![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę że spróbuję 2-3 miesiące przed i zobaczę co na to moja skóra ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam kumpelę, która bardzo chciała być na ślubie ładnie opalona i zaczęła namiętnie chadzać do solarium. Na dzień przed swoim ślubem wybrała się na 30 minutowy seans ![]() ![]() No cóż, na głupotę się nic nie poradzi ![]() Cytat:
Nie ma za co ![]()
![]() |
![]() |
#784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widziałam raz jedną PM-kę która też chyba przesadziła z solarium i powiem wam że to tragicznie wygląda w połączeniu z białą suknią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
moge tony tego pić i nie widać... Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
[1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;22331545]
A widzisz to ja też się nigy nie spotkałam ze składaniem życzeń na sali, u nas zawsze wszyscy składają zyczenia pod kosciołem i na sali to tylko toast, przywitanie chlebem i sola i wsyzscy ida na obiad.[/QUOTE] To chyba wszystko zależy od regionu. U nas zawsze życzenia są składane na sali. Powiem szczerze, że jest to nawet fajne rozwiązanie, bo pod kościołem powstałby problem co zrobić z kwiatami i prezentami, a tak wszystko się dzieje na sali, obsługa od razu wkłada kwiaty do wazonu, a prezenty można zanieść do pokoju ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#788 | |
Raczkowanie
|
Co do opalenizny - zawsze lepiej trochę mniej niż trochę za dużo, a już zwłaszcza teraz, gdy na dworze zimno i deszczowo. Panna młoda jest najpiękniejsza, gdy wygląda bardzo naturalnie - tak, że wszyscy myślą, że to jej uroda, a nie kosmetyki czy inne działania - nawet jeśli tej urodzie musimy trochę pomóc
![]() Ale ja z innej beczki. Otóż kolejna rada dla perfekcjonistek, których w tym wątku na pewno nie brakuje: wpiszcie w swoje kajety, aby odpowiednio wcześnie zaopatrzyć się w jakieś ładne woreczki czy pojemniczki na pieniążki, które - czy tego chcecie czy nie - na pewno jakieś ludki rzucą przed kościołem. (I zapiszcie, żeby w dniu ślubu dać je np. mamie do torebki). Dlaczego o tym piszę? Otóż kiedyś, jeszcze przed naszym ślubem, byłam na ślubie koleżanki i tam nikt o tym nie pomyślał. - Jak przyszło do zbierania, to ktoś z gości poratował ich... jednorazówką z Biedronki ![]() Po tym ślubie wpisałam w swój kajet zakup woreczków, które wypełnione po brzegi pieniążkami, leżą teraz w pudełku z kartkami ślubnymi, jako pamiątka tego pięknego dnia. A na zdjęciu wyglądają ładnie i delikatnie - wstawcie sobie w wyobraźni w ich miejsce "Codziennie niskie ceny" ![]() P.S. Nie martwcie się o paznokcie - ja miałam naturalne pociągnięte żelem z kamuflażem, zwykły french (robiony dwa dni przed ślubem w obawie przed opuchniętymi, czerwonymi skórkami) i żaden pazurek nie ucierpiał. Poza tym na pomoc w "zbiorach" zaraz rzucili się goście i rach-ciach wszystko było pozbierane. http://img831.imageshack.us/img831/3343/0244s.jpg ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
Raz tylko ojciec pani młodej poprosił, żeby dokończyć życzenia na sali, ale to tylko dlatego, że lał deszcz i było okropnie zimno - martwił się, że panna młoda się rozchoruje, a goście zmokną. Pierwsze słyszę, że życzenia składa się w dwóch turach: tura I: goście z kościoła tura II: goście z wesela - to takie trochę jakby klasowanie gości na dwie grupy... Dziwne. Bardzo dziwne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do paznokci- masz jakieś zdjęcia tych pazurków ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Zadomowienie
|
no widzisz a u nas tylko na sali bo po pierwsze jest to wygodne a po druvie taki u nas zwyczaj
![]() co do opalenizny to tez mam zamiar odwiedzic solarke ale z umiarem bo skwarka jeszcze w bialej sukni to porazka! tym bardziej ze musimy pamietac ze przy bialej sukni zawsze wygladamy na bardziej opalone ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- zapomnialam napisac ze z woreczkami super pomysl a co do paznokci to ja tez bede miala swoje nie wyobrazam sobie dlugich tipsow!
![]() |
#791 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A kamuflaż to taka warstwa w kolorze zbliżonym do koloru skóry - być może nie będzie Ci potrzebna. Ja mam dłonie o krótkich palcach i krótkich, szerokich płytkach paznokciowych, co wiadomo, że nie wygląda zbyt subtelnie ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2010-09-27 o 22:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ot, kolejna rada - nie dajcie marznąć gościom! Na grudniowe życzenia na sali na pewno nie obrażą się nawet Ci, co zwyczaju nie znają ![]() [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Ania/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.png[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Ania/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG] ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
![]() Co do długaśnych tipsiorów - też uważam, że wyglądają tandetnie. A w połączeniu ze skwarką, to już w ogóle mamy gwiazdę disco-polo w pełnej okazałości ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po prostu w moich stronach każdy wie, że goście zaproszeni na wesele składają życzenia na sali i tyle. Nie jest to wymysł pary młodej tylko przyjęty zwyczaj i nie ma co wypisywać o klasowaniu gości i komentować, jakie to nie jest dziwne.
![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
Dlatego też ja sobie solarke odpuściłam
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- Co do życzeń to u nas jest to uzależnione że tak powiem od pogody ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
Zakorzenienie
|
To chyba troszkę za późno jednak na zapraszanie. Goście mogą się poczuć urażeni, że zapraszani są na ostatnią chwilkę i mogą sobie pomyśleć, że zapraszani są tylko dlatego, że ktoś inny Wam odmówił.
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
Zawsze można powiedzieć że "Chętnie byśmy się napili kawy, ale mamy jeszcze 3 zaproszenia do odwiezienia", przynajmniej by się nie czuli ostatni heh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podstępne ![]() ![]() ![]() Wiesz, wydaje mi się, że to zależy też dużo od osób zapraszanych. Jeśli macie pewność, że się nie poczują urażeni to ja bym pojechała ![]()
![]() |
![]() |
#798 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a co do zyczen na sali to jeszcze jedno dodam - jak macie np 140 gosci tj- 70par i kazdy przyniesie kwiatki to co zrobicie pod kosciolem z 70 bukietami??? to tak rozsadnie patrzac, poza tym to u nas ksiadz po slubie powie ze o zyczenia prosimy na sali zeby nie bylo jakichkolwiek watpliwosci, a temperatura tez bedzie niska w listopadzie wiec ja i tak juz w kosciele zamarzne....
![]() |
![]() |
#799 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na miejscu gościa raz, że poczułabym się zlekceważona, że na ostatnią chwilę, a dwa źle bym pomyślała o PM, że traktują tak więcej osób. Gdyby mnie ktoś tak zaprosił, to czułabym się urażona, półtora tygodnia przed na pewno miałabym już plany na weekend. Zresztą ślub jest, było nie było, wydarzeniem, do którego goście też się szykują: kreacje, prezent. Możesz ich postawić w niezręcznej sytuacji, jeśli akurat krucho u nich z pieniędzmi. Ja bym nie poszła z samego faktu tak późnego zapraszania. ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
Jak już zdecyduję, co chcę to wtedy rozgłoszę wszem i wobec. Najbardziej podoba mi się pomysł z książką, nie jest mój co prawda, ale ile miałabym do czytania potem.. Przeciętna powieść waha się między 30-40 zł, więc to raczej nie bylby wielki wydatek. Chętnie przyjmę też tomik poezji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#800 | |
Zakorzenienie
|
Jednak postanowiliśmy że zaprosimy... coś tam się wymyśli, żeby się nie poczuli że są ostatni zapraszani
![]() ![]() sama jestem sobie winna że po prostu o niej zapomniałam.... to są ludzie w miarę lajtowi a tzw "luzem w d... " ![]() Jak ją od razu na panieńskie zaproszę to może mi nie odmówi ![]() ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Cytat:
trudno, przeproszę że tak późno, ona nie jest typem obrażalskiej.... i potrafi zrozumieć że przed takim wydarzeniem jest naprawdę natłok spraw, a para młoda to też tylko ludzie i mogli się ze wszystkim nie wyrobić...... po nocach się raczej pewnych rzeczy, zwłaszcza takich załatwiać sie nie da;/ ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Myśmy myśleli, żeby coś w zaproszeniach dopisać, że zamiast kwiatów coś tam .... ale w końcu zrezygnowaliśmy z tego... nie chce nic niekomu narzucać.... ani usłyszeć że np z pazerności chce kupony lotka.... bo i z takimi stwierdzeniami o parze mlodej się spotkałam..... nie będziemy nic narzucać, każdy niech przyniesie co chce i już. Moja sąsiadka z zaproszeniach dopisali że chcą książki zamiast kwiatów i dostali całe 2! :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapraszasz 240 osób osobiście? Wszystkich??!! ![]() Niesamowite.. ![]() U mnie będzie 120 osób plus dzieci, ale osobiście rozwiozę zaproszenia tylko do najbliższej rodziny, reszta dostanie pocztą. Mam rodzinę rozsianą po całej Polsce, więc na osobiste zaproszenie mogą liczyć tylko ci, co mieszkają w moim województwie, a i nie wszyscy, bo niektórzy mieszkają na krańcach. Zaproszenia muszę rozwieżć, rozesłać pół roku przed, bo robię wesele w Boże Ciało, w długi weekend. Naprawdę podziwiam, że wszystkich zapraszasz osobiście, podziwiam też, że nie bałaś się, że Ci zejdzie do ostatniej chwili.. Naprawdę bez złośliwiości: podziwiam poświęcenie. ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Aaa i mam w nosie, co kto pomyśli o tym, że chcę kupony, wino, czy książki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- A no i jeszcze wszystkie zaproszenia robiliśmy samodzielnie..... od drukowania, po ozdabianie i wogole... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Również podziwiam zapraszanie takiej ilości osób!!! I troszkę współczuję, jak będziecie musieli z każdym choć troszkę porozmawiać ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Zadomowienie
|
ja nikomu nie powiedzialam ze chce cos zamiast kwiatkow bo dla mnie wydaje sie to niegrzeczne, tak jakby gocie przychodzili po to zeby prezenty przynosic, ale to tylko moje zdanie
![]() co do gosci to my bylismy 6 dni w Polsce w tym czasie zaprosilismy ok 110 gosci ![]() ![]()
![]() |
#805 |
Rozeznanie
|
My chcieliśmy kupony lotka. Nie z pazerności (wygraliśmy całe 22 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Wtajemniczenie
|
ja pierwotnie też planowałam w zaproszeniu umieścić taki wierszyk, że zamiast kwiatów chcielibyśmy to czy tamto - najbardziej myślałam o książkach, ale po zastanowieniu i przegadaniu z TŻ ustaliliśmy, że w zaproszeniach nie będziemy jednak tej prośby pisać... to takie trochę niegrzeczne i za bardzo egoistyczne-no nie wiem jak to określić, ale takie trochę "zachłanne"... zrobiliśmy tak, że jadąc z zaproszeniem mówiliśmy, że bardzo prosimy o niekupowanie kwiatów, bo to naszym zdaniem zbędny wydatek i tyle. Ci bardziej "rozgarnięci" goście sami pytali czy w takim razie coś w zamian chcemy. a i tak nie każdym mówiliśmy-niektóre ciotki-zwłaszcza te starszej daty z przywiązaniem do tradycji pewnie by się obraziły czy coś, więc im nie mówiłam... znajomi, przyjaciele, rodzeństwo - oni wiedzą , że kwiatków nie chcemy i na ich wyrozumiałość liczyłam i wiem, że nie zawiodą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Konto usunięte
|
My napisaliśmy, ze chcemy wino albo lotto, na 85 osobowe wesele dostaliśmy 50 win i chyba ze 2 kupony. Ja się bardzi cieszę, bo teraz jak mamy ochotę w weekend na winko do kolacji to schodziny do piwniczki i tylko wybieramy na jakie mamy ochotę i wypijamy toast za gości
![]() My jak wiedzieliśmy, że ktoś nam nie dojedzie to poprpstu wzielismy dzieci dalszej rodziny, które nie były przewidziane na wesele (tylko ich rodzice). Dodatkowych wydatkow brak bo i tak mieli być, a po co miało się miejsce marnować. Znam też sytuację jak kolega zaproszony na tydzien przed poczuł się obrazony bo dopiero teraz jak poodmawiali... i nawet poproszony, zeby nie przynosił prezentu nie poszedł... Trzeba byc pewnym, że te zaparaszane osoby sie nie poczują obrażone, że na ostatnią chwilę...moi rodzice kiedyś byli tak zaproszeni i wiedzieli o tym, ale to daleka rodzina i byli zadowoleni i fajnie się bawili. Edytowane przez 5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b Czas edycji: 2010-09-28 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Począwszy od życzeń: pod kościołem, czy na sali. W mojej rodzinie osobiście zaprasza się dziadków i chrzestnych, a resztę pocztą polską i dla wszystkich jest to absolutnie normalne i żaden powód do obrażania się. Ja swojej chrzestnej nie zaproszę osobiście, bo mieszka na drugim końcu Polski i ona to rozumie, nie każdy przecież ma stałe godziny pracy, czy pracuje do 15:00. Myślę, że należy Wam się medal za ofiarność. ![]() A co do prezentów, pieniędzy i kwiatów. Nie zaznaczam, że chcę pieniądze, bo primo nie cchę, a secundo dla mnie to niezręczne, ale znowu wszystko zależy od zwyczajów. Natomiast w przypadku kwiatów, chyba każdy rozumie, że to problem, więc tu nie mam żadnych skrupułów z zaznaczeniem, co ma być zamiast. Nie będę tego pisać na zaproszeniu, tylko puszczę wieść. Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2010-09-28 o 09:25 Powód: ortograf..!!! :( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem tak wychowana, że uważam to za lekką niegrzeczność.... bo dając zaproszenie, chce go powiadomić o ślubie i weselu... a nie wykakiwać z prezentami... tak jakbyśmy tylko na to liczyli a nie na ich przybycie.... ewentualnie może bym przystała na to, że jak już goście potwierdzą przybycie to przygadać że nie chcemy kwiatów czy coś... a nie, nawet nie wiedzieć czy ktoś sie zjawi a już mówić co się chce dostać.... Myśmy tego nie robili, ale oczywiście nie uważam tego za zabronione ![]() ![]() Na szczęście już wszystkie zaproszenia są rozdane bo zwariować można było hehe ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas w rodzinie każdy wiedział, że po ślubie zamierzamy ruszyć z budową domu, a do tego czasu będziemy mieszkać z moją mamą, gdzie żelazka, czy pościele nie są nam potrzebne. Bardziej zależało nam na kasie, którą chcieliśmy przeznaczyć na budowę domu ![]() Każdy to zrozumiał i nie spotkaliśmy się z zarzutem pazerności ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.