Usuwanie ósemek, szpary i inne problemy z zębami/ze szczęką - zbiorczy! - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-24, 18:44   #2131
FullCircle
Przyczajenie

Dot.: szpara/y miedzy zębami

No ja juz po. Jestem bardzo zadowolona Zabki wygladaja bardzo naturalnie. Poza diastema miedzy jedynkami pozbylam sie tez szpar miedzy jedynkami dwojkami oplacalo sie, teraz bede sie zawsze szeroko usmiechac. Wszystkim dziewczynom ktore sie wahaja polecam kompozyt. Szybkie i latwe rozwiazanie tego "koszmaru"
FullCircle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 12:54   #2132
ksia87
Raczkowanie

Słowa otuchy ja się boje efektu ale już postanowione w piątek wielki dzień A ile Twoja diastema miała ?
ksia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 12:26   #2133
FullCircle
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ksia87 Pokaż wiadomość
Słowa otuchy ja się boje efektu ale już postanowione w piątek wielki dzień A ile Twoja diastema miała ?
Miedzy jedynkami 3 mm. Miedzy jedynkami i dwojkami 1mm i miedzy dwojkami i trojkami 3mm. Takze to byl koszmar ale teraz wszystko jest zlaczone i wyglada cudownie
Stary 2010-08-27, 22:38   #2134
ksia87
Raczkowanie

I ja już po ale się ciesze , non stop się szczerze do lustra 2 godz i po diastemie . teraz tylko boje się jeść żeby przypadkiem mi nic nie odpadło ... ehhh <przewrażliwiona chyba jestem>
Stary 2010-08-28, 18:56   #2135
FullCircle
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ksia87 Pokaż wiadomość
I ja już po ale się ciesze , non stop się szczerze do lustra 2 godz i po diastemie . teraz tylko boje się jeść żeby przypadkiem mi nic nie odpadło ... ehhh <przewrażliwiona chyba jestem>
Niczym sie nie przejmuj... 3 dni i ta niepewnosc przejdzie
Stary 2010-08-30, 02:44   #2136
Antarktyda
Raczkowanie

Dot.: Ekstrakcja ósemek...

Ehh kurczę, mam taki obrzydliwy problem :/
Jestem po usunięciu dolnej ósemki już ponad 2 tyg., wszystko ok (oprócz wspomnianego braku czucia, ale mniejsza o to tym razem),tyle, że dzisiaj poczułam taki okropny niesmak w buzi... :/
i czułam jak normalnie, mówiąc dosadnie - śmierdzi... wiedziałam, że to wszystko ma swoje źródło po miejscu wyrwanego zęba.
Dbam o higienę jamy ustnej, często myję zęby i płuczę buzię...
Więc stwierdziłam, że siedzi tam jedzenie, znów myję, znów płucze... nic nie wychodzi...
Z racji tego, że to miejsce pooperacyjne, bałam się mocno szorowac w nim szczoteczką.
Dzisiaj już nie wytrzymałam, zapach naprawdę dawał się we znaki..
Wzięłam pensetę, zdezynfekowałam ją spirytusem i grzebałam w dziurze po ósemce.
Yyhhh... wyjęłam tyle żarcia, że to niepradopodobne :/
Mam świadomość, że to ohydny temat, ale musze go poruszyć, gdyż nie wiem, co robić, przepraszam.. Wyjęłam naprawdę tego sporo, a dziura jest wąska, widocznie mega głęboka :O
ok, niby już po wszystkim, zadowolona.
jednak dziś pod wieczór czuję, że nadal stamtąd dochodzi ten... niesmak :/ Nie dałam za wygraną, znów penseta, spirytus, dłubanie.. znów wyjęłam sporo ''towaru'' chodź wydawało się, że nic tam nie ma!
Podrażniłam tą keiszonkę do krwii, wiem, że to nierozsądne tak dłubać..ale dyskomfort był niedowytrzymania..
I teraz..niby wyjęłam już tego dużo, ale boję się, że coś jeszcze tam zostało. Nie wiem.. nie wiem co robić, bo przez to zaleganie pokarmu strasznie śmeirdzi mi z buzi :/ i czuję się obrzydliwie, dosłownie.
Czym moge to jakoś wyczyścic raz na zawsze? I czy ktokolwiek miał podobnie? Niech mi ktoś pomoże...do dentysty na czyszczenie tego miejsca to mi głupio iść nawet...ten zapach :/ ehh
Proszę o pomoooc!

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 08:19   #2137
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
Jestem po usunięciu dolnej ósemki już ponad 2 tyg., wszystko ok (oprócz wspomnianego braku czucia, ale mniejsza o to tym razem),tyle, że dzisiaj poczułam taki okropny niesmak w buzi... :/
i czułam jak normalnie, mówiąc dosadnie - śmierdzi... wiedziałam, że to wszystko ma swoje źródło po miejscu wyrwanego zęba.
Więc stwierdziłam, że siedzi tam jedzenie, znów myję, znów płucze... nic nie wychodzi...
Z racji tego, że to miejsce pooperacyjne, bałam się mocno szorowac w nim szczoteczką.
Mam świadomość, że to ohydny temat, ale musze go poruszyć, gdyż nie wiem, co robić, przepraszam.. Wyjęłam naprawdę tego sporo, a dziura jest wąska, widocznie mega głęboka :O
jednak dziś pod wieczór czuję, że nadal stamtąd dochodzi ten... niesmak :/ Nie dałam za wygraną, znów penseta, spirytus, dłubanie.. znów wyjęłam sporo ''towaru'' chodź wydawało się, że nic tam nie ma!
Podrażniłam tą keiszonkę do krwii, wiem, że to nierozsądne tak dłubać..ale dyskomfort był niedowytrzymania..
I teraz..niby wyjęłam już tego dużo, ale boję się, że coś jeszcze tam zostało. Nie wiem.. nie wiem co robić, bo przez to zaleganie pokarmu strasznie śmeirdzi mi z buzi :/ i czuję się obrzydliwie, dosłownie.
Czym moge to jakoś wyczyścic raz na zawsze? I czy ktokolwiek miał podobnie? Niech mi ktoś pomoże...do dentysty na czyszczenie tego miejsca to mi głupio iść nawet...ten zapach :/ ehh
Proszę o pomoooc!
masz prawdopodonie tzw.suchy zębodół czyli jest to jedno z najcześtszych powikłam po usunięciu 8 chyba że już przeszedł w zakażony zebodół
to że sama próbowałaś sobie czyśćić zainfekowany zębodół był kardynalnym błedem mimo iż napisałaś że pesetę zdezynfekowalas ją spirytusem(spirytus dodatkowo narobił kłopotów)
i to nie jest kieszonka dziąslówa ani zębowa ale zębodół po usunieciu 8
powinnaś udać się jak najszybciej (podkreslam)do dentysty na płukanie i opatrunek z antybiotyku i miejmy nadzieję że nie wdało się szersze zakażenie w kość

brak mi słów naprawdę.......
p.s. polecam kupno eludril płyn w aptece i płukać przez najbliżesze 2 tyg.oczywiście po uprzednim antybiotyku założonym przez dentyste dozębodołowo

Edytowane przez ivoclar
Czas edycji: 2010-08-30 o 08:23
ivoclar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 10:03   #2138
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Proszę o pomoooc!
nie fajnie

Edytowane przez Katka_krk
Czas edycji: 2013-09-17 o 10:40
Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 10:29   #2139
ksia87
Raczkowanie

no i dzisiaj wstaje , pierwsze co do lusterka i ... tyci tyci na rogu zęba mi odpadło nie widać tego tak mocno trzeba się naprawdę przyjrzeć ale mam świadomość że jest a naprawdę uważam na te zęby ...
Stary 2010-08-30, 10:43   #2140
Antarktyda
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, udam się z tym więc do dentysty...
Ale to może być dentysta, a nie chirurg szczękowy, prawda?

O tym, że to suchy zębodół, trochę czytałam i z tego co się orientuję, powinno mnie to boleć, a bólu nie odczuwam wcale, no może teraz odrobinę ale to dlatego, że sobie tam podrażniłam lekko
Więc suchy zębodół, myślę, że to wcale jednak nie jest.

proszę przeczytać:
W mniej nasilonych przypadkach pacjenci „przechodzą” ten stan cierpiąc i faszerując się środkami przeciwbólowymi oraz częstymi płukankami jamy ustnej naparami szałwii lub rumianku. Bardziej nasilone a nawet bardzo silne dolegliwości bólowe zmuszają do szukania w trybie pilnym pomocy lekarza dentysty. źródło dentonet.pl
-Ja nie odczuwam bólu w ogóle!

"

Edytowane przez Antarktyda
Czas edycji: 2010-08-30 o 10:57
Stary 2010-08-30, 12:31   #2141
Annake
Raczkowanie

Cytat:
proszę przeczytać:
W mniej nasilonych przypadkach pacjenci „przechodzą” ten stan cierpiąc i faszerując się środkami przeciwbólowymi oraz częstymi płukankami jamy ustnej naparami szałwii lub rumianku. Bardziej nasilone a nawet bardzo silne dolegliwości bólowe zmuszają do szukania w trybie pilnym pomocy lekarza dentysty. źródło dentonet.pl
-Ja nie odczuwam bólu w ogóle!
Zawsze, absolutnie zawsze w takich przypadkach należy w pierwszej kolejności konsultować się ze stomatologiem. Niezależnie od tego co piszą na stronach internetowych, gdzie najczęściej są opisane książkowe przypadki. A życie życiem i każdy przypadek jest inny. Z zębami nie ma żartów.

R.W. Emerson
Annake jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 13:04   #2142
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Antarktydo, wspominałaś o braku czucia, więc może to dlatego nie czujesz bólu w normalny sposób. W ogóle jak to się stało, że masz w tym miejsciu otwartą ranę? Nie miałaś założonych szwów?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 14:36   #2143
Antarktyda
Raczkowanie

Miałam, miałam, ale zdjęte po 7 dniach.
To chyba nie jest rana, po prostu dziura, w ogóle nie boląca.. do której wszystko wpada
Czucie mam w tamtym rejonie, nie mam ''tylko'' w połówce podbródka i dolnej wargi na skutek rzekomego porażenia nerwów...
..co ja się mam z tymi ósemkami..

"
Stary 2010-08-31, 00:04   #2144
Nedvedek
Przyczajenie

hey, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem sobie aparatu na górne zęby. Wszystkie zęby mam proste, a jedyna ich wada to diastema między jedynkami(3mm). Nigdy mi nie przeszkadzała, dopóki jakiś miesiąc temu dentystka nie zapytała mnie, czy nie chcę jej zlikwidować(byłam u niej pierwszy raz). Wtedy zdałam sobie sprawę,że nie jest ona mała. Czy sa tu osoby,które miały podobny problem? Jeśli tak, to czy aparat im pomógł, i czy efekt był zadowalający? Boję się, że będę miała "królicze" zęby( choć teraz tak nie wyglądają)... bardzo proszę o odpowiedź.
Nedvedek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 15:36   #2145
madziaaaaa123
Przyczajenie

ok, to teraz ja ;d jak tak czytam Wasze posty to bardzo ale to bardzo napaliłam się na kompozyt Mam 17 lat a diastema ma tak z 1mm a na dole rozchodzi się do 3;p problem taki że moja dentystka powiedziała że sie tego nie podejmie ze na diastemy to jedynie aparat/ tyle ze aparat to duzo kasy a z reszta jak mam diasteme w kształcie / \ to złączy mi się jedynie góra /\ a dół pozostanie dalej taki sam wiec nie wiem o co jej chodzi ale postanowilam szukac dalej. Tyle zee prywatna wizyta u innego dentysty tez pewnie bedzie kosztowała;/ wiecie moze ile kasy mam na to wszystko przygotowac?
kurde marzy mi się taki śliiiiczny usmiech
Stary 2010-08-31, 16:02   #2146
ksia87
Raczkowanie

i już po kłopocie . Uszczerbek naprawiony że nawet nie ma śladu po nim Ahh ... od razu lepiej . Wogóle to jestem na maxa zadowolona tylko zastanawiam się czemu tak długo czekałam.

Do mojej poprzedniczki ja miałam coś podobnego jak Ty tylko troszkę szerszą diastemę i efekt jest super
Stary 2010-08-31, 16:16   #2147
madziaaaaa123
Przyczajenie

a w ogole takie pytanie bo ja sie kompletnie nie znam;d jak idę do nieswojego stomatologa to muszę tam zakładać jakąś kartę pacjenta? czy po prostu się zapisuję na sam zabieg? I wtedy cały koszt to zabieg+wizyta?
Stary 2010-08-31, 16:40   #2148
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziaaaaa123 Pokaż wiadomość
ok, to teraz ja ;d jak tak czytam Wasze posty to bardzo ale to bardzo napaliłam się na kompozyt Mam 17 lat a diastema ma tak z 1mm a na dole rozchodzi się do 3;p problem taki że moja dentystka powiedziała że sie tego nie podejmie ze na diastemy to jedynie aparat/ tyle ze aparat to duzo kasy a z reszta jak mam diasteme w kształcie / \ to złączy mi się jedynie góra /\ a dół pozostanie dalej taki sam wiec nie wiem o co jej chodzi ale postanowilam szukac dalej. Tyle zee prywatna wizyta u innego dentysty tez pewnie bedzie kosztowała;/ wiecie moze ile kasy mam na to wszystko przygotowac?
kurde marzy mi się taki śliiiiczny usmiech
aparat wyrównuje nie takie skrzywienia
wyrówna długą oś zęba i będą one ustawione o tak II, więc ich pozycja wyjściowa nie ma znaczenia - po prostu inaczej się dogina łuk i inaczej się te zęby wyrównują - nie tylko samo zsunięcie ale też zmiana długiej osi zęba

Cytat:
a w ogole takie pytanie bo ja sie kompletnie nie znam;d jak idę do nieswojego stomatologa to muszę tam zakładać jakąś kartę pacjenta? czy po prostu się zapisuję na sam zabieg? I wtedy cały koszt to zabieg+wizyta?
zawsze jak idziesz do lekarza to musi być założona karta pacjenta
zapisujesz się na zabieg, ale musisz powiedzieć o co Ci chodzi, bo w zależności od rodzaju zabiegu tyle czasu trzeba zarezerwować i bezpośrednio przed zabiegiem założą Ci kartę

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 16:48   #2149
madziaaaaa123
Przyczajenie

oo dzięki dzięki za odp nie no na aparat to na pewno się nie zdecyduję a przynajmniej nie teraz a już mam poleconą dobrą dentystkę to teraz zostaje mi się zapisać i czekać. już niedługo bd się uśmiechała tak a nie tak
Stary 2010-08-31, 17:13   #2150
ksia87
Raczkowanie

Tylko pamiętaj jak będziesz umawiała się na wizytę powiedz że chodzi o zamknięcie kompozytem , ja nie powiedziałam i pierwsza wizyta to tylko obejrzenie ząbków bo nie było na tyle czasu . Dopiero na następnej wizycie był kompozyt. Koszt w zależności od ilości użytego kompozytu ale od 100 zł - 500 zł .
Stary 2010-08-31, 19:30   #2151
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
oo dzięki dzięki za odp nie no na aparat to na pewno się nie zdecyduję a przynajmniej nie teraz a już mam poleconą dobrą dentystkę to teraz zostaje mi się zapisać i czekać. już niedługo bd się uśmiechała tak a nie tak
ok, chciałam tylko uściślić i wyprowadzić Cię z błędu, ze leczenie ortodontyczne nie da rady zamknąć Twojej diastemy

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 21:46   #2152
G90M
Raczkowanie

Szukam dobrego stomatologa z Krakowa i okolic. Czy mogłaby, któras z Was polecić mi takiego? Jak mozecie napiszcie mi ile zapłaciłyście
G90M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 13:41   #2153
ksia87
Raczkowanie

A ja mam pytanie do dziewczyn które pisały na samym początku , czy po upływie tego czasu już musiałyście wymieniany kompozyt ? Coś się ukruszyło , odprysło ? Zastanawiam się ile czasu wytrzyma kompozyt na jedynkach bez konieczności poprawiania
Stary 2010-09-06, 22:24   #2154
ShaoYen
Raczkowanie

Dot.: Wyrwana ósemka, co jeść i kiedy?

O mój Boże... Tak się boję. Jutro mam wyrywanie ÓSEMKI (ponoć najgorsze).... Tyle się naczytałam, że wręcz trzęsę się ze strachu... ;( Zapewne rozpłaczę się na fotelu jeszcze zanim dentystka zdąży cokolwiek zrobić, co będzie żenujące bo mam 17 lat, ale ja nad moim panicznym strachem nie potrafię zapanować. Trzymajcie za mnie kciuki.

Łeeeeee ;((

Said I wouldn't call
but I've lost all control
And I need you now...

ShaoYen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 20:11   #2155
ShaoYen
Raczkowanie

Dot.: Wyrwana ósemka, co jeść i kiedy?

No, na razie żyję;D

Said I wouldn't call
but I've lost all control
And I need you now...

ShaoYen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 02:39   #2156
anka.d
Wtajemniczenie

bylas u dentysty? daj znac jak poszlo.
jak czekalam w kolejce do zdjecia szwow to byla babeczka wlasnie na czyszczenie zebodolu. u mnie dziury po osemkach byly przez jakis tydzien po zdjeciu szwow takie, ze wchodzilo w nie jedzenie, aale bez porblemu jezykiem je wyciagalam i nie zalegalo, potem te dziury sie zmniejszyly i juz nic nie wlazi.

ja tez jestem z tych 'samodzielnych' grzebalskich i pewnie bym postapila podobnie jak ty w takim przypadku, ale marsz do dentysty. on ci to porzadnie wyciagnie i zapcha dziure tak, zeby sie goiła a nic do niej nie wchodzilo.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 14:33   #2157
Antarktyda
Raczkowanie

Byłam, byłam już dawno, dzięki za zainteresowanie
Niepotrzebnie siałam panikę i niepotrzebnie mnie na forum nastraszono...
Dentysta wypłukał mi tylko ranę wodą pod ciśnieniem, z czego wyleciał jakiś skrzep i tyle... Od tej pory zaczęło się polepszać, teraz już nic nie śmierdzi.
Powiedział, że to normalne i trzeba po prostu mocno płukać ranę po jedzeniu, robiłam tak wczesniej ale wlasnie chyba mi tam coś zalegało, na szczęscie teraz już nie Ogólnie dostałam tylko porady i że nie ma się cego obawiać i płukać buzię płynem odświeżającym, jeżeli zapach i niesmak staje się dokuczliwy.
Mówiłam, że to żaden suchy zębodół, skoro mnie nic nie bolało, tak samo stwierdził dentysta...ale na forum powiedziano mi co innego nieźle się wystraszyłam.. ale na szczęście okazało się inaczej

"
Stary 2010-09-08, 15:59   #2158
ShowMeYourAffection
Raczkowanie

Witajcie!
Prawdopodobnie będę musiała mieć usunięte wszystkie 4 ósemki i to jeszcze przed założeniem aparatu Poradźcie czy lepiej usuwać prywatnie czy w szpitalu na NFZ? I usunąć wszystkie od razu czy po 2 lub po 1?
ShowMeYourAffection jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 16:09   #2159
anka.d
Wtajemniczenie

czemu od razu w szpitalu?
usuniecie na nfz jest bezplatne i nie ma powodu zeby lekarz zrobil prywatnie to jakos lepiej.
ja wyrywalam na nfz - doplacalam tylko za 'lepsze' znieczulenie (30zl) i 'lepsze' szwy (40zł).
usuniecie zeba prywatnie to podobno cos ok. 500 zł.

wszystkich ci na raz nikt nie usunie - czytalam o usuwaniu 2 na raz (2 lewe, lub 2 prawe), ale o tym decyduje juz twoj chirurg szczękowy.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 23:06   #2160
Antarktyda
Raczkowanie

Ja robiłam właśnie na NFZ i polecam, nie sądzę, żeby prywatnie było jakoś lepiej :P
No i właśnie, Twój chirurg zdecyduje ile naraz, tzn. więcej niż dwie jednocześnie to na pewno nie. Ja miałam dwie na raz po lewej stronie i wszystko ok. (oprócz utraty czucia ale to już nie od ilości rwanych zębów zależy..)

"
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości