|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23851 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
http://thenaturalhaven.blogspot.com/...-crawlies.html |
|
|
|
|
#23852 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Rzeczywiście olejowałam skalp 2 raz: 2 tygodnie temu i ostatnio - wczoraj. Wydaje mi się, że gdyby powodem było to olejowanie, to wczoraj swędzenie by mi się nasiliło wraz z olejowaniem, a ja miałam wrażenie, że olejowanie przyniosło mi do pewnego stopnia ulgę. Cytat:
Oprócz oleju i Palomy (żeby sobie pomóc), to niczego nie wcierałam. Właśnie, skłaniałbym się ku temu, że skalp jest wysuszony (skóra na ciele reaguje u mnie w ten sposób na wysuszenie - swędzeniem właśnie). W takim wypadku powinnam chyba regularnie, co tydzień, olejować skalp i czekać, jakie to da efekty Musiałabym tez nabyć (już kolejny słoiczek ) oleju kokosowego, bo właśnie mi się skończył, a dla mnie jest najwygodniejszy w aplikacji.Cytat:
|
||||
|
|
|
#23853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Patrzyłam dziś na Mr. Potters (w moim Auchan jest Arnika, Bursztyn i Ginko) - ma znaczenie który wybiorę? Najbardziej mi się spodobał Bursztyn z keratyną w składzie ![]() Kusi mnie też Mypa Aloesowa (jako zamiennik ukochanego szamponu aloesowego z Carrefoura, którego już nie sprzedają) i Babydream nagietkowy- może on by mnie nie uczulał... ale miałam już nic nie kupować aaa i zapomniałam się pochwalić- właśnie siedzę z kokosem na skalpie, kremem sutkowym Babydream na końcówkach i naftą na długości (pamietam, że kiedys dyskutowałyście o nafcie- u mnie działa silnie nabłyszczająco- chyba nawet lepiej niż silikony)
Włosomaniaczka - od 1.12.2009 od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka 27.10.11 -Prawo Jazdy od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską Włosy 2011-2012 Edytowane przez anwen Czas edycji: 2010-08-30 o 20:00 |
|
|
|
|
#23854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#23855 | |
|
Konto usunięte
|
Kropciu, a bylas w przychodni? i jak?
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
i jak??ja dzis proteiny: keratyna+jedwab+panteheno l+wit ACE+ reszta ogorka na 1,5 godz pod czapka, teraz schniecie.... ciekawe co wyjdzie rano ![]() chyba zapisze calosc w codzienniku bo cos ostatnio zapominam
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-08-30 o 22:34 |
|
|
|
|
#23856 |
|
Przyczajenie
|
ah witam was wszystkie krecone
mój piierwszy post ale czesto tu bywam w momencie zwatpienia co do cudownych wynalazków kosmetycznych ale postanowiłam się przyłączyc gdyz temat włosów to jeden z moich ulubionych tematów i czesto w sklepach nie potrafie się wrecz opanowac przed zakupem nowej cudownej odzywki zwłaszcza w promocji a wiec mam sredniej długości rude loooki które odkryłam dopiero jakis czas temu, gdyz przez jakies 3 lata stanowczo trzymałam sie prostownicy i nienawidziłam sowich włosów! naprawde! ale jakos tak wyszło ze sie przełamałam i spróbowałam. efekty były megaaaa! alee moze przejde do rzeczy i podziele sie z wami moim przepisem na loki a później wrzuce jakies foto zeby nie było tak wiec myje sobie włosy myje myje szamponem pantene nakładam odżywkę rówież tej firmy najczesciej do zniszczonych włosów. dzis zakupiłam jakas nowa odzywke ziołową w rossmanie z promocji ofc wiec wcisnełam ją miedzy szampon a odzywke. nastepnie recznik przykładam do głowy i konce wiążę z tyłu. chodze sobie z jakies 10 min. sciagam recznik nakładam lekka pianke z joanny ale tak minimalnie zeby za bardzo nie skleic. głowa do dołu i zwyczajną suszareczką dociskajac loki do głowy suszę sobie. gdy sa lekko podsuszone nakłam jedwab i czesto w tym momencie robia tapetke czy cos tam ażeby same jakos doszły do siebie i potem susze do konca tez do dołu. zazwyczaj wychodzą ładne czasami maja zły dzien i cos im odwala aleeee ogolnie sa grzeczne mój problem: czesto są pięknie zakręcone ale oklapnięte co przy dłuższych włosach chyba jest czestym problemem. jakis rok temu uzywałam sprayu wellaflex loki i fale ale chyba go wycofali ze sprzedazy ;/ a był najcudowniejszy ze wszystkich cudownych! dzis zakupiłam spray z nivea do objetości ale roboty nie robi ze tak powiem. jak radzicie sobie z oklapniętymi lokami jednoczesnie ich nie sklejając? dorzucam fotusie ;] http://img405.imageshack.us/i/1004590000.jpg/ |
|
|
|
#23857 |
|
Raczkowanie
|
U mnie po wczorajszym supernawilżaniu było dziś troszkę lepiej. Ładniej się skręciły i nie były jak miotła. Eloe miała rację, chciały pić
![]() Potem złapał mnie deszcz i trochę puchu się po nim pojawiło, ale już byłam w domu i spięłam włosy, więc mi tak nie przeszkadzał;] Dołączam zdjęcia włosów jeszcze przed deszczem. Jakość kiepska (albo ostrość nie ta, albo lampą prześwietlone ) bo robione na szybko
|
|
|
|
#23858 |
|
Konto usunięte
|
Cudowny skręt
|
|
|
|
#23859 |
|
Raczkowanie
|
Smerf Szczerze zazdraszczam
Jaak ja bym chciała mieć taką długość i taki skręt. Łaaaaaaaaał. cudne są ![]() Tak btw . zabieram się za ponowne czytanie wszystkich artykułów po kolei. Muszę wynagrodzić włosom dwa tygodnie wątpliwie dobrej pielęgnacji, stałego wystawiania na słońce i moczenia w słonej wodzie... Dziś po 4h trzymania oliwy, garnierze z awokado i karite oraz pantene b/s efekt jest ok i włosy chyba nie są w aż tak złej kondycji jak mi się zdawało. Skręt nawet nawet, jednak kręcą się mniej niż przed wyjazdem, więcej loczków powstało przez ugniatanie... Ale co ja się dziwię. :p Mam pytanko, macie jakieś przepisy na domowe maseczki? Znów jestem na etapie intensywnego dbania o włosy wszystkim, co naturalne
|
|
#23860 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21751333]Kropciu, a bylas w przychodni? i jak?
[/QUOTE] Byłam, byłam -właśnie siedzę na czczo zaraz idę oddać krew i mocz, dostałam skierowanie na Na+, Ca+, Fe reszty nie potrafię odczytać ![]() może to być anemia jak bywało u mojej mamy ...
|
#23861 |
|
Raczkowanie
|
Zaniedbałam trochę przebywanie na wątku
![]() Nie wiem co się dzieje z moimi włosami (?) stały sie jakieś 'przenawliżone' kosmetyków ostatnio nie zmieniałam, jestem całkowicie bez silikonów, raz się całkiem ładnie skręcą, a raz to aż szkoda patrzeć w lustro bo niektóre pasma są jakies wyprostowane (!!!)![]() Ogólnie to włosy wyglądają ble, CG jestem od 10 dni. Czyli możliwe jest to, że włoski maja 'kryzys' i za jakiś czas to minie, zaczną sie normalnie kręcić? ![]() Babydream w sumie jak ok, ładnie pachnie, nie plącze moich włosów i wydaje mi się, że skalp myje również ok, tak wygląda wieczorem, ale jak rano wstaje włosy u nasady są jakieś 'nieświeże'. Jak skończę ta butelkę, to wypróbuję jakiś inny szampon ![]() Myję włosy wieczorem i będę musiała chyba je trochę podsuszać, bo ostatnio jest chłodno i już mnie jakaś infekcja łapie ![]() Nie susze włosów już z dobre pół roku, mam gdzies suszare z dyszą, ale nie wiem czy działa ![]() Miłego dnia kręciowłoski !!
|
|
#23862 | |||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przeczytaj jeszcze to. Ja za powodzenie w walce o zdrowie Twojego skalpu. Wiesz, że znam ten ból bardzo dobrze i naprawdę chciałabym, by żadna z nas nie miała z nim problemów ![]() Cytat:
Cytat:
fakt, pisałaś o tym... Całkowicie odwrotnie niż ja... Cytat:
Cytat:
Acha - sprawdź tylko, czy to keratyna hydrolizowana. Chodzi o cząsteczki - mają być jak najmniejsze, inaczej nabudują się na włosie. Cytat:
Prosimy ![]() Cytat:
Przy tak ubogiej pielęgnacji jak Twoja, nie dziwiłabym się gorszym zachowaniom. W ten sposób włosy dają Ci znać, że potrzebują jakiś dodatkowych składników. Stylizacja jest i owszem, ważna, ale pielęgnacja jest podstawą. Na tę chwilę nie masz problemów z włosami (nadto kolor masz cudowny Może zapoznaj się z wątkami podczepionymi chociaż w moim podpisie - głownie FAQ i pigułką, a zrozumiesz, dlaczego nazwałam Twoją pielęgnację ubogą. Cytat:
Mój sposób: 1. podpinanie włosów przy skórze, gdy je suszę, 2. suszenie z głowa pochyloną, 3. suszenie dyfuzorem, 4. żel nakładany od nasady po końce 5. odciskanie nadmiaru żelu, gdy całkowicie wyschnie. Ulubione żele: lniany, KCCC, Curl Junkie Gellie, Artiste z fioletową nakrętką, Kadus (ale w określonych kombinacjach), Fructis (w określonych kombinacjach). Cytat:
Pal licho jakość - jestem zachwycona. Dawno Twojego ślicznego skrętu nie było ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- by wyniki były dobreCytat:
Nadto przemyśl stylizację - czy nie za długo dotykasz włosów. One tego nie lubią. Cytat:
Cytat:
|
|
#23863 |
|
Wtajemniczenie
|
No miejmy nadzieję, okaże się w czwartek lub piątek pobrali 3 fiolki dziure mam od igły dużą i ręka trochu boli pewnie siniak będzie...
Dziś włosy trochę dziwnie wyglądają była amla na całą noc, rano wax zagraniczny w skalp (15 min podgrzany) mycie joanną b/s mak i bawełna, mix odżywek położony na chwilkę ( balsam potters aloes+garnier aloes+wavocado oil treatment wax) jako b/s położyłam pottersa b/s aloesowego reszta rytuału jak w filmiku Jessi, stylizacja paloma+nivea FC,żabkowanie, w suche kokos. Wygaje mi się że włosy tak bezsensownie zwisają z powodu długości przydałoby im się jakieś cieniowanie ale raczej odpuszczę sobie do wiosny podetnę jedynie końce, drażni mnie ta najdłuższa warstwa włosów jest ich tak mało w tej warstwie i często prześwituje ;p i z tych długich się korkociągi robią. Mam również nową terorię dotyczącą wytrzymałosci mojego włosa przy próbie włosa, mianowicie piję bardzo mało płynów dziennie co przecież może skutkować tym że włos nie ma dostatecznego nawilżenia od środka i naciągnięty łatwo pęka ... Z powodu niedoboru wody mogę mieć również zaburzenia elektrolitów przez co miewałam skórcze, magnez i potas mi wtedy nie pomógł a właśnie zwiększenie dawki płynów, teraz wmuszam je w siebie ... a wewnętrznie od kilku dni zażywam : Humavit skrzyp+pokrzywa+drożdże, biotynę, cynk, vit B Dodaję foto włosów z dnia dzisiejszego wydaje mi się że jest ich coraz mniej i przód tak głupio wisi
|
#23864 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dotykam włosy tylko przy nakładaniu kosmetyków, odciskam w bawełniana koszulkę. Włosy są 'ble', chodziło mi to to, że po prostu niezbyt ładnie wyglądają, kilka pasm włosów jest prostych, słabo się kręcą, raz są oklapnięte, raz puszyste, nie układają się ładnie, na głowie panuje jakiś harmider. Dzisiaj rano wyglądały jakby były obciążone (ostatnio często tak mają) Myslałam, że może za duzo odżywki b/s nakładałam. Włosy mam mniej więcej do połowy pleców, stopniowane od brody w dół. Ostatnio jest tak, ze dół się kręci, wyżej są prostsze i się puszą, a przy samej skórze są jakieś tłuste ![]() Tak miałam problem z przetłuszczaniem się skalpu, co parę myć stosuję szampon leczniczy od dermatologa (ale stosuję go od niedawna).
|
|
|
#23865 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powracam z kolejnym pytaniem
Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie za te moje wątpliwości Więc- skoro nakładam dajmy na to olej lub maskę z miodu i oliwy na włosy przed myciem to powinnam je wcześniej umyć szamponem coby oczyścić je z silikonów, czy raczej nie są one przeszkodą? Dodam, że używam odżywki b/s z Pantene, tej do loków i fal a więc silikony są obecne na moich włosach.
|
|
#23866 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-31 o 10:57 |
||
|
|
|
#23867 |
|
Raczkowanie
|
Kropcia007- masz na prawdę śliczne te włoski !!!
|
#23868 |
|
Raczkowanie
|
Kropciu Mam tylko wątpliwości czy silikony nie będą blokować wnikania tego wszystkiego we włosy, większość z Was jest na 'diecie' bezsilikonowej więc nie ma czego zmywać
A tak nawiasem, śliczne masz włosy ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- blakinka mi olejowanie pomogło na tłuszczący się skalp. Dwa razy nałożyłam przy olejowaniu włosów oliwę z oliwek na skalp i problem z głowy, zadziałało lepiej niż wszystkie szampony regulujące przetłuszczanie razem wzięte.
|
|
#23869 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niektórym nawet one mega służą, mi też odpowiadają więc na razie nie rezygnuję choć kusi mnie czasem bycie 100% CG ale mam zbyt wiele kosmetyków z silkonami które lubię i myślę, że jeżeli używam ich z głową to będzie dobrze bez eliminowania ich.dziękuję za komplemencik ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-31 o 11:23 |
|
|
|
|
#23870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) . Chyba jedynym produktem z silikonami, jakiego używam jest ta odżywka b/s z Pantene i muszę przyznać, że mi bardzo służy. Właśnie siedzę z lekko podgrzaną mieszanką miodu, oliwy, soku z cytryny i kropli oleju z pestek wiongron na włosach(tak wrzucałam do miski co mi do głowy przyszło), zobaczymy jaki będzie efekt po zmyciu Czemu jesteś niezadowolona? Naprawdę ładnie wyglądają, chciałabym mieć chociaż taki efekt bo póki co moje włosy mimo wszelkich starań są jeszcze trochę przesuszone i się puszą no i kilka pasm czasem się rozprostowuje...
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-31 o 11:30 |
|
|
|
|
#23871 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#23872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja przed rozpoczęciem chcę trochę wyreanimować włosy po wakacjach więc siedzę z 'mieszanką wybuchową' na włosach. Ze zmywaniem raczej nie ma problemu, zawsze można użyć szamponu dwa razy, prawda?
|
|
|
#23873 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Podoba mi się to : "Dużą wagę przywiązuje się w Indiach do włosów. Powinny być, podobnie jak w Chinach i Japonii, długie, wypielęgnowane, błyszczące. W starożytności wierzono, że włosy są połączeniem duszy z ciałem, człowieka z przyroda. Dla mieszkańców Indii włosy są siedzibą duszy. Obcięte lub wyrwane, nadal mogą w magiczny sposób wpływać na los człowieka. Włosy Siwy, Boga Dobrej i Złej Energii, snują we wszystkich kierunkach nic przeznaczenia świata a tu ciekawostki może już czytałyście ...http://www.przewodnikmp.pl/art/piekn..._i_zdrowie.php
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-31 o 12:01 |
|
|
|
|
#23874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do tych włosów w Indiach to prawda, Hinduski zawsze mają wypielęgnowane włosy (ale ogólnie ich sposób dbania o siebie jest inny, bardziej używają metod naturalnych). Ja zazdroszczę rodowitym Włoszkom kręconych włosów (chyba co druga takie ma) ale drugą sprawą jest to, że mają kręcone włosy i przeważnie o nie po prostu nie dbają. Będąc w Italii widziałam sporo Włoszek z rozczesanymi loczkami a więc z wielką 'szopą' na głowie, lub z totalnie przesuszonymi włosami...
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-31 o 12:15 |
|
|
|
|
#23875 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ostatni raz miałam włosy do pasa w wieku 8 lat i były to loczki i korkociągi, a resztę życia mam długość do ramion + - 10 cm krótsze lub dłuższe. Teraz mam najdłuższe do zapięcia od stanika a najkrótsze do brody. Zobaczymy jak będzie dalej jeżeli będą się robiły leniwe moje loki to na wiosnę pocieniuję
|
|
#23876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Póki co akcja regeneracja i wydobywanie skrętu działa, z lekko skręconych i napuszonych, naelektryzowanych moje włosy zrobiły się już bardziej pokręcone i gładkie a przy tym nie straciły na objętości. Mam jeszcze problem z tym, że skręt nie zaczyna się od samej góry głowy, tylko trochę niżej, ale popracuję nad tym A teraz zmywam się do łazienki zmyć maskę i pobawić się odżywkami
|
|
|
#23877 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nie widzę nic dziwnego, chyba że dziwnymi nazywasz tak ładne włosy
Zobacz - im dłuższe, tym lepiej się zachowują, więc pomysł na podcięcie końcówek i zapuszczanie jest moim zdaniem doskonały. Podetnij tylko tak, by nie było ogromnych różnic gęstości między warstwami. Może się okazać, ze na chwilę pozbędziesz się korkociągów, ale za to zyskasz równomierną burzę loków. A korkociągi wrócą Cytat:
Blakinka widzę, że nastawiłaś się narazie emolientowo. Mało tu humektantów (głównie w odżywce b/s) i zero protein. Proponuję, byś zrobiła sobie maskę miodową (przepis w receptariuszu), celem nawilżenia włosów. Zastosuj tylko inną odżywkę niż Garnier, bo jest z olejkami, a nie powinno ich być w masce. Poszukaj też odżywki z proteinami - na tę chwilę najlepsza będzie Artiste z keratyną i jedwabiem. Cytat:
Chodzi o to, by trafić w równowagę emolientowo-proteinowo-humektantową. Wszystkie te składniki decydują o stanie naszych włosów. I inne też ![]() Cytat:
Cytat:
To nie jest tak, ze po jednym użyciu oblepisz włosy całkowicie. Potrzeba czasu i regularnego używania takiego silikonu, by zamknąć dostęp do wnętrza włosa. Można powiedzieć nawet, ze nie tyle zamknąć, co ograniczyć. Pisałaś, ze myjesz szamponem z sls, więc moim zdaniem nie masz się co obawiać i śmiało możesz nakładać olej czy maski. Pamiętaj tylko, że woda ułatwia dostęp do wnętrza, więc przed maską zmocz dokładnie włosy. Może jednak stanowić jednocześnie przeszkodę dla olejów (nie mieszają się), więc trudno mówić, czy pomoże, czy przeszkodzi olejowi. Ja nakładam oleje na suche włosy, ale są zwolenniczki nakładania na mokre.
|
|
#23878 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o skręt od góry to na mnie działa ten motyw z koszulką po myciu
![]() Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi ?
|
|
#23879 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Dziękuję, bardzo mi to pomogło, bo trochę mi się tego co przeczytałam poukładało w głowie
Emmi Koszulka po myciu zawsze jest obecna, ze skrętem od góry już trochę gorzej. :p
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-31 o 12:57 |
|
|
|
#23880 |
|
Raczkowanie
|
ale ty w tą koszulkę tylko wymaczasz włosy, czy koszulkę na włosy wilgotne nakładasz i zawijasz na kilka minut?
bo mi po tym drugim to od góry idzie, chociaż ja to w sumie zawsze miałam od góry, ale po koszulce się unoszą bar4dziej i lepszy jeszcze skręt na górze jest ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- o rany jak ja pisze jakoś średnio zrozumiale
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 21 (0 użytkowników i 21 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

) oleju kokosowego, bo właśnie mi się skończył, a dla mnie jest najwygodniejszy w aplikacji.

cudne są 
kosmetyków ostatnio nie zmieniałam, jestem całkowicie bez silikonów, raz się całkiem ładnie skręcą, a raz to aż szkoda patrzeć w lustro bo niektóre pasma są jakies wyprostowane (!!!)

za powodzenie w walce o zdrowie Twojego skalpu. Wiesz, że znam ten ból bardzo dobrze i naprawdę chciałabym, by żadna z nas nie miała z nim problemów 
fakt, pisałaś o tym... Całkowicie odwrotnie niż ja...