|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Cytat:
Cytat:
![]() trzymam kciuki!!!!
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
||
|
|
|
#1592 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
On ogólnie dziwny jest, w sensie - widać, że ma jakieś neurologiczne zaburzenia, ale ni chu chu go nie potrafią zdiagnozować, a co chwilę coś nowego wychodzi. Straszne to, bo człowiek lata koło własnego tyłka, nie wiedząc jak małemu pomóc.I moja szwagierka też ma epi, jak w ciąży jeszcze byłam, nagle telefon - dzwoni, sama w domu, jest w trakcie ataku (nie wiem jak jej się udało dzwonić) - i w tym momencie padła jej komórka. Ludzie, jak ja się przeraziłam - po pogotowie nie miałam co dzwonić, bo adresu nie znałam, więc do męża - nie odbiera, do drugiej szwagierki - nie odbiera... W końcu mąż odebrał i pojechał do siostry, już było ok. Tzn przeraziłam się, bo tego adresu nie znałam i nie wiedziałam, jak pomóc... Poważnie? Agu od pewnego czasu jest marudna cholernie, nie wiem czemu - obstawiałam zęby, ale gówienko widzę... |
|
|
|
|
#1593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kciuki trzymam Która to mi zaklęła dziecko?! Kropka... ?Tak zawsze przesypiał ładnie całą nockę, już od dłuższego czasu, nawet 12h wytrzymał bez jedzonka (to był rekord) a dziś? Jedzenie 18:40, 1:00, 6:10 ... i już o 8:20 pobudka, napił się herbatki bo nie czas na mleko pobawił troszkę i teraz drzemka ![]() A ja się wyszykowałam bo miałam plan go zababulić w chustę i ruszyć tak na spacer.. dziewiczy
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#1594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale super. ![]() Danio nie zrobił postępu w tym względzie, nadal 2-3cm przerwy do buzi ma. Za bardzo zafascynowało go odwracanie. Co go zostawię chwilę to zaraz na bok i kombinuje jak tu się odwrócić na brzuch. No to mnie pocieszyłaś.
|
|
|
|
|
#1595 |
|
Zadomowienie
|
Pokaże wam jeszcze wczorajsze cwiczena na macie
|
#1596 |
|
Konto usunięte
|
Buuu to tylko moja córa taki leniuch? Ona położona na plecach ew. na bok się walnie, a tak to dziamga tylko swoje pięści i dziamga...
Dzisiaj 4 miesiące kończymy. Fotki - Agutkowe i chusta dla matko krzesno
|
|
|
|
#1597 | ||||
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22113144]Nie, u mnie w domu :d Tak, na pleckach.[/QUOTE]
Cytat:
jak macie jeszcze cosik ciekawego co bratka zapodała na spotakanku to podzielcie się, bo ona na wyjeździe to wpadnie pewno za pare dni ![]() Cytat:
Cytat:
czekamy na dobre wieści![]() Cytat:
nie no, załamka jak patrze na te zdjęcia... tzn twoja cócia świetna, ale moja to noworodek normalnie w porównaiu do Gabrysi...od dziś zaczynam tulanie ma sie wziąść dziewczyna do roboty ![]() u nas nocka spoczko : lulu o 20.00,spanko do 2.30, potem pobudki 5.30, i o 8.00, teraz tez poszla w kime, także jestem wyspana
|
|
#1598 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
Może to wyjaśni Twoje dylematy.
|
||
|
|
|
#1599 | |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22115958]Buuu to tylko moja córa taki leniuch? Ona położona na plecach ew. na bok się walnie, a tak to dziamga tylko swoje pięści i dziamga...
Dzisiaj 4 miesiące kończymy. Fotki - Agutkowe i chusta dla matko krzesno [/QUOTE]gratki dla Agatki ![]() ![]() Cytat:
![]() Moja Gabryśka juz dawno domagała sie noszenia w pionie - jak pisałam ciekawska jest i w tej pozycji najlepiej jej było ale nie brałam jej za czesto bo nie trzymała sie prosto - co z tego że lubiła jak jej kregosłup wyginał sie w litere S- dopiero od jakiegoś półtora tyg. trzyma plecki prosto to ją ponosze ale nie jest to oczywiście noszenie godzinami, ot po 10-15 min kilka razy w ciągu dnia .a na brzuszku , żeczywiście mocno sie trzyma no i pierwsze przewracanki z brzucha na plecy lub bok były - co prawda jeszcze strasznie nieporadne ale czego można oczekiwac po tak małym dziecku
|
|
#1600 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22115457]
Poważnie? Agu od pewnego czasu jest marudna cholernie, nie wiem czemu - obstawiałam zęby, ale gówienko widzę...[/QUOTE] niewiem, jakos od razu mi sie skojarzylo, skoro teki sam czas jest... gratulacje za 4 miesiace!!!!!!!! i pięknyyyy ten szal.... cudo, rozumiem ze kolejny dla mnie hehehehhee ![]() ale się siłuje
|
|
|
|
#1601 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ale fajne zajecie...cóz ci tatusiowie nie próbuja, eh---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1]ha... no wlaśnie... jak wasze dzieciaki reagują na tv? bo moja to świra dostaje, łeb się obraca o 360 stopni, byle tylko tv widzieć. ja cały dzień nawet nie włączam, żeby się nie patrzyła. a i tak przyuważyła siłą rzeczy. a najlepsze jest to, że ona jak leży na naszym wyrku (a mamy telewizor na ścianie nad łóżkiem) to potrafi do WYŁĄCZONEGO telewizora zacząć gadać drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie ![]() jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam [/QUOTE]Moja niunia zwraca uwage na Tv jak jest wlaczony, rano wlaczam bajke , bo przyuwazylam , ze interesuje ja ale tylko jedna "In the nicht garden" z Upsy-Daisy Igglepiggle i reszta...to chyba ze wzgledu na powtarzane zdania i slowa...jest po prostu prosta.http://www.inthenightgarden.co.uk/en/default.asp Z pazurkami to mniej wiecej to samo, u raczek co drugi dzien obcinane a u nózek raz na dwa...jak jest co obcinac. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Ile kosztuja w Polsce? U mnie sa po 4€-12 zl mniej wiecej.
Edytowane przez marhalczar Czas edycji: 2010-09-17 o 11:23 |
|
|
|
|
#1602 |
|
Zadomowienie
|
.. a tak ogólnie po nadrobieniu zaleglosci...dzieciaczki na fotkach slicznusie...jak szybko rosna!!!
Ja za chwile zmykam z mala na spacer, bo przestalo padac , bo nie moglysmy wyjsc rano jak zwykle . A oto Meli dzisiaj na przwijaku..
|
|
#1603 |
|
Zakorzenienie
|
13 - 15 złotych
|
|
|
|
#1604 |
|
Zadomowienie
|
Doopa ze spaceru
ubrałyśmy sie - najpierw wziełam małą w fotelik samochodowy żeby ją miec przy sobie a miałam pare rzeczy do zrobienia na działce- z wózkiem za dużo zachodu zrobiłam co miałam zrobic , wsadziłam małą do wózka , oczywiście maruda sie włączyła - bo ona nie chce ![]() wychodzimy a tam juz kropi deszcz... i znów rozbieranie , maruda itp - jest strasznie zirytowana jak trzeba sie ubierac lub rozbierac może po południu pogoda sie poprawi bo nie chce mi sie w domu kisic , ja nie wiem kiedy sie przyzwyczaje do siedzenia samej z dzieckiem 24 na dobe - może kiedyś ... o ile wcześniej nie zwariuje ![]() chociaż mała ostatnio robi sobie w miare normalne drzemki w ciągu dnia i mam wiecej luzu tzn od 2 dni ![]() dziś wypucowałam juz łazienke
|
#1605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łepki trzymają już bez takiego wysiłku, na fotkach to wygląda jakby tak robiły od zawsze.
|
|
|
|
|
#1606 |
|
Konto usunięte
|
SIlpe, a folię do wózka masz? Co ci kropienie przeszkadza? Jakbym tak miała na to uwagę zwracać, to od 2 tygodni nie wyszłabym z domu
Za każdym razem prawie kropi gdy wychodzę, po czym zaczyna lać porządnie ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Mar, świetnie ta Amelka twoja trzyma główkę
|
|
|
|
#1607 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja tam tez sie deszczu nie boje wczoraj zlapal mnie taka ulewa ze spodnie mialam do kolan mokre , do butów tez się nalało, po prostu nie bylo gdzie wiac nawet bo tak nagle zlało, a Róża nawet nei zauwazyla ze pada... tylko chrapała pod folią, szaja ostatnio to samo mezowi powiedzialam jak sie zdziwiwl ze ja w deszcz wychodze, mala jakis lekki sen ma dzis.. najpierw obudzilo ja skrzypniecie krzesla teraz stuk lyzki o plastikowa miskę-robię gołąbki......jak ktoras chętna to zapraszam, zawinęłam ok 20 sztuk.... no nic czas karmienia, potem od razu mialysmy wyjsc a ja że tak powiem nie zrobiona, włosy masakra po prostu...... |
|
|
|
|
#1608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gołąbki ![]() Lea - przepraszam bardzo ale czy na głównej liście mój Sebastian musi być na różowo ? Nie żeby mi to jakoś bardzo przeszkadzało ale zaraz mi się kojarzy z tym, że miał być moją upragnioną córeczką i takie mam dziwne uczucie już wystarczy mu, że śpi pod baldachimem z różowymi falbankami, oszczędźmy mu xD
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-09-17 o 13:19 |
|
|
|
|
#1609 |
|
Zadomowienie
|
szaja - mam folie i chyba zaczne jej w koncu używac bo pogoda juz sie raczej nie zmieni , na teraz już zrezygnowałam ze spaceru - mała sie bawiła to dokonczyłam sprzątanie
po południu sie wybierzemy .u nas jest jeszcze ten problem że młoda nie uśnie od tak sobie w wózku , marudzi strasznie bo nic nie widzi leząc i najpierw musiałabym zrobic ze dwie rundki od domu do bramy - rozejrzy sie złapie śpiucha i moge ją odłożyc - wtedy śpi godz. lub wiecej . czasem jak jest bardzo śpiąca to włoze ją do wózka dam smoka i odlatuje - wtedy możemy spacerowac .
|
#1610 |
|
Rozeznanie
|
ale nas deszczysko zlapalo!!!!! nawet majtasy mialam mokre, maluch pod folia, wiec spoko
dziewczyny dajcie jakies fajne pomysly, mam trzyjablonki w ogrodku i mnostwo smacznych jablek, jak je 'zakisic' najlepiej? zamrozic pokrojone w czastki??
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|
|
|
#1611 |
|
Rozeznanie
|
justin moja mama tez ma jablonki i ona jabca w słoiki robi
obierasz jablka i kroisz byle jak, na male kawalki, wrzucasz do gara, sypiesz cukier zwykly ile tam lubisz, i smazysz to na nieduzym ogniu jakis czas, tak zeby jablka puscily soku i zrobily sie miękkie, jak są bardzo gorace nakladasz do słoików, zakrecasz i stawiasz do góry dnem, jak kazdy wek tak samo mozna robic kazde owoce, super do ciasta nalesnikow...itd tylko uwaga!!!!!!!!!!!!!!!!! absolutnie nie wolno mieszac jablek i tą samą lyzka probowac!!!!!!!!!!!! nawet ciupka śliny spowoduej ze sie zepsują wszystkie wiec nakladasz i mieszasz jedna lyzką a do sprobowania odkladaj na spodeczek nieco dzemu i z niego próbuj inna lyzka |
|
|
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
Kropka - pytanko do Ciebie, bo Ty chyba w przepisach najlepiej obeznana:
czy te 2 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego może zamiast matki wziąć ojciec, nawet jeśli to matka była na macierzyńskim?? |
|
|
|
#1613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W praktyce robi się to tak: a) mamusia bierze 14 tygodni, a tatuś pozostałe 6 plus te 2; b) mamusia bierze 20 tygodni, a pozostałe 2 tatuś; Wszystko na papierku. ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- A ja dziś miałam niespodziankę. Wróciliśmy ze spaceru, położyłam smrodka na plecach, na środku kanapy i poszłam odkurzać. Przeleciałam przedpokój, wpadam do pokoju, a dzieć na brzuchu. I nawet ręce obie ma przed sobą.
|
|
|
|
|
#1614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyli jeśli się okaże, że uda się uratować mój staż dzięki niebraniu tych 2 tygodni, to z nich zrezygnuję, a weźmie małż. on musi złożyć podanie u siebie, a ja rezygnację z brania u siebie? brawo dla Danielka!! my się uczymy przekręcać na boczki. główka w pionie już całkiem całkiem, troszkę się tylko chwieje. na brzuszku super, choć nie zawsze łapki są z przodu. ale jak leży na moich kolanach, to nijak nie chce się podnosić do siadu, głowy za sobą nie ciągnie... nie musi jeszcze, prawda? |
|
|
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, Ty rezygnujesz u siebie składając pismo i oświadczenie, że resztę wybierze mąż (bo macierzyński jest obowiązkowy w całości, tzn. musi być wybrany tak czy siak przez któreś z rodziców lub oboje), a on oświadcza, że Ty zrezygnowałaś u siebie i tam wnioskuje. Druku nie ma, trzeba po prostu na logikę pisać. I pewnie kadry też będą miały swoje widzimisię.
|
|
|
|
#1616 |
|
Zakorzenienie
|
Ratunku, nie mogę zapanować nad dzieckiem.
Poszłam przygotować kąpiel, wracam, a ten na brzuchu. Zaraz po jedzeniu notabene. Ja po mleko do kuchni, a ten na brzuch. I tak całe popołudnie. W końcu położyłam na macie, bo nie do opanowania jest. Jak odkrył odwracanie to już nie ma siły na niego... |
|
|
|
#1617 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A Agu zaczęła sobie pomalutku stópki chwytać! Ja nie wiem, to dziecko chce ominąć etap przewracania się na boki i brzuch, czy co? Dowód poniżej:
|
|
|
|
|
#1618 |
|
Konto usunięte
|
Kropka ciesz się, też bym tak chciała
|
|
|
|
#1619 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22128043]Oooooooooo gratulejszyn
A Agu zaczęła sobie pomalutku stópki chwytać! Ja nie wiem, to dziecko chce ominąć etap przewracania się na boki i brzuch, czy co? Dowód poniżej:[/QUOTE]Daniel też najpierw stópki, potem na brzuch. Piknie chwyta. ![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22128067]Kropka ciesz się, też bym tak chciała [/QUOTE]Poczekaj, jeszcze Ci się znudzi. Ja już żałuję, że tak szybko załapał. Mógłby powoli, po trochę. Na boki odwraca się od miesiąca, ale nie tak że leży na nich non stop. Czasem się odwróci, potem znowu na plecki przejdzie i git. Nie mógłby tak teraz, raz na dzień, albo dwa na brzuch się odwracać? Ciągle go wracam na plecy, bo się męczy i marudzi. A mimo to pięć minut i znowu na brzuchu leży. |
|
|
|
#1620 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22128043]Oooooooooo gratulejszyn A Agu zaczęła sobie pomalutku stópki chwytać! Ja nie wiem, to dziecko chce ominąć etap przewracania się na boki i brzuch, czy co? Dowód poniżej:[/QUOTE]Nie martw się, moja córa też zaczęła troszkę później niż inne dzieci. To o niczym nie świadczy. ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.

łapie cyca i wypluwa
chociaż moja bardzo ruchliwa jest i trzymana za rączki podrywa sie ładnie do siedzenia i główke juz ładnie trzyma - ona uwielbia byc trzymana na rekach w pozycji pionowej i tak ją czesto nosze - przy tym wycwiczyła główke bo bardzo ciekawska jest i rozgląda sie strasznie na wszystkie strony - wszystko musi obejżec - ona od początku miała mocne karczycho 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Od ponad 4 miesięcy nie miałam żadnego ataku 
On ogólnie dziwny jest, w sensie - widać, że ma jakieś neurologiczne zaburzenia, ale ni chu chu go nie potrafią zdiagnozować, a co chwilę coś nowego wychodzi. Straszne to, bo człowiek lata koło własnego tyłka, nie wiedząc jak małemu pomóc.
Kciuki trzymam
Kropka... ?
Chodzę spać o 21.