|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#452 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
a po odpadnięciu przemywamy spirytusem w środku, bo się skleja i robi maleńki strupek, ale juz jest coraz mniejszy... Martynka jest przecudna ![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
|
#453 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
fem, fajne zdjęcie, a futerko - super
![]() Cytat:
Nigdy nie zaszkodzi przez 3 dni przemywać pępuszek Śliczna ta Twoja córcia
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-09-22 o 22:17 |
|
|
|
|
#454 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny melduję się i pozdrawiam. U nas kiepsko, Pomi jak znajdziesz chwilę, napisz mi proszę jak wprowadziłaś w życie Łatwy Plan, bo ja już nie wyrabiam, nocami nie śpimy, Mały zamienił dzień w noc...
|
|
|
|
#455 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
angelikaw trzymam za was kciuki
Lenka* Martynka jest cudowna, ale z tym octaniseptem to niekoniecznie - bo ja uzywalam tylko jego i odpadl 7 dnia... fem jaki Kubus slodki ![]() NIKaP-n wspolczuje zamiany "czasu" buziaki wrzucam mlodego i moja fryzurke ![]() fotki robione na szybko wiec jakosc niepowala
|
|
#457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w szpitalu też nim psikali, wczoraj odpadł nam też ten strupek i do wczoraj jeszcze psikałam octeniseptem Martucha, Lenka śliczne dzieciaczki a fryzurka ognista ![]() Nikuś biedaku, a czemu nie śpi w nocy? płacze? a na jakim jest mleczku? |
|
|
|
|
#458 |
|
Wtajemniczenie
|
Gabi Kąpiel to już jest aktywność
Nika Trzymam kciuki, żeby było lepiej ![]() Marta Świetnie wyglądasz! Ale bez prostownicy się nie obejdzie? ![]() Aśka zaczyna dawać koncerty Wczoraj od 15 był płacz, 10 minut spokoju, płacz, 5 minut spokoju i tak w kółko Tż pojechał do pracy i wraca jutro wieczorem, ja nie wytrzymam jak dziś będzie to samo A już widzę, że jest nerwowa i popłakuje ciągle ... W dodatku dostała kataru ...
|
#459 |
|
Raczkowanie
|
Ale super, e Was znalazłam!!!!!!!!
Nasze biedne nierozpakowane nadal czekaja... a ja taka szczesliwa, ze juz Mała z nami ![]() Lenka pokój Martynki cudny!!!!!! ten Puchatek świetny My jutro idziemy do lekarza, pózniej sie odezwe, na razie musze konczyc bo jeszcze w pizamie siedze i Mała na rekach pozdrawiam!!!!!!!! |
|
|
|
#460 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
No dobra nie oszukujmy się z tym nadrabianiem, tylko pobieżnie was podzcytałam. Widzę że niedawno była dyskusja o szczepieniach (znów ) My byliśmy zdecydowani tylko na podstawowe na szczepienia, ale po wczorajszej wizycie położnej stwierdziliśmy,że zaszczepimy też małą na rotawirusy. Niestety mamy z mężem stały kontakt z dzieciakami w pracy i położna stwierdziła,że możemy coś przywlec do domu "na sobie" i mała może zachorować a sezon jesienno-zoimowy temu sprzyja.U nas póki co ok, powoli przyzwyczajamy się do nowej sytuacji i siebie nawzajem,a malutka póki co nie sprawia problemów. W dzień jest troszkę bardziej aktywna,ale i tak wciąż śpi. A w nocy śpi jak kamień (no dobra od 3 nocy ) i mam nadzieję,że jej tak zostanie. Niestety nie udaje nam się ustawić stałych pór karmienia, raz je kilka razy z rzędu co 2 godziny po 30mll, a innym razem wydulda 85mll i spi przez 5 godzin. Kolek póki co nie ma (na szczęście) Niestety mamy chyba mały problem z kupkami robi jedną dziennie i jest ona dość zwarta jak na takiego dzieciaczka, ale za to mega wielka Podobno takie są uroki karmienia sztucznym mlekiem ale kto wie??? Zobaczymy za kilka dni czy oś się zmieni.A tak poza tym jest fajnie, mimo zmęczenia i chronicznego braku snu jest dobrze
|
#461 |
|
Zakorzenienie
|
Zuziczko, witaj wśród nas
Naked, ja właśnie tez tak nagrzewam małemu do kąpieli, ze 25stopni jest - chyba źle robię. Jutro kupujemy nawilżacz. A co do skopanego życia - zgadzam sie z dziewczynami - skopane życie Filipek miałby, gdybyś została z jego ojcem. A on ma wspaniałą rodzinę, która go kocha nad życie i będzie miał szczęśliwe dzieciństwo Falbana, zdrówka życzę Angelikaw, oby bilirubina spadła - Tymek też ciągle jeszcze zażółcony, niestety ![]() Ycnan, szok z tym przedstawicielem od pieluszek! Jeszcze nie słysząłam, żeby ktoś był tak komfortowo potraktowany ![]() Fem, jak ja ci zazdroszczę, że miałaś męża przy sobie tyle czasu - mój odebrał nas w sobotę ze szpitala, a w poniedziałek już do pracy... Zdjecie super Lenko, Martynka wymiata - będzie miała mnóstwo adoratorów Mój Tymek już się ustawia w kolejce ![]() Bordowa, może to był jednorazowy koncert? Oby. Mam nadzieję, ze Aśka się opamięta i da ci żyć Dash, daj znać po lekarzu co i jak. Cellaris, fajnie, ze tak dobrze się do siebie przyzwyczajacie Marta, wiem, że nie chciałaś mnie urazić i nie uraziłaś Nika, my wprowadzaliśmy plan od samego początku, wiec pewnie łatwiej nam poszło niż wam pójdzie. Kilka dni będziecie mieć koszmarnych, ale warto, naprawdę. Więc tak: 1. Karmienie - karmię co 3 godziny w dzień, co 4-5 w nocy. Tolerancja jest do mniej więcej pół godziny (liczę od początku karmienia, a nie od skończonego). Wychodzę z założenia, ze jeżeli Tymo jest nakarmiony, to przez najbliższe 2,5 godziny nie będzie głodny, więc ewentualny płacz nie jest wyrazem głodu. I nie dostaje cyca. Teraz już umiem rozróżnić płacz głodowy, taki bardziej jakby "ła" krzyczał i rzeczywiscie pojawia się tylko w porach karmienia. Musiałabyś Pawła przetrzymać te godziny od karmienia do karmienia, nawet jak będzie cieżko. Jakby co - smoczek (jak się wydaje, ze dziecko chce jeść, a jest najedzone, to jest potrzeba ssania). Resztą później, bo Tymo chce jeść własnie
|
|
|
|
#462 | |||
|
Zakorzenienie
|
gabisun dzieki
![]() Cytat:
![]() wspolczuje koncertu... ehsss widze ze bylo ciezko... a probowalas suszarka ja uspokoic? szum suszarki swietnie dziala na dzieci nasz maluch odrazu przestaje plakac.. Cytat:
super ze sobie wszytko ukladacie trzymam kciuki za pory karmienia i za kupki, mam nadzieje ze bedzie dobrze! ![]() Cytat:
aaaa ukladanie ich prostownica dzis zajelo mi okolo 10 minut wiec nie jest zle ![]() super sobie to poukladaliscie, swietnie ze macie juz taki rytm, my nie jestemy jeszcze zsynchronizowani tzn wszystkie karmienia w nocy od dluzszego czasu sa jak w zegarku - 23, miedzy 2/3, 5/6, i kolo 8 ale w dzien... jak ma ochote jaka jest pogoda jaki ma nastroj... bywalo i co pol godziny (zaraz po powrocie ze szpitala ale i co 2,5 godziny, w dzien do przerwy 3h niedoszlismy) teraz staram sie go karmic nie czesciej niz co 1.5 h i wydluzam mu te odstepy bo bywalo hardcorowo.. zoabczymy co zdzialamy
|
|
|
#463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziś od rana to samo ... ![]() Martucha Spróbuję z suszarką Nawet mam teraz 10 minut spokoju ![]() Ja się cały czas zastanawiam, czy znowu nie ściąć włosów ... Teraz mam półdługie i prostowanie to jakieś 20 minut, zapuszczam bo uwielbiam mieć długie, ale teraz bez prostownicy nie da rady a ja nie mam czasu. A jak mam krótkie to też 10 minut i po sprawie ![]() W nocy z karmieniem mam tak samo jak Ty, w dzień też je jak jej się podoba ... Dziś je co godzinę, półtorej, a czasem potrafi co 4 godziny ... Mam nadzieję, że to się w końcu unormuje.
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2010-09-23 o 13:34 |
|
|
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
Nie bylo mnie jakis czas, ale z malym wyladowalismy w szpitalu. Bardzo delikatny jest. Dostal lekkiej biegunki, ale lekarz pediatra kazal pojechac na wszelki wypadek.
Za to w szpitalu dostal kataru i dzisiaj pediatra nas odwiedzi. Z nim to sa przeboje... Pozniej sie wezme za nadrabianie
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Witam! u nas wyszły krostki na pupie, chyba odparzenie sie robi
smaruję teraz bepanthenem mam nadzieje ze pomoże do dupy są pampersy 2, wszystko przykleja się do skóry A na wątku naszych poprzedniczek wyczytałam, że w Anglii wycofują szczepionki na rotawirusy, a były darmowe. Pomi mój też musiał szybko do pracy wrócić ( nowa praca ) ale ma super szefową i kazała mu przez tydzień nie wracać, a chciał wziąć tylko 2 dni tego okolicznosciowego, niestety pracuje do 16 potem firma i najczęściej jest dopiero kolo 20 ( nie licząc szybkiego obiadu) za to w weekendy mamy go tylko dla siebie ![]() Martucha u mnie podobny schemat karmienia nocnego 3 godzinne spanie jest tylko po kąpieli potem już leci karmienie co 2 godziny czasami 2,5. Ale jakoś już się przyzwyczaiłam i w ogóle nie śpię w dzień, za dużo rzeczy chce zawsze zrobić jak Mała śpi
|
|
|
|
#466 |
|
Wtajemniczenie
|
Gabi Ja używam Pampersów, ale na razie kończymy "jedynki" i zadowolona jestem
![]() A czemu wycofują te szczepionki? Ja się cieszę, bo Asia po kąpieli to i 5 godzin potrafi spać, potem od 2,5 do 4 godzin nawet się zdarzy Chociaż zazwyczaj co 3. Ale w dzień już nie jest tak fajnie ... ![]() Asia już od godziny nie płacze
|
#467 |
|
Zakorzenienie
|
Bordowa ale 2 są całkowicie inne, ja z 1 też byłam zadowolona ale te 2 to coś nam nie podchodzą
jak ty to robisz, że Asia tak długo śpi
|
|
|
|
#468 |
|
Raczkowanie
|
a ja polecam pieluszki dada, my od początku uzywamy 1 i sa całkiem fajne, jeszcze ani razu nic nam nie przeciekło ani nie ma odparzen
|
|
|
|
#469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak mam zamiar zużyć tylko tą jedną paczkę, bo za drogie są. Przerzucam się na inne.A ja nic nie robię Akurat tutaj mam szczęście, sama zaczęła tak długo spać. Po kąpieli dostaje pierś i śpi bardzo długo, potem karmię ją butelką (moim albo sztucznym mlekiem) i śpi po 3 godzinki Wniebowzięta jestem
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bordowa a od początku tak długo śpi? słyszałam właśnie że na sztucznym dzieci długo śpia, u ciebie tak samo długo po sztucznym i własnym? a czemu w nocy z butli? chce ci się podgrzewać? |
|
|
|
|
#471 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamusie
Melduję się i ja u was jako Mama . Dziękujemy wszystkim za kciuki i ciepłe życzonka .Od wczoraj jesteśmy w domku, przetrzymali nas jedną dobę dłużej bo Filip miał podwyższone białko crp (to po moich infekcjach w ciąży),ale na szczęście samo zaczęło spadać i nie było potrzeby zostawania ani przyjmowania antybiotyku Jak wiecie u mnie skończyło się cc ze względu na złe ułożenie niunia (odgięciowe główkowe). Po zdjęciu cewnika okazało się że mam 8 cm rozwarcia + skurcze co 5-10 minut. Każdy był w szoku że aż tak pomogło i myślał że szybciutko pójdzie. Ja zresztą też... Wody odeszły mi przy badaniu no i później podłączyli mi jeszcze oxy....ale po około 3h przy kolejnym badaniu wyszło że Mały źle ułożony i że sn nie będzie możliwe. No i zapadła decyzja o cc. Później jeszcze dowiedziałam się że Filipek miał pępowinę okręconą 2 razy wokół szyi, także ciesze się że na siłę nie ciągnęli sn dalej.... Czuję się ogólnie dobrze, szwy ściągnęli mi wczoraj, rana jeszcze się goi i trochę ciągnie ale nie jest źle, w sumie to na druga dobę już się czułam w miarę dobrze, ruchy miałam spowolnione, ale chodziłam i dawałam radę bez przeciwbólowych... ![]() no nic na razie ode mnie tyle, postaram się udzielać jak najczęściej ![]() poniżej foty mojego Filipa
|
|
|
|
#472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Karmię butelką, bo Asia ma problem z łapaniem piersi, a jak już złapie to je i wypluwa, potem znowu nie może złapać i w ryk i tak ciągle. Ona się denerwuje, ja też, więc nie miało to sensu. A w dzień obie mamy więcej cierpliwości, więc karmię piersią
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
Martynka witaj! śliczne maleństwo
A jeszcze zapomniałam się pochwalić ,że rowno po 2 tygodniach rozpusciły mi się wszystkie szwy i w ogóle nie czuję, że rodziłam
|
|
|
|
#474 | |
|
Zadomowienie
|
NIKaP-n, mam nadzieje, że szybko się sytuacja poprawi
martucha84, kurcze, Patryk jaki już duży Fryzurka super ![]() cellaris, fajnie, że jesteś pozytywnie nastawiona do sytuacji ![]() A z tymi kupami to właśnie na sztucznym mleku tak jest. Nie są zbyt rzadkie i zdecydowanie mniej ich jest niż u dzieci karmionych piersią Cytat:
Paula SHIN, mam nadzieję, że szybko Wam synek wydobrzeje A ja dziś mam paskudny dzień Synek tak marudzi, że szok. W nocy budził się co 2-3h i ok, ale od 12:15 nie śpi. Obudził się na cyca, zmieniłam mu pieluchę, znowu chciał cyca - dostał. Położyłam go do łóżeczka to się zaczął wiercić, prężyć i kwękać (bardzo rzadko płacze). Wzięłam go na ręce, ponosiłam - ok, przysnął. Położyłam - to samo, pojękiwał, prężył się itp itd. A ja od rana w szlafroku, nie umalowana. Śniadanie jadłam w porze obiadu z dzieckiem przy cycku Eh... Pierwszy tak kiepski dzień.. Do tej pory było dobrze... Teraz na szczęście leży w miarę spokojnie. Pojękuje, kwęka, ale się już nie rzuca w tym rożku. Eh... idę w końcu umyć włosy Wysuszyć pewnie już nie zdążę...
|
|
|
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja w dzień tak samo, muszę z nią pochodzić coś do niej pogadać, włączam karuzelę już nie będzie tylko spał, jadł i robił kupki mnie ratuje smoczek, udaje mi się wtedy zjeść śniadanie bo mała rano już nie chce spać, pada dopiero po 14
|
|
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
bordowa trzymam za was kciuki
Paula mam nadzieje ze z dzidziolkiem wszystko bedzie juz dobrze gabisun trzymam kciuki za szybkie zaleczenie pupy.. ![]() martynka81 fajnie ze jestes, Filipek jest sliczniusi ![]() ycnan no duzy duzy je i rosnie, ehsss widze ze te nasze dzieciaki dzisiaj rozdraznione....Pomi sluchaj mam kilka pytan, poczytalam jezyk niemowlat - nie do wszystkiego jestem przekonana ale ten schemat z aktywnoscia jest calkiem calkiem, powiedz mi czy twoj syn przybiera prawidlowo na wadze? bo czytalam na necie opinie ze nie zawsze dzieci wychowywane na radach z tej ksiazki przybieraja na wadze bo maja wieksza potrzebe jedzenia niz ta pani tam pisze (nie da sie przeciez w schemat wszytstko zamknac) powiedz mi tez czy twoj syn sypia w innych miejscach niz we wlasnym lozku (nie chcemy doprowadzic do tego ze dziecko nie zasnie nam nigdzie indziej bo sie tak mocno przyzwyczai do wlasnego lozka) no i czy przez ta totalna izolacje bodzcow przy zasypianiu i w czasie snu mozesz w domu normalnie odkurzac miskowac suszyc wlosy? czy dziecko jest tak wyciszone ze boi sie mocniejszych dzwiekow? wybudza sie? sorki za takie pytania ale mnie to bardzo nurtuje... i jestem rozdarta...
|
|
#477 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I fakt, wczoraj też nie chciał zasnąć przez kilka godzin Tylko że trwało to krócej i mały był spokojniejszy... Eh... No to trzeba zamontować tą karuzele nad łóżeczkiem i znaleźć jakieś zajęcie małemu. BTW, nosiłam dziś małego po pokoju, włączona EscaTV, muzyczka leci - Borys marudzi, zaczął się kawałek eminem+rihanna, którego w ostatnich 2 tygodniach ciąży naprawdę duuużo słuchałam i co? Cisza. Młody siedział spokojnie, ewidentnie słuchając i co chwilę się uśmiechał Albo mu się zwyczajnie podobało, albo pamięta kawałek z czasów brzuszkowych ![]() Muszę się "pożalić", bo, kurna, mąż mnie od kilku dni zaczepia, zachęca, kusi, a ja nie wiem czy można już coś teges Nie krwawię już wcale (dosłownie kropla, brązowawa, poleci czasem przy karmieniu i tyle), czuję się dobrze, blizna nie boli. No, ale mówią, że po cesarce to ze 4 tygodnie nie można A ja chcę JUŻ
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-09-23 o 18:52 |
|
|
|
|
#478 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
martucha84, gabisun, dash, dziękuję martucha84, super fryzurka cellaris, taka jakaś radość bije z Twojego postu Tak miło mi się czytało Cytat:
![]() Paula SHIN, trzymam kciuki, żeby z Twoim maluszkiem już dobrze było ![]() Cytat:
martynka81, fajnie że już jesteś Filipek słodziutki ![]() Cytat:
Ale pospałam z Martynką.. O 16 zasnęłyśmy razem na naszym łóżku w sypialni i ja właśnie wstałam, a mała jeszcze śpi. Pewnie potem trochę pobuszuje, bo potem zasypia zwykle ok. 21 ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- ycnan, moja jak tak w ciągu dnia marudzi i pręży się, to wiem że to przez brzuszek.. Co rusz robi się czerwona na buźce i próbuje puścić bączka. Za radą położnej daję jej plantex i trochę pomaga, nawet na kolki Cytat:
nie da się oszukać ale mleko czy herbatkę pije z butelki bez problemu.
|
|
#479 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj wieczorem był też troszkę spuchnięty, ale dziś już nie, więc się nie martwię ![]() Cytat:
ale ze zrobieniem kupki ma chyba taki sam problem. Najłatwiej mu się robi podczas karmienia (mleko matki działa przeczyszczająco), ale jak się naje i nie zrobi to wiem, że będzie marudny. A dziś to było połączenie brzuszka i marudzenia. Bo nawet jak już zapaskudził kilka pieluszek, to nie dał się położyć do łóżeczka. Na rękach był spokojny. |
||
|
|
|
#480 |
|
BAN stały
|
ycnan kupcie czopki glicerynowe dla niemowlaków, takie małe. Pomogą
![]() Pomi ja częściowo wprowadziłam ten plan, ale jak Mały ma kolki, to się nie sprawdza wtedy całą noc nie śpimy...gabi takie na kolki dostaje... martucha ślicznie ![]() bordowa mój synek też śpi po 3 h czasem po 5 a czasem całą noc sie pręży a jak Małej kolki?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.

Po kąpieli, ale nie podchodził wcześniej krwią 

Wczoraj od 15 był płacz, 10 minut spokoju, płacz, 5 minut spokoju i tak w kółko 

do dupy są pampersy 2, wszystko przykleja się do skóry
Synek tak marudzi, że szok. W nocy budził się co 2-3h i ok, ale od 12:15 nie śpi. Obudził się na cyca, zmieniłam mu pieluchę, znowu chciał cyca - dostał. Położyłam go do łóżeczka to się zaczął wiercić, prężyć i kwękać (bardzo rzadko płacze). Wzięłam go na ręce, ponosiłam - ok, przysnął. Położyłam - to samo, pojękiwał, prężył się itp itd. A ja od rana w szlafroku, nie umalowana. Śniadanie jadłam w porze obiadu z dzieckiem przy cycku
A ja chcę JUŻ