Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-17, 13:24   #1591
bosti
Zadomowienie

Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011

dzięki kochane
Jok3r na zatoki i na katar bardzo fajnie działa woda morska hipertoniczna w sprayu np. Marimer, można brać w ciąży

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:35   #1592
subtelle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Na ulotkach piszą jak cytowałam ale pewnie w indywidualnych przypadkach jest zalecany. Mnie gin zabronił brać w I trymestrze czegokolwiek poza kwasem foliowym, poprzedni lekarz tak samo. Obaj twierdzili że na tym etapie witaminy mogą bardziej szkodzić dziecku niż pomagać. Ale pewnie każdy lekarz ma swoją teorię. Ładne imiona
U mnie dokładnie ta sama sytuacja. Mój gin jest przeciwnikiem, bo nadmiar witamin w I trymestrze może zaszkodzić dziecku.
Zresztą mam przykład blisko, koleżanka w tym roku urodziła dzidziusia z rozszczepem podniebienia, ale nie oszczędzała sobie suplementów w I trymestrze. i teraz, kiedy jeździ z maleństwem po specjalistach- dowiedziała się że to zasługa nadmiaru witamin w I trymestrze niestety....tylko, ze wówczas gin jej tego nie powiedział.

subtelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:36   #1593
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Wlasnie gdzie wyczytalas na ulotce, bo wiesz co jak bylam w aptece pytac czy moze sa jakies z tego Prenatalu od 2 trymestru to babka studiowala ulotke i lipa nie wyczytala od kiedy w ogole sie to bierze. Natomiast moj gine mi po prostu kazal brac, a szwagierke wrecz opitolil, ze od poczatku nie brala. No i drugi gin zalecil dodatkowa dawke kwasu. Teraz na wizycie wszystkiego sie dowiem, bo juz sie dawno z tym moim gine nie widzialam to musimy jakas kawke wypic i poplotkowac

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Aaaaa kurde Bosti mialam ci zyczyc zdrowka i w koncu przeoczylam cytowanie. No wiec zdrowiej kochana. Ja juz mozna powiedziec na nogach jestem. Teraz przechodze etap mega nawet nie kisielu w zatokach co galaretki. Po prostu tak zapchane przez tzw staly czy jak to sie tam okresla katar, ze masakra. I co wydmucham nos to po chwili znowu. Wiec chodze taka zadzumiona i gadam jakby mi ktos klamerke na nosie zalozyl
Tu jest ulotka z Prenatal DHA http://www.domzdrowia.pl/64885,prena...-kapsulek.html i ja go brałam. W sumie głównie po porodzie bo panicznie bałam się że dziecko za bardzo mi urośnie od nadmiaru witamin Zdrówka

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:42   #1594
olsza30
Raczkowanie

A ja nadal w II trymestrze biorę kwas foliowy do skończenia listka i od tygodnia biorę jod- mój endo mi przepisał a gin potwierdził, że mogę brać.
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:42   #1595
wikakika
Rozeznanie

Dziewczyny a to nie jest tak, ze pracodawca ktory wie o ciazy pracownicy powinnien zapewnic jej wszystkie warunki ktore nie zagrazaja w zaden sposob ciezarnej i jej dziecku?Np. ja pracowalam w laboratorium, mimo, ze nie pracowalam z jakimis toksycznymi czy szkodliwymi odczynnikami przeniesiono mnie do papierkowej roboty, czasami robie cos w laboratorium ale bardziej, bo ja tego chce niz musze.
W sumie nie mam porownania ale wiem, ze w Polsce dostalabym L4 od reki. Tutaj w Irlandii uwazaja ze ciaza to nie choroba, zwolnienie dostaje sie tylko wtedy kiedy ciaza jest zagrozona i trzeba lezec albo pracujesz naprawde w szkodliwych warunkach np. opary kwasow, dzwiganie powyzej 10 kg, silne pole elektromagnetyczne, rentgen etc.
Ja kompletnie nie wyobrazam sobie siedziec w domu przez te 9 miesiecy. Potem wiadomo, ze przychodzi dzidzius i wtedy przez kolejne 9 miesiecy jestesmy uruchomione w domu. Wiadomo,ze to sparawa indywidualna, mam nadzieje, ze nie zlinczujecie mnie po tym poscie.
Nie kazdy lubi swoja prace

Edytowane przez wikakika
Czas edycji: 2010-09-17 o 13:46
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:48   #1596
mora103
Raczkowanie

Talking Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011

Cytat:
Napisane przez Stysia71 Pokaż wiadomość
Ja dziś dziewczynki mam 24 urodzinki i wznoszę toast mleczkiem oczywiście ;p zdrowie
STO LAT
Hej dziewczyny,wczoraj byłam u ginekologa na wizycie i usg.Widziałam swoją kruszynke i jak bije jej serduszko ma 15mm ,7,5hbd.Pray badaniu toksoplazmozy wyszlo mi że ja kiedyś miałami musze zrobić jeszcze awidność,jeśli wyjdzie zły wynik bede musiała brać antybiotyki do konca ciąży.Oczywiście mam nadal przyjmować luteine dwa razy dziennie po 2 tabletki i sie nadal oszczedzać.Ciesze sie że wszystko jest okey.
mora103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:48   #1597
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez subtelle Pokaż wiadomość
U mnie dokładnie ta sama sytuacja. Mój gin jest przeciwnikiem, bo nadmiar witamin w I trymestrze może zaszkodzić dziecku.
Zresztą mam przykład blisko, koleżanka w tym roku urodziła dzidziusia z rozszczepem podniebienia, ale nie oszczędzała sobie suplementów w I trymestrze. i teraz, kiedy jeździ z maleństwem po specjalistach- dowiedziała się że to zasługa nadmiaru witamin w I trymestrze niestety....tylko, ze wówczas gin jej tego nie powiedział.
Aż tak Ja o konkretnych przypadkach nie słyszałam, ale w sumie wszystkie znajome brały witaminy od II trymestru, tak jak ja.

Stary 2010-09-17, 13:50   #1598
Jok3r
Zadomowienie

No w sumie na ulotce jest napisane, ze szczegolnie w 3 trym. ciazy nalezy go brac, ale tez ogolnie w ciazy. Tak wiec chyba nie zaszkodzi, a skoro prowadzacy i faszisten kazali brac to biore
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:55   #1599
wikakika
Rozeznanie

Teraz to i ja mam stracha, bo odkad dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy, to lekarz kazal mi brac specjalny zestaw dla kobiet ciazy Moze moglam brac tylko kwas foliowy?

Mora super ze wszytsko dobrze
Stysia duzo zdrowka dla Ciebie i dzidzi!Sto lat!!!

Edytowane przez wikakika
Czas edycji: 2010-09-17 o 13:57
Stary 2010-09-17, 13:57   #1600
olsza30
Raczkowanie

dziewczyny, które czuły już ruchy jak to czuć tzn dzisiaj mam takie odczucie jakby mi bąbelek wody tak lekko ocierał brzuszek ale tak nie w podbrzuszu tylko wyżej- no i nie wiem czy to to czy nie to, ale chyba nie to
Stary 2010-09-17, 14:05   #1601
Jok3r
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wikakika Pokaż wiadomość
Teraz to i ja mam stracha, bo odkad dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy, to lekarz kazal mi brac specjalny zestaw dla kobiet ciazy Moze moglam brac tylko kwas foliowy?

Mora super ze wszytsko dobrze
Stysia duzo zdrowka dla Ciebie i dzidzi!Sto lat!!!
Absotulnie nie patrz na to co inne pisza tz bez urazy ( dla innych ), chodzi mi o to, ze jesli lekarz, ktory Cie bada itp kazal Ci to brac tz, ze sa ku temu powody, a ze komus tam cos sie stalo to nie znaczy, ze zaraz wszystkim nam sie tak zrobi. Ja biore DHA od poczatku ciazy i mam zamiar brac dalej, BO TAK MI KAZAL MOJ GINE. To on ma byc naszym guru, a nie internet i opowiesci innych

Cytat:
Napisane przez olsza30 Pokaż wiadomość
dziewczyny, które czuły już ruchy jak to czuć tzn dzisiaj mam takie odczucie jakby mi bąbelek wody tak lekko ocierał brzuszek ale tak nie w podbrzuszu tylko wyżej- no i nie wiem czy to to czy nie to, ale chyba nie to
Ja w sumie moze sie narazie nie bede wypowiadac, bo dopoki nie zaczne tych ruchow czuc regularnie, zeby moc je rozrozniac to nie uwierze, ze to wlasnie to hehe. Jednak jesli to faktycznie ruchy to sa bardzo przyjemne i to takie przynajmniej u mnie absolutnie nie przypominajace tego bulbotania jak to czasem w jelitach sie cos mieli. To co takie cosie jakbym tam miala zywa rybke oooooooooo!!!!!!!!!!!!!!! Kurde, ale mi fajne porownaie wyszlo.
Stary 2010-09-17, 14:06   #1602
subtelle
Raczkowanie

Cytat:
Aż tak Ja o konkretnych przypadkach nie słyszałam, ale w sumie wszystkie znajome brały witaminy od II trymestru, tak jak ja.
Ona się nie przyzna , mówiła tylko że brała witaminy zalecone przez gina, ale kiedyś rozmawiałam z jej mężem i on powiedział mi, że Kasia niestety wspomagała się również sama 'różnymi innymi witaminkami'.

chciała dobrze dziewczyna a niestety nie była uświadomiona.... dlatego mówię, ze łatwo przesadzić....
na szczęście Synuś ma 'jedynie' rozszczep podniebienia miękkiego co jest całkowicie uleczalne -operacyjnie. ale po co narażać dzidziusia na ból i stres, prawda?

zresztą musimy pamiętać, że wiele witaminek zjadamy w postaci warzyw i owocków.
I chyba najlepiej , jak większość Dziewczyn tutaj, włączać witaminki od II trymestru, zresztą - trzeba słuchać lekarza , co ja się tu będę mędrkować

Stary 2010-09-17, 14:07   #1603
Montii
Zakorzenienie

dokladnie ja tez sie slucham tylko i wylacznie swojego gina a nie innych, ufam mu to najwazniejsze

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 14:07   #1604
tola3804
Zakorzenienie

Stysia! Wszystkiego najlepszego!
Bosti! Zdrowiej szybko!
Stary 2010-09-17, 14:07   #1605
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mora103 Pokaż wiadomość
STO LAT
Hej dziewczyny,wczoraj byłam u ginekologa na wizycie i usg.Widziałam swoją kruszynke i jak bije jej serduszko ma 15mm ,7,5hbd.Pray badaniu toksoplazmozy wyszlo mi że ja kiedyś miałami musze zrobić jeszcze awidność,jeśli wyjdzie zły wynik bede musiała brać antybiotyki do konca ciąży.Oczywiście mam nadal przyjmować luteine dwa razy dziennie po 2 tabletki i sie nadal oszczedzać.Ciesze sie że wszystko jest okey.
Cieszę się że z maluszkiem dobrze

Cytat:
No w sumie na ulotce jest napisane, ze szczegolnie w 3 trym. ciazy nalezy go brac, ale tez ogolnie w ciazy. Tak wiec chyba nie zaszkodzi, a skoro prowadzacy i faszisten kazali brac to biore
Skoro dwóch lekarzy każe Ci brać to pewnie mają rację

Stary 2010-09-17, 14:10   #1606
Montii
Zakorzenienie

ble cała się kleje po tej oliwce.... ;/ az mnie wszystko swędzi ;/

[LEFT]
Stary 2010-09-17, 14:11   #1607
subtelle
Raczkowanie

Cytat:

Ja w sumie moze sie narazie nie bede wypowiadac, bo dopoki nie zaczne tych ruchow czuc regularnie, zeby moc je rozrozniac to nie uwierze, ze to wlasnie to hehe. Jednak jesli to faktycznie ruchy to sa bardzo przyjemne i to takie przynajmniej u mnie absolutnie nie przypominajace tego bulbotania jak to czasem w jelitach sie cos mieli. To co takie cosie jakbym tam miala zywa rybke oooooooooo!!!!!!!!!!!!!!! Kurde, ale mi fajne porownaie wyszlo.
Ale fajnie zazdroszczę po cichutku, łooooo
a wiesz, ze moja przyjaciółka tak samo opisywała te pierwsze ruchy jak Ty? mówiła, że jest uczucie, jakby rybkę trzymać w zamkniętej dłoni....
więc chyba coś w tym jest moja Droga
ale fajnie ja też już chce..........

Stary 2010-09-17, 14:11   #1608
gosikk_s
Zakorzenienie

Olsza, ja w sumie jak zorientowałam się że czuję ruchy to były już konkretne puknięcia. Wcześniej miałam różne wrażenia ale nigdy nie wiedziałam czy to maluszek czy jelita

Subtelle, czyli ona faszerowała sie czymś na własną rękę, a nie gin jej przepisał. To wiele wyjaśnia

Stary 2010-09-17, 14:16   #1609
Jok3r
Zadomowienie

Hehe no to popatrz moze faktycznie to Milo/Mateusz. Teraz zreszta tez szaleje, bo zjadalam kawalek czekolady, a slyszalam, ze jak sie zje cos slodkiego, lub zimnego to dzieciaczki szaleja hehe. I podobno pozniej dzicko powinno sie ruszac iles tam razy dziennie i, zeby je pobudzic to sie wlasnie je slodycze, lub cos zimnego. Szwagierce latem szczegolnie mala fruwala w brzuchu po tym, jak sie napila wody z lodem.
Stary 2010-09-17, 14:16   #1610
wikakika
Rozeznanie

jak tylko poczuje pierwszy ruch dziecka...to oszalejeeeee...z radosci oczywiscie
Stary 2010-09-17, 14:22   #1611
subtelle
Raczkowanie

Cytat:
Absotulnie nie patrz na to co inne pisza tz bez urazy ( dla innych ), chodzi mi o to, ze jesli lekarz, ktory Cie bada itp kazal Ci to brac tz, ze sa ku temu powody, a ze komus tam cos sie stalo to nie znaczy, ze zaraz wszystkim nam sie tak zrobi. Ja biore DHA od poczatku ciazy i mam zamiar brac dalej, BO TAK MI KAZAL MOJ GINE. To on ma byc naszym guru, a nie internet i opowiesci innych
Oczywiście że tak, ja tak tylko napisałam , bo się dyskusja rozpętała, to mi się przypomniała historia. Ale absolutnie, jak już napisałam wcześniej, trzeba słuchać swojego lekarza! Bo gdziekolwiek by się nie weszło na forum, to się znajdzie milion różnych mądrych historii-człowiek by zgłupiał.
a lekarz wie co robi , nom to się wytłumaczyłam.

Edytowane przez subtelle
Czas edycji: 2010-09-17 o 14:28
Stary 2010-09-17, 14:23   #1612
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stysia71 Pokaż wiadomość
Ja dziś dziewczynki mam 24 urodzinki i wznoszę toast mleczkiem oczywiście ;p zdrowie
100 lat !!!
laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 14:24   #1613
neti23
Raczkowanie

Cytat:
Ona się nie przyzna , mówiła tylko że brała witaminy zalecone przez gina, ale kiedyś rozmawiałam z jej mężem i on powiedział mi, że Kasia niestety wspomagała się również sama 'różnymi innymi witaminkami'.

chciała dobrze dziewczyna a niestety nie była uświadomiona.... dlatego mówię, ze łatwo przesadzić....
na szczęście Synuś ma 'jedynie' rozszczep podniebienia miękkiego co jest całkowicie uleczalne -operacyjnie. ale po co narażać dzidziusia na ból i stres, prawda?

zresztą musimy pamiętać, że wiele witaminek zjadamy w postaci warzyw i owocków.
I chyba najlepiej , jak większość Dziewczyn tutaj, włączać witaminki od II trymestru, zresztą - trzeba słuchać lekarza , co ja się tu będę mędrkować
ja znowu słyszałam,że witaminki z owoców i warzyw nigdy nam nie zapewnią dawek dziennych witamin, które trzeba Maleństwu dostarczyć, a że w pierwszym trymestrze tworzą się zalążki wszystkich organów, to lepiej wspomóc się witaminkami w tabletkach
dwóch ludzi - dwie teorie
neti23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 14:31   #1614
Montii
Zakorzenienie

naturalne witaminki są lepiej przyswajane przez organizm niz te sztuczne
wlasnie zjadlam 2 banany, 3x kiwi i 2 jabłuszka, ledwo ale czego sie nie robi dla dziecka

[LEFT]
Stary 2010-09-17, 14:32   #1615
neti23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
wlasnie zjadlam 2 banany, 3x kiwi i 2 jabłuszka, ledwo ale czego sie nie robi dla dziecka
pewnie,że tak
Stary 2010-09-17, 14:35   #1616
olsza30
Raczkowanie

Cytat:

o tym bąbelku o którym pisałam to też kompletnie nic wspólnego nie ma z bulgotaniem tak jak w jelitach. ale zupełnie nie umiem tego opisaća tak już bym chciała wiedzieć czy to to czy nie to
Stary 2010-09-17, 14:36   #1617
subtelle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neti23 Pokaż wiadomość
ja znowu słyszałam,że witaminki z owoców i warzyw nigdy nam nie zapewnią dawek dziennych witamin, które trzeba Maleństwu dostarczyć, a że w pierwszym trymestrze tworzą się zalążki wszystkich organów, to lepiej wspomóc się witaminkami w tabletkach
No właśnie o tym mówię Neti, że każdy lekarz ma swoją teorię.
dlatego nie można się sugerować historiami z netu. Tylko słuchać swojego ginekologa. Ja tak robię i ufam jemu w tej kwestii bardzo mocno.
a jesli kogoś wystraszyłam swoją opowieścią o chorym dzidziusiu to przepraszam, nie miałam tego na celu, absolutnie.
może faktycznie nie powinnam tu zamieszczać takich historii, po co stresować przyszłe mamusie. Nie chciałam nikogo przestraszyć, włączyłam się do dyskusji, może głupio.....

Słuchajcie dziewczyny swoich ginekologów i nie zważajcie na takie historie i wszystkie-co do jednej-urodzimy tu zdrowe dzidziolki

Stary 2010-09-17, 14:40   #1618
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti23 Pokaż wiadomość
Lekarze też mają własne teorie Ja poprzednio witamin nie brałam i teraz też nie, od II trymestru zacznę i tym razem nie będę dziecku żałować Może dzięki temu osiągnie 3 kilo

Stary 2010-09-17, 14:42   #1619
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy zażywacie coś oprócz kwasu foliowego?
ja biorę FALVIT MAMA a dziś skończyłam opakowanie kwasu foliowego i już nie będę kupować

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
ech i pochorowałam się wczoraj źle się czułam, nie mogłam jeść, brzuch mnie okropnie bolał i dostałam gorączki. dziś byłam u lekarki, to jakaś infekcja wirusowa - tzw. grypa żołądkowa. mam pić colę na ból żołądka, dieta lekkostrawna, no i muszę to wyleżeć. dostałam 5 dni L-4
trzymaj się bosti i wracaj szybko do zdrowia

Cytat:
DHA, z tego co się orientuję, powinno się brać od III trymestru a potem przez okres karmienia piersią. Te kwasy wspomagają rozwój mózgu i siatkówki oka
też słyszałam że od III wprawdzie mam je w domu bo jak wysłałam męża po witaminy dla kobiet w ciąży to wziął takie ale ich nie biorę zacznę pod koniec grudnia

Cytat:
I wybralismy w koncu imiona Mila i Mateusz.
Piękne imię dla dziewczynki

Cytat:

Aaaaa kurde Bosti mialam ci zyczyc zdrowka i w koncu przeoczylam cytowanie. No wiec zdrowiej kochana. Ja juz mozna powiedziec na nogach jestem. Teraz przechodze etap mega nawet nie kisielu w zatokach co galaretki. Po prostu tak zapchane przez tzw staly czy jak to sie tam okresla katar, ze masakra. I co wydmucham nos to po chwili znowu. Wiec chodze taka zadzumiona i gadam jakby mi ktos klamerke na nosie zalozyl
cholera mam to samo mąż się ze mnie nabija jak ze mną rozmawia co mnie doprowadza do szału nerwowego i mam go ochotę kopnąć w dupę (przepraszam za wyrażenie)

i nie wiem jak sobie pomóc jutro na wesele a ja będę gadać jakbym miała dwa tampony w nosie może któraś coś poradzi od razu mówię że inhalacje nie pomagają, woda morska też nie zdaje egzaminu a wręcz mam wrażenie że mam bardziej zapchany nos no ale jak kupiłam to stosuje może trzeba całe wypsikać żeby pomogło, ja już nawet zapachu i smaku nie czuje, chyba się popłacze

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
Montii gdzie żeś ty to kobieto zmieściła hihihi
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 14:53   #1620
neti23
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie o tym mówię Neti, że każdy lekarz ma swoją teorię.
dlatego nie można się sugerować historiami z netu. Tylko słuchać swojego ginekologa. Ja tak robię i ufam jemu w tej kwestii bardzo mocno.
a jesli kogoś wystraszyłam swoją opowieścią o chorym dzidziusiu to przepraszam, nie miałam tego na celu, absolutnie.
może faktycznie nie powinnam tu zamieszczać takich historii, po co stresować przyszłe mamusie. Nie chciałam nikogo przestraszyć, włączyłam się do dyskusji, może głupio.....

Słuchajcie dziewczyny swoich ginekologów i nie zważajcie na takie historie i wszystkie-co do jednej-urodzimy tu zdrowe dzidziolki
dokładnie, komuś trzeba uwierzyć
a w życiu bywają różne sytuacje, trzeba mieć ich świadomość, ale absolutnie nie można się nimi stresować, nie na wszystko mamy wpływ w życiu, głowy do góry - będzie dobrze

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Lekarze też mają własne teorie Ja poprzednio witamin nie brałam i teraz też nie, od II trymestru zacznę i tym razem nie będę dziecku żałować Może dzięki temu osiągnie 3 kilo
nio tak, w końcu lekarze też ludzie
życzę osiągnięcia tych 3 kilogramów

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

oki laseczki mykam, biegnę na to USG genetyczne
do napisanka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości