Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 796 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 18:47   #23851
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Czekaj, czekaj... pisałas ostatnio, ze olejowałaś skalp przy jakiś z nim problemach. Może to nieco opóźniona reakcja na to? Syrenka podawała linki do NH, gdzie nie zaleca olejowania skalpu przy problemach.
Zerknij tam.
Podaję jeszcze raz
http://thenaturalhaven.blogspot.com/...-crawlies.html
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 19:35   #23852
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Czekaj, czekaj... pisałas ostatnio, ze olejowałaś skalp przy jakiś z nim problemach. Może to nieco opóźniona reakcja na to? Syrenka podawała linki do NH, gdzie nie zaleca olejowania skalpu przy problemach.
Zerknij tam.
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Zaraz przeczytam.
Rzeczywiście olejowałam skalp 2 raz: 2 tygodnie temu i ostatnio - wczoraj. Wydaje mi się, że gdyby powodem było to olejowanie, to wczoraj swędzenie by mi się nasiliło wraz z olejowaniem, a ja miałam wrażenie, że olejowanie przyniosło mi do pewnego stopnia ulgę.
Cytat:
Zastanawiałam się, czy to nie wina pogody właśnie... Ale nasze włosy i skalpy lubią deszcz...
Wcierałaś coś ostatnio? Może skalp jest wysuszony?
Ja tez lubię deszczową pogodę
Oprócz oleju i Palomy (żeby sobie pomóc), to niczego nie wcierałam.
Właśnie, skłaniałbym się ku temu, że skalp jest wysuszony (skóra na ciele reaguje u mnie w ten sposób na wysuszenie - swędzeniem właśnie). W takim wypadku powinnam chyba regularnie, co tydzień, olejować skalp i czekać, jakie to da efekty
Musiałabym tez nabyć (już kolejny słoiczek) oleju kokosowego, bo właśnie mi się skończył, a dla mnie jest najwygodniejszy w aplikacji.

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
malgosia86, łącze się w bólu. Doskonale wiem, jak to jest mieć wrażliwy skal i to swędzenie . Ja teraz muszę odstawić zachwalany przeze mnie ostatnio szampon z żeń-szeniem- za bardzo wysuszył i swędzenie murowane.
Już kiedyś to pisałam, ale jak na ironię, to dopóki nie zaczęłam metody CG to nie miałam problemów ze skalpem, nigdy (poza jednym wypadkiem, ale wówczas alergia dopadła mi skórę na całym ciele i wiem, jaka była tego przyczyna), a myłam codziennie włosy szamponami z SLSem.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 19:59   #23853
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

Cytat:
możliwe. Mnie swędział skalp straszliwie po BD.
Zerknij jeszcze czy parabenów nie masz gdzieś w pielęgnacji (szczególnie w gromadzie pięciu. Ja je wyczuwam).
sprawdziłam, że praktycznie w każdym szamponie (poza babydream) mam połączenie cocomidypropyl betaine i SLES :/ teraz muszę jeszcze sprawdzić parabeny (ale raczej starałam się kupować kosmetyki bez nich).
Patrzyłam dziś na Mr. Potters (w moim Auchan jest Arnika, Bursztyn i Ginko) - ma znaczenie który wybiorę? Najbardziej mi się spodobał Bursztyn z keratyną w składzie
Kusi mnie też Mypa Aloesowa (jako zamiennik ukochanego szamponu aloesowego z Carrefoura, którego już nie sprzedają) i Babydream nagietkowy- może on by mnie nie uczulał...
ale miałam już nic nie kupować

aaa i zapomniałam się pochwalić- właśnie siedzę z kokosem na skalpie, kremem sutkowym Babydream na końcówkach i naftą na długości (pamietam, że kiedys dyskutowałyście o nafcie- u mnie działa silnie nabłyszczająco- chyba nawet lepiej niż silikony)

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com

Edytowane przez anwen
Czas edycji: 2010-08-30 o 20:00
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:25   #23854
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
sprawdziłam, że praktycznie w każdym szamponie (poza babydream) mam połączenie cocomidypropyl betaine i SLES :/ teraz muszę jeszcze sprawdzić parabeny (ale raczej starałam się kupować kosmetyki bez nich).
Patrzyłam dziś na Mr. Potters (w moim Auchan jest Arnika, Bursztyn i Ginko) - ma znaczenie który wybiorę? Najbardziej mi się spodobał Bursztyn z keratyną w składzie
Kusi mnie też Mypa Aloesowa (jako zamiennik ukochanego szamponu aloesowego z Carrefoura, którego już nie sprzedają) i Babydream nagietkowy- może on by mnie nie uczulał...
ale miałam już nic nie kupować

aaa i zapomniałam się pochwalić- właśnie siedzę z kokosem na skalpie, kremem sutkowym Babydream na końcówkach i naftą na długości (pamietam, że kiedys dyskutowałyście o nafcie- u mnie działa silnie nabłyszczająco- chyba nawet lepiej niż silikony)
u mnie nadal mają ten szampon w carrefurze

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 22:31   #23855
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
u mnie nadal mają ten szampon w carrefurze
Kropciu, a bylas w przychodni? i jak?

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
ale mieszanka i jak??
ja dzis proteiny: keratyna+jedwab+panteheno l+wit ACE+ reszta ogorka na 1,5 godz pod czapka, teraz schniecie.... ciekawe co wyjdzie rano
chyba zapisze calosc w codzienniku bo cos ostatnio zapominam

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-08-30 o 22:34
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 22:55   #23856
rudziooo
Przyczajenie

ah witam was wszystkie krecone mój piierwszy post ale czesto tu bywam w momencie zwatpienia co do cudownych wynalazków kosmetycznych ale postanowiłam się przyłączyc gdyz temat włosów to jeden z moich ulubionych tematów i czesto w sklepach nie potrafie się wrecz opanowac przed zakupem nowej cudownej odzywki zwłaszcza w promocji

a wiec mam sredniej długości rude loooki które odkryłam dopiero jakis czas temu, gdyz przez jakies 3 lata stanowczo trzymałam sie prostownicy i nienawidziłam sowich włosów! naprawde! ale jakos tak wyszło ze sie przełamałam i spróbowałam. efekty były megaaaa! alee moze przejde do rzeczy i podziele sie z wami moim przepisem na loki a później wrzuce jakies foto zeby nie było

tak wiec myje sobie włosy myje myje szamponem pantene nakładam odżywkę rówież tej firmy najczesciej do zniszczonych włosów. dzis zakupiłam jakas nowa odzywke ziołową w rossmanie z promocji ofc wiec wcisnełam ją miedzy szampon a odzywke. nastepnie recznik przykładam do głowy i konce wiążę z tyłu. chodze sobie z jakies 10 min. sciagam recznik nakładam lekka pianke z joanny ale tak minimalnie zeby za bardzo nie skleic. głowa do dołu i zwyczajną suszareczką dociskajac loki do głowy suszę sobie. gdy sa lekko podsuszone nakłam jedwab i czesto w tym momencie robia tapetke czy cos tam ażeby same jakos doszły do siebie i potem susze do konca tez do dołu. zazwyczaj wychodzą ładne czasami maja zły dzien i cos im odwala aleeee ogolnie sa grzeczne

mój problem: czesto są pięknie zakręcone ale oklapnięte co przy dłuższych włosach chyba jest czestym problemem. jakis rok temu uzywałam sprayu wellaflex loki i fale ale chyba go wycofali ze sprzedazy ;/ a był najcudowniejszy ze wszystkich cudownych! dzis zakupiłam spray z nivea do objetości ale roboty nie robi ze tak powiem. jak radzicie sobie z oklapniętymi lokami jednoczesnie ich nie sklejając? dorzucam fotusie ;]
http://img405.imageshack.us/i/1004590000.jpg/
rudziooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 22:56   #23857
smerf3
Raczkowanie

U mnie po wczorajszym supernawilżaniu było dziś troszkę lepiej. Ładniej się skręciły i nie były jak miotła. Eloe miała rację, chciały pić
Potem złapał mnie deszcz i trochę puchu się po nim pojawiło, ale już byłam w domu i spięłam włosy, więc mi tak nie przeszkadzał;]

Dołączam zdjęcia włosów jeszcze przed deszczem. Jakość kiepska (albo ostrość nie ta, albo lampą prześwietlone) bo robione na szybko
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 23:22   #23858
201704240951
Konto usunięte

Cudowny skręt
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 23:52   #23859
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Smerf Szczerze zazdraszczam
Jaak ja bym chciała mieć taką długość i taki skręt. Łaaaaaaaaał. cudne są

Tak btw . zabieram się za ponowne czytanie wszystkich artykułów po kolei. Muszę wynagrodzić włosom dwa tygodnie wątpliwie dobrej pielęgnacji, stałego wystawiania na słońce i moczenia w słonej wodzie... Dziś po 4h trzymania oliwy, garnierze z awokado i karite oraz pantene b/s efekt jest ok i włosy chyba nie są w aż tak złej kondycji jak mi się zdawało. Skręt nawet nawet, jednak kręcą się mniej niż przed wyjazdem, więcej loczków powstało przez ugniatanie... Ale co ja się dziwię. :p
Mam pytanko, macie jakieś przepisy na domowe maseczki? Znów jestem na etapie intensywnego dbania o włosy wszystkim, co naturalne

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:11   #23860
kropcia007
Wtajemniczenie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21751333]Kropciu, a bylas w przychodni? i jak?

[/QUOTE]

Byłam, byłam -właśnie siedzę na czczo zaraz idę oddać krew i mocz, dostałam skierowanie na Na+, Ca+, Fe reszty nie potrafię odczytać
może to być anemia jak bywało u mojej mamy ...

Stary 2010-08-31, 08:19   #23861
blakinka
Raczkowanie

Zaniedbałam trochę przebywanie na wątku

Nie wiem co się dzieje z moimi włosami (?) stały sie jakieś 'przenawliżone' kosmetyków ostatnio nie zmieniałam, jestem całkowicie bez silikonów, raz się całkiem ładnie skręcą, a raz to aż szkoda patrzeć w lustro bo niektóre pasma są jakies wyprostowane (!!!)

Ogólnie to włosy wyglądają ble, CG jestem od 10 dni.
Czyli możliwe jest to, że włoski maja 'kryzys' i za jakiś czas to minie, zaczną sie normalnie kręcić?

Babydream w sumie jak ok, ładnie pachnie, nie plącze moich włosów i wydaje mi się, że skalp myje również ok, tak wygląda wieczorem, ale jak rano wstaje włosy u nasady są jakieś 'nieświeże'.
Jak skończę ta butelkę, to wypróbuję jakiś inny szampon

Myję włosy wieczorem i będę musiała chyba je trochę podsuszać, bo ostatnio jest chłodno i już mnie jakaś infekcja łapie
Nie susze włosów już z dobre pół roku, mam gdzies suszare z dyszą, ale nie wiem czy działa

Miłego dnia kręciowłoski !!
Stary 2010-08-31, 09:47   #23862
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
muszę odstawić zachwalany przeze mnie ostatnio szampon z żeń-szeniem- za bardzo wysuszył i swędzenie murowane.
współczuje wszystkim swędzącym skalpom.
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
to przeciekawe
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Rzeczywiście olejowałam skalp 2 raz: 2 tygodnie temu i ostatnio - wczoraj. Wydaje mi się, że gdyby powodem było to olejowanie, to wczoraj swędzenie by mi się nasiliło wraz z olejowaniem, a ja miałam wrażenie, że olejowanie przyniosło mi do pewnego stopnia ulgę.
Z artykułu zalinkowanego przez Syrenkę można wyciągnąć wniosek, ze niekoniecznie. Bakterie mogły zostać nakarmione (o ile dobrze rozumiem nieco powierzchowną lekturę).
Przeczytaj jeszcze to.
Ja za powodzenie w walce o zdrowie Twojego skalpu. Wiesz, że znam ten ból bardzo dobrze i naprawdę chciałabym, by żadna z nas nie miała z nim problemów
Cytat:
Właśnie, skłaniałbym się ku temu, że skalp jest wysuszony (skóra na ciele reaguje u mnie w ten sposób na wysuszenie - swędzeniem właśnie). W takim wypadku powinnam chyba regularnie, co tydzień, olejować skalp i czekać, jakie to da efekty
Musiałabym tez nabyć (już kolejny słoiczek) oleju kokosowego, bo właśnie mi się skończył, a dla mnie jest najwygodniejszy w aplikacji.
No właśnie nie wiem... Ten drugi artykuł nieco się z tym kłóci... Postaw może raczej na olejek herbaciany - działa antybakteryjnie.
Cytat:
Już kiedyś to pisałam, ale jak na ironię, to dopóki nie zaczęłam metody CG to nie miałam problemów ze skalpem, nigdy (poza jednym wypadkiem, ale wówczas alergia dopadła mi skórę na całym ciele i wiem, jaka była tego przyczyna), a myłam codziennie włosy szamponami z SLSem.
fakt, pisałaś o tym... Całkowicie odwrotnie niż ja...
Cytat:
sprawdziłam, że praktycznie w każdym szamponie (poza babydream) mam połączenie cocomidypropyl betaine i SLES :/
No to popróbuj, czy to nie ta mieszanka, która właśnie ma być delikatniejszą, nie powoduje podrażnień.
Cytat:
One są podobne składowo, więc nie ma znaczenia. Tę z arniką chwaliła ostatnio Anka.d
Acha - sprawdź tylko, czy to keratyna hydrolizowana. Chodzi o cząsteczki - mają być jak najmniejsze, inaczej nabudują się na włosie.
Cytat:
Kusi mnie też Mypa Aloesowa
Dobry kusiciel
Cytat:
Napisane przez rudziooo Pokaż wiadomość
później wrzuce jakies foto zeby nie było
Prosimy
Cytat:
mój problem: czesto są pięknie zakręcone ale oklapnięte co przy dłuższych włosach chyba jest czestym problemem
Na zdjęciu widać Twoje włosy dość słabo (potrzebne są większe zbliżenia), jednak widać, że na tę chwilę są zadbane.
Przy tak ubogiej pielęgnacji jak Twoja, nie dziwiłabym się gorszym zachowaniom. W ten sposób włosy dają Ci znać, że potrzebują jakiś dodatkowych składników. Stylizacja jest i owszem, ważna, ale pielęgnacja jest podstawą. Na tę chwilę nie masz problemów z włosami (nadto kolor masz cudowny ), warto więc zatrzymać tę chwilę dłużej.
Może zapoznaj się z wątkami podczepionymi chociaż w moim podpisie - głownie FAQ i pigułką, a zrozumiesz, dlaczego nazwałam Twoją pielęgnację ubogą.
Cytat:
jak radzicie sobie z oklapniętymi lokami jednoczesnie ich nie sklejając?
Wszystko opisujemy w FAQ, dzienniku regeneracji, codzienniku i tym wątku.
Mój sposób:
1. podpinanie włosów przy skórze, gdy je suszę,
2. suszenie z głowa pochyloną,
3. suszenie dyfuzorem,
4. żel nakładany od nasady po końce
5. odciskanie nadmiaru żelu, gdy całkowicie wyschnie.
Ulubione żele: lniany, KCCC, Curl Junkie Gellie, Artiste z fioletową nakrętką, Kadus (ale w określonych kombinacjach), Fructis (w określonych kombinacjach).
Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
U mnie po wczorajszym supernawilżaniu było dziś troszkę lepiej. Ładniej się skręciły i nie były jak miotła. Eloe miała rację, chciały pić
Umarłam... Cudowne
Pal licho jakość - jestem zachwycona.
Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Cudowny skręt
Dawno Twojego ślicznego skrętu nie było
Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Mam pytanko, macie jakieś przepisy na domowe maseczki? Znów jestem na etapie intensywnego dbania o włosy wszystkim, co naturalne
W receptariuszu znajdziesz wypróbowane przepisy.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
może to być anemia jak bywało u mojej mamy ...
by wyniki były dobre
Cytat:
Napisane przez blakinka Pokaż wiadomość
Nie wiem co się dzieje z moimi włosami (?) stały sie jakieś 'przenawliżone' kosmetyków ostatnio nie zmieniałam, jestem całkowicie bez silikonów, raz się całkiem ładnie skręcą, a raz to aż szkoda patrzeć w lustro bo niektóre pasma są jakies wyprostowane (!!!)
Napisz jeszcze raz, czego używasz. Może rzeczywiście przesadziłaś z nawilżaniem albo z olejami.
Nadto przemyśl stylizację - czy nie za długo dotykasz włosów. One tego nie lubią.
Cytat:
Ogólnie to włosy wyglądają ble, CG jestem od 10 dni.
Czyli możliwe jest to, że włoski maja 'kryzys' i za jakiś czas to minie, zaczną sie normalnie kręcić?
Trochę wcześnie, ale możliwe. Co to znaczy "włosy są ble"?
Cytat:
Babydream w sumie jak ok, ładnie pachnie, nie plącze moich włosów i wydaje mi się, że skalp myje również ok, tak wygląda wieczorem, ale jak rano wstaje włosy u nasady są jakieś 'nieświeże'
A czy wcześniej miałaś problemy z przetłuszczaniem skalpu? Możliwe, że zaczyna już reagować na nowa pielęgnację i potrzebuje czasu, by się przyzwyczaić, ze nie myjesz go już silnym detergentem.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 10:14   #23863
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

by wyniki były dobre
No miejmy nadzieję, okaże się w czwartek lub piątek pobrali 3 fiolki dziure mam od igły dużą i ręka trochu boli pewnie siniak będzie...

Dziś włosy trochę dziwnie wyglądają była amla na całą noc, rano wax zagraniczny w skalp (15 min podgrzany) mycie joanną b/s mak i bawełna, mix odżywek położony na chwilkę ( balsam potters aloes+garnier aloes+wavocado oil treatment wax) jako b/s położyłam pottersa b/s aloesowego reszta rytuału jak w filmiku Jessi, stylizacja paloma+nivea FC,żabkowanie, w suche kokos. Wygaje mi się że włosy tak bezsensownie zwisają z powodu długości przydałoby im się jakieś cieniowanie ale raczej odpuszczę sobie do wiosny podetnę jedynie końce, drażni mnie ta najdłuższa warstwa włosów jest ich tak mało w tej warstwie i często prześwituje ;p i z tych długich się korkociągi robią.

Mam również nową terorię dotyczącą wytrzymałosci mojego włosa przy próbie włosa, mianowicie piję bardzo mało płynów dziennie co przecież może skutkować tym że włos nie ma dostatecznego nawilżenia od środka i naciągnięty łatwo pęka ...
Z powodu niedoboru wody mogę mieć również zaburzenia elektrolitów przez co miewałam skórcze, magnez i potas mi wtedy nie pomógł a właśnie zwiększenie dawki płynów, teraz wmuszam je w siebie ...
a wewnętrznie od kilku dni zażywam :
Humavit skrzyp+pokrzywa+drożdże, biotynę, cynk, vit B

Dodaję foto włosów z dnia dzisiejszego wydaje mi się że jest ich coraz mniej i przód tak głupio wisi

Stary 2010-08-31, 10:36   #23864
blakinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisz jeszcze raz, czego używasz. Może rzeczywiście przesadziłaś z nawilżaniem albo z olejami.
Nadto przemyśl stylizację - czy nie za długo dotykasz włosów. One tego nie lubią.
Trochę wcześnie, ale możliwe. Co to znaczy "włosy są ble"?
A czy wcześniej miałaś problemy z przetłuszczaniem skalpu? Możliwe, że zaczyna już reagować na nowa pielęgnację i potrzebuje czasu, by się przyzwyczaić, ze nie myjesz go już silnym detergentem.
używam odżywke d/s garnier awokado i masło karite, szampon baby dream, odżywke do spłukiwania naturia miód i cytryna, do stylizacji nivea fc, ostatnio kupiłam mgiełkę jantar (ale psiknęłam ją jak na razie dwa razy na włosy i to w małej ilości). Nie olejowałam.
Dotykam włosy tylko przy nakładaniu kosmetyków, odciskam w bawełniana koszulkę.
Włosy są 'ble', chodziło mi to to, że po prostu niezbyt ładnie wyglądają, kilka pasm włosów jest prostych, słabo się kręcą, raz są oklapnięte, raz puszyste, nie układają się ładnie, na głowie panuje jakiś harmider. Dzisiaj rano wyglądały jakby były obciążone (ostatnio często tak mają) Myslałam, że może za duzo odżywki b/s nakładałam.
Włosy mam mniej więcej do połowy pleców, stopniowane od brody w dół. Ostatnio jest tak, ze dół się kręci, wyżej są prostsze i się puszą, a przy samej skórze są jakieś tłuste
Tak miałam problem z przetłuszczaniem się skalpu, co parę myć stosuję szampon leczniczy od dermatologa (ale stosuję go od niedawna).
Stary 2010-08-31, 10:46   #23865
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Dziewczyny, powracam z kolejnym pytaniem Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie za te moje wątpliwości
Więc- skoro nakładam dajmy na to olej lub maskę z miodu i oliwy na włosy przed myciem to powinnam je wcześniej umyć szamponem coby oczyścić je z silikonów, czy raczej nie są one przeszkodą? Dodam, że używam odżywki b/s z Pantene, tej do loków i fal a więc silikony są obecne na moich włosach.

Stary 2010-08-31, 10:56   #23866
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, powracam z kolejnym pytaniem Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie za te moje wątpliwości
Więc- skoro nakładam dajmy na to olej lub maskę z miodu i oliwy na włosy przed myciem to powinnam je wcześniej umyć szamponem coby oczyścić je z silikonów, czy raczej nie są one przeszkodą? Dodam, że używam odżywki b/s z Pantene, tej do loków i fal a więc silikony są obecne na moich włosach.
ja nakładam zawsze na suche przed myciem, niektóre dziewczyny na wilgotne ale raczej żadna nie myje przed tym włosów, przynajmniej tak mi się wydaje

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
Tak miałam problem z przetłuszczaniem się skalpu, co parę myć stosuję szampon leczniczy od dermatologa (ale stosuję go od niedawna).
a próbowałaś olejować skalp? wbrew pozorom może to pomóc gdy skalp się przetłuszcza

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-08-31 o 10:57
Stary 2010-08-31, 10:59   #23867
Senso
Raczkowanie

Kropcia007- masz na prawdę śliczne te włoski !!!
Stary 2010-08-31, 11:03   #23868
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Kropciu Mam tylko wątpliwości czy silikony nie będą blokować wnikania tego wszystkiego we włosy, większość z Was jest na 'diecie' bezsilikonowej więc nie ma czego zmywać A tak nawiasem, śliczne masz włosy

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

blakinka mi olejowanie pomogło na tłuszczący się skalp. Dwa razy nałożyłam przy olejowaniu włosów oliwę z oliwek na skalp i problem z głowy, zadziałało lepiej niż wszystkie szampony regulujące przetłuszczanie razem wzięte.

Stary 2010-08-31, 11:23   #23869
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kropciu Mam tylko wątpliwości czy silikony nie będą blokować wnikania tego wszystkiego we włosy, większość z Was jest na 'diecie' bezsilikonowej więc nie ma czego zmywać A tak nawiasem, śliczne masz włosy

wiesz ja robię na suche nawet po silikonach i działanie olejów jest widoczne, oczyszczam skal co 2-3 tyg sls więc nie sądzę by w tak krótkim czasie tak sie nadbudowały by zablokowały włos przed chłonięciem innych substancji. Sytuacja taka występuje zapewne jesli nie oczyszczasz skalpu dobrze i nawet w szamponie masz silikon, przynajmniej tak mi się wydaje że to logiczne, bo gdyby jednorazowe użycie silikonów zatkało włos nikt by ich nie używał, a przecież nikt od nich włosów nie stracił Niektórym nawet one mega służą, mi też odpowiadają więc na razie nie rezygnuję choć kusi mnie czasem bycie 100% CG ale mam zbyt wiele kosmetyków z silkonami które lubię i myślę, że jeżeli używam ich z głową to będzie dobrze bez eliminowania ich.

dziękuję za komplemencik ale ja jestem niezadowolona

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Senso Pokaż wiadomość
Kropcia007- masz na prawdę śliczne te włoski !!!

Czas edycji: 2010-08-31 o 11:23
Stary 2010-08-31, 11:27   #23870
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
wiesz ja robię na suche nawet po silikonach i działanie olejów jest widoczne, oczyszczam skal co 2-3 tyg sls więc nie sądzę by w tak krótkim czasie tak sie nadbudowały by zablokowały włos przed chłonięciem innych substancji. Sytuacja taka występuje zapewne jesli nie oczyszczasz skalpu dobrze i nawet w szamponie masz silikon, przynajmniej tak mi się wydaje że to logiczne, bo gdyby jednorazowe użycie silikonów zatkało włos nikt by ich nie używał, a przecież nikt od nich włosów nie stracił Niektórym nawet one mega służą, mi też odpowiadają więc na razie nie rezygnuję choć kusi mnie czasem bycie 100% CG ale mam zbyt wiele kosmetyków z silkonami które lubię i myślę, że jeżeli używam ich z głową to będzie dobrze bez eliminowania ich.
dziękuję za komplemencik:róża: ale ja jestem niezadowolona
W sumie racja, a szampon mam bez silikonów więc z drugiej strony aż tak dużo ich nie jest, a szamponu z sls i tak używam codziennie lub co dwa dni (muszę zużyć ) . Chyba jedynym produktem z silikonami, jakiego używam jest ta odżywka b/s z Pantene i muszę przyznać, że mi bardzo służy. Właśnie siedzę z lekko podgrzaną mieszanką miodu, oliwy, soku z cytryny i kropli oleju z pestek wiongron na włosach(tak wrzucałam do miski co mi do głowy przyszło), zobaczymy jaki będzie efekt po zmyciu
Czemu jesteś niezadowolona? Naprawdę ładnie wyglądają, chciałabym mieć chociaż taki efekt bo póki co moje włosy mimo wszelkich starań są jeszcze trochę przesuszone i się puszą no i kilka pasm czasem się rozprostowuje...

Edytowane przez so_fantastic
Czas edycji: 2010-08-31 o 11:30
Stary 2010-08-31, 11:29   #23871
blakinka
Raczkowanie

Cytat:
a próbowałaś olejować skalp? wbrew pozorom może to pomóc gdy skalp się przetłuszcza
Cytat:

blakinka mi olejowanie pomogło na tłuszczący się skalp. Dwa razy nałożyłam przy olejowaniu włosów oliwę z oliwek na skalp i problem z głowy, zadziałało lepiej niż wszystkie szampony regulujące przetłuszczanie razem wzięte.
w takim razie niebawem wypróbuję ten sposób najlepiej w weekend, bo jutro rozpoczęcie roku szkolnego, a nigdy nie nakładałam oleju i jeszcze bym źle spłukała i jutro w efekcie byłby oleisty szok
Stary 2010-08-31, 11:38   #23872
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
w takim razie niebawem wypróbuję ten sposób najlepiej w weekend, bo jutro rozpoczęcie roku szkolnego, a nigdy nie nakładałam oleju i jeszcze bym źle spłukała i jutro w efekcie byłby oleisty szok
Spróbuj, bo to jest naprawdę pomocne
Ja przed rozpoczęciem chcę trochę wyreanimować włosy po wakacjach więc siedzę z 'mieszanką wybuchową' na włosach. Ze zmywaniem raczej nie ma problemu, zawsze można użyć szamponu dwa razy, prawda?

Stary 2010-08-31, 11:58   #23873
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
W sumie racja, a szampon mam bez silikonów więc z drugiej strony aż tak dużo ich nie jest, a szamponu z sls i tak używam codziennie lub co dwa dni (muszę zużyć ) . Chyba jedynym produktem z silikonami, jakiego używam jest ta odżywka b/s z Pantene i muszę przyznać, że mi bardzo służy. Właśnie siedzę z lekko podgrzaną mieszanką miodu, oliwy, soku z cytryny i kropli oleju z pestek wiongron na włosach(tak wrzucałam do miski co mi do głowy przyszło), zobaczymy jaki będzie efekt po zmyciu
Czemu jesteś niezadowolona? Naprawdę ładnie wyglądają, chciałabym mieć chociaż taki efekt bo póki co moje włosy mimo wszelkich starań są jeszcze trochę przesuszone i się puszą no i kilka pasm czasem się rozprostowuje...
moje jak były krótsze to ładniej się kręciły ... Czasem mam pasma przy twarzy proste ale jak widzę na mokrych że się nie zakręcają to skręcam je i robięz nich "ślimaczka" i przypinam żabką. Marzy mi się skręt od góry regularny

Podoba mi się to :
"Dużą wagę przywiązuje się w Indiach do włosów. Powinny być, podobnie jak w Chinach i Japonii, długie, wypielęgnowane, błyszczące. W starożytności wierzono, że włosy są połączeniem duszy z ciałem, człowieka z przyroda. Dla mieszkańców Indii włosy są siedzibą duszy. Obcięte lub wyrwane, nadal mogą w magiczny sposób wpływać na los człowieka. Włosy Siwy, Boga Dobrej i Złej Energii, snują we wszystkich kierunkach nic przeznaczenia świata

a tu ciekawostki może już czytałyście ...
http://www.przewodnikmp.pl/art/piekn..._i_zdrowie.php

Czas edycji: 2010-08-31 o 12:01
Stary 2010-08-31, 12:13   #23874
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
moje jak były krótsze to ładniej się kręciły ... Czasem mam pasma przy twarzy proste ale jak widzę na mokrych że się nie zakręcają to skręcam je i robięz nich "ślimaczka" i przypinam żabką. Marzy mi się skręt od góry regularny

Podoba mi się to :
"Dużą wagę przywiązuje się w Indiach do włosów. Powinny być, podobnie jak w Chinach i Japonii, długie, wypielęgnowane, błyszczące. W starożytności wierzono, że włosy są połączeniem duszy z ciałem, człowieka z przyroda. Dla mieszkańców Indii włosy są siedzibą duszy. Obcięte lub wyrwane, nadal mogą w magiczny sposób wpływać na los człowieka. Włosy Siwy, Boga Dobrej i Złej Energii, snują we wszystkich kierunkach nic przeznaczenia świata

a tu ciekawostki może już czytałyście ...
http://www.przewodnikmp.pl/art/piekn..._i_zdrowie.php
Hmm, ja mam dylemat- chcę mieć długie włosy, ale też ładny skręt a u mnie raczej jedno wyklucza drugie (chyba że mocno wycieniuję ale nie lubię mieć 'mało' włosów).
Co do tych włosów w Indiach to prawda, Hinduski zawsze mają wypielęgnowane włosy (ale ogólnie ich sposób dbania o siebie jest inny, bardziej używają metod naturalnych).
Ja zazdroszczę rodowitym Włoszkom kręconych włosów (chyba co druga takie ma) ale drugą sprawą jest to, że mają kręcone włosy i przeważnie o nie po prostu nie dbają. Będąc w Italii widziałam sporo Włoszek z rozczesanymi loczkami a więc z wielką 'szopą' na głowie, lub z totalnie przesuszonymi włosami...

Czas edycji: 2010-08-31 o 12:15
Stary 2010-08-31, 12:34   #23875
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmm, ja mam dylemat- chcę mieć długie włosy, ale też ładny skręt a u mnie raczej jedno wyklucza drugie (chyba że mocno wycieniuję ale nie lubię mieć 'mało' włosów).
Co do tych włosów w Indiach to prawda, Hinduski zawsze mają wypielęgnowane włosy (ale ogólnie ich sposób dbania o siebie jest inny, bardziej używają metod naturalnych).
Ja zazdroszczę rodowitym Włoszkom kręconych włosów (chyba co druga takie ma) ale drugą sprawą jest to, że mają kręcone włosy i przeważnie o nie po prostu nie dbają. Będąc w Italii widziałam sporo Włoszek z rozczesanymi loczkami a więc z wielką 'szopą' na głowie, lub z totalnie przesuszonymi włosami...
Zastanawiam się czy i u mnie nie będzie tak z tym skrętem ale jak na razie się nie poddam Ostatni raz miałam włosy do pasa w wieku 8 lat i były to loczki i korkociągi, a resztę życia mam długość do ramion + - 10 cm krótsze lub dłuższe. Teraz mam najdłuższe do zapięcia od stanika a najkrótsze do brody. Zobaczymy jak będzie dalej jeżeli będą się robiły leniwe moje loki to na wiosnę pocieniuję

Stary 2010-08-31, 12:43   #23876
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
Zastanawiam się czy i u mnie nie będzie tak z tym skrętem ale jak na razie się nie poddam Ostatni raz miałam włosy do pasa w wieku 8 lat i były to loczki i korkociągi, a resztę życia mam długość do ramion + - 10 cm krótsze lub dłuższe. Teraz mam najdłuższe do zapięcia od stanika a najkrótsze do brody. Zobaczymy jak będzie dalej jeżeli będą się robiły leniwe moje loki to na wiosnę pocieniuję
Ja też gdzieś mniej więcej w wieku 8 lat miałam włosy do pasa, ale wtedy byy tylko falowane. Wcześniej miałam zupełnie proste włosy, z czasem zaczynały się kręcić i falować coraz bardziej... Ostatnio mam cały czas długość mniej więcej do ramion i chcę w końcu z niej 'wyjść' i mieć dłuuugaśne włoski
Póki co akcja regeneracja i wydobywanie skrętu działa, z lekko skręconych i napuszonych, naelektryzowanych moje włosy zrobiły się już bardziej pokręcone i gładkie a przy tym nie straciły na objętości. Mam jeszcze problem z tym, że skręt nie zaczyna się od samej góry głowy, tylko trochę niżej, ale popracuję nad tym

A teraz zmywam się do łazienki zmyć maskę i pobawić się odżywkami

Stary 2010-08-31, 12:51   #23877
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Dziś włosy trochę dziwnie wyglądają
Nie widzę nic dziwnego, chyba że dziwnymi nazywasz tak ładne włosy jakie sama masz.
Zobacz - im dłuższe, tym lepiej się zachowują, więc pomysł na podcięcie końcówek i zapuszczanie jest moim zdaniem doskonały. Podetnij tylko tak, by nie było ogromnych różnic gęstości między warstwami. Może się okazać, ze na chwilę pozbędziesz się korkociągów, ale za to zyskasz równomierną burzę loków. A korkociągi wrócą ze wzrostem włosa.
Cytat:
Mam również nową terorię dotyczącą wytrzymałosci mojego włosa przy próbie włosa, mianowicie piję bardzo mało płynów dziennie co przecież może skutkować tym że włos nie ma dostatecznego nawilżenia od środka i naciągnięty łatwo pęka ...
Nie wiem, jak to dokładnie jest z tą wodą dostarczaną od środka, ale podobno nie do końca jej ilość decyduje o stanie włosów i paznokci. Moim zdaniem ważniejsze są mikroelementy, które ze sobą niesie.

Blakinka widzę, że nastawiłaś się narazie emolientowo. Mało tu humektantów (głównie w odżywce b/s) i zero protein. Proponuję, byś zrobiła sobie maskę miodową (przepis w receptariuszu), celem nawilżenia włosów. Zastosuj tylko inną odżywkę niż Garnier, bo jest z olejkami, a nie powinno ich być w masce.
Poszukaj też odżywki z proteinami - na tę chwilę najlepsza będzie Artiste z keratyną i jedwabiem.
Cytat:
Włosy są 'ble', chodziło mi to to, że po prostu niezbyt ładnie wyglądają, kilka pasm włosów jest prostych, słabo się kręcą, raz są oklapnięte, raz puszyste, nie układają się ładnie, na głowie panuje jakiś harmider. Dzisiaj rano wyglądały jakby były obciążone (ostatnio często tak mają) Myslałam, że może za duzo odżywki b/s nakładałam
Strzelam, że to raczej wina Garniera. Daj im pić. Niedługo proteiny też będą potrzebne.
Chodzi o to, by trafić w równowagę emolientowo-proteinowo-humektantową. Wszystkie te składniki decydują o stanie naszych włosów.
I inne też
Cytat:
Jeśli przetłuszczanie ma związek wyłącznie z wcześniejszą pielęgnacją (silne środki myjące), to przeczekaj - skalp powinien się unormować za jakiś czas.
Cytat:
W tej odżywce jest dimethicone zmywalny delikatnym szamponem.
To nie jest tak, ze po jednym użyciu oblepisz włosy całkowicie. Potrzeba czasu i regularnego używania takiego silikonu, by zamknąć dostęp do wnętrza włosa. Można powiedzieć nawet, ze nie tyle zamknąć, co ograniczyć.
Pisałaś, ze myjesz szamponem z sls, więc moim zdaniem nie masz się co obawiać i śmiało możesz nakładać olej czy maski. Pamiętaj tylko, że woda ułatwia dostęp do wnętrza, więc przed maską zmocz dokładnie włosy.
Może jednak stanowić jednocześnie przeszkodę dla olejów (nie mieszają się), więc trudno mówić, czy pomoże, czy przeszkodzi olejowi. Ja nakładam oleje na suche włosy, ale są zwolenniczki nakładania na mokre.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 12:52   #23878
emmi578
Raczkowanie

jeśli chodzi o skręt od góry to na mnie działa ten motyw z koszulką po myciu
Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi ?
emmi578 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 12:56   #23879
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe Dziękuję, bardzo mi to pomogło, bo trochę mi się tego co przeczytałam poukładało w głowie

Emmi Koszulka po myciu zawsze jest obecna, ze skrętem od góry już trochę gorzej. :p

Czas edycji: 2010-08-31 o 12:57
Stary 2010-08-31, 12:58   #23880
emmi578
Raczkowanie

ale ty w tą koszulkę tylko wymaczasz włosy, czy koszulkę na włosy wilgotne nakładasz i zawijasz na kilka minut?
bo mi po tym drugim to od góry idzie, chociaż ja to w sumie zawsze miałam od góry, ale po koszulce się unoszą bar4dziej i lepszy jeszcze skręt na górze jest

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

o rany jak ja pisze jakoś średnio zrozumiale
emmi578 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 21 (0 użytkowników i 21 gości)

Zasady wysyłania wiadomości