![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: jak się do tego ustosunkować?
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------
A poza tym, to ja tam co prawda psychologiem nie jestem ino socjologiem z zawodu, ale tak sobie myślę, że skoro aż tak nerwowo reagujesz na taką w sumie mało znaczącą rzecz, to chyba coś Cię uwiera w tym Twoim osobotowarzyszącym układzie...może to faktycznie żal, że się nie jest na miejscu kuzunki ![]() ![]() EDIT: Ważny dopisek - zaznaczony na czerwono ![]() -Nie reaguje nerwowo, Poprostu dało mi to do myślenia. Sama na to nie wpadłam. -nie jest mi żal, że wychodzi wcześniej za mąż ( podobno jest mus ![]() dobre hehehe
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Emancypantko, nie chcę już się z Twojej "zniewagi" naśmiewać, ale jeszcze jeden szczegół chodzi mi głowie:
Jesteś, jak piszesz, psychologiem. A zastanawiasz się, czy nie OSZUKAĆ swojego TŻ-ta, drukując mu falszywe zaproszenie, coby mu przykro nie było ![]()
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak,jak nie pisze się dzieci do lat 18-tu,a mają prawo przyjść z rodzicami i muszą być wliczeni do ilość gości.niektórzy ludzie piszą państwo KOWALSCY WRAZ Z DZIEĆMI,a niektórzy nie dopisują dzieci . 2.dla mnie to dziecinne zachowanie.wystarczy wytłumaczyć narzeczonemu,że w rodzinie macie taki zwyczaj i tyle.normalny człowiek to zrozumie. 3.ja tu nie widzę żadnej zniewagi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
No kuzynka wiochę odwaliła straszną, również bym się czuła urażona, przecież nie jesteś z facetem od wczoraj, to twój narzeczony, wiedzą jak się nazywa, nie rozumiem dlaczego go nie wpisali.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem Autorka robi problem z błahej sprawy...
Ja zawsze piszę za zaproszeniach (np.) Anna Kowalska z os.towarzyszącą,bo nigdy nie wiadomo czy czasem nie zerwali ze sobą itp. Może być jeszcze taka sytuacja,że Tż nie może iść na przyjęcie i dziewczyna bierze kuzyna żeby nie być samotna.
![]() |
#66 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
No i nawet bezpiecznie jest wyslac takie zaproszenie dla osoby towarzyszacej.
Roznie sie dzieje i moze sie zdarzyc tez ze na tydzien przed weselem para zrywa ze soba wtedy para mloda nie bedzie zdziwiona ze przychodzisz np a dobrym kumplem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#69 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie masz prawa czuć żalu do kuzynki. 3. ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i swoją drogą jeśli moi rodzice by dostali zaproszenie na ślub, a nie było by tam dopisane 'z córką ' (a zazwyczaj jeśli nie dostaję osobnego zapro. to jest Państwo XYZ i Milena XYZ ) to mama uznala by że nie zostałam zaproszona , ja zresztą też.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
w moich stronach to normalne, nawet pary biorące ślub miesiąc po proszonej uroczystości u kogoś innego, mają wpisane w zaproszeniu "z osobą towarzyszącą" i nikt się nie bulwersuje. zdziwienie i niesmak za to wywołuje imienne zaproszenie na obie osoby, jeśli oficjalnie małżeństwem nie są. widać, co region to inaczej. nie denerwuj się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Rzeczywiście ciekawe jest wytykanie, że kuzynka "nagle wyskoczyła ze ślubem", a Wy wcześniej przecież zaręczeni
![]() ![]() Zaprzeczasz, że Cię jakoś gniecie jej ślub wcześniejszy od Twojego, ale napisałaś co napisałaś ![]() ![]() ![]() Co do tematu, to mnie nie robiłoby wielkiej różnicy jak mnie zapisano, na wesela w rodzinie mojego faceta czasem mnie zapraszali jako "os. tow", czasem z imienia i nazwiska. Nie uważam za "zniewagę" zaproszenia z osobą towarzyszącą. Nie ma z czego robić sprawy ani czym zawracać głowy kuzynce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Już się wypowiadałam, ale przypomniało mi się, że na ostatnie wesele, na którym byłam w lipcu dostałam zaproszenie z TŻ z imienia i nazwiska. Trochę jest dziwnie napisane, bo TŻ jest dopisany i się ledwo zmieścił
![]() ![]() Ja natomiast byłam zaskoczona, że nie wpisała normalnie "z osoba towarzyszącą" i po krzyku. Nie miało to dla mnie żadnego znaczenia, a z błędu tylko się zaśmialiśmy, bo przecież to błahostka. Ważniejsze dla mnie było to, czy w ogóle mam iść, bo to moja koleżanka z dzieciństwa i obecnie tylko sąsiadka. Sądziłam, że zostałam zaproszona bo tak wypadało, co się później potwierdziło. Nie mam jednak żalu, bo niby o co? Nadal czuję się zaszczycona, że w ogóle mnie zaprosiła, bo nie musiała... Bawiliśmy się z TŻ bardzo fajnie i nie żałujemy ![]() EDIT: Jak TŻ dostawał zaproszenia, to zawsze byłam wpisana jako osoba towarzysząca i nigdy nie pomyślałam żeby się obrażać...
Jesteś tu pierwszy raz? Zanim o cokolwiek zapytasz przeczytaj pierwszy post lub skorzystaj z wyszukiwarki ![]() Edytowane przez Li O Czas edycji: 2010-08-24 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
A co gdy np kobieta zostanie przy swoim nazwisku po ślubie? Wtedy też to jest taka "beznadzieja", wypisać tę parę razem na zaproszeniu, z różnymi nazwiskami? ![]() Byłam na kilku weselach w rodzinie TŻta, czasem wypisywano mnie z imienia i nazwiska, czasem nie i jakoś nie wydaje mi się, żeby wpisanie mnie personalnie w zaproszeniu było "brakiem kultury" ![]() Natomiast jak weźmiemy ślub, a ja zatrzymam swoje nazwisko, albo machnę podwójne, to co? Mam osobne zaproszenie dostawać może? Bo to "beznadzieja" jak mnie z mężem wpiszą na jedno, ze względu na różne nazwiska? To dopiero by był "brak kultury" ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-08-24 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- A tak na marginesie to Pisze po raz kolejny, że nie napisałam tego byście mnie karciły tylko jakie jest wasze podejście do tematu i tylko w sumie to mnie interesuje. ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Szukasz problemu na siłę
![]() Powiem ci tak - u nas była podobna sytuacja, wypisywałam zaproszenia i chociaż wiedziałam, jak nazywa się facet przyszłej szwagierki, nagle amba - wcięło w pamięci, Adam i Adam, a nazwiska brak ![]() A najlepszy numer był taki, że... akurat ta para jako jedyna nie dostała zaproszenia na piśmie, bo ile razy się z nimi widzieliśmy, to zaproszenia nie mieliśmy ze sobą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I to mi sie podoba konkretna odpowiedz bez dodatków w stylu "poniżanie" dziękuje i pozdrawiam
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Emancypantko - piszesz, że chcesz znać tylko nasz stosunek do tematu, a nie chcesz karcenia ![]()
Aniołek[*]28.11.2015 Edytowane przez anetka832 Czas edycji: 2010-08-24 o 12:38 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2010-08-24 o 12:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Również nie widzę problemu i nie sądzę aby TŻ autorki obraził się, bo najzwyczajniej nie ma o co.
Jestem w związku, w poważnym związku, mam narzeczonego, więc i jestem narzeczoną, nie od dziś, a jednak on otrzymał zaproszenie na ślub "z osobą towarzyszącą" i nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby poczuć się znieważona, pominięta, czy jakkolwiek w ten deseń ![]()
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
autorko nie szukaj problemu na siłę. ja idę na wesele za dwa tygodnie do siostry ciotecznej tż jestem zaręczona z moim tż na zaproszeniu pisze z osobą towarzyszącą i jakoś nie robię afery
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem tu nawet nie chodzi o to, czy kuzynka nie napisała tego nazwiska z lenistwa, zapominalstwa czy z innego powodu. Gdyż faktem jest, iz forma "osoba towarzysząca" jest powszechnie stosowana i nie powinna nikogo urażać!
I zgodze sie z innymi, ze autorce wymsknął sie prawdziwy powod owego "oburzenia" ![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Masakra,ty to masz problem
![]() Jesteś psychologiem, pracujesz w zawodzie? Szczerze mówiąc nie umówiłabym się do ciebie na wizytę
![]() |
![]() |
#86 |
na drugie mam Irena
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21586211]Szukasz problemu na siłę
![]() Powiem ci tak - u nas była podobna sytuacja, wypisywałam zaproszenia i chociaż wiedziałam, jak nazywa się facet przyszłej szwagierki, nagle amba - wcięło w pamięci, Adam i Adam, a nazwiska brak ![]() A najlepszy numer był taki, że... akurat ta para jako jedyna nie dostała zaproszenia na piśmie, bo ile razy się z nimi widzieliśmy, to zaproszenia nie mieliśmy ze sobą ![]() oj to bardzo nie ładnie ![]() odnośnie tematu są małżeństwa które dostają zaproszenie bez wpisanych dzieci i co wtedy iść z dziećmi, bez ,a może w ogóle nie uważam twego zaproszenia jako nietakt i jeśli ty nie będziesz robić z tego afery i podejdziesz do tego na luzie twój chłopak też tak zrobi, bo z reguły to kobiety są takie drobiazgowe wiesz mogłoby się zdarzyć że pokłócisz się z nim i będziesz chciała mu zrobić na złość i pójść z kimś innym ale nie będziesz mogła, bo na zaproszeniu masz dane kandydata na towarzystwo, a tak masz luz możesz iść z kim chcesz i w taki humorystyczny sposób przedstaw to swemu narzeczonemu
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
emancypantko nie wiem czy to przez to że ja pochodze z innej części Polski, ale u mnie, w promieniu ponad 100 km żadna para (nawet z najbliższej rodziny !) dopóki nie jest małżeństwem nie dostaje imiennego zaproszenia dla obojga. Zawsze jest "Xxx Yyyyyyyy z osobą towarzyszącą". I wbrew pozorom to nie świadczy o podłości czy lenistwie pary młodej - która przecież ma dużo ważniejszych rzeczy do roboty przed ślubem niż szczegółowa analiza związków swoich gości. Unika się w ten sposób niesmaku i przykrości. Bo wiadomo wszyscy ledwo znajdą sobie partnera uważają że ich miłość jest wieczna, ale życie pokazuje że często bywa zupełnie inaczej. A przez czas między zapraszaniem a ślubem można i pięć razy zmienić chłopaka/dziewczynę tylko to trochę żenujące jeśli chciałoby sie z nim/nią iść jeśli jest się zaproszonym z ex. Moim zdaniem to że kuzynka Cię nie lubi, nie ma nic do rzeczy. Ona nie ma czasu na jakieś głupie pogrywanie sobie z Tobą. Natomiast dużo do rzeczy ma to że Ty nie lubisz jej. Bo ogromny problem robisz z rzeczy, która jest całkowicie normalna, powszechna w całym kraju i powiedziałabym nawet oczywista. Mi osobiście nie podobałoby się gdyby w zaproszeniu była wymieniona z imienia i nazwiska moja osoba towarzysząca. Bo owszem z góry wiadomo z kim pójdę, ale to nie para młoda będzie o tym decydować tylko ja. A w taki sposób odbierają mi możliwość wyboru. I też uważam, że masz problem z tym że to kuzynka wychodzi przed Tobą za mąż ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Niektóre wizażowe wątki z "problemami" nawet w najpaskudniejszy dzień mogą wywołać (u)śmiech
![]() Przypomniała mi się pewna sytuacja, w której autorka wątku pewnie padłaby na zawał wielce znieważona. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
![]()
Problem wyimaginowany moim zdaniem.
Mnie zaproszenia ślubne wypisywała moja kuzynka z listy, którą jej dałam - wielu z zaproszonych osób nie znała, zdarzyło się, że przekręciła kilka nazwisk, paru osobom wpisała "osoba towarzysząca" bo nie wiedziała jakie nazwisko i wiesz co? Nic. Jakoś te osoby przyszły i nie strzelały fochami. A ja też nad tym nie rozpaczałam bo miałam przed ślubem wiele innych spraw na głowie ważniejszych niż to, czy się komuś napis na zaproszeniu podoba czy nie. Jak nie - to przecież obecność nie jest obowiązkowa... No ale ja nie zapraszałam aż takiej arystokracji to się nie znam ![]()
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.