Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-16, 00:03   #631
sponsa_bella
Raczkowanie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Matko jedyna, kobity, ależ Wy pędzicie. Nie było mnie dwa dni, a tyle miałam na nadrobienia. Kurczens, ale Wy jesteście niesamowite, Izumi musiała się zdziwić na widok listonosza

Czytałam, co piszecie o ilości zjadanego przez Wasze dzieciaczki pokarmu.
U nas jest tak (Matylda waży ok. 8100 g i ma ok. 75 cm/caly czas mam wrażenie, że jest za grubaśna):

7:00 150 ml MM
10:00 150 ml MM
13:00 cały słoiczek obiadowy (ziemniaki, dynia, zupa jarzynowa, brokuły...)
17:00 pół lub cały słoiczek owoców
20:00 150 ml MM
23:00 210 ml MM

nie budzi się w nocy, śpi do pierwszego posiłku

Minka zaczęła zasypiać sama w swoim łóżeczku (przyszło przedwczoraj). Do tej pory spała z nami, bo absolutnie jesteśmy za tym, co okazało sie mieć swoją nazwę (metodą dra Searsa, attachment parenting). Matylda prawie w ogóle nie płacze, jest bardzo pogodnym maluszkiem. Ani ja ani TŻ nie dopuszczamy do tego, by płakała. Staramy się jak możemy

Jak jeszcze byłam w ciąży dostałam od koleżanki książkę Tracy Hogg, a TŻ ściągnął "Uśnij wreszcie"w pdf, ale obojgu nam wydało się, że ta druga odnośnie zasypiania opisuje metodę, która trochę przypomina tresurę. Nie mówię, że to jest ZŁO, po prostu nam się to nei spodobało, ale fajnie, że działa na Wasze dzieciaczki. Nie chciałabym, żeby któraś z Was, która stosuje się do zaleceń podanych w książce poczuła się przeze mnie zaatakowana!!! Ja tylko postępuję tak, jak robili moi rodzice ze mną i z moim bratem

Od początku działam z Matyldą tak, jak sama chciałabym być traktowana. Probuję się wczuć w takiego małego hipka. Witam się z nią rano, nie podchodzę bez zapowiedzi do jej łóżeczka. To samo z ubieraniem itd. Kąpiemy się razem Wiaderko Tummy Tub w ogóle nie zdało egzaminu, chociaż mała wygląda w nim super!!!! Niestety, nie da się dziecka dokładnie umyć mając tak ograniczoną przestrzeń. Co do kosmetyków, bo pisałyście o oliwce - U nas jest mydło marsylskie (od tygodnia) i masło shea. O maśle napiszę jedno - REWELACJA!!! Żadnych potówek, piękny zapach, ciałko ekstra gładziutkie. W składzie tylko masło, nic innego. Oboje z TŻ mamy teraz super skórę na dłoniach Co do wspólnych kąpieli, mała uwielbia! Jak tylko z nią wchodzę do wanny dostaje pier..ca Majta nogami, chlapie się i raz nawet zanurkowała. Gada w wannie jak najęta. Do pupy tylko chusteczki, żadnych zasypek czy kremów. TŻtowi udało się znaleźć chusteczki bez parabenów - w INTERMARCHE, ok. 6 zł/paczka. Mają neutralny zapach i są porządnie nawilżone.

Eh, przepraszam za elaborat. Teraz popatrzę, czy któraś z Was też jeszcze nie śpi

Edytowane przez sponsa_bella
Czas edycji: 2010-09-16 o 00:05
sponsa_bella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 00:26   #632
mrowak
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
kupiłam Mu kubek niekapek z Lovi i radzi sobie z nim rewelacyjnie (aż się nie spodziewałam!!)
ten 360 stopni????

Cytat:

mrówka co u Ciebie jak się masz??
a dziekuje Ci za pamięc-miewam sie jako tako:Gabrysia zwalcza wirusa, idzie jej to calkiem dobrze, dzis wieczorem nawet nie miala goraczki
a ja sama...w piatek (czyli juz jutro) pogrzeb...boje sie nawet pomyslec...a musze sie sama tam zawiezc i przywiezc za kolkiem-jade chyba sama, bo TZ zostanie w domu z maluchem

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość

Zostały mi jeszcze 4 puszki mleka, będę przechodziła na zwykle... zastanawiam się jakie kupić...
a przechodzisz na zwykle, bo tak lekarz mowil czy taki masz plan po prostu? my wlasnie przeszlysmy na bebilon HA

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
czyli hortensja a masz ogrodową czy doniczkową , ja mam kilka ogrodzowych i nie jest trudna w utrzymaniu , lubi glebę kwaśną lub lekko kwaśną i stale wilgotną ale nie mokrą rośnie dobrze w słońcu i w cieniu ale raczej woli cień i kwitnie całe lato , na zimę trzeba okrywać bo przemarza
libra, jeszcze nie mam zadnej-zobaczylam dzis w sklepie te rosline i sie zachwycilam normalnie, z tym ze u mnie w gre wchodzi tylko balkon i ew. zima w mieszkaniu. Balkon mam od zachodu wiec sporo slonca bezposredniego jest.

Cytat:
Napisane przez sponsa_bella Pokaż wiadomość
TŻtowi udało się znaleźć chusteczki bez parabenów - w INTERMARCHE, ok. 6 zł/paczka. Mają neutralny zapach i są porządnie nawilżone.
a jak sie nazywaja?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 03:01   #633
sponsa_bella
Raczkowanie

Chusteczki są firmy LABELL
. Są w żółto-zielonym opakowaniu, chyba 70 szt. w paczce, o ile dobrze pamiętam (siedzę w kuchni, nie chce szeleścić w pokoju )

P.S. dopiero teraz się zorientowałam, że użyłam w moim poprzednim wpisie niefortunnego wyrażenia "tresura", za co przepraszam, bardzo to niefajne z mojej strony

---------- Dopisano o 03:01 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ----------

Ja oczywiście znów powracam z kolejnym wynalazkiem
Czy któraś z Was używała?:

http://allegro.pl/indyjskie-orzechy-...233932293.html
sponsa_bella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 05:22   #634
megi-megi
Zakorzenienie

Dzień dobry,
tż chory, jego syn chory, ja już lepiej i przyszła kolej na Igora. Tak więc po ciężkiej nocy, zbieram się właśnie do pracy. Ja będę nieprzytomna i zostawiam małego z babcią, która do tej pory uciekała od czyszczenia nosa, dawania w ogóle jakiś leków, nawet ubierania (bo Igor nienawidzi się ubierać i prawie zawsze płacze, wylewając przy tym łzy).
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 07:02   #635
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość
ja kupiłam dzisiaj łóżeczko turystyczne i mam nadzieję, że jutro dojdzie bo kurierem a i kupiłam małej piękną tunikę hello kitty (jeszcze 5 mcy temu myślałam, że w życiu za coś takiego tyle kasy nie dam) a jednak kobieta zmienną jest http://allegro.pl/kojec-lozeczko-tur...216027599.html i tunika
http://allegro.pl/slodka-sukienka-tu...213127742.html
sukienka śliczna

---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysia1234 Pokaż wiadomość
Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofał z aptek krople dla dzieci Vigantol. Powodem jest chemiczne zanieczyszczenie leku - informuje TVN24.

O wycofanie ze sprzedaży kropli Vigantol wystąpił do Głównego Inspektora Farmaceutycznego producent leku - niemiecka firma Merck KGaA.

GIS zdecydował o natychmiastowym wycofaniu z aptek 17 partii leku, którego data ważności upływa między lutym a październikiem 2014.

ożesz, moim kończy się termin 6.2014

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 08:04   #636
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Dzien dobry
Tz z mala wariuje od 6:30 a ja spalam a teraz lece jakies sniadanko zrobic
Ok 10 jestesmy umowieni u mnie w pracy (bylej) na kawusie z maluchem,mowie bylej bo juz nie wracam tam i sie z tym oswajam chociaz szkoda mi troche dyrekcji bo na lepsza trafic nie mozna, ale ze teraz nie ma tak jak mialam tylko pare godzin w tyg na swietlicy srodowiskowej to zarobilabym wielkie gowno, mniej niz wydala na opieke nad mala wiec to raczej sensu nie ma

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

poza tym uwielbiam patrzec jak codziennie uczy sie nowych rzeczy i coraz mocniej ja kocham, kazdego dnia mocniej!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 08:49   #637
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
a przechodzisz na zwykle, bo tak lekarz mowil czy taki masz plan po prostu? my wlasnie przeszlysmy na bebilon HA
My też przechodzimy z BEbilon Pepti na Bebilon HA i od 3 tygodni mieszamy pół /pół i sprawdzamy czy jest OK.
Mam pytanie: Czy widziałaś gdzieć BEbilon HA w dużych puszkach? Ja byłam już chyba we wszystkich supermarketach i wszędzie są tylko małe.

Sponsa - fakt każda z nas jest inna i każda do wychowania podchodzi inaczej. Ja uważam że dziecko musi poznać smak zarówno słodki jak i goszki. I pomiomo tego że "tresura" to może i za mocne słowo ale niestety dziecko wymaga wychowania. Ono nie będzie żyło samo tylko w społeczeństwie i bardzo często będzie musiało dostosować sie do wielu zasad, przepisów. Ponadto dziecko też musi od czasu do czasu zapłakać - urochomić i przeczyścić swoje kanaliki łzowe. Mam koleżankę która wychowywała dziecko podobnie jak TY - czyli robiła wszystko aby dziecko nie płakało. Teraz mała ma ponad 3 latka i dyryguje cała rodziną. Oczywiście śpi z rodzicami. Nawet jak ktoś do nich przyjdzie to ona decyduje gdzie ma gość siedzieć. Zapisali więc dziecko do przeczkola może tam ktoś inny nauczy ich dziecko pewnych zasad. Tylko dla mnie to jest spychologia.
JA osobiście nie dopuszczam do tego aby mała się zanosiła płączem. Ale jak to jest tylko i wyłącznie jej histeria to czekam aż jej przjdzie i się sama uspokoi. Staram się w swoim postępowaniu być konsekwętna. Czasami sie nie udaje.

No i jeżli chodzi o bark konsekwencji przy dziecku to wczoraj słuszałam żę kobieta po prostu nie będzie w stanie być zasadnicza i konsekwentna przy dziecku bo to po prostu niemożliwe ze względu na wytwarzną oksytocynę która ogłupia nasz mózg. A ta się wytwarza np. pod wpływem dotyku dziecka, jego uśmiechu, łez. I dlatego właśnie zarówno w ciąży jak i po jesteśmy bardziej miękkie i wrażliwsze i mniej konsekwentne. TO WSZYSTKO WINA BIOLOGI

---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Fasolka - jak dobrze że się odezwałaś. Daj zdjęcia małej do galerii.

Megi - dużo zdrowia dla wszystkich. No i dzisiaj juz czwartek więc jeszcze tylko jutrzejszy dzień i będziemy miały weekend

Biorę sie za pracę. Wczoraj zrobiłam prezentację na zebranie i na koniec dnia system zapytał mnie czy zapisać a ja co nacisnęłam? Nie!!! I dzisaj muszę od nowa robić

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2010-09-16 o 08:45
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 09:12   #638
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez izaizula Pokaż wiadomość
Ja dostałam dzisiaj info od koleżanki. Przesłała mi właśnie linka ale "daję" devikop

Hm no właśnie daję ale nie daje bo zawsze zapominam a po drugie kiedyś Kuby pediatra powiedział ze ta wit nie do konca jest oki bo kosci za szybko twardnieja i dzieci niskie moga byc. Tyle co pamietam z tego jego wykładu ale ile w tym prawdy to nie wiem.
My stosujemy zwykłą D3. Jak już wcześniej pisałam przeczytałam kiedyś że przedawkowanie viantolu może uszkodzić nerki. Nie wiem jak to jest ogólnie ale mój siostrzeniec dostawał vigantol 24 lata temu jak był mały (sprowadzało się z Niemiec bo u nas nie były dostępne). Ma wzrostu 190 cm.
Stary 2010-09-16, 09:18   #639
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

ja mojemu ten vigantol podaję od końca czerwca. Jeszcze mi tylko 1/3 buteleczki została akurat z numerem 6600201. W tv mówią że nie wiadomo czym jest skażony, i jakie mogą być efekty uboczne

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

jeszcze raz dzieki za doradztwo w sprawie kupna patelnijajecznica na śniadanie, i co najważniejsze umyłam bez ptoblemu, bez skrobania, tylko przetarlam gąbeczką, i to tą miękką stroną. Oj coś czuję że dzisiaj naleśniki będą z twarogiem,owocami, polewą i bitą śmietaną

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 09:26   #640
anakazar
Zakorzenienie

Witam
mam chyba mały sukces:mała obudziła się po 2-czyli inaczej niż zawsze,dostała mleko,zjadła i nieszczęśliwą ją położyłam do łóżeczka,myślałam,że będzie nocny koncert,ale o dziwo nie!przytuliła główkę do misia i jej nie było.
Pózniej wstała po 6,nakarmiłam ją,pobawiłyśmy się i kiedy widziałam,że jest zmęczona to siup do łóżeczka i tylko musiałam po minucie się pokazac i zasnęła.

Postanowiłam w dzień też ją kłaśc do łóżeczka.

A grymelka ja zamierasz Marcela oduczyc jedzenia w nocy?bo ja też nie chcę Niny karmic w nocy...

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 09:28   #641
libra777
Zakorzenienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
libra owszem, jak konczy sie sloiczek lub butla to robi ekhmmmm! aamaaaamaaaa, no i czasami cos w rodzaju wraaaaaa ale to sie zdarzylo ostatnio jak widzialam sie z dusiaczkiem raz od jakiegos czasu wiec mozna jej wybaczyc

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Gmyrelka no wlasnie nie ma;/ a prosic sie tez nie bedziemy;/ wtedy rodzice mieliby jeden bo ogolnie sa w domu 3 pokoje, dwie lazienki, wielka kuchnia i przedpokoj.
chacha a mój to przeciwnie jest zadowolony jak mu nie wciskam łyzki do buzi
szkoda ,ze wam nie dadzą tego drugiego pokoju przecież to byłoby logiczne że powinniście mieć 2 a im po co aż 2 sypialnia i salon czy jak?
Cytat:
Napisane przez koglus Pokaż wiadomość
ja to czasem sie czuje jak wyrodna matka bo moje dziecko odkad skonczylo 2 tygodnie to spi w lozeczku dopiero tera wezme ja czasem nad rankiem do swojego , jak sie obudzi i szaleje
to się z tego ciesz że nie musisz teraz uczyć spania w łóżeczku
Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość

No i też nie wiem co robić w nocy... na pewno będzie się budzić. Tam jest napisane że w nocy może być jeszcze jeden posiłek około 2 więc go nakarmię. Ale Kuba też się budzi o 5... to co wtedy?? dać mu jeść czy się męczyć??? Już sama nie wiem...
A jakie daliście dzieciom "przytulanki"?? bo ja niby dałam pieluchę ale dziwnie się nią owija więc chyba mu ją zabiorę i pluszaka ale nie wiem czy on jest odpowiedni, może bardziej miękki wziąć...?

Wiesz, ja słyszałam że nawet jak się karmi modyfikowanym to powinno się dawać wit D.

U nas też prawie wyszły 4 posiłki, myslałam że będzie gorzej bo zawsze jeszcze jadł pomiędzy 18 a 19 ale nie było problemu Tylko rano tam chyba 2 razy go karmiłam, ale od jutra zaczynam już porzadnie go uczyć zasypiania.
W sumie w tej książce nie jest napisane jak oduczyć nocnego karmienia.. tzn żeby dziecko się nie budziło - z tego co przeczytalam i zrozumiałam to po prostu eliminując czynnik zewnętrzny czyli my z jedzeniem potrzebne do zasnięcia, dzieci nie będą się przebudzać. I chyba trzeba postępować tak jak przy wieczornym zasypianiu... Nie wiem czy wytrzymam jego nocny płacz..........

Kuba też zawsze śpi w swoim łóżeczku, jedynie czasami rano biorę go do łóżka i się bawimy

Darusia, Mała śliczna i mądra oczywiście I ładny amstafik po buźce wygląda na sunię, zgadłam?
no ja w nocy jadnak dałam jeść bo wiczorem zjadł kaszkę i nie było tego specjalnie dużo a w nocy słyszałam jak mu w brzuszku burczy
ale pić nie dostał nic ani łyczka a zawsze dostawał
ja wit.D daję bo mój nnawet tego mlaka mało pije
a przytulankę to ma osła kłapouchego
Cytat:

a jak robie mlodej kaszke to pod koniec juz mi sie taka wodnista robi, wam tez czy znowu cos zle robie?

nic nie robisz źle ona się taka robi
Cytat:
Minka zaczęła zasypiać sama w swoim łóżeczku (przyszło przedwczoraj). Do tej pory spała z nami, bo absolutnie jesteśmy za tym, co okazało sie mieć swoją nazwę (metodą dra Searsa, attachment parenting). Matylda prawie w ogóle nie płacze, jest bardzo pogodnym maluszkiem. Ani ja ani TŻ nie dopuszczamy do tego, by płakała. Staramy się jak możemy
czy to przejście z waszego łóżka odbyło się tak bezboleśnie?
pewnie chodzi o tą metodę że dziecko jest cały czas z matką/rodzicami?
oglądałam kiedyś cykl programów o tym o różnych metodach wychowywania dzieci
jedna polegała min. na tym że wieczorem wciskało się dziecku wielką butlę mleka nie przytulając go aby nie usnęło za szybko podczas jedzenia i zjadło wszystko i wystawiało na noc w wózku do ogrodu żeby tam spało
Cytat:
Co do kosmetyków, bo pisałyście o oliwce - U nas jest mydło marsylskie (od tygodnia) i masło shea. O maśle napiszę jedno - REWELACJA!!! Żadnych potówek, piękny zapach, ciałko ekstra gładziutkie. W składzie tylko masło, nic innego. Oboje z TŻ mamy teraz super skórę na dłoniach
czy to masło kupiłaś normalnie w drogerii a mydło marsylskie jak się sprawdza?
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
libra, jeszcze nie mam zadnej-zobaczylam dzis w sklepie te rosline i sie zachwycilam normalnie, z tym ze u mnie w gre wchodzi tylko balkon i ew. zima w mieszkaniu. Balkon mam od zachodu wiec sporo slonca bezposredniego jest.
mozesz ją po prostu posadzić w dużej donicy na balkonie nie rośnie mega wielka a na zimę ją okrywać np. flisem , gałęziami świerkowymi , nałożyc karton i nasypać liści suchych jak kupisz niebieską to pewnie zmieni kolor na różową musi być specjalny nawóz żeby kolor pozostał , różowa natomiast może zielenieć takie cienie zielone na kwiatach a biała zostanie biała
a tak poza tym to trzymaj się jakoś
Cytat:
Chusteczki są firmy LABELL
. Są w żółto-zielonym opakowaniu, chyba 70 szt. w paczce, o ile dobrze pamiętam (siedzę w kuchni, nie chce szeleścić w pokoju )

P.S. dopiero teraz się zorientowałam, że użyłam w moim poprzednim wpisie niefortunnego wyrażenia "tresura", za co przepraszam, bardzo to niefajne z mojej strony

---------- Dopisano o 03:01 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ----------

Ja oczywiście znów powracam z kolejnym wynalazkiem
Czy któraś z Was używała?:

http://allegro.pl/indyjskie-orzechy-...233932293.html
wypróbuj i powiedz nam jak działa
widziałam kiedyś jakieś kulki do prania że niby obijają się o siebie i tak piorą bez proszku ale nigdy nie używałam i jakoś sceptycznie do tego podchodzę

U nas noc minęła tak sobie mały się budził 2 razy i dostał po 80ml mleka , do picia nic mu nie dałam .
Nie mam pojęcia jak zrobić żeby on zjadł więcej wieczorem i się nie budził w nocy .
Już było tak że tylko raz się budził ale wtedy udawało mi się mu wcisnąc 180 ml mleka wieczorem a teraz nic z tego nie wychodzi i budzi się dwa razy a kilka razy się tak dosyć kręci i ja się oczywiście budzę , nakrywam go bo rozkopany , daję smoka bo sam to on go umie wyciągnąć a podać sobie już nie jak sugerują w książce.
Jestem cholernie niewyspana , bolą mnie plecy i kark od ciągłego podnioszenia głowy i patrzenia na małego
Ale dzisiaj obniżam łóżeczko i zaczynam "tresurę" jak to Sponsa mówi
zobaczymy jak to z tym będzie .Rano dzisiaj też po zjedzonej O DZIWO kaszce malinowej usnął sam trichę rykolił ale trzymałam go za rączkę i się uspokajał i usnął
CZY KTÓRAŚ UŻYWA ŚPIWOREK DO SPANIA DLA DZIECKA? I JAK SIĘ SPRAWDZA?
bo chyba muszę zakupić na zimę
A u nas znowu leje
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 09:30   #642
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Witajcie dziewczynki
Zanim Was nadrobię mała relacja z samodzielego spania.

Moja Zosia wczoraj trochę była marudna i miała temperature prawie 38. Mój Tż stwierdził że to chyba nie jest dobry czas na eksperymenty. Ja twardo że zawsze jakaś wymówka się znajdzie i powiedziałam że jak mała będzie bardzo marudziła to jej jeszcze odpuszczę.
Temp. trochę spadła i zrobiliśmy kąpiel, dostała mleko "na dobranoc" bo myślałam ze dłuzej pośpi (koń myślał i zdechł ). Chwilkę poleżała na moich rękach, potuliłyśmy się i odłożyłam do łóżczka, sok do buźki i pa,pa. Odeszłam na bezpieczną odległość tak żeby mnie nie widziała i nie słyszała. Połakała, popiszczała, wzywała kilka razy (krzyk i kaszel). Wypluła smoka więc podeszłam, dostała go raz jeszcze i całusek w nosek i znowu wyszłam. Jak trzeci raz wypluła to dałam spokój i smoka już nie dostała. ały proces trwał chyba 15 min. Dziecię zasnęło . Spała sobie spokojnie do 23.30 (głód) Dostała cycorka, chwię potuliła i odłożyłam do łóżeczka. Trochę awantury było ale zasnęła. Takie jedzenowe pobódki były jeszcze 2. Kilka razy potrzebowała smoka. Tak sobie spała we własnym wypasionym łóżeczku do 7 rano.
Teraz też śpi (sama zasnęła).
Mam nadzieję że to nie było jdrazowe i teraz będzie już co noc spała sama.

Na 11.30 idziemy do lekarza. Wprawdzie nie ma już temp ale kaszle i kicha. Muszę sprawdzić co się dzieje
Stary 2010-09-16, 09:31   #643
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Ferrou ja najchętniej wzięłabym szaro-pomarańczowe ale też nie ma

Mrowak to raczej jest taki najzwyklejszy kubek ... nie wiem co to ten 360stopni

O kurcze madzia ... może powinnaś iść do lekarza... porobić Małemu jakieś badania czy coś. Ja chyba bym się wybrała ..

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 09:41   #644
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Sponsa - fakt każda z nas jest inna i każda do wychowania podchodzi inaczej. Ja uważam że dziecko musi poznać smak zarówno słodki jak i goszki. I pomiomo tego że "tresura" to może i za mocne słowo ale niestety dziecko wymaga wychowania. Ono nie będzie żyło samo tylko w społeczeństwie i bardzo często będzie musiało dostosować sie do wielu zasad, przepisów. Ponadto dziecko też musi od czasu do czasu zapłakać - urochomić i przeczyścić swoje kanaliki łzowe. Mam koleżankę która wychowywała dziecko podobnie jak TY - czyli robiła wszystko aby dziecko nie płakało. Teraz mała ma ponad 3 latka i dyryguje cała rodziną. Oczywiście śpi z rodzicami. Nawet jak ktoś do nich przyjdzie to ona decyduje gdzie ma gość siedzieć. Zapisali więc dziecko do przeczkola może tam ktoś inny nauczy ich dziecko pewnych zasad. Tylko dla mnie to jest spychologia.
JA osobiście nie dopuszczam do tego aby mała się zanosiła płączem. Ale jak to jest tylko i wyłącznie jej histeria to czekam aż jej przjdzie i się sama uspokoi. Staram się w swoim postępowaniu być konsekwętna. Czasami sie nie udaje.

No i jeżli chodzi o bark konsekwencji przy dziecku to wczoraj słuszałam żę kobieta po prostu nie będzie w stanie być zasadnicza i konsekwentna przy dziecku bo to po prostu niemożliwe ze względu na wytwarzną oksytocynę która ogłupia nasz mózg. A ta się wytwarza np. pod wpływem dotyku dziecka, jego uśmiechu, łez. I dlatego właśnie zarówno w ciąży jak i po jesteśmy bardziej miękkie i wrażliwsze i mniej konsekwentne. TO WSZYSTKO WINA BIOLOGI

---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Megi - dużo zdrowia dla wszystkich. No i dzisiaj juz czwartek więc jeszcze tylko jutrzejszy dzień i będziemy miały weekend

Biorę sie za pracę. Wczoraj zrobiłam prezentację na zebranie i na koniec dnia system zapytał mnie czy zapisać a ja co nacisnęłam? Nie!!! I dzisaj muszę od nowa robić
masz całkowitą rację Pop też jestem za tym żeby nie pozwalać na wszystko , też znam przypadek bezstresowego wychowania koleżanka długo nie mogła zajść w ciążę 10 lat chyba a jak się to w końcu udało i urodził im się synek to tak go rozpuścili jak dziadowskiego bicza wolno mu było wszystko i nie daj bóg żeby zapłakał
Będąc kiedyś u niej na kawie , mały miał wtedy tez coś ok . 3 lat wlazł na stół wsadził nogi do tależa zciastem i zaczął paćkać tymi nogami a ona nic na to ,kubek z kawą musiałam w garści trzymać

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Izazula gratuluję początku sukcesu.

Myślę ,że jak dziecko trochę popłacze to nic mu się nie stanie , oczywiście też nie zamierzam dopuścić żeby mały ryczał nie wiadomo jak tym bardziej że miał tendencję do zanoszenia się.
Co prawda wczoraj rano ryczał długo ale to nie był aż taki nie wiadomo jaki ryk bardziej taki prosząco błagający na przemian ze szlochem a dzisiaj już krócej.

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Megi a wy zdrowiejcie tam
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 09:46   #645
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
ja mojemu ten vigantol podaję od końca czerwca. Jeszcze mi tylko 1/3 buteleczki została akurat z numerem 6600201. W tv mówią że nie wiadomo czym jest skażony, i jakie mogą być efekty uboczne

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

jeszcze raz dzieki za doradztwo w sprawie kupna patelnijajecznica na śniadanie, i co najważniejsze umyłam bez ptoblemu, bez skrobania, tylko przetarlam gąbeczką, i to tą miękką stroną. Oj coś czuję że dzisiaj naleśniki będą z twarogiem,owocami, polewą i bitą śmietaną
Ja też jestem z nich bardzo zadowolona i cieszę się,że doradziłam Ci tak,że i Ty jesteś zadowolona

darusia a wiesz?tak sobie pomyślałam,że skoro macie tam mieszkac jeszcze parę lat to może zróbcie z tej jednej łazienki jakiś malutki pokoik?

reszcie pózniej odp,idę,bo mała krzyczy,że chcę jesc

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2010-09-16, 09:49   #646
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

anakazar powiem Ci że jeszcze nie wiem jak Go skutecznie oduczyć jedzenia w nocy Moja szwagierka swego syna po prostu nie karmiła jak się budził i wchodziła co tyle czasu jak w tabelce I mając 7 miechów spał 20-8 bez przerwy. Mój przebudza się koło 1-2 ale wtedy nie wstaje do Niego, chwilę się powierci i zasypia, ale o tej 3:30-4 to już awantura na całego o jedzenie i nie mam pomysła jak to przeskoczyć ...

libra mój Marcel śpi w śpiworku, ale póki co rzadko... najczęściej ma body na krótki i pajaca i bez przykrycia śpi. On jest piecuch straszny i dzisiaj w nocy jak spał w śpiworku (takim cienkim bawełnianym) to miał całą głowę mokrą ... Ale myślę że w zimniejsze noce sprawdzi się jak najbardziej Marcel się strasznie wierci, więc kocyk często miał na głowie

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-09-16 o 09:59
Stary 2010-09-16, 10:05   #647
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez koglus Pokaż wiadomość
moja ALa zasypia w nocy w łózeczku a w dzien to raz w lezaczku i jak jest bardzo padnieta to ja zaniose do lozeczka , albo na wersalce to jak ma lekki sen to tylko przykyje kocykiem i poukladam podusie na okolo niej dla bezpieczenstwa. Ala budzi sie mi rano czasem o 6 czasem o 7 i wtedy wariuje w lozeczku wiec biore ja rano do siebie do lozka pobawi sie zje lub nie i kima potem znowu sie obudzi pobawi i kima, ja w miedzyczasie spie lub leze i tak czasami do 10.00 nam schodzi. A jesli chodzi o te kupki goraczki itd to nie zrozum mnie zle ale to tez moze byc potroszku wina ze nie jest na mleku z piersi, nie dostaje przeciwcial. Ja tez mialam problem z mlekiem swoim i tez dokarmiam mlekiem modyfikowanym ale tez tyyle ile mam to karmie swoim, odpukac wszystko oki. Moze sprobuj dodawac probiotyk do mleka modyfikowanego, aby uregulowac i wzmocnic ja.
Nie bardzo się to sprawdza. Moja dostaje cycorka na każde żądanie a tylko jedt dokarmiana a tez coś złapała. Idziemy dziś do lekarza.
Moja koleżanka jedną córę karmiła 3 lata a druga ponad 2 i obie kilka razy w roku są na antybiotykach.
Ja byłam karmiona cycem do roku i ciągle chorowałam a moja starsza siostra była na krowim (takie kiedyś dzieci jadły) i zdrowa jak rydz.
Niektóre mleka modyfikowane maja probiotyki
Stary 2010-09-16, 10:10   #648
anakazar
Zakorzenienie

libra to super że o Tobie się udało i kurcze zastanawiam się nad tym samym co Ty
ja w sumie byłam mile zaskoczona,że tak szybko nam poszło-myślała,że będzie dużo gorzej.

Jeśli chodzi o "tresure"to mam takie samo zdanie jak pop i libra,dziecko jak trochę popłaczę to nic się nie stanie,a jak dzięki temu naucze małej zasypiania to myślę,że warto.Ja mniej nerwów strace,mała się nauczy i będziemy zadowolone.
Zresztą dziecko,mąż musi znac pewne zasady,każde wiedziec powinno co wolno,a czego nie.
Męża"wytresowałam"to i mała nie wejdzie mi na głowe hehe

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2010-09-16 o 10:13
Stary 2010-09-16, 10:12   #649
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
kurrrr oszaleje!
no wchodzi mama i sie pyta gdzie mala ma kolderke, ja mowie ze dzisiaj bedzie spala pod grubym kocem bo ojciec w piecu napalil i cieplo jak cholera a ona na body i pajaca jeszcze a ta obrazona mowi" nociekawe czemu wy pod kocem nie spicie" juz po prostu czasami mi rece opadaja jak obrazona wychodzi z tekstem"twoje dziecko, juz sie nie bede odzywala" ale wiecie jak topowiedziane tak ironicznie strasznie

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

bebiko jest 350 gram a nutramigenu 425
masakra co hihihi współczuje hihih juz niedługo czeka mnie to samo

jakie bebiko podajesz 1 czy 2 ? ja podawałam bebiko 1 a od paru dni przeszliśmy na NAN 2 bo mały mało przybiera po tym bebiku cenowo podobnie o 1 zł droższe np. w biedronce sprawdziłam skład i nan jest wartościowsze
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 10:18   #650
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
My też przechodzimy z BEbilon Pepti na Bebilon HA i od 3 tygodni mieszamy pół /pół i sprawdzamy czy jest OK.
Mam pytanie: Czy widziałaś gdzieć BEbilon HA w dużych puszkach? Ja byłam już chyba we wszystkich supermarketach i wszędzie są tylko małe.

Używałam Bebilon HA ale niestety w zadnym sklepie nie spotkałam dużej puszki niestety.

Co do "tresury" to zgadzam się. Jak dziecko ma się uczyć zasad jak nie będziemy konsekwentni ? Wolę trochę tresury (jak zwał tak zwał) mimo wszystko. Przedszkole nie załatwi problemu za rodziców. Podejrzewam że ta mała będzie uczęszczała do kilku przedszkoli no chyba że stanie się cud. Nie widzę szans powodzenia jeżeli w domu dziecko rządzi a w przedszkolu ma się podporządkować ogólnie panującym zasadom.
Stary 2010-09-16, 10:21   #651
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
my jeszcze ani razu nie spaliśmy razem z małą. Ani jednej nocy!!!
my tez
20-12-14 10 tc
Stary 2010-09-16, 10:25   #652
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
my tez
My też Nad ranem koło 6 jak On już"wstaje" to Go do siebie bierzemy i On jest przeszczęśliwy z przytulasów porannych ja odkładam Go sumiennie do łóżeczka od 1 doby życia - już w szpitalu zaczęłam W domu jak budził się 10 razy w nocy to 10 razy wstawałam karmiłam i odkładałam To ja to dopiero wyrodna matka jestem
A ta tresura to super sprawa. Jak tylko widzę że trze oczy to wkładam Go do łóżeczka, daję całusa i syna nie ma I powiem Wam że teraz jak próbuję Go czymś zainteresować jak jest śpiący to jest wściekły jak osa. Domaga się baaaaardzo intensywnie swojego łóżka więc chyba Mu tam dobrze

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-09-16 o 10:27
Stary 2010-09-16, 10:27   #653
aneczkkaa
Zakorzenienie

izazula trzymam kciuki za Zosię
20-12-14 10 tc
Stary 2010-09-16, 10:29   #654
anakazar
Zakorzenienie

grymelka ja poczekam aż mała skończy 5 miesiąc i chyba zacznę tak samo robic-po prostu jak się obudzi to zgodnie z tabelą,bo Nina tylko dzisiaj obudziła się naprawdę głodna,bo zjadła od razu wszystko,a tak ostatnio przez parę dni pojadła 40ml i bawic się chciała...

mała się nauczyła obraca i robi to non stop,nawet po jedzeniu jak ją położe to siup na brzuszek i jak nie zauważe i jej nie gibnę na pleci to ulewa

już nawet zapomniała,że pełzac potrafi,bo cały czas tylko obroty

Stary 2010-09-16, 10:33   #655
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
My też Nad ranem koło 6 jak On już"wstaje" to Go do siebie bierzemy i On jest przeszczęśliwy z przytulasów porannych ja odkładam Go sumiennie do łóżeczka od 1 doby życia - już w szpitalu zaczęłam W domu jak budził się 10 razy w nocy to 10 razy wstawałam karmiłam i odkładałam To ja to dopiero wyrodna matka jestem
A ta tresura to super sprawa. Jak tylko widzę że trze oczy to wkładam Go do łóżeczka, daję całusa i syna nie ma I powiem Wam że teraz jak próbuję Go czymś zainteresować jak jest śpiący to jest wściekły jak osa. Domaga się baaaaardzo intensywnie swojego łóżka więc chyba Mu tam dobrze
Mamy tak samo Maciek lubi swoje łóżeczko jak jest np. rozdrażniony to go wkładam i od razu się uspokaja to jest jego azyl on wie ze to jest tylko jego no i kota

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
już nawet zapomniała,że pełzac potrafi,bo cały czas tylko obroty
moj od wczoraj pełza i w końcu ssie paluchy u stóp już sie martwiłam ze cos nie tak

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

ide sprzatac mam straszyny syf w domu a o 14 mam gości wstyd Anka wstyd
20-12-14 10 tc
Stary 2010-09-16, 10:39   #656
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Zresztą dziecko, mąż musi znac pewne zasady,każde wiedziec powinno co wolno,a czego nie.
Męża"wytresowałam"to i mała nie wejdzie mi na głowe hehe
Jeszcze kicia Ci zastała

Stary 2010-09-16, 10:41   #657
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

anakazar mój cycusiowy więc może nieco później załapie to nocne spanie Moja szwagierka nastawiała się na masakrę. Podobno do 2 tygodni to może trwać, ale trzeba to przetrwać ... a Jej Max już drugiej nocy jedzenie miał w nosie i 12h śpi

Stary 2010-09-16, 10:43   #658
P0P70
Zakorzenienie

libra777 - moja śpi w śpiworku od 3 tygodni. Ona w nocy "chodzi" po coałym łóżeczku i nie ma szans jej czymkolwiek przykryć. Wsadziliśmy więc ją do śpiworka i teraz dalej przewala się po całym łóżeczku ale w śpiworku.

Stary 2010-09-16, 10:54   #659
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
libra owszem, jak konczy sie sloiczek lub butla to robi ekhmmmm! aamaaaamaaaa, no i czasami cos w rodzaju wraaaaaa ale to sie zdarzylo ostatnio jak widzialam sie z dusiaczkiem raz od jakiegos czasu wiec mozna jej wybaczyc

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Gmyrelka no wlasnie nie ma;/ a prosic sie tez nie bedziemy;/ wtedy rodzice mieliby jeden bo ogolnie sa w domu 3 pokoje, dwie lazienki, wielka kuchnia i przedpokoj.
Darusia a co z tym remontem na pieterku ?? moze tam mozna by bylo narazie zrobic jakis jeden pokoj chocby sypialnie a gosci byscie na dole przyjmowali w tym swoim co macie zawsze to jakies rozwiazanie by bylo

a my z tztem wymyslilismy sobie ze jak trzeba bedzie sie z tad wyprowadzic to sprzedamy mieszkanie to co ja mam w miescie <moi rodzice maja i sie godza na sprzedanie bo maja dwa duze > w kamienicy mamy dzialke budowlana tutaj u nas na wiosce i wybudujemy domek

Cytat:
Matko jedyna, kobity, ależ Wy pędzicie. Nie było mnie dwa dni, a tyle miałam na nadrobienia. Kurczens, ale Wy jesteście niesamowite, Izumi musiała się zdziwić na widok listonosza

Czytałam, co piszecie o ilości zjadanego przez Wasze dzieciaczki pokarmu.
U nas jest tak (Matylda waży ok. 8100 g i ma ok. 75 cm/caly czas mam wrażenie, że jest za grubaśna):

7:00 150 ml MM
10:00 150 ml MM
13:00 cały słoiczek obiadowy (ziemniaki, dynia, zupa jarzynowa, brokuły...)
17:00 pół lub cały słoiczek owoców
20:00 150 ml MM
23:00 210 ml MM

nie budzi się w nocy, śpi do pierwszego posiłku

Jak jeszcze byłam w ciąży dostałam od koleżanki książkę Tracy Hogg, a TŻ ściągnął "Uśnij wreszcie"w pdf, ale obojgu nam wydało się, że ta druga odnośnie zasypiania opisuje metodę, która trochę przypomina tresurę. Nie mówię, że to jest ZŁO, po prostu nam się to nei spodobało, ale fajnie, że działa na Wasze dzieciaczki. Nie chciałabym, żeby któraś z Was, która stosuje się do zaleceń podanych w książce poczuła się przeze mnie zaatakowana!!! Ja tylko postępuję tak, jak robili moi rodzice ze mną i z moim bratem

Od początku działam z Matyldą tak, jak sama chciałabym być traktowana. Probuję się wczuć w takiego małego hipka. Witam się z nią rano, nie podchodzę bez zapowiedzi do jej łóżeczka. To samo z ubieraniem itd. Kąpiemy się razem Wiaderko Tummy Tub w ogóle nie zdało egzaminu, chociaż mała wygląda w nim super!!!! Niestety, nie da się dziecka dokładnie umyć mając tak ograniczoną przestrzeń. Co do kosmetyków, bo pisałyście o oliwce - U nas jest mydło marsylskie (od tygodnia) i masło shea. O maśle napiszę jedno - REWELACJA!!! Żadnych potówek, piękny zapach, ciałko ekstra gładziutkie. W składzie tylko masło, nic innego. Oboje z TŻ mamy teraz super skórę na dłoniach Co do wspólnych kąpieli, mała uwielbia! Jak tylko z nią wchodzę do wanny dostaje pier..ca Majta nogami, chlapie się i raz nawet zanurkowała. Gada w wannie jak najęta. Do pupy tylko chusteczki, żadnych zasypek czy kremów. TŻtowi udało się znaleźć chusteczki bez parabenów - w INTERMARCHE, ok. 6 zł/paczka. Mają neutralny zapach i są porządnie nawilżone.

Eh, przepraszam za elaborat. Teraz popatrzę, czy któraś z Was też jeszcze nie śpi
moja Julka zjada
8 rano - 150 mleka butla
12 cycusie obydwa tez cos kolo 120-150
13 sloiczek z zupka < narazie jest to jarzynki plus kroliczek lub same jarzynki>
14 cycus jak wyzej
16 cycus
17 sloiczek z owockami
18 cycus
20 butla i tutaj zalezy jaki ma dzien ale zjada od 180 do 210 < je z przerwa 5 minut odpocznie pozniej przysnie a ja jej reszte daje butli >
24 cycus < czasem butla 150 >
i pozniej jest co 2 godziny cycus
2,4,6 cycus i tak od nowa
a w miedzy czasie dostanie ciasteczko

a ostatnio jak bylam u mamy to nie chcialo mi sie biec do sklepu po sloiczek i oskrobalam jej lyzeczka jabluszko kurcze jak ona je wcinala az krzyczala zeby dawac jej szybciej nie nadanzalam skrobac

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki
Zanim Was nadrobię mała relacja z samodzielego spania.

Moja Zosia wczoraj trochę była marudna i miała temperature prawie 38. Mój Tż stwierdził że to chyba nie jest dobry czas na eksperymenty. Ja twardo że zawsze jakaś wymówka się znajdzie i powiedziałam że jak mała będzie bardzo marudziła to jej jeszcze odpuszczę.
Temp. trochę spadła i zrobiliśmy kąpiel, dostała mleko "na dobranoc" bo myślałam ze dłuzej pośpi (koń myślał i zdechł ). Chwilkę poleżała na moich rękach, potuliłyśmy się i odłożyłam do łóżczka, sok do buźki i pa,pa. Odeszłam na bezpieczną odległość tak żeby mnie nie widziała i nie słyszała. Połakała, popiszczała, wzywała kilka razy (krzyk i kaszel). Wypluła smoka więc podeszłam, dostała go raz jeszcze i całusek w nosek i znowu wyszłam. Jak trzeci raz wypluła to dałam spokój i smoka już nie dostała. ały proces trwał chyba 15 min. Dziecię zasnęło . Spała sobie spokojnie do 23.30 (głód) Dostała cycorka, chwię potuliła i odłożyłam do łóżeczka. Trochę awantury było ale zasnęła. Takie jedzenowe pobódki były jeszcze 2. Kilka razy potrzebowała smoka. Tak sobie spała we własnym wypasionym łóżeczku do 7 rano.
Teraz też śpi (sama zasnęła).
Mam nadzieję że to nie było jdrazowe i teraz będzie już co noc spała sama.

Na 11.30 idziemy do lekarza. Wprawdzie nie ma już temp ale kaszle i kicha. Muszę sprawdzić co się dzieje
gratuluje sukcesu

moja Luśka spi sama w lozeczku po kapieli ja tam odkladam Tz albo ja dajemy jej reke i ona zasypia a jak marudzi przy mnie to daje dyda i wychodze ona spiewa krzyczy nie placze ale po chwili <5-10 minut> wracam wkladam dyda do buzi i ona sekunda i zasypia

a tutaj cos o spiworkach
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1017,...worku.html?v=2

ja swoja zadko wkladam do spiworka przewanie ja kolderka nakrywam teraz i dwa rogi pod materac by sie nie przykryla nia

a ja mam dylemat zas prosze doradzcie mi ktora sukienke mam ubrac na sobote dlua czerwona z gorsetem balowa spodnica i szalem do tego czarne buty czy bioala krociutka lekko marszczona <zakupilam wczoraj no nie moglam sie jej oprzec jak na manekinie wygladala > do tego czarny zakiet i czarne buty sukienki w zalacznikach no i jaka fryzura ??
kurde ale ja ostatnio jestem niezdecydowana w dodatku zrobilam sie gruba przytylam 8 kg i poslzo mi w brzuch i uda
i mam jeszcze jedno pytanie czy macie juz kombinezony na zime ?? ja kupilam wczoraj jednoczesciowy z bucikami i rekawiczkami ale nie wiem czy nie lepszy bylby dwu czesciowy a wy jakie bedziecie kupowac ?? i czy kupujecie takie na styk zy wieksze ja wzelam troszke wiekszy bo na 86 o jeden rozmiar wiekszy chyba do zimy duzo Luska nie urosnie

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 10:59   #660
koglus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

no ja w nocy jadnak dałam jeść bo wiczorem zjadł kaszkę i nie było tego specjalnie dużo a w nocy słyszałam jak mu w brzuszku burczy
ale pić nie dostał nic ani łyczka a zawsze dostawał
ja wit.D daję bo mój nnawet tego mlaka mało pije
a przytulankę to ma osła kłapouchego

nic nie robisz źle ona się taka robi

Ale dzisiaj obniżam łóżeczko i zaczynam "tresurę" jak to Sponsa mówi
zobaczymy jak to z tym będzie .Rano dzisiaj też po zjedzonej O DZIWO kaszce malinowej usnął sam trichę rykolił ale trzymałam go za rączkę i się uspokajał i usnął
CZY KTÓRAŚ UŻYWA ŚPIWOREK DO SPANIA DLA DZIECKA? I JAK SIĘ SPRAWDZA?
bo chyba muszę zakupić na zimę
A u nas znowu leje
ja uzywalam spiworka ale juz wyrosla z niego wiec teraz musze kupic nowy taki juz mega duzy zeby znowu nie wyrosla z niego za szybko, u mnie sie sprawdza bo mala sie nie rozkopuje

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png
koglus jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości