|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
magdaka13 właśnie ostatnio tez się nad tym zastanawiałam
![]() Mi się wydaję, że jak nie masz za dużego brzuszka który by Ci przeszkadzał to na krótkie przejażdżki można Tylko bez maratonów
|
#1622 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja niechce byc samotna mamusia;( |
||
|
|
|
#1623 |
|
Raczkowanie
|
Molalala Kochana może martwisz się na zapas
Dał Ci jakieś powody do takich podejrzeń? Może przez ciąże teraz się dopatrujesz różnych rzeczy, które nie istnieją Hormony szaleją wiem coś o tym![]() ![]() Na pewno wszystko jest w porządku
|
#1624 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1625 |
|
Raczkowanie
|
Byłam w środę u gina i podobno dziewczynka
Waży juz 490g w 21 tygodniu, czy to nie za dużo?
|
#1626 |
|
Zadomowienie
|
Mój synuś w 21 tyg ważył 400 g. A co CI lekarz powiedział?
|
|
|
|
#1627 |
|
Raczkowanie
|
Ze duża jest, czyli może być 1-2 tyg. starsza i mogę wcześniej urodzić. Byle tylko w styczniu
|
#1628 |
|
Rozeznanie
|
Mnie tez zastanawia czy moge na rowerze jezdzic.
W kazdym badz razie, nawet jak sie wybieram, to po kilku metrach rower prowadze, bo brak mi sil, ale ja malo jezdze, wiec to raczej nie ciaza, a pewno brak ruchu (leniwa na rower jestem, trzeba to zmienic). Spytam ginke, moze nie popatrzy jak na wariatke .Mulola oby to hormony byly tylko, i "zwykle" podejrzenia, ja wszystko wyolbrzymialam w pierwszej ciazy, w drugiej z kolei nerwowa bylam, a teraz oaza spokoju, az sie dziwie, bo nawet dzieciakom ciezko mnie z rownowagi wyprowadzic ![]() Marika dodalam wczoraj starszej corce rok , ja nie wiem czemu o niej jak o 10 latce mysle, ma 9, za rok w maju skonczy 10, a ja jakos tych 10 sie uczepilam he,he.Mlodsza jak male sie urodzi bedzie 7 latka, no chyba ze male sie pospieszy, bo mlodsza ma urodziny na poczatku roku .Kaszel dalej mnie trzyma, musze cos zadzialac, jakas owocowa herbatke zrobic, wczoraj pilam zielona, fuj co za paskudztwo , ja sie Wam przyznam, ze mi najbardziej czarne podchodza, moga byc smakowe, ale wlasnie czarne, a nie calkiem owocowe.Jak nigdy, a mam malinowa wlasnie owocowa, ale chyba czarna z nutka maliny tez mam. Milego dnia |
|
|
|
#1629 |
|
Zadomowienie
|
to spora już jest
![]() ja się martwię bo coś nie czuję malucha, wcześniej to czułam smyrnięcie czy bombelki a teraz nic nie wiem czy przez te moje stresy i ciągłe chodzenie na uczelnię nic mu się nie stało w środę mam wizytę ale bez usg bo lekarz nie ma na miejscu;nie wiem co robić, wczoraj też mnie pobolewał brzuch trochę bo się w castoramie naschylałam przy wybieraniu farb i kontaktów
|
#1630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my z TŻ wczoraj bylismy na rowerku, mój brzuszek jest niewielki ale mimo to czułam lekki dyskonfort związany z niewygodną pozycja na rowerze- pochylona do przodu i te zginające się ciągle nogi... i stwierdziłam ze to było zakonczenie sezonu rowerowego
|
|
|
|
|
#1631 |
|
Zadomowienie
|
moja mama jeździła do 7 m-ca na rowerze
- ważne żeby tylko nic nie bolało, nie jeździć po jezdni...i po wertepach - ze względu na możliwość utraty równowagi;ja muszę wyjasnić sobie z ginekologiem czy jest wszystko ok...czy nie - i spytać czy mogę iść na jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży czy mam kisić się
|
#1632 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- moja w 22 tyg.i 365 g;-) Ale ze wszelkich pomiarów wychodzi taki wiek, choc ja bym powiedziala , ze tydz młodsza;-)
|
|
|
#1633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
miły widoczek.jeszcze raz co do rozmarió ciuszków, 4 miesieczne dziecko nosi juz rozmiar 68?
|
|
#1634 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry przyszłe mamusie!
![]() JeSuisUnPapillon A spróbuj się położyć na plecach, podłóż pod plecki jakaś dużą poduchę (taka pozycja jak do oglądania tv ) i połóż sobie rączki na brzuchu. Spróbuj też może pozaczepiać dzidzię, uciśnij ją troche z jednej, trochę z drugiej strony i sprawdź czy się odezwie. U mnie zwykle działa ![]() A jeżeli nie to też od razu nie panikuj bo może po prostu dzidzia śpi
|
#1635 |
|
Rozeznanie
|
JeSuisUnPapillon mi ginka mowila, ze na joge i basen moge spokojnie chodzic, a co do dzidzi moja tez dzis cicho siedzi..
|
|
|
|
#1636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1637 | |
|
Rozeznanie
|
witam w słoneczną niedzielę
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1638 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1639 |
|
Zadomowienie
|
Molala kurde, ciężka sprawa
![]() a może Ci szykuje niespodziankę dlatego dziwnie się zachowuje? trzymam kciuki by to się właśnie okazało coś w tym stylu ;nie martw się o nic!
|
#1640 |
|
Wtajemniczenie
|
Na ruchy dziecka polecam wciagnac tak z 5 slodkich nalesnikow
Mnie moj mlody rano obudzil -potem jakos tak ucichl jak sie kapalam, a teraz po snaidaniu buszuje...ja wam mowie-to wszystko przez te nalesniki z syropem klonowym!!!!A co do roweru-wsiade dzisiaj i zobaczymy-najwyzej przejade tylko kawalek i dalej bede isc ja ost. raz na rowerze jezdzilam w zeszlym roku-wiec sama jestem ciekawa co z tego bedzie;![]() Molala-koniecznie pogadaj z mezem...
|
#1641 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
JeSuisUnPapillon nie martw sie na pewno wszystko w porzadku.. ja tez mam czasem takie myśli.. u mnie działa zjedzenie np. czekolady, położenie sie i ponaciskanie troche brzucha.. to sie przekreci i juz ale czasem nawet pogoda działa na nasze maleństwa, my tez przeciez nie zawsze jestesmy pełne wigoru i ochoty na wielkie ruchy.. one tez maja prawo miec rozne dni.. a ja dziś pospałam.. przed chwila sie dopiero z łozka zwlekłam.. tz poszedł rano do sklepu i zrobił pyszniutkie sniadanie do łozka.. my to chyba ostatnio rzeczywiscie jakies czepialskie jestesmy.. ja sie mojego tz strasznie czepiam ostatnio.. ![]() dzis moja siostra zabiera Amelke do cyrku, a pozniej jada do tesco bo sa jakies urodziny czy cos i maja byc atrakcje dla dzieci, takze popołudnie bede "sama" z tz miłej niedzieli..
|
|
#1642 |
|
Zadomowienie
|
hawea uwielbiam tulipany
marleen32 fajne masz córcie Ja miałam 16 lat jak urodziła się Esterka i byłam mega szczęśliwa Teraz w ogóle nie obawiam się opieki nad dzieckiem, bo wiem, że przewijanie, kąpanie i ubieranie to bułka z masłem Bardziej martwię się wychowaniem.....nie chcę popełniać błędów, które obserwuje wśród rodziny...Będę się starała Wiele razy z mężem dyskutowaliśmy na temat wychowania i zasad jakie powinny obowiązywać i mamy takie same zdanie na ten temat, ale czy uda nam się to wszystko wdrożyć w życie....mam nadzieję A odnośnie tej lalki Esterki.....kosztowała majątek, ja bym takiej córce nie kupiła.....no ale nie miałam na to wpływu... ![]() magdaka13 ja niestety już sobie na rowerze nie pojeżdżę a tak lubię mam na siebie bardziej uważać i nie przesadzać ze spacerami, ehhh.Molalala bądź dobrej myśli. Pogadaj z nim na poważnie, może czuje się trochę odrzucony? Dziwnie się zachowuje czyli? Może boi się nowej roli. Ja ostatnio też miałam taki tydzień, że TŻ prawie w ogóle sie nie odzywał, chodził naburmuszony i nie chciał powiedzieć czy coś się stało. Dopiero po szczerej rozmowie dowiedziałam się, że po prostu obawia się roli ojca, że sobie nie poradzi i takie tam różne. Dla nich to też jest trudne, a zazwyczaj duszą to w sobie i nie potrafią o tym powiedzieć. A dochodzi potem jeszcze do tego mniejsza częstotliwość doznań intymnych i się wszystko nawarstwia. Dlatego ja staram się wszystko tłumaczyć o dziecku i nie zaniedbywać jego potrzeb ![]() Głowa do góry JeSuisUnPapillon nie martw się na zapas. Na początku ruchy są sporadyczne. Jak dojdziesz do 25 tc to sie od nich nie opędzisz A dziecku nic groźnego się nie stanie jeśli Ty się stresujesz.....co najwyżej tez będzie zestresowane Także nie dokładaj sobie zmartwień bo się mały nerwusek urodzi
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2010-09-19 o 11:37 |
|
|
|
#1643 |
|
Rozeznanie
|
Marika moj maz tez praktyczny jest, ale co ciekawe jak mi kupuje cos w prezencie, obojetnie czekolade, praliny czy konfitury, to taki smak jaki on lubi
ops:.Pocieszylas mnie z tym stresem, zastanawialam sie jaki to ma wplyw na dziecko, bo ja mialam okres (jakies poltora miesiaca temu), ze bardzo zestresowana bylam, ale nie dalo sie inaczej, bo chodzilo o zdrowie najblizszych (choroba, szpital etc..), no i wlasnie po tym stresie, malenstwo na badaniu tak szalalo, ze szok, uciekala normalnie na usg, no i chyba dobrze sobie wytlumaczylam, ze to reakcja na moj stres, teraz staram sie unikac, jak moge, ale roznie z tym jest .Co do tych lalke, no wlasnie one sa bardzo drogie, bo chyba jakies reczne wykonanie, i niepowtarzalne, kazda inna po prostu magdaka13 na moje slodycze nie dzialaja nic , a nic, wlasnie dziwie sie, bo na mlodsza bardzo dzialaly, a tu z poczatku nie moglam nic slodkiego do ust wziac, teraz i owszem ciagnie mnie (ginka powiedziala, ze miedzy 18 a ktoryms tygodniem cukier strasznie spada, i dlatego), no ale male nie rusza sie jakos wiecej po tym. Molalala oby dziewczyny sie nie mylily, i oby jakas fajna niespodzianke Ci szykowal. A, ja jutro zaczynam 20 tydzien, normalnie szok, kiedy ten czas zlecial. Cos czuje, ze ani sie obejrze jak bede male przy sobie miala
|
|
|
|
#1645 | ||
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj dzień bez samochodu, można jeździć metrem bezpłatnie, będzie można przejechać się starymi tramwajami, które na co dzień stoją w muzeum.
Hawana, z tego co wiem, nie należy kłaść się na plecach. Od ok. 5-6. miesiąca ciąży powinnaś też unikać płaskiego leżenia na plecach, bo wtedy macica uciska główne naczynia krwionośne, co powoduje gorsze krążenie krwi, a w efekcie trudności z oddychaniem, zawroty głowy czy nawet niedotlenienie dziecka. Na plecach możesz spać tylko w pozycji półsiedzącej, gdy pod ich górną część podłożysz podgłówek lub kilka poduszek (jest to też wskazane, jeśli masz zgagę). Najlepiej śpij na boku, zwłaszcza lewym, bo leżenie na prawym – podobnie jak w pozycji na plecach, choć w mniejszym stopniu – źle wpływa na krążenie ( z artykułu http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...dzi_35195.html) ja nawet o tym bym nie pomyślała. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
dba o mnie, nawet wie, czego brakuje w lodówce, a potem ja się dziwię, że o tym pomyślał, bo ja mu tym nie mówiłam Też dlatego, że lubi gotować i mieć wszystko pod ręką, a nie latać do sąsiada po cukier ![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
nasz po niej strasznie wariuje
|
|
|
#1646 |
|
Zadomowienie
|
Na chwilę można się położyć na plecach
|
#1647 | |
|
Rozeznanie
|
Co do rowerów, to raczej bym się nie odważyła. Bałabym się, że przez przypadek przewrócę się, a wiadomo jak taki upadek może się zakończyć. Przejażdżki przełożyłam na sezon wiosenny.
![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- no tak, chodzi o dłuższe leżenie albo spanie. ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- agape, śliczny brzuszek, ja mam mniejszy, a zaczęłam właśnie 19ty tydzień. ale pewnie mamy inną budowę ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
|
|
|
#1648 |
|
Zadomowienie
|
no!
witam dziewczynki po tak długiej przerwie spowodowanej nawałem pracy i późnym urlopem Od razu mówię, że nie dam rady wszystkiego nadrobić, czytałabym to wszystko kolejny miesiąc ![]() co u mnie - na 100% będzie córeczka, Kasia Jesteśmy przeszczęśliwi i już zaczynamy (nareszcie!!!) zakupy ![]() Jestem już na zwolnieniu, bo zaczęłam mieć skurcze na urlopie. I to takie porządniejsze, bolesne, dochodziło nawet do tego, że budziłam się w nocy z bólu. Dostałam spasmolinę. Na razie pomaga, mam ze 2-3 skurcze dziennie, ale o niebo lżejsze, więc teraz chyba jest ok Pozdrawiam Was serdecznie i obiecuję od teraz wchodzić tutaj codziennie i pisać co u nas
|
#1649 |
|
Raczkowanie
|
hawea też już gdzieś wyczytałam, że pozycja na plecach do spania może zaszkodzić dziecku. Ciężko mi się będzie wysypiać przez tę ciążę bo i na brzuszku odpadło a teraz plecy
Ale myślę tak jak Marika, że jak chwilę poleżę żeby pozaczepiać maleństwo to się chyba nić nie stanie![]() I też słyszałam, że po zjedzeniu czegoś słodkiego łatwiej po chwili zaobserwować ruchy. W końcu słodycze zawierają hormon szczęścia więc dzieci aż fikają
|
#1650 |
|
Zadomowienie
|
ja już nie śpię na plecach, bo zaczynają mi drętwieć palce u rąk
może dziecko w jakiś sposób uciska mi na kręgosłup, nie wiem... Ale po usg jak wstałam z pleców to też palców nie czułam...
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:32.

Tylko bez maratonów

u mnie kropiło i wiało na zmianę.

Chyba, że już kiedyś mieliście taką sytuację to rozumiem, że możesz się denerwować.

Teraz w ogóle nie obawiam się opieki nad dzieckiem, bo wiem, że przewijanie, kąpanie i ubieranie to bułka z masłem 
ops:.