|
|
#3121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bylam, jestem, chce byc AU PAIR - nasze przygody. czesc VI
Ruciak serio sie spotkaly?:O No ale jaja
|
|
|
|
#3122 |
|
Zadomowienie
|
Roux a czemu twoja hostka jedzie nad zimne niemieckie morze jak ma tak blizko na lazurowe wybrzeze? :O
wez cieple ciuchy , we berlinie jest ok 17 stopni z tego co wiedzialam w internecie, wiec ci dupka zmarznie pod namiotem :/ a w Berlinie sie zatrzymujesz? Pamietam jak w zeszlym roku cuKinia byla z hostami w berlinie i sie spotkalysmy hehe Jak tak to kiedy ? ja wracam stad za tydzien niecaly juz , moze sie spotkamy hehe |
|
|
|
#3123 |
|
Wtajemniczenie
|
adka- aż Ci zazdroszczę takiego życia
|
#3124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez miałam nadzieje na lazurowe, no ale cóż....ale tam juz byłam wiec...niemcy..hello! Kochana, my jedziemy we srode w nocy..i wracamy we wtorek a w Berlinie tylko si eprzesiadamy... ![]() eeej czy ktos zna odp na pytanie OJP ze strony 103? pilnie potrzebuje odpowiedzi!!! mam newsy, otóż nie 25 a 55h bede pracowac. ![]() super! dalej ona nic nie mowi o pieniadzach, nie pokazuje mi kontraktu, a przeciez chyba musze podpisac, zeby ona to zaniosła do urzędu? ona jest tak nadziana, ze szkoda gadac... wynajeła sobie...uwaga: pielegniarke (!) ktora bedzie przychodzic codziennie podczas naszej nieobecnosci i karmic koty... ostatnio mi sie chwaliła, ze na czerwony krzyz oddała 4 worki 60 litrowe ciuchów, to bylo w maju, a dzis ona w swojej garderobie ( pokoj 2x moj, same szawki z butami, torebkamii ciuchami) nie ma miejsca. nie bede miec wyrzutów sumienia, jak mi pokaze kontrakt, zeby jej powiedziec, ze umaiwałysmy sie na 25h a nie na 50. a poza tym dziewczynki szybko łapią polski, a ja francuski. dzis mnie uczyły kilku rzeczy, a ja ich. Są fajne, grzeczne ( przy mnie), słuchają się i nie mam z nimi wiekszych problemów. Za to jak ona przyjdzie do domu, to zaczynaja sie piski i wrzaski. Zastanawiam sie, jak ona zamierza rozwiązac problem mojego kursu językowego. Skoro pracuję codziennie od 7 do 18 ( jutro do 21, bo ...uwaga: Ona ma lekcje gitary... btw, to czego ona sie uczy teraz, to ja juz umiem dawno, ciekawe ile placi za te lekcje, sama moge ją tego uczyc...), a weekend zaczynam dopiero w sobote popoludniu, to kiedy do jasnej cholery mam sie uczyc?? no kiedy?? A w tym roku obrałam sobie za cel nauke języka....aaa i jeszcze jedno. napisałam do ex au pair. spytałam ile zarabiała i ile pracowała godzin i czy oni to respektowali itd. i co?? NIC! Cisza.
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2010-09-06 o 19:14 |
|
|
|
|
#3125 |
|
Zakorzenienie
|
wkurzylam sie jak zwykle.
powiedz mi- jak to?! masz maila, gdzie masz napisane 25h? toz to chore! 2 razy wiecej pieniedzy powinnas dostac. mialam o niej wyobrazenie jako o rodzinnej, cieplej kobiecie. (urodziny misia) i znow wychodzi na to,ze w mailach sobie mozna popisac. opowiedz jeszcze, jak to z tymi godzinami. jak to wyszlo? kiedy ci powiedziala i co dokladnie?
|
|
#3126 |
|
Zadomowienie
|
pogadaj z nia, jak sie nie dogadasz, polecam fajna strone !! au pair world !!!
![]() ej a mnie zastanawia ... skoro taka nadziana , czemu spicie pod namiotami ? :P |
|
|
|
#3127 |
|
Zakorzenienie
|
roux- chyba tak. jakos tak z tymi telefonami bylo.
kacha ma internet darmowy, minuty. ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- hehe swoja droga, niezle te byle au pair sa. ciezko im prawde napisac?
|
|
#3128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak przyjechałam..to wyszło, tak: ona pracuje od 8, wiec wychodzi o 7. wtedy ja wstaje a zaraz po mnie dzieci. i..nie obie a JEDNA z nich idzie do szkoły. i nie od 7.30 do 12 a od 13.45 do 15.25. pozniej..juz norma- ona wraca ok 18. no chyba, że ma gitare. bo to fajna przygoda. specjalnie jedziemy na camping. ponoc od kilku lat tak jeździ.
|
|
#3129 |
|
Zakorzenienie
|
to niezle zarty
![]() kolejna lekcja dla nas- trzeba miec gdzies napisana dokladna ilosc godzin. przeciez to wszystko u ciebie zmienia- pewnie kieszonkowe za taka ilosc godzin staje sie marne. kombinowanie z czasem na kurs. 55h to praca dla niani juz, zgadzacie sie ze mna ? ile te rodziny oszczedzaja ![]() a tak swoja droga, jak czytam,ze wymagaja sprzatania calego domu (pokoje rodzicow tez), prasowania dla calej rodziny, mase godzin za marne grosze, to jestem ... zla. tak, zla. nie wykorzystuje sie tak ludzi. ostatnio jedna kobieta fajnie napisala: I need some help with light housework, cleaning and washing after the kids but we share the chores. a nie,ze przyjechala au pair i pff, przeciez nic juz nie musimy robic (rodzina)
|
|
#3130 |
|
Zakorzenienie
|
eeeh jedyny plus to taki, że u nas tez sie dzielimy obowiązkami- ale tylko tymi sobotnimi. Przynajmniej ostatnio mnie spytała, co chce robic: odkurzac, łazienki zrobic, kurze czy coś tam. i ona faktycznie tez latała z mopem po mieszkaniu. w szpilkach bo w szpilkach.
ona chodzi w szpilkach 24h na dobe! dzieci tez w butach. tam tylko ja mam kapcie. a najbardziej mnie wkurza jak mi małe skacza po łozku w butach ( biedne koty, z racji tego, ze mieszkamy w bloku, koty pewnie jeszcze nigdy w zyciu nie widziały prawdziwej trawy). niby ona ma smycze na nie, ale mowi ze jeszcze z nimi nie była na zewnatrz.
|
#3131 |
|
Zakorzenienie
|
Kuzwa no czemu to tak wlasnie wyglada,i wlasnie tak jest Ruciak jak piszesz-im wiecej sie dobrego naprodukuja rodzinki w tych mailach,im wiecej jest gadania i ustalania i wszystkich gadek szmatek to tym gorzej wlasnie,zazwyczaj wtedy sie mozna niezkle rozczarowac! Ja z moimi hostami napisalam z 5 dwulinijkowych maili,3 razy rozmawialysmy przez telefon i tyle.I co? Sa swietni,maja poczucie humoru,sa naprawde bardzo luzni i otwarci,goscinni i uczciwi.I ludzcy przede wszystkim! I ja to widze ale jak byla u nas w srode ich byla au pairka Maria ze Slowacji(ktora swoja droga jest swietna i juz mnie wyciagala na imprezki w ten weekend
) to mowila to samo,ze byli super dla niej zawsze! Ahh chyba kiedys jednak musze zaczac na biezaco pisac o moich hostach bo naprawde widze ze mam szczescie.Roux strasznie mi Ciebie szkoda,no koniecznie musisz poruszyc temat tych godzin.Nie wiem jak to tak moze byc,to nie jest jedna godzina czy tam 10 a dwa razy tyle na ile sie umawialyscie! Kiedy masz sie uczyc,relaksowac,odpoczyw ac! No masakra a tymbardziej kurde Ty juz nie jestes zadnym podlotkiem,Ty jestes calkowicie dorosla i co ta babkasobie mysli ze bd sie dawac tak wykorzystywac jakbys byla jakas malolata ktora jest au pair po raz pierwszy?!!! Ah dziewczyny teraz nadrabiam watek i natknelam sie na dyskusje o starannosci pisania postow itd. i chcialam zapytac czy na pewno nikt sie na mnie nie pogniewa,jesli przez okres bycia au pair tutaj,bede pisac bez polskich znakow(ale postaram sie byc staranna ) ?
Edytowane przez windykatorka Czas edycji: 2010-09-06 o 20:15 |
|
|
|
#3132 |
|
Raczkowanie
|
No to ja też mam szczęście do hostów. Normalnie można o wszystkim z nimi pogadać czy napić się. Nie czuję się wykorzystywana w żaden sposób i póki co wszystko wygląda dokładnie tak jak zostało ustalone w mailach. Hmm…może umiem wyczytać z maili ludzką naturę albo po prostu głupi ma szczęście
![]() Roux I co zamierzasz w tej sytuacji? Zgodzisz się na tyle godzin pracy czy rozważasz rezygnację? |
|
|
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie to chyba tak okej wyszlo,bo raz sie przejechalam ale nie zapeszam bo moze sie jeszcze roznie w zyciu porobic
![]() Mrs_Darcy w jakim hrabstwie mieszkasz? Dublin? Gdzie dokladnie? |
|
|
|
#3134 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Roux - moje też w bloku i też nie wychodzą - kiedyś miałam doła z tego powodu, ale jeden prawie zamarzł przy śmietniku, jak go znalazłam, drugi nadal pewnie siedziałby w schronisku w klatce.. nie ma co się wkręcać - są gorsze kocie nieszczęścia . Blokowe kociaki mają taki a nie inny teren łowny i tyle![]() A co do samej pani - ale ja wiem, że Ty nie dasz sobie w kaszę dmuchać i jak kobita pójdzie za daleko to sobie poradziszNamioty? dla mnie fantastycznie - jakbym miała wybierać hotel czy takie obozowe życie - zdecydowanie to drugie żebyście tylko się nie poprzeziębiały
Edytowane przez 201607211724 Czas edycji: 2010-09-06 o 20:30 |
|
|
|
|
#3135 |
|
Raczkowanie
|
17km od Dublina. Dokładna nazwa to Milestown (hrabstwo Meath). Dobrze, że mam samochód, bo to takie pustkowie, że nawet sąsiadów nie mamy...
|
|
|
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze to troszke daleko,ja niestety nie mam prawa jazdy wiec pozostaja mi jedynie pociagi ale mysle ze z czasem mozemy sie spotkac w pol drogi czy jakos tak jesli bd chciala
|
|
|
|
#3137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A może macie w planach wybranie się kiedyś na zakupy do Blanchardstown? Wtedy to by można uznać za spotkanie w połowie drogi
|
|
|
|
|
#3138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie na prawde okaze, ze masz pracowac te 55h, masz zamiar zostac, czy szukac czegos innego? Wedlug mnie, ona Cie niezle wykiwala. Powazna rozmowa jest tutaj potrzebna... Dziewczyny, bardzo chcialam isc do szkoly na 16h tygodniowo, niestety sie nie udalo. Musialabym zaplacic teraz 500f + w nastepnym roku 900f Calkowity koszt kursu wynosil 1440f Na to niestety operke nie stac
|
|
#3139 |
|
Zakorzenienie
|
No my sie spotykamy w ta sobote i jedziemy do centrum.A to Blanchardstown to gdzie dokladnie kochana jest bo ja mam nadal bliska zeru orientacje
|
|
|
|
#3140 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A słyszałaś w ogóle o Blanchardstown? To jest takie wieeelkie centrum handlowe. No a każda operka lubi shopping, więc jakbyś tam kiedyś zbłądziła to chętnie się dołączę
|
|
|
|
|
#3141 |
|
Zakorzenienie
|
windy, masz całkowitą rację.
niech wie, ze nie trafiła na świeżaka w tej dziedzinie...!! no ale...ani ona ani ja nic nie poradze, że ona wychodzi o 7 i wtraca o 18. i ze w tym kantonie szkoła dla 4 latków to tylko 2h dziennie. pffffff wrociła niby ok 18. ale.....musialam jej pomoc z obiadem, a pozniej "wykap dzieci, ja je spakuje na wakacje". spoko. wlasnie skonczyłam. jest 21. ;/ jestem cała mokra. jak w wannie siedziały bylo spoko, dały sobie głowy umyc i bylo spokojnie. jak je chciałam wyjac- dziki pisk, placz, wrzaski, jakby je ze skory obdzierano. jedna glosniej od drugiej. wylały cala wode z wanny. a ONA? nic. tylko jakies "ca va?" taaa ca va, ooohhh ca vaaa madafaka.
|
#3142 |
|
Zakorzenienie
|
Mrs Darcy to w Dublinie w centrum tak? Jesli to jakies gigantyczne centrum handlowe to ja tam moge regularnie bladzic
![]() Roux to sluchaj za 25h mialas dostawac ile kieszonkowego? Jesli chcesz tam zostac to jedynym wyjsciem jest podwojenie stawki i to kobieta powinna brac po uwage.Ale Ty jeste madra i zaradna kobitka wiec takich rzeczy nie musimy Ci tlumaczyc,jedyne co nam pozostaje to miec nadzieje ze dzieci bd sie zachowywac lepiej a hostka poprawi jakos warunki.Szkoda mi Ciebie bo naprawde bardzo dojrzale podchodzilas do tego wyjazdu,jestes juz magistrem,zaden z Ciebie podlotek i nie traktowalas wyjazdu no tak jak ja np. ze najwyzej sie nie uda,moge sprobowac itd. Edytowane przez windykatorka Czas edycji: 2010-09-06 o 21:11 |
|
|
|
#3143 |
|
Wtajemniczenie
|
O do Blanch to bym się wybrała na zakupy, ale daleko mam
|
#3144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pogadam z nią. nie chce rezygnowac na razie, bo tu jest pięknie no i dzieci- dzis miałam okazje byc juz z nimi cały dzien ( dosłownie!) sama i ..są fajne, panuję nad nimi i są fajne. tylko albo ona bedzie mi extra placic albo ...zmienie rodzine.
|
|
#3145 |
|
Raczkowanie
|
Raczej nie. W adresie figuruje jako Dublin 15 i jest na lewo plus w górę od Phoenix Park. Link:
http://www.blanchardstowncentre.ie/ |
|
|
|
#3146 |
|
Zakorzenienie
|
Malenstwo skoro Ty masz daleko to ja pewnie tez.Hm ja jestem w Dublin 14.Ale Mrs Darcy kiedys w polowie drogi w Blanchardstown mozemy sie spotkac,pewnie ze tak
Edytowane przez windykatorka Czas edycji: 2010-09-06 o 21:19 |
|
|
|
#3147 |
|
Raczkowanie
|
Jak weźmiesz Windy i razem ruszycie to okaże się, że wcale nie jest tak daleko
Poza tym to centrum to rozrywka na cały dzień: sklepy, kino i naliczyłam aż 3 Starbucksy (!)Roux Mam nadzieję, że uda ci się wynegocjować sensowne warunki do zastanej sytuacji i nie będziesz musiała zmieniać rodziny. Edytowane przez Mrs_Darcy Czas edycji: 2010-09-06 o 21:23 |
|
|
|
#3148 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz trochę bliżej niż ja, ale ciągle daleko, ale może masz jakiś bezpośredni autobus. Ja musiałabym z przesiadkami
|
#3149 |
|
Zakorzenienie
|
Malenstwo kochanie da sie to ogarnac tymbardziej jesli jest tam naprawde tak duzo do roboty,tym bardziej jesli dostaniesz kaski wiecej jak pogadasz z hostka w poniedzialek to mozemy np. nastepny weekend albo kolejny sie wybrac na taka eskapade,troszke wszystkie zaoszczedzimy wczesniej i mozemy sie zabawic w oblesnych konsumentow
![]() Pozatym Malenstwo my musimy obmyslic plan rozrywek tutaj gdzies w okolicy dla nas,mam nadzieje ze masz w zanadrzu jakies pomysly ![]() A tam a te oprzesiadki-dla chcacego nic trudnego,ja teraz musze stad jechac najpierw busem do Dun Laoghaire a potem stamtad brac busa do Ballybrack jak jade do siostry,ale da sie zrobic ![]() Ruciaku chcialas jakis film i widzialam ze chcialas cos jak Elegia.Ja nie wiem czy ja widzialam ale cos kojarze z wykladowca i studentka,jakis romans tak? To w tym klimacie,absolutnie swietny,na podstawie ksiazki swietnego Coetzaa,w roli glownej z Malkovichem Edytowane przez windykatorka Czas edycji: 2010-09-06 o 21:32 |
|
|
|
#3150 |
|
Wtajemniczenie
|
windy, tylko że ja oszczędzam na iphona 4, a niestety oszczędzanie nie należy do moich mocnych stron
![]() Ale na zakupy zawsze znajdę fundusze ![]() To w ten weekend się spotkamy i pomyślimy nad kolejnym
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.

btw, to czego ona sie uczy teraz, to ja juz umiem dawno, ciekawe ile placi za te lekcje, sama moge ją tego uczyc...), a weekend zaczynam dopiero w sobote popoludniu, to kiedy do jasnej cholery mam sie uczyc?? no kiedy?? A w tym roku obrałam sobie za cel nauke języka....

) to mowila to samo,ze byli super dla niej zawsze! Ahh chyba kiedys jednak musze zaczac na biezaco pisac o moich hostach bo naprawde widze ze mam szczescie.
?

- ale ja wiem, że Ty nie dasz sobie w kaszę dmuchać i jak kobita pójdzie za daleko to sobie poradzisz
Na to niestety operke nie stac