Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-18, 06:07   #3181
monana27
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Dzien dobry dziewczyny

Naprawde macie sliczne zdjecia slubne. Jak je ogladam to zaluje ze sami nie wzielismy profesjonalnego fotografa, ale co bylo to nie jest...

Dzieki rowniez za odpowiedzi co do SR. Sama sie zastanawialam czy nie isc bo tu gdzie mieszkam to taka "moda" i ciagle ktos mnie sie pyta dlaczego nie chodze. Ale to sporo kasy kosztuje (na polskie to cena ok 1500 zl) i za ta cene to bede miala dobry wozek

Jesli o pranie to ja wczoraj popralam pieluchy tetrowe Mam ich 20, nie wiem jeszcze czy bede ich uzywac ale sobie przywiozlam z Polski jak ostatnio bylam. Czy myslicie ze to juz za wczesnie prac (30 tc)? Dzisiaj postanowilam je poprasowac.

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
kobietki-od ktorego tyg ciazy sie czesciej chodzi do lekarza?bo ja ostatnio w 33tc bylam i teraz 37 jak pojde bo moj urlop ma miedzy moimi wizytami okurat, ale jak to jest prawidlowo?
Ja sama sie zastanawiam, bo jak na rqazie mam wizyty co 4 - 5 tygodni. Ostatnia mialam 3 sierpnia i tak bym chciala juz znowu isc bo tyle pytan mi ie uzbieralo a poza tym to uwielbiam podgladac jak mala sie rusza
Podejrzewam ze wy wszystkie mialyscie robione badanie obciazenia glukozy? Ja gapa ostatnio zapomnialam zapytac,a bylam wtedy chyba w 28 tyg, a moja ginka ani slowem o nim nie wspomniala. Nastepna wizyta w 32 tyg to sie zapytam. Moze w tym kraju jakies inne obyczaje pasuja. Nieco sie obawiam bo mam w najblizszej rodzinie dwoch cukrzykow i nie wiem czy to moze miec jakis wplyw na podatnosc na cukrzyce ciazowa
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 07:17   #3182
ania13.03
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Witam z samego rana

Wszystkie zdjecia sliczne i wyglada na to, ze u nas na watku same piekne kobietki

Ciekawe jak tam NIKa, na pewno tuli juz Malego w ramionach

Dziewczyny glupio mi tak z samego rana wypadac z takim pytaniem ale niestety jestem teraz za granica i nie mam tutaj kompletnie zadnego kontaktu z ginekologiem a od wczoraj meczy mnie strasznie jedna rzecz. Mianowicie podczas prysznica zauwazylam, ze moja szyjka chyba jest otwarta Nie jestem oczywiscie pewna czy to to, ale znajduje sie jakies 3 cm od wejscia wiadomo gdzie i mam wrazenie, ze gdybym chciala to spokojnie moglabym tam wlozyc palca Przepraszam za tak dokladny opis ale naprawde tak sie wystraszylam, ze cala noc nie spalam i od rana boli mnie brzuch Czy myslicie, ze to rzeczywiscie moze byc szyjka i ze moglabym sama wyczuc, ze jest otwarta? Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc

18.01.2013 - Lili

Edytowane przez ania13.03
Czas edycji: 2010-08-18 o 07:19
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 07:17   #3183
martucha84
Zakorzenienie

HEJ WIADOMO CO Z NIKA???? bo mnie to bardzoooo meczy, mam nadzieje ze ju dawno jest po wszytkim...

martynka81 kasienka1701 Klarissa Pomidora daje rade bo musze hahaha nie ma wyjscia , dzis przychodzi polozna pooglada te moje mleczarenki zobaczymy co powie...

malemu ropieja od kilku dni oczy nie da sie tego wyplenic ani herbata ani sol fizjologiczna nie pomaga... znacie jakies sposoby jeszcze?

lenka trzymam kciuki zebys w dwu paku wytrwala do wrzesnia

fem ja pralam tylko poszewki i ochraniacz a wypelnienia do poscieli nie

Ilonka pieknie wygladasz
Pomidora masz paciorkowca, tego co ja ale ma go duzo dziewczyn dostaniesz globulki i będzie git

Szczesliwa gratuluje udanej wizyty

dziewczyny jak nika sie wypakuje i dojdzie do siebie to powoli zalozymy odchowalnie, jakie macie pomysly na nazwe?

Wogole to jestem zalamana.. proszę o rade –

Moja siostra wyjechala na wakacje do pracy do swojego faceta na wyspe manx, no i w planach mialy być tylko wakacje, a jako ze nigdy nie jest tak jak w planach to okazalo się ze będę ciocia no a ze siostra ma tam legalna prace płaca jej składki i wszystko maja mieszkanie, ale rozglądają się za domem, a jej facet jest tam już jakis czas i fajnie zarabia (jest jakims technicznym specjalista nie wiem) no wiec postanowili tam zostac, pomijając fakt ze będzie daleko i strasznie mi zle (a a tak naprawde to jestem zalamana bo nie wobrazam sobie kontaktu z nia przez skypa tylko no i ze 2 wizyt w ciagu roku…), to dostaje na glowe bo wszyscy mi mowia że siostra nie może być chrzesta mojego Pata, bo to sprowadza nieszczęście na jedno z dzieci. Przeszukalam caly net, ksieza nie widza przeszkod, ale mnóstwo ludzi wlasnie pisalo o tym durnym przesadzie, ja w to nie wierze, powiedziałam rodzicom ze to tak jak niekupowanic nieczego do urodzenia, to mi wyjechali z tekstem ze moja ciocia podawala dziecko do chrztu bedac w 3 mce ciazy i urodzila core z niedotlenieniem (wprawdzie przyczyna niedotlenienia to mechaniczny uraz bo ciocia w 7mce miala wypadek ale to już dla nich jest syngal ze to przez ten chrzest) TRAGEDIA, rodzice sa na nie, babcia mi placze ze jak mogę takie rzeczy chcieć zrobic.. tragedia jedna wielka tragedia… mówiłam o tym siostrze i widac ze troche sama się lamie, bardzo chce ale chyba jednak się troche boi… ja nie wiem co bym zrobila, teoretycznie jest wyjscie – czekac az urodzi no ale urodzi w marcu, zanim dojdzie do siebie to chrzest bylby pewno w wakacje, czyli na roczek.. nie wiem co mam zrobic ratujcie….
Stary 2010-08-18, 07:35   #3184
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
[B]Nie śmiej się z mojej fryzury ślubnej... miała być stylizowana na XIX w. (tak jak suknia) (...) No a następnego dnia to fryzura wiadomo - moje dzieło
Nie gniewaj sie, ale zdecydowanie wole "Twoje dzieło" fyzierka chyba w jakims transie byla

Cytat:
A mnie jeszcze wzięło i zrobiłam "zestawienie brzucha"
urósł urósł... znacząco, fajna pamiątka. mi sie jakos nie chcialo robic... teraz troche szkoda

Cytat:
Nie wiem po co się powstrzymujecie?
Chyba żeby się poumartwiać...?
Tyyyy przygadywał kocioł garnkowi, sama masz ostatnio jakies opory, a innych tutaj chcesz nawracac

Cytat:
Najpierw zrobiłam test w sobotę rano (16-go stycznia) i uznałam, że nie ma na nim drugiej kreski (to ten test taki blady) i wywaliłam go do kosza. (...)
, przypomnialas mi wlasnie jak ja sie dowiadywalam, ze jestem w ciazy Z tym ze ja zuuzyłam az 4 Okres spoznial mi sie tylko 3 dni, ale czulam ze cos moze byc nie tak, wiec przypomnialam sobie, ze pol roku temu kupilam test ciazowy. Nie czytajac ponownie instrukcji siknełam... patrze... wyskoczyla jedna krecha... mysle "uufff"no wiec zostawilam go na pralce poszlam do kompa, jakies 40 min pozniej moj maz poszedl do toalety i zaraz z niej wychodzi
-"co Ty test robilas?"
- no, ale negatywny
- no, jak to ja widze dwie krechy
Normalnie zerwalam sie jak oparzona, lece patrze rzeczywiscie 2...
- a ile czasu temu robilas?
- godzine?
- e to pewnie nie ma co sie tym sugerowac, ale kup jutro drugi
Jako, ze najlepiej testy ciazowe robic po nocy (wiadomo) i to byla zima, a ja chodziłam do pracy... wiec zaspana robie ten test... moj maz brał akurat prysznic, pobrałam mocz pipetą wlalam na test czekam, on wyszedł z kapieli i sie pyta
- na co czekasz?
- no na wynik...
- no to juz powinnas miec
- test chyba zepstuty
- pokaż! a gdzie nalalas mocz?
- no tu!
- to jest okienko oczytu kobieto! tu sie leje
- kuuur#$%!~
No nic tak sie tym zestresowalam, po raz drugi ze w drodze do pracy kupilam jeszcze dwa!

Po powrocie, juz nie czekajac, na nastepny dzien zrobilam oba... no i oba wyszly pozywtynie I wtedy sie naprawde zestresowalam bo dotrało do mnie ze JA NAPRAWDE jestem w ciazy... a pozniej to juz wiadomo...

martucha
... mnie az skreca jak slysze o takich przesądach! zyjemy w XXIw. a ludzie nadal wydają sie gdzies o sredniowiecze haczyc.... Ale skoro oni wszyscy tacy zabbonni, a nie daj los, by naprawde sie cos przydarzylo, wiadomo pierwszy trymestr... ryzyko ze cos moze pojsc nie tak, jest najwieksze i mimo tego ze to w ogole nie bedzie miec zwiazku z planowanym chrztem to pozniej bedzie wielka rozpacz i na Ciebie poleca wszytskie gromy ... co moge poradzic... czasem trzeba rodzinie dla swietego spokoju odpuscic. Jesli naprawde zalezy Ci zeby to byla Twoja siostra, to zaczekaj ten rok. Dla Patryka to i tak jest obojetne, czy mu to głowe poleja czy nie
A poza tym chyba nawet lepsze sa takie chrzciny jak dziecko jest bardziej interatywne niz jak lezy jak taki robak, zawiniete w rozek... mi osobiscie do chrztu Nadii w ogole nie spieszy, zreszta nie wiem czy w ogole bedziemy chrzcic, skoro nie chodzimy do kosciola... to po co mam urzadzac kolejna szopke... pewnie skonczy sie to kolejna aferta my VS. dziadkowie nadiowi... no ale narazie sobie tym glowy nie zawracam.

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-08-18 o 08:02
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 07:37   #3185
ania13.03
Zadomowienie

Martucha przykro mi, wiem co czujesz bo moja siostra tez wczoraj wrocila do Polski i bede ja teraz miala tylko na odleglosc Gratuluje jednak, ze zostaniesz ciocia
Co do chrzestnej w ciazy to niestety nie pomoge Moim zdaniem jest to tylko glupi przesad i ja pewnie bym sie nim nie przejmowala ale sama nie wiem co bym zrobila gdyby cala rodzina tak strasznie w to wierzyla Chyba jednak bym nie zaryzykowala bo w razie gdyby pozniej cokolwiek poszlo nie tak to wszyscy mogliby miec pretensje wlasnie do mnie Sama nie wiem, moze inne dziewczyny beda umialy Ci lepiej pomoc i doradzic
Buziaki dla Patryka

18.01.2013 - Lili
Stary 2010-08-18, 07:48   #3186
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
kobietki-od ktorego tyg ciazy sie czesciej chodzi do lekarza?bo ja ostatnio w 33tc bylam i teraz 37 jak pojde bo moj urlop ma miedzy moimi wizytami okurat, ale jak to jest prawidlowo?
niby po trzydziestym którymś tygodniu wizyty powinny być częściej, ale z tego co tu widzę, zależy to chyba od lekarza- no i od potrzeby

martucha ja tam nie wierzę w takie przesądy i nie przejmowałabym się nimi. No ale oczywiście porozmawiaj jeszcze z siostrą- nie wiem, kiedy chcecie robić chrzest no ale trzeba brać pod uwagę, że siostra może się np źle czuć albo nie mieć ochoty paradować z wielkim brzuchem przez kościół
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 07:50   #3187
tifio
Rozeznanie

Witam Was kochane po dość długiej nieobecności...

Oczywiście nadrobić się Was nie da, bo piszecie jak szalone
Powodem mojej nieobecności były małe wczasy nad morzem (2 dni) i malowanie pokoju dla synka. Niestety końca nie widać, bo dopiero wczoraj zabrałam się za powolne sprzątanie i dziś zapowiada się męczący dzień. Dobrze, że nie ma upału to lżej się będzie oddychało.

Z tego co dojrzałam to Nika się już pewnie rozpakowała przez całą noc.
Ahh, takie maluszki są słodkie.
U nas w rodzinie urodziła się w poniedziałek Maja i jest po prostu boska Już się nie mogę doczekać mojego klocuszka

Z wczorajszej wizyty:
* mamusia 12,5kg na plusie (1,3kg w ciągu ostatnich 3 tygodni)
* Franek - ok. 2500g
* ułożenie główkowe (mam nadzieję, że już do końca, bo ma mało miejsca, więc ciężko mu będzie zrobić jakiegoś wygibasa)
* pobrany wymaz z pochwy i odbytu na paciorkowca czy coś takiego, żeby w szpitalu nie traktowali nas jak zakażonych i od razu nie dawali antybiotyku, który może być niepotrzebny
* skierowanie na wyniki
* następna wizyta - 7.09
* brak wskazań na wcześniejszy poród

Prześliczne są wszystkie Wasze zdjęcie ślubne, my niestety nie mieliśmy sesji I w takich momentach jak ten strasznie tego żałuję...

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-08-18 o 08:01
tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 08:51   #3188
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Moja siostra wyjechala na wakacje do pracy do swojego faceta na wyspe manx, no i w planach mialy być tylko wakacje, a jako ze nigdy nie jest tak jak w planach to okazalo się ze będę ciocia no a ze siostra ma tam legalna prace płaca jej składki i wszystko maja mieszkanie, ale rozglądają się za domem, a jej facet jest tam już jakis czas i fajnie zarabia (jest jakims technicznym specjalista nie wiem) no wiec postanowili tam zostac, pomijając fakt ze będzie daleko i strasznie mi zle (a a tak naprawde to jestem zalamana bo nie wobrazam sobie kontaktu z nia przez skypa tylko no i ze 2 wizyt w ciagu roku…), to dostaje na glowe bo wszyscy mi mowia że siostra nie może być chrzesta mojego Pata, bo to sprowadza nieszczęście na jedno z dzieci. Przeszukalam caly net, ksieza nie widza przeszkod, ale mnóstwo ludzi wlasnie pisalo o tym durnym przesadzie, ja w to nie wierze, powiedziałam rodzicom ze to tak jak niekupowanic nieczego do urodzenia, to mi wyjechali z tekstem ze moja ciocia podawala dziecko do chrztu bedac w 3 mce ciazy i urodzila core z niedotlenieniem (wprawdzie przyczyna niedotlenienia to mechaniczny uraz bo ciocia w 7mce miala wypadek ale to już dla nich jest syngal ze to przez ten chrzest) TRAGEDIA, rodzice sa na nie, babcia mi placze ze jak mogę takie rzeczy chcieć zrobic.. tragedia jedna wielka tragedia… mówiłam o tym siostrze i widac ze troche sama się lamie, bardzo chce ale chyba jednak się troche boi… ja nie wiem co bym zrobila, teoretycznie jest wyjscie – czekac az urodzi no ale urodzi w marcu, zanim dojdzie do siebie to chrzest bylby pewno w wakacje, czyli na roczek.. nie wiem co mam zrobic ratujcie….
Napisze Ci tak U mnie w rodzinie niestety też wierzą w te głupie przesądy I ostatnio miałam być świadkiem na bierzmowaniu i wszyscy zaczęli krzyczeć że nie bo w ciąży i coś się dziecku stanie (Boże co za ciemnogród) i nie byłam bo mnie tak wkurzyli że zawinęłam torbę i wróciłam do Krakowa. Znam ten przesąd bo pochodzę z małej mieściny i u nas go namiętnie przestrzegają.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość

A poza tym chyba nawet lepsze sa takie chrzciny jak dziecko jest bardziej interatywne niz jak lezy jak taki robak, zawiniete w rozek... mi osobiscie do chrztu Nadii w ogole nie spieszy, zreszta nie wiem czy w ogole bedziemy chrzcic, skoro nie chodzimy do kosciola... to po co mam urzadzac kolejna szopke... pewnie skonczy sie to kolejna aferta my VS. dziadkowie nadiowi... no ale narazie sobie tym glowy nie zawracam.
Jestem podobnego zdania i nie wiem jak z chrztem naszego Franka będzie Nie chce go Tylko krzywdzić tym że dzieci w szkole będą mieć komunie a On nie i chyba go ochrzcimy na zasadzie my + chrzestni a jak dorośnie to sam zdecyduje co dalej z jego wyborem i na pewno nie ochrzczę go wcześniej niż w kwietniu , maju bo jak jest dzidzia taka małą t tylko się go tą całą ceremonią meczy ...

Ciekawe jak tam nasza Nika aż się denerwuje
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 08:59   #3189
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

nadal zero wieści.
może Kasia śpi i nie chce się z nami podzielić wiadomościami

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:13   #3190
Zuziczka
Rozeznanie

No i co z tą Niką Chyba wszystko dobrze, co? Ktoras cos WIE?

Majka232, dra, gabisun , Pomi i inne dziewczynki, ktore mi wcielo
- ciesze sie, ze Wam sie moj tele podobal

Mszu- zabij, ale nie pamietam jaka to byla kolekcja. Jakas byla, bo ja niestety mam drogi gust I jak mi sie cos podoba, to zawsze jest kurna najdrozsze w sklepie... Dlatego suknia byla wypozyczana, a welon wloski kupilam na allegro duzo taniej niz w sklepie

Linzey- fajne zdjecie i fajnie skadrowane

Klarisa- ale super! i na koniach no ekstra! Ale romantycznie (pomijam akcje z wsiadaniem )
Moi znajomi to umarli jak zobaczyli nas w tym zabytkowym duzym fiacie i on ma jeszcze klakson w postaci melodii i biegi przy kierownicy, no oldschoolowo bylo!

Szczesliwa- ciesze sie, ze na wizycie OK Ja mam Afi -10,15 czyli podobnie

Pomi- no no, zdjecia na torach, ale i ja bym cie nie poznala. I jacy Wy usmiechnieci
Co do mego Radka, to hmm, wiadomo, ze przystojniak (najlepsze, ze on tak nie uwaza)

Ilonka- ale ty chudzinka jestes! W ogole tego brzucha w tej kiecce nie widac

Kaska
- co do opuchlizny dloni- mam tak od miesiaca.
Juz naprawde myslalam, ze to reumatyzm. Teraz po podaniu Malemu sterydow na plucka o dziwo bol rak mi odszedl, choc puchna dalej. Codziennie budze sie z parowkami, w ciagu dnia sie troche rozruszaja i jest lepiej.

Monana- jesli masz cukrzyce w rodzinie to na bank powinnas miec badanie zrobione Idz do lekarza, albo sobie sama zrob, albo po porstu ogranicz slodkie profilaktycznie
Ja tez nie chodze na SR, nie widze potrzeby. No i szkoda mi pieniedzy.

Kota mnie znowu wkurzyla... Postanowila od 7ej rano wyglosic chyba Iliade Homera i chodzila po mieszkaniu drąc się w roznych tonacjach prze dobre pol godziny.
Normalnie kiedys jej ten jezyk utne, co to za kot ktory gada??
Teraz ja siedze niewyspana, a ona spi w najlepsze.
Stary 2010-08-18, 09:14   #3191
martynka81
Rozeznanie

dzień doberek

tylko oczy otworzyłam i do kompa patrzeć co tam u Niki a tu zero wiadomości , no nic czekamy dalej .

wpadnę do was później, idę teraz na zakupki małe
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:17   #3192
cellaris
Rozeznanie

Cześć dziewuszki z rańca widzę,że od niki nadal nie ma żadnych wiadomości mam nadzieję,że wkrótce da znać co u niej.

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość

Nie wiem ile w tym prawy ale idę jurto nabyć herbatkę z liści malin
"Wiadomo, że liście maliny mają wpływ na wzmocnienie mięśni macicy ; regularne picie naparu pomaga zatem znieść wysiłek związany z porodem. Liście maliny podnoszą też jakość i ilość naturalnego pokarmu matki. Już w drugim trymestrze ciąży powinno się pić napar z liści maliny raz dziennie, w trzecim trymestrze częściej - jeden, dwa razy dziennie."
No to po tym co piszesz ja chyba też się skuszę na tę herbatkę. Rozumię, że mają to być tylko liście? Bez owoców?

Cytat:
Napisane przez monana27 Pokaż wiadomość
Podejrzewam ze wy wszystkie mialyscie robione badanie obciazenia glukozy? Ja gapa ostatnio zapomnialam zapytac,a bylam wtedy chyba w 28 tyg, a moja ginka ani slowem o nim nie wspomniala. Nastepna wizyta w 32 tyg to sie zapytam. Moze w tym kraju jakies inne obyczaje pasuja. Nieco sie obawiam bo mam w najblizszej rodzinie dwoch cukrzykow i nie wiem czy to moze miec jakis wplyw na podatnosc na cukrzyce ciazowa
Ja do SR niestety nie chodziłam bo dwa miesiące byłam leżącą mamuśką,ale na 1 września umówiłam się z położną prywatnie i podczas kilku spotkań ma nam zrobić krótki kurs taki jak w SR. No i o dziwo indywidualne zajęcia wyszły nas taniej niż SR
Poziom glukozy miałam robiony coś ok 27tc. Nie wiem czy w twoim przypadku nie jest za późno,ale skoro w rodzinie były przypadki cukrzycy to ja dla spokoju bym to badanie nawet teraz zrobiła.

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość

Dziewczyny glupio mi tak z samego rana wypadac z takim pytaniem ale niestety jestem teraz za granica i nie mam tutaj kompletnie zadnego kontaktu z ginekologiem a od wczoraj meczy mnie strasznie jedna rzecz. Mianowicie podczas prysznica zauwazylam, ze moja szyjka chyba jest otwarta Nie jestem oczywiscie pewna czy to to, ale znajduje sie jakies 3 cm od wejscia wiadomo gdzie i mam wrazenie, ze gdybym chciala to spokojnie moglabym tam wlozyc palca Przepraszam za tak dokladny opis ale naprawde tak sie wystraszylam, ze cala noc nie spalam i od rana boli mnie brzuch Czy myslicie, ze to rzeczywiscie moze byc szyjka i ze moglabym sama wyczuc, ze jest otwarta? Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc
Aż pobiegłam do łazienki sie "obmacać" i nic takiego nie zauważyłam u siebie. A nie możesz się z położną skontaktować,albo na IP jechać?

Cytat:
nie wiem co mam zrobic ratujcie….
Porozmawiaj tak od serca z siostruchą. Ja nie jestem przesądna (znaczy w przesądy nie wierzę,ale w inne "magiczno-dziwne"rzeczy już tak )zapytaj jaki ona ma do tego stosunek. Jeśli by się chociaż trochę łamała to albo poczekajcie z chrzcinami(może razem zrobicie jak już urodzi? ) albo poszukaj kogoś innego. Ja jednak osobiście bym poczekała. Dziewczyny, mszu chyba, pisały już że gdyby nie daj Boże coś się z jej dzidzią stało t podświadomie mogliby myśleć,że to przez te chrzciny wasze.

[QUOTE=tifio;21444340]
Z wczorajszej wizyty:
* Franek - ok. 2500g
* ułożenie główkowe (mam nadzieję, że już do końca, bo ma mało miejsca, więc ciężko mu będzie zrobić jakiegoś wygibasa)
* pobrany wymaz z pochwy i odbytu na paciorkowca czy coś takiego, żeby w szpitalu nie traktowali nas jak zakażonych i od razu nie dawali antybiotyku, który może być niepotrzebny
* skierowanie na wyniki
* następna wizyta - 7.09
* brak wskazań na wcześniejszy poród [QUOTE]

No witamy, witamy zabłąkaną koleżankę fajnie,ze masz już część wyników, no i że Franuś taki duży (maja mała też już prawie 2,5kg ma ). Trzymam kciuki za streptokoki, znaczy żeby ich nie było
Stary 2010-08-18, 09:34   #3193
angelikaw
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
Nadal nie ma wieści od NIKI?

U nas się ochłodziło, nareszcie jest czym oddychać...
Spać nie mogę, bo mi dość szybko drętwieją biodra, a do obracania się z boku na bok przydałby się jakiś dźwig

Co do zdjęć ślubnych - mieliśmy niby sesję, ale mamy mało zdjęć i nie są takie, jakbym chciała... Ale mówi się trudno.

Cytat:
Napisane przez monana27 Pokaż wiadomość
Jesli o pranie to ja wczoraj popralam pieluchy tetrowe Mam ich 20, nie wiem jeszcze czy bede ich uzywac ale sobie przywiozlam z Polski jak ostatnio bylam. Czy myslicie ze to juz za wczesnie prac (30 tc)? Dzisiaj postanowilam je poprasowac.
za wcześnie? Na pewno nie. Potem będziesz miała coraz mniej siły na stanie i prasowanie. A tetra na pewno się przyda.

Cytat:
dostaje na glowe bo wszyscy mi mowia że siostra nie może być chrzesta mojego Pata, bo to sprowadza nieszczęście na jedno z dzieci.
Co takiego!?! Ale głupi przesąd ;/

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Z wczorajszej wizyty:
* Franek - ok. 2500g
* skierowanie na wyniki
* następna wizyta - 7.09
* brak wskazań na wcześniejszy poród
Super

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Kota mnie znowu wkurzyla... Postanowila od 7ej rano wyglosic chyba Iliade Homera i chodzila po mieszkaniu drąc się w roznych tonacjach prze dobre pol godziny.
Normalnie kiedys jej ten jezyk utne, co to za kot ktory gada??
Teraz ja siedze niewyspana, a ona spi w najlepsze.
Nasza wstaje ok 4, a o 5 wychodzi na dwór... Też gada i do tego się z nami kłóci
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:38   #3194
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Ale skąd wiesz, że to jest akurat szyjka?
Włożyłaś sobie aż tak głęboko palce żeby dojść do szyjki?

Cytat:
Jeśli chcesz mieć siostrę za chrzestną to bierz śmiało i w dupie miej przesądy. Powiedz rodzinie, że niby są katolikami a wierzą w jakieś gusła i czary... Chyba, że siostra również w to wierzy - w tej sytuacji po prostu wybierz kogoś innego. Dla mnie to śmieszne, żeby mechaniczne urazy jakich dziecko doznało podczas porodu wiązać z tym, że ktoś chrzestną został... co za głupoty...

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Nie gniewaj sie, ale zdecydowanie wole "Twoje dzieło" fyzierka chyba w jakims transie byla
No już, już nie pognębiaj mnie
I tak to było poprawiane, bo to co mi zrobiła za pierwszym razem to jakaś rzeźnia była... A dziwne jest to, że byłam na próbnej fryzurze i było spoko - zrobiła mi tak jak chciałam...

Cytat:
urósł urósł... znacząco, fajna pamiątka. mi sie jakos nie chcialo robic... teraz troche szkoda
Ja też tak robiłam od okazji do okazji... jak mi się przypomniało

Cytat:
Tyyyy przygadywał kocioł garnkowi, sama masz ostatnio jakies opory, a innych tutaj chcesz nawracac
Nie mam oporów, mam przeszkody techniczne Po prostu we wszystkich pozycjach od tyłu i na boku mnie boli i tak nie chcę, poza tym wtedy mi się tż stresuje, a od przodu wierzcie mi że jest niezwykle ciężko to zrobić gdy dziecko akurat zaczyna podskakiwać

Cytat:
, przypomnialas mi wlasnie jak ja sie dowiadywalam, ze jestem w ciazy Z tym ze ja zuuzyłam az 4 Okres spoznial mi sie tylko 3 dni, ale czulam ze cos moze byc nie tak, wiec przypomnialam sobie, ze pol roku temu kupilam test ciazowy. Nie czytajac ponownie instrukcji siknełam... patrze... wyskoczyla jedna krecha... mysle "uufff"no wiec zostawilam go na pralce poszlam do kompa, jakies 40 min pozniej moj maz poszedl do toalety i zaraz z niej wychodzi
-"co Ty test robilas?"
- no, ale negatywny
- no, jak to ja widze dwie krechy
Normalnie zerwalam sie jak oparzona, lece patrze rzeczywiscie 2...
- a ile czasu temu robilas?
- godzine?
- e to pewnie nie ma co sie tym sugerowac, ale kup jutro drugi
Jako, ze najlepiej testy ciazowe robic po nocy (wiadomo) i to byla zima, a ja chodziłam do pracy... wiec zaspana robie ten test... moj maz brał akurat prysznic, pobrałam mocz pipetą wlalam na test czekam, on wyszedł z kapieli i sie pyta
- na co czekasz?
- no na wynik...
- no to juz powinnas miec
- test chyba zepstuty
- pokaż! a gdzie nalalas mocz?
- no tu!
- to jest okienko oczytu kobieto! tu sie leje
- kuuur#$%!~
No nic tak sie tym zestresowalam, po raz drugi ze w drodze do pracy kupilam jeszcze dwa!

Po powrocie, juz nie czekajac, na nastepny dzien zrobilam oba... no i oba wyszly pozywtynie I wtedy sie naprawde zestresowalam bo dotrało do mnie ze JA NAPRAWDE jestem w ciazy... a pozniej to juz wiadomo...
Też fajna historia. Ja jak zrobiłam test i wyszedł pozytywnie to spędziłam 4h na balkonie paląc papierosy i zastanawiając się czy to na pewno prawda i co ja teraz mam zrobić... Dobrze, że się nie zaziębiłam

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Napisze Ci tak U mnie w rodzinie niestety też wierzą w te głupie przesądy I ostatnio miałam być świadkiem na bierzmowaniu i wszyscy zaczęli krzyczeć że nie bo w ciąży i coś się dziecku stanie (Boże co za ciemnogród) i nie byłam bo mnie tak wkurzyli że zawinęłam torbę i wróciłam do Krakowa. Znam ten przesąd bo pochodzę z małej mieściny i u nas go namiętnie przestrzegają.
O kurde, chyba bym się bardzo obraziła o takie coś i przy najbliższej okazji proszenia o bycie chrzestną lub świadkiem odmówiła bo "nigdy nie wiadomo, może akurat jestem w ciąży"... Ludzie to są porypani z lekka...

Cytat:
Jestem podobnego zdania i nie wiem jak z chrztem naszego Franka będzie Nie chce go Tylko krzywdzić tym że dzieci w szkole będą mieć komunie a On nie i chyba go ochrzcimy na zasadzie my + chrzestni a jak dorośnie to sam zdecyduje co dalej z jego wyborem i na pewno nie ochrzczę go wcześniej niż w kwietniu , maju bo jak jest dzidzia taka małą t tylko się go tą całą ceremonią meczy ...
Ja też chyba tylko dlatego... No i raczej też bez wielkiej imprezy. Ja ogólnie mam problem z ewentualnymi chrzcinami bo mój brat jest świeżo po rozwodzie, rodzinka jest skłócona nie wiem jak miałabym wszystkich zaprosić, postanowiłam nie zapraszać więc nikogo to się mój tż sfochał, że jak to tak... Tak na prawdę to nie chcę żadnych chrzcin bo czuję, że z tego będzie więcej kłopotu niż przyjemności...

Cytat:
Klarisa- ale super! i na koniach no ekstra! Ale romantycznie (pomijam akcje z wsiadaniem )
Moi znajomi to umarli jak zobaczyli nas w tym zabytkowym duzym fiacie i on ma jeszcze klakson w postaci melodii i biegi przy kierownicy, no oldschoolowo bylo!
Zabytkowe samochody też są super

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-08-18 o 09:39
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:44   #3195
ilonalu
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was rodzi w łodzi, jeżeli tak to w jakim szpitalu?
ilonalu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:46   #3196
ania13.03
Zadomowienie

Nie jestem wlasnie pewna czy to szyjka czy tylko sobie to wkrecilam. Dlatego zanim ewentualnie pojade do szpitala to wolalabym sie upewnic. Myslalam, ze moze ktoras z Was miala podobna sytuacje, ze ''wymacala'', ze cos jest z jej szyjka nie tak Niestety tutaj nie robi sie zadnych badan wewnetrznych dlatego obawiam sie, ze nawet gdyby cos bylo nie halo to nie bede mogla liczyc na zadna pomoc

18.01.2013 - Lili
Stary 2010-08-18, 09:52   #3197
Astorianka
Raczkowanie

Hej Kobietki.
Ale mam do czytania... Wczoraj miałam bardzo emocjonalny dzień więc nie wchodziłam specjalnie na forum, a teraz widzę, że sporo się działo.
Przyjechała do mnie moja bratowa (lekarz) i pierwsze co zauważyła, to że obniżył mi się brzuch.... Chyba wreszcie zacznę pakować tą torbę do szpitala, żeby być gotowa. Dziś SR i porodówka, jutro wizyta u giny. Chciałabym dotrzymać min do połowy września...zobaczymy.
Mój mąż toczy ze mną boje o inne imię dla dziecka. A ja się uparłam jak osioł, ze będzie Alicja i koniec, nawet dla czystej przekory - ze moi teściowie nie chcą tego imienia. Mam to gdzieś..... Zobaczymy
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:56   #3198
kasienka1701
Zadomowienie

Hej
Niestety póki co nie mam żadnych nowych wiadomości od Niki,pisałam jej rano smsa,ale na razie bez odzewu.Mam nadzieje,że wszystko u niej w porządku...

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
ja chcialam urodzic corke przed wyjazdem meza w delgacje cuda na kiju robilam i nic nie dalo
Świetnie to ujęłaś

Cytat:
Z tym przesądem to jest tak,że to kobieta,która jest w ciąży ma niby przynieść coś złego dla dziecka,które podaje do chrztu,a nie dla własnego.tak samo jak jest przesąd,że jesli weźniesz do chrztu kobietę karmiącą to przyniesiesz swojemu dziecko coś pomyślnego...Tak czy siak, to głupi kolejny zabobon.ale powiem szczerze,że miałam podobną sytuację,o której pisałam jakoś na początku ciąży.Kuzynka urodziła dziecko i mnie chciała wziąć na chrzestną.Moja mam oczywiście,że nie wolno,a ja w śmiech,mówiłam,tylko,żeby robiła chrzciny szybko póki brzucha nie widać,bo głupio bym się czuła podając dziecko w wielkim bebnem,albo niech poczekają,aż urodzę.No,ale kuzynka jak sie dowiedziala,żem w ciąży to chyba sama jest przesądna,bo niby strututu,a wzieła w końcu kogoś innego....Zrób jak podpowiada Ci sumienie,a jeśłi nie śpieszy Ci się to poczekaj do lata.Ja mimo,że nie mam ciężanej chrzestnej to też biorę pod uwagę,żeby poczekać z chrzcinami to lata(przynajmniej do maja-czerwca,bo uznałam,że wszystkie ważne momenty w życiu przeżywałam jak było zimno i ponuro,więc chociaż chrzest dziecka chcę w lecie

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 09:57   #3199
ycnan
Zadomowienie

Witam i dołączam do grona rozczarowanych brakiem wiadomości od Niki

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
A ja prałam wypełnienie. Zanim je
kupiłam (normalnie w sklepie) macałam jaka jest grubość i faktura. Stwierdziłam, że nigdy nie wiadomo ile osób przede mną też tak macało.
Macało, nie macało, ale wypełnienie wkładasz w poszewki, więc dziecko nie ma kontaktu z ewentualnymi bakteriami czy co tam ci macający mogli mieć na rękach

ania13.03, ja w ogóle nie miałam pojęcia, że można sobie samej wymacać szyjkę Jeśli CIę to martwi, to idź do gin lub na IP. Albo zadzwoń do szpitala zapytać.

martucha84, z ropieniem oczu też powinna położna pomóc.
A co do chrztu, to zgadzam się w zupełności z mszu Możesz olać gadanie rodziny, ale gdyby, nie daj Boże, coś się stało, to Ciebie będą obwiniać. Porozmawiaj jeszcze z siostrą. Jeśli i ona ma obawy, to lepiej poczekać, lub zmienić chrzestną.

tifio, super, że u Was wszystko w porządku
Co do zdjęć, to ja, choć ślub mieliśmy skromny, bez wesela, to o fotografa w kościele i plener "walczyłam", bo wiedziałam, że potem bym tego bardzo żałowała
A teraz mam co przeglądać od czasu do czasu, jak jest mi źle i smutno
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:05   #3200
ninaad
Wtajemniczenie

A mnie dzisiaj od kilku godzin boli brzuch Tzn twardy jak zwykle, ale do tego boli podbrzusze- też chyba tak jakby od tych skurczów Jak siedzę to jest ok, ale stanąć prosto- to już problem...
Stary 2010-08-18, 10:18   #3201
kasienka1701
Zadomowienie

Dziewczyny,gdzie wy oglądacie te wasze zdjęcia ślubne,bo ja tysz chce zobaczyć i nie wiem gdzie szukać

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:30   #3202
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
A mnie dzisiaj od kilku godzin boli brzuch Tzn twardy jak zwykle, ale do tego boli podbrzusze- też chyba tak jakby od tych skurczów Jak siedzę to jest ok, ale stanąć prosto- to już problem...
Ninaad - no nie ma zartow Kochana, pozycja horyzontalna na boczek i mam nadzieje, ze przejdzie. Bierz ze dwie nospy i gleboko oddychaj- u mnie jak narazie pomaga.

Choc powiem Wam, ze troche sie wstydze jak wsrod znajomych chwyci mnie skurcz ( a ostatnio czeste to) i ja nie moge sie polozyc ani oddychac tak specyficznie (wydech przez usta powoli). Ale tylko to pomaga.
Stary 2010-08-18, 10:36   #3203
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Ninaad - no nie ma zartow Kochana, pozycja horyzontalna na boczek i mam nadzieje, ze przejdzie. Bierz ze dwie nospy i gleboko oddychaj- u mnie jak narazie pomaga.
no-spy nie mogę więcej- i tak od kilku miesięcy biorę 3x2 tabletki
Stary 2010-08-18, 10:43   #3204
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

martucha - pierwsze słyszę o takim przesądzie moją chrzestna jest jedna siostra mojej mamy, druga siostra mamy jest chrzestną mojej siostry Mój mąż jest chrzestnym córeczki swojego brata. Mój tata jest chrzestnym córki jednej swojej siostry i chrzestnym córki drugiej swojej siostry ..... przykłady z mojej rodziny mogę tak mnożyć
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:44   #3205
martucha84
Zakorzenienie

dziewczyny jestescie kochane... macie racje ciemnogrod jak cholera.. ale wlasnie tego sie boje ze jak cos odpukac bedzie nie tak to pojdzie na mnie ze to moja wina bo ja sie uparlam.. jeszcze przed chwila dzownila mama i daje mi babcie ktora pilnie chce mi cos powiedziec i ta mi wyskakuje z tekstem ze to nie tylko o zdrowie chodzi ale i o szczescie w zyciu i ze "ble ble ble ktos komus gdzies" i teraz temu dziecku sie niewiedzie i ma pod gorke a uwaga MOJA MAMA JAK MNIE CHRZCILA i chciala moja ciocie ta sie nie zgodzila bo byla w ciazy (druga siostra mamy) i mama wziela przyjaciolka i patrz jakie ty masz w zyciu szczescie cudowny maz zdrowe dziecko ciagle cos wygrywasz w szkole super.. no szlak mnie trafi.. to tak super u mnie bo mama nie wziela ciezarnej do chrztu.... debilizm wtorny...
pogadam dzis z siostra i najwyzej zrobimy chrzest za rok (razem hahaha) a jak sie beda rzucac ze dziecko nieochrzczone to powiem im co o nich mysle.. do kosciola chodza a w poganskie spiewki wierza..

Cytat:
Nie jestem wlasnie pewna czy to szyjka czy tylko sobie to wkrecilam. Dlatego zanim ewentualnie pojade do szpitala to wolalabym sie upewnic. Myslalam, ze moze ktoras z Was miala podobna sytuacje, ze ''wymacala'', ze cos jest z jej szyjka nie tak Niestety tutaj nie robi sie zadnych badan wewnetrznych dlatego obawiam sie, ze nawet gdyby cos bylo nie halo to nie bede mogla liczyc na zadna pomoc
jedz do lekarza bynajmniej bedziesz spokojna...

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
martucha - pierwsze słyszę o takim przesądzie moją chrzestna jest jedna siostra mojej mamy, druga siostra mamy jest chrzestną mojej siostry Mój mąż jest chrzestnym córeczki swojego brata. Mój tata jest chrzestnym córki jednej swojej siostry i chrzestnym córki drugiej swojej siostry ..... przykłady z mojej rodziny mogę tak mnożyć
a wszyscy byli w ciazy jak chrzcili?

NIKAAAA ja sie tu martwie
Stary 2010-08-18, 10:50   #3206
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Ale badałaś sobie szyjkę kiedykolwiek wcześniej? Pytam, ponieważ ja np. nie potrafię tego zrobić i nie miałabym pojęcia czy to co czuję w środku to obraz prawidłowy czy nie.

Szyjka jest bardzo głęboko wewnątrz, ale na długość palca.
Jest więc możliwe samobadanie. Tylko trzeba by mieć w tym doświadczenie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szyjka_macicy

Znalazłam coś takiego:
Cytat:
Rozwieranie się szyjki macicy skutkuje ciemnym, brunatnym plamieniem, bólem w dole brzucha (wtedy już wiadomo, że dzieje się coś złego) lub kręgosłupa.
Stary 2010-08-18, 10:56   #3207
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
no-spy nie mogę więcej- i tak od kilku miesięcy biorę 3x2 tabletki
Weteranka Nospowa Ja biore tylko w kryzysowych sytuacjach ciagle, mimo, ze w szpitalu mi nie kazali brac w ogole.
A moze przyzwyczailas organizm do nospy co? bieri magnez i lezec, nie dyskutowac.

Martucha- ja tez nie znam takich przesadow
Wybierajac chrzestnych kieruje sie glownie tym kogo naprawde widze w tej roli, ale tez jego finansami (przez to odpadlo mi pare swietnych osob..)
No i mamy maly problem z Chrzestną. bo ani ja nie mam siostry ani TZ. jedyna kuzynka (moja najukochansza) jest mlodziutka i juz ma chrzesniaka i dosc ciezka sytuacje (ciagle studiuje i dorabia gdzie moze).
No i mamy maly dylemat. Narazie najwazniejsze, zeby Maly urodzil sie Duzy i Zdrowy

No ja sie martwie o ta nasza Nike Nic nie odpisuje...
Stary 2010-08-18, 10:57   #3208
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

martucha - nie wszyscy, bo część to chłopy ale dwie babeczki były, w tym jedna na ukończeniu - były 3 tygodnie do porodu
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:59   #3209
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Weteranka Nospowa Ja biore tylko w kryzysowych sytuacjach ciagle, mimo, ze w szpitalu mi nie kazali brac w ogole.
A moze przyzwyczailas organizm do nospy co? bieri magnez i lezec, nie dyskutowac.
może i przyzwyczaiłam. Ale lekarz kazał brać, bo prawdopodobnie jak przestanę brać no-spę i magnez (też w końskich dawkach) to skurcze będą się nasilać. Tabletki mam jeszcze łykać do przyszłego czwartku (czyli do skończenia 38tc) a potem odstawić i czekać co będzie
No ja sie martwie o ta nasza Nike Nic nie odpisuje...
ja podejrzewam, że ona po prostu zmęczona jest i nie ma chwilowo siły i ochoty na odpisywanie na sms-y
Stary 2010-08-18, 11:02   #3210
Zuziczka
Rozeznanie

Dziewczyny

u nas jest centralnie zimno, brrr. Normalnie chyba skarpetki zaloze
Jedyne co mam cieple to dwie pary portek dresowych i trampki.
Zadnej kurtki, narzutki czy innego czegos. Nie mowiac o czyms lepszejszym, zeby do gina wyjsc czy do ludzi.

Aaaa, ja juz nie chce ciazowych ciuchow kupowac!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości