Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-02, 23:21   #3481
niebieskaa
Rozeznanie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
każdy związek przeżywa takie chwile... Uszka do góry najważniejsze aby z tego razem wyjść.
a kiedy macie tą rocznice ? bo nam też niedługo już stuknie dwójka ... tzn 1.10
Dzieki za pocieszenie...rocznice mamy 13.09 . za duzo sie denerwuje a nie chce szkodzic dziecku, myślę czesto że wolałabym być sama, zeby nie polegać na nikim innym i tym samym nie zawodzić się ehh smutno mi juz 3dzień ryczałam
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 06:40   #3482
Priety
Raczkowanie

GG do Priety
Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Hej dziewczynki

Kootekk będzie dobrze, Michaś już duży i silny jest - da sobie radę A Ty dzielnie go trzymasz

Niebieskaa A może jeszcze się ułoży? Zawsze będą momenty, że wszystko się będzie wydawało beznadziejne, ale może warto dać sobie troszkę czasu? Trzymam za Ciebie

Donuś pokoik śliczny Aż zazdroszczę My mamy kawalerkę i mały będzie tylko miał swój kącik, ale pocieszam się tym, że zawsze będzie blisko mnie

Witaminy nie wszystkie są przyswajalne dla naszego z organizmu z tego co jemy dlatego powinno się brać dodatkowe. Poza tym tak naprawdę powinnyśmy tych witaminek więcej mieć, żeby dla maluszka jeszcze starczyło, a nie tylko dla nas... Mnie się wydaje, że jak się nie przesadza oczywiście, to witaminki na pewno nie mogą zaszkodzić. Mi np gin powiedział, że powinnam zwrócić uwagę na to czy w witaminach jest jod, bo u nas go brakuje, a dziecku jest potrzebny, o czym nie wiedziałam

Muszę Was nadrabiać dzisiaj, bo wczoraj po południu się położyłam i zasnęłam A potem się obudziłam przed 22, przebrałam się tylko w piżamkę i poszłam spać dalej I dalej mi się spać chce Normalnie masakra jakaś
Ale jak leżę to brzuszek mnie boli, wczoraj jak wstawałam nawet na parę minut to zaraz zaczynało mnie ciągnąć i boleć... To może lepiej, że pospałam, bo przynajmniej mnie nie korciło, że coś trzeba robić. Ciekawa jestem jak to będzie dzisiaj... Mam nadzieję, że nic mnie nie będzie bolało i Maks będzie dzisiaj grzeczny, bo wczoraj nawet jak usiadłam to on mi zaraz skakał po pęcherzu
Priety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:10   #3483
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niebieskaa Pokaż wiadomość
Dzieki za pocieszenie...rocznice mamy 13.09 . za duzo sie denerwuje a nie chce szkodzic dziecku, myślę czesto że wolałabym być sama, zeby nie polegać na nikim innym i tym samym nie zawodzić się ehh smutno mi juz 3dzień ryczałam
na to bierz poprawke, my w ciazy troche "wyolbrzymiamy" i same szukamy problemow tam gdzie ich nie ma -przynajmniej czesto tak jest ja w tej ciazy "rozwodzilam" sie juz 2 razy (w poprzedniej nie zlicze) a w tym miesiacu bedzie 4 rocznica slubu i kochamy sie strasznie
kotekk Michalek
polozna przychodzi po zgloszeniu przez nas w wybranej przychodni urodzenia dziecka i zapisaniu go tam- polozna bedzie z przychodni w ktorej zdeklarujemy dziecko
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:18   #3484
szarlot27
Raczkowanie

Cześć dziewczyny witam w ten deszczowy poranek. nie wiem czemu ale codziennie budzę się około 5.potem trochę przysypiam i wstaję.

wczoraj robiłam odnowienie mebli w kuchni. meble mam dosyć stare,ale się trzymają. na razie nie mamy kasy żeby je wymieniać.Kupiłam okleinę imitującą stare drewno w Leclercu (8 zł za rolkę) i zaczęłam powoli oklejać szafki.myślałam, że mi to nie wyjdzie, że bedą bąble itp.ale efekt jest super.zostały mi jeszcze do oklejenia dwie szafki.trochę zabawy z tym jest.ale warto.jakbym nowe meble miała.

mam jeszcze problem z drzwiami w łazience są stare i zniszczone.jak można je odnowić czy macie jakieś pomysły.
czy pomalować farbą olejną,czy emaliową, czy jeszcze coś innego. czekam na podpowiedzi.
dzięki

68 kg czerwiec 2015 r.
cel:50 kg
szarlot27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:25   #3485
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cześć!

O fajnie, ja nie wiedziałam o tej położnej z przychodni. I tak do tej przychodni pewnie chodzić nie będę, ale faktycznie może taka pani przydałaby się na początek.

Kootek, .

Witaminy - moja gin. poleciła mi brać przez cały okres ciąży i laktacji. Podobno te suplementy są bardziej dla mamy niż dla malucha. Chodzi o to, żeby się nie zaniedbać, nie dopuścić do jakichkolwiek braków, bo konsekwencje tego moga być widoczne nawet dużo później.

A u nas pięknie- już trochę jesiennie - świeci słoneczko.

Dziś wieczorkiem jadę na działkę - do niedzieli. Plisss, nie piszcie za dużo.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:34   #3486
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szarlot27 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny witam w ten deszczowy poranek. nie wiem czemu ale codziennie budzę się około 5.potem trochę przysypiam i wstaję.

wczoraj robiłam odnowienie mebli w kuchni. meble mam dosyć stare,ale się trzymają. na razie nie mamy kasy żeby je wymieniać.Kupiłam okleinę imitującą stare drewno w Leclercu (8 zł za rolkę) i zaczęłam powoli oklejać szafki.myślałam, że mi to nie wyjdzie, że bedą bąble itp.ale efekt jest super.zostały mi jeszcze do oklejenia dwie szafki.trochę zabawy z tym jest.ale warto.jakbym nowe meble miała.

mam jeszcze problem z drzwiami w łazience są stare i zniszczone.jak można je odnowić czy macie jakieś pomysły.
czy pomalować farbą olejną,czy emaliową, czy jeszcze coś innego. czekam na podpowiedzi.
dzięki
olejna to chyba jakbys sie wyprowadzila na tydzien nie polecam
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:40   #3487
szarlot27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
ale fajnie 5 paczek czekamy na fotki rzeczy dla Madzi i Twoich

wczoraj byłam w Kauflandzie i 5 kg proszku Lovella kosztowało 39 zł, to chyba się opłaca, no nie?? i to nie była promocja już nie mogę sie doczekać kiedy popiorę wszystkie ubranka, gorzej później z prasowaniem
kupiłam wczoraj ten proszek w kauflandzie,naprawdę się opłaca.
Kupiłam też płyn do płukania Lenor biały dla dzieci.siostra mówiła mi, że ubranka pięknie po nim pachną

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
hej jakos mi sie udalo net odpalic, ale nie weim czy zdolam cos wiecej zrbic niz tylko tego posta napisac

bardzo bym was chciala nadrobic i ppoczytac co tam u was, moze mi sie uda

ja dalej leze ale wyniki z dnia na dzien gorzej mam nadzieje ze jeszcze przynajmniej ten weekend przetrzyiemy, no zobaczymy

moj gin i polozne mnie pocieszaja ze dziecko sobe da rady bo to juz nie takie male znowu i nie takie malenstwa sie rodza, ostatnio mieli blizniaki po 1kg i juz je wypisali bo ladnie podrsly wiec nie mam sie martwic

troche nie to podtrzymuje na duchu

ide probowac czy was nadrobie, nawet nie wiem co u ishki

trzymajcie sie
buziaczki
nie martw się. moja ginekolog powiedziała, że tak zwaną godziną W jest 28 tydzień.Podobno po skończeniu przez dzidzię tego tygodnia u nas na oddziale neonantologii doskonale radzą sobie z takimi maluchami.ważne jest tylko to, żeby dostać leki na rozwój pęcherzyków płuc.trzeba je brać minimum 48 godzin wtedy płucka będą pracowały.

Cytat:
Ehh ciagle przezywam z tż wzloty i upadki daliśmy sobie ostatnią szansę, ale chyba ja zmarnowaliśmy, nie wiem co z tego będzie w ogóle...a niedługo nasza 2 rocznica ma być
współczuję Ci. to samo przeżywałam w sierpniu.ciągle się kłócilismy.nie było fajne.TŻ gadał mi jakieś nieprzyjemne rzeczy. wtedy też twardniał mi mocno brzuch. pewnie przez stres. teraz nie wiem czy to zasługa leków, czy tego, że juz się tak nie denerwuję (przestałam się przejmować)-ale brzuch jakby lepiej
.

---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Cytat:
Napisane przez melabn Pokaż wiadomość
olejna to chyba jakbys sie wyprowadzila na tydzien nie polecam
no właśnie, na czas malowania przez tż mieszkania i tak muszę się wyprowadzić na tydzień do koleżanki, gdyż musi pomalować grzejniki olejną właśnie i trochę boję się siedzieć w tym całym pyle i smrodzie

68 kg czerwiec 2015 r.
Stary 2010-09-03, 07:41   #3488
malgosiak25
Raczkowanie

Dzień Doberek u mnie też szaro ponuro i leje

Ja chyba zaczynam cierpieć na bezsenność, obudziłam się o 3 i do 5 nie spałam masakra już miałam się wziąć za zaległe prasowanie :/ ale pomęczyłam się w łóżku przewracając się z boku na bok :/

Najprawdopodobniej od popołudnia przez tydzień będę bez neta, ale postaram się jakoś skombinować chwile bo jedziemy na tydzień do teściów, a tam kiepsko z netem :/
malgosiak25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:48   #3489
79 Marta
Wtajemniczenie

właśnie to samo miałam pisac o bezsenności! budzę się w nocy , oczy jak 5 zł i sen nie przychodzi. Wstaję o 6:30, bo ileż można leżeć. Nie kumam tego za bardzo, bo od jakiegoś czasu nie śpię w dzień, a tu sen znika. Z zasypianiem nie mam problemu, ale szybko się wybudzam i ponowne zaśnięcie mało prawdopodobne. Jeszcze jakby mnie coś bolało, niewygodnie by było -to bym zrozumiała. Ale jest ok
Stary 2010-09-03, 07:52   #3490
szarlot27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
właśnie to samo miałam pisac o bezsenności! budzę się w nocy , oczy jak 5 zł i sen nie przychodzi. Wstaję o 6:30, bo ileż można leżeć. Nie kumam tego za bardzo, bo od jakiegoś czasu nie śpię w dzień, a tu sen znika. Z zasypianiem nie mam problemu, ale szybko się wybudzam i ponowne zaśnięcie mało prawdopodobne. Jeszcze jakby mnie coś bolało, niewygodnie by było -to bym zrozumiała. Ale jest ok
czytałam w m jak mama , że to normalne w 7 miesiącu ciąży.ciekawe

68 kg czerwiec 2015 r.
Stary 2010-09-03, 08:27   #3491
kretencja
Zakorzenienie

Cześć, dziewczyny.
Też czytałam o bezsenności w 7 miesiącu, ale ja dopiero 7 miesiąc zaczynam A od dwóch budzę się o 6-6,30 i nie mogę już zasnąć, nieważne o której się położę. Nie wiem, co jest przyczyną. Czasem mi się chce siku, ale nie zawsze...Więc też nie kumam...

W strasznie złym nastroju jestem dziś. Wczoraj wieczorem znowu z mężem się pokłóciłam strasznie, przepłakałam cały wieczór i zasnęliśmy obrażeni (a bardzo rzadko kładziemy się spać bez dogadania się wcześniej). Dziś rano pogadaliśmy i może jest trochę lepiej, ale ja ciągle mam chandrę. Biedny ten mój synuś, ciągle go nerwami zamęczam
Do tego robotnicy przyszli i... okazało się, że gładź nie doschła w narożnikach. Więc przyjdą dopiero w poniedziałek ją szlifować. Wszystko się przeciąga, cholera jasna. Dopiero jak będą ściany zrobione, można zawołać ludzi od paneli do pomiarów podłogi. Dopiero jak pomierzą - można panele kupić. Dopiero jak będzie ustalony termin założenia paneli - można zamówić meble... I tak dalej. Będziemy się z tym do listopada bujać jak tak dalej pójdzie. A ja juć teraz męczę się głupim umyciem wanny... Kto będzie sprzątał i urządzał po remoncie?
Masakra.

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 08:35   #3492
kliwia
Zakorzenienie

kretencja glowa do gory.
Ja to sie mecze przejsciem do kuchni i spowrotem na kanape

porazdzcie bo nie wiem co mam zorbic
Mamy dostac lozeczko od szwagra - 140x70
lozeczko nei wejdzie do naszej sypialni, i bedzie musialo stac w pokoju graniczacycm z sypialnia.
Brac to lozeczko, czy kupic 120x60 ktore wejdzie do sypialni?

po prostu az mi sie plakac chce, a dzis to w ogole
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 08:42   #3493
EdziaO
Zakorzenienie

cześć dziewczyny!

Nie mogłam spać jakoś. Wczoraj znowu wydzwaniali do mnie z pracy. Ale staram się nie denerwować. W przyszłym tygodniu do nich jadę wyjaśnić kilka wątpliwości zawodowych, ale też do szefa rozwiać ostatecznie wszelkie wątpliwości na temat współpracy ze mną w okresie macierzyńskiego. Współpracy nie będzie oczywiście. I chyba muszę mu nakreślić, że ja z tych dodatkowych dwóch tygodni skorzystam. I na pewno w nastepnej kolejności urlop za 2010(mam 25 dni) i od razu cały za 2011(26 dni). A następnie skorzystam z części wychowawczego. Trudno.

A wczoraj poprałam sobie ciuszki. Zajęły całą rozłożona suszarkęczyżbym przesadziłaAle mam same "normalne", nie mam żadnych mini-dorosłych.

A dziś się zabieram za pichcenie boooo w niedzielę mamy pierwsza rocznicęjutro robimy dla rodziny a w niedzielę tylko my
Więc muszę spróbować stworzyć jakieś ciastaA nie jest to dla mnie zadanie proste.

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 08:47   #3494
kretencja
Zakorzenienie

Kliwia, ja bym nie brała.
Mam podobną sytuację, kuzynka zaproponowała mi łóżeczko po swoich dzieciach. Jest jednak trochę niewymiarowe moim zdaniem, a nasza sypialenka jest na styk. Więc zwyczajnie powiemy, że jednak wolelibyśmy nowe

Edzia, powodzenia. Ja w ciastach też nie jestem mocna, z wyjątkiem sernika

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-03, 08:54   #3495
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
TŻ może skorzystać z urlopu tacierzyńskiego niezależnie od Twojego dodatkowego urlopu. Teraz jest to tydzień, nie wiem, czy od 2011 bedzie to 2 tygodnie. Dłużej mógłby być na tacierzyńskim w przypadku, gdy Ty zrezygnujesz z części swojego macierzyńskiego. Powiem szczerzę, że w tacierzynskim ekspertem nie jestem, bo przepis wszedł od 2010 a ja jeszcze nie spotkałam się z takim przypadkiem w swojej pracy (od kwietnia na L-4 jestem). Ale pewnie w swoim czasie poczytam przepisy,w koncu mój TŻ ma w tym też biznes
oooo dziękuję Ci bardzo. no i jeszcze dodam tylko, że TŻ może wziąć do dwóch tygodni opieki nad kobietą i dzieckiem. wypisuje je lekarz przy wypisie ze szpitala. trzeba go o to zapytać i przekonać najczęściej, że kobiecie nie ma kto pomóc. jeśli ktoś może niemal bezkarnie korzystać ze zwolnień(duża firma, posada państwowa) to na pewno warto.
Te dodatkowe 2 tygodnie płatne są tak jak macierzyński, czyli nadal ze środków ZUS?
Czy ja mogę jeszcze jedno jedyne pytanie?A co tam spróbuję najwyżej mnie zabijesz. Mianpowiecie chodzi o urlop. Zaraz po macierzyńskim chciałam skorzystać z urlopu za 2010(jestem na L-4 od kwietnia ale z tego co wiem urlop należy mi się za cały rok) a nstąpnie wziąć całe 26 dni za 2011. I moje pytanie jest takie:
-czy mogę wziąć w kolejności macierzyński-urlop 2010-urlop 2011-wychowawczy
-czy urlop za 2011 przy takich założeniach przysługuje mi w pełnym wymiarze(część roku przebywam na macierzyńskim, część na wychowawczym)

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Ktory byscie braly?
http://allegro.pl/laktator-lovi-sens...209818957.html
http://allegro.pl/laktator-reczny-lo...184353627.html za tym przemawia caly silikonowy lejek wiec do piersi sie przystosuje pewnie ale ta gruszka...
http://allegro.pl/fizjologiczny-lakt...193498883.html

Brzuch mnie boli
ja bym wybrała ten pierwszy

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszka255 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny! piszecie o kosmetykach i o pieluchach, a jaki proszek bedziecie kupowaly do ciuszkow? ja zastanawiam sie nad lovela ale jest drogi...
ja ma lovele właśnie

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Dzasta, no, tej liszce zapewne nie było do śmiechu

Edzia, ja też przenoszę ślimaki i gąsienice właśnie.

To, że faceci są tacy inni niż my bywa denerwujące, ale tak naprawdę jest świetne. Wyobraźcie sobie świat złożony wyłącznie z istot takich jak my - zmiennych, nadwrażliwych, płaczliwych, skłonnych do przesady i histerii. Nie mówię, że stale takie jesteśmy, ale mamy jednak taką tendencję, zmienny charakter. Ja bym oszalała z własną kopią Mój mąż, choć nie bez wad, jest stabilny emocjonalnie, wyciszony, spokojny, pewny siebie, świadomy własnej wartości. Jest dla mnie oparciem i oazą spokoju. Gdyby był tak rozchwiany, nadwrażliwy, lękliwy, skłonny do emocjonalnego roztrząsania wszystkiego jak ja jestem, to byśmy oboje szybko oszaleli

A w ogóle położyłam się na drzemkę z moim niewyspanym mężem i przespałam 2 godziny! Masakra Ciekawe, kto będzie w nocy spał
o tak ja bym zdecydowanie ze sobą nie wytrzymała. niestety miewam bardzo gwałtowne reakcje.

Stary 2010-09-03, 08:55   #3496
kliwia
Zakorzenienie

kretencja ech.
Z mezem doszlismy do wniosku ze na pierwsze meisiace wyniesiemy szafe i komode z sypialni - do pokoju 'otwartego' w ktorym na razie nie ma nic, a mialbys niby dzieciecy. Wstawimy to duze lozeczko bo dlugo posluzy. nawet do 6r zycia.
A my w maju przyszego roku przeniesiemy nasza sypialnie do obecnego salonu. Kupie sobie nowe lozko i nowy materac w koncu
A naroznik z salonu jak wejdzie wstawimy do tego 'otwartego' pokoju.
I wtedy dziecko bedzie mialo swoj pokoj z dzrwiami a my sypialnie, kosztem salonu. Ale jak ktos przyjdzie to zawsze w jadalni od biedy moze usciasc i pogadac. nie musi siedziec na kanapie przed tv.
Stary 2010-09-03, 08:56   #3497
apoolonia
Rozeznanie

_paulinka2

body CK kupiłam na allegro i z tego co wiem w Polsce będzie trudno, no chyba że jakieś małe sklepiki sprowadzają ze stanów
ale prawdę mówiąc gatunkowo wypadają podobnie jak te z pepco haahah
no możne trochę lepiej chyba że zmieni się coś po praniu

kootek
dobrze że jeszcze jesteś w duopacku tak trzymaj
i naprawdę się nie przejmuj bo dziewczyny rodzą w 26 tygodniu i z dzieckiem jest wszystko ok!

Mi lekarz przepisał feminital ale jakoś różnicy nie widzę myślałam że skóra albo włosy się poprawią, widocznie działają jedynie na dzidzię

Do prania tez kupiłam lovele w promocji wyszło podobnie jak zwykły persil którego używam więc nie jest tak zle
jak spodoba mi się zapach prania to może będę używać dalej

Dziś ma przyjść wózek już się nie mogę doczekać!
ale zobaczę go wieczorem mąż podpisał umowę z kurierem i wszystkie paczki przywożą do zakładu więc zakupem naciesze się po 18stej
jak ja dam rade tyle czekać

Juro robimy wiechę więc dziś czekają mnie mega zakupy
z czego nie jestem zadowolona nie dość że się namęczę
to jeszcze kasy pójdzie tyle ile kosztuje łóżeczko z materacem
żeby ktoś się nażarł i napił
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 08:59   #3498
kretencja
Zakorzenienie

Kliwia, skomplikowane My mamy 3 pokoje, wszystkie małe Tzn. "duży pokój" jest duży tylko z nazwy, ma chyba 16mkw. Sypialnia 9, a pokój dziecięcy 10. Ale sypialni nie oddamy

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-03, 09:02   #3499
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
No no o pit mi chodzilo wlasnie.. wow ale trzeba trzymac jakies dowody zakupu czegos? czy to jest odliczenie za urodzenie dziecka sorki jestem groszkowa w tym temacie..

a dobra uz wiem przeczytalam artykul.. to w sumie ja malo dostane, w ogole my malo dostaniemy rodzac pod koniec roku, ale zawsze to cos.. te 200zl heh zalezy jak to bedzie w 2011..

kretencja, masz piekny ten brzuch skora taka ladna i taki krąglutki.. faktycznie widac pepek troszke wystaje A moj juz taki plytki i malutki..

Jeju wstalam do wc i zaczeluy mnie plecy bolec.. co sie dzieje
jeśli chodzi o PIT to dziewczyny trzeba by się upewnić bo według mnie:
dziecko, które urodziło się w 2009 roku "uprawnia" swoich rodziców do skorzystania z ulgi ale tylko za faktyczną liczbę miesięcy sprawowania pieczy nad dzieckiem - za każdy miesiąc można odliczyć od podatku 92,67 zł.
adekwatnie w 2010, a nasze dzieci będą listopadowo/grudniowe czyli ulga za cały rok nam nie przysługuje. do tego w swojej praktyce spotkałam się z taką interpretacją przepisów przez Urzędy Skarbowe, że dziecko musi mieć pełny rok żeby skorzystać z ulgi w ogóle i nasi podatnicy, których dziecko rodziło się w 2009 z ulgi rezygnowali, żeby z urzędem w konflikt nie wchodzić.

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
hej jakos mi sie udalo net odpalic, ale nie weim czy zdolam cos wiecej zrbic niz tylko tego posta napisac

bardzo bym was chciala nadrobic i ppoczytac co tam u was, moze mi sie uda

ja dalej leze ale wyniki z dnia na dzien gorzej mam nadzieje ze jeszcze przynajmniej ten weekend przetrzyiemy, no zobaczymy

moj gin i polozne mnie pocieszaja ze dziecko sobe da rady bo to juz nie takie male znowu i nie takie malenstwa sie rodza, ostatnio mieli blizniaki po 1kg i juz je wypisali bo ladnie podrsly wiec nie mam sie martwic

troche nie to podtrzymuje na duchu

ide probowac czy was nadrobie, nawet nie wiem co u ishki

trzymajcie sie
buziaczki
Kotku pięknie się trzymasz!Za moment będzie cały tydzień na plusie także

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
kotek
Stokrotka ,z tymi witaminami= zależy od lekarza. Mojej kolezance gin powiedział, że witaminy to się kupuje na targu ( w sensie żywność) , a nie w aptece. W ogóle żadnych nie brała, tylko kwas foliowy w 1 trymestrze. Dziecko zdrowe, wyniki tez miała niezłe
mój uważa tak samo. ale jak rasowy nadgorliwiec łykam centrum materadla siebie bardziej bo boję się o swoje zęby, oczy...

Stary 2010-09-03, 09:02   #3500
apoolonia
Rozeznanie

Napisane przez agnieszka255
hej dziewczyny! piszecie o kosmetykach i o pieluchach, a jaki proszek bedziecie kupowaly do ciuszkow? ja zastanawiam sie nad lovela ale jest drogi...

Ja kupiłam z kosmetyków Olatium do kąpieli, krem z mustelii na mróz krem do pupy i sprey do nosa
na tym chyba skończę
po 2 czy 3 miesiącu przejdę na sklepowe kosmetyki które ładnie pachną
bo mustela to śmierdzi przeokropnie

pieluch jeszcze nie mam

ale zdecyduje się na Pampers Premium Care Newborn
ale czekam na promocje
zastanawiam się tylko czy zużyje cała paczkę takich małych choć podobno są do 5kg

ile pieluszek zużywa noworodek dziennie?
Stary 2010-09-03, 09:06   #3501
mallinka
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie dzisiaj również sweter ciążowy i płaszcz na zimę. Płaszcz w rozmiarze 44 Znalazłam w C&A taki w kształcie grzybka za 119zł.

Jak dobrze pójdzie to jutro wkleję Wam fotki
Mam nadzieje że do zdjęcia ubierzesz się w płaszczyk

Kretencja śliczny brzusio

środowiskowa przychodzi sprawdzić jak sobie radzimy z maluszkiem, zwłaszcza z karmieniem itp. pomaga rozwiązać różne wątpliwości i problemy-np. kolki. przychodzi co najmniej 1 raz ale zdarza się też że 2 a nawet 3 wszystko zależy od niej samej.
I nie jestem pewna czy przy wypisie ze szpitala nie podajemy do której przychodni zapiszemy dziecko-a oni informują tu nie mam pewności
Ale do mnie np. prawdopodobnie nie przyjedzie gdyż mieszkam 6km poza miastem a wiem że jeździ samochodem...-muszę to jeszcze załatwić bo to fajna sprawa-mojej siostrze bardzo pomogła-miała też lekką depresję i nikogo nie chciała słuchać a jej od razu posluchała i wszystko robiła tak jak jej pokazala za plecami moja mama się z nią dogadała

Cytat:
Ehh ciagle przezywam z tż wzloty i upadki daliśmy sobie ostatnią szansę, ale chyba ja zmarnowaliśmy, nie wiem co z tego będzie w ogóle...a niedługo nasza 2 rocznica ma być
Może to nasze hormony tak wszystko wyolbrzymiają u nas też było krucho-zwłaszcza lipiec-sierpień-ale na szczęście jakos się unormowało... Ale nie bez znaczenia jest olbrzymia wyrozumiałość TZta bo ze mną to nigdy nic nie wiadomo... wczoraj, wróciłam z badań i na wejscie przyczepiłam się do niego o różne pierdo.y, a on poszedł zrobił mi śniadanie, uśmiechnął się i od razu mi przeszło-normalnie na 5 min jakiś diabeł mnie opętał ale kiedyś by się obraził i pokłócił ze mną lub wyszedł
dużo rozmawalismy o tych moich nastrojach no i jakoś udało się dojść do consensusu-a może się przestraszył jak kiedyś bardzo źle się poczułam kiedy tak 3 dni wciąż się kłóciliśmy... sama nie wiem, ważnie że jest lepiej.
Wierzę że u Was też tak będzie trzymam kciuki

Cytat:
W strasznie złym nastroju jestem dziś. Wczoraj wieczorem znowu z mężem się pokłóciłam strasznie, przepłakałam cały wieczór i zasnęliśmy obrażeni (a bardzo rzadko kładziemy się spać bez dogadania się wcześniej). Dziś rano pogadaliśmy i może jest trochę lepiej, ale ja ciągle mam chandrę. Biedny ten mój synuś, ciągle go nerwami zamęczam
Do tego robotnicy przyszli i... okazało się, że gładź nie doschła w narożnikach. Więc przyjdą dopiero w poniedziałek ją szlifować. Wszystko się przeciąga, cholera jasna. Dopiero jak będą ściany zrobione, można zawołać ludzi od paneli do pomiarów podłogi. Dopiero jak pomierzą - można panele kupić. Dopiero jak będzie ustalony termin założenia paneli - można zamówić meble... I tak dalej. Będziemy się z tym do listopada bujać jak tak dalej pójdzie. A ja juć teraz męczę się głupim umyciem wanny... Kto będzie sprzątał i urządzał po remoncie?
Masakra.
Będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
porazdzcie bo nie wiem co mam zorbic
Mamy dostac lozeczko od szwagra - 140x70
lozeczko nei wejdzie do naszej sypialni, i bedzie musialo stac w pokoju graniczacycm z sypialnia.
Brac to lozeczko, czy kupic 120x60 ktore wejdzie do sypialni?

po prostu az mi sie plakac chce, a dzis to w ogole
trudny wybór my od razu wstawiamy łóżeczko do dziecięcego pokoju bo żadne do sypialni się nie zmieści a dzidzia na początku będzie spać w sypialni w gondoli wózka

A ja dla odmiany mam dziś dobry nastrój

słońce u mnie świeci wciągnęłam 2 drożdżówki z jabłkami mojej mamy na śniadanie i jestem cała happy

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 09:06   #3502
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Kootekk, dzidz juz duzy i da rade, mlodsze sie rodza i daja. Bedzie dobrze

Powoli zaczynam sie czuc jak kobieta w ciazy Nie nadaje sie juz na wycieczki.Po pol godzinie lapie mnie rwa kulszowa, choc chodzimy spacerkiem,po 15 minutach musze szukac toalety.Ciagle parcie na pecherz No i wlecze sie jak czolg i sapie. Po jedzeniu prawie od razu zasypiam- gdzie moja energia? No i najgorsze- nie moge gleboko oddychac, mam wrazenie ze mi cos lezy na plucach i nie moge wziac wdechu. A tu jeszcze 3 miechy przede mna
Kretencja- ja swojego brzucha juz lepiej nie wklejam. Mam wrazenie, ze mi ktos pilke z przodu dohaczyl.
Widzialam dzis kobiete w ciazy z dziwnym brzuchem- nie okraglym, tylko owalnym, umieszczonym w poprzek. Jakby ktos jej jajo w poprzek dokleil. Do tego bardzo nisko. Dziwnie to wygladalo.
Francuski jakos inaczej reaguja na ciezarne kobiety- czesto sie do mnie usmiechaja i przepuszczaja
No i nie powinnam czytac zadnego forum- bo sie przestraszylam. Czytalam o ciagle placzacych noworodkach i zalamanych mamach, bo dziecko nie chce ssac piersi. Nawal pokarmu a dziecko nie ssie i placze z glodu. Nie spanie przez kilka dni i desperacja rodzicow. Mam nadzieje, ze ja bede miala latwiej
prawdę trzeba przyjąc do wiadomości-lekko nie będzie. moja koleżanka której synek ma teraz rok, mówi że pierwsze 2 miesiące to był najgorszy czas w jej życiu. później jest podobno lepiejjakoś to będzie bo musija się nie nastawiam na cudowne doznania. sama wizja poszytego krocza, ściągania pokarmu i karmienia mnie przytłacza. a co dopiero cała reszta. jakoś z przymrużeniem oka traktuje opinie, że małe dzieci są boskie, a macierzyństwo to sama radość i stan błogi. na pewno to wszystko jest samo w sobie piekne ale do tego cholernie ciężkie.

Stary 2010-09-03, 09:07   #3503
kliwia
Zakorzenienie

kretencja no to masz na rusynku
Stary 2010-09-03, 09:09   #3504
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo współczuję takich nerwów w tym stanie. powiem banał nad banałami-ale może dziecko pomoże Wam się otworzyć na siebie trochę bardziej?

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Cytat:
Cześć, dziewczyny.
Też czytałam o bezsenności w 7 miesiącu, ale ja dopiero 7 miesiąc zaczynam A od dwóch budzę się o 6-6,30 i nie mogę już zasnąć, nieważne o której się położę. Nie wiem, co jest przyczyną. Czasem mi się chce siku, ale nie zawsze...Więc też nie kumam...

Masakra.
uff no to rzeczywiście. ale z tymi remontami to tak jest. my się do domu mieliśmy wprowadzać na święta. a najszybciej teraz na wakacje. prądu nie ma, oczyszczalni nie ma, ocieplenia nie ma...

Stary 2010-09-03, 09:09   #3505
kretencja
Zakorzenienie

Ja kosmetyki od razu kupię sklepowe, najprawdopodobniej Hipp, ewentualnie Babydream.
Co do proszku to jeszcze nie wiem, ale myślałam o Loveli właśnie. Mój mąż uważa, że nie trzeba dziecięcych ubranek prać w czym innym niż naszych, ale ja nieraz po praniu widzę niedopłukane drobinki proszku na ciuchach. To niech chociaż to będzie proszek delikatny

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-03, 09:10   #3506
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka_76 Pokaż wiadomość
Olajka ja kupiłam ten materac i już dotar. Jest bardzo przyjemny dośc miękki ale taki podobno ma być tj. dopasowywać się do ciała maluszka !!! Wymiar 120/60 więc taki jak potrzebujesz. Polecam szczerze
Jak bylam w 3 sklepach dzieciecych to tez mieli takie materace i pytam ktory jest najlepszy dla dziecka, to kazda sprzedawczyni mowila ze gryka pianka kokos, poniewaz materac musi byc twardy zeby dziecko jak sie ulozyc nieodpowiednio nie przyzywczajalo materaca miekkiego do takiego ksztaltu. W sumie odpowiedz mnie zdziwila bo myslalam ze oczywiscie najdrozszy beda wychwalac

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Do mnie dzisiaj przyszło 5 paczek z allegro, jedna z łóżeczkiem i całym wyposażeniem do niego, dwie z kosmetykami dla mnie i dla maleństwa i dwie z ubrankami więc mieliśmy z tż pracowity dzień. On oczywiście najpierw składał łóżeczko a potem przemeblował nam sypialnie. Ciuszki dla Madzi są już w jej komodzie Nie wiem kiedy Ją w to wszystko poubieram.

Kupiłam sobie dzisiaj również sweter ciążowy i płaszcz na zimę. Płaszcz w rozmiarze 44 Znalazłam w C&A taki w kształcie grzybka za 119zł.

Jak dobrze pójdzie to jutro wkleję Wam fotki
FOTKI! Jestem ciekawa lozeczka

dzasta, swietne skarpety

kootekk, pewnie ze maly da radę, Ty również 3mam kciuki za przetrzymany nastepny dzien

W koncu sie dzis wyspalam i od rana slonce swieci, az chce sie cos robic niz tylko siedziec, wiec w miare mozliwosci pojde dzis do hurtowni i zobacze jak tam z cenami

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 09:13   #3507
kretencja
Zakorzenienie

Dzięki, dziewczyny, za miłe słowa

Kliwia, oryginalny układ mieszkanka, jeszcze się z takim nie spotkałam

A u mnie w chacie normalnie zimno jak w lodówce. Nie wiem, ile stopni było w nocy, ale chyba niewiele

A mój biedny kot będzie przez cały weekend sam, na dodatek z pomalowanymi olejną kaloryferami Właśnie coś tu mi się wcześniej w oczy rzuciło o farbie olejnej. Z tym wyprowadzaniem się na tydzień to przesada może Ale mąż dziś po południu pomaluje i jedzie na wyjazd szkoleniowy z pracy, a ja do Rodziców. Wrócimy tu oboje w niedzielę po południu/wieczorem. Mam nadzieję, że dwie dobry wystarczą, żeby się nie struć potem I że kotu nie zaszkodzi. Oczywiście pozostawiamy otwarte lufciki

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-03, 09:13   #3508
apoolonia
Rozeznanie

Mam odpowiedz niemowlak ok 10-12 pampersów na dobę
pięknie czyli paczka na tydzień hahaahah
nie musze się martwić że nie wykorzystam opakowania newborn haha
Stary 2010-09-03, 09:14   #3509
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Kliwia, ja bym nie brała.
Mam podobną sytuację, kuzynka zaproponowała mi łóżeczko po swoich dzieciach. Jest jednak trochę niewymiarowe moim zdaniem, a nasza sypialenka jest na styk. Więc zwyczajnie powiemy, że jednak wolelibyśmy nowe

Edzia, powodzenia. Ja w ciastach też nie jestem mocna, z wyjątkiem sernika
no sernik by mnie już ratowałehh...

Stary 2010-09-03, 09:15   #3510
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Cześć, dziewczyny.

Masakra.
Kretencja ja mam gorzej:P bo u mnie jeszcze graciory babci zalegaja(swoja droga mam problemy z oddychaniem i od wczoraj dostalam silnej alergii na kurz i roztocza wiec dobrze nie jest)..podobno w tym tygodniu te rzeczy stad wyjada,ale mamy dwa pokoje do wycekolowania,wymalowania ,futryny do odnowienia i podloga do przetarcia i przelakierowania...mam tylko nadzieje,ze mala nie zechce wczesniej wyjsc bo wtedy to ja nie wiem co zrobimy..a u mnie 29 tydzien ciazy minal

Spac tez nie moglam,obudzilam sie o 2 w nocy i do 7 nie dalo rady a o 7 zadzwonil telefon wrrrrr
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości