Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-02, 10:33   #3301
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131
Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
Joanna, jeśli jesteś na macierzyńskim, zachodzisz w ciążę w międzyczasie, kończy Ci się macierzyński to jasne, że możesz L-4. A potem znowu macierzyński. Natomiast jeśli jesteś na wychowawczym to L-4 się nie liczy. Wpierw należałoby przerwać wychowawczy a dopiero potem iść na L-4. Znaczy się może być tak, że wychowawczy przerywasz z dniem 10.06. (10.06.) to ostatni dzień wychowawczego)a L-4 lekarz Ci wystawił od 6.06., wtedy L-4 masz płacone dopiero od 11.06. Natomiast nie gwaratnuję, czy ZUS nie zacznie krecić nosem i nie skontroluje Ciebie. To co napisałam, to teoria, bo w praktyce nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem. Miałam przypadek, gdzie w trakcie wychowawczego dziewczyna urodziła i wtedy automatem macierzyński.
Dziękuję Aliszcze. W moim wypadku mam nadzieję, że obędzie się bez wychowawczego, ale to zależy kiedy mała się urodzi. Jeśli o czasie to mam nadzieję pociągnąć do końca roku szkolnego na macierzyńskim, potem odbiorę sobie pare tygodni za wakacje/ferie (płatne normalnie) a do pracy "wrócę" z pierwszym dniem wakacji szkolnych.
Nie wiem kiedy planować drugiego malucha. Mam do wyboru opcję: wracam na rok do pracy - pewnie wtedy zacznę staż - i po roku go przerwa na drugiego bobasa. Albo postarać się zanim wrócę do pracy we wrześniu skoro finansowo gorzej na tym nie wyjdę.
Mąż jest za tą drugą opcją, a ja czekam na rozwój wypadków, bo wiadomo, że wszystko zależy od mojego zdrowia.

Trochę mnie przeraziłyście z tymi żłobkami. Ja mam nadzieję, że jakoś dam radę bez żłobka, przecież to taka kruszyna jeszcze będzie.... Sama pamiętam jaką traumą dla mnie było przedszkole. Najwyżej babcie postawie w stan gotowości.

Margaryt, fajnie, że masz już zwolnienie. I tak już do końca, czy tymczasowo?
A co do książek to ja podczytuję mężowi "Dziennik ciężarowca". Ciąża z punktu widzenia faceta. Nie bardzo się mężowi podoba, ale chyba chce mi zrobić przyjemność. Też fajna. I dalej czekam na listonosza z moimi książkami z all.

Edytowane przez Joanna131
Czas edycji: 2010-09-02 o 10:37
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 10:36   #3302
Beata_Batumi
Zadomowienie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

W rossmanie są pieluchy pampers premium care (czy jakoś tak) po 43 zł i z kodem (do spisania z wątku rossmanowskiego) normalne jumbo pack po 39,99 - lecę dzisiaj po pracy jak dam radę i któreś kupię. Zastanawiam się czy jest sens kupować te new born bo drogawo wychodzą, poczekam ewentualnie na jakąś promocję, no i do szpitala nie będę ciągnąć 100 szt pieluch w końcu.
Wczoraj mąż zrobił pyszną pizzę na kolacje- tak dobrej to juz bardzo dawno nie jadłam, wszystkie pizzerie mogą się schować. No i wreszcie porządnie poczuł jak mała szaleje w brzuszku- rano (o 5 - siku) leżeliśmy przytuleni i poczuł nie rączką (bo zaraz maleństwo przestaje jak on tylko dłoń przystawi) tylko na udzie i brzuchu. Szkoda, że nie widziałyście jego miny! Faceci może i nie rozumieją co my przechodzimy ale to dla nich też fascynujące i niezwykłe.

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 10:39   #3303
79 Marta
Wtajemniczenie

k... znowu wyszły mi bakterie w moczu. nie wiem, o co chodzi, bo pozostałe wyniki moczu jak najbardziej ok, więc nic nie wskazuje na stan zapalny.
krew też ok, momentami nieznacznie ponizej normy - ale w ciązy normy są niższe, a przecież tam nigdzie nie jest zaznaczone, ze to ciężarnej wyniki
polecam link odnośnie tematu:
http://www.forum.axxa.com.pl/viewtopic.php?t=59

Joanna , mnie ciut osłabił fakt, ze jak teraz od wrzesnia nie pracuję, to nie mogę byc na wychowawczym np. do końca czerwca , tylko muszę do końca sierpnia- jak odbiorę zalegly urlop wypoczynkowy to potem będę 3 miesiące bez wypłaty. czytałam na róznych forach oświatowych ( też dyrektorskich), gadała z kadrową- nie ma opcji być do konca czerwca, bo rok szkolny zaczyna się 1 września. I z jakiej racji mam iść na urlop , skoro nie pracowałam
Stary 2010-09-02, 10:47   #3304
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Joanna , mnie ciut osłabił fakt, ze jak teraz od wrzesnia nie pracuję, to nie mogę byc na wychowawczym np. do końca czerwca , tylko muszę do końca sierpnia- jak odbiorę zalegly urlop wypoczynkowy to potem będę 3 miesiące bez wypłaty. czytałam na róznych forach oświatowych ( też dyrektorskich), gadała z kadrową- nie ma opcji być do konca czerwca, bo rok szkolny zaczyna się 1 września. I z jakiej racji mam iść na urlop , skoro nie pracowałam
A to coś nowego dla mnie. Wydawało mi się, że jeśli do końca roku szkolnego zostanie mi tydzień czy dwa, to mogę iść na wychowawczy tylko na ten okres a potem już zaczynają się wakacje. To było przy założeniu, że we wrześniu wracam do pracy. Więc już sama nie wiem. Nie martwię się na zapas. Jak mała będzie na tyle miła, to urodzi się idealnie o czasie i będę należała do tych 5% procent kobiet, którym się to zdarza. Wtedy też nie będę musiała się przejmowac wychowawczym.
Stary 2010-09-02, 10:49   #3305
kretencja
Zakorzenienie

Beata, pewnie, że dla nich to też fascynujące Mój się wczoraj bardzo śmiał, bo leżał z głową na moich kolanach i twarzą przy brzuchu. I mały szturchnął go w nos

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 10:52   #3306
79 Marta
Wtajemniczenie

no u mnie jakby była o czasie, to na wychowawczy musiałabym iść ... 5 czerwca
Stary 2010-09-02, 10:58   #3307
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
No my innego wyjscia nie mamy, ale skoro pracujemy do 21 to zlobek tez odpada i co mamy zrobic?
Wynajac opiekunke? balabym się..

Wlasnie mowili o tym USG,

Usg nie jest szkodliwe, ale tylko 3 badania powinno sie robic w 10-20-30tc. Jesli sa powiklania to mozna codziennie robic USG.
Jesli chodzi o 3d to nie mozna dluzej niz godzine robic takiego badania.

W sumie zadnych konkretow gosc nie podal.. eee lipa

Ide sprzatac
eeeee to nic nie odkryli można ale nie trzeba. czyli nikt nie zajmuje jasnego stanowiska czy szkodzi czy nie

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Joanna131 Pokaż wiadomość
No właśnie a ja się tak zastanawiam, a co jeśli kobieta zachodzi w ciążę krótko po poprzedniej? Załóżmy we wrześniu masz plan wrócić do pracy a w czerwcu dobra nowina? Czy można wtedy ciągnąc znowu L4 a potem macierzyński ze 100 % wpłaty?
to jest mój ewentualny pomysł na życie

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:00   #3308
margaryt
Rozeznanie

Cytat:
A co do książek to ja podczytuję mężowi "Dziennik ciężarowca". Ciąża z punktu widzenia faceta. Nie bardzo się mężowi podoba, ale chyba chce mi zrobić przyjemność. Też fajna. I dalej czekam na listonosza z moimi książkami z all.
Dostałam 2,5 tygodnia i wracam jeszcze do pracy. Posiedzę w niej do 3 tygodni i wezmę już zwolnienie do końca Teraz błogi relaks, był mi potrzebny
margaryt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:07   #3309
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
no ja wyglądam w ciąży na lekomankę3 razy po 1 asparaganinianie extra (czy jakoś tak sie nazywa) biorę, raz witaminy Centrum Materna i raz aspimag, a jak dochodziła do tego nospa 6 na dobę no to w ogóle była jazda

Joanna, jeśli jesteś na macierzyńskim, zachodzisz w ciążę w międzyczasie, kończy Ci się macierzyński to jasne, że możesz L-4. A potem znowu macierzyński. Natomiast jeśli jesteś na wychowawczym to L-4 się nie liczy. Wpierw należałoby przerwać wychowawczy a dopiero potem iść na L-4. Znaczy się może być tak, że wychowawczy przerywasz z dniem 10.06. (10.06.) to ostatni dzień wychowawczego)a L-4 lekarz Ci wystawił od 6.06., wtedy L-4 masz płacone dopiero od 11.06. Natomiast nie gwaratnuję, czy ZUS nie zacznie krecić nosem i nie skontroluje Ciebie. To co napisałam, to teoria, bo w praktyce nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem. Miałam przypadek, gdzie w trakcie wychowawczego dziewczyna urodziła i wtedy automatem macierzyński.
to bardzo ciekawe co pisze bo nie wiedziałam, że tak jest. Czyli np. tak kończy mi się macierzyński, wybieram 2 miesiące urlopu, biorę wychowawczy, wychowawczy się kończy-wskakuje na L-4 100% i ciągnę do końca. ZUS jak przyjdzie na kontrolę to niech przyjdzie, jak udowodnią że ciąża nie jest zagrożona i nie wymaga leżenia.
Ale mam jeszcze jedno mega ważne pytanie-na jakie okresy mozna brać wychowawczy np. czy pół roczne?ile dni przed końcem macierzyńskiego trzeba złozyć podanie o wychowawczy, oraz ile dni przed końcem wychowawczego np. tego półrocznego musze zawiadomić, że przedłużę wychowawczy znów o pół roku?Czy te okresy mogą być dowolnej długości?
ufff...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Dziękuję Aliszcze. W moim wypadku mam nadzieję, że obędzie się bez wychowawczego, ale to zależy kiedy mała się urodzi. Jeśli o czasie to mam nadzieję pociągnąć do końca roku szkolnego na macierzyńskim, potem odbiorę sobie pare tygodni za wakacje/ferie (płatne normalnie) a do pracy "wrócę" z pierwszym dniem wakacji szkolnych.
Nie wiem kiedy planować drugiego malucha. Mam do wyboru opcję: wracam na rok do pracy - pewnie wtedy zacznę staż - i po roku go przerwa na drugiego bobasa. Albo postarać się zanim wrócę do pracy we wrześniu skoro finansowo gorzej na tym nie wyjdę.
Mąż jest za tą drugą opcją, a ja czekam na rozwój wypadków, bo wiadomo, że wszystko zależy od mojego zdrowia.

Trochę mnie przeraziłyście z tymi żłobkami. Ja mam nadzieję, że jakoś dam radę bez żłobka, przecież to taka kruszyna jeszcze będzie.... Sama pamiętam jaką traumą dla mnie było przedszkole. Najwyżej babcie postawie w stan gotowości.

hmm ja też jestem dziecko przedszkolnei ja sobie akurat bardzo chwalę to rozwiązanie. Tylem że ja zawsze byłam raczej Zosia-samosia. Nigdy nie płakałam, dużo się tam nauczyłam jak zwracać na siebie uwagę i istnieć w grupie, no i walczyć o swoją kolejDo tego wierszyki, piosenki, literki...no generalnie uważam że super. Żłobek ogólnie też mnie nie przeraża jako taki. Bardziej przeraż mnie chorowanie dziecka. Nie mam wtedy co z nim zrobić. na babcie liczyc nie można, a ile można brać zwolnienia w pracy?No nie za długo. Także nie wiem jak to będzie. Stąd rozważam drugiego malucha w trybie pilnym. Ale nie wiem jak sobie poradzę z nimi, do tego będę skończona zawodowo po tylu latach. No i jeszscze zasadnicza kwestia-nigdzie nie jest powiedziane że na żądanie zajde w ciążę

No i ciekawa jestem bardzo co ja mam zrobić jak chce malucha od stycznia posłać a nie id września?mam kogoś uszkodzic, komuś sie oddać czy jak?bo w normalnym trybie to widzę, że marne szanse.

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:08   #3310
mallinka
Zadomowienie

Joanna a na jakie książki czekasz ?

ja też od 2 dni czytam ciężarówką przez 9 miesięcy, ale już mnie to nie bawi... może dlatego, że juz tyle za mną

chyba zaraz wybiorę sie na zakupy, bo w ta pogode zupełnie nie mam w co się ubrac

ale najpierw wrzucę kilka fotek moich ostatnich zdobyczy ale to pewnie trochę potrwa

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:12   #3311
apoolonia
Rozeznanie

Byłam rano ja glukozie

Pani pobrała krew wypiłam glukozę (nie była aż taka zła)

usiadłam na ławce pogadałam 5 min z jakąś kobietą
i zemdlałam!!:mdlej e:

dobrze że już leżałam na ławce bo chyba bym wyrżnęła o podłogę głową

przyjechali po mnie łóżkiem i zabrali na pogotowie
tam miałam drugi odjazd
i tak na szpitalnym łóżku przeczekałam dwie godziny na następne badanie krwi

zastanawiałam się nad powrotem do pracy ale po dzisiejszym to ja się z domu boje wychodzić
dobrze że badania były w szpitalu i nie polazłam gdzieś na te dwie godziny bo by mnie chyba nie znaleźli
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:15   #3312
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margaryt Pokaż wiadomość
Dzień dobry na luzie, dostałam wczoraj zwolnienie na 2,5 tyg.

Mam fajną lekturę "Ciężarówką przez 9 miesięcy" można się pośmiać
Ta ksiazka jest swietna

Jak zjem makaronik to jade do reala po te pieluchy o ile to sa takie dla noworodka, bo ja sie zupelnie nie znam no i pozniej do rossmana po oliwke hippa nie czekam na tz bo on jeszcze spie a ja mam duzo zalatwiania i lubie rano wszystko zrobic, nie bede na jasnie pana czekac.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:18   #3313
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
Ale mam jeszcze jedno mega ważne pytanie-na jakie okresy mozna brać wychowawczy np. czy pół roczne?ile dni przed końcem macierzyńskiego trzeba złozyć podanie o wychowawczy, oraz ile dni przed końcem wychowawczego np. tego półrocznego musze zawiadomić, że przedłużę wychowawczy znów o pół roku?Czy te okresy mogą być dowolnej długości?
ufff...
u nas w firmie takie wnioski o wychowawczy itp składa się na 2 tygodnie przed planowanym wychowawczym, warto spytać się swoich kadr, jak to u nich wygląda. Pamiętajcie dziewczyny, że można też dostać dodatkowy macierzyński, w tym roku i w przyszłym to dodatkowe 2 tygodnie (docelowo za kilka lat ma być to 6 tygodni w przypadku 1 dziecka), wniosek należy złożyć 2 tygodnie przed końcem macierzyńskiego zwykłego ( że tak się wyrażę )no i jest jeszcze tacierzyński. A wychowawczy można wziąć na pół roku, wychowawczy nie może przekroczyć 3 lat ( a dziecko nie może mieć powyżej 4 lat- ale tu chyba też są jakieś wyjątki, bo inaczej chyba ma sie sprawa z dziecmi specjalnej troski).

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:20   #3314
Gustawek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
to bardzo ciekawe co pisze bo nie wiedziałam, że tak jest. Czyli np. tak kończy mi się macierzyński, wybieram 2 miesiące urlopu, biorę wychowawczy, wychowawczy się kończy-wskakuje na L-4 100% i ciągnę do końca. ZUS jak przyjdzie na kontrolę to niech przyjdzie, jak udowodnią że ciąża nie jest zagrożona i nie wymaga leżenia.
ufff...
Edzia, dwa tygodnie przed terminem od którego chcesz zacząć wychowawczy składasz wniosek, jesli złożysz później pracodawca może go "odwlec" w sensie nie musi Ci udzielić go od wnioskowanej daty tylko późniejszej. Takie info nam podali na SR, może Aliszcze to potwierdzi albo mnie sprostuje.
edit: widzę że Aliszcze mnie ubiegła

Edytowane przez Gustawek
Czas edycji: 2010-09-02 o 11:27
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:20   #3315
Artystka23
Dragonfly

faceci na swoj sposob przezywaja ciaze,moj jest np bardzo powsciagliwy,ale w nocy sie mocniej przytula i sie dziwnie usmiecha jak mi brzuch sie wybrzusza z jednej lub drugiej strony.Wczoraj bylismy na SR i babka pokazywala film z porodu,pierwszy silami natury,dosc spokojny,bylo widac jak glowka wychodzi to moj tz zbladlprzy cesarce to juz w ogole myslalam ze z krzesla spadniemy,moj rzucil tekstem "to co,po zajeciach idziemy do macdonalda?"mocno to przezyl biedaczek...

Ja do pracy pewnie juz nie wroce,ale w przyszlym roku pewnie bedziemy otwierac wlasny biznes.Wierze w sukces,wole to niz byc na lasce u prywaciarza.Pracowalam przez ostatnie 4 lata jako student i nigdy nie dali mi umowy na stale,bo wiadomo ze za studentow czesto sa nizsze skladki.Wiec tak naprawde nie mam nic,ani platnego urlopu,ani ubezpieczenia i taka to robota
Stary 2010-09-02, 11:25   #3316
mallinka
Zadomowienie

oto moje zdobycze:

kombinezon-allegro 27zł z przesyłką
body-auchan 15zł
skarpetki-dostałam w prezencie
bluza 5-10-15-15zł i body-10zł auchan
body+półśpiochy-H&M
bluza-5-10-15-20zł i spodnie sztruksowe H&M-30zł

to ja zmykam na zakupy

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:26   #3317
niebieskaa
Rozeznanie

sylwia01485 ale sie usmialiśmy z Tż tych roznic miedzy 1 a 3 dzieckiem, pol zartem, pol serio, ale pewnie tak właśnie w życiu jest

Cytat:
Napisane przez Stokrotka_76 Pokaż wiadomość
ja polecam ten http://hevea.pl/materac-lateksowy-60...vera-p-55.html
Mam go już w domu i wydaje się bardzo fajny
Ja tez go kupuje, utwierdzam sie w przekonaniu skoro tyle osób mówi ze jest fajny to tymbardziej

Cytat:
Napisane przez olajka Pokaż wiadomość
Dziewczyny która z Was zamówiła ten materacyk lateksowy??? http://hevea.pl/materac-lateksowy-60...vera-p-55.html
Czy już przyszedł i jaki jest na twardość itp? Czy pasuje do łóżeczka i o jakich wymiarach jest łóżko?
My mamy łóżeczko 120/60 czyli jak ten materac jest o takich samych wymiarach to spokojnie mogę zamówić?
Bardzo proszę o odpowiedź w związku z materacykiem
Jej myślę, że po 30 t.c. zaczniemy kompletować ostro tą wyprawkę.
Olajka juz ze 2-3 dziewczyny go kupiły i ja tez zamierzam, dotykałam w sklepie (tylko drozszy) i nie jest ani za twardy ani za miekki taki posrodku, nie odgniata się, a pasuje do łóżeczka 120x60.

aapolonia dziewczyno dobrze ze nic Ci nie jest i że od razu miałaś pomoc, jejku mnie tez zemdliło po glukozie ale byłam w domu u mamy i przysnęłam po prostu, dobrze ze juz ok -uważaj na siebie
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:26   #3318
kretencja
Zakorzenienie

Apoolonia, ale miałaś przeżycia
Mam nadzieję, że już się lepiej czujesz

Mallinka, fajne zakupy. Skarpeteczki boskie

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2010-09-02 o 11:27
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:29   #3319
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
Byłam rano ja glukozie

tam miałam drugi odjazd
straszne!! a mierzyli Ci ciśnienie? dziś już nigdzie się nie ruszaj

mallinka, fajne zakupy, już chyba nieźle skompletowaną wyprawkę masz

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:31   #3320
Artystka23
Dragonfly

Apoloonia,ale przygoda z ranauwazaj na siebie

mallinka ale fajne ciuszki
Stary 2010-09-02, 11:31   #3321
margaryt
Rozeznanie

Cytat:
Byłam rano ja glukozie
tam miałam drugi odjazd
zastanawiałam się nad powrotem do pracy ale po dzisiejszym to ja się z domu boje wychodzić
dobrze że badania były w szpitalu i nie polazłam gdzieś na te dwie godziny bo by mnie chyba nie znaleźli
Apoolonia jak się teraz czujesz? Trochę mnie przeraziłaś, przede mną też to badanie
margaryt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:33   #3322
KarolinaB
Raczkowanie

Hej dziewczyny,
u mnie tez leje teraz, choc rano obudziło mnie słońce ;/ Mam dzis jakis dziwny humor. Nadrobiłam was i to mi oczywiście trochę pomogło. Wczoraj po pracy poszalałam w kuchni, co sie skończyło bolem kręgosłupa ;/ a chciałam dobrze Zrobiłam leczo do słoików na późniejsze dni, kiedy nie będzie mi się np, chciało ugotować albo zwyczajnie nie będę miała czasu. No i dzisiaj przyjaciółki moje przyjeżdżają w odwiedziny, to placek tez machnęłam wczoraj. 3 h w kuchni;/ TŻ trochę pomógł, ile mógł i umiał.

Czy wasi TŻ-owie tez są tacy oporni, jeżeli chodzi o interesowanie sie dzieckiem? Z tego co czytam, to u was jakoś to chyba inaczej wygląda. Nie sfiksowałam na punkcie dziecka, staram się mimo małej juz ilości znajomych nadal miec z nimi kontakt, jedynym tematem w mojej glowie nie jest dziecko, wyprawka i inne rzeczy tego typu, ale tez normalne zycie, czasami jednak temat dziecka i wyprawki dla niego jest przeze mnie poruszany, bo jest wiele waznych spraw, które trzeba przedyskutowac a potem zakupić. Tylke, że u mnie to JA I TYLKO JA zaczynam takie tematy Wczoraj siedząc w tej kuchni, TŻ opowiadał o aucie, które pomagał kupowac swojej mamie, znam to auto, jakby było moje, bo od tygodnia slucham o wadach i zaletach tego gów**, o silniku, o blaszkach i innych pier***** i cos od czasu do czasu dorzucę, bo sama może się za dobrze nie znam, ale coś tam wiem o autkach. A jak wczoraj zapytałam, czy oglądał ciuszki dla mlodego, które uopolowałam w lumpku, to tylko kiwnął glową. Patrze na te małą kupeczkę (bo tam raptem dwie bluzeczki, jedne rampersy i kurteczka) a one tak złozone, jak je zostawiłam Zrobiło mi się cholernie przykro, bo ja go nie molestuje tematem dziecka - choc czasami mogłabym i chciałabym gadac o tym dlużej nić 5 minut ;/ Ale wiem, że facet ma troszke inne podejście do tego, więc nie zmuszam do słuchania i staram się nie byc monotematyczna. Szkoda tylko, że ten buc nie pomysli o tym, że to działa i w druga stronę. Powiedziałam mu dzisiaj, że skoro on sie nie interesuje Mlodym, to ja w mam jego auta i słuchac więcej o tym nie zamierzam.
Żebym nie prosiła, nie mówiła na spokojnie, żeby troszke tylko to zmienił, minimalne zaiteresowanie byłoby miłe, to bym sie może nie dziwiła, że nie robi, nie pyta, nie rozmawia, bo może nie wie, że ja potrzebuję, ale wie przecież!!!! Uchh

Wygadałam się.

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Witam, powiedzcie mi kobiety, jak to jest ze żłobkami? jak np dziecko juz chodzi, to co roku się składa nowe podanie o przyjęcie, czy z marszu dostaje się na nowy rok? Mój mąż dzisiaj zaniósł podanie o przyjęcie , nasza mała miałaby tam iść od września przyszłego roku ( ja wtedy wracam do pracy). Dla mnie to chore, że aby mieć szanse na żłobek trzeba podanie jeszcze w ciązy składać, ale cóz... realia
My tez musimy dac Mlodego od kwietnia do żłoba, babcie obie czynnie pracujące, poza tym 40 km od nas, więc zostaje nam żłób. Ale dostać się tam.... chciałam zapisac juz teraz własnie w ciązy, ale szans nie ma, dopiero jak dziecię sie urodzi. Poza tym żłób podobno od wrzesnia ;/ nosz ku**** bym ten nasz cały system potraktowała. I chyba zostanie opiekunka Jedyny plus, że TŻ wraca z pracy zazwyczaj o 14.00 a ja zaczynam o 9.30, więc to nie na długo az tak bardzo, ale pełna obaw jestem...
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:37   #3323
_paulinka2
Wtajemniczenie

Apolonia to rzeczywiście dobrze, że byłaś w szpitalu... Biedactwo

mallinka słodkie i te malusie skarpetki cudo poprostu...

naskrobałyście od rana powiem wam
rzeczywiście ten zestaw tt z cążkami etc. jak pomyślałam co mi się z tego przyda to jednak zrezygnowałam i nie będe go kupować

Anecka a TY kupujesz ręczny laktator? Bo właśnie czytam opinie w internecie i zwariowałam nie mam pojęcia na który się zdecydować

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:38   #3324
Anecka
Zakorzenienie

Ale sie najadlam

Apolonia, W sumie i tak ze szpitala nie moglabys nigdzie isc bo trzeba przesiedziec generalnie te 2h zeby nie spalic tego co sie wypilo Uwazaj na siebie, moze dzis tylko lez

Wlasnie zadzwonil TZ ze bedzie kolo 15 u mnie, to mu powiedzialam ze ja juz wychodze bo sklep jeden jest czynny do 16 ****a Jeszcze w banku sie wystoje zapewne bo musze zlecenie zaplaty zrobic :/

mallinka, swietne te body z auchan, podobaja mi sie te drugie, u mnie nic takiego nie bylo

paulinka, tak reczny, elektryczne drogie są a ja wole manualne rzeczy :P

o lol dziewczyny nie ma mozliwosci placic na allegro poprzez BZWBK :/ ŻAL! i jak mam placic? ...

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2010-09-02 o 11:39
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:42   #3325
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
oto moje zdobycze:

kombinezon-allegro 27zł z przesyłką
body-auchan 15zł
skarpetki-dostałam w prezencie
bluza 5-10-15-15zł i body-10zł auchan
body+półśpiochy-H&M
bluza-5-10-15-20zł i spodnie sztruksowe H&M-30zł

to ja zmykam na zakupy
Jakie słodkie ciuszki, mallinka - dobrze, że chociaż sobie z wami moge swoje ochy i achy zachwytowe popisac
Stary 2010-09-02, 11:46   #3326
kliwia
Zakorzenienie

u mnie w miescie tez jest jeden zlobek, ale nie przyjmuja podan na neinarodzone dzieci.
Czyli dopiero w styczniu moge zlozyc podanie - na wrzesien.
Bo od kwietnia szukam pracy... a bez zlobka to zostane z niczym. a nikt nie bedzie nam mnie czekal przeciez.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:47   #3327
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
Byłam rano ja glukozie

tam miałam drugi odjazd

Uważaj na siebie, może nie chodz teraz juz nigdzie sama, ttykko, żeby co zawsze krtos towarzyszly? Całe szczęscie, że pomoc była od razu i na miejscu.
A jak w ogóle wyniki? Dobre chociaz przy tym całym zamieszaniu?
Stary 2010-09-02, 11:47   #3328
kliwia
Zakorzenienie

anecka placic na allegro bezposrednio ze swojego konta internetowego na konto sprzedawcy, bez opcji place z allegro?
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:53   #3329
Gustawek
Rozeznanie

Apoolonia, dobrze że masz to juz z głowy
Cytat:
Napisane przez margaryt Pokaż wiadomość
Apoolonia jak się teraz czujesz? Trochę mnie przeraziłaś, przede mną też to badanie
Margaryt, nie taki diabeł straszny, ta glukoza Któraś dziewczyna na naszym wątku pisała że jak pracowała kiedyś w labie to ciężarówkom po glukozie zawsze było słabo, a ja też przerwę między pobraniami spędziłam na leżance w zabiegowym Dlatego nie powinno się nigdzie wychodzić między pobraniami
Malinka śliczne zakupy
Karolina B. mój tż też z własnej inicjatywy raczej nie zaczyna rozmów o ciąży, dziecku itp. ale np. czyta moje gazety ciążowe.
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 11:53   #3330
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Joanna a na jakie książki czekasz ?
Amy Tan i nowa powieść Hanny Krall.

Mallinka, śliczne ubranka.

Cytat:
Byłam rano ja glukozie

tam miałam drugi odjazd

Uważaj na siebie.

KarolinaB, to co opisujesz to chyba typowe zachowanie facetów, niestety. Ja też raz miałam spięcie z mężem bo raz, że zero zainteresowania zakupami a dwa nie bardzo chciał się zapisać do SR. No cóż przyjęłam już do wiadomości, że to ja robię zakupy. Może to i lepiej, bo wybiorę to co mi się podoba. Tylko pytam jak już wybiorę czy mu się podoba i zawsze od razu mówi, że tak. Takiego mam męża bezproblemowego.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości