|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow
Cytat:
|
|
|
|
|
#3512 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow
Cytat:
ja tez mam taki maly szpital porodow maja czasem 1 dziennie, czasem 3, a czasem wiecej nie ma szans jednak na lezenia na korytarzu itp. nie trzeba tez nic ze soba brac dla malucha oprocz pieluszek. |
|
|
|
|
#3513 |
|
Zakorzenienie
|
co do porodu to tylko sie wtrące tak na szybko, że ja sie boje tylko tego ze to bedzie jakiś niesamowity ból, którego nie bede mogla znieść....
no nie wiadomo czego sie spodziewać ale to tylko takie moje strachy ![]() co do polożnych. U nas zoastały nauczone przez pacjętów i pielęgniarki i lekarze ze jak sie nie da w łape to nic nie pomogą.... koleżanka rodziła 4 dni i dopiero wizyta z dobrym koniakiem pomogla by ordynator zazadził cc choć dziewczyna miała zielone (?) wody, potem jakieś komplikacje... ja w każdym razie nie zamierzam rodzić u siebie.... bede w szpitalu gdzie pracuje moj ginekolog i juz dostałam zaproszenie pojechać i obejrzec porodówkę
|
|
|
|
#3514 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3515 |
|
Wtajemniczenie
|
z tymi szpitalami to jest różnie, wiadomo że niektórzy wymagają nie wiadomo ile i właśnie tak jak któraś z Was napisała że nawet w hotelu 5* coś nie pasuje :/ oby nam się nic takiego nie zdarzyło że ktoś będzie dla nas nie miły a poród niech będzie perfekcyjny
ja tam ide sobie z takim założeniem, że no będzie mnie bolało wiadomo... Ale będę miała tżta obok siebie i jestem spokojna ![]() ![]()
|
|
|
|
#3516 |
|
Zakorzenienie
|
hmm.... w sumie dobrze, oprócz pobudzki rano bo mnie zlapał jakis skórcz w łydkę... ( a magnez biorę) no i wogole śpiąca chodze cały dzień chyba przez to wstawanie w nocy do lazienki
|
|
|
|
#3517 |
|
Zakorzenienie
|
Irsin, zabawne jest to, że ten szpital wcale nie jest mały. Przeciwnie - to olbrzym o niezliczonej liczbie różnych oddziałów, od onkologii, poprzez chirurgię płuc, po porodówkę właśnie. I sama porodówka jest taka kameralna
Któraś dziewczyna pisała o porodach w domu (ciotki czy kogoś). Moja babcia też urodziła najpierw mojego wujka, po kilku latach moją Mamę, w domu, zdaje się, że tylko przy pomocy położnej, będącej sąsiadką z naprzeciwka. A nie była już taka młoda gdy rodziła moją Mamę - koło 40-tki. Z tego co wiem to przed tymi ciążami zakończonymi porodami, miała jakąś aborcję. Tak że kobieta w ciąży, o której dziś się mówi "wysokiego ryzyka" urodziła dwójkę w domu, bez żadnego lekarza i bez komplikacji. Po prostu w ogóle się nad tym nie zastanawiała, wróciła z pracy któregoś dnia (była zima!), odeszły jej wody i urodziła
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
Bez komentarza co do tego lekarza. Po porodze zmieniam lekarza i raz na te pol roku to prywatnie bede chodzic.
Bylam prywatnie niedawno i wszystko OK generalnie. Tylko tam na dole mnie boli jak chodze albo siadam bo ten gnój mnie tak ponaciskal (ten na nfz). Wymiary dziecka prawidlowe, wiec ok. Ulozone glowka z boku ale na dole. Tetno 150. Aj caly dzien mam zrypany, ale dostalam l4 az na miesiac, za miesiac sie mam stawic. No pojde do tego na nfz, ciekawe bo to bedzie zalozmy 3 tyg do porodu czy jak powiem ze sie dobrze czuje czy powie ze mam wracac do pracy. Wymazow i posiewow nie musze robic zadnych, wiec nie wiem niby tez morfologie powinnoo sie co 2 tyg robic w 3 trymestrze a ja nie musze bo mam dobre wyniki. No dobre to mialam ponad miesiac temu ![]() kootekk, ale super syn
|
#3519 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
Tak więc jak się komu trafi, nie ma reguły że będzie miło czy nie. Na głasaknie jak już pisałam to się nie nastawiam, bo wiem jak jest![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
chyba macie w rodzinach położne..![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Joanna ale po co mam chodzić do SR, jak potem się rodzi i ważne jest ,,tu i teraz". Sądzisz, że w takiej sytuacji będziesz myślała, co Ci ktpos tam kiedyś mówił o porodzie? Moje znajome nie chodziły, ani kobiety w rodzinie i dały sobie radę a u mnie jest włąśnie jeden szpital..a opinii dobrej nie ma niestety Oczywiście też chce żeby było ok i jakoś to wszystko przeżyć, ale jak będzie to dowiem się za jakiś czas....choć szczerze mówiąc chciałabym żeby były już wakacje ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- a ja bez TŻ-ta rodzę
http://www.suwaczek.pl/cache/294fb9d287.png Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy.. http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia ![]() Edytowane przez olajka Czas edycji: 2010-09-27 o 20:08 |
|||||
|
|
|
#3520 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczynki ja dzis z pracy wróciłam po 17, 4h rozliczałam ich ehhh taka padnięta, że szok!
ja mam natomiast inny problem, rano jak sie obudziłam zauważyłam w miejscy sutka plamke - jednorazowo bo jest ok wróciłam z pracy i zastanawiam się co mnie tak boli brodawka - patrze i tak wygląda jakby mi skóra wokół sutka tu gdzie brodawka pękała - Ale to przy karmieniu podobno sie dzieje ! więc czemu mi się tak zrobiło i to najbardziej na lewej - od wielkosci i ciezkosci?? Posmarowałam oliwką i przyłożyłam chusteczka higieniczną bo wkładek nie mam ![]() hmm co do porodu nawet się nie boje może temu, że nie wiem co mnie czeka, ale tak jak większość przeraża mnie myśl o bólu, czy sobie z nim poradzę :/
|
#3521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zażyłam ten roztwór z soli morskiej do nocha i nawet troszke lepiej, ale myślałam, że stopy wymoczę a tu zabroniła pani z apteki a po tym katarzycho zawsze przechodziło kicham ciągle dziewczyny i aż głowa mnie pobolewa. Czyli do fotelika dzidzie w kombinezonie wsadzacie na wyjście ze szpitala?? musze tą cieplą czapeczkę zakupic z tym na uszka i wiązana.
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
a no wlasnie jak i u mnie dlatego wole pojechać te 40 czy 5o km i byc objęta jakąs ludzką opieką a nie matołami Cytat:
mnie tez Anecka wyślij mi jakiś swoj kontakt zeby cie znaleśc na tej farmeramie ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- ... |
|
|
|
|
#3523 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego bardzo się cieszę, że będzie ze mną mąż. Dzięki SR wie na co zwracać uwagę, jak się odnosić do personelu, uzyskiwać informacje, na co się godzić a na co nie. Do tego z usposobienia jest ostoją spokoju i wyrozumiałości, więc mogę mu całkowicie zaufać.A że dam radę to bez dwóch zdań wiem. ![]() Kiepsko, że tylko jeden szpital. Mają monopol na całą okolicę, więc sobie pozwalają.
|
||
|
|
|
#3524 |
|
Zadomowienie
|
no niestety ;/ i czowiek w sumie sam jest ze wszystkim
bo nie wiem czy znajdzie się ktoś kto pomoże. Ja też bym w innym może i chciała rodzić, ale nie zna się tam już zupełnie lekarzy, ani nie wiadomo czy się zdąrzy te ileś kilosów dojechać,a do tego dochodzi fakt, że teraz to nie będę wiedziała kiedy się zgłosić ![]() ojje jak mnie serce właśnie zabolało jak złapalam oddech
|
#3525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3526 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka wszystkim
![]() Podczytuję was regularnie . I stwierdzam że macie za dużo wolnego czasu ![]() Niektóre dni to po prostu mkniecie jak szalone. Chciałam troszkę napisać o moich doświadczeniach z porodu i szkoły rodzenia. Po pierwsze jeśli chodzi o poród to co ma być to będzie. Ja się nie bałam . Bo co to zmieni że będziemy się stresować ???? Każda z nas jest inna i inaczej to będzie przebiegało . Personel w szpitalu nie będzie koło nas skakał i traktował jak nie wiem kogo . Oni są po to aby nasze dziecko przyszło sprawnie i bez komplikacji na ten świat. Jeśli poród przebiega prawidłowo to lekarz nie jest potrzebny. U mnie był tylko na samym końcu . Rodziłam prawie 9 lat temu i już w tedy u mnie w szpitalu nie kazano mi cały czas leżeć . Mogłam chodzić , skakać na piłce czy brać prysznic. A jak już mały chciał wyjść na zewnątrz to miałam dla mnie bardzo wygodną pozycje prawie że siedzącą . I pamiętam że położna mówiła " Tylko nie krzycz bo przez to tracisz siły ". I miała racje . Ani razu nie krzyknęłam i 2 faza porodu trwała 15 minut. Więc słuchajcie uważnie co do was mówią . One nie chcą nam nic złego zrobić . A opieprz nieraz się przyda. Bo człowiek się zbiera w sobie . Co do SR . Były u nas aż 3 spotkania . Były organizowane u nas w szpitalu. Powiedzieli o przebiegu porodu , pielęgnacji maluszka troszkę o oddychaniu . Na więcej nie starczyło czasu bo je zlikwidowali. Tak szczerze powiedziawszy to zbytnio mi nie pomogły . Poprostu wszystko wyszło w praniu. Kotku synka macie prześlicznego . Taki słodziuchny ![]() Ja dzisiaj byłam na kolejnej wizycie . Na + 12 kg. Małe nie dały się pomierzyć bo się boksowały . Tylko że tym razem obydwie są główkami w dół . Nawet nie wiem kiedy Majka się okręciła . I najważniejsze 5 października idę na 3 dni do szpitala. Małe zostaną pomierzone i obejrzane na lepszym sprzęcie niż ten w gabinecie mojego ginka . Zrobią mi też wszystkie badania krwi . Dostane też 1 dawkę na rozwinięcie płucek. A ja się martwiłam że będę musiała tam już leżeć do końca . Gin powiedział też że na święta będziemy juz dawno po wszystkim . A termin mam na 26 grudnia. Nie chcę aby wyszły za szybko. Niech sobie siedzą tam w środku nawet do 38 tygodnia. Ale w to wątpie. Od 2 dni mam taką chcice na czekoladę że po prostu mnie aż nosi. Od poczatku ciąż nic a teraz zabiłabym za "Michałka ". Wyprawkę mam już całą skompletowaną . Wszystko poprane i poukładane. Ostatnio mój mąż poprasował wszystkie pieluchy . Jak miło poczuć ten zapach w domu ![]() Jeziu ale się rozpisałam
|
|
|
|
#3527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() MILA, fajnie, ze sie w koncu odezwalas ![]() W rodzinie mialas przypadki narodzin blizniat? Ja sie porodu boje, bo ja jestem panikara i jak mnie cos boli mocno to nie daje rady, serce mi wali, nie moge oddechy zlapac.. ehh a tak mam na okres, wiec nie wiem co to przy porodzie bedzie ![]() No nic klade sie bo doslownie padam, brzuch mnie boli od tego ucisku lekarza.
|
|
#3528 |
|
Rozeznanie
|
Anecka pozwoliłam sobie ciebie zaprosić na farmeramie
![]() Robiłam dziś kebaby, ale się objadłam!!! Pękam! |
|
|
|
#3529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam termin wg om na 30 listopada a wg usg na 29 listopada wiec tak samo jak ty a jutro zaczynam 31 tydzien wiec jakim cudem ty juz zaczelas 32 tydzien ? te terminy sa strasznie pokickane albo ktoras ma źle obliczone Zreszta wedlug suwaczka w ktorym mam podana date wg om tak wlasnie mam zaznaczane w suwaczku ze jutro zaczynam 31 tydzien, wg gina jest dokladnie tak samo co do dnia i wg om i wg usg (roznica 1 dnia) Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-09-27 o 21:25 |
|
|
|
|
#3530 |
|
Zakorzenienie
|
To u mnie też jest coś nie tak z tymi obliczeniami. Zaczęłam 31 tydzień, a termin mam na 6 grudnia
|
#3531 |
|
Zakorzenienie
|
olajka jak mnie ktos okrzyczy ze wyhaftalam na podloge, zrobilam kupe przy porodzie etc, to wezme to w reke i zamachne sie na ta osobe, bo nie recze za siebie podczas porodu
No i bede meic meza, ktory nie pozowli na mnie krzyczec andziat chodzi o to ze w spzitalu nie pozwalkaja obcinac paznokci. A w domu to moge nawet codziennie obcinac No i lapki musza miec dostep do powietrza i termoregulacji. Ale kazdy zorbi jak bedzie uwazal Slyszalam od kolezanki ostatnio, ze jej kolezanka do 6miesiaca niedrapki zakladala
|
|
|
|
#3532 |
|
Wtajemniczenie
|
Anecka - mam porównanie z pierwszą ciążą i stwierdzam że
noszenie bliźniąt dużo się nie różni - jesli chodzi o odczucia - od noszenia jednego bąbla. Tylko jak zaczną się boksować to czuć z 2 stron brzucha na raz. W rodzinie mamy bliźniaki . Moja ciocia ma parkę. Moja babcia była z bliźniąt tak samo babcia mojego męża. Ale u mnie to przez stymulacje jajników Clostilbegytem. Urosły 2 pęcherzyki i jednocześnie pękły. Więc moje małe nie będą jednakowe. Na szczęście . Bo bym je myliła ![]() Jutro wkleję wam fotkę mojego brzuchaska. Dzisiaj widziałam się z jedną położną z naszego szpitala i stwierdziła że mój brzuch jest malutki jak na ten czas i dodatkowo bliźniaki. Ona widzi ich codziennie pełno i ma porównanie. I się zdziwiła że tylko tyle przytyłam. Gdyż niektóre kobiety przesadzają i za bardzo sobie folgują w ciąży. A potem jest płacz że tyle trzeba zgubić. Ja najbardziej się cieszę że nie mam rozstępów na brzuchu . Tylko na piersiach parę. W tamtym tygodniu założyłam kilka słoików z marchewką dla małych . Jak juz będą mogły ją jeść a jeszcze w ogródku nie będzie świeżej . Babcia obrała całą miskę takich malutkich . Mam też kilka słoików z musem jabłkowym . Synowi nie smakowały te ze słoiczków i musiałam mu sama gotować i przecierać. |
|
|
|
#3533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój termin ostatniej OM to 22 lutego, a Twój ?? Jak wpisuje w kalendarzu ciąży na dowolnym portalu internetowym, to zawsze wskazuje ze jestem w 32 tygodniu i to tylko potwierdza mój wynik. Kiedy tu miałaś ostatnią OM ? |
|
|
|
|
#3534 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To wedlug tego wszystkiego to ja powinnam juz zaczac 32 tydzien ale wedlug niczego by sie to nie zgadzalo bo wszystkie obliczenia pokazuja ze jutro 31 sie zaczyna wiec bardzo dziwne Ja podczas pierwszego porodu 2 razy zwymiotowalam i 1 raz puscilam im kupke (lewatywy nie robili) kupka kazala sie nie przejmowac a na zwymiotowanie sie na mnie wydarla czego sie najadlam! A ja zjadlam tylko o 13 obiad a rodzilam o 5 rano nastepnego dnia Niedrapek nie uzywalismy wogole! Ani w szpitalu ani w domu, mozna tez zalozyc skarpetki ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
A ja mialam 23 lutego czyli dzien po tobie, jak pisalam 3 ginow wyliczylo ten sam termin czyli 30 listopad czyli licza ze od jutra zaczyna sie 31 tydzien (mam juz 3 gina z powodu szpitala w ktorym chce rodzic) a wg wymiarow z usg 29 listopad ale bierze sie pod uwage date wg ostatniej @ Jak spojrzysz w moj suwaczek (buźka na dole) to jak wpisywalam ostatnia @ 23 luty to mi wyliczylo ze jutro zaczynam 31 tydzien i moj gin liczy dokladnie tak samo ze kazdy wtorek to poczatek nastepnego tygodnia - wiec nie wiem dlaczego takie dziwne rozbierznosci, z ciekawosci zapytam na wizycie 4 października ostatnia @ mialas 22 lutego a termin na 29 listopada to by sie zgadzalo ze mna bo ja ostatnia @ 23 luty a termin 30 listopad wiec tu sie zgadza co do dnia ale dziwne ze tygodnie ciazy sie nie zgadzaja bo to az o ponad tydzien (a kiedy zaczelas 32 tydz) Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-09-27 o 21:49 |
||
|
|
|
#3535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz kwestia policzenia tygodni...zobacz np. tu http://ciazaporod.pl/kalkulator_tygodnia_ciazy.html ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Dzisiaj, Czyli dla lekarzy mam skończony 31 tydzien, bo w sensie medycznym liczy sie skończony tydzień ciąży
|
|
|
|
|
#3536 | |
|
Zakorzenienie
|
Przelecialam wlasnie kilka kalkulatorow i kazdy mi pokazuje ze jestem w 31 tyg ciazy a termin na 30 listopad wiec to by sie zgadzalo
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
No to wg tego idealnie by sie zgadzalo ze ja jutro powinnam zaczynac 32 tydzien a nie 31 dziwneJak licze na kalendarzu tygodnie to tez mi wychodzi ze jutro powinnam zaczac 32 tydzien bo wtedy 40 tydzien sie skonczy 30 listopada dokladnie - wiec to ja cos mam pokickane z tygodniami ale ze az 3 ginow liczylo tak samo i czemu suwaczek liczy ze jutro 31 tydz sie zaczyna....a ja bym sie tam wcale nie obrazila gdyby to byl 32 tydz a nie 31
Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-09-27 o 22:05 |
|
|
|
|
#3537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze lepiej, że Tobie te obliczenia pasują Tego sie trzymajmy Zostały nam 2 miesiące !!!
|
|
|
|
|
#3538 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam 31tydz 5 dni a termin mam na 25 listopada .
|
#3539 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tylko na moment, chcialam wam zyczyc dobrych snow - piekielna zgaga powoduje u mnie wymioty ;( przez to bol glowy sie spietrza wszystko chioinka ![]() U NAS W SZPITALU PO MOJEJ uwadze ze Antos ma dluuugie paznokcie spytala polozna czy mam nozyczki - mialam ze soba przetarla spirytusem i sptala czy sama chce czy ona ma to zrobic - rzecz jasna ze ona i uczynila to w mgnieniu oka tak delikatnie ze bylam w sozku po powrocie do domku do roku czau tż obcinal pazurki malemu... ja teraz to robie jak spi ![]() a niedrapki... mysle ze to zalezy od dziecka - moj bardzo lubial przy oczach i uszkach si ezadrapywac a to bardzo delikatne okolice... wiec uzywlaam do ok 4-5 mies. jak byl noworodkiem dawalam rekaiczki a potem WYPATRZYLAM NA ALLEGRO pajace i koszulki oraz bodziaki z niedrapkami co bylo rewelacyjne!!! nie zdejmowal etc... nie mial zalozonych non stop jak mu czytalam karmilam bylam przy nim czy ktos inny sciagalismy mu - zakladalam jak zostawal sam no i e kaftaniki z wywyijanymi niedrapkami swietnie sie spisaly w zimie!!! raczki zawsze mialy zabezpieczenie dodatkowe przed mrozem ![]() to lece spac - dobranoc
|
|
|
|
|
#3540 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.

Położne są podobno świetne (bardzo wiele opinii kobiet na Rodzić po Ludzku to potwierdza), a lekarze rzadko uczestniczą w porodzie. Ja nie mówię, że jesteśmy mądrzejsze od położnych. Jak najbardziej uważam, że trzeba się nastawić na współpracę z położną i polegać na jej doświadczeniu. Ale nie dać ze sobą zrobić wszystkiego, prosić o wyjaśnienie medycznych decyzji (jeśli jest na to czas i warunki). Bo to często jest tak, że trzeba po prostu zadbać o siebie. Na SR tez mówili o tym. Poprosić o możliwość skorzystania z prysznica czy piłki, bo często można to zrobić, tylko położna nie wpada na taki pomysł
Ja nie mówię o mądrzeniu się, awanturowaniu itp. Tylko o zdrowym, w granicach rozsądku zadbaniu o własny komfort i o pamiętaniu, że poród mimo wszystko to sprawa naturalna, z którą organizm potrafi sobie poradzić, zwłaszcza przy dobrym przygotowaniu, nastawieniu i pomocy dobrej położnej. To nie jest (zazwyczaj) sytuacja, w której trzeba nas ratować, a jedynie pomóc nam
ale to tylko takie moje strachy 
ja tam ide sobie z takim założeniem, że no będzie mnie bolało wiadomo... Ale będę miała tżta obok siebie i jestem spokojna 

niby tez morfologie powinnoo sie co 2 tyg robic w 3 trymestrze a ja nie musze bo mam dobre wyniki. No dobre to mialam ponad miesiac temu 
) że JA byłam miła, sympatyczna, uśmiechałam się i kulturalna a jakaś pani i tak była dla mnie chamska i dlaczego ? Tylko dlatego że miali gorszy dzień w pracy? Lub że nie chciało jej się pracować?.....
padłam ! co za kretynnnn
a po tym katarzycho zawsze przechodziło
kicham ciągle dziewczyny i aż głowa mnie pobolewa.