Rady dla studentek - o studiach, mieszkaniu, codzienności - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-29, 12:55   #961
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Rady dla studentek

Cytat:
Napisane przez Naciaaa1991 Pokaż wiadomość
Mam pyt. w związku ze studiami

1. "Forma zaliczenia z-o" - co to oznacza?
Pewnie zaliczenie z oceną

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 13:18   #962
Naciaaa1991
Zadomowienie

mila17 - czyżby dziennikarstwo? No właśnie, mam pytanie odnośnie tego kierunku.. Np. zaczyna się czas praktyk, chciałabym mieć je w jakiejś gazecie. Mieszkam w niewielkim mieście, więc istnieją tzw. gazety powiatowe, lokalne. Od czegoś takiego za pewne trzeba by zacząć I tu pojawia się pytanie... Jak wygląda praktyka w takiej gazecie? Na czym ona polega? Pozwolą mi napisać jakiś artykuł, który potem ew. zredagują i umieszczą w tym piśmie? Co będę musiała tam robić? Zależy mi na tym żeby nie było to przekładanie świstków czy latanie po kanapki dla innych współtowarzyszy... Na prawdę chciałabym coś wynieść z tych praktyk. Może masz doświadczenie i odp. na moje pytania, coś poradzisz

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Pewnie zaliczenie z oceną
Ach, no tak...

Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział:
- Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie...

Naciaaa1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 13:43   #963
mila17
Zakorzenienie

Cytat:
mila17 - czyżby dziennikarstwo? No właśnie, mam pytanie odnośnie tego kierunku.. Np. zaczyna się czas praktyk, chciałabym mieć je w jakiejś gazecie. Mieszkam w niewielkim mieście, więc istnieją tzw. gazety powiatowe, lokalne. Od czegoś takiego za pewne trzeba by zacząć I tu pojawia się pytanie... Jak wygląda praktyka w takiej gazecie? Na czym ona polega? Pozwolą mi napisać jakiś artykuł, który potem ew. zredagują i umieszczą w tym piśmie? Co będę musiała tam robić? Zależy mi na tym żeby nie było to przekładanie świstków czy latanie po kanapki dla innych współtowarzyszy... Na prawdę chciałabym coś wynieść z tych praktyk. Może masz doświadczenie i odp. na moje pytania, coś poradzisz
Naciaaa, tak, od pazdziernika rozpoczynam moje wymarzone dziennikarstwo Ty też?

Wiesz, nie wiem jak będzie w Twoim przypadku, ale ja w tej małej, lokalnej redakcji mialam bardzo dużą swobodę- wyłapałam fajny temat, pisalam, jesli wszystko bylo w porządku byl publikowany Tak to wyglądało. Mielismy korektora ktory wprowadzał ewentualne poprawki, ale moglam się tez na te poprawki w ogole nie zgadzac, takze swoboda była ogromna. W duzych gazetach z pewnoscią na początku to będzie tylko jakies pomaganie, zajmowanie się mniej waznymi sprawami, ale takie male gazetki/portale często dają naprawdę duzą swobodę. Ja tam pisalam kilka miesięcy, pozniej musialam zrezygnowac, nie wiem, jak teraz wygląda sklad gazety i nie mam z tymi ludzmi kontaktu, a pracowałam na zasadzie wlasnie wolontariatu

Edytowane przez mila17
Czas edycji: 2010-08-29 o 14:14
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 13:46   #964
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:

Ach, no tak...

nie jestem mila17 ale tez po tym kierunku i po praktykach w gazecie. To wszystko zalezy od opiekuna prakyk. W mojej grupie było dwóch opiekunów (na jakies 8 osób) i jeden kazał nam usiąść w dziale kontaktu z czytelnikami i odbierać telefony, zapisywać ich uwagi, przyjmować zgłoszenia. Przez tydzien siedzieliśmy w tym dziali. Później zamieniliśmy sie opiekunami i drugi wysyłał nas "w teren". Jesli mielismy swój temat (dużo pomagała grupa, która siedziała przy telefonie, bo ludzie czesto zgłaszali problemy i można było załapać temat i zrobić ten materiał). Jesli nie mieliśmy swojego tematu, to najczęściej wysyłano nas, żebysmy zrobili sondę. Np o tym, czy mieszkńcy miasta zauważyli, że podrożało jedzenie. Trzeba było zrobić zdjęcia itp.
To, czy byliśmy aktywni, sami szukaliśmy tematów było różnie oceniane - jeden opiekun na to krzywo patrzył, bo "ma dużo swoich problemów" a tu e eksty jeszcze ktos musi przejrzeć, ew. poprawić, a inny opiekun chwalił nas za to i się cieszył, że nie musi nad nami stać i szukać nam materiałów..
Jesli masz taką możliwość, skontakuj sie osobami, które odbywały praktyki w tym ośrodku medialnym, gdzie chcesz iść. One na pewno wiedzą, co i jak

Pozdrawiam

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 14:05   #965
mila17
Zakorzenienie

ankasz, skonczyłasz juz dziennikarstwo? Pracujesz teraz gdzies w zawodzie? Bo ja się bardzo boję, ze pozniej mogę się nigdzie nie załapac, dlatego wlasnie z tego strachu chce zacząć jak najwczesniej
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 14:51   #966
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mila17 Pokaż wiadomość
Naciaaa, tak, od pazdziernika rozpoczynam moje wymarzone dziennikarstwo Ty też? Wiesz, nie wiem jak będzie w Twoim przypadku, ale ja w tej małej, lokalnej redakcji mialam bardzo dużą swobodę- wyłapałam fajny temat, pisalam, jesli wszystko bylo w porządku byl publikowany Tak to wyglądało. Mielismy korektora ktory wprowadzał ewentualne poprawki, ale moglam się tez na te poprawki w ogole nie zgadzac, takze swoboda była ogromna. W duzych gazetach z pewnoscią na początku to będzie tylko jakies pomaganie, zajmowanie się mniej waznymi sprawami, ale takie male gazetki/portale często dają naprawdę duzą swobodę. Ja tam pisalam kilka miesięcy, pozniej musialam zrezygnowac, nie wiem, jak teraz wygląda sklad gazety i nie mam z tymi ludzmi kontaktu, a pracowałam na zasadzie wlasnie wolontariatu
Ja teeeeeeż... Skoro tak mówisz, to koniecznie muszę spróbować, poszukać, popytać co i jak

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
nie jestem mila17 ale tez po tym kierunku i po praktykach w gazecie. To wszystko zalezy od opiekuna prakyk. W mojej grupie było dwóch opiekunów (na jakies 8 osób) i jeden kazał nam usiąść w dziale kontaktu z czytelnikami i odbierać telefony, zapisywać ich uwagi, przyjmować zgłoszenia. Przez tydzien siedzieliśmy w tym dziali. Później zamieniliśmy sie opiekunami i drugi wysyłał nas "w teren". Jesli mielismy swój temat (dużo pomagała grupa, która siedziała przy telefonie, bo ludzie czesto zgłaszali problemy i można było załapać temat i zrobić ten materiał). Jesli nie mieliśmy swojego tematu, to najczęściej wysyłano nas, żebysmy zrobili sondę. Np o tym, czy mieszkńcy miasta zauważyli, że podrożało jedzenie. Trzeba było zrobić zdjęcia itp. To, czy byliśmy aktywni, sami szukaliśmy tematów było różnie oceniane - jeden opiekun na to krzywo patrzył, bo "ma dużo swoich problemów" a tu e eksty jeszcze ktos musi przejrzeć, ew. poprawić, a inny opiekun chwalił nas za to i się cieszył, że nie musi nad nami stać i szukać nam materiałów.. Jesli masz taką możliwość, skontakuj sie osobami, które odbywały praktyki w tym ośrodku medialnym, gdzie chcesz iść. One na pewno wiedzą, co i jak Pozdrawiam
Dziękuję za tak wyczerpującą odp.

Cytat:
ankasz, skonczyłasz juz dziennikarstwo? Pracujesz teraz gdzies w zawodzie? Bo ja się bardzo boję, ze pozniej mogę się nigdzie nie załapac, dlatego wlasnie z tego strachu chce zacząć jak najwczesniej
Też się tego boję, bo wszędzie mówią, że aby zostać dziennikarzem niepotrzebny jest żaden papier.. Ale mnie to po prostu kręci! Chcę znać to od kuchni, zobaczyć co jak działa, na czym to wszystko polega.

Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział:
- Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie...

Stary 2010-08-29, 15:55   #967
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
skończyłam licencjat z dziennikarstwa, teraz robie mgr pokrewny kierunek, edytorstwo. Załapałam się do lokalnej gazety - powiem wam, że "załapać" się wcale nie jest tak trudno - ogromny minus tej pracy jednak to to, że bardzo cięzko jest dostać umowę o pracę. Najczęściej jest to umowa zlecenie - czyli kasę dostaniesz za to, co napiszesz - wierszówkę (na umowie o pracę dostajesz normalne wynagrodzenie + wierszówkę).
W większych redakcjach, nawet jak cię przyjmą na umowę zlecenie, to często tekstów nie przyjmują, przesuwają na końcowe strony, obcinają. Najlepiej jest załapać się w redakcji, która ma oprócz wydania papierowego - portal internetowy - nie ma ograniczeń, szpalt, modułów.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-29, 17:23   #968
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
skończyłam licencjat z dziennikarstwa, teraz robie mgr pokrewny kierunek, edytorstwo. Załapałam się do lokalnej gazety - powiem wam, że "załapać" się wcale nie jest tak trudno - ogromny minus tej pracy jednak to to, że bardzo cięzko jest dostać umowę o pracę. Najczęściej jest to umowa zlecenie - czyli kasę dostaniesz za to, co napiszesz - wierszówkę (na umowie o pracę dostajesz normalne wynagrodzenie + wierszówkę).
W większych redakcjach, nawet jak cię przyjmą na umowę zlecenie, to często tekstów nie przyjmują, przesuwają na końcowe strony, obcinają. Najlepiej jest załapać się w redakcji, która ma oprócz wydania papierowego - portal internetowy - nie ma ograniczeń, szpalt, modułów.
Oo, widzisz... Wiem, że jest coś takiego u mnie w mieście, mają i portal internetowy ( swoją drogą b. dobrze znany mieszkańcom ) i gazetę. Może w tym kierunku się zakręcę.. Ale jak to wygląda? Idę i mówię "JA CHCĘ TU PRAKTYKI!" ? Nie no, nie tak dosadnie..
A powiedzcie mi, czy pisanie artykułów gdziekolwiek, uznawane jest za praktyki? Mam na myśli to, że np. pisałabym dla jakiegoś internetowego portalu. Ale chyba tak nie można, bo niby jak to sprawdzą? Chyba trzeba być tak fizycznie w tym miejscu praktyk, tak?

Stary 2010-08-29, 17:37   #969
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Oo, widzisz... Wiem, że jest coś takiego u mnie w mieście, mają i portal internetowy ( swoją drogą b. dobrze znany mieszkańcom ) i gazetę. Może w tym kierunku się zakręcę.. Ale jak to wygląda? Idę i mówię "JA CHCĘ TU PRAKTYKI!" ? Nie no, nie tak dosadnie..
A powiedzcie mi, czy pisanie artykułów gdziekolwiek, uznawane jest za praktyki? Mam na myśli to, że np. pisałabym dla jakiegoś internetowego portalu. Ale chyba tak nie można, bo niby jak to sprawdzą? Chyba trzeba być tak fizycznie w tym miejscu praktyk, tak?
Musisz zorienować sie na uczelni, czy mają jakąś listę osrodków medialnych. Jesli tak, musisz się zastosować i wpisać, gdzie byś chciała odbywać praktykę (i wtedy uczelnia wszystko załatwia). U mnie była lista, ale oprócz tego mozna było załatwiać na własną rękę.
Jak? Idziesz do redakcji i mówisz" Dzien dobry, nazywam się XX, studiuję tu i tu i chciałabym zapytać, czy jest możliwość odbycia praktyk studenckich w waszej redakcji". I uśmiech
Myslę, że jesli uczelnia nie zastrzeże, że nie moze być portal inernetowy, to śmiało możesz tam uderzyć Zresztą, opiekunowie praktyk dostają kasę za to, że masz u nich praktykę (nie jest to zawrotna kwota, ale zawsze)
Redakcja portalu też musi miec jakaś miejscówkę - chociażby żeby zarejesrować działalność. Nawet, jesli nie bedą mieli Redakcji przez duże R to możesz odbywac u nich praktyki, ale tak jak mówię - przejdz się tam i popytaj

Stary 2010-08-29, 17:49   #970
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Musisz zorienować sie na uczelni, czy mają jakąś listę osrodków medialnych. Jesli tak, musisz się zastosować i wpisać, gdzie byś chciała odbywać praktykę (i wtedy uczelnia wszystko załatwia). U mnie była lista, ale oprócz tego mozna było załatwiać na własną rękę. Jak? Idziesz do redakcji i mówisz" Dzien dobry, nazywam się XX, studiuję tu i tu i chciałabym zapytać, czy jest możliwość odbycia praktyk studenckich w waszej redakcji". I uśmiech Myslę, że jesli uczelnia nie zastrzeże, że nie moze być portal inernetowy, to śmiało możesz tam uderzyć Zresztą, opiekunowie praktyk dostają kasę za to, że masz u nich praktykę (nie jest to zawrotna kwota, ale zawsze)
Redakcja portalu też musi miec jakaś miejscówkę - chociażby żeby zarejesrować działalność. Nawet, jesli nie bedą mieli Redakcji przez duże R to możesz odbywac u nich praktyki, ale tak jak mówię - przejdz się tam i popytaj
Dzięki, dzięki bardzo Jeszcze daleka droga do praktyk, bo od października dopiero zaczynam ten kierunek, ale już do przodu chcę wiedzieć co i jak, żeby potem nie zostać na lodzie A powiedz mi, wspomniałaś, że robisz mgr z edytorstwa. Czyli miałaś z tym już do czynienia na dziennikarstwie, tak? Na czym to tak konkretnie polega, jeśli mogę wiedzieć?

Stary 2010-08-29, 18:02   #971
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, dzięki bardzo Jeszcze daleka droga do praktyk, bo od października dopiero zaczynam ten kierunek, ale już do przodu chcę wiedzieć co i jak, żeby potem nie zostać na lodzie A powiedz mi, wspomniałaś, że robisz mgr z edytorstwa. Czyli miałaś z tym już do czynienia na dziennikarstwie, tak? Na czym to tak konkretnie polega, jeśli mogę wiedzieć?
nie miałam takiego przedmiotu. Chciałam dalej kontynuować dziennikarstwo, ale z uwagi na to, że juz sie zahaczyłam w redakcji, mój szef i koledzy z redakcji poradzili, że skoro juz publikuję, wiem co i jak, jak wyglada praca, jak wygląda redakcja od kuchni, żebym zajęła się czymś pokrewnym, co mogłabym powiązać z dziennikarstwem.
Edytorstwo polega na tym, że bedę mogłam pracować jako korektor, jako "łamacz" (czyli "ustawianie" artykułów na szpaltach), ale również bedę mogła pracować w wydawnictwie i zajmować sie np ksiązkami - poczynając od korekty, poprzez wszelkie możliwe ustawienia aż do końcowej fazy (czyli zajmowałabym sie książką od momentu położenia mi na biurko rękopisu (czy też wersji elektornicznej) do momentu otrzymania jej w okładce, w wersji papierowej (to są wszelkie ustawienia marginesów, odstepów, są specjalne wzory, jakie wymiary moze miec ksiązka, jakie czcionki, jakie 'chwyty' zastosowac w róznych wypadkach, itp itd).

Stary 2010-08-29, 18:09   #972
Naciaaa1991
Zadomowienie

Łaaał, ciekawe, na prawdę

Stary 2010-08-29, 18:19   #973
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Łaaał, ciekawe, na prawdę
na razie to mieliśmy małą obsuwę w planie, przez tego nowego worda gdybyśmy pracowali na starym ,poszłoby to o wiele szybciej, niestety, w wordzie "7" na początku nie wiedzieliśmy, gdzie znaleźć ustawienia czcionki.. Więc wszystko szło od podstaw. Teraz bedziemy brac juz profesjonalny i juz się boje

Stary 2010-08-29, 18:31   #974
Naciaaa1991
Zadomowienie

Na pewno sobie poradzisz, życzę powodzenia

Stary 2010-08-29, 18:35   #975
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno sobie poradzisz, życzę powodzenia
dziekuję

Stary 2010-08-30, 22:10   #976
kasika88
Przyczajenie

Dot.: Studia...

Dobre zeszyty nie są złe - byle były a4 i grube, a i można takie dostać w miarę tanio, ostatnio zakupiłam po 2,8zł
Stary 2010-08-31, 10:25   #977
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez kasika88 Pokaż wiadomość
Dobre zeszyty nie są złe - byle były a4 i grube, a i można takie dostać w miarę tanio, ostatnio zakupiłam po 2,8zł
A ja zrezygnowałam z zeszytów i przestawiłam się na mały segregator. Do każdych zajęć kartki, oddzielone zakładakami z nazwą przedmiotu, zawsze można coś wypiąć, dołożyć.

Stanisław Lem

Stary 2010-08-31, 10:55   #978
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
A ja zrezygnowałam z zeszytów i przestawiłam się na mały segregator. Do każdych zajęć kartki, oddzielone zakładakami z nazwą przedmiotu, zawsze można coś wypiąć, dołożyć.
mam ten sam system z jedną róznicą - kupiłam sobie kolorowe wkłady do tego segregatora - każdy przedmiot w innym kolorze, dzieki temu nie ma szans, żeby jakas notatka trafiła w nie ten przedmiot, co trzeba - co u mnie było bardzo prawdopodobne

Stary 2010-08-31, 10:56   #979
nicRu
maszyna, nie człowiek

U mnie to zalezy od przedmiotu i tego czy chodzi o cwiczenia, czy wykąłdy. Ćwiczenia bardzo lubię mieć w zeszytach
Kolorowe kartki/z kolorywmi marginesami to tez świetna sprawa
Tylko najlepiej wybierac takie, ktore mozna spokojnie dokupić, chyba ze to ja tylko przzywam koszmar, gdy nie mam notatek robionych w jeden konkretny sposób (nie moglabym miec jednego przedmiotu na miliardzie kolorowych kartek bo bym złupiała).
Ogólnie to spokojnie kupuje takie z różowym/niebieskim/zielonym etc marginesem, 50kartek w danym kolorze jedno opakoanie. jak sie skoncza neibieskie do przdmiotu X to kupuję 50 niebieskich

Edytowane przez nicRu
Czas edycji: 2010-08-31 o 10:58
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 10:58   #980
apoconazwa
Przyczajenie

Dla mnie im zeszyt lżejszy, tym lepszy . Używam zwykłych, 60-kartkowych A5 w miękkiej oprawie, najczęściej 1 zeszyt=2 przedmioty albo 1 zeszyt=1 dzień .
A na wykłady (jeśli już na nie chodzę i notuję ) noszę kartki do segregatora. Z tym, że nigdy ich potem do segregatora nie wpinam, zwykle trzymam złożone na pół w zeszycie albo gdzieś na półce.

Edytowane przez apoconazwa
Czas edycji: 2010-08-31 o 11:00
apoconazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:09   #981
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
mam ten sam system z jedną róznicą - kupiłam sobie kolorowe wkłady do tego segregatora - każdy przedmiot w innym kolorze, dzieki temu nie ma szans, żeby jakas notatka trafiła w nie ten przedmiot, co trzeba - co u mnie było bardzo prawdopodobne
Też tak robię, ale zakładki pomagają szybciej znaleźć to czego szukam. I nie używam tych zupełnie kolorowych kartek, bo mnie irytuje pisanie po nich, ale takich z cieniowanymi kolorami (nie wiem jak to wytłumaczyć )

Stanisław Lem

Stary 2010-08-31, 11:33   #982
parodia
Zakorzenienie

A ja się teraz zastanawiam, czy te kartki, o których mówicie, to kupić A4 czy A5.. Wiem, to się nazywają dylematy studentki Ideałedm było B5, ale później może być problem z dokupieniem/segregatorem

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 11:35   #983
estrella18
Raczkowanie

Cytat:
Musisz zorienować sie na uczelni, czy mają jakąś listę osrodków medialnych. Jesli tak, musisz się zastosować i wpisać, gdzie byś chciała odbywać praktykę (i wtedy uczelnia wszystko załatwia). U mnie była lista, ale oprócz tego mozna było załatwiać na własną rękę.
Jak? Idziesz do redakcji i mówisz" Dzien dobry, nazywam się XX, studiuję tu i tu i chciałabym zapytać, czy jest możliwość odbycia praktyk studenckich w waszej redakcji". I uśmiech
Myslę, że jesli uczelnia nie zastrzeże, że nie moze być portal inernetowy, to śmiało możesz tam uderzyć Zresztą, opiekunowie praktyk dostają kasę za to, że masz u nich praktykę (nie jest to zawrotna kwota, ale zawsze)

A orientujesz się może czy szansę na takie praktyki/staże mają tylko studenci Dziennikarstwa? Będę studiować inny kierunek, ale bardzo chciałabym odbyć takie praktyki...
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 13:09   #984
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez estrella18 Pokaż wiadomość
A orientujesz się może czy szansę na takie praktyki/staże mają tylko studenci Dziennikarstwa? Będę studiować inny kierunek, ale bardzo chciałabym odbyć takie praktyki...
nie, nie tylko mogą np informatycy - będą pracować przy komputerach, studenci reklamy - wiadomo, dział reklamy itp.
Prościej będzie, jesli napiszesz kierunek jaki będziesz studiowac, to napiszę, czy są szanse

Stary 2010-08-31, 13:53   #985
viva91
na przekór do celu

Cytat:
tak to się nazywa, "wkłady"? bo nie chce z siebie zrobic idiotki w papierniczym, wole tutaj ale chyba nie masz duzo przedmiotów skoro mówisz że do kazdego inny kolor...
Cytat:
i nosisz na kazdy wykład ten segregator czy kartki wpinasz do niego dopiero w domu? "mały" to pewnie taki do kartek formatu A5?
Stary 2010-08-31, 14:21   #986
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
tak to się nazywa, "wkłady"? bo nie chce z siebie zrobic idiotki w papierniczym, wole tutaj ale chyba nie masz duzo przedmiotów skoro mówisz że do kazdego inny kolor...

i nosisz na kazdy wykład ten segregator czy kartki wpinasz do niego dopiero w domu? "mały" to pewnie taki do kartek formatu A5?
no, ja to nazywam wkład do segregatora, i panie w sklepie papierniczym wiedzą o co chodzi.

źle sie wyraziłam - jeden przedmiot nie ma dwóch kolorów, o

Stary 2010-08-31, 15:07   #987
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość

Noszę, bo często przydają mi się notatki. Tak, a5.

Stanisław Lem

Stary 2010-08-31, 15:49   #988
estrella18
Raczkowanie

Cytat:
nie, nie tylko mogą np informatycy - będą pracować przy komputerach, studenci reklamy - wiadomo, dział reklamy itp.
Prościej będzie, jesli napiszesz kierunek jaki będziesz studiowac, to napiszę, czy są szanse
Stosunki międzynarodowe.
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 16:03   #989
Martii=*
Zadomowienie

A ja mam zapytanie - czy w akademikach, w pokojach dwuosobowych mogą mieszkać dwie osoby różnej płci?
Stary 2010-08-31, 16:09   #990
Naciaaa1991
Zadomowienie

Ja już o to pytałam i któraś z dziewczyn odp. że jeszcze nigdy nie spotkała się z taką sytuacją Więc raczej - chłopak z chłopakiem, a dziewczyna z dziewczyną. Choć z tego co czytałam to w mojej uczelni jest też tak, że jeśli Ty i Twój chłopak studiujecie na tej uczelni i jesteście małżeństwem, to dostajecie wspólny pokój. Innych możliwości mieszkania kobiety z facetem w aka, raczej nie przewidują

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości