Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 799 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-01, 15:32   #23941
Isanka
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Ja wczoraj sama podcinałam loczki, ale wyszło troszeńkę nie równo, będę musiała kogoś poprosić, żeby poprawił efekty mojego fryzjerskiego talentu
Isanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 15:45   #23942
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Małe pytanko do smerf3. Płukane z ziół używasz po każdym myciu. Możesz napisać, jakich ziół używasz?
i_lonko tak mniej więcej co drugie, bo nie zawsze pamiętam, żeby zaparzyć.
Używam najczęściej mieszanki skrzyp+pokrzywa+szałwia fixy, więc tylko wrzucam do kubka i zalewam wrzątkiem. Czasem nawet nie studzę tylko dolewam zimną wodą. Nierozcieńczonych ziół używałam wcześniej do wcierek, ale za dużo było z tym zabawy zastąpiłam je Capitavitem. Tyle, że rzadko go stosuje bo pachnie koszmarnie
Raz na jakiś czas przygotowuję jeszcze nagietka, tatarak i łopian po 1-2 łyżki każdego składnika. Z tym, że z nimi jest troszkę więcej roboty bo trzeba najpierw zagotować a potem jeszcze zaparzyć i przecedzić. Mieszałam je też z mixem skrzyp+pokrzywa+szałwia.

U mnie płukanki ziołowe nie powodują szorstkości włosów, bardzo lubię włosy po ich użyciu.
Trzeba uważać po brudzą ręczniki i nie zawsze da się je doprać. Lepiej używać ciemnych ręczników, albo takich których nie będzie żal, gdy się poplamią.
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 15:50   #23943
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość

Kropcia masz już wymiki badań?
w czwartek lub piątek będą pobrali 3 lub 4 fiolki -nie wiem dokładnie po nie patrzyłam kiedy robili mi tylko morfologię wyniki były w ten sam dzień widocznie teraz więcej czasy potrzebują

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 16:04   #23944
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
i_lonko tak mniej więcej co drugie, bo nie zawsze pamiętam, żeby zaparzyć.
Używam najczęściej mieszanki skrzyp+pokrzywa+szałwia fixy, więc tylko wrzucam do kubka i zalewam wrzątkiem. Czasem nawet nie studzę tylko dolewam zimną wodą. Nierozcieńczonych ziół używałam wcześniej do wcierek, ale za dużo było z tym zabawy zastąpiłam je Capitavitem. Tyle, że rzadko go stosuje bo pachnie koszmarnie
Raz na jakiś czas przygotowuję jeszcze nagietka, tatarak i łopian po 1-2 łyżki każdego składnika. Z tym, że z nimi jest troszkę więcej roboty bo trzeba najpierw zagotować a potem jeszcze zaparzyć i przecedzić. Mieszałam je też z mixem skrzyp+pokrzywa+szałwia.

U mnie płukanki ziołowe nie powodują szorstkości włosów, bardzo lubię włosy po ich użyciu.
Trzeba uważać po brudzą ręczniki i nie zawsze da się je doprać. Lepiej używać ciemnych ręczników, albo takich których nie będzie żal, gdy się poplamią.
Dziękuję . A nie przetłuszczają/obciążają Ci się po tych płukankach włosy? Ja kiedyś robiłam taki sam mix, po każdym umyciu, ale strasznie miałam po tym nieświeży skalp. Wszystko robiłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, także proporcje były odpowiednie.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 16:21   #23945
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
w czwartek lub piątek będą pobrali 3 lub 4 fiolki -nie wiem dokładnie po nie patrzyłam kiedy robili mi tylko morfologię wyniki były w ten sam dzień widocznie teraz więcej czasy potrzebują
łooo to chyba wszystkie możliwe Ci zrobią, jeśli tyle krwi pobrali. Widziałam wcześniej jak pisałaś o tych fiolkach, ale nie mogłam uwierzyć czas oczekiwania na wyniki chyba zależy od laboratorium, no i oczywiście od rodzaju badań.

i_lonka ja ogólnie nie mam problemów z przetłuszczaniem się skalpu, mogłabym chyba z tydzień nie myć i nie byłoby widać przetłuszczenia
Pokrzywa powinna normować wydzielanie sebum. Może spróbuj z samą pokrzywą? Albo rozdzielaj zioła? Możesz też dodać do pokrzywy kropelkę olejku z drzewa herbacianego. Albo nalej płukanki np. do miski i mocz same włosy, bez skalpu. Sprawdzi się tylko jeśli masz długie włosy bo z krótkimi jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić
I jakie proporcje masz na myśli? U mnie trudno mówić o proporcjach bo teraz robię na oko ale jak zaczynałam to do kubka z naparami z 3 ziół dolewałam 3 kubki samej wody.
Stary 2010-09-01, 17:15   #23946
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
i_lonka ja ogólnie nie mam problemów z przetłuszczaniem się skalpu, mogłabym chyba z tydzień nie myć i nie byłoby widać przetłuszczenia
Pokrzywa powinna normować wydzielanie sebum. Może spróbuj z samą pokrzywą? Albo rozdzielaj zioła? Możesz też dodać do pokrzywy kropelkę olejku z drzewa herbacianego. Albo nalej płukanki np. do miski i mocz same włosy, bez skalpu. Sprawdzi się tylko jeśli masz długie włosy bo z krótkimi jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić
I jakie proporcje masz na myśli? U mnie trudno mówić o proporcjach bo teraz robię na oko ale jak zaczynałam to do kubka z naparami z 3 ziół dolewałam 3 kubki samej wody.
I może o to chodzi, ja brałam czysty napar z trzech ziół, nie dolewałam wody. Spróbuje samej pokrzywy i doleję wody. Pomysł z moczeniem samych włosów też jest dobry. Pamiętam, że jak to robiłam, maiłam piękne loki, podkreślone i błyszczące, nie było żadnych problemów z objętością.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 17:24   #23947
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
I może o to chodzi, ja brałam czysty napar z trzech ziół, nie dolewałam wody. Spróbuje samej pokrzywy i doleję wody. Pomysł z moczeniem samych włosów też jest dobry. Pamiętam, że jak to robiłam, maiłam piękne loki, podkreślone i błyszczące, nie było żadnych problemów z objętością.

No to pokrzywka na skalp, a reszta rozcieńczona jako płukanka moje też się ładnie skręcają i błyszczą po ziółkach, albo tak mi się tylko wydaje
Stary 2010-09-01, 18:35   #23948
Paulinka675
Zakorzenienie

pielęgnacja bezhumektantowa działa - po wyjściu na deszczyk zero puszaka

dziś mija drugi miesiąc jak chodzę w naturalnych włosach bardzo je polubiłam i już nigdy nie zrobię im krzywdy

robię sobie odwyk od kupowania odżywek do włosów - do 10 września

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 19:02   #23949
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Używam najczęściej mieszanki skrzyp+pokrzywa+szałwia fixy,
Raz na jakiś czas przygotowuję jeszcze nagietka, tatarak i łopian po 1-2 łyżki każdego składnika.
Przepraszam, pewnie naiwne pytanie, ale gdzie można to wszystko kupic, np tatarak? Apteka czy tylko zielarski? W domu mam tylko pakrzywe i szałwię

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
pielęgnacja bezhumektantowa działa - po wyjściu na deszczyk zero puszaka
ale Ci dobrze

Cytat:
dziś mija drugi miesiąc jak chodzę w naturalnych włosach bardzo je polubiłam i już nigdy nie zrobię im krzywdy
u mnie mija 2,5 miesiąca i nie wyobrażam sobie żeby nie mieć moich loko-fal
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 19:08   #23950
emmi578
Raczkowanie

nie wiem czy w aptece maja akurat tatarak, ale mają np skrzyp, więc różne ziółka można tam znależć.
Napewno dostaniesz w zielarskim
emmi578 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 19:10   #23951
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

A ja się muszę pochwalić ( w sumie to nie wiem czy jest za bardzo czym ) ale dziś w szkole koleżanki się zachwycały moimi włosami.
Ja byłam z nich średnio zadowolona, były myte na szybko, rano. A że myłam u babci i zapomniałam szamponu i odżywki przed myciem to moje włosy dostały proteinek ryżowych z jakiejś odżywki (i szamponu niby też, ale jakoś w to specjalnie nie wierzę) z Nivea. No i skręt całkiem, całkiem, ale znów brakuje im tego 'czegoś'- zapewne przez dwa tygodnie katowania.

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 19:34   #23952
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Przepraszam, pewnie naiwne pytanie, ale gdzie można to wszystko kupic, np tatarak? Apteka czy tylko zielarski? W domu mam tylko pakrzywe i szałwię
Yasmin ja kupowałam w aptece, dokładnie zamawiałam w dozie. To jest rozdrobnione kłącze tataraku, które najpierw zalewa się wrzątkiem, potem gotuje i jeszcze pozostawia do naparzenia. Można też wykorzystać do kąpieli, takie jest zalecenie na opakowaniu. Jedna torebka 50g kosztuje niecałe 3 zł. Wejdź na doz. pl i wpisz sobie "kłącze tataraku". W zielarskim też na pewno będzie, nie wiem gdzie będzie Ci bliżej bo ja wszystkie zioła zamawiałam w dozie.
Najbardziej włosowym ziołem jest korzeń łopianu. Przygotowuje się go jak tatarak. Regularnie stosowane płukanki z łopianu ponoć wzmacniają włosy. Opakowanie 100g w dozie to koszt 1.77 zł. Jeśli chodzi o łopian to jest jeszcze olej z łopianu, któraś z naszych zakręconych chyba stosowała, zdaje mi się, że agison. Jeśli ktoś nie ma czasu na zaparzanie ziółek to może olej się sprawdzi
Jest jeszcze Capitavit, którego czasem używam jako wcierki. "Płyn jest ekstraktem etanolowym z kwiatu nagietka, kłącza tataraku, ziela pokrzywy, korzenia łopianu, ziela skrzypu, szyszek chmielu, z dodatkiem witaminy F." Szyszki chmielu to też sama dobroć dla włosów. Ekstrakt z nich jest w masce Glorii no i piwo rzecz jasna też je zawiera

Yasmin myślę, że w Twojej sytuacji, mam na myśli alergie, powinnaś uważać najbardziej na nagietka, bo to płatki kwiatka, wiec jakieś pyłki mogą zawierać, które mogą wywołać reakcję. Dobierz sobie jeszcze skrzyp do kolekcji

Na koniec chciałam jeszcze dodać, że to wcale nie jest naiwne pytanie sama nie miałam pojęcia, gdzie to dostać. Ale mam już nawyk sprawdzania wszystkiego w dozie, wpisuje w wyszukiwarkę dozową i dlatego taka mądra jestem hehehe

Edytowane przez smerf3
Czas edycji: 2010-09-01 o 19:54
Stary 2010-09-01, 22:45   #23953
norway
Raczkowanie

ratujcie! dbałam o loczki i były zgrabne i piękne, miękkie, błyszczące. wyjechałam na urlop do bułgarii, przypadkowo wzielam szampon i to omatko jakiś harkorowiec z timotei. w morzu pływałam w sumie 3 dni bo potem sie pochorowałam i szybko wracalam i za kazdym razem spłukiwałam sól z włosow. oprocz tego miałam odzywke do psikania z filtrem (ze zmywalnym silikonem, wczesniej uzywalam go w innych kosmetykach np odzywkach z ziaji i mi nie szkodzil) no i on w sumie mnie uratowal ale ta woda ktora leciala z kranow byla po prostu jakas dziwna.. no i stało się, mam fryzurę w kształcie litery A, makabrycznie przesuszoną, jakbym przeszła conajmniej rozjaśnianie, farbowanie, zdejmowanie koloru i trwałą w ciągu 1 dnia a do tego myła włosy pralce. nie wiem co z tym zrobić, wrociłam do starej pielegnacji czyli mycie odzywka yung (teraz to chyba isana?), odzywka do splukiwania mrs potters jakas z keratyna a do tego joanna bs. od czasu do czasu omo i plukanie octem. nie mam juz pomyslu, olej mam jedynie kokosowy i jedyny efekt jaki mi daje to połysk a nie moge go trzymac dluzej niz godzine bo robi się puch, zreszta musze go zmywac szamponem 3 razy. probowałam roznych olejow ale najczesciej w ogole nie moge tego zmyc z glowy (takie mam dziwne wlosy). zrobiłam eksperyment z napakowaną silikonem odżywką pantene (ogolnie silikon mi nie szkodzi tylko prostuje wlosy) bo po niej zwykle mialam gladkie i rowniez nie podzialala. nie mam juz pomyslu na te wlosy. zostaja tylko nozyczki? czy dac im jeszcze czas? od maja urosly mi 7cm.

dostalam takie cudo, mozna to jakos spozytkowac? moze nada sie na noc? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...i-jedwabiu.htm

proszę, pomozcie!
Stary 2010-09-01, 23:06   #23954
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez norway Pokaż wiadomość
ratujcie! dbałam o loczki i były zgrabne i piękne, miękkie, błyszczące. wyjechałam na urlop do bułgarii, przypadkowo wzielam szampon i to omatko jakiś harkorowiec z timotei. w morzu pływałam w sumie 3 dni bo potem sie pochorowałam i szybko wracalam i za kazdym razem spłukiwałam sól z włosow. oprocz tego miałam odzywke do psikania z filtrem (ze zmywalnym silikonem, wczesniej uzywalam go w innych kosmetykach np odzywkach z ziaji i mi nie szkodzil) no i on w sumie mnie uratowal ale ta woda ktora leciala z kranow byla po prostu jakas dziwna.. no i stało się, mam fryzurę w kształcie litery A, makabrycznie przesuszoną, jakbym przeszła conajmniej rozjaśnianie, farbowanie, zdejmowanie koloru i trwałą w ciągu 1 dnia a do tego myła włosy pralce. nie wiem co z tym zrobić, wrociłam do starej pielegnacji czyli mycie odzywka yung (teraz to chyba isana?), odzywka do splukiwania mrs potters jakas z keratyna a do tego joanna bs. od czasu do czasu omo i plukanie octem. nie mam juz pomyslu, olej mam jedynie kokosowy i jedyny efekt jaki mi daje to połysk a nie moge go trzymac dluzej niz godzine bo robi się puch, zreszta musze go zmywac szamponem 3 razy. probowałam roznych olejow ale najczesciej w ogole nie moge tego zmyc z glowy (takie mam dziwne wlosy). zrobiłam eksperyment z napakowaną silikonem odżywką pantene (ogolnie silikon mi nie szkodzi tylko prostuje wlosy) bo po niej zwykle mialam gladkie i rowniez nie podzialala. nie mam juz pomyslu na te wlosy. zostaja tylko nozyczki? czy dac im jeszcze czas? od maja urosly mi 7cm.

dostalam takie cudo, mozna to jakos spozytkowac? moze nada sie na noc? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...i-jedwabiu.htm

proszę, pomozcie!
Jeśli rzeczywiście się przesuszyły to nie wiem czy same proteiny pomogą. Jeśli nie możesz olejować włosów to sporóbuj do maski lub odżywki dodać kilka kropel oleju i pozostawić na dłuższy czas. Kokos to chyba najłatwiej zmywalny olej. Niektóre dziewczyny zmywają nawet odżywką. Spróbuj odżywkę Garnier Avocado i Karite. Możesz także wzbogacić maskę łyżka miodu lub sokiem z aloesu. Mnie ostatnio pomogła maska z żelu lnianego. Jak wyglądała Twoja pielęgnacja przed urlopem? Tylko to, co opisałaś, czy coś jeszcze? Może przesadziłaś z proteinami i powinnaś je na jakiś czas odstawić?
Czy odżywka w spreju nie miała w składzie alkoholu?

Edytowane przez smerf3
Czas edycji: 2010-09-01 o 23:07
Stary 2010-09-01, 23:25   #23955
norway
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli rzeczywiście się przesuszyły to nie wiem czy same proteiny pomogą. Jeśli nie możesz olejować włosów to sporóbuj do maski lub odżywki dodać kilka kropel oleju i pozostawić na dłuższy czas. Kokos to chyba najłatwiej zmywalny olej. Niektóre dziewczyny zmywają nawet odżywką. Spróbuj odżywkę Garnier Avocado i Karite. Możesz także wzbogacić maskę łyżka miodu lub sokiem z aloesu. Mnie ostatnio pomogła maska z żelu lnianego. Jak wyglądała Twoja pielęgnacja przed urlopem? Tylko to, co opisałaś, czy coś jeszcze? Może przesadziłaś z proteinami i powinnaś je na jakiś czas odstawić?
Czy odżywka w spreju nie miała w składzie alkoholu?
nie, nie miala alkoholu. testowałam ją przed wyjazdem i nic moim włosom nie robiła. przed urlopem było tak jak opisałam, okazyjnie wcierałam palome w skalp bo włosy bardzo źle na nią reagują. spróbuję żelu lnianego ale moje włosy ogólnie źle reagują na naturalną pielęgnację. miód? omatko. mleko i pochodne? zdala ode mnie. jajka? bron boze. zioła? nie ma mowy. oleje? odpadaja. jedynie dobrze reaguja na ocet, sa wtedy miekkie jak u dziecka. odstawic wszystko tez probowalam na kilka dni ale tylko sie pogorszyło.

a jak to cudo ktorego link wstawilam? bedzie cos z tego? moze daloby sie to jakos podrasowac? jeszcze nie uzywalam.
Stary 2010-09-01, 23:47   #23956
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
nie, nie miala alkoholu. testowałam ją przed wyjazdem i nic moim włosom nie robiła. przed urlopem było tak jak opisałam, okazyjnie wcierałam palome w skalp bo włosy bardzo źle na nią reagują. spróbuję żelu lnianego ale moje włosy ogólnie źle reagują na naturalną pielęgnację. miód? omatko. mleko i pochodne? zdala ode mnie. jajka? bron boze. zioła? nie ma mowy. oleje? odpadaja. jedynie dobrze reaguja na ocet, sa wtedy miekkie jak u dziecka. odstawic wszystko tez probowalam na kilka dni ale tylko sie pogorszyło.

a jak to cudo ktorego link wstawilam? bedzie cos z tego? moze daloby sie to jakos podrasowac? jeszcze nie uzywalam.
Tam masz proteiny, co prawda dość daleko w składzie, ale są. I ekstrakty z ziół właśnie. Nie mówię o stricte olejowaniu, ale o dodaniu kilku kropel do maski. Jakie masz jeszcze maski/odżywki? Czemu wzbraniasz się przed miodkiem? Na czym polega zła reakcja włosów na niego? Nawet Yasmin, która ma alergię na miód stosowała z powodzeniem. Dodaj choćby łyżeczkę do porcji maski/odżywki. Włosy będą miękkie, błyszczące i nawilżone. Jakie są objawy przesuszenia w Twoim przypadku? Może się po prostu bardziej puszą? A jeśli to przedawkowanie protein to spróbuje je na jakiś czas odstawić. Którego Yunga używałaś, różowego czy z Babassu? Jakiej Joanny bs używasz?
Płukanka octowa zmiękcza Ci włosy? Wydawało mi się, że używa sie jej w celu zakwaszenia, zamknięcia łusek, a więc daje efekt raczej nabłyszczenia? Jakiego octu używasz, w jakich proporcjach? Czym stylizujesz?

Nie chodzi o odstawienie wszystkiego, ale o chwilową eliminacje protein. Z Twojego opisu pielęgnacji wynika, że włosy nie miały tak naprawdę solidnego nawilżenia i odżywienia.

Edytowane przez smerf3
Czas edycji: 2010-09-01 o 23:49
Stary 2010-09-02, 00:05   #23957
norway
Raczkowanie

Cytat:
Tam masz proteiny, co prawda dość daleko w składzie, ale są. I ekstrakty z ziół właśnie. Nie mówię o stricte olejowaniu, ale o dodaniu kilku kropel do maski. Jakie masz jeszcze maski/odżywki? Czemu wzbraniasz się przed miodkiem? Na czym polega zła reakcja włosów na niego? Nawet Yasmin, która ma alergię na miód stosowała z powodzeniem. Dodaj choćby łyżeczkę do porcji maski/odżywki. Włosy będą miękkie, błyszczące i nawilżone. Jakie są objawy przesuszenia w Twoim przypadku? Może się po prostu bardziej puszą? A jeśli to przedawkowanie protein to spróbuje je na jakiś czas odstawić. Którego Yunga używałaś, różowego czy z Babassu? Jakiej Joanny bs używasz?
Płukanka octowa zmiękcza Ci włosy? Wydawało mi się, że używa sie jej w celu zakwaszenia, zamknięcia łusek, a więc daje efekt raczej nabłyszczenia? Jakiego octu używasz, w jakich proporcjach? Czym stylizujesz?

Nie chodzi o odstawienie wszystkiego, ale o chwilową eliminacje protein. Z Twojego opisu pielęgnacji wynika, że włosy nie miały tak naprawdę solidnego nawilżenia i odżywienia.
ok, juz sie spowiadam.

mycie https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...k-jedwabiu.htm
odzywka https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...i-keratyna.htm (widze ze ma tragiczne opinie ale mi pasowala)
odzywka bs https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...generujacy.htm

niczego wiecej nie uzywam, jak myje czasem szamponem to dodaje do niego kilka kropli olejku rycynowego. jak sie objawia nietolerancja miodu w maseczkach domowej roboty i tym podobnych? nie da sie tego zmyc z wlosow (probowalam roznistych proporcji) i są potem dziwnie tępe, jak po szamponie babydream. tak samo po olejowaniu.

objawy przesuszenia: puszenie, włosy w dotyku są suche i troche sztywne, czuc pod ręką jakby fakturę tak jakby odstajace koncowki albo polamane wlosy a wczesniej byly gladkie ze wszystkie spinki mi zjezdzaly. nie maja polysku no i mam tak jakby aureolke w niektorych miejscach z takich polamanych wlosow. mialam takie zjawisko raz w zyciu jak pol roku codziennie mylam i prostowalam wlosy. a to na pewno nie jest przekarmienie bo zaczelo mi sie to dziac juz podczas wyjazdu a nie dopiero po powrocie..

ocet: 10% taki kuchenny, tak na oko lyzka octu na 750ml wody

edit: nie suszę suszarką, nie prostuję.

Edytowane przez norway
Czas edycji: 2010-09-02 o 00:07
norway jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 00:26   #23958
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
ok, juz sie spowiadam.

odzywka https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...i-keratyna.htm (widze ze ma tragiczne opinie ale mi pasowala)

niczego wiecej nie uzywam, jak myje czasem szamponem to dodaje do niego kilka kropli olejku rycynowego. jak sie objawia nietolerancja miodu w maseczkach domowej roboty i tym podobnych? nie da sie tego zmyc z wlosow (probowalam roznistych proporcji) i są potem dziwnie tępe, jak po szamponie babydream. tak samo po olejowaniu.

objawy przesuszenia: puszenie, włosy w dotyku są suche i troche sztywne, czuc pod ręką jakby fakturę tak jakby odstajace koncowki albo polamane wlosy a wczesniej byly gladkie ze wszystkie spinki mi zjezdzaly. nie maja polysku no i mam tak jakby aureolke w niektorych miejscach z takich polamanych wlosow. mialam takie zjawisko raz w zyciu jak pol roku codziennie mylam i prostowalam wlosy. a to na pewno nie jest przekarmienie bo zaczelo mi sie to dziac juz podczas wyjazdu a nie dopiero po powrocie..

Zwróć uwagę, że w każdym z produktów, które stosujesz są proteiny. Nie używasz żadnej dobrze odżywiającej maski. Nawilżania właściwie nie ma. Na początek maska z żelu lnianego koniecznie. Spróbuj jeszcze raz z miodem, ale zastosuj proporcje 2 porcje odżywki na 1 porcje miodu. Spróbuj też kupić sobie jednak Garniera Avocado, koszt 6-7 zł. Ma dobry skład, nasze forumowe zakręcone sobie chwalą. Może trochę przeciążać włosy. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...slo-karite.htm Bardzo lubię też te odzywkę i ja najczęściej mieszam z miodem:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...-Aloe-Vera.htm
Przydałby Ci się też Biowax. Wydaje mi się, że na Joannach i Yungu Twoim włoskom po prostu czegoś brakuje bo to nie są jakieś bogate składowo produkty.
Próbuj na jakiś tydzień odstawić proteiny, tylko - kurde - będziesz musiała odstawić wszystkie produkty, których używasz. Postaraj się zastąpić je czymś innym, bardziej nawilżającym, odżywczym. Bo mnie się widzi, że Twoja dotychczasowa pielęgnacja jest bardzo uboga. Nie wiem co sądzą o tym nasze forumowe ekspertki
Pytam jakiego octu używasz bo są różne, spirytusowy, winny, jabłkowy, balsamiczny i de facto wszystkie są kuchenne.
Stary 2010-09-02, 00:32   #23959
norway
Raczkowanie

chyba jabłkowy. spróbuję pociągnąć ten tydzien do konca na tym co mam a potem spróbuję odstawic. i kupic tego garniera (biedna jestem jak myszka) baardzo Ci dziękuję gonią mnie spać będę zdawać relacje z mojej walki
Stary 2010-09-02, 00:36   #23960
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
chyba jabłkowy. spróbuję pociągnąć ten tydzien do konca na tym co mam a potem spróbuję odstawic. i kupic tego garniera (biedna jestem jak myszka) baardzo Ci dziękuję gonią mnie spać będę zdawać relacje z mojej walki
Maska z żelu lnianego wyjdzie taniutko szczególnie jeśli masz siemię w domu. No to za skuteczną walkę
Stary 2010-09-02, 12:12   #23961
anoska
Zakorzenienie

dziewczyny, gdzie można kupić produkty Fitomed?
Stary 2010-09-02, 12:28   #23962
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
dziewczyny, gdzie można kupić produkty Fitomed?
Na stronce fitomedu masz spis gdzie kupić Ogólnie w DOZ-ie lub w Warszawie jest kilka sklepów

http://www.fitomed.pl/dystrybutorzy/cms_k/?idk=20

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 13:43   #23963
pieterowa
Przyczajenie

hej ;D
ja chciałam tylko napisać iż podpinanie tych włosów u nasady(to ma jakąś swoją nazwę ale nie pamiętam ;p) jest suuuuper mimo że robię to po swojemu a nie tak jak trzeba to jest o niebo lepiej ;p

"Chodź, pokażę Tobie świat w moich barwach, tam gdzie wiatr unosi nas nad obłoki i te miasta"
pieterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 17:49   #23964
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Yasmin ja kupowałam w aptece, dokładnie zamawiałam w dozie. To jest rozdrobnione kłącze tataraku, które najpierw zalewa się wrzątkiem, potem gotuje i jeszcze pozostawia do naparzenia. Można też wykorzystać do kąpieli, takie jest zalecenie na opakowaniu. Jedna torebka 50g kosztuje niecałe 3 zł. Wejdź na doz. pl i wpisz sobie "kłącze tataraku". W zielarskim też na pewno będzie, nie wiem gdzie będzie Ci bliżej bo ja wszystkie zioła zamawiałam w dozie.
Najbardziej włosowym ziołem jest korzeń łopianu. Przygotowuje się go jak tatarak. Regularnie stosowane płukanki z łopianu ponoć wzmacniają włosy. Opakowanie 100g w dozie to koszt 1.77 zł. Jeśli chodzi o łopian to jest jeszcze olej z łopianu, któraś z naszych zakręconych chyba stosowała, zdaje mi się, że agison. Jeśli ktoś nie ma czasu na zaparzanie ziółek to może olej się sprawdzi
Jest jeszcze Capitavit, którego czasem używam jako wcierki. "Płyn jest ekstraktem etanolowym z kwiatu nagietka, kłącza tataraku, ziela pokrzywy, korzenia łopianu, ziela skrzypu, szyszek chmielu, z dodatkiem witaminy F." Szyszki chmielu to też sama dobroć dla włosów. Ekstrakt z nich jest w masce Glorii no i piwo rzecz jasna też je zawiera

Yasmin myślę, że w Twojej sytuacji, mam na myśli alergie, powinnaś uważać najbardziej na nagietka, bo to płatki kwiatka, wiec jakieś pyłki mogą zawierać, które mogą wywołać reakcję. Dobierz sobie jeszcze skrzyp do kolekcji

Na koniec chciałam jeszcze dodać, że to wcale nie jest naiwne pytanie sama nie miałam pojęcia, gdzie to dostać. Ale mam już nawyk sprawdzania wszystkiego w dozie, wpisuje w wyszukiwarkę dozową i dlatego taka mądra jestem hehehe
Dziękuje Ci bardzo
zapisałam sobie i pomyślę nad zakupami w dozie, bo jakoś zielarskiego sklepu nie kojarzę
tyle rzeczy mam do przetestowania, chyba jakiś harmonogram przygotuję

Cytat:
ok, juz sie spowiadam.

Brakuje jakiejś porządnej maski odżywczej,
potters jest fajny ale do mycia, raczej nie odżywi włosów
a po urlopie widać potrzebują więcej
Też Cie namawiam do miodu - daj mu jeszcze jedną szansę

Cytat:
Napisane przez pieterowa Pokaż wiadomość
hej ;D
ja chciałam tylko napisać iż podpinanie tych włosów u nasady(to ma jakąś swoją nazwę ale nie pamiętam ;p) jest suuuuper mimo że robię to po swojemu a nie tak jak trzeba to jest o niebo lepiej ;p
żabkowanie
też muszę spróbować

Dziewczynki mój TŻ jest aktualnie we Francji i pomyślałam, że wykorzystam go do jakiś zakupów
pomyślałam o garnierze ultra doux, niestety nie umiem nigdzie znaleźć składów
może coś doradzicie??
a może warto tam kupić coś innego do włosów czego nie ma na naszym rynku?
wrzucam fotki ultra doux ktore mnie interesuje, pomozcie wybrac
napisalam ze chce odżwykę więc teraz nie mogę mu kazać przywieźć 15 butelek
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 17:59   #23965
pieterowa
Przyczajenie

nooo właśnie, żabkowanie ;p
a poza tym narazie nie czynie żadnych postępów oprócz nieprostowania włosów ;/;D

"Chodź, pokażę Tobie świat w moich barwach, tam gdzie wiatr unosi nas nad obłoki i te miasta"
pieterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 18:14   #23966
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pieterowa Pokaż wiadomość
hej ;D
dobrze, że u Ciebie się sprawdza ja niby też podpinam ale przyczynia się u mnie do tak niesamowitej objętości że trochę przegięcie

hm dobrze zrozumiałam, że biowax jest b.nawilżający? Bo ja mam wrażenie, że u mnie w pielęgnacji może być tego nawilżenia nieco za mało, i tak będę musiała złamać odwyk włosowy bo muszę kupić joannę b/s to i jeszcze jakąś maskę czy odżywkę będę mogła wrzucić do koszyka, bo jak szaleć to szaleć, ale chciałabym wybrać coś z głową

może najprościej będzie jak do wątku o zbiorach produktów wrzucę pełną listę i wtedy was poproszę o opinię, ja mam wrażenie, że mam tylko proteinowce i emolientowce
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 18:31   #23967
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
dobrze, że u Ciebie się sprawdza ja niby też podpinam ale przyczynia się u mnie do tak niesamowitej objętości że trochę przegięcie

hm dobrze zrozumiałam, że biowax jest b.nawilżający? Bo ja mam wrażenie, że u mnie w pielęgnacji może być tego nawilżenia nieco za mało, i tak będę musiała złamać odwyk włosowy bo muszę kupić joannę b/s to i jeszcze jakąś maskę czy odżywkę będę mogła wrzucić do koszyka, bo jak szaleć to szaleć, ale chciałabym wybrać coś z głową

może najprościej będzie jak do wątku o zbiorach produktów wrzucę pełną listę i wtedy was poproszę o opinię, ja mam wrażenie, że mam tylko proteinowce i emolientowce
Zależy jaki Biowax. Są proteinowe, do włosów suchych i zniszczonych, ja mam do włosów słabych i wypadających z aloesem. Zawsze możesz do waxa dorzucić coś extra:d
Stary 2010-09-02, 18:32   #23968
kasiahanka
Przyczajenie

hej czy moze ktoras z Was uzywa Rossmann Styling Wax - wosk stulizujacy? kiedys kupilam i teraz znalazlam na polce i nie wiem czy mozna stosowac zgodnie z CG.
jego sklad:
petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin, oleyl erucate, simmondisia chinensis oil, parfum, panthenol
kasiahanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 18:52   #23969
wrily_curly
Rozeznanie

ja Ci mogę powiedzieć tyle, że parafina może obciążyć a nawilżacz pantenol jest po zapachu więc jakby go nie było, ale moja wiedza z tej dziedziny jest nikczemna w porównaniu z innymi kręciołkami
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 20:21   #23970
Madziulena
Raczkowanie

Witam Was
Śledzę Wasze poczynania już prawie rok. Od połowy listopada staram się zachwywać metody CG. Moje włosy mają swoje lepsze i gorsze dni, ale zdecydowanie mogę powiedzieć, że od czasu zmiany pielęgnacji ich stan poprawił się.
Piszę tutaj jednak w innej sprawie, mianowicie na jednym z filmików na yt pewna dziewczyna z Polski wypowiadała się na temat zamienników różnych kosmetyków. Stwierdziła ona, że w przypadku braku odżywki możemy użyć kremu nivea. Co o tym sądzicie? Odważyłybyście się nałożyć ten krem na włosy?

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 23 (0 użytkowników i 23 gości)

Zasady wysyłania wiadomości