Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-21, 10:47   #1201
lindsley
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
ja też wczoraj kupiłam małej ten młoteczek z canpola ;D
Też mamy ten młoteczek - już nie mogę słuchać tego dzwoneczka

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
Jak byłam na wczasach to własciciele mieli 3 letniego synka Filipa i on miał obniżone napięcie krencz oraz dużą asymetrie podobno był w strasznym stanie ponoć bardzo dużo pomógł mu pewnie rowerek tzn. rower bez pedałów tak bez pedałów http://allegro.pl/rowerek-rower-kett...224479493.html
Trochę drogi... Ale widziałam tańsze i one chyba dla 2-latków dopiero... Może Michaś dostanie na urodzinki - zaproponuje chrzestnym, żeby się zrzucili...
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy tylko ja jestem znów opóźniona, czy nie? Ja nie mam dla Igora kurtki. Na zimę kombinezon, ale na jesień chyba kurtka? Jakoś nie pomyślałam. Mamy bluzy, ale to chyba za mało?
Ja też jestem opuźniona, na zimę mamy wszystko ale na jesień... tylko cienki kombinezon ale kurtka też by się przydała...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 10:51   #1202
libra777
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Asiulek krzesełko wygląda fajnie ja tez jeszcze nie kupiłam jakoś nie mogę się zdecydować nie wiem na co ja czekam

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Aneczka Darusia to za fajki , szkoda zdrowia i kasy dziewczyny

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Cytat:
Ja już nie wiem, czy to zęby. Macam go codziennie (matka wariatka maca dziecko po dziąsłach) i nic. Pediatra już miesiąc temu mówiła, że dziąsła wyglądają na gotowe, a zębisków nie widać.
u mojego dziąsłą aż fioletowe u góry i nic zębów nie ma
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 10:53   #1203
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Super. Czasem warto zapytać kilkakrotnie i nie dać sie zbyć. Niestety ale te przepisy się często zmieniają i dlatego lekarze casami nie są z nimi na bieżąco.

Je też dowiedziałam się o tej refundacji od innej matki w porzychodni.
Co prawda my i tak w końcu sami zapłaciliśmy.

Sidorcia jak zaczniecie zbierać pieniądze na operację to daj znać koniecznie.

Na pewno należy Wam sie dodatek pielęgnacyjny. Wypełniłaś już papiery?!!. I na pewno powinnaś mieć zwrot kosztów za szczepionki skojarzone. Czy też za pneumo to nie wiem, ale chyba nie?

I tu masz rację taki zwykły pediatra nie ma doświadczenia z dziećmi z anomaliami. Dlatego dobrze jest chodzić do takich specjalistycznych przychodni. Tak jak to jest w naszym przypadku. Mamy przychodnię przyzyszpitaną do której dzieci z anomaliami są kierowne przez szpital. Tam nie można przyjsć z ulicy. Ale oni się zajmuję tylko takimi dziećmi a nie tymi w pełni zdrowymi. I tam mi ostatnio pani pediatra powiedział że (tu mały lansik) że powinnam dostać medal za to że wyprowadziłam małą z takiego wcześniactwa.
Od nas już dawno dostałaś medal . Fajnie że na taką przychodnię trafiliście. Niestety u nas w pobliżu takowej nie ma a gdybyś wiedziała jak w szpitalu tę moja koleżankę potraktowali. Szkoda słów - ktoś powinien wylecieć z roboty a już napewno spora część personelu zarówno lekarzy jak i pielęgniarek. Żadnej pomocy merytorycznej nie mówiąc już o wsparciu. No i szpital nie widzi potrzeby żeby ktoś kto ma dziecko z taką samą chorobą informował rodziców i służył radą. Dziewczyna sama szuka wszystkiego w necie, dzwoni, jeździ itp. Dodam jeszcze że będąc w ciąży robiła badania prenatalne, które nic złego nie zwiastowały
Stary 2010-09-21, 10:55   #1204
P0P70
Zakorzenienie

Asulek - krzesłko ma wszystko co powinno mieć. Ja w krzesełku karmię małą juz od prawie 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. I nawet jak my sami jamy to jak nie śpi to ją sadzamy w krzesełku i przystawiamy do stołu tak aby widziała że my też jemy. Ona wtedy najczęściej pije wodę. Łudzę się że tym wspólnym jedzeniem namówię ją do jedzenia. Niemniej bardzo jej się podoba to wspólne siedzenie przy stole. Ja mam Chicco - ale kupiłam je zanim tu wspólnie postanowiłyśmy bojkotować tę firmę.

Ja swojej nie mogę jak na razie dawać nic większego do jedzenia. Jej nawet mały okruszek nie podchodzi. To znaczy podchodzi i krztusi się i wymiotuje. Ona tylko papki. Oczywiście próbuję jej dawać te słoiczki z niecałkowicie rozdrobnionym jedzeniam ale każda łyżeczka to odruch wymiotni i jeżeli przesadzę to wymituje. Muszę iść z nią do logopedy może coś na to proradzi.
Ja już nie raz brałam małą i odwracałam bo się krztusiła. Nie panikuję już tylko szybko na ręce i w dół. tylko że ja teraz jestem tutaj a ona tam z babcią.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 11:06   #1205
libra777
Zakorzenienie

Asiulek ten sprzedawca ma dużo negatywów , zamawiacie od takich co mają negatywy?
Stary 2010-09-21, 11:17   #1206
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

A ja właśnie siedzę nad listem motywacyjnym. Jestem na etapie kompletnej pustki. Jak tu ładnie wszystko napisać ?
No i czeka mnie jeszcze rejestracja w Urzędzie Pracy - koszmar emocjonalny. To takie upokarzające a pracownicy też traktują cię jak element społeczny

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Asiulek ten sprzedawca ma dużo negatywów , zamawiacie od takich co mają negatywy?
Ja tak. Same pozytywne oceny są dla mnie podejrzane. Dotychczas nie zamawiałam wiele razy ale za każdym razem wszyscy się wywiązywali ze zobowiązań. Zawsze zamawiam z opcją płatności przy odbiorze
Stary 2010-09-21, 11:21   #1207
megi-megi
Zakorzenienie

A chciałam się Wam pochwalić, że wczoraj ugotowałam Igorowi zupkę z dyni i pierwszy raz moje dziecko nie krzywiło się na moje gotowanie
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 11:22   #1208
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

I po pisaniu. Dziecię wstało. Trzeba się ubrać, zjeść i na spacer
Stary 2010-09-21, 11:22   #1209
P0P70
Zakorzenienie

Ja kupuję z przedpłatą i jeszcze nigdy mnie nikt nie oszukał. Opinii nie sprawdzam.

IzaZula - chyba bardziej "element ASPOŁECZNY".

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 11:25   #1210
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
A chciałam się Wam pochwalić, że wczoraj ugotowałam Igorowi zupkę z dyni i pierwszy raz moje dziecko nie krzywiło się na moje gotowanie

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Ja kupuję z przedpłatą i jeszcze nigdy mnie nikt nie oszukał. Opinii nie sprawdzam.

IzaZula - chyba bardziej "element ASPOŁECZNY".
No właśnie. Albo i gorzej
Stary 2010-09-21, 11:26   #1211
Ferrou
Zakorzenienie

Trochę przesada z tym artykułem... zaraz jeszcze będzie że matki mleko jest niezdrowe..najlepiej to dziecko trzymać pod kloszem, nie wypuszczać w ogóle z domu bo wszędzie są zarazki, chemikalia i inne tego typu rzeczy. Nie napisali jakie mleka były badane i w ogóle. Artykuł typu straszak aby matkom poprzewracać w głowach i żeby chodziły zestresowane z cycami na wierzchu i laktatorami bo przecież mleko modyfikowane to całe zło. i najlepiej to karmić do 8 roku życia... ...

Cytat:
ja wczoraj dałam Natalce pierwsze ciasteczko hipp'a do pociumkania, i to się fajnie rozpuszczało, w pewnym momencie kawałek (ok. 1cm) wpadł jej do buzi, a ona się zachłysnęła! patrzyłam ciągle na nią, jak miała to w buzi, ale w ciągu jednej sekundy to wszystko tak się stalo! szybko wzięłam ją na ręce, i delikatnie głową w dół, poklepałam ją po pleckach i wyleciał ten kawałek. obie nieźle się wystraszyłysmy...

wczoraj zadzwoniłam do prz]ychodni, odebrała położna, zapytałam o refundowane szczepienie na pneumokoki, i co? okazało się, że załapiemy się na darmowe szczepienia !!! położna pytała innej lekarki, i jest pewna, że mamy7 darmowe
chyba nasza pediatra chciała nas trochę oszukać
ja już też miałam podobną sytuację, tylko że mały się zakrztusił kropelkami na kaszel, nie w tą dziurkę poleciało. Do jedzenia stałego dałam raz kawałek jabłka, banana i biszkopta. Miękkie to i dziąsłami odgryzał kawałek... Od razu mu wyciągałam z paszczy.

Super, że jednak szczepionki będziecie miały refundowane. Niestety tak jest że lekarze w przychodniach to albo niedouczeni i niedoinformowani albo kanciarze... U mnie też trochę kantują na szczepionkach, wprowadzają rodziców w błąd ... ehhh...

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Z tymi zębami może być tak długo. Ja wiem, że Oli idą teraz górne jedynki. I niestety jak przy dolnych ząbkach marudziła ze 3 dni i noce, tak teraz mija dobry tydzień i jeszcze się nie pokazały. Może Waszym maluszkom doskwierają te górne jedynki właśnie.
Darusiaaa - ja polecam bojownika, tak jak rozmawiałyśmy w Łodzi. Jest piękny, można wybrac kilkukolorowe okazy, pasuje do ogólnego akwarium z innymi rybkami, pięknie się stroszy do swojego odbicia w lustrze.
Jak już urządzicie mieszkanko dla rybek i zaprosicie lokatorów pochwalcie się zdjątkiem.

Ale masz inny, wcześniejszy fotelik, czy nie i nie masz w czym dzidziusia wozić?

Ola latem miała takie ze dwa tygodnie - nie chciała jeść cyca na lifie. Odkryłam, że szkoda jej czasu na ssanie, kiedy dookoła tyle ciekawych rzeczy. Znalazłam na nią sposób - jak ją wezmę na ręce i wsadzę cycocha do buzi, to nie odmówi. Niestety sposób dość męczący, ale u nas był skuteczny, jak chodziłam po pokojach to widziała dużo rzeczy i tak przy okazji ssało się jej. Ciekawa jestem co Ci położna doradzi.

Też się boję, że się Ola czymś zachłyśnie. Wczoraj w przychodni zapytałam, czy mogę jej dać do pociumkania chlebek. Generalnie mogę, tylko te jej ząbki mogą odgryźć kawałek i może stać się nieszczęście. Na prośbę babci dałam jej jednak dziś na minutkę. Bezpieczniej będzie w tym specjalnym smoczku z siateczką, choć on generalnie jest przeznaczony do owoców i warzyw.

Super, że szczepienie macie refundowane. Tak to w naszym kraju jest, jak się sama nie upomnisz, to nikt Ci nie powie, że moszesz skorzystać.

1 - Ola pierwszy raz ciumka chlebek (nie ten mój razowy, tylko sklepowy pszenny)
2- szykujemy się na spacerek
Pięknisia
Stary 2010-09-21, 11:26   #1212
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Ja tak. Same pozytywne oceny są dla mnie podejrzane. Dotychczas nie zamawiałam wiele razy ale za każdym razem wszyscy się wywiązywali ze zobowiązań. Zawsze zamawiam z opcją płatności przy odbiorze
Ja też. Uważam, że na parę tysięcy komentarzy jak jest nawet kilkanaście negatywnych to nie jest źle. A ludzie jak wiadomo bywają rózni i porafią się przyczepić o wszystko... ja też nie mam złych doświadczeń z zakupami na allegro...

Wolałabym jednak jakies sprawdzone... jakie macie? tak do 250 zł...
Może to?
http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...215944217.html

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2010-09-21 o 11:29
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 11:30   #1213
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość
Tez chcialam conieco o usypianiu maluchow dodac.....
Witamy nową Mamusię!!!!
Jakbym to ja sama pisała o usypianiu mojej Hani Identycznie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
jakos ani ja ani nasz lekarz prowadzacy i neurolog nie uwazamy ze karmie ja zaduzo ona tez nie jest jakas spasiona na grubasa tez nie wyglada ma normalna wage do swojego wzrostu i nie karmie jej co godzine jak piszecie tylko co dwie badz cztery juz kiedys wklejalam jak wyglada nasz plan karmienia w wiekszosci jest na cycu wiec dostaje na zawolanie nie naleze do osob ktore zaluja dziecku jedzenia i jesli ma ochote jesc bedzie dostawala jesc wole by jadla czesto nawet duzo niz zeby byla niejadkiem bo mi to w niczym nie przeszkadza ze ja karmie
Drcron, już miałam wcześniej to napisać... Dobrze karmisz Julkę, ni przeżywaj Ona jest dużym dzieckiem -jak moja Hania i potrzebuje dużo jeść. Szybko się rozwija, jest ruchliwa i ma widać taką przemianę materii. Nie jest grubasem, jest zdrowa, wesoła i widać tak potrzebuje. Moja Hania je cyca co jakieś 2-3 godziny(bo tak usypia) i jest ok. Pediatra chwali ją i nie widzi nic w tym złego, twierdzi, że dziecko samo sobie to reguluje, zwłaszcza cycowe Moja ma cały czas 90centyl i nie ma ani więcej, ani mniej-czyli rozwija się harmonijnie. Jak jest najedzona, to nie chce cyca, odwraca się, nie i już, czyli jak nie odmawia, to jest głodna i potrzebuje. Więc to nie jest tak że źle się odczytuje płacz dziecka. Moja już dobrze wie czego chce i umie to okazać. Jestem pewna, że Julka też W końcu na tym polega karmienie na żądanie, nie?
Jeszcze chciałam napisać, że współczuję odejścia pieska -wczoraj nie miałam jak tu pisać...

Cytat:
Dzień dobry
Zaczął się dopiero dzień, a ja już zmęczona.
Igor zasypia u mnie tak, jak opisuje cigi - cycek w buzi i odjazd. A wczoraj zasypia i raptem płacz. Taki smutny z łezkami, uspokajał się dopiero, jak wzięłam go na ręce, odkładam a on płacz. W końcu zasnął i znów budzi się i płacz. Nosiłam go, bujałam i śpiewałam mu z godzinę, a on wtulony w końcu zasnął.
Nie mam pojęcia, co mu było. Dzisiaj jest szczęśliwy i radosny, ale mnie niestety nie ma przy nim, a bardzo chciałabym być. Ech...
Megi, ponoć nasze dzieciaczki mają już sny, przeżywają przez sen różne emocje, więc może dlatego te smuteczki , a może zęby jednak, albo skok rozwojowy, dużo się dzieje w życiu takiego maluszka

Cytat:
No to jeszcze moja Olunia jest na liście dzieciaczków, którym najmilej zasypiać przy cycu. Ja też próbowałam ją nauczyć według książki, ale niestety płakałam razem z nią.....
Znów opis z mojego domu... Dokładnie to samo.... I uczucia jakie opisujesz-zbyt dobrze je znam...
A Olunia śliczna i ślicznie je chlebek (i MĄDRZE )

Cytat:
Ja już nie wiem, czy to zęby. Macam go codziennie (matka wariatka maca dziecko po dziąsłach) i nic. Pediatra już miesiąc temu mówiła, że dziąsła wyglądają na gotowe, a zębisków nie widać.
Moja pediatra mówi, że zęby mogą dawać się we znaki maluchowi już 2 miesiące przed wyjściem, bo dają takie niemiłe uczucie rozpierania. Moja też ma tak czasami, łapie się wtedy jeszcze za dolną szczękę paluszkami i płacze żałośnie...

Cytat:
ja wczoraj dałam Natalce pierwsze ciasteczko hipp'a do pociumkania, i to się fajnie rozpuszczało, w pewnym momencie kawałek (ok. 1cm) wpadł jej do buzi, a ona się zachłysnęła! patrzyłam ciągle na nią, jak miała to w buzi, ale w ciągu jednej sekundy to wszystko tak się stalo! szybko wzięłam ją na ręce, i delikatnie głową w dół, poklepałam ją po pleckach i wyleciał ten kawałek. obie nieźle się wystraszyłysmy...

wczoraj zadzwoniłam do prz]ychodni, odebrała położna, zapytałam o refundowane szczepienie na pneumokoki, i co? okazało się, że załapiemy się na darmowe szczepienia !!! położna pytała innej lekarki, i jest pewna, że mamy7 darmowe
To przeżycie....Ja pamiętam jak mój młodszy brat się zadławił monetą...To był koszmar, ale ojciec go wziął za nogi do góry i on tak wisiał, poklepał go po pleckach i ten w końcu wypluł tą monetę, ale co myśmy wtedy strachu mieli...

Ja jeszcze tak chcę od siebie napisać o tym zasypianiu. Hania to moje pierwsze dziecko, nie mam doświadczenia pod tym względem (opiekowałam się starszymi dziećmi do tej pory) więc jeszcze w ciąży czytałam dużo i "język niemowląt" i "uśnij wreszcie" itp, i wszystko wydawało mi się takie proste , logiczne, byłam PEWNA, że zastosuję te metody i będzie ok. Ale stało się inaczej... Jak życie pokazuje są dzieci, które pokwękają trochę, pomarudzą (uwierzcie, gdyby moja miała tylko tak- usypiałaby już sama) i śpią, a są też egemplarze cycocholicznonieodkładaln ohisteryczne (w tym moja Hania) , że nie ma bata i już. Muszę czekać aż dorośnie. Ale jako niedoświadczona matka wertuję fora, czytam książki , rozmawiam z doświadczonymi mamami coby uspokoić moje skołatane nerwy i upewnić się CZY JA DOBRZE ROBIĘ? Jest tyle sprzecznych rad...
Ostatnio porozmawiałam sobie z pewną mamą 4-ki dzieci (więc doświadczenie kobita ma), 2 już dorosłych(więc widać co z nich wyrosło-metody dobre , bo młodzież jest super) i poruszyłam nurtujący mnie temat usypiania. Ona usypiała wszystkie dzieci przy cycu Niektóre potrzebowały tego więcej, inne mniej , za jej czasów nie było netu tak dostępnego
i inne pomysły nie przychodziły jej do głowy
I powiedziała słowa, które już wogóle podniosły mnie na duchu. I tu pozwolę sobie coś napisać co idzie w zgodzie z wierszykiem pierwszostronicowym coby Was nie zaniedbać pod tym względem i nierozczarować
Otóż Jezus jak podawał wskazówki swoim uczniom jak się mają modlić przytoczył pewien przykład wytrwałości, cytuję:
(5) Dalej mówił do nich: Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu: Przyjacielu, użycz mi trzy chleby, (6) bo mój przyjaciel przyszedł do mnie z drogi, a nie mam, co mu podać. (7) Lecz tamten odpowie z wewnątrz: Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku. Nie mogę wstać i dać tobie. (8) Mówię wam: Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje. Łukasza 11: 5-8 Biblia Tysiąclecia

Więc spanie z dziećmi w łóżku nie jest wcale takie szkodliwe

Ja choć nie praktykuję w pełni tego , bo staram się odkładać w nocy Hanię po karmieniu do jej łóżeczka to nie robię z tego tragedii ja mi się z nią przyśpi , bo zdarza się, że zasypiamy obie i ranek nas zastaje w łóżku. Trochę boję się spać z nią, bo mam twardy sen a ona łapki rozrzuca na boki, dlatego wolę ją odkładać do łóżeczka (ono jest na kółkach i na noc przyjeżdża blisko, obok naszego łóżka). Ale rano często przysypiamy razem Wieczorem też usypiam ją w naszym łóżku przy cycu i jak zaśnie to przekładam do jej łóżeczka.
Alem się rozpisała! Ale miło poczytać, że nie jestem sama z modelem usypiania przy cycu

Edytowane przez fasolka73
Czas edycji: 2010-09-21 o 12:08
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 11:38   #1214
libra777
Zakorzenienie

No mnie też jeszcze nikt nie oszukał czasami kupowałam jak było kilka negatywów , kupuję zawsze z przedpłatą.Jak sie spóźnia z wysyłką to próbuję kilka razy się skontaktować a ludzie moze od razu bach nagatywa.
Ja tez chce zamówić jakies tez tak do 250 z wysyłką i najlepiej dzisiaj zeby już nie zwlekać.
Polecajcie dziewczyny gdzie zamawiałyście ,wiem ze wstawialyście już ale dosc dawno.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Ja też. Uważam, że na parę tysięcy komentarzy jak jest nawet kilkanaście negatywnych to nie jest źle. A ludzie jak wiadomo bywają rózni i porafią się przyczepić o wszystko... ja też nie mam złych doświadczeń z zakupami na allegro...

Wolałabym jednak jakies sprawdzone... jakie macie? tak do 250 zł...
Może to?
http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...215944217.html
to mi sie nawet bardziej podoba tez je przed chwilą oglądałam

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Fasolka kiedys spali z dziećmi bo mieli tylko jedna izbe do dyspozycji
A nawet kozy , krowy tez mieszkały z ludźmi
Mój starszy syn spał ze mną do 6 lat i dlatego teraz chce żeby było inaczej chce się w końcu wyspać.
Stary 2010-09-21, 11:39   #1215
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Witamy now Mamusię!!!!
Jakbym to ja sama pisała o usypianiu mojej Hani Identycznie

Drcron, już miałam wcześniej to napisać... Dobrze karmisz Julkę, ni przeżywaj Ona jest dużym dzieckiem -jak moja Hania i potrzebuje dużo jeść. Szybko się rozwija, jest ruchliwa i ma widać taką przemianę materii. Nie jest grubasem, jest zdrowa, wesoła i widać tak potrzebuje. Moja Hania je cyca co jakieś 2-3 godziny(bo tak usypia) i jest ok. Pediatra chwali ją i nie widzi nic w tym złego, twierdzi, że dziecko samo sobie to reguluje, zwłaszcza cycowe Moja ma cały czas 90centyl i nie ma ani więcej, ani mniej-czyli rozwija się harmonijnie. Jak jest najedzona, to nie chce cyca, odwraca się, nie i już, czyli jak nie odmawia, to jest głodan i potrzebuje. Więc to nie jest tak że źle się odczytuje płacz dziecka. Moja już dobrze wie czego chce i umie to okazać. Jestem pewna, że Julka też W końcu na tym polega karmienie na żądanie, nie?
Jeszcze chciałam napisać, że współczuję odejścia pieska -wczoraj nie miałam jak tu pisać...

Megi, ponoć nasze dzieciaczki mają już sny, przeżywają przez sen różne emocje, więc może dlatego te smuteczki , a może zęby jednak, albo skokrozwojowy, dużonsię dzieje w życiu takiego maluszka

Znów opis z mojego domu... Dokładnie to samo.... I uczucia jakie opisujesz-zbyt dobrze je znam...
A Olunia liczna i ślicznie je chlebek (i MĄDRZE )

Moja pediatra mówi, że zęby mogą dawać się we znaki maluchowi już 2 miesiące przed wyjściem, bo dają takie niemiłe uczucie rozpierania. Moja też ma tak czasami, łapie się wtedy jeszcze za dolną szczękę paluszkami i płacze żałośnie...

To przeżycie....Ja pamiętam jak mój młodszy brat się zadławił monetą...To był koszmar, ale ojciec go wziął za nogi do góry i on tak wisiał, poklepał go po pleckach i ten w końcu wypluł tą monetę, ale co myśmy wtedy strachu mieli...

Ja jeszcze tak chcę od siebie napisać o tym zasypianiu. Hania to moje pierwsze dziecko, nie mam doświadczenia pod tym względem (opiekowałam się starszymi dziećmi do tej pory) więc jeszcze w ciąży czytałam dużo i "język niemowląt" i "uśnij wreszcie" itp, i wszystko wydawało mi się takie proste , logiczne, byłam PEWNA, że zastosuję te metody i będzie ok. Ale stało się inaczej... Jak życie pokazuje są dzieci, które pokwękają trochę, pomarudzą (uwierzcie, gdyby moja miała tylko tak- usypiałaby już sama) iśpią, a są też egemplarze cycocholicznonieodkładaln ohisteryczne (w tym moja Hania) , że nie ma bata i już. Muszę czekać aż dorośnie. Ale jako niedoświadczona matka wertuję fora, czytam książki , rozmawiam z doświadczonymi mamami coby uspokoić moje skołatane nerwy i upewnić się CZY JA DOBRZE ROBIĘ? Jest tyle sprzecznych rad...
Ostatnio porozmawiałam sobie z pewną mamą 4-ki dzieci (więc doświadczenie kobita ma), 2 już dorosłych(więc widać co z nich wyrosło-metody dobre , bo młodzież jest super) i poruszyłam nurtuj acy mnie temat usypiania. Ona usypiała wszystkie dzieci przy cycu Niektóre potrzebowały tego więcej, inne mniej , za jej czasów nie było netu tak dostępnego
i inne pomysły nie przychodziły jej do głowy
I powiedziała słowa, które już wogóle podniosły mnie na duchu. I tu pozwolę sobie coś napisać co idzie w zgodzie z wierszykiem pierwszostronicowym coby Was nie zaniedbać pod tym względem i nierozczarować
Otóż Jezus jak podawał wskazówki swoim uczniom jak się mają modlić przytoczył pewien przykład wytrwałości, cytuję:
(5) Dalej mówił do nich: Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu: Przyjacielu, użycz mi trzy chleby, (6) bo mój przyjaciel przyszedł do mnie z drogi, a nie mam, co mu podać. (7) Lecz tamten odpowie z wewnątrz: Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku. Nie mogę wstać i dać tobie. (8) Mówię wam: Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje. Łukasza 11: 5-8 Biblia Tysiąclecia

Więc spanie z dziećmi w łóżku nie jest wcale takie szkodliwe

Ja choć nie praktykuję w pełni tego , bo staram się odkładać w nocy Hanię po karmieniu do jej łóżeczka to nie robię z tego tragedii ja mi się z nią przyśpi , bo zdarza się, że zasypiamy obie i ranek nas zastaje w łóżku. Trochę boję się spać z nią, bo mam twardy sen a ona łapki rozrzuca na boki, dlatego wolę ją odkładać do łóżeczka (ono jest na kółkach i na noc przyjeżdża blisko, obok naszego łóżka). Ale rano często przysypiamy razem Wieczorem też usypiam ją w naszym łóżku przy cycu i jak zaśnie to przekładam do jej łóżeczka.
Alem się rozpisała! Ale miło poczytać, że nie jestem sama z modelem usypiania przy cycu
Uwielbiam Cie czytac

Ja poki karmilam piersią (3 miesiace) to też mała usypiała tylko przy cycu i nie było innej opcji. Balam sie przejścia na butle wlaśnie z tego powodu ale... ona i przy butli usypiała. Moze nie tak twardo jak przy cycku ale już miala odloty. I jak konczyla pić to do lozeczka i spała. Teraz juz nie usypia przy butli (czasem się zdarza) ale zawsze ją trochę rozleniwi i łatwiej mi sie ją usypia...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 11:42   #1216
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
A ja właśnie siedzę nad listem motywacyjnym. Jestem na etapie kompletnej pustki. Jak tu ładnie wszystko napisać ?
No i czeka mnie jeszcze rejestracja w Urzędzie Pracy - koszmar emocjonalny. To takie upokarzające a pracownicy też traktują cię jak element społeczny
ja jestem zarejestrowana i tylko to dlatego zrobiłam bo byłam w ciąży i potrzebowałam świstka do lekarza o ubezpieczeniu zdrowotnym. Cholernie to było dla mnie upokarzające, bo każdy się na mnie patrzył jak na jakiegoś niedorozwoja... i jeszcze ostatnio jak byłam listę podpisać to jakaś nowa młoda babka była - typu dziunia - i tak mnie zjechała wzrokiem... a mi cholernie się przykro zrobiło... w ogóle nieraz mi się wydaje że jestem aspołeczna, że wcześniej nie mogłam pracy znaleźć itp... teraz będzie jeszcze trudniej, bo nawet z dzieckiem nie mam co robić... i tak tkwię w nieróbstwie... często żałuję że poszłam na studia dzienne... 5 lat zmarnowałam... ciężkie studia, dzień w dzięn trzeba było zakuwać, bo inaczej się na dało, zawsze jedna z najlepszych na roku... i co z tego mam.... wielkie nic. Początkowo przez pół roku szukałam pracy... i nic - tłumaczyłam że to kryzys. Potem znalazłam bezpłatne praktyki w centrali banku - stwierdziłam że chyba inaczej się nie da pokazać i poszłam na to. Zaproponowali mi pracę - oczywiście najniższa stawka, i oczywiście nie w zawodzie... Ale zawsze to coś. Tylko że nie zagrzałam tam długo bo za przeproszeniem nie dałam się wych.ujać... Wymyślili sobie że będę robiła rzeczy za darmo i najlepiej po godzinach... A inni zatrudnieni na stanowisku analityka dostawali za takie rzeczy kupę kasy... Nie zgodziłam się, w ogóle mieli do mnie problem bo chodziłam raz dziennie na fajkę (co trwało może z 2 minuty) a później na śniadanie co może z 10min... i stwierdizli że mogę sobie jedną tylko przerwę robić.. dupki jedne... A same chodziły np na na 30min na obiad i było wszystko w porządku. I mi podziękowali... No i znowu od początku szukanie pracy... tylko że już to się nie udało bo dowiedziałam sie o ciąży. W miedzyczasie miałam jedynie staż ... a tak to kicha... Dołujące to cholernie jest...

Cytat:
Stary 2010-09-21, 11:42   #1217
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
to mi sie nawet bardziej podoba tez je przed chwilą oglądałam

Ja już byłam na nie zdecydowana ale poczytalam te gorsze komentarze i kilka się powtarza- że krzeselko niezbyt fajne- lepiej wygląda na zdjęciu. Nie wiem czy chodzi o to krzeselko bo nie można wejść w aukcje ale to mnie zniecheciło... wiec czekam na jakieś propozycje od dziewczyn... coś sprawdzonego jednak wolę

Wiem, że temat juz byl ale nie chce mi sie juz szukać... (nie bijcie) zapisywalam w zakladkach ale tz mi trochę poczyścił

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 11:49   #1218
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Jak życie pokazuje są dzieci, które pokwękają trochę, pomarudzą (uwierzcie, gdyby moja miała tylko tak- usypiałaby już sama) iśpią, a są też egemplarze cycocholicznonieodkładaln ohisteryczne (w tym moja Hania) , że nie ma bata i już.
Cycocholicznonieodkładaln ohisteryczne tak, tak . Bardzo trafne okreslenie. Przekaże Igorowi, żeby już przyswajał.
Stary 2010-09-21, 11:50   #1219
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Aaaa.. i jeszcze sie pożalę- moje dziecko od wczoraj (a dziś to apogeum) cały czas placze i marudzi... teraz to już chyba kiełki bo ma takie napuchniete i jak tylko dam jej plucha to nie ssie tylko tak na maxa gryzie ze az mnie boli. Ciągle ma paluchy w buzi i strasznie się slini... mam nadzieje, że to to, bo innego pomysłu nie mam. A było juz tak dobrze, już nie pamietalam jak to jest gdy ona tyle placze...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 11:55   #1220
JaGaaaa
Rozeznanie

GG do JaGaaaa

Witajcie dziewczyny

Kiedyś się tu u Was meldowałam ale Wy tyle piszecie że ja przy dwójce malutkich szkrabów nie nadążam za Wami więc już się nie udzielam. Ale czasem zaglądam.
Widzę że szukacie krzesełek do karmienia.

Ja mam taki CHUCHU tylko model Race: http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...235074258.html Podobno to jest coś jak Polly Chicco a sporo tańsze...

Ja jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim nie jest kubełkowy tylko ma rozkładane oparcie. Przy małym dziecku to fajna sprawa, nie mam wyrzutów że mu męczę kręgosłup, może nawet spać w foteliku.
.
No i ma podnoszony podnóżek - tak jak regulowane oparcie, bardzo przydatna sprawa przy maluszku któremu jeszcze nóżki nie opadają.

Plastiki średniej jakości ale w końcu nie jest to najwyższa półka cenowa...

Pozdrawiam Was!

Ja kupiłam też jako pierwsza więc bez kosztów wysyłki...

Braciszek Dominiś - 24.04.2010 r.
JaGaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:04   #1221
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JaGaaaa Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

Kiedyś się tu u Was meldowałam ale Wy tyle piszecie że ja przy dwójce malutkich szkrabów nie nadążam za Wami więc już się nie udzielam. Ale czasem zaglądam.
Widzę że szukacie krzesełek do karmienia.

Ja mam taki CHUCHU tylko model Race: http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...235074258.html Podobno to jest coś jak Polly Chicco a sporo tańsze...

Ja jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim nie jest kubełkowy tylko ma rozkładane oparcie. Przy małym dziecku to fajna sprawa, nie mam wyrzutów że mu męczę kręgosłup, może nawet spać w foteliku.
.
No i ma podnoszony podnóżek - tak jak regulowane oparcie, bardzo przydatna sprawa przy maluszku któremu jeszcze nóżki nie opadają.

Plastiki średniej jakości ale w końcu nie jest to najwyższa półka cenowa...

Pozdrawiam Was!

Ja kupiłam też jako pierwsza więc bez kosztów wysyłki...

Strona sie nie chce otworzyć

Ps. nie odp na sms-ka Jak zdrówko Dominisia?

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:07   #1222
JaGaaaa
Rozeznanie

GG do JaGaaaa

http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...235074258.html

Coś allegro fiksuje...

Zaraz odpiszę!

Stary 2010-09-21, 12:10   #1223
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Jagaaaa- Kochana wklej jeszcze raz tego linka z aukcją bo jakiś błąd mi wskakuje...

I jak tam się czuje Dominik? Lepiej już? Kiedy się spotykamy? Teraz ma być dość ciepło od jutra...

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Super to krzesełko, wizualnie też mi się podoba, chyba to sobie zakupię...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 12:18   #1224
JaGaaaa
Rozeznanie

GG do JaGaaaa

Dominiś lepiej, już mu prawie przeszło. Ale Szymon podłapał katarek i marudzi okrutnie Ciocia która mi pomaga też podłapała i mam cały dzień dwójkę maluchów na głowie...
Ale jutro już pomoże mi trochę mama bo oszaleję

Więc jeśli ten tydzień to chyba jedynie spacer bo u mnie w domu wirusy fruwają

Stary 2010-09-21, 12:25   #1225
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Cytat:
darusia- jakie Ty masz krzesełko do karmienia?
Asiulek Baby design.

Ja od dzis jestem na diecie! Juz sie bede pilnowala i wiecie ze nawet mi z tym dobrze? ciekawe jak dlugo poki co zjadlam juz 50gram chleba 30 gram dzemu z lowicza, 2 sniadanie 50 gram chleba + plasterek wedliny pozniej obiad czyli makaron z miesem , na podwieczorek owoc a pozniej kolacja

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

libra ja tez zamawiam od takich sprzedawcow z negatywami.
Nie zawsze wszystko jest super i kazdy moze sie pomylic , a jak sa same pozytywny to jakos dziwne to;/
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:38   #1226
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JaGaaaa Pokaż wiadomość
Dominiś lepiej, już mu prawie przeszło. Ale Szymon podłapał katarek i marudzi okrutnie Ciocia która mi pomaga też podłapała i mam cały dzień dwójkę maluchów na głowie...
Ale jutro już pomoże mi trochę mama bo oszaleję

Więc jeśli ten tydzień to chyba jedynie spacer bo u mnie w domu wirusy fruwają
U mnie też fruwają... ja byłam chora (już prawie przeszlo), teraz tż chory, mała już lepiej ale nadal ma mały katarek. Ale na spacer mozemy iśc... Może Lind się tez wybierze??

Darusia- wklej linka... plisssssss......

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

aaa... juz widze, ale ten mi już trochę za drogi (z kosztem przesyłki)... chyba skusze się na tego co Jagaaa wkleiła.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 12:43   #1227
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Po pierwsze Aneczka trzymam mocno kciuki!!

Po drugie chyba rzeczywiście jakieś felerne mam te pieluszki skoro tyle z Was uzywa i nikomu nie farbowały aż chyba Wam zdjęcie zrobie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ok dzięki,ale widzę,że w większości się nie sprawdziły więc chyba odpuszczę.

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Matko jak wy śmigacie z tymi postami...

Co nadrobie to już nie mam sił pisać. Dziś też już ledwo co na oczy patrzę bo Michaś w nocy budził się co godzinę - przez katar Teraz też ciągle się wierci i popłakuje... Zaraz pewnie będzie pobudka na jedzonko i ja zmykam spać... Coraz gorzej ze mną, potrzebuję wakacji

Co do fotelików to ja mam od znajomej odkupiony Ramatti venus - mam nadzieję, że dobry fotelik...
tak słyszałam dobre opinie o Ramatti

Cytat:

no to super,zawsze to coś

Cytat:
Yyyyyy...
Dziś zadzwonię się zarejestrować... obiecuje!!

A co do tematu krzesełka- jeszcze to mi sie podoba, kolor malibu (mniam..)

http://allegro.pl/4-x-gratis-maxxx-w...222684534.html

POMÓZCIE! Dziś musze zamowić...
Asiulek bardzo fajne to krzesełko tez bym takie chciała ale Daniel juz ma inne właśnie takie jak Dusiaka pokazała
Cytat:
Kurteczka przydałaby się. My też mamy kombinezony i takie welurowe pajace i dresiki, ale na spacer zakładam małej kurtkę , rajstopki i ciepłe spodenki.

Asiulek - to krzesełko fajne.
Gdybym nie miałą też bym się skusiła. Ja mam dla Oli drewniane krzesełko po jej starszym bracie. Czyli ma 12 lat... i nadal uważam, że wystarczy bo jak mała urośnie to zrobię z niego stoliczek i krzesełko. Psiapsiółka ma takie dwa dla bliźniaków i jest zadowolona. Cudów nie ma, ale starszemu synowi pasowało, to i Oluni chyba podejdzie

coś takiego (tylko inny inny wzór na oparciu):
http://allegro.pl/6208-klups-krzesel...223712748.html
no własnie Danielek dostał takie krzesełko z drewexu ale mi się w tym przynajmniej narazie niewygodnie karmi bo on mi leci jakoś głową do dołu nie może się odchylic do tyłu i jest więcej umazany niz najedzony,ale napewno to jest funkcjonalne może później będzie lepiej.Najlepeij mi się przydaje jak robie coś w kuchni jego w tym posadzę i wszystko widzi i jest szczęśliwy

ja juz nie karmię-tzn dzisiaj w nocy chyba było ostatni raz pozytywem tylko jest to,że bezkarnie sobie piję teraz duuużą kawę z jeszcze większą ilością mleka

słuchajcie a czy Aniap nie powinna juz byc na forum?????aż się niepokoję,oni chyba na 2 tyg pojechali mam nadzieje,że wszystko ok

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2010-09-21 o 12:45
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:56   #1228
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
fajny ten rowerek często widziałam w niemczech dzieci na takich rowerkach u nas jakoś mało popularne są

ja też opóźniona nie mam nic ciepłego jeszcze

Cigi ona Ci się tak budzi bo chce ciągle byc w sytuacji w której usnęła czyli cyc , przeczytaj książkę którą czytałyśmy tam jest to wyjaśnione
Ja tez bym wolała ululać mojego synka ale wiem że muszę go nauczyć zasypiać samemu , im wcześniej tym lepiej a innego sposobu nie ma niestety.
z tymi rowerkami jak z kijkami do spaceru Pomału przyjmie się i u nas. Fajne są, coś jak hulajnoga

A z tym cycaniem to u mnie nie jest tak. Np. Hania usypia przy cycu wieczorem, odkładam ją do łóżeczka. U nas strasznie skrzypi podłoga i czasami jak się krzątamy ona się przebudza. I wg, tych teorii książkowych powinna być przerażona, bo nie usnęła w tym miejscu gdzie się obudziła i nie ma cyca w buzi. A ona nie- rozgląda się i czasami zaśnie sama, czasami podejdę i zrobię ciii i pogłaszczę i zasypia.A czasami budzi się sama i kwęka i szuka cyca-to ja wiem że jest głodna.Wtedy ją karmię. Cyc to nie tylko jedzenie,to też uspokojenie, znieczulenie np przy ząbkowaniu. Nie odbierz źle tego co piszę, bo jedne mamy usypiają dzieci tak, a inne inaczej i jest ok.

Cytat:
No mnie też jeszcze nikt nie oszukał czasami kupowałam jak było kilka negatywów , kupuję zawsze z przedpłatą.

[/COLOR] Fasolka kiedys spali z dziećmi bo mieli tylko jedna izbe do dyspozycji
A nawet kozy , krowy tez mieszkały z ludźmi
Mój starszy syn spał ze mną do 6 lat i dlatego teraz chce żeby było inaczej chce się w końcu wyspać.
Ja jeszcze nie miałam kłopotów z zakupami na all, nawet wczoraj mnie jena babka zaskoczyła, że mimo iż jeszcze nie dostała pieniążków już pozwoliła sobie wysłać mi paczkę. Miło, a pieniążki dopiero dziś mogłam jej przelać.

Libra, ja nie wiem ile on miał izb (a nie wszyscy wtedy mieszkali w jednej, wykopaliska np na terenie Jerozolimy pokazały, że ludzie za czasów Jezusa mieli tam wodę w domach i klimę, tak klimę ) ale nie o to chodzi... Ja tylko zwróciłam uwagę, że spali w łóżkach z dziećmi i że skoro Jezus o tym mówił to chyba to nie jest takie szkodliwe .Ta moja znajoma spała ze wszystkimi dziećmi i usypiała je, ale dziś każde umie usypiać samo I naprawdę cieszę się, że Tobie udaje się usypiać małego jak Ty chcesz-samemu , ale jak tu można przeczytać nie każdy dzieć się tak daje łatwo. Próbowałyśmy, uwierz...
Naprawdę zazdroszczę tym mamom, co ich dzieci same usypiają, bez rozpaczy. Może moja jeszcze za mała?

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Może inaczej byłoby, gdyby Hania lubiła smoczek, albo karmiłabym butelką, może.... No właśnie GDYBY...Ale nie ma gdyby, a jest jak jest i do tego co jest muszę się dostosować

Brakuje nam tu AniP,oj brakuje co.....? Tylkooliwka?

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Asiulek tulaski dla Werci za ząbki, oby szybko wyszły coby znowu słoneczko się śmiało!

Edytowane przez fasolka73
Czas edycji: 2010-09-21 o 12:47
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 13:01   #1229
ASIULEK_23
Zakorzenienie

A ja nawet nie zauważyłam jej nieobecności... hehe- oczywiście zartuję. Brakuje jej rzeczowych odpowiedzi, jej porad doswiadczonej mamy No i w ogóle- Jej...
WRACAJ!!

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:

Asiulek tulaski dla Werci za ząbki, oby szybko wyszły coby znowu słoneczko się śmiało!
Dziękujemy

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2010-09-21 o 13:00
Stary 2010-09-21, 13:07   #1230
megi-megi
Zakorzenienie

AniP chyba nic nie jest i wróci cała i zdrowa, bo jak widzę na facebooku codziennie jest i uprawia swoja farmę.
A gdzie znów się podziała Izumi? Tej to lanie się należy za to "pojawiam się i znikam".
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości