|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Dziewczyny z tymi kropelkami typu Bobotic i inne to nam położna mówiła, żeby nie przesadzać bo to jest tak jak ze środkami na wypróżnienie - im dłużej je stosujesz tym bardziej się od nich uzależni twój organizm i potem bez nich już nie można. I ponoć tak samo z kroplami dla maluchów - ułatwiają trawienie, ale też przeszkadzają dziecku uczyć się naturalnie pokonywać trawienne kłopoty.
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Pomi ciesze sie ze pomoglo,
klarisko nam w szpitalu mowili zeby dawac 1 krople esputiconu co 10 godzin do ukonczenia 2 tyg a potem coraz rzadziej az do zaprzestania, pozniej wrazie naglej potrzeby 2 krople no i one sa duzoooo slabsze niz np espunisan wiec pozniej z duzymi kolkami moga sobie nie radzic ale na klopoty takiego nieprzystosowanego ukladu sa ok
|
|
#123 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewuszkiMilena dziś daje czadu!! od 4.00 rano do 6.40 darla sie tak jakby ja ze skory obdzierali,.. potem tak samo.. je, robi kupe i tak w kólko.. nie wiem czy się najada czy nie. Jaki macie pokarm.. jak ściągnełam to jest biały,dość rzadki i tak się zastanawiam czy jest ok.. Dzis juz nie wytrzymalam i dalam jej mleko modyfikowane teraz spi od 14.00 ogolenie sciagnelam dzis dwa razy mleko i dalam z butli bo juz nie moglam patrzec jak się meczy aby złapac sutka i ogólnie mnie to straaaszzzniiieee boli ![]() DZIS rycze jak głupia,, juz mam dość tego małego potwora ![]() strasznie mi smutno
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
Mpik Mój pokarm jest taki biało-żółty (bardziej biały) a konsystencję ma taką jak modyfikowane mniej więcej.
Współczuję koncertów
|
#125 |
|
Zadomowienie
|
CZeść dziewczynki,
wreszcie Was znalazłam ![]() Nie mam na razie czasu pisać, bo właśnie dowiedziałam się że w piątek mam egzamin... I będzie trwał 4 godziny!! Co ja zrobię z Martynką W dodatku teraz siedzę i się uczę:/Moja mała do tej pory przesypiała pięknie noc i musiałam ją budzić na karmienie co 4 godziny,a teraz coś się psuje.. Wczoraj 3 godziny w nocy marudziła, a dzisiaj od północy do 4 rano płakała i jadła.. nic nie spała Jestem wykończona Mam nadzieję że to przejściowe..
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie kochane
nadrobić mi te 5 stron będzie ciężko muszę się z malutkim dotrzeć, poznać póki co pije ładnie szczególnie w nocy, nawału jeszcze odpukać nie miałam, w dzień dużo śpi, a ja razem z nimcc wspominam dobrze, gorzej z samopoczuciem po nie myślałam, że będzie AŻ tak bolało... teraz bolą tylko sutki macie jakieś sposoby?? smaruję je Purelanem na zmianę z Bephantenem, ale niewiele to pomaga... Momentami mam ochotę ryknąć z bólu jak zassie ![]() mam pytanko do dziewczyn po cc -jak sobie radzicie z wypróżnianiem?? ja zrobię tylko po czopku glic. ![]() -kiedy Was dopadł nawał?? ja mam mleko od początku mimo że cc wywoływana no i azdroszczę Wam tych brzuszków, mój jest bardzo bardzo ciążowy jeszcze ale to najmniejszy problem
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-09-08 o 12:03 |
|
|
|
#128 | |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Cytat:
My dzisiaj idziemy na pierwszy spacerek!
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
a może nakładki silikonowe?
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
naked21
sutki Cię bolą czy masz pogryzione i krwawią? jeśli bolą no niestety nic nie poradzisz. są delikatne i muszą "się przyzwyczaić" do ciężkiej pracy. jeśli zaś krwawią - jak najczęściej je wietrz. i warto smarować własnym mlekiem. pomogło w moim przypadku przy 1 dziecku. krwawienie spowodowane jest tym, że dziecko źle chwyta brodawkę. możesz spróbować w czasie karmienia gdy boli wyciągnąć sutek z buźki i poprawić ułożenie. a tu link ktos podawał już, warto poczytać: http://mamdziecko.interia.pl/pierwsz...mienie-piersia
|
#131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trochę rana ciągnie ale nie mam z tym większego problemu.Ja nie wiem czy miałam nawał Dziś mi mleko samo tryska ale nie boli, piersi twardawe mam od porodu, więc w sumie nie wiem?
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
bolą mnie całe, nie krwawią.. nakładek mały nie chce chwytać
ale dzięki, podobno to po jakims czasie przechodzi
|
#133 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czytaj ksiazki ogladaj gazety rob wszystko byle by nie myslec, bol z dnia na dzien bedzie mniejszy, a za jakis czas bedzie bolec tylko przy 1 zassaniu a potem wogole OBIECUJE ![]() Cytat:
mnie juz od dawna nie boli wiec przechodzi :P chyba okoo 2 tygodnia nie bolalo wogole, no wiesz sutki musialy sie przyzwyczaic
|
|
|
#134 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, ze ciebie to ominie. Co do sutków, to mi pomogło smarowanie własnym mlekiem i wietrzenie po każdym karmieniu - lepsze niż wszystkie maści! I wierz mi, w końcu przejdzie. Z wypróżnieniem nie miałam problemów, w drugiej dobie po cc od razu poszłam. Może się nie napinaj, tylko oddychaj głęboko i bez czopka się obejdzie? A co do brzucha - mój jest na tyle ciążowy, ze nie mieszczę się jeszcze w żadne spodnie sprzed ciąży. A jestem 2 tygodnie od porodu. Tylko zdjęcia odpowiednio zrobione W końcu nam zniknie, pamiętaj, że po cc brzuch dłużej znika, bo jest opuchnięty od rany, tak samo macica w środku opuchnięta, więc się nie przejmuj Cytat:
Bordowa, a ty z Aśką już chodzisz na spacery? Musimy się kiedyś razem wybrać ![]() My dziś całą godzinę po lesie jeździliśmy Ja już chcę szybko dojsć do siebie, żeby być w koncu chociaż trochę neizależną ![]() Moje dziecko normalnie ostatnio jest aniołkiem W dzień śpi pięknie, wieczorem po karmieniu o 23 śpi, dopóki nie obudzę go o 3 na następne karmienie i potem śpi już do rana Normalnie szok!Dzisiaj przepajałam go glukozą, bo żółtaczka nie chce zejść. Mam nadzieję, że to pomoże. |
|||||
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Witam! już teraz legalnie
![]() na początek mam pytanie jak długo wasze dzieci jadły na początku? bo moja mała tak koło 10 minut a potem zasypia i się zastanawiam czy to jest ok jeszcze jak je to duzo jej leci bokiem, nie wiem dlaczego, może za szybko je ?
|
|
|
|
#136 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#137 |
|
BAN stały
|
Ja miałam ogromny problem operacja we wtorek, a załatwiłam sie w sobotę w domu, ale trudno to nazwać wypróżnieniem. Pięć dni pod rząd brałam czopek glicerynowy i po troszku ( i bez bólu) schodziło. Serio, czopek to idealne rozwiązanie, zero bólu i stresu, że się za bardzo "napniesz" ![]() Po kilku dniach się samo ustabilizowało i już ok. To normalne po cc, ponoć w trakcie operacji muszą jakoś jelito przesunąć i niektóre babki mają potem duże problemy... mnie męczyły gazy i dalej nic... a dzień po operacji byłam tylko na wodzie, drugi dzień to jakieś paskudne kleiki, trzeci sucharki itp... dopiero jak się owoców od mamy najadłam, to cokolwiek się ruszyło. sorry za dokładny opis, ale to była moja trauma... ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Kasiula patrzę na Twój suwaczek i jestem w szoku Tymuś ma już 2 tygodnie !!! My wczoraj skończyliśmy 3
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
a my dzis 5 :P
|
|
#139 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi ten system odpowiada, bo Tymcio najedzony i spokojny, a ja mam obie piersi opróżnione No pewnie, fajnie, że masz takie informacje i możesz się nimi podzielić Cytat:
![]() ![]() Zauważyłam, ze jestem niewidzialna na wrześniówkach - ciekawe, dlaczego No nic, nie będę już naszym brzuchatkom głowy zawracać ![]() A pochwalę się jeszcze jedną rzeczą - Tymo płakał panicznie przy każdej kąpieli. Po prostu koniec świata i tyle. A dziś znaleźliśmy na niego sposób - zamiast przewidywanej temperatury wody, wlaliśmy trochę cieplejszą i co? Tymcio zadowolony, pierwszy raz kąpiel przebiegła bez wrzasków |
||
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko co mam pisać prócz tego że ci zazdroszczę jak nie wiem co
|
|
#141 |
|
Rozeznanie
|
Czesc mamusie, mam pytanko.. czy Wasi mezowie wrocili juz do pracy jesli tak to jak sobie same radzicie, dajecie rade???? i jak to jest samej z malcem w domu, ktos wam pomaga.. boje sie ze jak bede sama z mala to sie zalamę... bo nie dam sobie rady... jak to ma się u Was w praktyce, mozna cos ugotowac? ogarnąć mieszkanie? mając takie male dziecko
|
#142 | |
|
BAN stały
|
martucha gratulacje
![]() Kasiula bo One mają brzuchy a my już nie heheh Ja też mam wrażenie, że Mały od zawsze jest z nami a co do wody, Pawcio uwielbia kąpiel i jak jest więcej wody i cieplejsza. To sie w kąpieli uśmiecha i pozuje, sam na siłe uszy sobie zamacza. To najmilsza chwila dnia, wieczorna kąpiel![]() ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- Cytat:
Ciężko jest u mnie. Ja jestem z Małym sama do ok.17, 18. Nie gotuję, chyba, że coś mega szybkiego, ogarniam mieszkanie jak czasem mama zdąży Go wziąć do południa na spacer- to wtedy ja się szybko kąpię, luksuję dom, ogarniam trochę i już. generalnie od 3 dni czeka prasowanie i nie mam siły się za nie zabrać. Jak tatuś wraca to sporo pomaga, ale ja już wtedy padam Ale nie zamieniłabym tej przygody na żadną inną
|
|
|
|
|
#143 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moje dziecko pomyliło dzień z nocą i w dzień najchętniej by spało, muszę go budzić do karmienia bo by mi mleczarnie eksplodowały za to w nocy potrafi wisieć z 3 godzinki, oczka jak 5 złotówki, pośpi pół godziny i kolejne karmienie. No i kupa co chwilę Na szczęscie lubię spać w dzień i jakoś dajemy radę
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi bo moja je koło 15 minut jedną pierś i do razu zasypia i nie chce więcej, ale cały czas wsuwa, słychac jak połyka, a Tymek robi przerwy czy cały czas je? Nam znowu mówiła, że na początku leci pokarm wodnisty a potem bardziej kaloryczny czyli trzeba do końca jedną pierś, a jak krótko z obu to wtedy je obie porcje te małokaloryczne
![]() A jak ze ściąganiem pokarmu? bo chciałam zrobić mały zapas na wyjście póki jest go duzo i nie wiem kiedy ściągać jak mała zje z jednej to ściągnać z drugiej czy jak
|
|
|
|
#145 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a jak dzis Martynka spała? Moja budzi się na jedzonko miej wiecej kolo 23.00, 3.00 , 6.00 Cytat:
Pepuszek odpadl dopiero 2 dni temu![]() a co do tematu "kupkowego" to ja załatwiłam się w szpitalu chyba dopiero w 4 dobie i to dzieki kawie ktora rano wypiłam.. czycilo mnie wtedy 3 razy.. Problem teraz do mnie wrócił i mam zaparcia, czasem mam wrażenie, że mam korek w d... sory za wyrażenie- niby mi się chce a nie mogę, jak sobie pomoc???PORADŹCIE?:confus ed: Cytat:
Cytat:
ale fakt jest moja mama jeszcze u nas i duzo pomaga, przez ostatnie dwie noce miala mala ze soba i w koncu się wyspalam ![]() Mala je w nocy z butelki- moje mleko- i jakos skonczyly sie nocne koncerty... Cytat:
Który laktator jest najlepszy WIECIE MOŻE??? ja mam taki zwykly Lakta Plus, na zazadzie strzykawki i juz mnie rece bolą i właśnie szukam na necie opini.. bo skoro ja tak mam ściagać juz zawsze to musze miec dobry, choc wole reczny...
|
|
|
#146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak zasnie ide pod prysznic robie obiad a ze gotuje na 2 dni to czasem przeprasuje ciuchy jak mlody wstanie to znowu je a ja jestem na necie a potem jest juz maz i ja moge odpczac, a czasem jest tak ze nasz rytm dnia szlak trafia bo mlody nie spi albo spi tak dlugo ze ja sie nudze jak bylo wczopraj :P aaa jak maz przychodzi to wiesza pranie czy sprzata dom podlogi lazienka odkurzanie itd.. zalezy co tam trzeba no i mlody jest jego ja mam swoj czas no chyba ze karme jakos trzeba bylo to podzielicspokojnie pierwszy miesiac jest ciezki ale dojdziecie do swojego rytmu -zobaczysz ![]() a wogole zapomnialam otych wszytkich niekonczacych sie zmianach pieluch wiec wcisniej w ten moj opis jakie 5-6 przebran (do powrotou meza ;D ) bo mlody wali kloce na potege ![]() Cytat:
aco do odciagania to ja raz sciagalam recznie sama i zrobilam to tak ze zjadl z jednej piersi poszedl spac a ja odciagnelam z drugiej a jak sie juz obudzil po tych 2-3 godzinkach to mial w piersi mleko wiec ok ale wkrecilam sie w karmienie piersia jak skonczyly sie przygody z kryzysami laktacyjnymi wiec mysle o zakupie laktatora - JAKI POLECACIE bordowa a moze ty z asia macie krysys lktacyjny - dziecko sie denerwuje lapie piers i puszcza nienajada sie ciagle wisi na piersi? trwa to maks 2 dni...
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-09-09 o 10:33 |
||
|
|
|
#147 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A co do wody, to ta wczorajsza miała ok. 39-40 stopni. Przy zimniejszej była histeria ![]() Dziewczyny, piszecie o tym niewartościowym pokarmie, ale ten wodnisty leci tylko pierwsze minuty. Same karmicie z jednej piersi po 15 min., ja tak samo, tylko mój mały odbeka i zabiera się na następne 15 min. do drugiej piersi Głodomorek mały jest Po prostu spija z obu piersi i to wodniste i to sycące. Widocznie wasze dzieci nie są takimi łakomczuchami. A młody cały czas pije podczas karmienia, nie obija się, więc wiem, że nie ściemnia.Co do laktatora, to może się wypowiem jako ta, która używała - ja byłam zadowolona z ręcznego Aventu, ale najlepszy dla mnie był elektryczny Medeli - delikatny, a wszystko ładnie ściągał. Tylko głośny. Idę zaraz karmić mojego ssaka, najpierw trzeba go obudzić - normalnie mam syna neptyka, zapada w śpiączkę po każdym karmieniu |
|||
|
|
|
#148 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Także dzisiaj było spokojnie![]() Co do laktatora to mam ręczny Aventu Isis i pokarm bardzo łatwo się odciaga, na razie jestem zadowolona.
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Pomidora zgadzam sie jak wpadnie sie w rytm to jest super
a co do jedzenia to masz racje glodomor grunt ze oproznia piersi a nie spija chwilke i koniec chociaz pamietam moje przeboje jak standardem bylo polg godz jedna i pol godz druga piers wlasnie liczylam ile tak dokladnie teraz zajmuje to mojemu - 24 miniuty jedna piers z wszystkimi odbijaniami przestojami itd wiec w porownamiu do 3 godzin karmienia podczas kryzysu czy godzinnego jedzenia kiedys jest super :P nika-p odpisuje tu - czytalam na poczekalni o twojej smutnej przygodzie - wspolczuje - i przytulam, a co do mojego odciagania to moze dlatego ze leci mi z piersi jak z kranu nawet w przerwach na odbijanie klade na piers pieluche bo cieknie strasznie jak z fontanny tryska wiec pewnie dlatego pare razy ponaciskalam masowalam i bylo - ale te 90 starczylo mu na godzinke wiec musze ze 120 sciagnac na wiekszy np fryzjerowy wypad - bo chc isc w przyszlym tygodniu:P to teraz bede szukac laktatora :P
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomidora W niedzielę jeśli pogoda pozwoli idziemy na pierwszy spacer
Także potem możemy się na krótkie spacerki już umawiać ![]() A Ty dopiero o 23 kąpiesz Tymka i kładziesz go spać? gabisun Moja Mała ma 13 dni a nadal nie je dłużej jak 15 minut Ale chyba tyje i się najada, więc się nie martwię. Położna mówiła, żebym ściągała mleko z piersi, z której Aśka nie piła i tak robię. Ona zje z lewej to ja ściągam z prawej. Ale ja nadal ręką ściągam, bo laktatorem bardziej mnie boli i jakoś tak mniej ściąga Chyba nadal mam mało pokarmu.elenka1 Mój Tż jutro dopiero zaczyna urlop, a Asia już ma 13 dni. Czasem jestem sama, czasem przychodzi moja mama. O ile nie dopada mnie akurat baby blues to można dać sobie radę Pewnie, że możesz robić to wszystko. Jak nakarmisz dziecko to ono śpi, nawet jeśli tylko godzinę, to już obiad zdążysz zrobić. A śpi po każdym karmieniu praktycznie.Marta Od jakichś 2-3 dni łapie samą brodawkę i puszcza i tak co najmniej kilkanaście razy i czasem złapie w końcu dobrze a czasem trzeba dać jej butelkę. Ale chyba się najada, bo jak już złapie i zje to ze 2-3 godziny pośpi zawsze ![]() Wczoraj odpadł nam pępek ![]() Ja nadal biegam do położnej na wyciskanie płynu z rany. Ale jest go już coraz mniej, więc może za parę dni będzie już dobrze.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.

Hej dziewuszki

muszę się z malutkim dotrzeć, poznać
macie jakieś sposoby?? smaruję je Purelanem na zmianę z Bephantenem, ale niewiele to pomaga... Momentami mam ochotę ryknąć z bólu jak zassie 
ale to najmniejszy problem 

Tymuś ma już 2 tygodnie !!!