rady od już zamężnych dla przyszłych PM - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-18, 12:58   #331
karadka
Zadomowienie

Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM

z tym obrazem to pierwsze slysze, ja z poludnia Polski i u nas chyba takiej tradycji nie ma
karadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 13:11   #332
Angel_00
Zakorzenienie

jeśli chodzi o koperty to mieliśmy je w mojej "torebce" i leżały koło nas pod stołem Torebka była zwykłą (kremową- czyli stonowaną) torebką na prezenty gdzie trzymałam pomadkę błyszczyk perfumy itp rzeczy

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 13:12   #333
mafda
Zadomowienie

ja też z południa
Stary 2010-08-18, 13:19   #334
kfaska
Rozeznanie

ja tez , tzn. Aktualnie z Warszawy ale wesele w Sączu. A Wy skad?
kfaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 15:42   #335
emillia006
Zadomowienie

Tez pierwszy raz slysze o obrazie
emillia006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 16:10   #336
kfaska
Rozeznanie

dziewczyny powiedzcie mi, jak u Was było? zamawialiscie obiady dla kamerzysty, fotografa, zespołu? jak to jest przyjete? i jak miałyscie w umowach?
kfaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 16:40   #337
emillia006
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kfaska Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi, jak u Was było? zamawialiscie obiady dla kamerzysty, fotografa, zespołu? jak to jest przyjete? i jak miałyscie w umowach?

Jak rozmawialam z moim fotografem na ten temat, to powiedzial mi, ze dla niego wazne jest aby zjadl tylko obiad, bo od rana bedzie juz u mnie w domu cykac zdjecia a "frykasy" jak to stwierdzil sa dla gosci a on nie jest gosciem tylko bedzie w pracy. Co do kamerzysty i zespolu to jeszcze z nimi tego nie omawialam ale przypuszczam, ze poprosze o uszykowanie dla "calej ekipy" osobnego stoliczka aby mogli zjesc obiad, jakos nie wyobrazam sobie aby na glodniaka pracowali. W koncu cala uroczystosc poczawszy od przygotowan do konca wesela trwa bardzooo duzo godzin. Warto tez zapytac w lokalu w ktorym organizujemy wesele czy sa znizki za jedzenie dla kamerzysty, fotografa, zespolu i dzieci Co do alkoholu to nie mam pojecia
Stary 2010-08-18, 16:44   #338
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emillia006 Pokaż wiadomość
Tez pierwszy raz slysze o obrazie
i ja

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Jak rozmawialam z moim fotografem na ten temat, to powiedzial mi, ze dla niego wazne jest aby zjadl tylko obiad, bo od rana bedzie juz u mnie w domu cykac zdjecia a "frykasy" jak to stwierdzil sa dla gosci a on nie jest gosciem tylko bedzie w pracy. Co do kamerzysty i zespolu to jeszcze z nimi tego nie omawialam ale przypuszczam, ze poprosze o uszykowanie dla "calej ekipy" osobnego stoliczka aby mogli zjesc obiad, jakos nie wyobrazam sobie aby na glodniaka pracowali. W koncu cala uroczystosc poczawszy od przygotowan do konca wesela trwa bardzooo duzo godzin. Warto tez zapytac w lokalu w ktorym organizujemy wesele czy sa znizki za jedzenie dla kamerzysty, fotografa, zespolu i dzieci Co do alkoholu to nie mam pojecia
u nas babka powiedziala,ze dla kamerzysty i dj jest 50% zarcia i ceny zazwyczaj tak ludzie bora wiec nie wiem
Stary 2010-08-18, 16:56   #339
emillia006
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

u nas babka powiedziala,ze dla kamerzysty i dj jest 50% zarcia i ceny zazwyczaj tak ludzie bora wiec nie wiem

Tez tak mysle, wszystkiego sie dowiem za trzy tygodnie przy podpisaniu umowy i dam znac jesli ktos bedzie jeszcze zainteresowany tematem
Stary 2010-08-18, 17:49   #340
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zamierzałam ich normalnie wliczyć w liczbę osób i płacić normalnie ale musze spytać w resturacji moze jakoś inaczej to liczą
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 18:02   #341
blekitka
Raczkowanie

Cytat:
ja nawet nie pomyślałam żeby ich inaczej traktować, u mnie jedli wszystko i mieli też przystawki płaciłam jak za normalnego gościa. Jak pytałam babki jak liczy obsługę powiedziała 100% więc nie wnikałam czy jak tylko obiad byłby to by mniej wzięła i Trochę nieludzko my jemy a wy patrzycie i co z tego że cały czas jesteście z nami (foto i kamerka). Tak samo z sokami jak ktos ma płatne od osoby obsługa nie dostaje bo pracuje szok
blekitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 18:42   #342
sjoanna
Zakorzenienie

Ja w restauracji mialam do wyboru albo tylko obiad dla kamerzysty DJ i fotografa (polowa ceny za osobe) albo place calosc i dostaja to co my.
Jako ze nie chcielismy ustawiac dla nich osobnego stolika i wylaczac kogokolwiek z grona to placilismy jak za goscia i dostawali wszystko. Zreszta byly to przesympatyczne osoby, prawie jak dlugoletni znajomi.

Rozumim dylemat przy np 6 osobowej kapeli fotografie i 2 kamerzystach - bo i tak jest. Czesc restauracji daje tez znizki na posilki dla obslugi. Trzeba pytac.

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 18:53   #343
Angel_00
Zakorzenienie

my płaciliśmy normalnie i mogli jeść i pić nie wyobrażam sobie aby potraktować inaczej przecież to nie roboty, ale ludzie. Każdy je w pracy i nie wyobrażam sobie żeby ktoś przez cały dzień i pół nocy nic nie jadł bo ja mu tego nie zapewniłam i jakoś nie odczułam tego aby cały czas siedzieli i jedni wykonywali swoją pracę i nie mamy im nic do zarzucenia

Stary 2010-08-18, 19:06   #344
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co pamiętam to mówili nam że dla nich jest liczone 50% ale nie jestem pewna, dowiem się w piątek. W sumie to logiczne bo np. nasz fotograf będzie tylko 4 h na weselu (stwierdziliśmy że bez sensu płacić więcej 200 zł za powiedzmy 4 zdjęcia z oczepin gdzie i tak wszyscy robią fotki), kamerzysta do 1 w nocy, DJ do końca.

Kurcze mam problem z kwiatami dla rodziców. Moja mama stwierdziła że nie chce kosza kwiatów tylko jak już zwykły bukiet. Mamy ślub o 15stej, świadek po kwiaty musiałby pojechać jakoś po 13 by babka zdążyła ustroić auto i on pojedzie po TŻ, a na 14 mają być u mnie. No i nie wiem jak to zrobić by bukiety wytrzymały od 13-17 bez wody? No bo do 16 ślub, potem jedziemy jakieś 40 minut na salę. To załóżmy że bukiety będą od 13.30 - 17 bez wody.... Jakby były w koszu to by miały gąbkę a tak to co?
No chyba że: ja je odbiorę w piątek i zawiozę na salę dzień wcześniej, ale nie wiem czy tak się da, bo pokój dla nas będzie dopiero od soboty dostępny.
Albo ja je odbiorę dzień wcześniej i będą w wazonie do momentu przyjścia TŻ do mnie i wtedy dopiero je wyciągniemy z wazonu.
No albo je odbiorę po zrobieniu fryzury i makijażu... ale wolałabym nie, bo nie wiem ile mi zajmie ten fryzjer i makijaż...
Sama nie wiem, co myślicie?
Stary 2010-08-18, 19:13   #345
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam to mówili nam że dla nich jest liczone 50% ale nie jestem pewna, dowiem się w piątek. W sumie to logiczne bo np. nasz fotograf będzie tylko 4 h na weselu (stwierdziliśmy że bez sensu płacić więcej 200 zł za powiedzmy 4 zdjęcia z oczepin gdzie i tak wszyscy robią fotki), kamerzysta do 1 w nocy, DJ do końca.

Kurcze mam problem z kwiatami dla rodziców. Moja mama stwierdziła że nie chce kosza kwiatów tylko jak już zwykły bukiet. Mamy ślub o 15stej, świadek po kwiaty musiałby pojechać jakoś po 13 by babka zdążyła ustroić auto i on pojedzie po TŻ, a na 14 mają być u mnie. No i nie wiem jak to zrobić by bukiety wytrzymały od 13-17 bez wody? No bo do 16 ślub, potem jedziemy jakieś 40 minut na salę. To załóżmy że bukiety będą od 13.30 - 17 bez wody.... Jakby były w koszu to by miały gąbkę a tak to co?
No chyba że: ja je odbiorę w piątek i zawiozę na salę dzień wcześniej, ale nie wiem czy tak się da, bo pokój dla nas będzie dopiero od soboty dostępny.
Albo ja je odbiorę dzień wcześniej i będą w wazonie do momentu przyjścia TŻ do mnie i wtedy dopiero je wyciągniemy z wazonu.
No albo je odbiorę po zrobieniu fryzury i makijażu... ale wolałabym nie, bo nie wiem ile mi zajmie ten fryzjer i makijaż...
Sama nie wiem, co myślicie?
no wlasnie-i dla mnie bezsensem byloby placenie calosci
Stary 2010-08-18, 19:54   #346
emillia006
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Ja w restauracji mialam do wyboru albo tylko obiad dla kamerzysty DJ i fotografa (polowa ceny za osobe) albo place calosc i dostaja to co my.
Jako ze nie chcielismy ustawiac dla nich osobnego stolika i wylaczac kogokolwiek z grona to placilismy jak za goscia i dostawali wszystko. Zreszta byly to przesympatyczne osoby, prawie jak dlugoletni znajomi.
Jakos nigdy wczesniej nie widzialam aby zespol, kamerzysta i fotograf siedzieli razem w rzedzie z goscmi
A co do placenia 100% czy 50% to duzo zalezy ile taki fotograf i kamerzysta maja zamiar pracowac na naszym weselu bo jezeli 4 godziny to mysle ze lepiej oplacic im obiad i jakies przystawki za pol ceny
Stary 2010-08-18, 20:20   #347
justynaw1982
Zadomowienie

My płacimy połowę za kamerzystę, kapelę i fotografa....ale byłam na weselu gdzie nic im nie dali do jedzenia i w przerwie gonili po bułki i pasztet MASAKRA bo mama młodej stwierdziła że oni są w pracy i płaci się im takie grube pieniądze i generalnie PRZESADĄ byłoby wykupywanie jedzenia, no i za to mieli taka zabawę za takie potraktowanie!!!!

a co do pieniążków to my bedziemy mieli takie specjalne pudełka które później będą z nami w pokoju w hotelu

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a5t8o6jka.png
justynaw1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 20:28   #348
emillia006
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justynaw1982 Pokaż wiadomość
My płacimy połowę za kamerzystę, kapelę i fotografa....ale byłam na weselu gdzie nic im nie dali do jedzenia i w przerwie gonili po bułki i pasztet MASAKRA bo mama młodej stwierdziła że oni są w pracy i płaci się im takie grube pieniądze i generalnie PRZESADĄ byłoby wykupywanie jedzenia, no i za to mieli taka zabawę za takie potraktowanie!!!!
Masakra

Edytowane przez emillia006
Czas edycji: 2010-08-18 o 20:30
Stary 2010-08-18, 20:28   #349
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynaw1982 Pokaż wiadomość

a co do pieniążków to my bedziemy mieli takie specjalne pudełka które później będą z nami w pokoju w hotelu
ale masakra no to genialna ta mamuśka była
Stary 2010-08-18, 20:32   #350
Ariena
Zakorzenienie

Masakra straszna...biedni... :/

Podpowiedźcie mi proszę co do tych bukietów dla rodziców jak to wykombinować żeby nie zdechły?
Stary 2010-08-18, 20:33   #351
batkab
Raczkowanie

Zespół, kamerzysta i fotograf to bardzo ważne osoby na weselu. dlatego też uważam, że należy o nich zadbać Ja za ,,obsługę,, płacę 100 % ceny, dla obsługi jest oddzielny stolik.

BTW. W moich stronach święcenie obrazu dla małżonków jest powszechne
Nikt się nie dopytuje o obraz to może z tego zrezygnuję
batkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 20:37   #352
justynaw1982
Zadomowienie

Ariena zawsze mozesz poprosić panią z kwiaciarni o to żeby wbiła ci te bukiety w namoczoną gąbkę i wtedy będą miały cały czas wodę, ale i tak jestem zdania że najlepiej byłoby jakbyś zawiozła , lub ktoś inny zawiózł je na salę bo na pewno ktoś w sobotę będzie jechał lub w piątek....pamietaj że od 13- do 17 to jest aż 4 godziny dla kwiatów to masakra a niech jeszcze będzie gorąco.....a do składania podzię kowań kolejne parę godzin...a jak już podupadną to po nich...ja bym nie ryzykowała

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a5t8o6jka.png
justynaw1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 20:38   #353
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas w lokalu jest 50% za dzieci, ale za usługodawców płacimy normalnie, jak za gości (ostatecznie będą siedzieć praktycznie całą noc, a foto i video pewnie od rana, więc normalnie niech jedzą). Oczywiście alkoholu nie dostaną, jakby nie było - będą w pracy.

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 20:44   #354
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Masakra straszna...biedni... :/

Podpowiedźcie mi proszę co do tych bukietów dla rodziców jak to wykombinować żeby nie zdechły?
Myśle, że najlepiej byłoby je zawieźć na salę dzień przed albo rano przed weseliskiem

Edytowane przez acelinka
Czas edycji: 2010-08-18 o 20:45
Stary 2010-08-18, 21:12   #355
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Jakos nigdy wczesniej nie widzialam aby zespol, kamerzysta i fotograf siedzieli razem w rzedzie z goscmi
a nasza pani fotograf siedziała z nami przy stole i nie widzę w tym nic dziwnego. Dj na główne posiłki też przychodził do nas inne potrawy jadł "u siebie" Nie rozumiem dlaczego to takie dziwne ? Pani fotograf rozmawiała z gośćmi śmiała się żartowała (a mimo to wywiązywała się z pracy wzorowo, nie zaniedbywała swoich obowiązków) i na koniec bardzo nam dziękowano za miłą i rodzinną atmosferę tym bardziej nam było miło, że nie czuli się obco

Edytowane przez Angel_00
Czas edycji: 2010-08-18 o 21:14
Stary 2010-08-18, 21:24   #356
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
A co do placenia 100% czy 50% to duzo zalezy ile taki fotograf i kamerzysta maja zamiar pracowac na naszym weselu bo jezeli 4 godziny to mysle ze lepiej oplacic im obiad i jakies przystawki za pol ceny
My płacimy całość za te osoby. Będą z nami cały czas i nie wyobrażam sobie nie zapewnić im tego co dostaną inni goście. Dla nich będzie też na pożegnanie wódka i ciasto jak dla innych gości. Chcę żeby i oni mnie dobrze wspominali. Nasz zespół na weselu nie pije więc tym bardziej wódka im się należy.To moje zdanie. Ale różne są zwyczaje wśród ludzi. Co do miejsca w którym mają siedzieć zespół i obsługa foto-video to nasi będą mieli osobny stolik. Pytajcie ich jeśli macie pomysł gdzie ich usadzić czy z gośćmi czy osobo. Wiem że nasz zespół nie chce siedzieć razem z gośćmi, bo potrzebują miejsca na rozłożenie swojego "bałaganu" Podczas każdej przerwy ustalają jakie utwory grają podczas kolejnej partii tańca, uwzględniając życzenia gości.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 21:45   #357
emillia006
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
a nasza pani fotograf siedziała z nami przy stole i nie widzę w tym nic dziwnego. Dj na główne posiłki też przychodził do nas inne potrawy jadł "u siebie" Nie rozumiem dlaczego to takie dziwne ? Pani fotograf rozmawiała z gośćmi śmiała się żartowała (a mimo to wywiązywała się z pracy wzorowo, nie zaniedbywała swoich obowiązków) i na koniec bardzo nam dziękowano za miłą i rodzinną atmosferę tym bardziej nam było miło, że nie czuli się obco

Po prostu nigdy o takim czyms nie slyszalam. Zawsze na weselu na ktorym bylam, uslugodawcy mieli osobny stolik z jedzonkiem. W koncu oni sa w pracy i nie widze powodu aby ich laczyc z rodzina przy stolach. Nie daj boshe jeszcze zaczna sie goscic jak reszta towarzystwa

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
My płacimy całość za te osoby. Będą z nami cały czas i nie wyobrażam sobie nie zapewnić im tego co dostaną inni goście. Dla nich będzie też na pożegnanie wódka i ciasto jak dla innych gości. Chcę żeby i oni mnie dobrze wspominali. Nasz zespół na weselu nie pije więc tym bardziej wódka im się należy.To moje zdanie. Ale różne są zwyczaje wśród ludzi. Co do miejsca w którym mają siedzieć zespół i obsługa foto-video to nasi będą mieli osobny stolik. Pytajcie ich jeśli macie pomysł gdzie ich usadzić czy z gośćmi czy osobo. Wiem że nasz zespół nie chce siedzieć razem z gośćmi, bo potrzebują miejsca na rozłożenie swojego "bałaganu" Podczas każdej przerwy ustalają jakie utwory grają podczas kolejnej partii tańca, uwzględniając życzenia gości.

Za jedzeniem dla nich jestem calkowicie ZA i jak trzeba bedzie zaplace 100%
Stary 2010-08-18, 21:48   #358
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu nigdy o takim czyms nie slyszalam. Zawsze na weselu na ktorym bylam, uslugodawcy mieli osobny stolik z jedzonkiem. W koncu oni sa w pracy i nie widze powodu aby ich laczyc z rodzina przy stolach. Nie daj boshe jeszcze zaczna sie goscic jak reszta towarzystwa
teraz to ja ile to razy widziałam jak przy osobnych stolikach orkiestra piła tak że pod koniec nie było można zrozumieć piosenki która śpiewają tak więc uważam że rozgoszczenie się orkiestry fotografa dj jest tylko i wyłącznie uzależnione od charakteru i odpowiedzialności tych osób za wykonywaną pracę a nie od miejsca gdzie siedzą

Stary 2010-08-18, 22:19   #359
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
teraz to ja ile to razy widziałam jak przy osobnych stolikach orkiestra piła tak że pod koniec nie było można zrozumieć piosenki która śpiewają tak więc uważam że rozgoszczenie się orkiestry fotografa dj jest tylko i wyłącznie uzależnione od charakteru i odpowiedzialności tych osób za wykonywaną pracę a nie od miejsca gdzie siedzą
Mnie się wydaje, że równie wiele zależy od tego, co umieścimy w umowie z nimi My np. zaznaczamy, że picie alkoholu w trakcie pracy jest dla nas niedopuszczalne (chyba, że sami poczęstujemy )

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 22:25   #360
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że równie wiele zależy od tego, co umieścimy w umowie z nimi My np. zaznaczamy, że picie alkoholu w trakcie pracy jest dla nas niedopuszczalne (chyba, że sami poczęstujemy )
Nie wiem bo nie spisywaliśmy umowy więc nie wiem co się w niej zawiera w każdym razie mam wrażenie że umowa dla chcących wypić nie będzie żadną przeszkodą ale to tylko moje zdanie Bo jeśli nie upiją się na umór i nikt ich nie nakryje to mogą sobie gdzieś po kątach wypić i nawet nikt nie będzie wiedział. Jednak uważam że poczucie obowiązku i solidności wykonywanej pracy jest ważniejsze od umowy

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości