Na czym oszczędzamy,z czym szalejemy? - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 08:34   #691
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: Kupowanie jakich produktów uważacie za zwykłą stratę pieniędzy?

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
mam swoj ulubiony płyn Global ktory kosztuje jakieś grosze w auchanie a jest świetny i wg mnie nie bije na głowe polskie lenory itp. bo niemeickie płyny to zupełnie inna bajka.
A ja z kolei nie rozumiem przepłacania za chemię gospodarczą w modnych ostatnio "niemieckich sklepach". Miałam kilka produktów z takich sklepów (prezent od teściowej) min. proszki do prania, płyny do płukania, płyny do mycia, mydła w płynie i ich jakość jest moim zdaniem taka sama jak tych dostępnych w naszych marketach. Natomiast ich cena jest bardzo wysoka...
Stary 2010-08-30, 08:37   #692
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarczan_sodu Pokaż wiadomość
Żeby ciuchy się nie elektryzowały tzn nie lepiły do siebie i do człowieka
I trzymały kolor. Do tego polecam Woolite
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 09:52   #693
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Nie było chyba wcześniej o płynie do płukania ubrań oraz płynie do mycia szyb- oba jak dla mnie zbędne zupełnie produkty.
Przecież w pralce tyle razy woda wypłucze proszek to po co jeszcze płyn Nigdy nie używałam i nie widzę konieczności.
Do mycia szyb wystarczy płyn do mycia naczyń i woda i efekt ten sam
Ja sobie nie wyobrażam prać bez płynu. Widzę różnicę, chociaż używam dobrych proszków- bez płynu tkaniny są sztywniejsze.

Co do programu- moja teściowa np. włącza TV wtedy, gdy chce coś obejrzeć i jej program TV się przydaje- zawsze jak kupuje, zakreśla sobie markerem to, co chce obejrzeć i ma plan na cały tydzień Dzięki temu też TV bezsensu nie gra, a ona o niczym nie zapomina
Ja mam zawsze program z piątkowej Wyborczej, więc osobno nie kupuję
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 09:55   #694
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Cytat:
Nie było chyba wcześniej o płynie do płukania ubrań oraz płynie do mycia szyb- oba jak dla mnie zbędne zupełnie produkty.
Przecież w pralce tyle razy woda wypłucze proszek to po co jeszcze płyn Nigdy nie używałam i nie widzę konieczności.
Ja myję szyby miękką szmatką i czystą wodą - idealna czystość i zero smug
Stary 2010-08-30, 10:12   #695
uparta Marti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A ja z kolei nie rozumiem przepłacania za chemię gospodarczą w modnych ostatnio "niemieckich sklepach". Miałam kilka produktów z takich sklepów (prezent od teściowej) min. proszki do prania, płyny do płukania, płyny do mycia, mydła w płynie i ich jakość jest moim zdaniem taka sama jak tych dostępnych w naszych marketach. Natomiast ich cena jest bardzo wysoka...
jakość niemieckich proszków i płynów jest nieporównywalnie lepsza przebywając w te wakacje z Niemczech prałam jakimś najtańszym proszkiem do koloru za 1,5 euro taki worek 3,5 kg i zapach o wiele dłużej sie trzymał i był bardzij intensywny od polskiego persila którego przywiozłam tam do Niemiec.
niemiecką chemię kupuje jedynie bedąc w Niemczech, nie kupuje jej na bazarach ani w taki własnie sklepikach-szkoda kasy.
Stary 2010-08-30, 10:32   #696
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
No nie, bo płyn do szyb zawiera alkohol, a płyn do naczyń nie. Dawniej okna myło się denaturatem i starymi gazetami

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
jakość niemieckich proszków i płynów jest nieporównywalnie lepsza przebywając w te wakacje z Niemczech prałam jakimś najtańszym proszkiem do koloru za 1,5 euro taki worek 3,5 kg i zapach o wiele dłużej sie trzymał i był bardzij intensywny od polskiego persila którego przywiozłam tam do Niemiec.
niemiecką chemię kupuje jedynie bedąc w Niemczech, nie kupuje jej na bazarach ani w taki własnie sklepikach-szkoda kasy.
Widzisz, ja tego kompletnie nie dostrzegam

Ale tez fakt, że wszystko co nam potrzebne bądź nie to kwestia indywidualnych preferencji.

Wiele razy przewijał się tutaj temat papieru toaletowego. Ja od lat nie kupuję tego taniego bo mi zwyczajnie obciera tyłek i muszę mięć miękki papier. A jeszcze do tego lubię jak on ładnie pachnie i ma ładny wzorek no i co ja na to poradzę akurat na to mi nie szkoda. Natomiast szkoda mi pieniędzy na inne rzeczy np. firmowe worki na śmieci albo jakieś mega drogie AGD - które wcale nie jest niestety bezawaryjne (właśnie mi pan naprawia pralkę ) .
Stary 2010-08-30, 13:30   #697
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

Wiele razy przewijał się tutaj temat papieru toaletowego. Ja od lat nie kupuję tego taniego bo mi zwyczajnie obciera tyłek i muszę mięć miękki papier. .
Mam to samo, na dodatek kupuje takie mokre chusteczki do podcierania tez, bo nawet najdelikatniejszy papier potrafi mnie podraznic gdy za duzo szlifuje heheh

A nie rozumiem tez kupowania DVD z serialami. Raz, ze jest na necie, a dwa, ile razy ktos bedzie ogladal wszystkie serie Ally McBeal? W ogole z malymi wyjatkami kilku ukochanych filmow preferuje kupowanie VCD (1/4 ceny) obejrzenie i puszczenie w swiat.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-30, 13:31   #698
201606210931
Konto usunięte

czytałam wątek, ale nikt chyba tego nie wymienił, a mi jednak szkoda kasy mimo, że grosze na: program tv. Zawsze sprawdzam w necie.

Ostatnio również na czekolady niedość, że zapłacę, smaku mam na góra 5 minut (tak tak) to jeszcze w boczki wchodzi, o!
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 13:37   #699
siarczan_sodu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
czytałam wątek, ale nikt chyba tego nie wymienił, a mi jednak szkoda kasy mimo, że grosze na: program tv. Zawsze sprawdzam w necie.

Ostatnio również na czekolady niedość, że zapłacę, smaku mam na góra 5 minut (tak tak) to jeszcze w boczki wchodzi, o!
Było, było
Zaledwie stronę wcześniej.
Stary 2010-08-30, 13:43   #700
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
To słabo czytasz

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
A nie rozumiem tez kupowania DVD z serialami. Raz, ze jest na necie, a dwa, ile razy ktos bedzie ogladal wszystkie serie Ally McBeal? W ogole z malymi wyjatkami kilku ukochanych filmow preferuje kupowanie VCD (1/4 ceny) obejrzenie i puszczenie w swiat.
Ja mam na DVD ukochane "Pan wzywał Milordzie", ale to są tylko 4 płyty- każda seria na jednej Takich tasiemców to by mi się nie chciało, zwłaszcza, że długie seriale szybko mi się nudzą i porzucam je dla innych.
Natomiast do filmów dobrych lubię wracać i lubię mieć w czym wybierać, więc szkoda byłoby mi je puszczać w świat. Co więcej- wszystkie filmy dobrze opisałam i zapisuję, gdy ktoś coś ode mnie pożycza, a pożyczam i tak teraz już tylko dobrym znajomym, ktorzy wiem, że oddadzą i to i tak z ciężkim sercem W ogóle sknera jestem i nie lubię nic pożyczać
Stary 2010-08-30, 13:52   #701
ratta
Wtajemniczenie

Ja już od lat nie widziałam szarego papieru, który obciera, u mnie jest taki mięciutki, tyle że szary i wychodzi drożej niż ten z Rossmana. Dlatego kupuję ten drugi.

Poza tym dla mnie stratą pieniędzy jest kupowanie tego, czego i tak nie kupuję: papierosów, programów TV, gazet, czasopism i różnych kolekcji (sto lat temu zbierałam np. encyklopedię Polonica, zabiera miejsce, nie zebrałam wszystkiego, a chyba nigdy do tego nie zajrzałam).

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-30, 13:56   #702
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Ktos w dobie internetu w ogole kupuje ksiazkowe wydania encyklopedii jeszcze??? Ja juz nie mowie o watpliwej jakosci wikipedii, ale mozna np. wykupic tanio dostep do Encyclopedia Britannica online....

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2010-08-30, 14:01   #703

Ja lubię mieć książkowe wydania encyklopedii, pomimo że mogę znaleźć informacje w internecie. Dotyczy to też słowników np. poprawnej polszczyzny czy wyrazów obcych.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 14:05   #704
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Ktos w dobie internetu w ogole kupuje ksiazkowe wydania encyklopedii jeszcze??? Ja juz nie mowie o watpliwej jakosci wikipedii, ale mozna np. wykupic tanio dostep do Encyclopedia Britannica online....
wiadomo, że są osoby bardziej tradycyjne, poza tym jednak papierowa encyklopedia jest wiarygodna, a Britannici po polsku chyba nie ma ? (przecież nie każdy zna angielski). Ja wszelkie słowniki i dużo Encyklopedię PWN mam i korzystam, gdy potrzebuję wiarygodnych, a niekoniecznie rozbudowanych definicji i teorii.

Jak urodził się mój starszy syn, Gazeta Wyborcza co tydzień wypuszczała wraz z PWN po tomie encyklopedii i moja teściowa z rodzicami swoimi kupowali je mojemu synowi, chociaż im tłumaczyliśmy, żeby tego nie robili, że to nie potrzebne, szybko się zdezaktualizuje i zanim mały pójdzie do szkoły, to już i tak będą nieaktualne. Oni wydali kupę kasy, a mi to zajmuje 2,5 półki w regale i tylko się kurzy.

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2010-08-30 o 14:06
Stary 2010-08-30, 17:03   #705
em_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Ja lubię mieć książkowe wydania encyklopedii, pomimo że mogę znaleźć informacje w internecie. Dotyczy to też słowników np. poprawnej polszczyzny czy wyrazów obcych.
szczególnie jeśli chodzi o słowniki języka polskiego - tylko te z PWN, zatwierdzone przez Radę Języka Polskiego są wiarygodne.
em_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 17:53   #706
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
A nie rozumiem tez kupowania DVD z serialami.

Też nie rozumiem na co to komu... miejsce tylko zajmuje i tyle.

Cytat:
Napisane przez em_90 Pokaż wiadomość
szczególnie jeśli chodzi o słowniki języka polskiego - tylko te z PWN, zatwierdzone przez Radę Języka Polskiego są wiarygodne.
Pytanie ile się razy te słowniki używa. Ja ostatnio do słownika patrzyłam w czasach szkoły średniej więc dobrze ponad 10 lat temu
Stary 2010-08-30, 17:54   #707
maddzia007
Zakorzenienie

Ja też wolę książkowe wydanie słowników, encyklopedii itd. Mam do nich większe zaufanie
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 19:58   #708
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:

Pytanie ile się razy te słowniki używa. Ja ostatnio do słownika patrzyłam w czasach szkoły średniej więc dobrze ponad 10 lat temu

Ja używam często.

Kocham wydania papierowe , chociaż coraz częściej korzystam z internetowych słowników różnych rodzajów.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 21:56   #709
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Ja używam często.

Kocham wydania papierowe , chociaż coraz częściej korzystam z internetowych słowników różnych rodzajów.
Jeśli używasz to ok, bo np. moja teściowa kupuje różne poradniki, książki kucharskie, encyklopedie itd. a w życiu jej nie widziałam czytającej książkę... Zresztą niektóre jej zakupy są od kilku lat w fabrycznej folii...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-30, 22:13   #710
żurawinka
Zakorzenienie

A nie rozumiem tez kupowania DVD z serialami. Raz, ze jest na necie, a dwa, ile razy ktos bedzie ogladal wszystkie serie Ally McBeal? W ogole z malymi wyjatkami kilku ukochanych filmow preferuje kupowanie VCD (1/4 ceny) obejrzenie i puszczenie w swiat.[/QUOTE]

Ale nie gadaj że vcd da Ci podobną jakość - no ale co kto lubi. Ulubione filmy jedynie na dvd a jeszcze lepiej blu rey ale to kosztuje, fakt.

Nie każdy chce ściągać z netu jesli to masz na mysli.

Ostatnio stwierdziłam że głupotą jest tez wydawanie pieniędzy na drogie zabawki ( a te przeważnie są drogie) dzieciakom które psuja je po 10 min bawienia się. Dobrze że tego na ostatnim kinder party nie zrobilismy.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 02:30   #711
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Ale nie gadaj że vcd da Ci podobną jakość - no ale co kto lubi. Ulubione filmy jedynie na dvd a jeszcze lepiej blu rey ale to kosztuje, fakt.

Nie każdy chce ściągać z netu jesli to masz na mysli.
Mialam na mysli ogladanie na necie, nawet na platnych stronach. Ja nie sciagam.

Co do jakosci to tak:
- jesli mam TV i chce obejrzec jakis film, ktory wiem, ze traci na jakosci to ide wypozyczyc DVD.
-jesli jest to film, na ktorym zalezy mi, zeby miec to kupuje DVD

- jesli nie mam TV a nie mam, i specjalnie nie cierpie, nie przepadam za TV, to na kompie roznicy nie widac miedzy VCD a DVD
-jesli jakis film potrzebuje wiekszego ekranu i lepszej jakosci to ide do kina

Jeszcze, co uwazam za strate kasy:
-kupowanie wypasionego ekspresu do kawy do domu.
-kupowanie drogich torb i waliz podroznych, ale nie tylko dlatego, ze sa niewarte ceny (choc tez bez przesady, za cene Samsonita mam 5 niesamsonitow!), ale tez dlatego, ze przy podrozy do mniej cywilizowanych krajow stajecie na celowniku (widac od razu, ze macie kase i widza to ci, ktorzy zajmuja sie walizami na lotniskach....)

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-08-31, 09:15   #712
_vixen_
Zakorzenienie

Walizki Samsonite wcale nie są takie drogie, nie przesadzajmy. Myślałam, że o jakiegoś co najmniej Vuittona chodzi.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 10:06   #713
yoona
Zakorzenienie

ja uważam za stratę pieniędzy kupowanie dzieciomk firmowych ciuchow- adidana, nike itp. i butow.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:19   #714
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
ja uważam za stratę pieniędzy kupowanie dzieciomk firmowych ciuchow- adidana, nike itp. i butow.
taaaa po co przepłacać, skoro dzieciak za rok już z tego wyrośnie?

Chyba, że rodzina wielodzietna i ciuszki będą przechodzić ze starszego na młodszego, to ok, bo firmówki są trwalsze.
Stary 2010-08-31, 11:21   #715
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Walizki Samsonite wcale nie są takie drogie, nie przesadzajmy. Myślałam, że o jakiegoś co najmniej Vuittona chodzi.
Ha! Dzięki nowej, ultralekkiej walizce Samsonite nie płaciłam za nadbagaż wracając z Francji A ponieważ jest twarda to żaden z miliona słoiczków z pysznościami czy ani jedna butelka wina nie doznały najmniejszego uszczerbku

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:21   #716
visionAM
Zakorzenienie

Właśnie ja coraz częściej widuję maluszków biegających w butach Nike, Puma albo w koszuleczkach Adidasa czy innych. I nie mówię tu o kilkulatkach, ale o malutkich dzieciach, które dopiero co nauczyły się chodzić
Nie widzę sensu w kupowaniu dla nich takich butów i ubrań, takie małe buciki kosztują praktycznie tyle samo co buty dla osoby dorosłej... ale dziecko w nich pochodzi chyba z miesiąc, może troszkę dłużej... Strata pieniędzy, no ale z drugiej strony jaki szpan hehehe
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:27   #717
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Właśnie ja coraz częściej widuję maluszków biegających w butach Nike, Puma albo w koszuleczkach Adidasa czy innych. I nie mówię tu o kilkulatkach, ale o malutkich dzieciach, które dopiero co nauczyły się chodzić
Nie widzę sensu w kupowaniu dla nich takich butów i ubrań, takie małe buciki kosztują praktycznie tyle samo co buty dla osoby dorosłej... ale dziecko w nich pochodzi chyba z miesiąc, może troszkę dłużej... Strata pieniędzy, no ale z drugiej strony jaki szpan hehehe
Jeśli ktoś ma pieniądze to dlaczego nie? Polówka z Adidasa czy Nike niewiele różni się cenowo od takiej z ReKids np. a jakość nieporównywalnie lepsza. To samo buciki... są specjalnie profilowane, przystosowane do nóżki dziecka no i śliczne, można je z powodzeniem zostawić dla następnego dziecka, bo praktycznie się mnie niszczą.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 11:33   #718
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
No właśnie ja też często widzę dzieci np. w adidaskach Nike.
Rozumiem kupowanie lepszych butów dla dziecka, robię to z ciężkim sercem, ale wiem, że buty muszą być dobre, dobrze wyprofilowane. Jednak buty nike nie są wcale lepsze od zwykłych adidasków, nawet skórzane nie są.
Nie rozumiem tego także, u nas żadne buty nie służyły dłużej niż 3-4 miesiące, a noszenie butów po kimś jest bardzo niezdrowe dla stopy, więc nie zostawiam ich dla młodszego syna. Adidaski kupuję zwykłe, latem syn lata w zwykłych trampkach albo sandałach, natomiast jesienią i zimą już trzewiki, czy zimówki kupuję lepsze, skórzane, ale też nie mega drogie.
Stary 2010-08-31, 12:41   #719
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie buty dla bardzo małych dzieci (rozmiar 19-20-21) często są bardzo przecenione(do -70%) ponieważ dużo tego nie sprzedają, niema popytu i takie buty można kupić za cenie mniej więcej butów z CCC w normalnej cenie -jakieś 50-60 zł.a jakość jest o wiele lepsza niż tych z CCC.

No ale nie twierdzę ,że wszyscy tak kupują,pewnie są osoby których stać na adidaski za 200 zł z których dzieciak wyrośnie za parę miesięcy.Dla szpanu też pewnie kupują choć tego już nie rozumiem.
kalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:04   #720
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś ma pieniądze to dlaczego nie? Polówka z Adidasa czy Nike niewiele różni się cenowo od takiej z ReKids np. a jakość nieporównywalnie lepsza. To samo buciki... są specjalnie profilowane, przystosowane do nóżki dziecka no i śliczne, można je z powodzeniem zostawić dla następnego dziecka, bo praktycznie się mnie niszczą.
Co do butow to zgadzam sie z Impersona. Jesli idzie o "czemu nie" to - jak kto woli. Jakbym miala tyle kasy (zeby kupic ekskluzywne ubrania dziecki, aczkolwiek Pumy za takie nie uwazam) to wolalabym dziecku kupic jakies tansze polo, dobre jakosciowo ie jakas smierdzaca bazarowke, ale przywoitej jakosci bawelne. Reszte kasy wrzucilabym na UNICEF . Natomiast dla mnie Adidas to nie jest jakas powalajaco wyzsza polka. Mnie otaczaja dzieci ubrane w Rapha Laurena i Hilflingera .Ja rozumiem ,ze w Polsce sa inne relacje cenowe, ale mimo wszystko Adidas to nie jest jakas hiperekskluzif marka gdzie sie krocie przeplaca za jakosc. Zgadzam sie, ze jakos lepsza. Tylko z dziecmi jest ten problem, ze owszem, jakos moze lepsza, ale zadna jakosc nawet Armani For Kids nie oprze sie plamom i rozdarciom, a dzieci, jak wiadomo, na tylku grzecznie dlugo nie usiedza . I juz mozna takie polo oddac mlodszemu bratu od razu z abstrakcyjnym "malunkiem" czekolada albo dodatkowa dziura na trzecia reke

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2010-08-31 o 13:07
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości