej na czworaka smiali sie z niego ze on taki ruchliwy

Aldii dobrze ze z LU wszystko dobrze. No i zeby ten zabek szybko wyszedl
YouYou super ze chrziny sie udaly
Stary 2010-08-16, 14:15   #1528
bardotka_a
Wtajemniczenie

Olivia Wszystkiego najlepszego na nowej drodze mi się wydawało, że to we wrześniu czekam na fotki

youyou fajnie, ze się wszystko udało tu tak samo jak wyżej czekam na fotki

Aldii a widzisz Lu się podtuczyła troszkę to chyba dobrze świadczy bo wcześniej mimo, ze jadła nie przybierała zbyt dobrze z tego co pamiętam, a jeśli lekarz mówi, że taki wynik może być widocznie tak jest

Acha dziękuję wszystkim za odpowiedzi odnośnie Nurofenu i Paracetamolu

Teraz z innej beczki i znowu prośba

1.Chodzi mi o jedzenie, Patrycja na początku jadła Hipp-a po jakimś czasie jej apetyt jej na niego przeszedł, Gerbera nie chciała za nic zjeść, teraz je Bobovitę ale czasami też się krzywi, siedzę w domu i chciałabym jej od czasu do czasu coś ugotować bo jak zaraz mi Bobovitę odrzuci będzie klops, ale jest i tż przeciwny jak diabli, ze to jej zaszkodzi, że słoiczki przebadane a taka marchew z rynku i mięso ze zwykłego mięsnego to nafaszerowane chemią itp.
jakie jest wasze zdanie w tej kwestii bo ja juz mam mętlik w głowie, poradźcie coś

2. Patrycja bardzo lubi do picia soczek Hippa marchewkowy, nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie czy ja mogę zrobić soczek w sokowirówce i dać jej taki świeży do picia czy to trzeba jakos przegotować
Stary 2010-08-16, 14:21   #1529
Kancia
Zakorzenienie

aldii no to ladnie Lu wazy
bardotka na chłopski rozum chyba możesz skoro mozna podawac starta marchewkę tylko ja bym go deko z wodą zmieszała co do jedzenia za sklepów to ja nie ryzykuje i nie robie, robiłabym jakbym miała swoje warzywka.
you poka foty
gosbaj ale klocuszek

Edytowane przez Kancia
Czas edycji: 2010-08-16 o 14:22
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 14:21   #1530
blonde_hair
Zakorzenienie

Gosbaj za szczepienie i pomiary

Aldii dobrze, ze jest wszystko w porzadku i za wageNa zdjeciach mi sie wydaje Lu taka duzaAle najwazniejsze, ze wszystko jest ok

Youyou syper, ze chrzest udany. Czekamy na fotki

Sebus teraz zasypia a ja sie musze zabrac za prasowanie i obiad
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości