|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V
Cytat:
No, no może w końcu się wybierzesz urodzić Kingę Mocne kciukasy za wyjazd na porodówkę Cytat:
![]() Zapytałabym jakbym o nim pamiętała, ale ja poszłam tam specjalnie po niego i jakoś tak wyleciało mi z głowy Ja mam kilka sztuk ciuszków z Niemiec i też tam mają chyba większe dzieci, bo jest dokładnie tak jak piszesz, 56 odpowiadają 62/68, a 62 to już wogóle gigantyczne ![]() za wizytę u lekarza! Na szczęście u mnie świeci słońce, więc do miasta może uda mi się śmignąć w japonkach
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V
Tifio dzięki
|
|
|
|
#333 |
|
Rozeznanie
|
U mnie kupek jeszcze nie ma, ale jak narazie jest jedna wielka gromada
Ostatnie ciuszki właśnie dosychają i biorę się za prasowanie Na tej gromadzie to już mniej więcej są ułożone rozmiarami, ale nie tymi na metkach tylko moimi ocznymi, bo jakbym miała młodego ubierać według metki to mógłby delikatnie mówiąc śmiesznie wyglądać
|
#334 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, dzięki za wsparcie i pocieszenie. Dziś już mam bardziej optymistyczne spojrzenie na sprawę
![]() Cytat:
szybko i bezboleśnie ![]() Cytat:
ja chodzę cały czas w japonkach
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-08-31 o 08:26 |
||
|
|
|
#335 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki za info odnośnie aparatu Dobre wieści.SUPER ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Niedługo jadę do lekarza,bo rozłożyło mnie to choróbsko na amen.Nie ma żartów.Domowym sposobem to ja chyba tego shita nie zwalczę.W nocy myślałam,że się uduszę.Nie mogłam oddychać ani nosem,a ni ustami,prawie nie spałam...Liczę na to,że lekarzyna wynajdzie mi jakiś lek,który będę mogła brać i da jakis efekt,bo inaczej będzie kiepsko
|
|
#336 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
Nie było mnie tylko przez weekend a tu tyle naskrobane. Od wczoraj próbuję cosik napisać ale zawsze coś musi wypaść . Dobrze że chociaż z czytaniem was nadrobiłam.Oczywiście ![]() Misqa wracaj do zdrowka kobietko Tak czytam o tych waszych zakupkach i ja to zdecydowanie jestem w ciemnej ... ![]() Oprócz pampersów i chusteczek nawilżających nie mam żadnych kosmetyków da małej, nie wspominając o mnie, w końcu trza się wybrać do sklepu. Ale szaleć nie będę, na czas połogu poużywam szarego mydła, które jest antybakteryjne i bez żadnych dodatków które mogą podrażnić ranę. Do pępuszka nie potrzeba żadnych mazideł ani spirytusu, wystarczy wacik i przegotowana woda-także naie ma bata, musi być dobrze Jeszcze wczoraj na sam koniec dnia dowiedziałam się że po macierzyńskim nie mam się nastawiać na powrót do pracy szefowej się nie widzi żeby mając małe dziecko być tak samo "wydatną" niż przed ciążą, od tych jej sukcesów zawodowych babce się we łbie poprzewracało... no cóż.Miłego dnia |
|
|
|
#337 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia _______ Przepraszam jeśli się powtarzam, nie krzyczcie na mnie, bo to dość istotna sprawa. Kiedyś któraś pisała o zwolnieniu lekarskim dla Tż-ta zaraz po porodzie. Chodzi mi o te 14 dni, które należą się na opiekę nad członkiem rodziny. Czy te zwolnienie musi być od jakiegoś konkretnego lekarza (mojego ginekologa, szpitalnego ginekologa, lekarza rodzinnego) czy to nie ma różnicy? I jak pójdzie do rodzinnego to bez problemu mu wystawią takie zwolnienie? Marcia2507, ja też nie mam co się nastawić na powrót do pracy - koniec umowy razem z końcem października. Tylko, że ja się nastawiłam na to już wcześniej. Nie wiem jak sobie damy radę, bo mieszkamy w wynajętym mieszkaniu, a jego utrzymanie to kosmos, ale narazie się nie przejmuje, jakoś to będzie - MUSI
Edytowane przez tifio Czas edycji: 2010-08-31 o 08:36 |
|
|
|
|
#338 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do mnie przybłąkał się jakiś katar ;/ Cytat:
|
|
|
#339 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#340 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
--- Chyba zaraz idę do idę do Lab... zrobię badania na HBS Ag i Wr, mimo, że lekarz ich nie zlecił...
|
|
|
#342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli w szpitalu to przy wypisie tak?
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
tak... Teoretycznie w szpitalu najszybciej... i nie powinni robić problemów... gdyby jednak coś było nie tak, to poproś swojego ginekologa... I tak trzeba się do niego wybrać po ten świstek do becikowego, więc można to załatwić zaraz po porodzie.
|
|
#344 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#345 |
|
Raczkowanie
|
hej kobietki
ja tak w locie nietoperka trzymajcie kiukasy-wychodze do lekarza, a jakas rozdrazniona jestem dzis, wrrr, bede grysc |
|
|
|
#346 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymamy mocno i bez kija nie podchodzimy ![]() Powodzenia
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() --- Dzwoniłam do szpitala... Już nie potrzebują spirytusu, do kąpieli używają Balneum, oliwka nie jest potrzebna, a przy mojej grupie krwi badanie w kierunku HBS nie jest konieczne... Dziwne to wszystko...
|
|
|
#348 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może któraś kobitka zna się na tym i powie mi jak jest z tym zwolnieniem z pracy w moim przypadku??![]() Cytat:
Tifio Ewcia811211 trzymamy kciukaski
http://www.suwaczek.pl/cache/e857b700d5.png http://s5.suwaczek.com/20090725570120.png http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...49247c80c6.png Edytowane przez Marcia2507 Czas edycji: 2010-08-31 o 09:05 |
||
|
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po urodzeniu dziecka przysługuje Ci 20 tyg. podstawowego oraz 2 tyg. dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Zaraz po nim masz prawo wykorzystać cały przysługujący urlop za 2010 r. i 2011 (bo macierzyński zakończy się w 2011 r.). Potem masz prawo do urlopu wychowawczego, jeśli chcesz. A jeśli nie, to po powrocie do pracy możesz złożyć wniosek o skrócenie wymiaru czasu pracy (np.7/8) i przez 12 m-cy nie mogą Cię zwolnić... No ale w Twoim przypadku praca moze nie być przyjemnościa, skoro szefowa już teraz zapowiedziała, że nie masz powrotu... Więc opcja z wychowawczym nie jest taka zła (w tym czasie możesz szukać innej pracy, a nawet podjąć zatrudnienie np. na pół etatu - byleby nie kolidowało ze sprawowaniem osobistej opieki nad dzieckiem). Jakby co - pisz... Postaram się coś pomóc, bo jestem w podobnej sytuacji ps. Oczywiście trzeba pamiętać o złożeniu wniosku/-ów o powyższe urlopy... A praca - nie ta, to inna... Dla mnie rodzina jest ważniejsza, niż kariera zawodowa.
|
|
|
#351 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tylko nie mów, że ta Twoja szefowa to stara panna?? A pracę jakąś się znajdzie i coś się napewno zaradzi, nie będzie tak źle. Ah, ten mój dzisiejszy optymizm
|
|
#352 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry
Dziewczyny te 14 dni dla męża na opiekę nad kobietą po porodzie to tylko po cesarce czy po sn też? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wszystkiemu winny ten nagły spadek temp. z 35 st. na 15...
|
|
#353 | |
|
Zakorzenienie
|
nie mam zielonego pojęcia
Ale spytała o moją grupę (0Rh+) i powiedział, że przy tej grupie badanie nie jest konieczne... Ale przy okazji była też zdziwiona, że lekarz nie zlecił mi podstawowych badań ![]() Cytat:
Niestety rzeczywistość jest taka, że już po 1 dniu pracy mają jej prawo wręczyć wypowiedzenie ;/
|
|
|
#354 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A może maci jakieś pomysły żeby w jakiś sposób dorobić w domu? ![]() Dla mnie też rodzina jest najważniejsza, więc pracą jakoś za bardzo się nie przejęłam, ale jeść coś będzie trzeba.
Edytowane przez tifio Czas edycji: 2010-08-31 o 09:18 |
|
|
|
|
#355 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
gabisun jak tam Twoje skurcze?Coś się rozkręca?
|
|
#356 |
|
Rozeznanie
|
Witam w ten pochmurny poranek
![]() Dziewczynki gratuluje udanych wizyt ![]() MisQua wracaj szybciutko. Strasznie przykro że tak się poskładało. Nawet nie umię sobie wyobrazić co musisz czuć teraz kiedy jak nigdy potrzebujesz wsparcia i miłości a nie takich sytuacji. Jakbym dorwała tego Twojego tz ![]() Zuziczka ja słyszałam ze napar z liści malin nie działa skurczowo tylko pomaga macicy fajniej pracowac podczas porodu i ze szybciej się wraca do siebie po porodzie a to ciężko zauważyć. Ale sama zapomniałam sobie pozrywać listków u rodziców a kupować raczej nie będę Gabisun życzę rozkręcenia się akcji Mnie wczoraj dopadły pierwsze "prawdziwe skurcze" ![]() szok a mój biedny Paweł potem spac przez to nie mógłkasienka mam nadzieje ze lekarz da Ci coś co szybko choróbsko rozgromi Teraz już dzidzi nie zaszkodzi Marcia2507 współczuje sytuacji z pracą Tifo jeżeli chodzi o to wolne dla Tatusia to co prawda specjalistką nie jestem ale te 7 -14 dni opieki (płatne 80%) wypisuje na żądanie lekarz który robi Twój wypis ze szpitala lub gin ale mysle że lek rodzinny też może. Mojej przyjaciółce po cesarce lekarz przy wypisie dał 2 tyg opieki dla męża. oo znalazłam "Mąż może otrzymać maksymalnie 14 dni opieki nad chorą żoną (niekoniecznie dotyczy ciąży ale jest to powód)zwolnienie wystawia ginekolog prowadzący ciążę lub może to zrobić lekarz rodzinny. Wpisuje się na druku kod opeki nad członkiem rodziny i jest ono traktowane jak każde inne zwolnienie lekarskie. " |
|
|
|
#357 |
|
Raczkowanie
|
kurcze a mnie od wczoraj boli krzyz... i przez pół nocy miałam totalnie napiety brzuch
a cc mam zaplanowana dopiero na poniedziałek i bardzo chciałabym wytrzymac jeszcze te pare dni..
|
|
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Co do grupy krwi to położna mi mówiła, że mimo iż jest obowiązkowa do porodu to w razie nagłej syt. i tak podają gr.0 (nie pamiętam z jakim RH).
Tłumaczyła jak to jest, ale skleroza ciążowa robi swoje. Także dziewczyny my myślimy, że jest tak i tak, a lekarze maja swoje procedury o których nie mamy pojęcia...
|
#359 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Ja dziś pospałam do 8 ![]() U nas pada ciągle od wczoraj wieczór zaraz będą podtopienia u nas. nekad mi się wydaje (tzn tak mi lekarze mówią) że nie da się tak dokładnie określić wagi Mi mówili że trzeba po 38 tc wziąć poprawkę i to jest + - 500g. A znam przypadek że lekarz mówił że bardzo duże dziecko i jak poszła dziewczyna do szpitala to okazałą się ze normalne 3300. wiec ja trzymam kciuki za naturalny poród jak tylko takiego pragniesz Widzę że dziś znowu seria wizyt się szykuje Ja też mam o 16 Czekam na wieści że któraś rodzi
|
|
|
|
#360 |
|
Zakorzenienie
|
ciągle bez zmian
tylko z tą różnicą, że to nie jest juz takie całkiem bezbolesne zaraz pobiegam po schodach
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

no w każdym razie coś się dzieje i mam nadzieję, że w końcu się rozkręci porządnie bo od rana dalej mi coś tam pyka...
Mocne kciukasy za wyjazd na porodówkę
Nie spałam między 2:30 a 5:00, a potem już od 7:00 wrrr 
za wizytę u lekarza!

Na tej gromadzie to już mniej więcej są ułożone rozmiarami, ale nie tymi na metkach tylko moimi ocznymi, bo jakbym miała młodego ubierać według metki to mógłby delikatnie mówiąc śmiesznie wyglądać 

szok a mój biedny Paweł potem spac przez to nie mógł