|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Dzień dobry.
Moja mała w dzień zawsze idzie spać z krzykiem,marudzeniem i zawsze wstaje z płaczem. Dlaczego ![]() Wy tu okaszkach i słoikach to ja nie mam o czym pisać Moje dziecko wąłsnie zauważyło, że ma raczki. Wcześniej sie za nie łapała a teraz jeszcze na nie patrzy i sie nimi bawi. O kupa poszła ide. Edytowane przez Darianna25 Czas edycji: 2010-09-22 o 15:28 |
|
|
|
#1922 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a kaszki faktycznie z cukrem Cytat:
![]() emerald ja pisałam wcześniej jaką jazdę mieliśmy po samym jabłku - więc możliwe że u Ciebie też o to biega
|
|
#1923 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale ja podejrzewam to cholerne jabłko... i zębasy... sama nie wiem...Cytat:
a chetnie przeczytam
|
||
|
|
|
#1924 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!! Jeszcze Was nie do nadrobiłam, ale produkujecie
. Będę czytała na bieżąco i w chwili wolnego nadrabiała. U nas zaczęło się chichrania na maksa, ale tylko jak mała widzi tatę. No chichra się do niego na głos codziennie, do mamy nie chce .Dziewczyny mam dwa pytanka: 1) Jaki kupki robią Wasze dzieciaczki po zupkach i deserkach, bo moja mała robi jakie "dorosłe" juz bobki o konsystencji plasteliny i nie wiem czy to dobrze czy źle. 2) Ile dajecie dziennie z takiego słoiczka, bo moja mała pożera cały obiadek i cały deserek. Najchętniej wrąbałaby jeszcze. Nie wiem czy powinnam jej podawać cały czy jednak porcjować. Jak jest u Was?? Aha i jeszcze pytanie do mam cyckowych . Jak długo macie w planach karmić cycorem?? Bo ja 29 listopada wracam do roboty i chyba już zakończe karierę matki karmiacej, ale z drugiej strony skoro mam dużo mleka to może szkoda .
|
|
|
|
#1925 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 1. Luiza też robi plastelinki ![]() 2. Pół dużego - obiadek, pół małego - deserek. Ile się da. Chyba, że zacznie wcześniej matkę w sutki gryźć, to bar zamykam
|
|
#1926 |
|
Raczkowanie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2223013 3]
o kurcze... a mogłabyś powiedzieć kiedy mniej więcej to opisywałaś? nie mam niestety teraz czasu na szukanie a chetnie przeczytam[/QUOTE]na 62 stronie ale generalnie chodzi o to że też był marud i płacz bo bolał brzuszek no i nie było kupy(po jabłku) a na drugi dzień była zielona z niteczkami a na trzeci zielona ![]() nie strasz mnie zębami Twoja mała tylko dwa dni młodsza od mojej moja Zuzia namiętnie ssie palca wskazującego albo tego ze środkowym - kciuk jej nie pociąga no albo całą rękę i ma wtedy najwięcej do powiedzenia
Agusiek Edytowane przez tygrysek99 Czas edycji: 2010-09-22 o 18:06 |
|
|
|
#1927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1928 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i tak w sumie jak pomyślę, je mniej od kilku dni... budzi sie z krzykiem w ciagu dnia... a taki pojedyncze oznaki ząbkowania (taki jednodniowe) to już miewała. ja nie straszę, ja ostrzegam
|
|
|
|
|
#1929 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Przeczytałam to co żeście napisały.. zacytowałam. odeszłam od kompa bo Blanka sie obudziła i ktoś mi wyłączył stronę ![]() I teraz nie wiem co mialam komu napisac.. Ale zapamietałam jedno. Pisałyście o fotelikach. Otóż, siostra mojego Tża, swojego synka przewozi w gondoli, bo w foteliku 'mu niewygodnie' ![]() Konczymy 4 miesiace ![]() ![]()
|
|
|
|
#1930 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1931 |
|
Wtajemniczenie
|
Na chwilę tylko wpadam, bo cały dzień miałam pełen ryku i jestem totalnie padnięta...a powodem jest...... ZĄBEK
ehehhhh górna jedynka, już ją widać na zewn bardzo leciutko, ale tylko że mam wrażenie że rośnie jakoś krzywo. Tak czy siak, chyba stąd te krzyki i wrzaski dzień w dzień, ale dziś to już piekło...do tego coraz mniejsze porcje amciu, częste budzenie się w nocy no i chyba stąd ta wysypka.....MY God.......niech się już wyrżnie
|
|
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- My też robimy plastelinki. ![]() A wtąbiamy nadal 1/3 słoiczka. |
|
|
|
|
#1933 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to chyba mamy pierwszy "widoczny" ząbek na wątku. ![]() Z zasady wpierw wychodzą dolne jedynki, Twoja córcia sobie odwrotną kolejność obrała. ![]() Tymkowi też jabłko nie podeszło. Podałam mu jabłuszko po raz pierwszy w poniedziałek, i we wtorek- czyli wczoraj- miał problemy brzuszkowe, nie chciał pić mleka, nie było codziennej rannej kupki... ![]() Dziś już mu jabłka nie podałam, w ogóle zrobiłam mu wolne od słoiczków, jutro będę w rossmanie to jakieś nowe pokupuję, bez dodatku jabłka, chyba pójdę w proponowane przez szaję ziemniaczki z dynią. Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2010-09-22 o 20:13 |
|
|
|
|
#1934 |
|
Raczkowanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22236892]:
Tymkowi też jabłko nie podeszło. Podałam mu jabłuszko po raz pierwszy w poniedziałek, i we wtorek- czyli wczoraj- miał problemy brzuszkowe, nie chciał pić mleka, nie było codziennej rannej kupki... ![]() Dziś już mu jabłka nie podałam, w ogóle zrobiłam mu wolne od słoiczków, jutro będę w rossmanie to jakieś nowe pokupuję, bez dodatku jabłka, chyba pójdę w proponowane przez szaję ziemniaczki z dynią. ja daję jabłko z marchewką i jabłko z dynią i jest ok no a dynia z ziemniakami też jest dobra
|
#1935 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Brawo oby sie szybko wyżnął.
|
|||
|
|
|
#1936 | ||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
korzystaj z wiarygodnych źródeł. Mam też Rehabilitację dzieci z MPDz, fajnie rozwój jest opisany i są podane ćwiczenia, któe można w ogóle wykonywać z każdym dzieckiem.Aha, nie wkręcaj się że to porażenie - gdyby to było coś ważnego, lekarka na pewno by skierowała na badania, MPDz jest tak poważnym zespołem chorobowym, że trzeba naprawdę mnóstwo badań wykonać by orzec. I raczej nie stwierdza tego pediatra Cytat:
uhhhh Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, z kaszkami jest tak, że one zawierają cukier. A jak wiadomo, cukier daje energię szybko, ale... na chwilę. Szybko jest wykorzystywany i w efekcie dziecko prędko głodne. Dlatego np. na noc zdecydowanie lepsze jest coś bez cukru (kleik, kaszka - jest nestle sinlac u nas dostępny na pewno, po 4 miesiącu, gł. dla dzieci ze skazą ale zdrowe też mogą jeść). Cytat:
![]() A czasem wcale się lateralizacja nie ustala i człek jest oburęczny, albo skrzyżowany (np. ręka lewa, ale oko i noga prawe). Cytat:
Cytat:
![]() Gratulejszyn ![]() Cytat:
Gratulacje U nas też zębale idą, mała pierd...... dostaje, biedna Smaruję bobodentem ale guzik daje, dentinox zakupię chyba. A my plastelinki, ale nie stałe, tylko takie ciągutki ![]() Młoda zeżarła znów pół słoika dyni, żarła jak wściekła - i chyba też ta łyżeczka (mam gumową, fajną do gryzienia) jej dziąsła masowała, polecam [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22236892] to chyba mamy pierwszy "widoczny" ząbek na wątku. ![]() Z zasady wpierw wychodzą dolne jedynki, Twoja córcia sobie odwrotną kolejność obrała. ![]() Tymkowi też jabłko nie podeszło. Podałam mu jabłuszko po raz pierwszy w poniedziałek, i we wtorek- czyli wczoraj- miał problemy brzuszkowe, nie chciał pić mleka, nie było codziennej rannej kupki... ![]() Dziś już mu jabłka nie podałam, w ogóle zrobiłam mu wolne od słoiczków, jutro będę w rossmanie to jakieś nowe pokupuję, bez dodatku jabłka, chyba pójdę w proponowane przez szaję ziemniaczki z dynią. Ja nie wiem, czemu akurat tak się to japco i marchew na początek zaleca. Jak w necie poczytałam, to cholernie wiele dzieci jest uczulonych. Polecam też banana słoikowego na początek (potem nie warto, za drogi, sam banan + woda, 3,5zł, a za 1 banana zapłacę 80gr ![]() Bratkab, nie odebrałam bo tel. w domu zostawiłam ;/ Zaraz PMa napiszę ![]() Spacerówka to GENIALNY wynalazek. Mała nawet lepiej w niej zasypia, więcej widzi, obserwuje świat i odpływa Dzisiaj prawie 3h spacer był, trochę spała, a potem obserwowała. I wiecie, ząbkuje, ale na spcaerze spokojniej, oglądanie ją odrywa od bólu. Oddałam pracę i dokumenty do dziekanatu, teraz tylko na termin obrony czekam, wiem, że w I połowie października
|
||||||||
|
|
|
#1937 |
|
Rozeznanie
|
A u nas słoiczki i wszelkie rozszerzenia odstawiamy całkiem. Widocznie układ pokarmowy małej jest niedojrzały
. Próbowałam po troszeczku różne słoiczki - po wszystkich ból brzuszka - dzisiaj próbowałam jabłko takie swoje nie ze słoiczka - dałam tylko ociupinkę i ból brzuszka był po 3 godzinach .
|
#1938 |
|
Konto usunięte
|
Myszko, niestety większość słoików ma jabłko/sok jabłkowy. A może to być na nie reakcja.
próbowałaś dynię z ziemniakami hippa? |
|
|
|
#1939 |
|
Konto usunięte
|
kardashi, a siostra w tej gondoli tak luzem dzidka wozi?
![]() czy może to specjalna gondola przystosowana do przewożenia dzieci w samochodzie, wyposażona w pasy bezpieczeństwa? |
|
|
|
#1940 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22238310]Myszko, niestety większość słoików ma jabłko/sok jabłkowy. A może to być na nie reakcja.
próbowałaś dynię z ziemniakami hippa?[/QUOTE] Próbowałam już wszystko [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22238321]kardashi, a siostra w tej gondoli tak luzem dzidka wozi? ![]() czy może to specjalna gondola przystosowana do przewożenia dzieci w samochodzie, wyposażona w pasy bezpieczeństwa?[/QUOTE] A widziałaś testy z tą gondolą przypinaną z pasami?? Jak zobaczyłam to oniemiałam - gondola wysuwa się z pasów i rozwala na kawałki o przednie fotele , TŻ siorka woziła w takiej jak jej pokazałam to była w szoku.
|
#1941 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jakkolwiek , fotelik jest bezkonkurencyjny.
|
|
|
|
|
#1942 |
|
Zadomowienie
|
No witam Was.
![]() Dziś od rana zwariowany dzień był. Młody się obudził z pełnym noskiem, był zmierzły, więc pomyśleliśmy że warto się jednak skonsultować z pediatrą. Na szczęście nic na płuckach i w gardle nie ma. Kazała dziecia jednak nie przegrzewać, w pokoju mieć maksymalnie 20st., a przed snem zawsze dobrze wietrzyć pokój. Zważyła go oczywiście i od szczepienia dwa tygodnie temu przytył tylko 200g i się martwię, że tak mało przybiera. Zastanawiam się czy nie powinnam zacząć go dokarmiać. Chyba przeczekam jeszcze te dwa tygodnie a potem i tak idę po receptę na szczepionkę to znów go zważę i zapytam pediatry.Czekałam też na speców z budowy, bo mieli obejrzeć usterkę (ścianę mi zalewa) ale pacani nie przyszli. Oj ja sobie tam znów podejdę w poniedziałek. ![]() Z tego wszystkiego tak się zamotałam że chyba źle zrozumiałam sms-a Szai. ![]() Zmykam spać. Jutro chcę poszaleć na zakupach.
|
|
|
|
#1943 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() . O my GodGratki za 4 miesiące Cytat:
Gratulację za zębola.Cytat:
Moja córa wchłonęła w ciagu chwili dynię z ziemniakami, ale kurcze miało potem jakąś wysypkę i teraz nie wiem czy po dyni, czy po jakims desreku. Szaja pisała, że na necie nie znalazła nic o uczuleniu na dynię, więc muszę obaczaić z czego ma to uczulenie. |
||||
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22238321]kardashi, a siostra w tej gondoli tak luzem dzidka wozi?
![]() czy może to specjalna gondola przystosowana do przewożenia dzieci w samochodzie, wyposażona w pasy bezpieczeństwa?[/QUOTE] A skąąd. Zwykła gondola, najzwyklejsza. Pytałam jej czy wie co sie stanie z jej synem jak samochód puknie w nich. To odopowiedziała 'a co mam zrobic jak mu w tym foteliku niewygodnie?' Na moją odpowiedz 'a co zrobisz jak zobaczysz jak twoje dziecko wylatuje przez przednią szybę bo chciałaś zaoszczędzic na foteliku'? nic nie odpowiedziała. |
|
|
|
#1945 |
|
Konto usunięte
|
Ziemniak może uczulić, ale jest to bardzo rzadkie. O niebo rzadsze niż marchew i jabłko. Deserek z czym był? Z jabłkiem zapewne?
Bratka, tak to z smsami jest |
|
|
|
#1946 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo mały nie lubi, bo nie chce im się, nie wiem .. za każdym razem jak od nas wyjeżdżają, gadam im, gadam, a oni maja to gdzieś i wożą synka w super foteliku bez zapiętych pasów.
|
|
|
|
|
#1947 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo mały nie lubi, bo nie chce im się, nie wiem .. za każdym razem jak od nas wyjeżdżają, gadam im, gadam, a oni maja to gdzieś i wożą synka w super foteliku bez zapiętych pasów. [/QUOTE]Rany Julek aż mi ręce opadają z głupoty niektórych ludzi. Czy oni sobie nie zdają sprawy, ze tu chodzi o zdrowie i życie ich dzieci. Nie wyobrażam sobie Mai wozić w gondoli czy niezapiętym foteliku (po co w takim razie kupowac fotelik), już równie dobrze mogłabym na kolanach. Aż coś mi się robi jak takie coś czytam .Dobra mykam spać dziewczyny. Spokojnej nocy, o by nam maluszki dały dłużej pospać. |
|
|
|
|
#1948 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a mnie jednak tż zaraził i już mnie kręci w nosie
|
|
|
#1949 |
|
Rozeznanie
|
Ja
![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22220946]Mam książkę Uśnij wreszcie, któraś potrzebuje?[/QUOTE] Sorki miało mi zacytowac, ja chcę Na pw wysle maila, ok?
|
|
|
|
#1950 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak można dziecko wozić i gondoli w samochodzie???
to szczyt głupoty. Pierwsze lepsze uderzenie i o niemiły wypadek nie trudno.... Zreszta po coś te foteliki samochodowe wymyślili!!Piszecie cały czas o zupkach deserkach itd. Wojtek ma już 4,5 miesiąca ale nadal dostaje tylko mleko( na Bebilonie jest), bo pediatra kazała poczekać jeszcze ze względu na to że ma jakąś taka plamkę na buźce i dopóki tego nie wyleczymy mam mu nic nie wprowadzać. No właśnie odnośnie plamki.... Czy Wasze maluchy nie miały bądź nie mają takiego jakby uczulenia na buźce, ale jest to tylko taka pojedyncza czerwona plamka. Skóra na tej plamce jest strasznie wysuszona mimo iż cały czas ją natłuszczam, są na niej takie jakby malutkie krosteczki. Byłam pierwszy raz u lekarza to przepisał maść - smarowałam trochę pomogło, ale po pewnym czasie znowu się pojawiło i to bardziej wyraźne niż wcześniej. No to poszłam kolejny raz do innego, stwierdził że nie wie od czego to może być, ale na pewno nie jest to alergia pokarmowa, bo występuje symetrycznie najczęściej a nie tylko na jednym policzku. Przepisała maść - silniejszą z jakimś antybiotykiem. Smarowałam no to przeszło, ale po kilku dniach odstawiłam, bo długo nie można było tego stosować. Od 2 dni znowu sie pojawiło....zwariować można
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.

ale ja podejrzewam to cholerne jabłko... i zębasy... sama nie wiem...
a chetnie przeczytam
. Będę czytała na bieżąco i w chwili wolnego nadrabiała. U nas zaczęło się chichrania na maksa, ale tylko jak mała widzi tatę. No chichra się do niego na głos codziennie, do mamy nie chce
. Jak długo macie w planach karmić cycorem?? Bo ja 29 listopada wracam do roboty i chyba już zakończe karierę matki karmiacej, ale z drugiej strony skoro mam dużo mleka to może szkoda
.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)