Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-16, 22:16   #3301
Ineso
Matka Smoka

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Czy ja jestem jakąś wyrocznią?
Się rozumie
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 22:18   #3302
Ineso
Matka Smoka

I jak testy? Aaaaaa zapomniałam Ci podziękować za punkciki:
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 22:25   #3303
Malla
Nie depcze krokusów

O, doliczyło?
Testy za krótkie na razie, ale nie czuję jakiegoś specjalnego nawilżenia.
Stary 2010-08-17, 10:57   #3304
lalaith
Zakorzenienie

Nie wiecie ile czasu można stosować krople Tears Naturalle II po otwarciu? 2 czy 3 miechy?
Stary 2010-08-17, 11:15   #3305
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Nie wiecie ile czasu można stosować krople Tears Naturalle II po otwarciu? 2 czy 3 miechy?
Tylko miesiąc :/
http://www.vena-vita.pl/upload/file/...urale%20II.pdf
Stary 2010-08-17, 13:18   #3306
Coldplay
Wtajemniczenie

Cześć
Mam zamiar kupić sobie niedługo soczewki, na początek pójdę do okulisty i u niego kupię pierwszą parę (potem zamierzam kupować w sklepach internetowych).
No i.. mam trzy pytania. Chciałabym poznać Waszą opinię - które lepsze - miesięczne czy kwartalne?
Kolejne pytanie - jaka firma wg Was produkuje najlepsze soczewki jeśli chodzi o uwodnienie? Jestem alergiczką, zdarza mi się że oczy mam piekące i 'suche', dlatego chciałabym kupić takie soczewki które będą dobrze nawilżały oko.
Pytanie nr 3 - tylko się nie śmiejcie , nigdy nie miałam nawet kontaktu z kimś kto nosi soczewki więc blade mam o nich pojęcie - jeśli kupiłabym soczewki miesięczne, których jest w opakowaniu 6 szt. to znaczy że każda para wystarczy na miesiąc, czy wszystkie 3 pary regularnie zmieniane wystarczą na miesiąc?
Coldplay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 13:25   #3307
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

felerna soczewka ?

Wczoraj założyłam nowy komplet soczewek biofinity (kupiony na allegro, ponieważ u mnie w mieście można kupic tylko eyeye, które okropnie wysuszały mi oko) i zauważyłam, że jedna z soczewek jest krzywa, może to moje przewidzenie, ale po nałozeniu soczewki cały dzień ja czułam, czy soczewka jest fabrycznie uszkodzona ?
Dodam, że sprawdziłam, czy nie posiada zadnych mechanicznych uszkodzeń i soczewki mają date wazności do połowy 2013 r.
W czwartek wyjeżdżam za granicę i nie wiem, czy kupic nie zbyt pasująca mi soczewkę eyeye, czy przecierpieć i nosić "krzywa soczewkę"
PS. nie sądzę żebym miała jakąś infekcje oka, ponieważ niedawno byłam u okulisty oraz nosząc okulary nie odczuwam zadnych dolegliwości.
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Mademoiselle_Pauline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 13:36   #3308
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
czy moglabym prosic o opinie nt. obu plynow?
http://www.szkla.com/204_avizor-unic...la-2-w-1-.html
http://www.szkla.com/228_clean-activ...ula-6-w-1.html
czy ktoras z was je wyprobowala?
clean activ moge Ci polecic z całą pewnością. Aktualnie go używam i jestem bardzo zadowolona A jak go kupowalam na szkla.com to byla akcja na rzecz osob niewidomych, wspierająca labradory, wiec fajnie, ze przy okazji można pomóc
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 13:44   #3309
k4rotk4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Coldplay Pokaż wiadomość
Cześć
Mam zamiar kupić sobie niedługo soczewki, na początek pójdę do okulisty i u niego kupię pierwszą parę (potem zamierzam kupować w sklepach internetowych).
No i.. mam trzy pytania. Chciałabym poznać Waszą opinię - które lepsze - miesięczne czy kwartalne?
Kolejne pytanie - jaka firma wg Was produkuje najlepsze soczewki jeśli chodzi o uwodnienie? Jestem alergiczką, zdarza mi się że oczy mam piekące i 'suche', dlatego chciałabym kupić takie soczewki które będą dobrze nawilżały oko.
Pytanie nr 3 - tylko się nie śmiejcie , nigdy nie miałam nawet kontaktu z kimś kto nosi soczewki więc blade mam o nich pojęcie - jeśli kupiłabym soczewki miesięczne, których jest w opakowaniu 6 szt. to znaczy że każda para wystarczy na miesiąc, czy wszystkie 3 pary regularnie zmieniane wystarczą na miesiąc?
Witam was wszystkie Ja noszę soczewki już ponad 3,5 roku więc pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytania

1. Miesieczne czy kwartalne- z początku radzę kupić te miesięczne, bo
jak Ci się zgubi na początku miesiąca to mniejsza starata
a jak wiadomo z początku nie będziesz miała wprawy w nakładaniu i może się zdarzyć , ze gdzieś spadnie i znaleźć nie będziesz mogła itp. Po prostu im krótszy termin noszenia tym zdrowiej dla oczu. Jeśli nabierzesz wprawy to wtedy możesz pozwolić sobie na te 3miesięczne.Ja osobiście nigdy nie przekonałam się do tych kwartalnych, miałam pare razy, ale stresowałam się, ze wypadnie itd. No niestety do tanich to te soczewki nie należą

2. Jeśli chodzi o te najkepsze, to napewno okulista Ci najlepiej doradzi. Powiesz z czym masz problem i już ja osobiście w tym momencie stosuję johnson&johnson i jestem zadowolona, nie odczuwam przesuszenia gałki ocznej, chociaż czasami muszę się ratować kroplami do oczu. Przez wiele lat stosowałam optixy i też nie były najgorsze, ale tak jak mówiłam okulita Ci doradzi

3. 6 sztuk starcza na 3 miesiące

— Albert Camus
k4rotk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 13:45   #3310
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Chciałabym poznać Waszą opinię - które lepsze - miesięczne czy kwartalne?
O dobranym modelu decydują głównie Twoje oczy, ich wymiary i reakcja na soczewki, więc dla każdego lepsze jest co innego. Popularna Optima/SofLens38 nie jest już soczewką kwartalną, tylko miesięczną, więc kwartalne to obecnie rzadkość.

Cytat:
Soczewki nie nawilżają oczu, wręcz przeciwnie, a stopień wysuszania zależy od indywidualnych predyspozycji. Aby uniknąć wysuszenia oczu, zalecane jest używanie kropli.

Cytat:
jeśli kupiłabym soczewki miesięczne, których jest w opakowaniu 6 szt. to znaczy że każda para wystarczy na miesiąc, czy wszystkie 3 pary regularnie zmieniane wystarczą na miesiąc?
1 sztuka na miesiąc, czyli 6 sztuk to 3 pary po miesiąc każda, czyli zapas na 3 miesiące.

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle_Pauline Pokaż wiadomość
Wczoraj założyłam nowy komplet soczewek biofinity (kupiony na allegro, ponieważ u mnie w mieście można kupic tylko eyeye, które okropnie wysuszały mi oko) i zauważyłam, że jedna z soczewek jest krzywa, może to moje przewidzenie, ale po nałozeniu soczewki cały dzień ja czułam, czy soczewka jest fabrycznie uszkodzona ?
W czwartek wyjeżdżam za granicę i nie wiem, czy kupic nie zbyt pasująca mi soczewkę eyeye, czy przecierpieć i nosić "krzywa soczewkę".
Czemu kupiłaś tylko 2 sztuki? Zawsze warto mieć jakąś w zapasie, zwłaszcza planując wyjazd.
Stary 2010-08-17, 14:43   #3311
Coldplay
Wtajemniczenie

k4rotk4 i Malla - dziękuję Wam bardzo za na prawdę ekspresowe odpowiedzi

pod koniec wakacji wybiorę się do okulisty i wreszcie będę miała spokój z okularami

pozdrawiam Was i jeszcze raz dziękuję!
Stary 2010-08-17, 14:48   #3312
spiniaa
Rozeznanie

dziewczyny czy oczy moga sie w jakis sposob przyzwyczaic do soczewek chodzi mi o to ze uzywam okolo roku soczewek 3 miesiecznych o wadzie -1,25 i duzo gorzej w nich widze myslalam ze zywotnosc ostatniej pary mi sie skonczyla szybciej zalozylam nowa i jest tak samo czy po prostu wzrok mi sie zepsul? dodam ze w okularach o tej samej wadzie widze lepiej i zgadalam sie wczoraj z kolezanka i ona ma tak samo czy kazdy plyn tak samo je czysci? bo moze to wina plynu juz sama nie wiem wiem ze najlepiej byloby zbadac wzrok ale w tym momencie nie mam mozliwosci tego zrobic
spiniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 14:58   #3313
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez spiniaa Pokaż wiadomość
uzywam okolo roku soczewek 3 miesiecznych o wadzie -1,25 i duzo gorzej w nich widze myslalam ze zywotnosc ostatniej pary mi sie skonczyla szybciej zalozylam nowa i jest tak samo czy po prostu wzrok mi sie zepsul? dodam ze w okularach o tej samej wadzie widze lepiej
Wada mogła się pogłębić, ale to może być też kwestia akomodacji. Siedzisz obecnie dużo przed TV, kompem, w książkach? Masz zmęczone oczy wieczorem?

Cytat:
czy kazdy plyn tak samo je czysci?
Zmieniałaś płyn ostatnio? Masz alergię, stosujesz pigułki antykoncepcyjne?

Cytat:
wiem ze najlepiej byloby zbadac wzrok ale w tym momencie nie mam mozliwosci tego zrobic
Dlaczego?

Coldplay - powodzenia, mam nadzieję, że będą Ci się dobrze nosić
Stary 2010-08-17, 15:55   #3314
Coldplay
Wtajemniczenie

Dziękuję
Aa, jeszcze tylko jedno pytanko
http://szkla.com/171_air-optix-aqua-...-podrozny.html - mam tu soczewki Air Optix, recenzje mają bardzo dobre, szukałam j&j ale znalazłam tylko dwutygodniowe. Któraś z Was je miała? Dobre są? I mam rozumieć że takie opakowanie wystarcza na 3 miesiące, tak?
Przepraszam za tą masę pytań ale chcę się upewnić co do wszystkiego
Stary 2010-08-17, 16:28   #3315
Malla
Nie depcze krokusów

Coldplay - tak jak pisałam, to czy okażą się dobre, wyjdzie w praniu. Optixy to porządne soczewki, ale jedni je kochają, inni nienawidzą. 6 sztuk to 3 miesiące, chyba że masz różne wady na oczach, to wtedy kupujesz 2x 6sztuk na pół roku.
Stary 2010-08-17, 17:15   #3316
Coldplay
Wtajemniczenie

ok, dzięki
Stary 2010-08-17, 17:31   #3317
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
czy moglabym prosic o opinie nt. obu plynow?
http://www.szkla.com/204_avizor-unic...la-2-w-1-.html
http://www.szkla.com/228_clean-activ...ula-6-w-1.html
czy ktoras z was je wyprobowala?
Obecnie używam tego pierwszego płynu i mogę go z czystym sumieniem polecić

Mam też pytanie do Malli, co sądzisz o tych kroplach?

Lens Vision Moisture Drops
Skład: Roztwór izotoniczny, buforowy i wodny, hialuronian sodu 0,1%, EDTA 0,1%, poliheksanid 0,0001%.

GenTeal, krople do oczu
Skład:
GenTeal nawilżające krople do oczu jest jałowym, nieznacznie hipotonicznym, wodnym roztworem chlorku sodu i potasu zawierającym 3mg/ml hypromelozy. System GenAqua zawiera nadboran sodu stabilizowany kwasem fosfonowym.

Edytowane przez Zielone_korale
Czas edycji: 2010-08-17 o 18:01
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 18:07   #3318
spiniaa
Rozeznanie

[QUOTE=Malla;21429244]Wada mogła się pogłębić, ale to może być też kwestia akomodacji. Siedzisz obecnie dużo przed TV, kompem, w książkach? Masz zmęczone oczy wieczorem?

siedze duzo przed kompem ale nie wiecej niz zwykle zmeczenia oczu nie odczuwam nie draznia mnie soczewki po calym dniu noszenia co sie zdaza mojej kolezance codziennie

Zmieniałaś płyn ostatnio? Masz alergię, stosujesz pigułki antykoncepcyjne?
zmieniam plyn srednio co 3 miesiace z roznych powodow np braku tego ostatniego w sklepie pigulek nie stosuje ale mam spirale hormonalna a alergii nie mam chyba na nic

Dlaczego?
z roznych powodow
Stary 2010-08-17, 18:10   #3319
migdaska
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję
http://szkla.com/171_air-optix-aqua-...-podrozny.html - mam tu soczewki Air Optix, recenzje mają bardzo dobre, szukałam j&j ale znalazłam tylko dwutygodniowe. Któraś z Was je miała? Dobre są? I mam rozumieć że takie opakowanie wystarcza na 3 miesiące, tak?
Ja nosze Optixy, mam skłonności do alergii, nie mam porównania z innymi soczewkami ponieważ to jest moja pierwsza para. Często zdarza się tak, że swędzą mnie powieki, pieką oczy itp. Staram się jak najczęściej nawilżać oczy kroplami i jest dobrze Dodatkowo mam krople do oczu na alergie i zalecenie -zakrapiać oczy 30min. przed założeniem soczewek, i po zdjęciu.
Okulistka powiedziała mi, że te soczewki będą najbardziej odpowiednie ponieważ przepuszczają dużo powietrza, i są dobrze nawilżone
migdaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 18:30   #3320
Coldplay
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez migdaska Pokaż wiadomość
Ja nosze Optixy, mam skłonności do alergii, nie mam porównania z innymi soczewkami ponieważ to jest moja pierwsza para. Często zdarza się tak, że swędzą mnie powieki, pieką oczy itp. Staram się jak najczęściej nawilżać oczy kroplami i jest dobrze Dodatkowo mam krople do oczu na alergie i zalecenie -zakrapiać oczy 30min. przed założeniem soczewek, i po zdjęciu.
Okulistka powiedziała mi, że te soczewki będą najbardziej odpowiednie ponieważ przepuszczają dużo powietrza, i są dobrze nawilżone

Dziękuję
Stary 2010-08-17, 20:04   #3321
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Zielone_korale Pokaż wiadomość
Mam też pytanie do Malli, co sądzisz o tych kroplach?

Lens Vision Moisture Drops
Skład: Roztwór izotoniczny, buforowy i wodny, hialuronian sodu 0,1%, EDTA 0,1%, poliheksanid 0,0001%.

GenTeal, krople do oczu
Skład: GenTeal nawilżające krople do oczu jest jałowym, nieznacznie hipotonicznym, wodnym roztworem chlorku sodu i potasu zawierającym 3mg/ml hypromelozy. System GenAqua zawiera nadboran sodu stabilizowany kwasem fosfonowym.
Nie podobają mi się, po co ładować konserwanty do oczu i je dezynfekować, lepiej kupić HyloComod, a dezynfekować porządnie soczewki, nie oczy.

spiniaa - okulista nie gryzie
Stary 2010-08-17, 20:50   #3322
201701300931
Konto usunięte

Dzisiaj do mnie przyszła paczuszka z Optilandu Udało mi się dość dużo zaoszczędzić na soczewkach i płynie

Tylko miałam ochotę udusić kuriera, bo zadzwonił do mnie o 7! rano, żeby się spytać, czy będę między 16 a 20 w domu
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 22:22   #3323
spiniaa
Rozeznanie

dzieki Malla wiem ze musze sie wybrac myslalam ze moze to od plynu ale to pewnie wada sie powiekszyla w kazdym badz razie jak bedzie mi sie w takim tepie powiekszac to niedlugo chyba laserowa korekta

Edytowane przez spiniaa
Czas edycji: 2010-08-17 o 22:23 Powód: blad
Stary 2010-08-17, 22:22   #3324
Heledore
Zakorzenienie

czytam wątek-narazie jestem na początku- i coraz szerzej otwieram oczy ze zdumienia.. Myślałam, ze rozpoczęcie przygody z soczewkami to prosta sprawa, a tu sie okazuje, że to bardzo skomplikowane.... Rożne rodzaje, krzywizny, średnice..uff narazie nic z tego nie rozumiem.
Umówiłam się do okulisty na 1 października i mam zamiar przerzucić się na soczewki po.. yhm... niemal 20 latach w okularach.
Moje pytania:

1) czesto pojawiał się temat tabletek anty. Co mają one wspólnego z soczewkami?

2) Moja wada to oko L -2,5 cylinder 2, oko P -2,0 cylinder 2* czy to oznacza ze będę musieć kupić opakowania dwóch rożnych soczewek i dopiero stworzyć parę?

*ostatnio niestety widzę gorzej a już od ładnych paru lat wada stała w miejscu... eh..

3) jaka jest mniej więcej średnia cena soczewek miesięcznych? Czy cena soczewek dla astygmatyków jest dużo wyższa? Jeśli tak, to chyba zrezygnuje z korekcji astygmatyzmu.

4) czy za każdym razem będę musieć iść do okulisty po receptę? (z tego co wyczytałam na wątku to nie, ale wolę się upewnić )

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2010-08-17 o 22:26
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 22:40   #3325
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
dzieki Malla wiem ze musze sie wybrac myslalam ze moze to od plynu ale to pewnie wada sie powiekszyla w kazdym badz razie jak bedzie mi sie w takim tepie powiekszac to niedlugo chyba laserowa korekta
oj niestety musze cie zmartwić bo do korekty laserowej musisz mieć stabilną wadę.

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
czytam wątek-narazie jestem na początku- i coraz szerzej otwieram oczy ze zdumienia.. Myślałam, ze rozpoczęcie przygody z soczewkami to prosta sprawa, a tu sie okazuje, że to bardzo skomplikowane.... Rożne rodzaje, krzywizny, średnice..uff narazie nic z tego nie rozumiem.
Umówiłam się do okulisty na 1 października i mam zamiar przerzucić się na soczewki po.. yhm... niemal 20 latach w okularach.
Moje pytania:

1) czesto pojawiał się temat tabletek anty. Co mają one wspólnego z soczewkami?

2) Moja wada to oko L -2,5 cylinder 2, oko P -2,0 cylinder 2* czy to oznacza ze będę musieć kupić opakowania dwóch rożnych soczewek i dopiero stworzyć parę?

*ostatnio niestety widzę gorzej a już od ładnych paru lat wada stała w miejscu... eh..

3) jaka jest mniej więcej średnia cena soczewek miesięcznych? Czy cena soczewek dla astygmatyków jest dużo wyższa? Jeśli tak, to chyba zrezygnuje z korekcji astygmatyzmu.

4) czy za każdym razem będę musieć iść do okulisty po receptę? (z tego co wyczytałam na wątku to nie, ale wolę się upewnić )
ad.1
tabsy zmieniaja gospodarke hormonalna, moga zmienic sklad łez i wpłynąć na suchość oka. mogą, ale nie muszą
ad.2.
niestety tak. to wiekszy wydatek jednorazowo, ale za to bedziesz mogla kupowac soczewki rzadziej
ad.3.
ceny sa bardzo rozne, starsze technologie tansze, nowsze drozsze.
na moim przykladzie - nosze acuvue oasys - miesieczne noszenie soczewek (to 2tygodniowki i nosze je zgodnie z zaleceniami, pomiedzy nowa a stara para robie 2-3 dni przerwy w noszeniu) miesieczne noszenie soczewek to ok. 50-60zł (paczka oasysów ok 60 zł przez net, czyli ok 10 zł za soczewke plus koszt płynu)
o ile wiem to ceny soczewek z cylindrem sa wyzsze, ale nie orientuje sie tak dobrze, bo nie mam astygmatyzmu. wejdz na strone jakiegos internetowego sklepu z soczewkami i po prostu porównaj.
ad.4
w polsce soczewki sprzedawane sa bez recepty.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 22:50   #3326
spiniaa
Rozeznanie

no to mnie pocieszylas a kiedy bede wiedziala ze jest juz stabilna? jak po jakim czasie nie bedzie sie zwiekszac?
Stary 2010-08-17, 23:51   #3327
anka.d
Wtajemniczenie

a to różnie chyba, musisz skonsultować to z lekarzem, gdzies czytalam ze rok, kolezanka, która miala robiony zabieg miala stabilna bardzo dlugo, a lekarz wymagal 2 lata
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:32   #3328
lalaith
Zakorzenienie

Pieką mnie ostatnio oczy, na co byście stawiały: czy to przez odstawienie kropli czy przez zmianę płynu? Płyn zmieniłam na Horien, bo jedna wizażanka miała na zbyciu, wcześniej używałam róznych, ale raczej takich lepszych, ostatnio Eyeye. Krople zwykle miałam, ale jakieś 2-3 tygodnie temu mi się skończyły. Kupiłam dziś, ale zastanawiam się czy to jednak nie przez ten płyn, jak myślicie ?
Stary 2010-08-18, 10:51   #3329
Lavanda
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję
ja mam dwutyg j&j
noszą się ok, choć zdecydowanie wygodniej mi jednak w jednodniówkach
jednodniowych nie czuję na oku nawet po wielu godzinach, a dwutyg jednak trochę zaczynam odczuwać pod koniec dnia
ale nie mam porównania do tych Twoich

ostatnio usłyszałam od osoby ktora nosi soczewki, że przy kolorowych (mnie interesują pewnie miesięczne j&j) gorzej widzi się po zmroku...?
prawda to..?
Stary 2010-08-18, 10:59   #3330
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ja mam takie składy:
- Clean Active aqua ze szkla.com:
"Zawiera 8 aktywnych składników: Polihexanid (czyli PHMB), HPMC, D-sorbitol, Poloxamer, Sodium Chloride, Boric Acid, Sodium Borate, EDTA, Sterile purified water"
- Zero Seven, to samo źródło (identyczny):
"Skład chemiczny: Polyhexamethylene biguanide 0.0001% (czyli PHMB), Edetate disodium 0,05% (EDTA), Hypromellose (czyli HPMC), D-sorbitol, Poloxamer, Boric acid, Sodium chloride, Borax."
- Horien, to samo źródło (chyba zamienił Ci się w poście jego skład ze składem Zero Seven):
"Skład: Polyhexamethylene biguanide 0.0001% (PHMB), Edetate disodium 0,05% (EDTA), Poloxamine, Boric acid, Sodium chloride, Sodium borate. "

Horien jest z nich najsłabszy pod względem składu, nie ma dodatkowych wspomagaczy nawilżania jak HPMC czy sorbitol. Nie polecam.

Bez znajomości składu i terminu ważności po otwarciu nie kupowałabym płynu.
Jeśli HPMC to Hydroxypropyl methylcellulose to mój Horien go ma

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości