|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tupperware
Znalazłam taki przepis
" W dzbanku można przygotować kompot bez gotowania go na gazie - wkładamy do dzbanka pokrojone owoce np. jabłka, cukier do smaku, zalewamy wrząca woda i zamykamy dzbanek. Po ok. 0,5 godz kompot jest gotowy." Mam ten dzbanek - nie wiedzialam, ze takie cuda potrafi
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Co przygotować w pojemnikach Tupperware
Coraz więcej osób ma pojemniki firmy Tupperware, chciałabym wiedzieć jakie potrawy w nich przygotowywujecie.Jakieś przez siebie sprawdzone przepisy na zupki, drugie dania, ciasta.Mówimy o szybkim przygotowaniu potraw,przez kobiety pracujące, a to własnie nasi pomocnicy.Mam je i bardzo bym chciała wiedzieć co w nich robią inni.Ja zleniwiałam do tego stopnia, że tylko w nich przygotowuję jedzonko, bo szybko i smacznie.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co przygotować w pojemnikach Tupperware
To może na dobry początek podam przepis na zupkę pomidorową.Ok 125g makaronu, 300g metki wędzonej, 2 marchewki,natka pietruszki, mały przecier pomidorowy,śmietana12 %,vegeta,zioła prowansalskie,i inne przyprawy w/g uznania.Metkę wyjąć z flaka i zrobić małe klopsiki.Wkładamy do "Cudu kuchennego" na sito makaron i klopsiki. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki i wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować wodę.Gdy już się zagotowała to jeszcze z 5 minut pogotować. W tym czasie pokroic natkę i wrzucić do Cudu.Później wlać do niego wrzątek z marchewką i przykryć pokrywką.Zostawić np. na stole.na 15 min.W tym czasie do shakera włożyć przecier i śmietanę (może być jogurt naturalny) i utrzepać. Po 15 min zdjąć pokrywkę i wlać to z shakera.Zakryć pokrywkę na 5 minut. Wtym czasie można już rozłożyc talerze.Gdy minie czas, przelewamy z sita wszystko do miski i wleamy na talerze.Smacznego!
|
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
kiedy byłam na prezentacji tych naczyń pani robiła piersi z kurczaka w sosie koperkowym, smaczne były, ale mozne je i bez Cudu zrobić.
Ugotowała pierś, poźniej z rosołu zrobiła pomidorową-ale czegos jej brakowało..., sos: jogurt, majonez, koperek. Mąż od niej książkę z przepisami wycyganił. |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Uuzywam czesto pojemnika do pieczenia , za nic nie moge sobie teraz przypomniec nazwy ale uzupelnie. EDYCJA: juz mam
ultra plusPieke mieso bez soli i tluszczu, wrzucam np piers kurczaka, warzywka z mrozonki i na 40 minut do piekarnika, w polowie otworze na 4 minuty by sie odparowalo i juz ![]() Cud kuchenny to dla mnie zaden cud , mam ale malo uzywam ![]() Bardzo lubie ich naczynia do przechowywania zywnosci. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To już wolałabym zjeść zupę z torebki.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Wklejam link do wątku o Tupperware:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82908 Było tam dużo informacji na temat tych naczyń. Nutka może te wątki połączy. |
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ja posiadam miskę do ciasta drożdżowego - nie widzę specjalnych udogodnień poza tym że jest ogromna i wszystko się mieści, no może jeszcze że pokrywka odskakuje jak ciasto wyrośnie. Za to polecam Lilianę do galaretek i zimnych deserów - doskonale się z nie je wyjmuje i pięknie wyglądają.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
Moje miłe Panie,prawda jest taka, że to czy jesteście zadowolone ,czy nie zależy głównie od kilku prawd:1) jak coś nie wychodzi, to należy poprosić konsultantkę o dodatkową instrukcję-coś zapomniałyście,bo trudno od razu zapamiętać taki natłok wiadomości 2) Organizowane są spotkania, z klientami(na które przychodzi zwykle połowa zaproszonych)w celu porozmawiania o używaniu pojemników- warto iść, to nie są sprzedażne,a wyjaśniające jeśli ktoś ma wątpliwości i wymiana doświadczeń między klientkami - tu znajdą się odpowiedzi czy prawidłowo używamy, czy wszystko robimy dobrze.
Same zobaczcie jak różne były wypowiedzi Wasze na temat tego samego pojemnika.Trzeba też się przestawić na inny styl gotowania.Te pojemniki używam już 10 lat,a w Polsce pojawiły się11 lat temu.Przyznam,że na początku też nie mogłam sie przestawić na taki styl prowadzenia kuchni.Macie mnie,więc możecie pytać jeśli coś nie wychodzi, wspólnie możemy rozwiązac problem dlaczego.Jeszcze jedna uwaga-owszem, wymienia sie bez problemu pojemnik ,ale jeśli to uszkodzenie jest spowodowane złym używaniem -to nie. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze ważna uwaga. Jeśli pojemnik do przechowywania w lodówce użyjemy do zamrażalnika, może się nic nic nie stać, ale gdy spadnie pęknie w postaci gwiazdki-i nikt go nie wymieni- to złe użycie,wina użytkownika.Natomiast te do mrożenia mogą być użyte do lodówki.Myślę,że to ważne dla nas wiadomości.Do kupna w allegro nie mam zbytniego zaufania.Mogą to być nowe, ale zdaża się,że są lekko uszkodzone np porysowana pokrywka, czy miska.Wolę od konsultantki- jeśli miałaby porysowaną to oczywiście nie jest wadą i można wynegocjować cenę, lub dostać coś dodatkowo- może jej się zdarzyć taka, ciągle nosząc na prezentacje.Wolę widzieć co kupuję.Ojej ,ale się rozpisałam.Mnie te pojemniki bardzo ułatwiają pracę w kuchni i rozleniwiły.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Oj jeszcze o cenach.Pytałyście o cenę miski do ciasta duża 7litrowa-85,90zł
zwykła ok 3litry na 3/4 kg mąki 67,90zeta.Miski są nie tylko do robienia ciasta, można w nich przechwywać surówki, pieczarki itp. Ja mam 3 różnej wielkości, i ciągle je używam.Aha ,jak robisz ciasto na naleśniki w shakerze, to najpierw wlewa sie wodę , a później dodaje mąkę, wystarczy 2-3 minuty i nie ma grudek.jeśli z jajkiem to: woda, jajo mąka. mam furę przepisów, ale ciągle szukam nowych, mogę stopniowo wstawiać po 1,oczywiście na życzenie. Nie zanudziłam, tymi wyjaśnieniami?Fanatyczka Tupperware śle Wam pozdrowionka. |
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Elu, jeśli tak używasz Mix maxa jak pokazałaś na zdjęciu, to nic dziwnego ,że masz grudki.Wiatraczek masz do "góry dnem " włożony,musi być wypukłą stroną na dół.Być może to wina konsultantki, że nie zwróciła na to uwagi. Dla niej to takie oczywiste, że nie pomyślała, że dla kogoś co dopiero nabywa, to ważne.Natomiast te miseczki,z których jesteś niezadowolona-to po każdym otwaciu wycierasz pokrywkę? Bo jeśli nie, to z czsem jak nazbiera się za dużo wody na pokrywce wewnątrz,opadnie i wówczas wędlina np szynka i inne tzw mokre się psują.One nie są do wędlin wędzonych.Ja nim coś kupiłam (po pierwszych wpadkach), byłam strasznie upierdliwa przy zakupie, o wszystko pytałam po kilka razy. Na początku każdy popełniał błędy, u mnie też były wpadki.Spróbuj, na pewno się przekonasz do tych pojemników.Pa!
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Wiesz..., nawet nie zwróciłam uwagi jak wkładam wiatraczek.... no ale spróbuje zrobic naleśniki z wiatraczkiem do dołu
![]() Natomiast pojemniki... jak dla mnie to zwykłe pojemniki, powiedz mi czy jesli będę sie tak cackała z pojemnikami z marketu tzn wypuszczała powietrze, wycierała pokrywkę to nie na jedno wydzie??? a taniej.... Ja myśle, że efekt będzie ten sam. Mam ochotę kupic sobie pojemnik Harmoniusz, bo jest super pomyślany, oraz stolnicę - na drewnianą nie mam miejsca. |
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Obecnie udoskonalili stolnicę, łatwiej się przykleja do stołu.I tu znów trzeba wiedzieć, że kładziemy ją na wilgotnym stole, szafce.Jeśli nie jest blat gładki, to żeby się trzymała najlepiej położyć na wilgotnej ściereczce.Wtedy nie jeździ po stole podczas wałkowania.Ja przecieram blat szafki wilgotną gąbką i kładę stolnicę.Ona nie musi dokładnie przywierać w każdym kawałku do blatu,wystarczy,żeby nie przesuwała się.Jeśli chodzi o miseczki, to ja byłam okropnym niedowiarkiem i zrobiłam test. Włożyłam plasterek szynki w miseczkę ze slepu i kawałek w miseczkę z Tupperware, no i w tej ze sklepu dużo wcześniej się posuła, a w tej potrzymałam jeszcze 2 dni i ktoś mi zjadł - nie zdążyłam sprawdzić o ile dłużej.Możesz zrobić eksperyment na pokrojonej cytynie, w lodówce 2 tygodnie i świeżutka, a w innych już dawno nie do zjedzenia.Nie jestem fanatyczką tych pojemników,ale lubię z nich korzystać. Patrzę realnie na nie i nie wszystkimi się zachwycam, nie lubię osobiście chlebaka, chociaż inni go chwalą i nigdy nie polecałam go nikomu.Teraz w promocji mają wiadro(pojemność 8,5l)Super, ogórki zakisiłam we wrześniu,to mam do dziś, ale już jest tylko kilka.Wchodzi do wiaderka od 3,5 do 4,5 kg-zależy od wielkości.Mam 3 takie wiadra.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Ja równiez mam stolnicę i jestem z niej bardzo zadowolona ,mam pojemniczki,maselniczkę,m iski do ciasta ,dzbanki,pojemniczki na pieprz i na sól,dzbanuszki na śmietankę-jestem na prawde zadowolona .W tej chwili jestem zainteresowana właśnie tym wiaderkiem przyjdzie sezon to będzie jak znalazł
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam ta pierwszą a ta októrej Ty mówisz to jest ta nowsza i ulepszona
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a na czym to ulepszenie polegało, bo na allegro piszą o obu ze na mokrej powierzchni nie slizgają się. http://allegro.pl/item108499801_tupp...gratis_ss.html |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem na czym polega to ulepszenie ja z mojej jestem bardzo zadowolona ,rzeczywiscie tak jak pisza nie klei sie do niej ciasto ,wystarczy tylko przetrzec pod nia na mokro ściereczką i idealnie przylega do stołu
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Ulepszenie polega na większej przyczepności.Obie są dobre, ale ta poprzednia nie do wszystkich blatów się tak łatwo kleiła.W sprzedaży jest tylko nowsza - to ta granatowa, na obrazku miska stoi na poprzedniej, ale już jest wycofana, chyba, że konsultantce został stary zapas.Te kółka na stolnicy są po to, jak robisz ciasto np kruche to na stolnicy możesz uformować koło w/g wielkości torownicy, lub o 1 koło większe-jeśli mają brzegi być podwinięte w górę.To są poprostu średnice tortownic.potem podsuwasz pod ciasto spód tortownicy, w ten sposób można przenosić na blaszkę.Mam poprzednią i też jestem zadowolona.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli chodzi o wiadro,to jest tylko w sprzedaży do 25 czerwca i kosztuje 79,90. Poproś konsultantkę,żeby dała ci ulotkę, są na niej przepisy na kiszenie papryki faszerowanej kapustą i na ogórki.Pozdrawiam i służę radą
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za podpowiedzi
, niestety ja kupiłam na allegro więc nie posiadam konsultantki |
|
|
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
O, będę bardzo wdzięczna za przepisy do Liliany.
Mój adres: ilonap@poczta.onet.pl |
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
łaśnie otrzymałam paczkę z Tupperware'a
zamówiłam sobie podobno bardzo dobre do kiszenia wiaderko Jumbo ,niestety przez przypadek moja konsultantka zapomniała włożyc przepisy |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Papryki faszerowane. Papryki różnokolorowe umyć, wydrążyć i wysuszyć.Kapustę poszatkować"jak na kiszoną",osolić i w/g uznania kminek i marchew. Nafaszerować tym papryki. Zalewa:woda ok 2 l -płaska łyżka soli - 2 łyżki oleju - 2 łyżki octu - cukier - gorczyca - ziele angielskie Wszystkie składniki zagotować.Gorącą zalewą zalać ułożone w wiaderku papryki.Za2 tygodnie można jeść, ale najlepsze są po 3-4 tygodniach.Można je przechowywać w wiaderku kilka miesięcy. Edytowane przez robótka Czas edycji: 2006-07-11 o 20:43 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zadomowienie
|
Podobno sa pycha, ale jeszcze nie robiłam, bo bym musiała sama jeśćMyślę,że wody podali za mało, o jakiś litr,ja bym wzięła o połowę więcej wszystkich składników do zalewy i litr wody więcej.
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Kiszone ogórki - przepis z ulotki. Później go skoryguję, w/g tego co robię sama.
1 kg ogórków włóż na godzinę do zimnej wody.Przygotuj załewę. -2 l wody -2 łyżki stołowe soli - koper - korzeń chrzanu wraz z liściem - 3/4 główki czosnku - liść winogron Ja robię tak: ogórki 3-4 kg (w zależności od wielkości-tyle się mieści )wkładam do zimnej wody na godzinę, w tym czasie przygotuję zalewę z 4 l wody i 1/2 opakowania mieszanki do kiszenia-gotowej ze sklepu,6-7 płaskich(nie tak bardzo) łyżek soli i gotuję lekko schłodzę, ogórki układam we wiaderku i zalewam.Zamykam wiaderko odpowietrzając. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

ultra plus
To już wolałabym zjeść zupę z torebki.