Majowo-czerwcowe mamy 2011 :) - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-21, 18:42   #991
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek
Dot.: Majowo-czerwcowe mamy 2011 :)

Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
nie martw się tym duphastonem. mnie np dzisiaj powiedział, że mam już nie brać.

kurde.... nie zapytałam czy dalej brac kwas foliowy.... będę musiała zadzwonić do niego.
Duze juz Twoje malenstwo, ktory to tydzien?
Mi lekarz mowil,ze kwas foliwy to do 13 tygodnia.
Ja go biore w zestawie z innymi witaminami, a moze isc do rodzinnego lekarza niech ni wypisze recepte? Ja mam stwierdzone policystyczne jajniki i jakas nie wydolnosc cialka zoltego mialam, a nie chcialabym stracic ciazy.
Stary 2010-09-21, 18:43   #992
Paaoollcciiaa
Raczkowanie

GG do Paaoollcciiaa

Hej!!!!

Ja już po wizycie U nas wszystko dobrze i oficjalnie data porodu to 9.05.2011 i widziałam moje maleństwo ma dopiero 11 mm Za miesiąc mam miec kolejną wizytę ale ja pójde szybciej. Więc już oficjalnie mogę dopisać się do listy ?
Paaoollcciiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 18:54   #993
listopadowa80
Zakorzenienie

Moniqac i Eweska - świetne te wasze bąbelki
W przyszłym tyg. wybieram się do ginekologa - mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić fotką z usg

Odnośnie badań prenatalnych - pytałam lekarza na pierwszej wizycie. Powiedział, że można zrobić, aczkolwiek w moim przypadku nie jest to konieczne: wiek poniżej 35 r.ż, brak chorób genetycznych w rodzinie.
Jednak rozważam ze względu na ten przeklęty Lorafen
Cena od 300 zł w górę
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 19:02   #994
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Cytat:
Napisane przez Catia88 Pokaż wiadomość
haha, czyli twój Tż "podtrzymuje" Cię na duchu Może marzą mu się bliźniaki?

Widzę,że dużo z Was choroby teraz dopadły :/ Kurcze, mnie przeziębienie trzyma od czwartku, już sama nie wiem co mam ze sobą zrobić Caly czas jadę tylko na herbatkach z cytryną, ostatnio też z sokiem malinowym ale póki co... efektów nie widzę

A w ogóle, Dziewczyny mam pytanko, może głupie ale mam nadzieję,że odpowiecie Z tego co wyczytałam to dużo z Was bierze ten duphason- co to właściwie jest? Szukałam info. w necie na jego temat to dowiedziałam się,że przyjmuje się go przy ciążach zagrożonych? Bo mi lekarka kazała brać tylko witaminki (kw.foliowy itp.)

Miłego i zdrowego popołudnia życzę
Kochana nie wolno soku malinowego w ciazy, bo moze powodowac skurcze macicy, ja nie ryzykowalabym, lepiej wybierz sok z czarnego bzu.
Stary 2010-09-21, 19:19   #995
moria44
Wtajemniczenie

Dziewczyny! Gratuluję dobrych wieści Super!

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 19:42   #996
anula_81
Zakorzenienie

Dziewczyny gratuluje dobrych wiadomosci!!! **
Ja tez sie zatem musze pochwalic, wedlug tego lekarza 7t6d i dzidzia ma 15 mm!! serduszko bije i wszystko wyglada normalnie!! dostalam zwolnienei na 2 tyg coby sie nie przemeczac i nie stresowac w pracy, plus zaczely mnie meczyc mdlosci, wiec chodze i neiwyspana i zmeczona lekarka stwierdzila ze w zwiazku z moimi wczesniejszymi doswiadczeniami lepiej dmuchac na zimne.
A jak wasze mdlosci sie maja`?
mnie jedyne co to wlasciwie piersi nei bola, troche tak z boku, ale sutki nic, ani grama sie nie zmienily, a waszE?

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:12   #997
moniqac
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kwiatecek Pokaż wiadomość
Ja go biore w zestawie z innymi witaminami, a moze isc do rodzinnego lekarza niech ni wypisze recepte? Ja mam stwierdzone policystyczne jajniki i jakas nie wydolnosc cialka zoltego mialam, a nie chcialabym stracic ciazy.

teraz zaczynam sie martwić że jest za duży to 8 tydzień.

Cytat:
Napisane przez Paaoollcciiaa Pokaż wiadomość
Hej!!!!

Ja już po wizycie U nas wszystko dobrze i oficjalnie data porodu to 9.05.2011 i widziałam moje maleństwo ma dopiero 11 mm Za miesiąc mam miec kolejną wizytę ale ja pójde szybciej. Więc już oficjalnie mogę dopisać się do listy ?
gratulacje

dzięki za miłe słowa.... u mojego dr w klinice badania prenatalne sa w cenie wizyty, więc nie musze dodatkowo za to płacic , chociaż tyle, bo dużo kosztuje mnie każda wizyta :|

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:16   #998
Renessme1985
Rozeznanie

co do piersi to ja normalnie mam podobnie jak jedna z Was pisała D, więc teraz ledwo się mieszczę w moje staniki ale jeszcze daje radę... bolą mnie przeokrutnie... normalnie dotknąć się nie da

jeśli chodzi o badania prenatalne, to ja w ogóle nie wyobrażam sobie ich nie zrobić... ja jestem już po jednym poronieniu w maju i te badania wykonam na 100%, chociaż to sporego rzędu koszt, bo badanie USG prenatalne ok 12-13tc to koszt 200 zł i test potrójny z krwi to koszt ok 250 zł... potem ok 15-16 tc test podwójny z krwi ale to już trochę taniej, bo chyba ok 120-150 zł ... wiadomo, że nikt mnie nie skieruje na NFZ, chociaż pracuję i składaki opłacam raczej z górnej półki także wszystko z własnej kieszeni... może przesadzam z tymi badaniami ale naprawdę jeśli mogę coś zrobić, aby wykryć ewentualne wady czy choroby, to akurat mam ten komfort, że nie zastanawiam się nad kosztami...

już pojutrze pierwsza wizyta u ginka... stressss
Renessme1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:17   #999
andziot
Zakorzenienie

Gratuluje dobrych wieści przyszłym mamusiom
Wszystkie maluszki pięknie rosną

Ja biorę Duphaston 3xdziennie, hmmm, może dlatego że miałam plamienia...
Wczoraj też się chyba za dużo narobiłam bo miałam ociupinkę brazowy śluz, dziś jeszcze troszkę go jest, ale dziś już się oszczędzam, choć ciężko odpoczywać przy mojej córze ...
W poprzedniej ciąży nie brałam nic oprócz witaminek.

Co do piersi to mi się ujędrniły i bolą, ale raczej przy dotyku.

Dziewczyny, które są drugi raz w ciąży - czy macie takie same objawy jak w pierwszej ciąży, bo ja mam mniejsze mdłości, ale za to kręci mi się w głowie i jestem mega słaba, no i piersi mnie bolą mniej niż wtedy...
Przez te mdłości to poleciałam pierwszy raz do lekarza - bo nie mam, a wtedy były i bałam się czy wszystko jest ok

Poza tym u nas baardzo ciepło, aż miło się robi oby jak najdłużej !

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:27   #1000
eweska
Moderatoreska

Cytat:
Hej!!!!

Super, gratuluje
Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Moniqac i Eweska - świetne te wasze bąbelki
W przyszłym tyg. wybieram się do ginekologa - mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić fotką z usg

Odnośnie badań prenatalnych - pytałam lekarza na pierwszej wizycie. Powiedział, że można zrobić, aczkolwiek w moim przypadku nie jest to konieczne: wiek poniżej 35 r.ż, brak chorób genetycznych w rodzinie.
Jednak rozważam ze względu na ten przeklęty Lorafen
Cena od 300 zł w górę
U mnie niby też nie jest to konieczne, ale jednak chcę i będę robić te badania.

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
Dziewczyny gratuluje dobrych wiadomosci!!! **
Ja tez sie zatem musze pochwalic, wedlug tego lekarza 7t6d i dzidzia ma 15 mm!! serduszko bije i wszystko wyglada normalnie!! dostalam zwolnienei na 2 tyg coby sie nie przemeczac i nie stresowac w pracy, plus zaczely mnie meczyc mdlosci, wiec chodze i neiwyspana i zmeczona lekarka stwierdzila ze w zwiazku z moimi wczesniejszymi doswiadczeniami lepiej dmuchac na zimne.
mnie jedyne co to wlasciwie piersi nei bola, troche tak z boku, ale sutki nic, ani grama sie nie zmienily, a waszE?
Super, również same dobre wiadomości

Cytat:
teraz zaczynam sie martwić że jest za duży to 8 tydzień.

gratulacje

dzięki za miłe słowa.... u mojego dr w klinice badania prenatalne sa w cenie wizyty, więc nie musze dodatkowo za to płacic , chociaż tyle, bo dużo kosztuje mnie każda wizyta :|
Kochana a gdzie jeździsz do kliniki, bo ja mam namiary na to usg właśnie w K-cach.

Cytat:
Napisane przez Renessme1985 Pokaż wiadomość

już pojutrze pierwsza wizyta u ginka... stressss
Trzymamy kciuki za wizytę

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
Gratuluje dobrych wieści przyszłym mamusiom
Wszystkie maluszki pięknie rosną

Ja biorę Duphaston 3xdziennie, hmmm, może dlatego że miałam plamienia...
Wczoraj też się chyba za dużo narobiłam bo miałam ociupinkę brazowy śluz, dziś jeszcze troszkę go jest, ale dziś już się oszczędzam, choć ciężko odpoczywać przy mojej córze ...
W poprzedniej ciąży nie brałam nic oprócz witaminek.

Co do piersi to mi się ujędrniły i bolą, ale raczej przy dotyku.

Dziewczyny, które są drugi raz w ciąży - czy macie takie same objawy jak w pierwszej ciąży, bo ja mam mniejsze mdłości, ale za to kręci mi się w głowie i jestem mega słaba, no i piersi mnie bolą mniej niż wtedy...
Przez te mdłości to poleciałam pierwszy raz do lekarza - bo nie mam, a wtedy były i bałam się czy wszystko jest ok

Poza tym u nas baardzo ciepło, aż miło się robi oby jak najdłużej !
Ja jestem drugi raz w ciąży, ale pierwsza była bez porównania lepsza niż teraz, nie miałam mdłości czułam się wspaniale, nic a nic mi nie dolegało, zero jakichkolwiek objawów, a teraz za dużo tego wszystkiego
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:46   #1001
mazianka81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość

Ja chcę iść i miałam nawet pytać o to lekarza, ale mnie wyprzedził i sam zaproponował, że radzi aby to badanie zrobić, zwłaszcza że są bliźniaki.
a teraz moje maleństwa sorry za jakość ale nie mam skanera, więc robiłam zdjęcia tym zdjęciom usg :P
gratuluje zdjątek,i cieszę się,że wszystko ok

Cytat:

też zamieszczam dwa moje zdjęcia - jedno opisałam, gdzie znajduje się glówka, a jak sie zapytałam go co to jest za kulka po prawej stronie, taka duża, powiedział, że to jakies tam (nie pamiętam) ciałko dzięki któremu dziecko się póki co odżywia. i dodał: to nie jest piłka do zabawy dla malucha . mój lekarz to żartowniś .
maleństwo całkiem spore i śliczne,gratuluje,juz sie sama nie mogę doczekać jak zobacze mojego bąbelka w calej okazałości

Cytat:
kurde.... nie zapytałam czy dalej brac kwas foliowy.... będę musiała zadzwonić do niego.
kwas foliowy bez względu na stan zdrowia należy brać do 12tc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
anulka cieszę się,ze wsio ok!
u mnie nie tylko mdłości ,ale i wymioty cały czas wykańczające,od ok 12 do nocy,po wszystkim,a piersi juz nie bolą,ale powiększyły sie o rozmiar

[QUOTE=andziot;22213709].
Dziewczyny, które są drugi raz w ciąży - czy macie takie same objawy jak w pierwszej ciąży,
QUOTE]

ja mam zdecydowanie inne objawy,z córcią nie miałam mdłości,i pozerałam tłuste i słodkie.
teraz niestety wymioty non-stop i śledzie,kiszonki i marynaty,aaa ii lody lody lody,
a wiecie co? mam przeczucie,ze bedzie synuś( nawet nie przez to,ze bym chciała,tylko z Julką miałam wbrew wszystkim przeczucie,ze córa bedzie a teraz ,ze syn)

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Co do badań prenatalnych,to w I ciąży nie robiłam.
teraz jeśli przezierność wyjdzie prawidłowa,to chyba też nie będę robić,jeszcze zobaczę.
mazianka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:48   #1002
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Cytat:
dziewczyny prosze poradzcie co zrobic z tym duphadsonem, bo juz glupia jestem, nie chce zaszkodzic malenstwu
Stary 2010-09-21, 20:49   #1003
doris888
Rozeznanie

hej! jestem tu nowa Generalnie nie mogłam się zdecydować na jakim wątku zadać to pytanko mam nadzieje że dobrze trafiłam
Mam dośc nietypowe pytanie do Was kochane Dziewczyny od kilku dni mam taki nabrzmiały , kłujący brzuch... jakoś mnie niepokoi, dodam że nie robiłam testu ciążowego ale nie zabezpieczamy się z TŻ'tem... Chciałam zapytać czy może to być oznaka ciąży... wiem że powinnam zrobić test, ale pierwszą ciążę poroniłam, od jakiegoś czasu znowu przestaliśmy się zabezpieczać, każde opóźnienie okresu a ja już zapeszam i lece po test ciążowy...
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:57   #1004
mazianka81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
hej! jestem tu nowa Generalnie nie mogłam się zdecydować na jakim wątku zadać to pytanko mam nadzieje że dobrze trafiłam
Mam dośc nietypowe pytanie do Was kochane Dziewczyny od kilku dni mam taki nabrzmiały , kłujący brzuch... jakoś mnie niepokoi, dodam że nie robiłam testu ciążowego ale nie zabezpieczamy się z TŻ'tem... Chciałam zapytać czy może to być oznaka ciąży... wiem że powinnam zrobić test, ale pierwszą ciążę poroniłam, od jakiegoś czasu znowu przestaliśmy się zabezpieczać, każde opóźnienie okresu a ja już zapeszam i lece po test ciążowy...
a spóznia Ci sie @???
masz jakies inne objawy?? niestety żadna z Nas raczej nie bedzie Ci w stanie odp na to pytanie,ponieważ taki brzusio może być zarówno objawem ciązy jak i @ jak i różnych innych dolegliwości,test lub beta dadzą Ci 100% odp.
buziam i życzę,zeby to było jednak TO
Stary 2010-09-21, 21:07   #1005
jagodka71
Raczkowanie

GG do jagodka71

Ja w piątek idę na usg i w końcu zobaczę moją fasolkę własnie zaczełam 9 tydzień więc juz będzie dość duzo widać
jagodka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 21:11   #1006
principessina
Zakorzenienie

Hej Dziewczynki, ale zesce tu naskrobaly, ja niestety "przechlowalam" i teraz sobie mysle, ze ja taka glupia jestem, z rana wzielam sie za mycie podlog i tarasu, mieszkanie mamy dosc sporawe, do tego posprzatalam kuchnie, no przeciez tak wysmienicie sie czuje, po czym za jakies 40 min tak mnie rozbolalo podbrzusze, ze przelezalam reszte dnia, dopiero teraz sie podnioslam do kompa
wczoraj bylam u dermatologa i dala jakies mascie na bazie ziol na te moja luszczyce, no i powiedziala ze narazie to nie moze mi nic poradzic, biedna ja, wszystkie wlosy zgubie

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
TheXanthippe gratuluję pozytywnej wizyt i betki

Dziewczyny będziecie robiły sobie badania prenatalne? Najwcześniej można wykonać badanie z krwi test PAPP-A bo już między 10 a 13 tyg. W tym czasie robi się też przezierność karkową, chyba około 11 tyg. ciąży. Niby jeszcze mamy trochę czasu ale myślałyście już o tym?
tak jak najbardziej bede robic, chociaz koszt takich badan jest taki jak piszesz, ale w euro, ale nie bede na zdrowiu dzidzi oszczedzac

Cytat:
Jestem już po wizycie u gina
Wszystko w porządku z dzieciaczkami z mamusią nie koniecznie, nie no żartuję nie jest tak źle wyniki wszystkie ok, tylko w moczu mam liczne bakterie, no i ogólnie mocz nie za ciekawy do leczenia, dostałam Urinal i jeszcze jakieś leki ale nie doczytam z recepty,mam je brać 6 dni wieczorem dopochwowo, do tego dalej jadę na duphastonie, mam wykończyć kwas foliowy co mam i przerzucić się na Femitanal 800 czy jak go tam zwał, mam zapisane ale po lekarzu ciężko się doczytać. Za dwa tygodnie kolejna wizyta i mam powtórzyć badania CRP ilościowo,ogólne badanie moczu i mocznik, poza tym mam jeszcze zrobić kwas moczanowy, kreatynine i białko w surowicy. I to chyba byłoby na tyle z dzisiejszej wizyty, chyba że sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę :P
sorry za jakość ale nie mam skanera, więc robiłam zdjęcia tym zdjęciom usg :P
Kochana to co w pierwszych 3 miesiacach tylko kwas foliowy, nie mozna laczyc go juz z witaminami dla ciezarnych, znaczy byloby za duzo?

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Gratulacje!!
A mój gin zabronił mi latać, powiedział, że drogą lądową mam się poruszać, bo różnica ciśnień źle działa. Jak mu powiedziałam, że 2 dni w jedną stronę bym jechała, to zwątpił. Ja zresztą też
No ja w przyszlym tyg mialam leciec do Danii, ale lot odwolalam, ponoc w pierwszych 3 miesiacach lepiej nie, w drugim trymestrze mozna, oczywiscie jesli lekarz da zgode
Stary 2010-09-21, 21:12   #1007
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mazianka81 Pokaż wiadomość
[B]
ja mam zdecydowanie inne objawy,z córcią nie miałam mdłości,i pozerałam tłuste i słodkie.
teraz niestety wymioty non-stop i śledzie,kiszonki i marynaty,aaa ii lody lody lody,
a wiecie co? mam przeczucie,ze bedzie synuś( nawet nie przez to,ze bym chciała,tylko z Julką miałam wbrew wszystkim przeczucie,ze córa bedzie a teraz ,ze syn)

Co do badań prenatalnych,to w I ciąży nie robiłam.
teraz jeśli przezierność wyjdzie prawidłowa,to chyba też nie będę robić,jeszcze zobaczę.
no właśnie tak czytam i większość z Was czuje się gorzej w drugiej ciąży, a ja mam mniej objawów, tylko teraz kręci mi się w glowie a wtedy nie, znowu kolejny powód do zmartwień

też bym chciała chłopczyka choć oczywiście tak naprawdę nie ma to znaczenia, ważne by było zdrowiutkie

co do badań prenatalnych to wcześniej nie robiłam i teraz raczej też nie będę robić (mimo, że wywiad mam obciążony), chyba że będą wskazania...

ale mi jeździ po brzuchu, jakby stado robaczków ...

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 21:30   #1008
eweska
Moderatoreska

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość

Kochana to co w pierwszych 3 miesiacach tylko kwas foliowy, nie mozna laczyc go juz z witaminami dla ciezarnych, znaczy byloby za duzo?
Nie wiem jak to dokładnie jest na razie kazał brać tylko kwas foliowy a starczy mi go jeszcze na ok tydzień i później witaminki, które również zawierają kwas foliowy, na razie kazał nie brać żadnych witamin tylko jak do tej pory dupasthon 2x1 tabl i 1x1 tabletka kwasu foliowego i tyle.
Więc jeszcze tydzień będę łykać kwas foliowy, a później już witaminki

Ja dziś w podbrzuszu czułam takie łaskotanie parę razy, ale to trwało dosłownie chwilkę, a później lekarz powiedział że macica idzie ładnie do góry, że gdybym była w ciązy z jednym bobaskiem to po takim badaniu stwierdziłby że jest to 12-13 tydzień, tylko że przy bliźniakach to wszystko inaczej wygląda :P

Edytowane przez eweska
Czas edycji: 2010-09-21 o 21:31
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 22:11   #1009
principessina
Zakorzenienie

Dziewczyny a co myslice o tych witamianch, ja z tej firmy NOW FOOD juz kiedys bralam troche integratorow i sa dobre, tylko widze ze w skladzie nie ma chyba zelaza ale jest b.duzo wapnia
http://allegro.pl/prenatal-mamavit-2...234805136.html
Stary 2010-09-21, 23:33   #1010
Camomile
Zadomowienie

TheXanthippe, gratuluje udanej wizyty

Cytat:

Dziewczyny będziecie robiły sobie badania prenatalne? Najwcześniej można wykonać badanie z krwi test PAPP-A bo już między 10 a 13 tyg. W tym czasie robi się też przezierność karkową, chyba około 11 tyg. ciąży. Niby jeszcze mamy trochę czasu ale myślałyście już o tym?
Raczej mam zamiar robic (tutaj podobno sa za darmo), tylko nie wiem, czy to chodzi o te same, tzn. badania na zespol Downa i procentowo prawdopodobienstwo zachorowania na inne choroby, tak?

Musze sie dokladnie dowiedziec co i jak, a spotkanie z polozna dopiero 1. pazdziernika... (wyobrazcie sobie, ze gdybym nie poszla do polskiego ginekologa wczesniej, to do teraz nie wiedzialabym w ogole czy wszystko jest ok, a angielskie pierwsze usg czeka mnie dopiero w polowie pazdziernika, szok... )

Cytat:
haloooo
to my ... ja i bąbelek mój malutki !!!!!!!!!!!!!!!!!!
mamy aż 1cm i 8tyg i serducho tak mi szybko bije że mama nie była w stanie nic powiedziec tylko płakała

wszystko z nami w porządku, pan dr powiedział, że mam super wyniki (nie należy wyników samemu interpretować ), nie kazał mi brać żadnych witamin na razie, żeby nie nasiły się wymioty. bo powiedział że dziecko jest konkretne i nie ma co.

i pokazał mi obie rączki i główkę i słyszałam serducho!!!!!!!!!

i pytałam go o przeziebienie. powiedział: paracetamol, ibuprofen, rutinoscorbin

i mogę jechac na urlopppppppppp... do 32 tyg można latać, musimy gdzies się wybrać, bo jesteśmy z TZtem rok bez urlopu.

a.... seks dozwolony i wskazany .
Gratulacje

Mi lekarz powiedzial, ze w ciazy preparaty zawierajace ibuprofen zdecydowanie sa zabronione.

Gdzie sie wybieracie na urlop?
My tez chcemy jeszcze na przelomie pazdziernika/listopada pojechac na krotkie wakacje, ostatni raz we dwoje.
Ale jeszcze sie zastanawiamy - gdzie.

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Widzę, że produkcja tekstu idzie pełną parą

Brzuszek na razie lekko mi się powiększył, wyglądam na mocno objedzoną
Ja tez , szczegolnie wieczorem... (Chociaz kolacji nie jem, nie jestem w stanie nic wziasc do ust, tak mnie mdli wieczorami, bllleeeee )

Cytat:
Wszystko w porządku z dzieciaczkami z mamusią nie koniecznie, nie no żartuję nie jest tak źle wyniki wszystkie ok, tylko w moczu mam liczne bakterie, no i ogólnie mocz nie za ciekawy do leczenia, dostałam Urinal i jeszcze jakieś leki ale nie doczytam z recepty,mam je brać 6 dni wieczorem dopochwowo, do tego dalej jadę na duphastonie, mam wykończyć kwas foliowy co mam i przerzucić się na Femitanal 800 czy jak go tam zwał, mam zapisane ale po lekarzu ciężko się doczytać. Za dwa tygodnie kolejna wizyta i mam powtórzyć badania CRP ilościowo,ogólne badanie moczu i mocznik, poza tym mam jeszcze zrobić kwas moczanowy, kreatynine i białko w surowicy. I to chyba byłoby na tyle z dzisiejszej wizyty, chyba że sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę :P

Ja chcę iść i miałam nawet pytać o to lekarza, ale mnie wyprzedził i sam zaproponował, że radzi aby to badanie zrobić, zwłaszcza że są bliźniaki.
Dostałam namiary na usg genetyczne i mam dzwonić żeby się umówić bo podobno trochę się czeka, więc dał mi namiary wcześniej, żeby się umówić. Wiec ja na to badanie na bank idę, chciałam je zrobić od samego początku.

A gin coś wspominał o tym że mam krótką szyjkę, pierwszy raz o tym słyszę, stwierdził ze pewnie taka moja uroda już.

a teraz moje maleństwa sorry za jakość ale nie mam skanera, więc robiłam zdjęcia tym zdjęciom usg :P
Eweska, oby te wstretne bakterie szybko zostawily cie w spokoju.

Co do zdjec, to ja na nich nic nie widze, ale wierze Ci na slowo.

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Hej Dziewczynki, ale zesce tu naskrobaly, ja niestety "przechlowalam" i teraz sobie mysle, ze ja taka glupia jestem, z rana wzielam sie za mycie podlog i tarasu, mieszkanie mamy dosc sporawe, do tego posprzatalam kuchnie, no przeciez tak wysmienicie sie czuje, po czym za jakies 40 min tak mnie rozbolalo podbrzusze, ze przelezalam reszte dnia, dopiero teraz sie podnioslam do kompa
No ja w przyszlym tyg mialam leciec do Danii, ale lot odwolalam, ponoc w pierwszych 3 miesiacach lepiej nie, w drugim trymestrze mozna, oczywiscie jesli lekarz da zgode
Dbaj o siebie.
Mnie tez kusi, zeby podlogi pomyc, szafki poczyscic itp itd, generalnie sprzatanie pomaga mi na nastroj z ktorym ostatnio roznie, ale daruje sobie, poki co (pozostaje tylko przy takich lekkich pracach domowych)... W koncu od czego jest TZ .
Camomile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 06:21   #1011
Paulizia
Wtajemniczenie

Dzien Dobry!

Wczoraj zrobilam test, bo okres spoznial mi sie 3 dni i wyszlo, ze bedziemy mieli Dzidziusia Powtorzylam dzisaj rano i wynik rownierz pozytywny Wedlug wlansych obliczen tez bede majowo-czerwcowa mama

Chcialabym sie przywitac na tym forum i jak wroce z pracki nadrobie zaleglosci w czytaniu, bo jestem kompletnie zielona... nie wiem co moge czego nie i w ogole troche sie boje
POzdrawiam wszystkie Mamy i zycze milego dnia!
Stary 2010-09-22, 06:40   #1012
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Dzien Dobry!

Wczoraj zrobilam test, bo okres spoznial mi sie 3 dni i wyszlo, ze bedziemy mieli Dzidziusia Powtorzylam dzisaj rano i wynik rownierz pozytywny Wedlug wlansych obliczen tez bede majowo-czerwcowa mama

Chcialabym sie przywitac na tym forum i jak wroce z pracki nadrobie zaleglosci w czytaniu, bo jestem kompletnie zielona... nie wiem co moge czego nie i w ogole troche sie boje
POzdrawiam wszystkie Mamy i zycze milego dnia!
Witamy Rozgość się u nas i czuj dobrze
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 08:19   #1013
asiak1981
Rozeznanie

Cytat:
Ja tylko przezierność karkową zrobię.

Cytat:
haloooo
to my ... ja i bąbelek mój malutki !!!!!!!!!!!!!!!!!!
mamy aż 1cm i 8tyg i serducho tak mi szybko bije że mama nie była w stanie nic powiedziec tylko płakała

wszystko z nami w porządku, pan dr powiedział, że mam super wyniki (nie należy wyników samemu interpretować ), nie kazał mi brać żadnych witamin na razie, żeby nie nasiły się wymioty. bo powiedział że dziecko jest konkretne i nie ma co.

i pokazał mi obie rączki i główkę i słyszałam serducho!!!!!!!!!

i pytałam go o przeziebienie. powiedział: paracetamol, ibuprofen, rutinoscorbin
Super! I zdjęcia cudne!
A ibuprofenu bym nie brała, nawet jak karmiłam to mogłam tylko paracetamol czyli np. Apap.

Cytat:

Dostałam namiary na usg genetyczne i mam dzwonić żeby się umówić bo podobno trochę się czeka, więc dał mi namiary wcześniej, żeby się umówić. Wiec ja na to badanie na bank idę, chciałam je zrobić od samego początku.

A gin coś wspominał o tym że mam krótką szyjkę, pierwszy raz o tym słyszę, stwierdził ze pewnie taka moja uroda już.

Gratulacje!

Cytat:
Hej!!!!

Już Cię dopisałam! Lista aktualna jest zawsze na 1 stronie.

Cytat:
Napisane przez Camomile Pokaż wiadomość
Mnie tez kusi, zeby podlogi pomyc, szafki poczyscic itp itd, generalnie sprzatanie pomaga mi na nastroj z ktorym ostatnio roznie, ale daruje sobie, poki co (pozostaje tylko przy takich lekkich pracach domowych)... W koncu od czego jest TZ .
Ja dokładnie tak samo, ciężkie prace zostawiam sobie na koniec 9 miesiąca Dziewczyny uważajcie na siebie w I trymestrze!!!! Od czego są chłopy! Nie pokazujcie że wszystko możecie robić!!! Mnie rozwala tekst "kiedyś kobiety w polu w ciąży robiły..." No i co z tego! My jesteśmy słabszym pokoleniem, zobaczcie ile jest poronień, ile z nas musi brać tabletki na podtrzymanie! Tak więc DBAJCIE O SIEBIE!!!

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 08:28   #1014
Renessme1985
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny prosze poradzcie co zrobic z tym duphadsonem, bo juz glupia jestem, nie chce zaszkodzic malenstwu
Kwiatecek ja bym na Twoim miejscu nie robiła żadnej przerwy... skoro już zaczęłaś podwyższać poziom progesteronu syntetycznie, to lepiej nie przerywać kuracji, bo może dojść do nagłego spadku i wiadomo... ja na pewno bym nie odstawiła i nie przerywała na razie... mój ginek jest jedną z osób, która wprowadzała leki na podtrzymanie ciaży w ogóle w Polsce (dzideczek troszkę ale bardzo sympatyczny ) i jego zdaniem powinno się brać conajmniej do 13 tc a nawet do 16 tc dopóki nie ukształtuje się już do końca łożysko.
Renessme1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 08:42   #1015
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Cytat:
Napisane przez Renessme1985 Pokaż wiadomość
Kwiatecek ja bym na Twoim miejscu nie robiła żadnej przerwy... skoro już zaczęłaś podwyższać poziom progesteronu syntetycznie, to lepiej nie przerywać kuracji, bo może dojść do nagłego spadku i wiadomo... ja na pewno bym nie odstawiła i nie przerywała na razie... mój ginek jest jedną z osób, która wprowadzała leki na podtrzymanie ciaży w ogóle w Polsce (dzideczek troszkę ale bardzo sympatyczny ) i jego zdaniem powinno się brać conajmniej do 13 tc a nawet do 16 tc dopóki nie ukształtuje się już do końca łożysko.
No widzisz pomyslalam wlasnie w ten sposob co napisalas, dlatego nie rozumiem czemu wyznaczyli mi wizyte, 4 dni po koncu opakowania, przejade sie jutro do rodzinnego moze mi przepisze opakowanie, to wtedy nie bedzie przerwy, a jak nie to w poniedzialek sie bede musiala wcisnac miedzy kolejke do gina. Polozna tez mi mowila bym koniecznie brala, bo to najwazniejsze dla dziecka, a to dla niego najtrudniejszy czas.
Stary 2010-09-22, 09:42   #1016
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Camomile Pokaż wiadomość
Raczej mam zamiar robic (tutaj podobno sa za darmo), tylko nie wiem, czy to chodzi o te same, tzn. badania na zespol Downa i procentowo prawdopodobienstwo zachorowania na inne choroby, tak? (...)
Gdzie sie wybieracie na urlop?
Rumianku tak to te badania
A co do urlopu, hmm no chciałabym gdzieś wyjechać ale nie wiem nawet gdzie

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Dzien Dobry!
Wczoraj zrobilam test, bo okres spoznial mi sie 3 dni i wyszlo, ze bedziemy mieli Dzidziusia
Paulizia witam i gratuluję!

Cytat:
(...) Polozna tez mi mowila bym koniecznie brala, bo to najwazniejsze dla dziecka, a to dla niego najtrudniejszy czas.
Kwiatecek możesz też spróbować kupić lek bez recepty i zostawić kaucję w aptece na te 4 dni, chyba że wizyty u ginka masz bezpłatne i bez problemu się do niego dostaniesz

Stary 2010-09-22, 10:07   #1017
mazianka81
Rozeznanie

[QUOTE=principessina;22215 380]
wczoraj bylam u dermatologa i dala jakies mascie na bazie ziol na te moja luszczyce, no i powiedziala ze narazie to nie moze mi nic poradzic, biedna ja, wszystkie wlosy zgubieQUOTE]

Słońce na te Twoje problemy z włoskami i wogóle dla wszystkich dziewczyn,które narzekają na wloski polecam świetny szampon.
Clear 2w1 przeciw swędzeniu skóry,uzywam go od niedawna ,bo tez miałam problem z łuszczycą i łupieżem a do tego swędziała mnie bardzo skóra i muszę przyznać,ze swędzenie zniknęlo,włosy myję raz na 3-4 dni, mam dośc długie ,łupież jeszcze troszke mam ,ale niebo a ziemia.
POLECAM, moze jak raz komus pomoże ,Clear biała butelka z seledynowym znaczkiem.
aaa i pięknie ,delikatnie pachnie i jest baardzo wydajny

Cytat:
No widzisz pomyslalam wlasnie w ten sposob co napisalas, dlatego nie rozumiem czemu wyznaczyli mi wizyte, 4 dni po koncu opakowania, przejade sie jutro do rodzinnego moze mi przepisze opakowanie, to wtedy nie bedzie przerwy, a jak nie to w poniedzialek sie bede musiala wcisnac miedzy kolejke do gina. Polozna tez mi mowila bym koniecznie brala, bo to najwazniejsze dla dziecka, a to dla niego najtrudniejszy czas.
jak sie dowiedziałam,ze jestem w ciąży miałam akurat delikatna inf i mój lekarz mailowo podał mi,ze mam brac tylko nystatyne.
poprosiłam w aptece o opakowanie bez recepty,powiedziałam,ze mam wizyte dopiero za 2tyg i wtedy doniose,pani spisała moje dane i sprzedala lek,a ja pózniej doniosłam ecepte.

myśle,ze jak powiesz jaka jest sytuacja,to na te 4dni dadzą Ci lek,a Ty poprostu doniesiesz recepte,spróbuj w aptekach.
Stary 2010-09-22, 10:07   #1018
agus87
Zakorzenienie

czesc dziewczyny
tydzien mnie nie bylo
bana dostalam
za usuwanie fotek
wstawilam fotke fasolki na innym watku i glupia ja usunelam

wiec tak
obecnie 9 tydzien
czuje sie dobrze
czasami o dziwo az za
nie wymiotuje, nie mdli mnie, nie mam zawrotow glowy - no raz na 2 dni

za to piersi mnie opbrzydliwie bola
mam apetyt i pobolewa mnie brzuch, kluje, ciagnie itp
ale tz mowi, ze dobrze, bo wiadomo, ze wszystko rosnie
Stary 2010-09-22, 10:39   #1019
moria44
Wtajemniczenie

Witaj agus87 objawy masz jak najbardziej prawidłowe, ja też nie wymiotuję a mdłości miałam tylko przez 1,5 dnia bardzo delikatne. Dziś kończę 8 tydz. i zaczynam 9 4 dni różnicy jest między naszymi dzidziami

Mnie męczy ból gardła, mam nadzieję, że do jutra będzie już lepiej bo muszę się pojawić w pracy

Stary 2010-09-22, 10:55   #1020
moniqac
Zadomowienie

eweska - to Ty już maszjedno maleństwo? a teraz dwa? ale fajnie mnie się trójka marzy TŻ się przeraził
ja robię w prywatnej klinice ginekologiczno-położniczej na łubinowej. chodze tam odkąd powstała.

musze się doszukać o co chodzi w tych prenatalnych - na szczęście mam za darmo, bo koszty lecą strasznie w górę. nigdy tak często nie chodziłam do gina

camomile - to może coś mi się pomyliło z tym ibuprofenem - ale o paracetamolu mówił, że można - tego jestem pewna.... aaaa od czego są ulotki

mazianka81 - nie straszcie mnie tak, że maleństwo jest taaaakie duże. naprawdę za duże jak na 8tc?! musze poczytać, bo mam stresa, dr powiedział, że jest kawał dziecka, ale to chyba nie jest źle. już nie wiem.

principessina - mi lekarz powiedział, że mogę lecieć, byle do 32 tyg.... więc już nie wiem czy można czy nie. masakra.

camomile sama nie wiem, gdzies w europie gdzie jest ciepło w miarę - a powiedz - samolotem? bo tu teraz czytam że w I trymestrze nie powinno się latać, a mi lekarz nic takiego nie powiedział.... nie wiem już... może nie dopytałam zbyt szczegółowo?!

moria 44 - a Ty tez myślisz samolotem? czy możemy?!
troche sie boje do "obcego" kraju w ciąży lecieć - trzeba chyba jakieś super dodatkowe ubezpieczenie wykupić.

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości