Planowanie dzidzi na rok 2010 - juz czekamy na maluszka:) - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-19, 18:13   #4501
bela14
Rozeznanie

Dot.: Planowanie dzidzi na rok 2010 - juz czekamy na maluszka:)

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Bela SS jest najlepszy (ma najwieksze stezenie),ale nie kazdy ma do niego dostep,bo jest w PL niedostepny

własnie bałabym sie kupić tak na allegro czy gdzie tam
ale mój M morze będzie niedługo w niemczech to mozliwe,że uda mu się kupić.
zdrówka życzę.
bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 20:41   #4502
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:

My nadal meczymy sie z przeziebieniem,a raczej juz tylko z katarem,no i zabkowanie do tego Moj cud wczoraj skonczyl 8 m-cy
Sto lat i zdrówka

Coś nam watek zamiera

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 21:25   #4503
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Aldii zdrówka dla Lu i wszystkiego naj z okazji 8-mca

Ja już się tłumacze zbyt dużo mam zajęć i jedynie skupiam się "na czytaniu" i o dziwo wcześniej chodze spać, więc za moament łóżko będzie mnie wzywać...

Dobrej nocki

zgadnij_MS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:43   #4504
gabisun
Zakorzenienie

a ja mam pytanie za 100punktów po jakim czasie dzieci zaczęły mieć dłuższe przerwy w karmieniu? bo ja teraz karmie co 2 godziny, w dzień i w nocy i tak po cichu mam nadzieje ze za jakis czas chociaz w nocy bedzie spala dluzej

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:54   #4505
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Gabi, kochana jesteś na początku drogi jeszcze troszkę poczekasz
U mnie z Maksiem i jego godzinowym karmieniem (średnio co 3h w ciągu doby) czyli w nocy pobudki miałam co 3h Od miesiąca (czyli pierwsze trzy miesiące z pobudkami) sypia (aktualnie) 21-6.30 (budzi się z kupcią).

Stary 2010-09-20, 11:39   #4506
Kakusia
Zakorzenienie

Gabisun mi córcia pierwsze 3 miesiące jadała co 1h - 1,5h w nocy co 3h. W 3 miesiącu do pierwszego nocnego karmienia wytrzymywała 6h. A teraz w miarę sobie uregulowała i w dzień jada co 2h a w nocy (jeśli śpi spokojnie) do pierwszego nocnego karmienia 6h a do następnego 3h. Póki będzie tylko na piersi może się często budzić na jedzonko

Aldii zdrówka dla Lu z okazji 8 m-cy

Lenka koleżanki córeczka też miała kolki zawsze w południe - i tak pierwsze 3 m-ce. My jak mieliśmy od czasu do czasu to podawaliśmy najpierw Infacol, a potem SabSimplex. Podawałam Jej herbatkę koperkową i rumiankową i sama Jej herbatki piłam
Cierpliwości

Ja po ostatnich przebojach kiedy Dominiczka budziła się co 1h-2h w nocy na jedzenie a z piątku na sobotę kiedy to Mała zrobiła sobie godzinny wrzask o 2 w nocy - jeść nie, spać nie... eh - postanowiłam na noc moje mleko zagęszczać kleikiem kukurydzianym. I tak na 100-150ml mleka daję Jej jedną dużą łyżkę kleiku. Ale zjada tylko ok 120ml (jak odciągniętego mam 100ml to potem daję Jej jeszcze pierś). I znów zaczęła przesypiać do tej 1 w nocy czyli 6h przerwy.
Poza tym daję Jej od piątku jabłuszko (ok 1/3 słoiczka). A przez ten weekend zjadłam orzeszki solone i piłam colę. I Mała ma rano problemy z pierwszą kupką - tzn męczy Ją, stęka i stęka. Jakby wzdęcia miała. I teraz zgłupiałam bo nie wiem czy to prędzej przez:
a). kleik kukurydziany?
b). jabłuszko Gerbera?
c). orzeszki?
d). colę?
No chyba prędzej przez colę prawda??

Nasza Córunia

Moje drugie serce, inny rytm Mego życia - Dominiczka

Edytowane przez Kakusia
Czas edycji: 2010-09-20 o 11:45
Kakusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 11:46   #4507
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zgadnij_MS Pokaż wiadomość
Gabi, kochana jesteś na początku drogi jeszcze troszkę poczekasz
U mnie z Maksiem i jego godzinowym karmieniem (średnio co 3h w ciągu doby) czyli w nocy pobudki miałam co 3h Od miesiąca (czyli pierwsze trzy miesiące z pobudkami) sypia (aktualnie) 21-6.30 (budzi się z kupcią).
od 21-6.30 bosko juz sie nie moge doczekać na razie jak pośpi 3 godziny w nocy zanim sie obudzi na karmienie to dla mnie raj

zawsze to jakies pocieszenie , dzięki

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

Kakusiu czyli jak będzie na cycu to w 3 miesiącu pośpię sobie 6 godzin
boszzzzz 6 godzin niczym nie zmąconego snu

Kakusiu a może po tym kleiku ma zatwardzenie?

Stary 2010-09-20, 12:07   #4508
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Kleik ryżowy lubie powodowac zaparacia, kukurydziany nie.

Kakusiu, u mnie na cole Maksio nie reagował, więc ja obstawiam orzeszki.
Gabi każde dziecko jest inne no ale tutaj nic lepszego nie wymyśle hihi

Wracam do nauki o mikroskopie

Stary 2010-09-20, 13:54   #4509
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zgadnij_MS Pokaż wiadomość
sypia (aktualnie) 21-6.30 (budzi się z kupcią).
Moje marzenie zazdroszczę
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

Kakusiu czyli jak będzie na cycu to w 3 miesiącu pośpię sobie 6 godzin
boszzzzz 6 godzin niczym nie zmąconego snu
Ja mogę Twoją radość ostudzić...
Michaś je mniej więcej co 2-3h w dzień a w nocy przeważnie: 19, 22, 2, 4.30, 7. Dzisiejsza noc była straszna bo ma lekki katar i budził sie dokładnie co godzinę. Smoczek nie pomagał dopiero cycus i przytulenie. Od 7 marudził ale ok 9 udało mi się go uśpić i wyskoczyłam na zakupy bo tz ma wolne...
Niestety o ile wczoraj chłopaki sobie radzili sami (ja tylko na cycusia) to dziś tz tnie drewno na opał i Misiu ze mna siedzi... Zaraz zmykamy do ogródka sobie powdychac swierze powietrze...

Jak ubieracie maluchy na 2-3h spacer jak jest 10-12st i wiecie ze troche bedzie n rekach a troche w wozku?

Kurcze za 2 dni mi sie macierzynski konczy

Michaś
Stary 2010-09-20, 14:37   #4510
aldii
Zakorzenienie

Bela,Lindsley,Zgadnij,Kak usia
Gabisun ojjjj do przespanych nocy to jeszcze daleko Lu niby spi 20-7,ale w nocy przebudza sie kilka razy zeby sie napic
Kakusia mysle,ze wszystko po trochu (za duzo nowosci na raz)
Lindsley Lu nadalsmarczy i ubieram ja troche cieplej niz zwykle - body (na ramiaczkach),pajac,sweter ek,spodenki,kurtka,butki i jesienna czapka.
Stary 2010-09-20, 15:13   #4511
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Ja dawałam Sab Simplex, u nas skutkował ale miałam tylko 2 buteleczki i potem dawałam infacol i też było ok.
Zamiast herbatki koperkowej polecam rumianek pić. Lepsze skutki były
Widzę, że wszyscy chwalą SS. Rumianek nic chyba nie daje, bo ja rumianek piję od kilku lat po 1-2 szklanki dziennie, w ciąży piłam i teraz piję nadal.

Cytat:
a ja mam pytanie za 100punktów po jakim czasie dzieci zaczęły mieć dłuższe przerwy w karmieniu? bo ja teraz karmie co 2 godziny, w dzień i w nocy i tak po cichu mam nadzieje ze za jakis czas chociaz w nocy bedzie spala dluzej
Myślę, że to zależy od dzieciaczka, moja od początku dużo śpi w nocy, a dopiero 3 tyg ma, pewnie w każdej chwili może jej się odwidzieć, ale cieszę się na razie tym że jest jak jest Martynka je ok. 21-22, a potem dopiero 1-2 w nocy, a potem rano 5-6. Za to w dzień więcej marudzi i mniej śpi.

Cytat:
Napisane przez Kakusia Pokaż wiadomość
Lenka koleżanki córeczka też miała kolki zawsze w południe - i tak pierwsze 3 m-ce. My jak mieliśmy od czasu do czasu to podawaliśmy najpierw Infacol, a potem SabSimplex. Podawałam Jej herbatkę koperkową i rumiankową i sama Jej herbatki piłam
Cierpliwości
Wczoraj wieczorem znowu miała kolkę-chyba. Z godzinę wrzeszczała, prężyła się, miała czerwoną buźkę, pomogło noszenie na brzuszku (prawie zasnęła! i znowu zaczęła płakać), a potem baardzo pomogła suszarka! W końcu ją wykąpaliśmy i chyba przeszło. Najgorsze jest to, że ona się boi kąpieli więc chyba kąpiel nie pomaga.

Daję jej Esputicon, jakieś 3 kropelki dziennie, czy to nie za dużo??
Kupiłam też dziś Plantex i piję, a dla niej herbatkę koperkową Bobovita, od 1 miesiąca, więc za tydzień zacznę podawać.

Dzięki za rady, Mamuśki
Stary 2010-09-20, 16:59   #4512
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Lindsley Lu nadalsmarczy i ubieram ja troche cieplej niz zwykle - body (na ramiaczkach),pajac,sweter ek,spodenki,kurtka,butki i jesienna czapka.
Ja ubieram w domu (20-22st) body z długim + pajac lub body z długim + kaftanik + śpiochy i skarpetki a na dwór dodatkowo ocieplane lub jakieś grubsze spodnie + ciepła bluza i czapeczka + chustka na szyje... Dziś już przejrzałam grubsze rzeczy - mamy ciepłą kurtkę, grube ocieplane ogrodniczki, jesienny kombinezon i zimowy taki grubaśny także w tym roku mi sie upiecze taki zakup. Nie wiem czy w czapki się zmieści bo mam dwie zimowe i już mu dobre... Nie wiem czy kupować jakieś buty W tym grubym kombinezonie są doczepiane takie "skarpety" czy grube ciepłe skarpety starczą

Michaś
Stary 2010-09-20, 17:03   #4513
lindsley
Zakorzenienie

a ja zapomniałam, że mam przecież te buciki co dostałam od gościa u którego kapcie kupuję zawsze na targu, mam nadzieję, że będą dobre jeszcze na zimę...

Michaś
Stary 2010-09-21, 12:03   #4514
Tity
Zakorzenienie

Dziewczyny, kiedy kupić pierwsze butki? Jak się urodzi to nie ma sensu, bo będę go w kombinezonie wozić, a ten ma grube "skarpetki". Poza tym buciki chyba mogą go denerwować...? Tak po 3 miesiącu dopiero?
lindsley te Twoje butki cudne
A w ogóle to mój maluch szaleje w brzuchu, śmieszne uczucie Chociaż powiem Wam szczerze, że nadal czuję się niepewna i wystraszona tym, że mały przyjdzie na świat. Boję się zmian i tego, że nie podołam tak jakbym chciała. Już się czuję jak wyrodna matka z tym, że będę musiała jeszcze na zajęcia jeździć. Niby to tylko kilka razy i będę dużo opuszczać, ale mimo wszystko...

L
J

Edytowane przez Tity
Czas edycji: 2010-09-21 o 12:17
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:39   #4515
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Tity, a czemu wyrodna matka? To źle, że się kształcisz i chcesz coś zrobić dla siebie?
Ja chodze teraz 3 razyw tyg do szkoły na zajęcia i to jest super oderwanie od codzinności, a jak wracam mam ochotę wyściskać Maksia za wszystkie czasy

Lindsley, dobrze, że masz siostrzeńców My musimy (choć ja tak wole) wszystko sami kupować, ale mi to pasi nie muszę się bać, że czyjeś rzeczy poplamię

Ostatnio była u mnie kuzynka i pytała czy mam coś na 50 rozm. w jej kontekście chodziło daj mi co masz ale ja nie lubie jej charakterku (zgarnąć wszystko, nic nie oferując w zamian - zasada coś za coś u mnie panuje ) i jej nic nie zaoferowałam wiem, wiem, mogłabym bo mam już cały karton niepotrzebnych rzeczy, ale wole je zostawić bądź oddać potrzebującym i mieć z tego radość w sercu

Stary 2010-09-21, 15:43   #4516
Kakusia
Zakorzenienie

Lindsley a ile masz stopni w domu że Go tak ciepło ubierasz? Dominiczka ma tylko jeden długi rękaw na sobie (albo body z dł. rękawem, albo body z kr. i na to kaftanik).
Na dwór ubieram Jej - w tej chwili kiedy jest cieplutko to na dł. rękaw bodów ubieram welurowy kaftanik, na nóżkach półśpiochy (lub spodenki) i jest przykryta grubym kocykiem A jak było zimno to albo dodatkowo sweterek taki gruby ma z kapturek albo kombinezonik polarowy.
Wydaje mi się, że buciki dla takich brzdąców nie są potrzebne bo i po co? Paputki od kombinezoniku chronią przed zimnem - wyznaję zasadę, że jeszcze się nanoszą butów za swojego życia

Co do tych pokarmów co mogło zaszkodzić Małej - to każdy ma inne zdanie hehe moja mama twierdzi, że kleik wpłynął na inne kupki - że mógł lekko zatwardzić. Bo cola powoduje wzdęcia, orzeszki nie wiem, jabłko raczej nie bo nie miała pierwszy raz podane
W każdym razie już ładniej robi
A dziś próbowaliśmy jabłuszko ze słodką marchewką - ojjj jak wcinała aż się trzęsła!

Tity doskonale Cię rozumiem z tymi zajęciami - ja za półtorej tygodnia zaczynam zjazdy - ostatni semestr. Ale nie wyobrażam sobie być cały dzień na zajęciach Dlatego będę załatwiać z prowadzącymi, żebym nie musiała uczęszczać na zajęcia
Niby uważam tak jak Zgadnij - to fajna odskoczna od codziennego rutynowego życia, ale ja nie potrafię teraz, jeszcze nie nie wysiedziałabym na zajęciach

Nasza Córunia

Edytowane przez Kakusia
Czas edycji: 2010-09-21 o 15:45
Stary 2010-09-21, 16:02   #4517
jasiulek
Raczkowanie

GG do jasiulek Send a message via Skype™ to jasiulek

Witajcie kobietki Podczytuję Was, ale nadal nie mam siły pisać-mdłości męczą i chodzę nietomna całymi dniami... Mam szybkie pytanko: czy któraś z Was miała/ma w ciąży kolki? Dziś jak mnie od rana złapała tak nie chce puścić do tej pory... No i zastanawiam się co z tym począć, czy muszę jednak przeczekać?

7 cs...
39/40 -czekamy, kruszynko!
jasiulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 16:08   #4518
Tity
Zakorzenienie

jasiulek ja miałam jeśli to było to, bardzo silny ból z prawej strony wysoko. Pomagała ciepła herbata + okład na bolące miejsce z kubka ciepłego

L
J
Stary 2010-09-21, 17:37   #4519
lindsley
Zakorzenienie

Kakusia bo ja zmarzlak jestem i chyba myślę, że Michasiowi też zimno. W domu mam ok 20st. Na noc zakładam body z długim i pajaca (wszystko cienkie, bawełniane) do tego cienki bawełniany śpiworek i przykrywam ostatnio kołderką nóżki. Wcześniej jak wstawał to miał zimne nóżki. A na dwór dodatkowo czapkę, spodnie i bluzę to dużo? W dzień jak raz miał tylko body i śpiocha to miał zimny karczek...
O buty mi chodziło w sensie żeby ciepło dawały a nie jakieś sztywne takie do chodzenia...

Michaś
Stary 2010-09-22, 09:05   #4520
lindsley
Zakorzenienie

Misiek kończy dziś 5 m-cy, zrobie mu później jakąś ładną fotkę i jak mi się uda to dziś wstawie...

Michaś
Stary 2010-09-22, 10:57   #4521
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Kakusia bo ja zmarzlak jestem i chyba myślę, że Michasiowi też zimno. W domu mam ok 20st. Na noc zakładam body z długim i pajaca (wszystko cienkie, bawełniane) do tego cienki bawełniany śpiworek i przykrywam ostatnio kołderką nóżki. Wcześniej jak wstawał to miał zimne nóżki. A na dwór dodatkowo czapkę, spodnie i bluzę to dużo? W dzień jak raz miał tylko body i śpiocha to miał zimny karczek...
O buty mi chodziło w sensie żeby ciepło dawały a nie jakieś sztywne takie do chodzenia...
chyba faktycznie masz zmarzlaka, bo moja Mała podobnie ubrana jak Kakusi, czyli tylko jeden długi rekawek. Na noc kaftanik i śpiochy albo body z krotkim i cienki pajac

A jak przebieracie dzieci na dzień? cieplej ? i zawsze rano przebieracie w inne ubranka?

Stary 2010-09-22, 15:37   #4522
Tity
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie znowu o ubranka. Czy kaftanik można zakładać już na gołe ciałko do śpioszków, czy jeszcze trzeba zakładać pod spód jakąś specjalną koszulkę?

L
J
Stary 2010-09-22, 16:40   #4523
olayya
Raczkowanie

U mnie zestaw na dzis: body z długim na to kamizelka wełniana niezbyt gruba + cienkie spodenki i skarpetki. Na dwór zakładam dodatkowo ciepłą bluze i przykrywam nóżki kocykiem a i czapka oczywiscie. W gondoli i tak ma dosc ciepło. A w nocy pajac i kołdra, no chyba ze bardzo zimno to body z krótkim pod pajacyka wkładam.

Super dzis pogoda

Tity ja zakładam na gołe ciałko

Nasza dzidzia
olayya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 18:22   #4524
lindsley
Zakorzenienie

No to ja sprobuje mu dzis body z krótkim i pajaca załozyc i przykryc tylko kołderką... Dziś na wycieczce do galerii miał body z krótkim, bluzkę, śpiochy i ogrodniczki, cienka czapka skarpetki... A aucie ciepło, w galerii też najgorzej i wietrznie było między autem a wejściem. Teraz jest z tatusiem w ogrodzie to ma cieplejszą czapkę i bluzę dodatkowo. A jak śpi to pewnie kocyk na nóżkach...

Michaś
Stary 2010-09-22, 18:44   #4525
gabisun
Zakorzenienie

Tity ja zakładam na gołe ciałko raz założyłam jej dwa rękawki to była cała zgrzana po nocy, a mamy tylko 20 stopni w pokoju

Stary 2010-09-22, 20:24   #4526
lindsley
Zakorzenienie

Wrzuciłam fotki z dziś do albumu

Michaś
Stary 2010-09-22, 21:17   #4527
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
chyba faktycznie masz zmarzlaka, bo moja Mała podobnie ubrana jak Kakusi, czyli tylko jeden długi rekawek. Na noc kaftanik i śpiochy albo body z krotkim i cienki pajac
A jak przebieracie dzieci na dzień? cieplej ? i zawsze rano przebieracie w inne ubranka?
Gabisun ja na noc ubieram tak samo - body z kr. rękawem lub na ramiączkach + pajac.
A na dzień przebieram dopiero jak idziemy na spacerek, albo jak uleje. I zazwyczaj przebieram na body z dł. rękawem + półśpiochy

Tity ja czasem zakładam kaftanik na gołe ciałko

Lindsley ja też jestem zmarzluch a córcia ma po mnie zimne dłonie i stópki
Buziaki dla Michasia z okazji 5 miesięcy Jak ten czas zapyla...

Nasza Córunia

Stary 2010-09-22, 21:56   #4528
lindsley
Zakorzenienie

Dzięki

To jak piszecie jak ubieracie to napiszcie jeszcze jaką macie temp w domu... Ja mam średnio 20-21, dziś rano było 19...

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

A jeszcze muszę zrehabilitować huggiesy... Kupiłam dziś paczkę tych premium (promocja w carrefourze 34.99) i są całkiem fajne, lepsze nić happy. Póki co użyliśmy 1 szt bo jeszcze mamy troche happy ale będziemy kupować huggiesy lub pampersy....

Michaś
Stary 2010-09-23, 09:01   #4529
lindsley
Zakorzenienie

Misiek robi postępy w nocnym spaniu, po kąpieli obudził się dopiero o 2 albo 3 a potem o 6.30... Ciekawe kiedy zachce mu się teraz spać A przed chwilą zawinął się w macie... Zdolne dziecko mam

Kakusia dziękuję za komentarz na nk

Michaś
Stary 2010-09-23, 09:15   #4530
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Lindsley, u nas idą ząbki, więc wracam do budzenia nocnego (a było tak pięknie ) na szczęście dziś tylko raz, choć ja już i tak spałam niespokojnie (aż mi się głupity śniły).

Wczoraj mieliśmy 2 wizyty u pediatry. Pediatra z nfz powiedział, żeby małemu na zaczerienione gardełko i katarek postawić bańki i stos leków, a nasz prywatny psikacz i wit c i weź tu zauafaj staremu prykowi?

Maksio waży ponad 7 kg kloców, już podwoił swoją wagę urodzeniową, a to jeszcze 1,5 m-ca do 6 m-cy. Wszsytko z nim OK, rozwija się dobrze, więc nie ma powodów do niepokoju
Teraz cwaniaczek kima w hustawce

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości