"Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-19, 14:04   #1651
marleen32
Rozeznanie

Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2

A, ja nie znosze spac na lewym boku..
Ale tez czytalam, ze sie powinno, wiec obladowuje sie poduszkami i tak spie, w efekcie budzac sie co chwila i wstajac niewyspana.
Ale nawet jak sie przewroce na plecy lub prawy bok, to sie budze, widocznie malenstwu niewygodnie.
Moja ulubiona pozycja byla na prawym boku lub brzuchu, ale na brzuchu teraz sie boje, na prawym boku tez.
Pozniej na brzuchu sie nie da, bo beda piersi przeszkadzac, bynajmniej mnie bolaly podczas karmienia, no ale na prawym boku sie da
marleen32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 15:03   #1652
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marleen32 Pokaż wiadomość
A, ja nie znosze spac na lewym boku..
Ale tez czytalam, ze sie powinno, wiec obladowuje sie poduszkami i tak spie, w efekcie budzac sie co chwila i wstajac niewyspana.
Ale nawet jak sie przewroce na plecy lub prawy bok, to sie budze, widocznie malenstwu niewygodnie.
Moja ulubiona pozycja byla na prawym boku lub brzuchu, ale na brzuchu teraz sie boje, na prawym boku tez.
Pozniej na brzuchu sie nie da, bo beda piersi przeszkadzac, bynajmniej mnie bolaly podczas karmienia, no ale na prawym boku sie da
ja tez nie cierpie spac na lewym boku.. ale jakos teraz sie przełamuje i bardziej na lewym spie.. przewracam sie na prawy w nocy i czasem na plecy ale za długo nie daje rady bo mi brzuch wtedy twardnieje..

moje starsze dziecko poszło do cyrku.. taka szczesliwa była ze szok az ja nosiło.. teraz w tych cyrkach nie ma takich fajnych rzeczy jak kiedys no ale ona i tak sie strasznie cieszy... mezus zrobil na obiad zapiekanke z ziemniaków.. pychotka tak sie objadłam ze ledwo zyje..

posegregowałam w koncu te ciuszki po Amelce i musze Wam powiedziec ze sie nie spodziewałam ze az tyle tego miałam.. w sumie to musze dokupic body z długim rekawem bo po Amelce mam na 74-80 i 2-3 pajace bo tez same duze a te małe które miałam to pożółkły i po praniu nie pusciły..

no i nie wiem dziwczyny w co Wy maluchy takie bedziecie ubierac bo zimno bedzie jak sie urodza.. wiadomo ze body, pajacyki.. no ale to chyba za mało pod kombinezon.. nie wiem jakies dresy?? ja juz zgłupiałam i nie pamietam..
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 15:18   #1653
zosik
Raczkowanie

GG do zosik

JeSuisUnPapillon, tylko się nie śmiej, ale czytałam gdzieś żeby do brzucha przyłożyć latarkę. Nasze dzidziole już reagują na światło i to je budzi. Ja ruchy czuje, gdy sama się nie ruszam, czyli chwilę siedzę lub leżę.

zosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 15:24   #1654
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość

no i nie wiem dziwczyny w co Wy maluchy takie bedziecie ubierac bo zimno bedzie jak sie urodza.. wiadomo ze body, pajacyki.. no ale to chyba za mało pod kombinezon.. nie wiałe które miałam to pożółkły i po praniu nie pusciły.. em jakies dresy?? ja juz zgłupiałam i nie pamietam..
Ja też mam ten problem. Tym bardziej, że nigdy nie mialam dziecka. U mnie w pokoju jest bardzo ciepło. Przynajmniej w tamtym roku było czy wystarczy np. body, spodenki dresowe i skarpetki? czy to za zimno będzie? Ja chyba powinnam się umówić z jakąś mamą, która mnie nauczy jak ubierać maluszka... szkoda, że nie dołączają do malucha instrukcji obsługi..

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 15:29   #1655
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zosik Pokaż wiadomość
JeSuisUnPapillon, tylko się nie śmiej, ale czytałam gdzieś żeby do brzucha przyłożyć latarkę. Nasze dzidziole już reagują na światło i to je budzi. Ja ruchy czuje, gdy sama się nie ruszam, czyli chwilę siedzę lub leżę.
moj tez daje czadu gdy tylko usiąde albo jak sie położe..
Stary 2010-09-19, 15:34   #1656
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Ja też mam ten problem. Tym bardziej, że nigdy nie mialam dziecka. U mnie w pokoju jest bardzo ciepło. Przynajmniej w tamtym roku było czy wystarczy np. body, spodenki dresowe i skarpetki? czy to za zimno będzie? Ja chyba powinnam się umówić z jakąś mamą, która mnie nauczy jak ubierać maluszka... szkoda, że nie dołączają do malucha instrukcji obsługi..
pomyśl jak Ty bys się ubrała i dołóż jedną warstwę więcej przez pierwsze zimowe miesiące;-) Samo body na łapkach kombinezon-chłodno. Dorzucie sweterek/polarek, bluzę

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 15:36   #1657
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
ja mam już przecież Amelke ale ona urodziła sie wiosna a jak była następna zima to juz "duza" była to tez inaczej.. wiec mam dylemat.. tak sie ostatnio zastanawiałam nawte w czym ze szpitala takiego bombla brac jak bedzie np. -20 stopni
a co do domu.. to Amelka lezała w kaftaniki, spiochach i rozku przez pierwsze chyba 2 miesiące.. ale było wtedy tez na polu juz cieplo bo kwiecien, w styczniu raczej bedzie jeszcze mrozno.. ja ogólnie ma w domu ok 20 stopni wiec pewnie bedzie w body, kaftanik/bluzeczka, spiochy czy pajacyk i rozek.. ale to pewnie w praniu wyjdzie.. zawsze w domu mozna jeszcze cos ubrac jaks ie okaze ze za zimno lub za ciepło.. ja sie jak najbardziej obawiam teraz tego wyjscia ze szpitala i jakiegos ewentualnego wyjscia na spacer..

a moj maz własnie stwierdził ze na parapecie u nas siedział gil.. czy te ptaszki nie w zimnie u nas sa??
siostra własnie mi napisała ze moje dziecko jezdziło na wielbłądzie..
Stary 2010-09-19, 15:38   #1658
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
pomyśl jak Ty bys się ubrała i dołóż jedną warstwę więcej przez pierwsze zimowe miesiące;-) Samo body na łapkach kombinezon-chłodno. Dorzucie sweterek/polarek, bluzę
czyli jak jest w domku: body, spodenki, skarpetki i jakiś sweterek, albo bluza; a na dwór to wszystko plus pajacyk i dopiero kombinezon? no i jakies rajstopki..?

Stary 2010-09-19, 15:50   #1659
agape
Zadomowienie

ja słyszałam że zasada jest taka: tyle ile my ubieramy + jedna warstwa więcej czyli jak my zakładamy bluzke,sweter i kurtke to maluszkowi trzeba jeszcze cos 1 rzecz dolozyc

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 15:58   #1660
esia8
Raczkowanie

Lokalizacja: Tam gdzie wszystkie zabawki, kwiaty, zwierzęta i moje sny.

Wiem Marika
Już tu nie będę zaglądać, bo wiem, że farma lepsza
Pozdrawiam was, do zobaczenia może w marcu
A ja cieszę się ogromnie.

Biegnę przez pola, zboża,
Radości nie ma końca,
I jeśli taka wola Boża,
Powędruję aż do słońca.

Jestem Ciocia Isia! Czekaj Sara Helena już ja Cię rozpieszczę

esia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 16:02   #1661
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zosik Pokaż wiadomość
Byłam w środę u gina i podobno dziewczynka Waży juz 490g w 21 tygodniu, czy to nie za dużo?
mój gin na ostatniej wizycie, powiedział mi, że na nast. wizycie (21 tc) mały będzie pewnie już ważył 500 g, więc chyba to normalne....

Cytat:
ja sie Wam przyznam, ze mi najbardziej czarne podchodza, moga byc smakowe, ale wlasnie czarne, a nie calkiem owocowe.
Jak nigdy, a mam malinowa wlasnie owocowa, ale chyba czarna z nutka maliny tez mam.
ja przed ciążą uwielbiałam zieloną herbatę i czerwoną, a teraz nie tknę, bo mnie odpycha, za to uwielbiam owocowe (najbardziej żurawinową i z pigwą) i miętę

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
ja się martwię bo coś nie czuję malucha, wcześniej to czułam smyrnięcie czy bombelki a teraz nic
nie wiem czy przez te moje stresy i ciągłe chodzenie na uczelnię nic mu się nie stało
ja myślę, że niepotrzebnie się martwisz...w tym czasie dziecka jeszcze nie czuc regularnie - raz coś czujesz, a potem kilka dni nic, dopiero potem się zacznie

Cytat:
Napisane przez Molalala Pokaż wiadomość
dziewczyny ja to czuje....dziwnie sie zachwuje...itp.

dzisiaj go o TO zapytam....najwyzej bede sama i Tyle....dam rade...
nieważne co by się działo-na pewno dasz radę nie martw się na zapas i nie wkręcaj sobie różnych rzeczy...pogadaj z mężem, może to wcale nie o zdradę chodzi....

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
a ja sie pochwale moim brzuszkiem prawie 20tc
śliczny podobny do mojego

Cytat:
Napisane przez olbka Pokaż wiadomość
no!
witam dziewczynki po tak długiej przerwie spowodowanej nawałem pracy i późnym urlopem Od razu mówię, że nie dam rady wszystkiego nadrobić, czytałabym to wszystko kolejny miesiąc
co u mnie - na 100% będzie córeczka, Kasia w zeszłym tyg byliśmy na połówkowym, córcia zdrowa!!! pani wypowiadała tylko słowo "prawidłowe" i "w normie", aż było nudno ;p Maleństwo ważyło 341g
Gratuluję Kolejna dziewczynka - ktoś wie, jaki mamy stosunek chłopców do dziewczynek u nas??

A my wreszcie zdecydowaliśmy się na imię - Julian Piotr oby nie okazał się jednak dziewczynką
Stary 2010-09-19, 16:18   #1662
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Kma a Ty już dobrze czujesz ruchy?

Ojojoj dwa imionka? mnie koleżanka namawiała żebym małemu dała dwa ale ja jestem typową przeciwniczką podwójnych imion

Co do herbat - kochałam czerwoną, teraz coś nie podchodzi mi...ale myślę że zimą znów ją pokocham
tylko zastaawiam się czy w ciąży mogę pić jej około litra dziennie?

mój bebeszek (prawie 21 tc)
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png

Edytowane przez JeSuisUnPapillon
Czas edycji: 2010-09-19 o 16:30
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 16:32   #1663
kma1982
Wtajemniczenie

ja czułam parę razy takie bąble, ale nie wiem czy to było to, wczoraj jak już leżałam w pewnej chwili poczułam takie puknięcie, to odpukałam, za chwilę znowu poczułam puknięcie i nie wiem czy to było to, jeszcze nie dawno się stresowałam, że nic nie czuję albo nie umiem rozróżnic, ale poczytałam w necie trochę i wychodzi na to, że niektóre dziewczyny czują dobrze ruchy już w 17 tc a niektóre w 24 tc nawet, bo nie ich umieją rozróżnic...

a imię podwójne dajemy dlatego, że oboje ich nie mieliśmy a nam się podobają, poza tym jak syn nie będzie w dorosłym życiu chciał byc Julkiem, to będzie się go nazywac Piotrem
Stary 2010-09-19, 17:14   #1664
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
ja mam już przecież Amelke ale ona urodziła sie wiosna a jak była następna zima to juz "duza" była to tez inaczej.. wiec mam dylemat.. tak sie ostatnio zastanawiałam nawte w czym ze szpitala takiego bombla brac jak bedzie np. -20 stopni
a co do domu.. to Amelka lezała w kaftaniki, spiochach i rozku przez pierwsze chyba 2 miesiące.. ale było wtedy tez na polu juz cieplo bo kwiecien, w styczniu raczej bedzie jeszcze mrozno.. ja ogólnie ma w domu ok 20 stopni wiec pewnie bedzie w body, kaftanik/bluzeczka, spiochy czy pajacyk i rozek.. ale to pewnie w praniu wyjdzie.. zawsze w domu mozna jeszcze cos ubrac jaks ie okaze ze za zimno lub za ciepło.. ja sie jak najbardziej obawiam teraz tego wyjscia ze szpitala i jakiegos ewentualnego wyjscia na spacer..

a moj maz własnie stwierdził ze na parapecie u nas siedział gil.. czy te ptaszki nie w zimnie u nas sa??
siostra własnie mi napisała ze moje dziecko jezdziło na wielbłądzie..
to dobrze optymalna temp, także dla niemowlaka to 21 stopni

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
ja słyszałam że zasada jest taka: tyle ile my ubieramy + jedna warstwa więcej czyli jak my zakładamy bluzke,sweter i kurtke to maluszkowi trzeba jeszcze cos 1 rzecz dolozyc
ale tylko na poczatku, bo jak widzę tak ubrane np 2 latki to mnie trzepie;-) Noworodi i niemowlaki mają jeszcze niewykształconą regulację ciepłoty, jak za zimno to potem np.czkawka;-)

Stary 2010-09-19, 17:16   #1665
marleen32
Rozeznanie

Moje dziewczyny tez maja podwojne imiona, i trzecie tez bedzie mialo
Dla dziewczynki mam Chayenne, drugie jeszcze nie wiem (to pierwsze tez nie na 100 %) jeszcze, ale drugie bedzie bardziej miedzynarodowe, zeby kiedys mogla zdecydowac jakie chce .
Ja tez dwoch nie umialam, a chcialabym .
Moje dziecko nauczylo sie jezdzic, po 10 minutach, zdolna jest nie ma co.
Zaskoczy tatusia .
Ide prasowac ble, wiem ze niedziela, ale jutro moze Lenka (mlodsza cora) przyprowadzi jakas kolezanke ze szkoly, to nie bedzie czasu
Stary 2010-09-19, 17:17   #1666
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
mój gin na ostatniej wizycie, powiedział mi, że na nast. wizycie (21 tc) mały będzie pewnie już ważył 500 g, więc chyba to normalne....

ja przed ciążą uwielbiałam zieloną herbatę i czerwoną, a teraz nie tknę, bo mnie odpycha, za to uwielbiam owocowe (najbardziej żurawinową i z pigwą) i miętę

ja myślę, że niepotrzebnie się martwisz...w tym czasie dziecka jeszcze nie czuc regularnie - raz coś czujesz, a potem kilka dni nic, dopiero potem się zacznie

nieważne co by się działo-na pewno dasz radę nie martw się na zapas i nie wkręcaj sobie różnych rzeczy...pogadaj z mężem, może to wcale nie o zdradę chodzi....

śliczny podobny do mojego

Gratuluję Kolejna dziewczynka - ktoś wie, jaki mamy stosunek chłopców do dziewczynek u nas??

A my wreszcie zdecydowaliśmy się na imię - Julian Piotr oby nie okazał się jednak dziewczynką
duuuzo;-) Ale każde dziecko ma inną wagę;-) Ja urodziłam się ważąc 2700 kuzyn 3600, a teraz dziecko szwagra 4200 to i w brzuchu inaczej przybierają

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:

Ojojoj dwa imionka? mnie koleżanka namawiała żebym małemu dała dwa ale ja jestem typową przeciwniczką podwójnych imion

Co do herbat - kochałam czerwoną, teraz coś nie podchodzi mi...ale myślę że zimą znów ją pokocham

kurcze too ja mam mały brzuch jestem jakieś 3 tyg później, a mam 1/3 mniej;-)

Stary 2010-09-19, 17:41   #1667
kaskup
Rozeznanie

Cytat:

śliczny brzuchol

ja mam dwa imiona i zawsze wydawało mi sie to jakies takie niepotrzebne wiec moje dzieci beda miały tylko jedno..

muron mi a nerwy tez działaja takie poubierane 2-latki.. ale najbardziej jak jest lato a baba jedzie z wózkiem z dzieckiem moze pol rocznym, zar sie z nieba leje a dziecko ponakrywane kocykiem lub kilkoma albo jakas kadra i sie drze w nieboglosy a baba rozkłada rece ze nie wiem co mu jest.. albo wiosna w pełni, wiatru zero na termometrze ponad 18 stopni a dzieci 2-3 letnie w czapkach zimowych..

aaa.. jeszcze mi sie przypomniało, ze jak moja szwgier miał chyba 11 lat i moja tesciowa go kapała to nawet w lecie po kapieli mu czapke zakładała taka zimowa i do mnie sie pluła ze amelka przeze mnie chora wiecznie bedzie jak ja "tak lekko" ubieram..
Stary 2010-09-19, 17:56   #1668
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

ja to jestem z tych zmarźluchów i często zauważam dzieci POROZBIERANE czego też nie toleruję;
wiadome - przegrzać NIE ale też nie chłodzić;
jak ostatnio babka puściła chłopca w katance i koszulce na ramiączkach (8 rano... 10*C) a ja się telepałam w bluzce + bluzie i kurtce
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 18:11   #1669
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Jeśli chodzi o ubiór maleństwa, to tak jak dziewczyny piszą: ubieramy tak jak siebie+ jedna warstwa więcej. My zamierzamy małego ubierać najpierw w body z długim rękawem, na to welurowy pajacyk lub ciepłe śpioszki i skarpetki. Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia. Jak dziecko ma za zimno, to wtedy ma zimny kark, rączki mogą być chłodniejsze, ale po karku zawsze się sprawdza, czy nie jest mu za zimno.Na dwór w lutym, będzie ciężko, bo z takim maleństwem nie powinno się wychodzić na spacer, kiedy temperatura jest nższa niż -10 stopni C.

My właśnie wróciliśmy z miasta, dzisiaj był dzień bez samochodu. Można było korzystać z komunikacji miejskiej za darmo. Pojechaliśmy na Grand Place, do Katedry i obejrzeć pokaz chodzenia po linie. Potem wróciliśmy do naszego Parku Cinquatenerie, gdzie odbywał się bieg kelnerów z tacą i trunkami. Ogólnie spędziliśmy bardzo miłe popołudnie

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

hawea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 18:18   #1670
marleen32
Rozeznanie

Jak dziecko samo biega, to jest mu cieplej jak nam, tu wiec obowiazuje zasada odwrotna jak do niemowlaka, jedna warstwa mniej.
Ale duzo od dziecka zalezy samego (jak juz umie rozroznic czy czuje cieplo czy zimno), moja starsza zmarzlak jak mama, mlodsza z kolei nie cierpi byc ubrana za grubo, wiec nawet jak starsza idzie w cieplej kurtce, to Lenka ma przejsciowo, ale ja wiem, ze jak jej zimno, to na bank mi powie (mam wtedy jakas ciepla bluze ze soba, jak widze, ze mogla zle ocenic temperature).
Co do malenstwa, ja zaloze na wyjscie body na dlugi rekaw, spioszki, jakas bluzeczka (body na krotki bedzie tez ok., jak nie bedzie wiecej jak -10)., bawelniana czapke, kombinezon, i druga troche cieplejsza czapke, mysle ze to wystarczy zeby do auta dojsc, Lenke tez tak ubralam i odpukac przeziebienia ja nie lapaly.
Latem chyba nawet czapeczki bym nie zakladala, chyba ze taka od slonca tylko..
No ale zobaczymy jaka zima bedzie.
Poza tym dotykajac karku dziecka widzimy, jaka ma temperature cialka.
Ja mam kombinezon cieplutki, taki typowo zimowy z H&M.
Stary 2010-09-19, 18:37   #1671
mysiopez
Zadomowienie

No dziewczyny, która mnie zaraziła! Rozmawiałyście 0o tych przeziębieniach, a mnie teraz zaczęło gardło boleć, że śliny nie mogę połknąć i wszystkie kości mnie bolą, a meżuś w pracy i nawet nie ma mi kto herbaty zrobić...Co można na ból gardła wziąć?

Stary 2010-09-19, 18:46   #1672
_havana_
Raczkowanie

Cytat:
Moje dziewczyny tez maja podwojne imiona, i trzecie tez bedzie mialo
Dla dziewczynki mam Chayenne, drugie jeszcze nie wiem (to pierwsze tez nie na 100 %) jeszcze, ale drugie bedzie bardziej miedzynarodowe, zeby kiedys mogla zdecydowac jakie chce .
Ja tez dwoch nie umialam, a chcialabym .
Moje dziecko nauczylo sie jezdzic, po 10 minutach, zdolna jest nie ma co.
Zaskoczy tatusia .
Ide prasowac ble, wiem ze niedziela, ale jutro moze Lenka (mlodsza cora) przyprowadzi jakas kolezanke ze szkoly, to nie bedzie czasu
To się czyta Szajen tak ? Mam znajomą w Danii i ona ma małą Szanajkę. Śliczne są te imionka, ale u nas troszkę zbyt obce.

Co do ubierania to rozumiem, że po rączkach i nóżkach nie mam co patrzeć czy dziecku chłodno? sprawdza się to na karku właśnie? Bo myślalam, że wystarczy za nózie złapać

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

mysiopez od razu do łóżka i herbatkę z miodem bo mi też się tak zaczynało a potem było tylko gorzej... A teraz dalej męczę się z kaszlem...
Stary 2010-09-19, 18:48   #1673
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _havana_ Pokaż wiadomość
[/COLOR]mysiopez od razu do łóżka i herbatkę z miodem bo mi też się tak zaczynało a potem było tylko gorzej... A teraz dalej męczę się z kaszlem...
Właśnie w tym problem, że ja nie mogę miodu, bo jestem na niego uczulona - mała ilość a ja dostaje ostrą pokrzywkę alergiczna.. Pije jedynie sok z malin z cytryną, ale jakoś nie działa...Jeszcze zgagę dostałam.. Nie myślałam, że zgaga przy bolącym gardle jest tak paskudna!

Stary 2010-09-19, 18:54   #1674
muron
Zakorzenienie

Cytat:
To się czyta Szajen tak ? Mam znajomą w Danii i ona ma małą Szanajkę. Śliczne są te imionka, ale u nas troszkę zbyt obce.

Co do ubierania to rozumiem, że po rączkach i nóżkach nie mam co patrzeć czy dziecku chłodno? sprawdza się to na karku właśnie? Bo myślalam, że wystarczy za nózie złapać

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

mysiopez od razu do łóżka i herbatkę z miodem bo mi też się tak zaczynało a potem było tylko gorzej... A teraz dalej męczę się z kaszlem...
a to po prostu nazwa plemienia Indian Ameryki Płn.;-)

Stary 2010-09-19, 19:15   #1675
olbka
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie w tym problem, że ja nie mogę miodu, bo jestem na niego uczulona - mała ilość a ja dostaje ostrą pokrzywkę alergiczna.. Pije jedynie sok z malin z cytryną, ale jakoś nie działa...Jeszcze zgagę dostałam.. Nie myślałam, że zgaga przy bolącym gardle jest tak paskudna!
mysiopez, mnie i TŻta też coś brało, ale na śniadanie i na kolację jemy po 1 ząbku czosnku na kanapce. Dwa-trzy takie posiłki i po sprawie, ból gardła przeszedł jak ręką odjął spróbuj!

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 20:25   #1676
muron
Zakorzenienie

moja prababcia wkładała ząbek taki nagnieciony do nosa. Wygląda fatalnie i strasznie capi;-)
Mozna tez mleko+masło=czosnek, dla mnie ohydztwo;-) I dużo grejpfrutów bo tez tam coś mają

Stary 2010-09-19, 20:33   #1677
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
mysiopez, to może pomoże syrop z cebuli? albo tabletki z czosnku na wzmocnienie.

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

Cytat:

havano, a to Ty mieszkasz w Danii?

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-09-19 o 20:31
Stary 2010-09-19, 20:37   #1678
marleen32
Rozeznanie

havana tak wymawia sie Szajen, poki co takie wstepne imie, maz wstepnie sie zgodzil, ale zobaczymy czy nam sie nie odmieni...
Z tym ubieraniem podobno kark sie sprawdza, bo najbardziej pewne,a nozki nawet nie wiem...
Stary 2010-09-19, 20:41   #1679
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

Cytat:
ja to jestem z tych zmarźluchów i często zauważam dzieci POROZBIERANE czego też nie toleruję;
wiadome - przegrzać NIE ale też nie chłodzić;
jak ostatnio babka puściła chłopca w katance i koszulce na ramiączkach (8 rano... 10*C) a ja się telepałam w bluzce + bluzie i kurtce
hehe, to byś musiała przyjechać tutaj (Bruksela). Dzieciaki siadają na gołej ziemi, albo trawce, do tej pory chodzą w krótkich spodenkach, w zimie dziewczyny chodzą w baletkach, bez rajstop czy też skarpetek. Ja jakbym usiadła na gołej ziemi, to zaraz bym miała problem z pęcherzem, a im nic nie dolega. Małym dzieciom w ogóle nie zakłada się skarpetek latem, ani czapek. Hartują, ale za to dzieci potem nie chorują. Nie pochwalam tego do końca, ale jednak widać, że to przynosi pożądany skutek.

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-09-19 o 20:43
Stary 2010-09-19, 23:57   #1680
mysiopez
Zadomowienie

Kto kupił termometr z Biedronki? Wydałam 40 zł a g... to takie, że szkoda gadać. Kuzynka mnie przekonała, że jest świetny.. a ja jej uwierzyłam.. Jak mierze w uchu -38,4 a na czole 37,2.. i bądz tu mądry..

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości