|
|
#481 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
U mnie (w jednej z dzielnic Katowic) założenie kosztuje 100 zł, a uzupełnianie od 20 - 40 zł. Ja uzupełniam mniej więcej co miesiąc za 40 zł. Ceny jednak są różne w zależności od salonu i miasta. Byłam np. teraz na Lubelszczyźnie w Puławach i tam pytałam w dwóch salonach: w jednym uzupełnianie było od 50 zł wzwyż, w drugim od 120 do 150zł, więc założenie pewnie też w granicach 200-300 zł. Koszt jest istotnie dość duży, ale myślę, że na taką okazję jak ślub warto - zyskuje się nie tylko piękny wygląd tego dnia - zdjęcia czy film (na których dodają uroku) będziemy przecież oglądać do końca życia. ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
Wiem, że po Śląsku i Zagłębiu rozwożą swoje produkty, ale czy dalej - tego nie wiem ![]() To był tort hiszpański bezowy - i ten jest naprawdę super. (Pozostałe dwa to jakiś czekoladowy i orzechowy chyba na biszkopcie, dokładnie nie pamiętam, ale nie ma co porównywać nawet z tym hiszpańskim bezowym). Produkuje je cukiernia Italiana w Katowicach-Ligocie na rogu ul. Panewnickiej i Medyków. Chyba nie mają strony internetowej, chociaż na pewno nie wiem, ale jakby ktoś chciał to można przedzwonić i zapytać (32) 2524284 Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2010-08-28 o 13:25 |
||
|
|
|
|
#482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#483 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Choć fakt, że w organizację ślubu i wesela włożyliśmy wiele starań, a podczas zabawy świadkowie chodzili i dopytywali czy czegoś im nie brakuje.Myślę jednak, że nawet gdybym usłyszała jakieś pojedyncze głosy niezadowolenia, to nie przejęłabym się - co mogłam, zapewniłam. Goście mieli transport, noclegi, domki noclegowe były czyściutkie, wyposażone w jedzenie i picie, a nawet klimatyzację i pralki, odświeżacze powietrza, telewizory, naczynia i wszelkie inne bajery w stylu wtyczki Raid od komarów i OFFy w sprayu (restauracja i domki nad wodą).W łazienkach w restauracji weselnej wystawione były koszyki z różnymi akcesoriami przydającymi się podczas wesela (dezodoranty, tabletki p/bólowe, plasterki na otarcia i całe mnóstwo innych badziewiów). Muzyka była uniwersalna: głównie lata 60-te czy inne standardy, polskie pop-rock (coś przy czym bawią się wszyscy) ale też bloki z muzyką ludową, aby mogli pobawić się nawet single czy wielbiciele biesiady (nie było disco polo, czego 98% nasztch gości nie toleruje). Kto nie chciał tańczyć, mógł pójść na plażę lub do altanki przespacerować się po ogrodzie lub posiedzieć na tarasie. Jedzenie było bardzo urozmaicone i ani przez chwilę nie było pustych stołów, więc głodny czy spragniony nikt nie był. Uwzględniono nawet diety, np. wegetariańską, cukrzycową czy onkologiczną. Na drugi dzień każdy dostał ciepły posiłek i napoje, oraz kawę/herbatę i tort/ciasto oraz mógł skorzystać z rejsu żaglowcem po jeziorze. Nikt nie był zmuszany do żadnych zabaw - zrezygnowaliśmy z nich całkowicie, bo goście swietnie zareagowali na bloki ludowe (tańce świata) i przy nich się świetnie bawili. Rozsadzeni przy stolach i ulokowani w domkach goście byli ekipami - tak jak się znali, przyjaźnili czy rodzina z rodziną, żeby nikt nie czuł się skrępowany. Gdyby jeszcze ktoś narzekał, to przepraszam, ale uważam, że nie mam powodu aby czuć się winna Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2010-08-28 o 13:58 |
|
|
|
|
|
#484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
100zl to malo , u nas w promocji sa za 200....i tylko 2 salony robia ![]() mysle,ze im bliazej bedzie slubu to podzwonie po salonach-moze cos sie zmieni przez ten czas.i tez mysle,ze warto ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
za organizacje!mam nadzieje,z eu nas tez goscie nie beda narzekac muzyka bedzie "dla kazdego", i mysle,ze swiadkowie tez sie sprawdza w swojej rolitylko mama moja sie smieje,ze wesele robie na wzor mojej sis,bo tamto sie wlasnie udalo super-i wkurza mnie taki "zarzut",bo jesli cos jest sprawdzone to czemu z tego nie skorzystac<chociazby pracownia,gdzie sis szyla suknie, ja tez tam chce;p>czy fryzjer albo kosmetyczka...z kolei sala/muzyka bedzie inna,wiec nie robie "kalki"
|
||
|
|
|
|
#486 | |
|
Wtajemniczenie
|
klarnetos, no świetna organizacja, też planujemy mieć tak wszystko dopracowane, jak Wy
choć oczywiście zupełnie inaczej Ale ciekawe pomysły mieliście, np. z umieszczeniem w łazienkach restauracji "niezbędników" imprezowych - chętnie bym ten pomysł podkradła, jeśli można ![]() Ciekawią mnie te bloki ludowe, tańce świata. Na czym to dokładnie polegało, możesz opisać? Cytat:
A to, co wymieniłaś to myślę, że każdy chciałby mieć już taką sprawdzoną "bazę" (ja bym chciała) - żeby nie trzeba było szukać, sprawdzać i się rozczarowywać. A przecież wiadomo, że sukienkę, fryzurę i makijaż będziesz miała zupełnie inną niż Siostra, więc co za różnica, gdzie były robione Myślę, że Twoja Mama po prostu się cieszy, że jedno wesele dobrze wyszło i drugie też zapowiada się świetnie i nie ma tym raczej złośliwości
|
|
|
#487 |
|
Zadomowienie
|
klarnetos a podasz na priva namiary a te rzęsy, może ja się tam wybiorę
ile wcześniej trzeba robić?
|
|
#488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie mowila tego ze zlosliwoscia, wiec moze masz racje |
|
|
|
|
|
#489 |
|
Raczkowanie
|
Ja tam się pieniędzmi nie przejmowałam, rodzice dawali
, ale ja mam taki charakter, że jak sama tego nie zrobię, to nikt inny tak dobrze tego nie zrobi jak ja Dla tego wszystkim się zajmowałam, nawet w kuchni kucharki poganiał. A ślub traktowałam jak kolejny etap w życiu.
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wiem, że - chociażby wspomnianych dekoracji nie potrafiłabym zrobić nawet w przeciętnym stopniu, a każdemu komu to zlecę trzeba zapłacić. Z dwojga złego wolę, żeby wszystkim zajęły się osoby z jednego miejsca, które zajmują się obsługą wesel profesjonalnie. |
|
|
|
|
|
#491 |
|
Wtajemniczenie
|
To teraz pytanie z innej beczki
Sądzę, że odpowiedzi na nie będą bardzo pomocne dla wielu przyszłych PM ![]() Ile alkoholu (wódki i wina) należy kupić aby było go wystarczająco dużo? Może polecacie jakąś markę wódki i rodzaj wina? My skłaniamy się ku Finlandii - Narzeczony i rodzice ze względu na walory smakowe a ja ze względu na ładną butelkę, bo nie chcę aby na butelkach wisiały jakieś zawieszki, kokardki itp. więc butelka sama w sobie musi być ładna
|
|
|
|
|
#492 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#493 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Polecam kalkulator napojów, tam też są alkohole i napoje bezalkoholowe http://wesele.plock.pl/wesele-8.html znajdziecie też kalkulator wesle, przydaje się do zliczenia kosztów. Wódki ogólnie liczy się 0,5 l na osobę lub jesli krótsze wesele to 0,7 na parę. Wino ok jedno na 7 osób, tak samo szmpan na powitanie. |
|
|
|
|
|
#494 |
|
Przyczajenie
|
[1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;21709358]Wódki ogólnie liczy się 0,5 l na osobę lub jesli krótsze wesele to 0,7 na parę. Wino ok jedno na 7 osób, tak samo szmpan na powitanie.[/QUOTE]
Dokładnie Co do wódki, u nas był Pan Tadeusz - nie słyszałam, żeby ktoś narzekał
|
|
|
|
|
#495 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szampana kierowniczka sali powiedziała, że liczyć jednego na 7 osób. U nas były 4 rodzaje wina...półsłodkie białe(7szt-bułgarskie) i czerwone(7 szt-chyba mołdawskie) oraz półwytrawne białe (7 szt) oraz czerwone(7szt).Wina w 75% poszły. Butelek nie stroiliśmy - bo goście nawet nie zwracali na to uwagi, ważne żeby alkohol był dobrze schłodzony.
|
|
|
#496 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wina mamy różne. Czerwone i białe wytrawne, półwytrawe, półsłodkie, różowe słodkie i półsłodkie, biały i czerwony wermut. Z pochodzenia różnie: francuskie, kalifornijskie, mołdawskie, włoskie, chilijskie, z RPA, bułgarskie i chyba hiszpańskie. Część z win jest po dwie butelki, reszta pojedynczo. Mamy 17 butelek na 100 os. |
||
|
|
|
|
#497 |
|
Raczkowanie
|
My tez mamy Stock'a i liczymy 0,7 na głowę na 2 dni
wina będziemy mieli półsłodki i półwytrawne. No i oczywiście do stołu wiejskiego będzie bimberek, dwa rodzaje robione przez moje wujka i wujka TŻta Ja tam bimbru nie lubię, ale jak widziałam na weselach cieszy się powodzeniem, szczególnie wśród panów
|
|
#498 |
|
Zakorzenienie
|
u nas też był oprócz wódki luksusowej bimberek na szwedzkim stole i cieszył się powodzeniem
na szczęście nikt się nie śpił
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie na 80 osób poszło 32 butelki wina
|
|
|
|
|
|
#500 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#501 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tymi drinkami Sobieskiego to może być niezły pomysł
![]() U nas w lokalu jest opcja tzw. Drink Baru, gdzie kelner będzie serwował gościom drinki ale jeszcze nie wiemy czy się na nią decydować. Może któraś z Was to praktykowała i się podzieli opinią?
|
|
|
|
|
#502 |
|
Rozeznanie
|
Bylo u mojego brata i powiem szczerze, ze calkiem to fajny pomysl.
U mojego kuzyna tydzien temu nie bylo drink baru i... nie zauwazylam nawet jego braku, ale ja preferuje wino. Mysle, ze drink bar to pomysl ciekawy, ale zdecydowanie nie niezbedny... Chyba zalezy od struktury wiekowej wesela. |
|
|
|
|
#503 |
|
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o drink bar to wszystko zależy od kasy bo jeśli mozesz przenaczyć dodatkowe 2000 zł to fajny pomysł, 1400 zł to alkohole a 600 to barman i wtedy wyglada to efektownie jak kelnerzy noszą kolorowe drinki z owocami - fakt cieszą się powodzeniam, u nas zrobiliśmy stolik z alkoholami gdzie była whisky, Gin, brandy i inne alkohole oraz te drinki. Największym wzięciem cieszyły się drinki, whisky i Gin.
Edytowane przez 5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b Czas edycji: 2010-08-30 o 19:40 |
|
|
|
|
#504 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#505 |
|
Raczkowanie
|
U nas będzie drink bar, jako że mój TŻ swego czasu sam barmanował to ma wielu kolegów barmanów
Jeden z nich właśnie u nas będzie I zapłacimy mu z 250pln Może troszkę więcej, jakiś 'napiwek' dostanie. Alkohole TŻ będzie kupował sam, bo doskonale wie ile i co trzeba kupić, gdyż kiedyś sam był właśnie takim barmanem na weselu i kupował z mamą PM trunki. Na alkohol wydała ona wtedy 700pln, więc my też liczymy jakoś tyle, max 1000. W ogóle zrobiliśmy tak, że drinki będą tylko pierwszego dnia, a drugiego będzie piwko i grill. Ostatnio byłam na weselu i drugiego dnia, pierwsze słowa gości były "gdzie jest piwo?" Nawet było tak, że się skończyło i trzeba było jechać do sklepu po więcej także drugiego dnia piwo cieszy się powodzeniem, pierwszego raczej wątpie ![]() Co do spicia się gości, uważam, że jak ktoś ma się spić to i tak się spije, czy samą wódą, czy drinkami
|
|
#506 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo na kaca najlepsze![]() my nie bedziemy miec drink baru<goscie beda mogli "kupowac"alko w barze;p>,ale mysle,ze wino i wodka wystarczy edit:poprawiny prawdopodobnie beda u nas w ogrodzie wiec tez bedize grill i piwko
|
|
|
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast w kwestii upicia, cóż zdarza się nawet najlepszym. :P Grunt, to mieć koło siebie osobę, która się zaopiekuje delikwentem. |
|
|
|
|
|
#509 |
|
Raczkowanie
|
Całkowicie się zgadzam.
Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2010-08-31 o 01:37 |
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
batkab, wina masz trochę mało. 17 butelek na 100 osób zniknie bardzo szybko, a pamiętaj, że nie wszyscy piją wódkę na weselu, niektórzy jej po prostu nie lubią. Wino na weselach też ładnie schodzi, więc ja bym jeszcze na Twoim miejscu dokupiła.
Wcale nie musisz się wykosztowywać, np. tokaj albo sofia biała i czerwona jest dobra i przystępna cenowo. Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2010-08-31 o 10:18 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.

,ale strasznie sie tym dzis podjaralam
Może być na priv 

Myślę, że Twoja Mama po prostu się cieszy, że jedno wesele dobrze wyszło i drugie też zapowiada się świetnie i nie ma tym raczej złośliwości 

, ale ja mam taki charakter, że jak sama tego nie zrobię, to nikt inny tak dobrze tego nie zrobi jak ja

U mnie na 80 osób poszło 32 butelki wina