storczyk (orchidea) cz.III - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-18, 21:31   #2611
breda
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez Lady Marmalade Pokaż wiadomość
dzieki troche mnie pocieszylas ale troche dobijajace jest, ze listki rosna a kwiatki nie
ja mam takiego białaska z odzysku... kupiłam go na masę przelanego prawie bez korzeni. korzeni ma teraz pełną doniczkę liści też nawypuszczał i puszcza nowego a pędu kwiatowego nihuhu... ale jestem cierpliwa

na koniec zdjęcie mojego dziwaczko - pilioricowo - normalnego storczyka
jak na razie dwa kwiatki rozwinięte normalnie dwa w całuska zobaczymy jak reszta. do tego kupiony jedno pędowy ze złamanym drugim pędzikiem który z oczka puszcza małe coś

Edytowane przez breda
Czas edycji: 2010-08-18 o 22:07
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 23:03   #2612
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez Ewelka90 Pokaż wiadomość
D
Maja77 a jak czesto uzywasz tego agrecolu i w jakich ilosciach, bo z tego co Was podczytuje to tez trzeba mniej niz na opakowaniu

A i mam jeszcze jedno pytanie, jak pedzik zaczyna usychac to czekac az caly uschnie i obciac, czy ratowac i obciac tylko to co dotychczas sie zmarnowalo? Bo jeden obcielam u mojego bialego i dalej nie schnie, soatly 4 czy 5 oczek, teraz schnie drugi jak mu kwiatki opadly i nie wiem czy obcinac czy nie. Zdjecie 3 on, a na 4 jego dlugasny korzen powietrzy ktory nadal rosnie i chyba nie ma zamiaru sie zatrzymac
Ja wlewam sporą kroplę tego żelu do 1,5 l butelki i podlewam raz w miesiącu.
Co do ucinania łodygi to zrób jak uważasz, możesz poczekać aż cała uschnie albo ucinać po kawałku, nie ma reguły.
Ten korzeń powietrzny to chyba liana będzie.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 23:20   #2613
norka27
Zakorzenienie

Lady, skoro on nie kwitnie tak dlugo to nie jest normalna sytuacja, znaczy ze mu cos nie sluzy. Zastosuj metode ktora wielu pomaga - szok niesprzyjajacych warunkow plus dobowe wahania temperatury Wiec tak - stawiamy kolesia na jasnym parapecie, zostawiamy na jakies 3 tygodnie (no moze 2,5 ) i wtedy podlewamy - bez zadnych odzywek. I tak ciagniemy jeszcze ze 3 razy, susza je motywuje ale bez przesady by nie zasuszyc. Na noc mozemy uchylic okienko przy ktorym stoi - jesli temperatury nie spadaja ponizej 15 stopni co obnizy nocna temperature. Po tym czasie (jakies 2 miesiace) zaczynamy podlewac kolesia normalnie z dodatkiem odyzwki do kazdego podlewania. Przewaznie po jakis 2 miesiacach od kuracji ped wychodzi. Teraz to super pora bo na dworze w nocy nie jest za zimno i jest duzo swiatla w dzien a falki lubia zakwitac na jesien. Gwarancja kwitnienia jest zapewnienie duzej ilosci swiatla i bogatego nawozenia i ciepellka.
Ja mam agrecol zel i stosuje do kazdego podlewania latem - taka duza krople na 1,5 litra, jak mi sie kapnie W zimie dozuje co drugie podlewanie by przeplukac podloze z soli. Mam fajny zimowy odzywek z troche innym skladem potasu i azotu ale lezy gdzies w piwnicy wiec jak wroce z Bulgarii to go wygrzebie i podam nazwe. Do dostania w Praktikerze i Obi byl. Wylaczam sie na dobry tydzien dziewczyny. Jutro o 5 rano ruszamy do Nessebar 7 dni slonca, kapieli w morzu i dobrego wina Thats what I like
Breda wlasnie podobnego chcialam kupic tyle ze byl bardziej pomaranczowy i troche wyrazniej mazniety ruzem na koncach platkow. Przepiekny ten twoj, taka brzoswkinka

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-08-18 o 23:22
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 08:37   #2614
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
Napisane przez ArakibA Pokaż wiadomość
Miałam raczej na mysli fotki slubne i ten bukiet ze storków
tośmy się zrozumiały Wrzucę może na picassęi zaprezentuję, bo nie chcę tak na formum

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Lady, skoro on nie kwitnie tak dlugo to nie jest normalna sytuacja, znaczy ze mu cos nie sluzy. Zastosuj metode ktora wielu pomaga - szok niesprzyjajacych warunkow plus dobowe wahania temperatury Wiec tak - stawiamy kolesia na jasnym parapecie, zostawiamy na jakies 3 tygodnie (no moze 2,5 ) i wtedy podlewamy - bez zadnych odzywek. I tak ciagniemy jeszcze ze 3 razy, susza je motywuje ale bez przesady by nie zasuszyc. Na noc mozemy uchylic okienko przy ktorym stoi - jesli temperatury nie spadaja ponizej 15 stopni co obnizy nocna temperature. Po tym czasie (jakies 2 miesiace) zaczynamy podlewac kolesia normalnie z dodatkiem odyzwki do kazdego podlewania. Przewaznie po jakis 2 miesiacach od kuracji ped wychodzi. Teraz to super pora bo na dworze w nocy nie jest za zimno i jest duzo swiatla w dzien a falki lubia zakwitac na jesien. Gwarancja kwitnienia jest zapewnienie duzej ilosci swiatla i bogatego nawozenia i ciepellka.
a czy z Cambrią też tak się postępuje??? Bo moja przekwita. Doczytałam, że mam jej obciąć pędzik, żeby nie uszkodzić bulwy, ale co z podlewaniem
Breda, piękny kwiatek
Norka, zazdroszczę wakacji
Stary 2010-08-19, 10:41   #2615
icoteraz
Raczkowanie

Unhappy Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Witam wszystkich. Jestem tu nowa... Od pół roku mam sliczne storczyki.. hm... a właściwie miałam...
Przez moją głupotę (zapomniałam zamknąć drzwi wychodząc z domu) mój pies zabrał się za moje śliczności. Niestety mało co z nich zostało. 3 pogryzione storczyki mają jeszcze nieliczne korzenie. Bardzo nieliczne i ponadgryzane liście. .
Storczyki wsadziałam trzy dni temu do keramzytu i czekam...Liście nadal są oklapnięte. Czy coś jeszcze mogę zrobić? albo jak je spróbować reanimować?
Czytałam różne porady z mówiąc szczerze nadal nie wiem, co dla tych moich biedaków po takiej przygodzie będzie najlepsze..
4 ze storczyków jest w fatalnym stanie. Nie dość, że stracił wszystkie korzenie (bulwa korzenna nie jest uszkodzona) to jeszcze został mu tylko jeden mizerny liść. Cały środek został wyrwany, niestety
Wsadziłam też go do keramzytu ale z niego to już chyba nic nie będzie.. Resztka pędu żółknie, liść też traci powoli kolor...

Poradźcie mi, bo one mi padną!
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 11:04   #2616
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość
Witam wszystkich. Jestem tu nowa... Od pół roku mam sliczne storczyki.. hm... a właściwie miałam...
Przez moją głupotę (zapomniałam zamknąć drzwi wychodząc z domu) mój pies zabrał się za moje śliczności. Niestety mało co z nich zostało. 3 pogryzione storczyki mają jeszcze nieliczne korzenie. Bardzo nieliczne i ponadgryzane liście. .
Storczyki wsadziałam trzy dni temu do keramzytu i czekam...Liście nadal są oklapnięte. Czy coś jeszcze mogę zrobić? albo jak je spróbować reanimować?
Czytałam różne porady z mówiąc szczerze nadal nie wiem, co dla tych moich biedaków po takiej przygodzie będzie najlepsze..
4 ze storczyków jest w fatalnym stanie. Nie dość, że stracił wszystkie korzenie (bulwa korzenna nie jest uszkodzona) to jeszcze został mu tylko jeden mizerny liść. Cały środek został wyrwany, niestety
Wsadziłam też go do keramzytu ale z niego to już chyba nic nie będzie.. Resztka pędu żółknie, liść też traci powoli kolor...

Poradźcie mi, bo one mi padną!
Nie znam się aż tak na reanimacji, ale zasypałabym poranione miejsca cynamonem (i liście i korzenie), a na klapnięte liście dobrze by bylo robić okłady z mokrego papieru. Codziennie, aż do poprawy stanu liści.
Poza tym podlewanie jak podłoże przeschnie i tyle. Reszta to czas...i wola życia Twoich kwiatków. Chyba nie da rady nic więcej, ale niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem
Wstaw zdjęcia, będzie łatwiej ocenic.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Może to oncidium? Zdjęcia w załączeniu.
Maja bingo!!!!
Pokazałam mamie fotę i stwierdziła, ze to to
Dziękuję i niniejszym mianuję Cię specem od rozpoznawania kwiatków po opisie
Teraz jeszcze proszę o imstrukcję obsługi tego kwiatka

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Jutro o 5 rano ruszamy do Nessebar 7 dni slonca, kapieli w morzu i dobrego wina Thats what I like
Noreczka bawcie się dobrze Wypocznij i korzystaj z uroków okolicy.

Dziewczyny, ja z Wami nie mogę! Wstawiacie co raz to ładniejsze kwiatki, a ja już miejsca nie mam
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 12:26   #2617
paulownia
Zakorzenienie

Moj bialas walczy o zycie. Tym razem jestem pewna ze to grzybek, korzeni zdrowych zero pozostaly dwa liscie - jak na razie zdrowe, jedrne i zielone. Pozostale zrobily sie jakies dziwnie przejrzyste i ulamaly sie. Pacjent stoi w nieco chlodniejszym miejscu. Potraktowalam go tutejszym jakims specyfikiem grzybobojczym - roztwor ok. 0,4 % siarki i zobaczymy co dalej. Na brak wilgoci nie narzeka bo ostatnio lalo jak z cebra i powietrze jak mokra gabka.

Jak na razie keramzytu w panstwie dunskim nigdzie nie znalazlam choc zwiedzalam wszystkie sklepy ogrodnicze w okolicy. Tu maja mnostwo pieknych falkow, ale wsciekle sa drogie. Jak czytam ze kupujecie po 25 zl sztuka to az sie wierzyc nie chce ze tak tanio...tu najtaniej za dwupedowego chca 90 koron, cos jak 45 zlotych.

Zasugerujecie jakie dobre srodki grzybobojcze z Polski? Mam zamowiana przesylke od rodziny.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:17   #2618
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jak na razie keramzytu w panstwie dunskim nigdzie nie znalazlam choc zwiedzalam wszystkie sklepy ogrodnicze w okolicy. Tu maja mnostwo pieknych falkow, ale wsciekle sa drogie.
Jak juz zwiedziłaś wszystkie ogrodnicze teraz pozwiedzaj budowlane bo keramzyt to tylko budowlane kruszywo życze powodzenia w poszukiwaniu

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Nie znam się aż tak na reanimacji, ale zasypałabym poranione miejsca cynamonem (i liście i korzenie), a na klapnięte liście dobrze by bylo robić okłady z mokrego papieru. Codziennie, aż do poprawy stanu liści.
Poza tym podlewanie jak podłoże przeschnie i tyle. Reszta to czas...i wola życia Twoich kwiatków. Chyba nie da rady nic więcej, ale niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem
Wstaw zdjęcia, będzie łatwiej ocenic.
z okładami z mokrego papieru na liście poranione i nie zaschnięte to bym uważała bo może to przynieść odwrotny skutek i doprowadzić do gnicia korzeni...
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:24   #2619
Paulinak01
Raczkowanie

dziewczyny czy zdazyło Wam się zapomniec o storkach podczas moczenia?
dzisiaj wstawiłam swoje storczyki do miski z wodą i nawozem, aby sobie popiły, zagapiłam się i z planowanych 45 minut zrobiły się 2 h... a korzenie przybrały taki dziwny odcień zieleni... nawet te powietrzne zgniją?
Paulinak01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 15:58   #2620
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinak01 Pokaż wiadomość
dzisiaj wstawiłam swoje storczyki do miski z wodą i nawozem, aby sobie popiły, zagapiłam się i z planowanych 45 minut zrobiły się 2 h... a korzenie przybrały taki dziwny odcień zieleni... nawet te powietrzne zgniją?
ja swoje zostawiałam na 12 godzin :P żyją i są najpiękniejsze ze wszystkich. Do tej pory uwielbiają rosnąc jak mają w osłonkach trochę więcej wody (rosną im nawet korzenie wodne ). Tak więc spokojnie.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 16:04   #2621
zmienniczka
Zadomowienie

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulinak01 Pokaż wiadomość
spokojnie..tez tak kiedys zrobilam nic im nie bedzie

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 18:13   #2622
rudyleniwiec
Raczkowanie

co do trzymania storczyków w wodzie to mi bardzo często zdarza się pozostawić je namoczone przez dłuuuuugi czas, zapominalska jestem ale na szczęście nic się z nimi nie dzieje złego, ostatnio jednemu nawet pomogło - porządnie się napił i oto on, odratowany po zabraniu w stanie ciężkim od mojej mamy, ma trochę klapnięte liście i chyba będę mu musiała zrobić okłady, no i po podlaniu płatki od kwiatuchów mu się trochę podniosły
Dziewczyny mam jeszcze pytanie czym najłatwiej (najszybciej) robić dziurki w doniczkach
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 18:26   #2623
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
ja swoje zostawiałam na 12 godzin :P żyją i są najpiękniejsze ze wszystkich. Do tej pory uwielbiają rosnąc jak mają w osłonkach trochę więcej wody (rosną im nawet korzenie wodne ). Tak więc spokojnie.
U mnie mają non stop wodę na dnie osłonki i storasy sobie korzeń wypuszczają albo kilka do tej wody i szaleją. Podoba im się to. A raz na 2 tygodnie wstawiam do wody.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Napisane przez rudyleniwiec Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam jeszcze pytanie czym najłatwiej (najszybciej) robić dziurki w doniczkach
Ja kiedyś robiłam czubkiem noża i to była masakra. :/
Teraz robię rozgrzanym śrubokrętem, wchodzi w doniczkę jak w masło.
Stary 2010-08-19, 18:40   #2624
nieinna
Raczkowanie

rudyleniwiec ja też robie śrubokrętem typu "krzyżak", rozgrzanym nad palnikiem gazowym. Tylko ostrożnie, najlepiej w miejscu gdzie nie ma korzeni, zeby nie poparzyć.

Cytat:
Sprawdzilam i wiecie co - moj pelioryk ma po 3 wazki w kazdym kwiecie No teraz to dopiero... zobaczymy co z tego wyrosnie hahaha
Popatrz tutaj...http://www.forumogrodnicze.info/view...26310&start=14 post z 17 sie 2009, o 16:25
Spotykałam ostatnio w sklepach takie z postrzępionymi bocznymi płatkami i wypustka na środku ( jak na zdjęciu). Ciekawa jestem czy takie kwitnienie to reguła( w sensie najpierw trzy warżki, a przy następnym kwitnieniu coś bardziej płatkopodobnego w ich miejsce) Wniosek mi się nasuwa jeden - muszą być nieźle zmutowane genetycznie przez hodowców.

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-08-19 o 18:59
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 18:44   #2625
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rudyleniwiec Pokaż wiadomość
co do trzymania storczyków w wodzie to mi bardzo często zdarza się pozostawić je namoczone przez dłuuuuugi czas, zapominalska jestem ale na szczęście nic się z nimi nie dzieje złego, ostatnio jednemu nawet pomogło - porządnie się napił i oto on, odratowany po zabraniu w stanie ciężkim od mojej mamy, ma trochę klapnięte liście i chyba będę mu musiała zrobić okłady, no i po podlaniu płatki od kwiatuchów mu się trochę podniosły
a ja robię rozgrzanym gwoździem oczywiście trzymam go kleszczami żeby się nie poparzyć...

ja dziś dostałam od cioci 2 storki całkiem zalane....

w jednym jest kilka zdrowych korzeni, a w drugim zero zdrowych, został goły tylko keiki na pędzie rośnie i boję się, że jak dorosły bez korzenny zacznie umierać to maluch też zginie

czy ktoś ma doświadczenie z keikami które mają korzonki, ale bardzo krótkie??
Stary 2010-08-19, 19:05   #2626
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Maja bingo!!!!
Pokazałam mamie fotę i stwierdziła, ze to to
Dziękuję i niniejszym mianuję Cię specem od rozpoznawania kwiatków po opisie
Teraz jeszcze proszę o imstrukcję obsługi tego kwiatka
Ale mnie zaszczyt kopnął! Ale gdzie mnie od razu od speców wyzywać? Ot poprostu trafiłam (jak się trafia ślepej kurze ziarno ).
Jeśli chodzi o instrukcję obsługi oncidium to niestety za wiele nie pomogę bo sama mam od niedawna. Ale podlewam podobnie jak cambrie i miltonie tzn. raz na tydzień i stoi na mokrym keramzycie i pilnuję żeby podłoże było ciągle lekko wilgotne a nie przesychało tak jak u falków. Mojemu oncidium chyba się to podoba bo już wypuszcza nową bulwę a ledwo co skończył kwitnienie!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 21:27   #2627
breda
Raczkowanie

mam zagadkę: pędzik to czy korzonek?
Stary 2010-08-19, 21:41   #2628
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
pęd
Stary 2010-08-19, 21:47   #2629
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
pęd
też mi się tak zdawało no to moja miniaturka szaleje bo z łodyżki też puszcza odnóżkę
Stary 2010-08-19, 21:53   #2630
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
pędzik

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
też mi się tak zdawało no to moja miniaturka szaleje bo z łodyżki też puszcza odnóżkę
moja miniaturka też szaleje. Najpierw stała w miejscu, zrzuciła sklepowe kwiatki ale puściła po jednej łodyżcze z jednego oczka na każdym pędzie i rosnie nowy pędzik

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-08-19, 22:22   #2631
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
pędzik

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

moja miniaturka też szaleje. Najpierw stała w miejscu, zrzuciła sklepowe kwiatki ale puściła po jednej łodyżcze z jednego oczka na każdym pędzie i rosnie nowy pędzik
mój nadal ma sklepowe kwiaty, jeszcze jeden pączek został do rozwinięcia a tu taki surprise
kurcze taka mała rzecz - a cieszy
Stary 2010-08-19, 22:24   #2632
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
mój nadal ma sklepowe kwiaty, jeszcze jeden pączek został do rozwinięcia a tu taki surprise
kurcze taka mała rzecz - a cieszy
oj tak i co lepsze, tylko my rozumiemy tę radość.

W pracy jak mówię o kwiatach, patrzą na mnie jak na wariatkę, trochę rodzinka wie o co chodzi, ale to tez nie wszyscy. Znajomi nawet chwastów nie potrafią przy zyciu utrzymać

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-08-19, 22:27   #2633
breda
Raczkowanie

moja mama - choć też kwiaciara - patrzy na mnie jak na wariatkę jak mówię że kupiłam kolejnego storasa... już się nawet nie przyznaję
ostatnio mówiła że widziała w tv jakiś program że storczykomania to choroba ale jak jej powysyłalam fotki moich cudaków to stwierdziła że też takie chce
Stary 2010-08-19, 22:34   #2634
karolca
Zakorzenienie

nooo... ja mam nie tylko storczyki, poluję na tanie hibiskusy w ciekawych kolorach, ale ciężko znaleźć coś w rozsądnej cenie. Mam jeszcze sporo kwiatów "niekwitnących" więc już w ogóle obłęd. I jeszcze TŻ wypytuje czy jakiegoś nie kupić.

Na wiosnę planuję pokupowac trochę zielska na balkon, wreszcie zrobiliśmy tam mały remont (po prawie 4 latach!) więc trzeba coś tam zrobić.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-08-20, 12:17   #2635
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Jak juz zwiedziłaś wszystkie ogrodnicze teraz pozwiedzaj budowlane bo keramzyt to tylko budowlane kruszywo życze powodzenia w poszukiwaniu
Ach... no prosze, czlowiek sie ciagle czegos uczy rozejrze sie.
Moj bialas jak na razie sie trzyma... nie widze zmian na lisciach, chyba siarka mu smakuje i grzyb sie wyniesie. Teraz duzo sil mu potrzeba do walki z choroba i regeneracji korzeni jednoczesnie - rozmawiam z nim regularnie i wspieram na duchu.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 13:11   #2636
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Ale mnie zaszczyt kopnął! Ale gdzie mnie od razu od speców wyzywać? Ot poprostu trafiłam (jak się trafia ślepej kurze ziarno ).
Jeśli chodzi o instrukcję obsługi oncidium to niestety za wiele nie pomogę bo sama mam od niedawna. Ale podlewam podobnie jak cambrie i miltonie tzn. raz na tydzień i stoi na mokrym keramzycie i pilnuję żeby podłoże było ciągle lekko wilgotne a nie przesychało tak jak u falków. Mojemu oncidium chyba się to podoba bo już wypuszcza nową bulwę a ledwo co skończył kwitnienie!
No to muszę mamie udzielić instrukcji w takim razie, chociaz ona chyba swoje oncidium przesusza jak falka i jej jakby 2 odnożki wypuściło

Ja robię dziurki drutem (takim do swertrów:P) rozgrzanym nad palnikiem

Dziewczyny, a po czym można poznać, że wychodzi pęd a nie korzonek? Bo ja mam zagwostkę jak moje storki coś puszczają
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 13:53   #2637
Lady Marmalade
Wtajemniczenie

to teraz ja pokaze cos

http://a.imageshack.us/img412/8413/p1060666j.jpg to jest moj zasadzony keik, ma ladne zielone listeczki, ale korzonki nie chca jakos rosnac (ma 2 po 3cm)

http://a.imageshack.us/img39/6528/p1060670.jpg to jest moj upierdliwiec ktoremu rosnie wszystko procz pedu

http://a.imageshack.us/img843/673/p1060672.jpg a to moja duma kolorek troche przeklamany, ale najbardziej zblizony do tych kwiateczkow wyzej
Stary 2010-08-20, 13:58   #2638
Paulinak01
Raczkowanie

dziekuje za odpowiedzi
uspokoiłam sie już
a co do robienia dziurek... ja robię nakłucie cyrklem, a później biorę jakikolwiek patyk (moze byc tępy) aby trochę "rozwalić" na szerokość ten mały otworek z nagrzanymi gwoździami jakos mi się nie chce bawić... za leniwa jestem
Paulinak01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 14:51   #2639
Ariena
Zakorzenienie

A ja właśnie przesadzam dwa storasy bo odpoczywają sobie, nie mają kwitnień. Mam zamiar wszystkie przesadzić jak tylko skończą kwitnąć. A dlaczego? Ponieważ wszystkie mają brązowe stwardniałe części korzeni powietrznych więc były podlewane twardą wodą. Wsadzę je do podłoża z LM. Widzę że białaskowi (z mojego avatara) którego uratowałam (miał 2 korzenie) i przesadziłam dobrze to zrobiło, szaleje z korzeniami. Zresztą jak widać.
Stary 2010-08-20, 18:03   #2640
rudyleniwiec
Raczkowanie

ja wczoraj rozszalałam się z robieniem dziurek w doniczkach, rozgrzanym grubym drutem rewelacja,szybciutko i bez wysiłku, dzięki za radę i polecam, myślę że będzie szybciej i wygodniej niż cyrklem a ja tez jestem leniwa
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości