|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
![]() Ja co prawda w swojej miejscowości biedronki nie mam, ale dość często w niej bywam, to może uda mi się wtedy załapać na jakiegoś pięknego storczyka
|
|
#2852 |
|
Zakorzenienie
|
pęd czy korzeń?
Załącznik 3386933
|
#2853 |
|
Zakorzenienie
|
Korzonek
|
|
|
|
#2854 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny mam pytanie jaka uzywacie odzywke do orchideii prosze podajcie mi nazwe.Ja uzywam substratu a wiem ze on jest lepszy na zime pozdrawiam
|
|
|
|
#2855 |
|
Rozeznanie
|
Stronkę wcześniej lub dwie dziewczyny mówiły nt. odżywek
|
|
|
|
#2856 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U moich zauważylam, że korzenie mają czerwone koncoweczki i wychodzą blyskawicznie, a pęd jest zieloniutki i idzie baaardzo wolno. Dopiero jak jest większy to koncówka mu się "strzępi"
|
|
|
|
|
#2857 |
|
Przyczajenie
|
Chodzi mi o nazwe odzywki do orchideii bo ja mam substral
|
|
|
|
#2858 |
|
Raczkowanie
|
No i odpowiedziała Ci anulcia_88, z tego co pamiętam, to dziewczyny tutaj zachwalały odzywkę w żelu do storczyków z Agrecolu, ponoć po niej storki mają bogatsze i bardziej wybarwione kwitnienia. ...a ja.. znowu się pochwalić przyszłam.. W ostatnim miesiącu chyba już kompletnie zdurniałam:x, bo kupiłam chyba z 6. No i zaczynam przekraczać moją cenową granicę - 20 zł (choć niby tylko o kilka zł.), nie podoba mi się to Moje nowe nabytki - lista "chciejstw" się kurczy (ale namiętnie oglądam storki w necie żeby ją uzupełnić o następne pozycje z powodu, że je mam) wymyśliłam im nazwy i tak przedstawiam Wam: Słoneczko, Korala i Krówkę. Słoneczko - z niespodzianką, którą zauważyłam w domu, w drugim, oczywiście uciętym (na szczęście dość wysoko) przez dostawcę pędzie , obudziło się uśpione oczko Krówka - moje najwieksze chciejstwo( bo uwielbiam wszelkie ciapkowane) , po przyjściu do domu i dokładnych ogledzinach niestety stwierdzilam plamki na dwóch lisciach (ale i tak nie załuje ze go wziełam, w mojej okolicy trudno i takie w normalnej cenie...), te wieksze plamki wklejam i prosze o poradę, psiknełam topsinem ale na temat zgnilizn juz tyle sie naczytałam że od razu dla świętego spokoju bym ciachnęła liście, tylko nie wiem czy to jest pewne wyjście u czy jest sens tak od razu, czy poczekać, będę patrzeć czy to się powiększa, a Wy proszę się wypowiedzcie
|
|
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
Co do nawozów- wcześniej używałam Target "Nawóz płynny do storczyków" i też było ok, kwitnienie super.
nieinna ale śliczności! Wiecie może, gdzie można sprawdzić rodzaje storków? Ostatnio zaintrygowało mnie, czy ten żółtas niżej to nie przypadkiem jakaś odmiana. Poza tym, odkryłam też, że pachnie! Załącznik 3388550
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
#2860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2861 |
|
Raczkowanie
|
ja zawsze sprawdzam w katalogu orchidarium.pl, włączam opcję z miniaturkami i szukam podobnych ;p
mamusia zrobiła mi przepiękny prezent, licytowałam na allegro podobnego ale był bardziej zmarnowany i poszedł i tak za 40 zł (!), a dziś dostałam od niej zdjęcia (nie są najlepsze bo robione telefonem) storczyka którego kupiła mi na urodziny obecnie jestem w londynie i na pewno sie jeszcze rozwinie do mojego powrotu to po masdevalli princeps było moje największe chciejstwo ![]() a tak w ogóle, mam zamiar zajrzeć w następnym tygodniu do kew gardens, mają tam ogromne orchidarium, wiec na pewno zrobię duzo zdjęć
|
|
|
|
#2862 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2863 |
|
Zadomowienie
|
Ślicznie dziękuję. Rozpływam się z zachwytu przed kompem. Cudowna ta warżka. Jeszcze nigdy takiej nie widziałam.
![]() ![]()
|
|
|
|
#2864 |
|
Raczkowanie
|
No ja też widziałam taki odcień zółtego ( mówię o całym kwiatku) po raz pierwszy, dlatego, mimo że żółty nie jest moim priorytetowym kolorem phalaenopsis, wzięłam - był tylko jeden taki
|
|
|
|
#2865 |
|
Raczkowanie
|
W necie znalazłam takie opinie o nawozach:
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,nawozy.html W prawdzie u mnie oprócz dendrobium żaden nie bierze się za kwitnienie ale chciałam Wam przedstawić moją chyba? skromną kolekcję! Po zimowym szok jaki sprawiłam storczykom ostały się 3 są w kiepskiej formie mają góra 1-2 korzenie jeden na pewno puszcza nowe korzonki i nowy liść, drugi tylko liść, a trzeci nie wiem bo nie zaglądałam do doniczki ale ma nowy listeczek! Zdjęcie 1 Kolejno cztery nowe nabytki z przeceny jeden wiem, że jest biały bo chociaż już jakieś dwa tygodnie ciągle ma na pół zaschnięte 2 kwiatki. Dwa oceniam na stan b.dobry mają jędrne liście i piękny system korzeniowy. Natomiast dwa pozostałe mają korzenie jako takie za to liście są pomarszczone i zwiotczałe. Zdjęcie2 Na ostatnim zdjęciu 3 moje roczne dendrobium z pączuszkami niestety jako że zawsze muszę coś narobić i tym razem złamałam mu pęd kwiatowy i pozbyłam 3 pączków! Zostały tylko dwa! |
|
|
|
#2866 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Poczytalam troche o tych nawozach. Powiedzcie mi czy taki sklad jak ja mam lepszy na zime czy lato?? -Azot - 6%, w tym: 4% - azot azotanowy, 1% - azot amonowy -P2O5 - 3% -K2O - 6% -B-0,01% -Cu -0.007% -Fe-0.02% -Mn-0.013% .Mo-0,002% -Zn-0.005% Z gory dziekuje za odpowiedz Milego dnia zycze
13.01.2012 -oficjalny kierowca- Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2010-09-06 o 09:38 |
|
|
|
#2867 |
|
Raczkowanie
|
Eh z przykrością muszę stwierdzić, że stan żadnego z moich reanimowanych się nie poprawił
|
|
|
|
#2868 |
|
Raczkowanie
|
W przypadku tego nawozu nie mato znaczenia bo potas i azot jest taki sam.
Na jesień - zimę można stosować z wyższym potasem. Na wiosnę - lato z wyższym stężeniem azotu, a jak coś pokręciłam to poprawcie ![]() Co sądzicie na temat mikoryzy? Poczytałam o jej "zbawiennym" wpływie na storczyki i zakupiłam na allegro. Grzyby, które są w mikoryzie żyją w symbiozie ze storczykami wzmacniają system korzeniowy, liście itp jestem ciekawa czy tylko na kartce papieru czy w rzeczywistości też będzie lepiej!? |
|
|
|
#2869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dzisiaj mam akcje przesadzania mojego pierwszego storczyka-bo jakis taki mizerny sie zrobil-licie mu oklaply i w ogole wyszedł z donniczki cały, wiec zafunduje mu nowa tylko zastanawiaja mnie te oklapniete liscie podlewam go tak jak pozostale storki i on i ciapek ma takie dziwne liscie
|
|
|
|
|
#2870 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kocham wszystkie ciapki ale to nie dziwne po ataku tarczników... mam nadzieję, że sytuację opanowałam i za niedługo zakwitnie tak ślicznie jak Twój...---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- oluś a długo już je reanimujesz? przy reanimacji storków najważniejsza jest cierpliwość bo trwa to czasami bardzo długo... |
|
|
|
|
#2871 |
|
Raczkowanie
|
No trochę czasu. Dziś wyjęłam jednego bo znowu mi zmarniał i teraz już jest bez korzeni :| Spróbuję mu teraz zrobić reanimację w kamieniach, gdzieś w internecie widziałam i dała imponujący efekt. To mój pierworodny
|
|
|
|
#2872 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a wszytko zależy nie od rodzaju podłoża używanego do reanimacji tylko od chęci do życia reanimowanego storka życzę powodzenia i widocznych efektów reanimacji
|
|
|
|
|
#2873 |
|
Raczkowanie
|
No ja mam nadzieję że tym razem się powiedzie
dziękuję |
|
|
|
#2874 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sama nie używałam, ale z wypowiedzi dziewczyn które pamiętam na ten temat i z innych źródeł co doczytałam to nie działa na wszystkie storczyki, czasami działa czasami nie, a jeżeli chce się ratować chorego storczyka mikoryzą można mu jeszcze zaszkodzić... a storczyki maja swojego wewnętrznego grzyba więc stosowanie mikoryzy mija się z celem |
|
|
|
|
#2875 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nieinna, Deotymka piękne kwiatki. ![]() klaski : Ten bordowy mnie osobiście powala
|
|
|
|
|
#2876 |
|
Raczkowanie
|
to stwierdzenie że ma "zbawienne" działanie to nie moje nasunęło mi się tylko po przeczytaniu tego artykułu.
http://poradnikogrodniczy.pl/storczyk.php Cd reanimacji kiedyś przeczytałam że jeżeli decydujemy się na keramzyt to później taki uratowany storczyk musi już zostać w takim podłożu! Ja moje biedule trzymam w korze obłożyłam też korzonki sphagnum i widzę że się im to podoba popuszczały 2-4 nowe korzonki i po młodym listku! Codziennie wierzch kory spryskuję wodą destylowaną żeby dodatkowo sprowokować puszczanie korzeni ale jak widać na wyżej załączonych zdjęciach rewelacji nie ma i daleka droga żeby miały po 2-3 liście i kwitły. Po za tym po drodze może się też przyplątać jakieś robactwo albo storczykowi się odwidzi tak właśnie 4 się pozbyłam! |
|
|
|
#2877 |
|
Zakorzenienie
|
nie jest prawdą że storczyki reanimowane w kamieniach muszą już w nich zostać.
ja swoje zdechlaczki z marketów kupione za 3-4zł reanimuję w podłożu firmy KRONEN- po jakimś czasie każdy puszcza korzonek, do tej pory nie miałam przypadku w którym nie udałoby mi się uratować storczyka, a niektóre z nich były naprawdę w fatalnej formie. |
|
|
|
#2878 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, prosze o porade jak pomóc storkom zakupionym w weekend zupełnie przypadkowo przy zakupach w LM za przysłowiowe 1ozł
Przecenione były ze względu na obwiędłe kwiaty(chyba przelane bo kapało z nich ), liście widzę że mają w doskonałym stanie, korzenie nie widać żeby gniły(amator ze mnie totalny więc wypowiedź potraktujcie jako laika ) narazie porobiłam im dziurki w doniczkach żeby się dziewczyny troche przewietrzyły ale co jeszcze doraźnie mogę im"zrobić"żeby pomóc![]() Drugi a dokładnie trzeci kolega zaczął się marszczyć na liściach, wypuścił pąka po czym go zrzucił zanim jeszcze młody się rozwinał na pędzie ma listki o co chodzi??? Jak mu pomóc z tymi pomarszczonymi liśćmi?1-4 - przypadek pierwszy dwa ostatnie przypadek drugi
|
|
|
|
#2879 |
|
Raczkowanie
|
Ja zrobiłabym więcej dziurek i obcięła tą suchą łodygę kwiatową, nic już z nie nie będzie a poza tym nie wygląda za ładnie.
![]() Co do drugiego to moim zdaniem jest on na wyczerpaniu i tylko czekać aż na keiku będzie więcej korzonków, żeby móc go oddzielnie wsadzić. Można robić okłady na listki, ale u mnie one nic nie pomogły. Niech dziewczyny poprawią/dodadzą informacje 3mam kciuki.
|
|
|
|
#2880 |
|
Raczkowanie
|
Olus mówisz żeby te dwa pędy kwiatowe przyciąć?
Za 3 oczkiem czy tuż po pierwszym pąku? totalnie się nie znam na storkach i troche po omacku działam A z tym drugim "obwiędniętym"(białym )?? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.

ja też ostatnio mam coś z różowymi storaskami...bo za tymi się tylko oglądam 

podlewam go tak jak pozostale storki i on i ciapek ma takie dziwne liscie 

klaski :
), liście widzę że mają w doskonałym stanie, korzenie nie widać żeby gniły(amator ze mnie totalny więc wypowiedź potraktujcie jako laika
na pędzie ma listki