|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV
Dzasta, oczywiście, że nie ma szpitala, który by każdemu pasował. Zależy to od oczekiwań. Np. szpital, w którym ja chcę rodzić, z zasady nie daje znieczuleń. Ja to wiem od początku, nie jest to dla mnie kwestia kluczowa, bo wierzę, że szkoła rodzenia i doświadczona położna pomagają znieść ból. Ale dla kobiety, która np. o tym nie wiedziała i żądała w trakcie porodu znieczulenia i go nie dostała - jest to powód do ocenienia go jako beznadziejny. Podobnie jeśli kobieta jest nastawiona na mocno medyczny przebieg porodu - będzie bardzo rozczarowana, że co godzinę nie bada jej lekarz, nie ma robionego co kwadrans KTG i w ogóle że rodzi się z położną, nie z lekarzem. Z drugiej strony osoba o nastawieniu takim jak ja, że chcę możliwe jak najbardziej aktywnie i naturalnie, bez leków, bez niepotrzebnych interwencji lekarza, taki szpital jest ekstra, a szpital, gdzie na każde zawołanie dają znieczulenie, rutynowo przyspieszają i w ogóle robią wszystko, żeby tylko dziecko jak najsprawniej było na zewnątrz - jest nie do przyjęcia.
Poród w domu nie jest wcale takim głupim pomysłem, jeśli ma się własny transport i szpital bardzo blisko, bo przecież nigdy nie wiemy, co się będzie działo (choć badania dowodzą, że większość porodów domowych przebiega bez żadnych komplikacji). Ja takiego ":zaplecza" nie posiadam, więc nie zdecydowałabym się rodzić w domu. Ale myślę, że to musi być wspaniałe przeżycie
|
#2192 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV
|
|
|
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze raz bardzo polecam film na YT (niestety dwie czy trzy części usunięto
Dałyśmy sobie wmówić, że poród to patologiczna sytuacja, która musi przebiegać w szpitalu, pod okiem lekarzy. A przecież tak nie jest. Poród to sama natura, ciało kobiety jest do tego przystosowane. Porody, które kończą się interwencją lekarzy... zwykle się taką interwencją zaczynają. Nacięcie krocza wymuszone jest leżącą pozycją, w której nie da się wyprzeć dziecka bez rozerwania tkanek. To samo ze znieczuleniem - częściej potrzebują go kobiety, które rodzą leżąc, a także te, którym poród wywołano/przyspieszono. Te które dostały znieczulenie czasami muszą zakończyć poród próżnociągiem albo kładzeniem się położnej na brzuchu, bo nie mogą przeć. Wywoływanie/przyspieszanie/podawanie znieczulenia często pociąga też za sobą cc - z tego samego powodu - kobieta ma silne skurcze, które męczą dziecko, ale nie ma czucia/siły, by przeć... I tak dalej... Zdaję sobie sprawę, że nie jest to regułą. Że są sytuacje, gdy poród trzeba przyspieszyć, że trzeba naciąć krocze... Ale podstawą powinna być wiara, że kobieta potrafi urodzić. Wspieranie jej w tym, obserwowanie przebiegu porodu i nie interweniowanie bez potrzeby... Sądzę, że gdyby tak było, znacznie mniej kobiet uważałoby swój poród za traumę. Smutna prawda jest taka, że ten sposób jest mniej wygodny dla osób odbierających poród... Ale są tacy, którym się chce - na szczęście I mam wielką, wielką nadzieję, że będę wśród takich ludzi rodzić
|
#2194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wygląda bardzo ładnie.
|
|
#2195 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie kupilam kombinezon na jesien
![]() Posprzatalam juz kuchnie Musze kurze poscierac, umyc okno a potem lazienka i wystarczy na dzis. Ogladne formule 1 i pojde na miasto chyba.Ja slysze rozne opinie o naszym szpitalu, ale jedno wiem, ze opieka nad wczesniakami jest bardzo dobra. Niewazne czy beda dla mnie mili czy nie, chce urodzic bez komplikacji i trafic na dobry zespol, ktory moze na mnie wrzeszczec
|
#2196 |
|
Zakorzenienie
|
Anecka, tu nie do końca chodzi o to, żeby byli mili (choć to też ważne
|
#2197 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
mi wybór szpitala nie lata bo raz że mam z czego wybierać, dwa, że zależy mi na szybkiej reakcji na wypadek problemów z dzieckiem bo niestety mam w najbliższym otoczeniu zgony noworodków, a trzy chciałaby w czuć się jak człowiek.
Ostatnimi czasy zmieniłam zdanie co do płatnej położnej. Za wyczystko w tej ciąży płacę-badania,lekarz,usg...Wkur za mnie to bo na co ja do cholery odprowadzam składki!!!!!!Chciałabym wybrać szpital gdzie można to ominąć i liczyć na dobrą opiekę. Nie oczekuję, że ktoś będzie się ze mna pieścił ale pomoże mi wtedy kiedy trzeba i nie potraktuje jak intruza w ciężkiej sytuacji. Nadal nie wiem gdzie pojadę. Kretencja w jakie dni masz zajęcia w SR i o której?Ty idziesz tam na Broniewskiego tak?Jak wyglądała sytuacja z miejscami?Może zapisze się tam bo nie trzeba deklarować szpitala a ja chyba do ostatniego momentu nie będę wiedziała gdzie jechać. Właśnie trafiłam an taką relację porodu w Pabianicach, że mi sie odechciało. I nie jest to pojedynczy przypadek.
Bartuś 23.12.2010 Aniołek 01.08.2011... Hubert 21.11.2012 „Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła” Edytowane przez EdziaO Czas edycji: 2010-08-28 o 11:45 |
|
|
|
#2199 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za porody z marzeń ja to w sumie nie wiem czego oczekuje od szpitala, chyba wszystkiego po trochu: fachowości gdy będzie coś nie tak, miłej atmosfery chyba też (u mnie zasada jak Ty mi tak ja Tobie ), i wiele wiele innych rzeczy które teraz mi do głowy nie przychodzą ale ładny
|
|
|
#2200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2201 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też już mnie to denerwuje ![]() na początku ok, pierwsza ciąża więc płaci się za byle g...no ale teraz jak przy następnych wizytach zostawiam 100zł bo się miejsca skończyły z NFZ to mnie jasna cholera strzela!! napewno w szpitalu żadnej kasy nie zostawię a paranoją jest dla mnie dawanie w łapę przed samym porodem |
|
|
|
|
#2202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na Allegro oczywiscie kupilam kombinezon Nie zniose tej pogody, zle sie czuje.
|
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2204 |
|
Zakorzenienie
|
EdziaO, mnie też wkurza, ze wszystko płatne, człowiek pracuje, opłaca składki a i tak musi płacić i to ile
chodzę prywatnie do lekarza i ok, nie narzekam, że tam płacę, bo mój wybór, ale że za te wszyskie badania krwi, moczu, toxo, cukier itp muszę płacić to dla mnie przegięcie a ceny położnych też mnie rozwalają![]() kretencja, rozumiem Ciebie i też uważam, że w końcu od wielu tysięcy lat kobiety rodzą i nie dziwię Ci się, że chcesz po prostu jak najbardziej naturalnie "wypchnąć" dziecko na ten swiat mi jest to obojętne, czy dziecko zostanie "wyjęte" czy urodzę naturalnie. Ja i tak mam dziecko dzięki medycynie, dzięki in vitro, także sposób porodu jest dla mnie sprawą małej wagi (znaczy się liczy się oczywiscie by jak najmnej bolało i jest po prostu milej![]() dzasta, pewnie o tym, czego oczekujesz od szpitala dowiesz się jak już z niego wyjdziesz mi teraz też trudno sprecyzować moje wymagania![]()
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
wspaniala pogoda!
w koncu chlodniej! wczoraj czulam sie jak kupa i poszlam spac o 22 jakos. |
|
|
|
#2206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem podziękować za miłe słowo i cierpliwą opiekę ciastem i kawą. Ale 600-1000 zł w kopercie to już chyba coś nie halo!!!!ehhh Naprawdę mnie to wkurza nieziemsko. A człowiek nic zrobić nie może!
|
|
#2207 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też kupowałam u tego sprzedawcy my baby love całą pościel u tej babeczki kupiłam i rożek też mam
|
|
|
|
|
#2208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wcinam wiejski narkotyk i nie mogę przestać podliczyłam zakupy u sprzedawcy r_p77 i wyszło mi 323 zł plus wysyłka
|
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
a co zamówiłaś?
|
#2210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2211 |
|
Zakorzenienie
|
ehh nadążyć za Wami...2 dni mnie ni ma i epopeje na 2 godziny czytania
ja już po ślubie - jestem ŻONĄ jakoś to do mnie nie dociera ![]() tak się denerwowałam rodziną tżta a w końcu ...nie przyszli!!! jego siostra i brat olali sprawę nawet nie zadzwonili nie przepadam specjalnie za ich towarzystwem to fakt ale coś takiego? oczywiście jego matka była no ale starałam sie byc miła i wszystko z uśmiechem na ustach. za to moja babcia była genialna - jako ze najstrasza potrafiła tak ją zgasic pare razy że skończyła z głupimi tekstami oczywiście czepiała się też moich rodziców i sióstr ale nikt nie traktował jej gadania poważnie i w koncu zamęczała gadaniem kuzynkę tżta -aż żal mi było dziewczyny niestety obejrzałam kilka swoich zdjęc ze ślubu i jestem przerazona - wiem że te moje 16 kg na plusie to nie poszło w mózg ale wyglądałam jak baleron! ehh no trudno w sumie na co miałam liczyc biorąc ślub w 7 miesiącu ciąży. całe szczeście ze w sukienkę weszłam ![]() ehh idę sprzątac to co zostało po imprezie - ale chyba jeszcze raz pooglądam słodkie rzeczy dla dzidzi kltóre dostaliśmy w prezentach - będe ja przebierac co 15 minut dosłownie tyle tego mam |
|
|
|
#2212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje mloda zonko ![]() mmm pewnie dobre rzeczy do jedzenia byly |
|
|
|
|
#2213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sereniti, moje najszczersze gatulacje Dziewczyny jestem z siebie dumna Ile ja tego mam.. no a wyrzucic sie nie da, bo to mi dala mama to dostalam od kogos innego to tamto i z kazda *******a zwiazana historia Jeszcze zostal mi dol szafki i .. PAPIERY Nie wiem co mam zrobic z takimi czasopismami co sie kiedys zbieralo.. wyrzucic? w koncu internet jest.. no nie wiem
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
sereniti wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, duzo miłości wam życze i oczywiscie zdrowego dzidziusia
jak nie chcesz fotek ze ślubu pokazac to przynajmniej pochwal sie rzeczami dla dzidzi ![]() bądź co bądź ale siostra i brat tżta zachowali się jak dzieci, bez przesady ale juz mogli przynajmniej zadzwonic, szkoda słow |
|
|
|
#2215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wywalaj wszystko, po co masz to zbierac i magazynowac- WYWALAJ! |
|
|
|
|
#2216 | |
|
Wtajemniczenie
|
jeszcze nic
ale zamówię to:Szczotka z grzebykiem Szczoteczka do zębów Mata do wanienki Pieluchy tetrowe Pieluchy flanelowe Butelka Patyczki higieniczne Termometr Sudocrem Podkłady do przewijania Nożyczki Aspirator Paklanki Podkłady poporodowe Wkładki laktacyjne Etui na smoczek Smoczek Spray do nosa Pokrowiec na przewijak Przewijak chusteczki z pudełkiem Prześcieradło Cytat:
zarzuć choć jedną fotką możesz zamazać buziaka jak nie chcesz pokazywać
Edytowane przez dzasta110 Czas edycji: 2010-08-28 o 13:07 |
|
|
|
|
#2217 |
|
Zakorzenienie
|
Sereniti, gratulacje!
Aliszcze, rozumiem Cię w 100%. Zresztą w sytuacji gdy wiadomo, że są jakieś problemy (np. wada macicy) chyba nikt rozsądny nie zdecydowałby się na poród w domu i żadna normalna położna nie zgodziłaby się w takim porodzie pomagać Edzia, ja idę do prywatnej szkoły na Żeromskiego 52. Zajęcia od 25 września w soboty
|
#2218 |
|
Zakorzenienie
|
ale mnie wku^%^7 TZ.
Pewnie bez powodu wiekszego bo mam zmiennosc nastrojow, ale mimo wszystko !
|
|
|
|
#2219 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oby się dobrze prowadził pod waszymi rękami ![]() Anecka ale słodki kombinezonik ja kupiłam w lumpku nowiuśki za 30 zł z wszystkimi metkami juz jakis czas temu, porobię zdjęcia, to wam potem pokażę. Ale twój śliczności Kretencja za to, żebyś urodziła jak ci się marzy, zresztą dziewczyny, wszystkim tego życzę. Powiem wam, że ja do napawde dobrego doktora chodzę na NFZ i mam wizyte co dwa tyg. i on jest może i małomówny i mało wyjaśnia sam z siebie, ale co miesiąc min. mam USG, badania w tym samym miejscu za darmo, więc akurat tu narzekac nie mogę, a co do szpitala, to rodzę w miejscu, które może jest i słabo wyposazone jeżeli chodzi o piłki i inne gadżety, tego po prostu nie ma, szpital jest biedny i do tego zadłużony, ale mój lekarz tam będzie, a on jest podobno świetny, no i wiecie jak to jest jak ktoś z rodziny pracuje w małym szpitalu, gdzie każdy każdego zna...
|
|
|
|
|
#2220 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

I mam wielką, wielką nadzieję, że będę wśród takich ludzi rodzić
wygląda bardzo ładnie.

Musze kurze poscierac, umyc okno a potem lazienka i wystarczy na dzis. Ogladne formule 1 i pojde na miasto chyba.

za porody z marzeń

chodzę prywatnie do lekarza i ok, nie narzekam, że tam płacę, bo mój wybór, ale że za te wszyskie badania krwi, moczu, toxo, cukier itp muszę płacić to dla mnie przegięcie
Podobno mogę się po nim bardzo źle czuć.
Ile ja tego mam.. no a wyrzucic sie nie da, bo to mi dala mama to dostalam od kogos innego to tamto i z kazda *******a zwiazana historia
możesz zamazać buziaka jak nie chcesz pokazywać