|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Języki obce - nasza przyszłość.
Cześć Wizażanki
![]() nie wiem czy jest już taki, lub podobny wątek, jeśli tak to przepraszam. Otóż chciałam porozmawiać z Wami na temat języków obcych...jak myślicie, jakiego najbardziej opłaca się uczyć? Angielski to oczywiste, a inne? Bo jeden chyba nie wystarczy...Czytałam ostatnio , że chiński i arabski. Jak myślicie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Języki obce - nasza przyszłość.
Wszystkie są potrzebne, języków uczysz się pod Twoją przyszłą pracę, wybór jest prosty, a dla hobby możesz się nauczyć nawet języka Hutu, bardzo małe prawdopodobieństwo że ci się kiedyś przyda, ale przynajmniej będziesz wyjątkowa.
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zależy kto jakiego potrzebuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A pracodawcy ich szukają- właśnie dlatego że mało kto ten język zna. Angielski - prawie każdy. Niemiecki - połowa. Rosyjski - z moich znajomych to max. 10 osób(i ja ![]() Studiuję anglistykę, tam próbują nam wmawiać, że chiński i arabski to przyszłość, ale ja osobiście w to nie wierzę. Ponadto zwyczaje i polityka tych krajów mnie odrzucają, więc nie mam zamiaru się uczyć ich języków. Dobrze jest znać oczywiście angielski, i jakiś mniej popularny język europejski, jeden ze skandynawskich przykładowo. Najłatwiej nauczyć się języka kraju, którego kultura cię pasjonuje, bo będziesz chciała oglądać filmy, czytać książki, słuchać muzyki, a to bardzo pomaga.
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się szwedzkiego chętnie nauczyła kiedyś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hey
![]() Można sie nauczyc jezyka przebywajac w danym kraju tak zeby stal sie on dla ciebie prawie jak jezyk ojczysty? w wieku 24 lat chyba to trudniejsze jest, co? :O I trzeba miec zainteresowanie tym jezykiem bo bez tego chyba nic z tego nie bedzie??/:O |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja planuję zrobić certyfikat z języka angielskiego i brat poleca mi holenderski, ponieważ jako przyszła studentka logistyki planuję pracować w firmach transportowych na stanowisku spedytora i ponoć jest mnóstwo zleceń Polska-Holandia, a on jest kierowcą tira, więc się orientuje lepiej niż ja.
![]() Ponadto, zastanawiałam się nad francuskim bądź hhiszpańskim/portugalskim. A co do arabskiego - hm, nie dowierzam, aby nauka tego języka była kiedykolwiek opłacalna.
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiadome, im więcej języków znasz tym lepiej dla Ciebie.
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, języki to podstawa w pracy w firmie transportowej i to na stanowisku spedytora, gdzie należy dogadać się z każdym klientem.
![]() |
![]() |
#12 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Arabowie - ich też coraz więcej w EU ale prawdą jest, że arabski to często nie jedyny język urzędowy w ich kraju - tak więc wielu arabów z biegłym francuskim, tureckim czy innym. Więc po co nam arabski? Chyba tylko dla fanów islamu, by czytać Koran w oryginale i inne pisma historyczne. A angielskiego nie znoszę! Cieszę się, że nie muszę się go już uczyć. Stawiam na rosyjski, który uwielbiam. Mama ubolewa, że po co mi ten język, ale chyba nie zna obecnych realiów. ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Ja chętnie nie, ale zastanawiam się nad nim bo w mojej okolicy pełno firm szedzkich czy innych skandynawskich - w końcu Trójmiasto ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.