Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-31, 08:04   #331
tifio
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Tifio może sobie na kartce zapisz TERMOMETR

U mnie cały dzień skurczyków co 6 minut, ale żeby to bolało, to chyba za duże słowo no w każdym razie coś się dzieje i mam nadzieję, że w końcu się rozkręci porządnie bo od rana dalej mi coś tam pyka...
Chyba tak będę musiała zrobić. Tylko co jak zapomnę, że mam ze sobą kartkę?

No, no może w końcu się wybierzesz urodzić Kingę Mocne kciukasy za wyjazd na porodówkę

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Cześć!

Widzę, że nie tylko ja dzisiaj na bezsenność cierpię Nie spałam między 2:30 a 5:00, a potem już od 7:00 wrrr

Co do termometra - pytaj w kasie.
A ciuszki - rozmiar rozmiarowi nierówny.... Dostałam od koleżanki ciuszki na 56 (z Belgii), które wielkością przypominają nasze 62/68.

Ech... Noc bezsenna, ale bez skurczy...
Przed12 jedziemy do lekarza... Trzymajcie kciuki!
Wcześniej trzeba się ciachnąć tu i tam
Najgorsze jest to, że na dworze zimno i leje deszcz, a ja nie mam w czym jechać... Tzn. nie mam butów - rozmiarowo pasują tylko sandały (sportowe) i japonki...
Ja już drugi dzień z kolei wstaje o 4:27 I co mam robić? Za wcześnie na jakiekolwiek hałasy to zostaje tylko komputer... Dobrze, że chociaż mogę Was nadrabiać
Zapytałabym jakbym o nim pamiętała, ale ja poszłam tam specjalnie po niego i jakoś tak wyleciało mi z głowy
Ja mam kilka sztuk ciuszków z Niemiec i też tam mają chyba większe dzieci, bo jest dokładnie tak jak piszesz, 56 odpowiadają 62/68, a 62 to już wogóle gigantyczne

za wizytę u lekarza!

Na szczęście u mnie świeci słońce, więc do miasta może uda mi się śmignąć w japonkach

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:10   #332
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Tifio dzięki a jeśli chodzi o niemiecką rozmiarówkę to oni wszystko mają większe, ich "s" to jak u nas "m". Ja moje 56 podzieliłam na dwie kupki bo różnią się strasznie, a niektóre przełożyłam do 62 bo są identyczne

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:14   #333
tifio
Rozeznanie

U mnie kupek jeszcze nie ma, ale jak narazie jest jedna wielka gromada Ostatnie ciuszki właśnie dosychają i biorę się za prasowanie Na tej gromadzie to już mniej więcej są ułożone rozmiarami, ale nie tymi na metkach tylko moimi ocznymi, bo jakbym miała młodego ubierać według metki to mógłby delikatnie mówiąc śmiesznie wyglądać

Stary 2010-08-31, 08:23   #334
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Dziewczyny, dzięki za wsparcie i pocieszenie. Dziś już mam bardziej optymistyczne spojrzenie na sprawę Odpowiadając na pytanie odnośnie wagi Filipka- nie znam na dzień dzisiejszy, dowiem się w czwartek. 2 tygodnie temu ważył ok 3.5 i wtedy się dowiedziałam, że w dniu terminu, 13.09 na pewno czwóreczkę osiągnie. Teraz jestem w 38 tygodniu więc może tak źle nie jest. Jeśli oczywiscie wierzyć tym pomiarom usg

Cytat:
U mnie cały dzień skurczyków co 6 minut, ale żeby to bolało, to chyba za duże słowo no w każdym razie coś się dzieje i mam nadzieję, że w końcu się rozkręci porządnie bo od rana dalej mi coś tam pyka...
trzymam kciuki, żeby teraz poszło jak z płatka szybko i bezboleśnie

Cytat:
Przed12 jedziemy do lekarza... Trzymajcie kciuki!
Wcześniej trzeba się ciachnąć tu i tam
Najgorsze jest to, że na dworze zimno i leje deszcz, a ja nie mam w czym jechać... Tzn. nie mam butów - rozmiarowo pasują tylko sandały (sportowe) i japonki...
ja chodzę cały czas w japonkach

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-08-31 o 08:26
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:23   #335
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
ja znów jestem, ale tym razem z niezbyt dobrą wiadomością od naszej MIsQua:
Przykra to wiadomość,bardzo współczuje.Oczywiście nie będę się wywodzić,bo wiadomo co jest tego powodem,a raczej kto.Mam tylko nadzieje,że Misqua szybko wróci do formy i troche da jej to do myślenia

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie chce Was zniechecac, ale liscie malin to pic na wodę. Wszystkie mamuski, ktore juz urodzily i ktore znam mi mowily.
Szkoda zachodu moim zdaniem
Ja mam akurat inne zdanie,gdyż nie jest to wymysł skłonnych do wierzenia w zabobony babć i cioć,tylko medycznie stwierdzone właściwości rośliny,o których wiedzą i lekarze i położne.Niektóre kobiety błędnie myślą,że wypicie naparu da taki efekt,że będą skurcze i zaczną rodzić,a tu chodzi przede wszystkim o to,że liść maliny wzmacnia mięśnie macicy,przed co poród staje się bardziej efektywny,a macica lepiej wraca do formy

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
własnie wyszłam od gina... i wiem ze Młoda ma juz 3300g i bardzo dlugie nogi... bo według kosci udowej wychodzi ze jestem w 39tc a wdług obdowu glowy 37tc.... i badz tu madry i pisz wiersze

kasienka...moj aparat to lustrzanka canon 50D, ale w jakosc zdjecia zalezy przed e wszytkim od obiektywu, kotry czesto gesto kosztuje tyle co samo a nawet wiecej co body (korpus). Ja obecnie uzywam obiektywu stałoogniskowego 28mm f1.8
Fajnie,że u Małej wszystko gra

Dzięki za info odnośnie aparatu

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Hej, ja już po wizycie
Dobre wieści.SUPER

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
sie wkurzylam trocha na moje gina, bo godzine uprawialam akrobatyke pod prysznicem zeby doporwadzic sie do porzadku, a do dzis do mnie "no to dzisiaj zrobimy tylko USG"
a teraz mam wszytsko podraznione i mnie swedzi!
pieprze to... nastepnym razem ide zarosnieta!
Hahaha no to nieźle.Przypomniało mi się jak kiedyś za małolata koleżanka poszła do gina robić pierwszą w życiu cytologię.Ogoliła sobie brzoskwinkę,a pach nie,bo uznała,że lekarz będzie oglądać tylko cipolindę,a tu się okazało,że lekasz zaraz po cyto chciał obejrzeć piersi,więc musiała podnieść ręce do góry,a tam puszcza amazońska pod pachą...

Cytat:
Trzymam kciuki za rozwój akcji

Niedługo jadę do lekarza,bo rozłożyło mnie to choróbsko na amen.Nie ma żartów.Domowym sposobem to ja chyba tego shita nie zwalczę.W nocy myślałam,że się uduszę.Nie mogłam oddychać ani nosem,a ni ustami,prawie nie spałam...Liczę na to,że lekarzyna wynajdzie mi jakiś lek,który będę mogła brać i da jakis efekt,bo inaczej będzie kiepsko

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:25   #336
Marcia2507
Raczkowanie

Cześć dziewczynki
Nie było mnie tylko przez weekend a tu tyle naskrobane.
Od wczoraj próbuję cosik napisać ale zawsze coś musi wypaść. Dobrze że chociaż z czytaniem was nadrobiłam.
Oczywiście wielgachne gratulacje dla świeżo upieczonych mam . Dziś z Julcią liczymy na kolejną mamusię
Misqa wracaj do zdrowka kobietko
Tak czytam o tych waszych zakupkach i ja to zdecydowanie jestem w ciemnej ...
Oprócz pampersów i chusteczek nawilżających nie mam żadnych kosmetyków da małej, nie wspominając o mnie, w końcu trza się wybrać do sklepu.
Ale szaleć nie będę, na czas połogu poużywam szarego mydła, które jest antybakteryjne i bez żadnych dodatków które mogą podrażnić ranę. Do pępuszka nie potrzeba żadnych mazideł ani spirytusu, wystarczy wacik i przegotowana woda-także naie ma bata, musi być dobrze
Jeszcze wczoraj na sam koniec dnia dowiedziałam się że po macierzyńskim nie mam się nastawiać na powrót do pracy szefowej się nie widzi żeby mając małe dziecko być tak samo "wydatną" niż przed ciążą, od tych jej sukcesów zawodowych babce się we łbie poprzewracało... no cóż.

Miłego dnia
Marcia2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:33   #337
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Hahaha no to nieźle.Przypomniało mi się jak kiedyś za małolata koleżanka poszła do gina robić pierwszą w życiu cytologię.Ogoliła sobie brzoskwinkę,a pach nie,bo uznała,że lekarz będzie oglądać tylko cipolindę,a tu się okazało,że lekasz zaraz po cyto chciał obejrzeć piersi,więc musiała podnieść ręce do góry,a tam puszcza amazońska pod pachą...

Niedługo jadę do lekarza,bo rozłożyło mnie to choróbsko na amen.Nie ma żartów.Domowym sposobem to ja chyba tego shita nie zwalczę.W nocy myślałam,że się uduszę.Nie mogłam oddychać ani nosem,a ni ustami,prawie nie spałam...Liczę na to,że lekarzyna wynajdzie mi jakiś lek,który będę mogła brać i da jakis efekt,bo inaczej będzie kiepsko
No to koleżanka ostro dała czadu

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia

_______

Przepraszam jeśli się powtarzam, nie krzyczcie na mnie, bo to dość istotna sprawa.
Kiedyś któraś pisała o zwolnieniu lekarskim dla Tż-ta zaraz po porodzie. Chodzi mi o te 14 dni, które należą się na opiekę nad członkiem rodziny. Czy te zwolnienie musi być od jakiegoś konkretnego lekarza (mojego ginekologa, szpitalnego ginekologa, lekarza rodzinnego) czy to nie ma różnicy? I jak pójdzie do rodzinnego to bez problemu mu wystawią takie zwolnienie?

Marcia2507,
ja też nie mam co się nastawić na powrót do pracy - koniec umowy razem z końcem października. Tylko, że ja się nastawiłam na to już wcześniej. Nie wiem jak sobie damy radę, bo mieszkamy w wynajętym mieszkaniu, a jego utrzymanie to kosmos, ale narazie się nie przejmuje, jakoś to będzie - MUSI

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-08-31 o 08:36
Stary 2010-08-31, 08:33   #338
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
wracaj do zdrówka

Do mnie przybłąkał się jakiś katar ;/

Cytat:
Napisane przez Marcia2507 Pokaż wiadomość
Jeszcze wczoraj na sam koniec dnia dowiedziałam się że po macierzyńskim nie mam się nastawiać na powrót do pracy szefowej się nie widzi żeby mając małe dziecko być tak samo "wydatną" niż przed ciążą, od tych jej sukcesów zawodowych babce się we łbie poprzewracało... no cóż.
Miłego dnia
Przykro mi... Ale Twoja szefowa za bzdury opowiada... Kobiety, które mają dzieci są zwykle lepiej zorganizowane niż te, które ich nie mają... ech... Dlatego wolę, gdy szefem jest facet
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:36   #339
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Kiedyś któraś pisała o zwolnieniu lekarskim dla Tż-ta zaraz po porodzie. Chodzi mi o te 14 dni, które należą się na opiekę nad członkiem rodziny. Czy te zwolnienie musi być od jakiegoś konkretnego lekarza (mojego ginekologa, szpitalnego ginekologa, lekarza rodzinnego) czy to nie ma różnicy? I jak pójdzie do rodzinnego to bez problemu mu wystawią takie zwolnienie?
Ja nie wiem,ale może zadzwoń do przychodni i zapytaj czy wystawiają takie zwolnienia.Na pewno się orientują

Stary 2010-08-31, 08:40   #340
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Ja nie wiem,ale może zadzwoń do przychodni i zapytaj czy wystawiają takie zwolnienia.Na pewno się orientują
Dziś będę w przychodni, ale tam są takie zorientowane pielęgniarki, że masakra Nie wiem kto i dlaczego je tam trzyma. Jak jestem u lekarza to szybciej mi schodzi w gabinecie niż zanim mi wypiszą zwolnienie, bo zawsze coś im się w komputerze zepsuje Jak się niczego sensownego nie dowiem to będę pytać na wizycie u mojej ginki, bo w firmie Tż-ta nie chcę poruszać tego tematu...

Stary 2010-08-31, 08:40   #341
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam jeśli się powtarzam, nie krzyczcie na mnie, bo to dość istotna sprawa.
Można o takie zwolnienie poprosić już w szpitalu (opcja najszybsza)... Albo Twojego ginekologa. Lekarz rodzinny może wymagać potwierdzenia, że rzeczywiście urodziłaś...

---
Chyba zaraz idę do idę do Lab... zrobię badania na HBS Ag i Wr, mimo, że lekarz ich nie zlecił...
Stary 2010-08-31, 08:44   #342
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Można o takie zwolnienie poprosić już w szpitalu (opcja najszybsza)... Albo Twojego ginekologa. Lekarz rodzinny może wymagać potwierdzenia, że rzeczywiście urodziłaś...
Dziękuję
Jeśli w szpitalu to przy wypisie tak?

Stary 2010-08-31, 08:48   #343
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Jeśli w szpitalu to przy wypisie tak?
tak... Teoretycznie w szpitalu najszybciej... i nie powinni robić problemów... gdyby jednak coś było nie tak, to poproś swojego ginekologa... I tak trzeba się do niego wybrać po ten świstek do becikowego, więc można to załatwić zaraz po porodzie.
Stary 2010-08-31, 08:55   #344
tifio
Rozeznanie

Cytat:
tak... Teoretycznie w szpitalu najszybciej... i nie powinni robić problemów... gdyby jednak coś było nie tak, to poproś swojego ginekologa... I tak trzeba się do niego wybrać po ten świstek do becikowego, więc można to załatwić zaraz po porodzie.
Dziękuję

Stary 2010-08-31, 08:56   #345
Ewcia811211
Raczkowanie

hej kobietki
ja tak w locie nietoperka
trzymajcie kiukasy-wychodze do lekarza, a jakas rozdrazniona jestem dzis, wrrr, bede grysc
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 08:58   #346
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
hej kobietki
trzymajcie kiukasy-wychodze do lekarza, a jakas rozdrazniona jestem dzis, wrrr, bede grysc
Trzymamy mocno i bez kija nie podchodzimy
Powodzenia

Stary 2010-08-31, 08:58   #347
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
hej kobietki
Trzymam kciuki

Cytat:
Dziękuję

---
Dzwoniłam do szpitala... Już nie potrzebują spirytusu, do kąpieli używają Balneum, oliwka nie jest potrzebna, a przy mojej grupie krwi badanie w kierunku HBS nie jest konieczne... Dziwne to wszystko...
Stary 2010-08-31, 09:01   #348
Marcia2507
Raczkowanie

Cytat:
Marcia2507, ja też nie mam co się nastawić na powrót do pracy - koniec umowy razem z końcem października. Tylko, że ja się nastawiłam na to już wcześniej. Nie wiem jak sobie damy radę, bo mieszkamy w wynajętym mieszkaniu, a jego utrzymanie to kosmos, ale narazie się nie przejmuje, jakoś to będzie - MUSI
Ja mam umowę na czas nie określony, pełen etat i pracuję u niej na stałą umowę od stycznia i powiem szczerze że jestem zielona jeżeli chodzi o prawa pracownika może któraś kobitka zna się na tym i powie mi jak jest z tym zwolnieniem z pracy w moim przypadku??

Cytat:
Przykro mi... Ale Twoja szefowa za bzdury opowiada... Kobiety, które mają dzieci są zwykle lepiej zorganizowane niż te, które ich nie mają... ech... Dlatego wolę, gdy szefem jest facet
Wiesz ja myślę, że tak naprawdę problemem jest to że ona sama nie ma dzieci a ma już 36 lat. Gdy oznajmiłam jej że jestem w ciąży to nieźle wjechałam jej na ambicje. Raz jest praca raz jej nie ma...rzecz nabyta, mam 21 lat i jako takie doświadczenie i wiem że napewno uda mi się coś znaleźć.

Tifio główka do góry, zawsze znajdzie się wyjście z każdej sytuacji

Ewcia811211 trzymamy kciukaski

Edytowane przez Marcia2507
Czas edycji: 2010-08-31 o 09:05
Marcia2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 09:09   #349
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Dzwoniłam do szpitala... Już nie potrzebują spirytusu, do kąpieli używają Balneum, oliwka nie jest potrzebna, a przy mojej grupie krwi badanie w kierunku HBS nie jest konieczne... Dziwne to wszystko...
a co ma HBS do grupy krwi

Stary 2010-08-31, 09:09   #350
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam umowę na czas nie określony, pełen etat i pracuję u niej na stałą umowę od stycznia i powiem szczerze że jestem zielona jeżeli chodzi o prawa pracownika może któraś kobitka zna się na tym i powie mi jak jest z tym zwolnieniem z pracy w moim przypadku??
Tzn. co konkretnie chcesz wiedzieć?

Po urodzeniu dziecka przysługuje Ci 20 tyg. podstawowego oraz 2 tyg. dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Zaraz po nim masz prawo wykorzystać cały przysługujący urlop za 2010 r. i 2011 (bo macierzyński zakończy się w 2011 r.). Potem masz prawo do urlopu wychowawczego, jeśli chcesz. A jeśli nie, to po powrocie do pracy możesz złożyć wniosek o skrócenie wymiaru czasu pracy (np.7/8) i przez 12 m-cy nie mogą Cię zwolnić... No ale w Twoim przypadku praca moze nie być przyjemnościa, skoro szefowa już teraz zapowiedziała, że nie masz powrotu... Więc opcja z wychowawczym nie jest taka zła (w tym czasie możesz szukać innej pracy, a nawet podjąć zatrudnienie np. na pół etatu - byleby nie kolidowało ze sprawowaniem osobistej opieki nad dzieckiem). Jakby co - pisz... Postaram się coś pomóc, bo jestem w podobnej sytuacji

ps. Oczywiście trzeba pamiętać o złożeniu wniosku/-ów o powyższe urlopy...

A praca - nie ta, to inna... Dla mnie rodzina jest ważniejsza, niż kariera zawodowa.
Stary 2010-08-31, 09:11   #351
tifio
Rozeznanie

Cytat:

Wiesz ja myślę, że tak naprawdę problemem jest to że ona sama nie ma dzieci a ma już 36 lat. Gdy oznajmiłam jej że jestem w ciąży to nieźle wjechałam jej na ambicje. Raz jest praca raz jej nie ma...rzecz nabyta, mam 21 lat i jako takie doświadczenie i wiem że napewno uda mi się coś znaleźć.

Tifio główka do góry, zawsze znajdzie się wyjście z każdej sytuacji

Ewcia811211 trzymamy kciukaski
Jeśli masz umowę na czas nieokreślony to musisz wrócić do pracy i dopiero po miesiącu owa szefowa może Cię zwolnić. Bynajmniej mi się tak wydaje, ale jeśli się mylę to niech mnie mądrzejsi poprawią
Tylko nie mów, że ta Twoja szefowa to stara panna??
A pracę jakąś się znajdzie i coś się napewno zaradzi, nie będzie tak źle. Ah, ten mój dzisiejszy optymizm

Stary 2010-08-31, 09:11   #352
Majka232
Zakorzenienie

Dzień Dobry

Dziewczyny te 14 dni dla męża na opiekę nad kobietą po porodzie to tylko po cesarce czy po sn też?

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Na brodawki mam ziajkę za 8 zł, ale sól fizjologiczna i gaziki czy sól do noska to dla mnie zbędne rzeczy, podobnież jak witaminy, których nie jem od połowy ciąży odkąd mi bratowa (farmaceuta) powiedziała, że takie suplementy diety i tak nic nie dają i to wyrzucanie kasy - i faktycznie czy z tabletkami czy bez wyniki moich badań się nie zmieniły... No ale to tak wg mnie

Tantum Rosa mam jedną saszetkę i myślę, że z nią czy bez niej i tak się zagoję. Dawniej tego nie było a kobiety się goiły w równie szybkim tempie co teraz

Mam trochę inne podejście, bo co prawda niektóre kosmetyki za kilkanaście zl są równie dobre co te za kilkadziesiąt i np. balsamu do ciała za 50 zl bym nie kupiła, ale słyszałam np. że Purelan100 jest rewelacyjny na brodawki (100% czysta lanolina) i wole wydać nawet 44 zł (za tubkę 37g jto wg mnie b.dużo) niż czekać dluzej na działanie tańszego środka.
Podobnie z rozstępami - wole sie smarować 2 razy dziennie w miarę dobrym (polecanym) kosmetykiem za kilkadziesiat złotych i mieć poczucie, że zrobiłam wszystko, żeby nie meić tego cholerstwa niż nie robić nic albo smarować sie kremem za 10 zl, bo nie wierzę, że moze być on naprawdę skuteczny...
Piszesz, ż ekiedyś kobietom sie goiło, a to róznie było i kiedyś woda z kranu była lepszej jakości itd. kiedys nie było tyle alergii, a teraz są, bo inna żywnosć, powietrze, woda, wiec jeśliz astosowanie tantum Rosa ma przyśpieszyć gojenie i zwiekszyć mój komfort to będę go stosować

Nam na szkole rodzenia mówili dokładnie odwrotnie - że przy ZZO prawie każda kobieta albo pęka albo musi być nacięta ponieważ prze zbyt mocno, bez wyczucia.

Jak widać co SR to inne teorie, i bądź tu mądry...

Co lekarz, położna, szpital czy SR to inne podejście, można zwariować
Ja zrozumiałam, że położna jak mówi nie przyj to będąc po zzo mozemy sie powstrzymać, a bez znieczulenia ciężko...

Ja chcę znieczulenie, bo każdy z kim rozmawiałam po porodzie i miał znieczulenie tego nie żałuje, a ja nie jestem zbyt odporna na ból i chce mieć trochę siły na koniec na najważniejsze - na parcie

Ja nie liczyłam ani razu ruchów, i wydaje mi się to bez sensu sianiem niepotrzebnie paniki jak dziecko ruszy się 9 razy zamiast 10 razy... szczególnie, że np. podczas upałów moja mała nie ruszała się niemal wcale, a w chłodne dni szaleje jak dzika Każda z nas instynktownie czuje czy wszystko ok, czy tez potrzebna nam pomoc

Ja też nie liczyłam, a dziś policzyłam jak sie obudziłam i w ciągu kilku minut ok. godz. 7 naliczyłam 10
Dla mnie to głupie takie liczenie, ale napisałam co nam mówil lekarz w SR o metodach sprawdzania czy z dzieckiem jest ok.
Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dzięki za wsparcie i pocieszenie. Dziś już mam bardziej optymistyczne spojrzenie na sprawę Odpowiadając na pytanie odnośnie wagi Filipka- nie znam na dzień dzisiejszy, dowiem się w czwartek. 2 tygodnie temu ważył ok 3.5 i wtedy się dowiedziałam, że w dniu terminu, 13.09 na pewno czwóreczkę osiągnie. Teraz jestem w 38 tygodniu więc może tak źle nie jest. Jeśli oczywiscie wierzyć tym pomiarom usg
Moja koleżanka miała mieć córcię ponad 4 kg i urodziła sie 3,5 kg, więc moze jeszcze poród SN jest możliwy. Chyba, że Ci powiedzą, że synek będzie ważył grubo ponad 4kg, więc wtedy lepiej od razu zaplanować cc, tak mi sie wydaje...

Cytat:
Zdrowiej Kochana, zdrowiej!
Wszystkiemu winny ten nagły spadek temp. z 35 st. na 15...
Stary 2010-08-31, 09:12   #353
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
a co ma HBS do grupy krwi
nie mam zielonego pojęcia Ale spytała o moją grupę (0Rh+) i powiedział, że przy tej grupie badanie nie jest konieczne... Ale przy okazji była też zdziwiona, że lekarz nie zlecił mi podstawowych badań

Cytat:
Jeśli masz umowę na czas nieokreślony to musisz wrócić do pracy i dopiero po miesiącu owa szefowa może Cię zwolnić. Bynajmniej mi się tak wydaje, ale jeśli się mylę to niech mnie mądrzejsi poprawią

Niestety rzeczywistość jest taka, że już po 1 dniu pracy mają jej prawo wręczyć wypowiedzenie ;/
Stary 2010-08-31, 09:16   #354
tifio
Rozeznanie

Cytat:

Niestety rzeczywistość jest taka, że już po 1 dniu pracy mają jej prawo wręczyć wypowiedzenie ;/
Ehś... polska rzeczywistość

A może maci jakieś pomysły żeby w jakiś sposób dorobić w domu?
Dla mnie też rodzina jest najważniejsza, więc pracą jakoś za bardzo się nie przejęłam, ale jeść coś będzie trzeba.

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-08-31 o 09:18
Stary 2010-08-31, 09:17   #355
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Na szczęście u mnie świeci słońce, więc do miasta może uda mi się śmignąć w japonkach
Fajnie,bo u mnie jest tak zimno,że zastanawiam sie czy do miasta nie pojadę w kurtce zimowej...

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Dziewczyny te 14 dni dla męża na opiekę nad kobietą po porodzie to tylko po cesarce czy po sn też?
Nie ma znaczenia jak odbył się poród,czy cc czy sn

gabisun jak tam Twoje skurcze?Coś się rozkręca?

Stary 2010-08-31, 09:18   #356
linzey
Rozeznanie

Witam w ten pochmurny poranek
Dziewczynki gratuluje udanych wizyt
MisQua wracaj szybciutko. Strasznie przykro że tak się poskładało. Nawet nie umię sobie wyobrazić co musisz czuć teraz kiedy jak nigdy potrzebujesz wsparcia i miłości a nie takich sytuacji. Jakbym dorwała tego Twojego tz
Zuziczka ja słyszałam ze napar z liści malin nie działa skurczowo tylko pomaga macicy fajniej pracowac podczas porodu i ze szybciej się wraca do siebie po porodzie a to ciężko zauważyć. Ale sama zapomniałam sobie pozrywać listków u rodziców a kupować raczej nie będę
Gabisun życzę rozkręcenia się akcji
Mnie wczoraj dopadły pierwsze "prawdziwe skurcze" szok a mój biedny Paweł potem spac przez to nie mógłheheh uśmiałam sie z niego co nie miara - cały czas sie pytał przeszło Ci ? , moze podłożymy jakieś ręczniki bo jakby Ci wody odeszły to co? się chłopak zestresował nie na żarty
kasienka mam nadzieje ze lekarz da Ci coś co szybko choróbsko rozgromi Teraz już dzidzi nie zaszkodzi
Marcia2507 współczuje sytuacji z pracąTakie kobiety "sukcesu" są najmądrzejsze. Takim tylko życzyc tego samego
Tifo jeżeli chodzi o to wolne dla Tatusia to co prawda specjalistką nie jestem ale te 7 -14 dni opieki (płatne 80%) wypisuje na żądanie lekarz który robi Twój wypis ze szpitala lub gin ale mysle że lek rodzinny też może. Mojej przyjaciółce po cesarce lekarz przy wypisie dał 2 tyg opieki dla męża.

oo znalazłam
"Mąż może otrzymać maksymalnie 14 dni opieki nad chorą żoną (niekoniecznie dotyczy ciąży ale jest to powód)zwolnienie wystawia ginekolog prowadzący ciążę
lub może to zrobić lekarz rodzinny. Wpisuje się na druku kod opeki nad
członkiem rodziny i jest ono traktowane jak każde inne zwolnienie lekarskie. "
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 09:19   #357
falbala
Raczkowanie

kurcze a mnie od wczoraj boli krzyz... i przez pół nocy miałam totalnie napiety brzuch a cc mam zaplanowana dopiero na poniedziałek i bardzo chciałabym wytrzymac jeszcze te pare dni..
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 09:19   #358
Majka232
Zakorzenienie

Co do grupy krwi to położna mi mówiła, że mimo iż jest obowiązkowa do porodu to w razie nagłej syt. i tak podają gr.0 (nie pamiętam z jakim RH).
Tłumaczyła jak to jest, ale skleroza ciążowa robi swoje.
Także dziewczyny my myślimy, że jest tak i tak, a lekarze maja swoje procedury o których nie mamy pojęcia...
Stary 2010-08-31, 09:21   #359
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Witam

Ja dziś pospałam do 8
U nas pada ciągle od wczoraj wieczór zaraz będą podtopienia u nas.

nekad mi się wydaje (tzn tak mi lekarze mówią) że nie da się tak dokładnie określić wagi Mi mówili że trzeba po 38 tc wziąć poprawkę i to jest + - 500g. A znam przypadek że lekarz mówił że bardzo duże dziecko i jak poszła dziewczyna do szpitala to okazałą się ze normalne 3300. wiec ja trzymam kciuki za naturalny poród jak tylko takiego pragniesz

Widzę że dziś znowu seria wizyt się szykuje Ja też mam o 16 i na pewno będę miała USG i straszeni się ciesze bo dowiem się ile Franek waży. W sobote przychodzą do mnie znajowmi na urodzinki i strasznei się cieszę. A za tydzień chyba teściowie przyjadą.

Czekam na wieści że któraś rodzi
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 09:25   #360
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
gabisun jak tam Twoje skurcze?Coś się rozkręca?
ciągle bez zmian tylko z tą różnicą, że to nie jest juz takie całkiem bezbolesne zaraz pobiegam po schodach

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości